Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

AGRAFA NEWS Στην Βουλή και πάλι το θέμα των αιολικών στα βουνά των Αγράφων

Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΕρώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ & Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με τα Αιολικά Πάρκα στα Άγραφα.
Οι υπουργοί ερωτώνται για ποιο λόγο επιμένουν στην κατασκευή τέτοιων τεράστιων ανεμογεννητριών, την ώρα που περιβαλλοντολόγοι προτείνουν αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες μικρότερης ισχύος και ύψους, αποδεκτές από την τοπική κοινωνία, για ποιο λόγο επετράπη η έναρξη των εργασιών ενώ το ΣτΕ έχει εκδώσει απορριπτικές αποφάσεις θέτοντας όρους & προϋποθέσεις για την έναρξή τους και για ποιο λόγο επιμένουν στην κατασκευή τους παρά τις αντιδράσεις τοπικών οργανώσεων, κομμάτων & των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, ερωτώνται εάν  υπήρξε κοινωνική διαβούλευση για το θέμα αυτό, εάν θα ληφθούν υπ’ όψιν τα αιτήματα των 5 νεοεκλεγέντων δημάρχων Καρδίτσας, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου και Αγράφων για ανάκληση της αδειοδότησης και εκπόνηση νέας μελέτης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και εάν προτίθενται να σταματήσουν τις παράτυπες εργασίες που γίνονται χωρίς την απαραίτητη άδεια.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ερώτηση Βελλόπουλου
Κατα πλειοψηφία η έγκριση του ψηφίσματος κατά των αιολικών στο Δημοτικό συμβούλιο Αγράφων
Χθες Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 συγκλήθηκε το πρώτο ΔΣ του Δ. Αγράφων. Στην ημερήσια διάταξή του είχε ως 5ο θέμα: « Έγκριση ψηφίσματος των πέντε (5) Δημάρχων που αφορά την δημιουργία αιολικού πάρκου και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις τοπικές κοινότητες των Αγράφων και Βραγγιανών» με εισηγητή τον Δήμαρχο κ. Αλέξη Καρδαμπίκη.
Το Δ.Σ Δήμου Αγράφων ψήφισε με πλειοψηφία 12 ψήφων υπέρ της πρότασης του Δημάρχου και 8 ψήφους με δήλωση παρόν. Με αυτόν τον τρόπο το Δ.Σ ΕΓΚΡΙΝΕΙ  ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ των 5 Δημάρχων, Αγράφων, Καρδίτσας, Αργιθέας, Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα,με παραλήπτες τον Πρωθυπουργό,Υπουργό και Υφυπουργούς Περιβάλλοντος, Υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτές Ευρυτανίας και Καρδίτσας.
Το ψήφισμα των δημάρχων
«Είμαστε υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της οικονομικής Ανάπτυξης που δεν έχει επιπτώσεις στο Περιβάλλον. Με βαθύ αίσθημα προβληματισμού πληροφορηθήκαμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή Φορέων και εκατοντάδων πολιτών που αντιτίθενται στο σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα στα ιστορικά Άγραφα, με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Το ΣτΕ δεν μπήκε στην ουσία της προσφυγής και να εξετάσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ωστόσο ανέδειξε την απουσία της μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ), η υποβολή της οποίας από τις εταιρείες μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών συνιστά τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).Κατόπιν τούτου, καλούμε το ΥΠΕΝ να ζητήσει από τις εταιρείες την υποβολή τροποποίηση των ΜΠΕ και σύμφωνα με το Νόμο τη διαβούλευση και γνωμοδότηση αυτών από φορείς, ΟΤΑ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες της περιοχής. Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η αρχική Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη (ΕΟΜ) των έργων δεν πέρασε από δημόσια διαβούλευση όπως όφειλε, γιατί υποβλήθηκε μετά την λήξη της διαβούλευσης των ΜΠΕ.
Η βίαιη επέμβαση στη Φύση στα ιστορικά Άγραφα, σε μία από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης, σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό Περιβάλλον, μετατρέποντας παρθένο φυσικό απόθεμα σε “βιομηχανική ζώνη” με ανεμογεννήτριες γιγαντίων διαστάσεων.
Η απόφαση έγκρισης των αδειών από το Υπουργείο πάσχει νομικά και επιστημονικά, διότι δεν έχουν τηρηθεί οι νομικές προϋποθέσεις, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στις υπ’ αριθ. 1683 και 1684 από 13.6.2018 αιτήσεις ακύρωσης των αδειών εγκατάστασης που έχουν ασκήσει ενώπιον του ΣτΕ 23 φορείς και περισσότεροι από 500 πολίτες που αντιδρούν στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, την οποία και προσυπογράφουμε.
Οι περιβαλλοντικές μελέτες που κατατέθηκαν είναι γενικόλογες διότι δεν μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος των κατολισθήσεων, γνωστό στους επιστήμονες ως ο φλύσχης των Αγράφων, ο οποίος αποτελεί αιτία για κατολισθητικά φαινόμενα σε χωριά και οικισμούς των Αγράφων. Τα θέματα αυτά είναι γνωστά στην επιστημονική κοινότητα και τις κρατικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι έχουν συντονίσει μεταφορές οικισμών και χωριών σε περισσότερο ασφαλή μέρη.
Εμείς, ως νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Καρδίτσας, Αγράφων, Αργιθέας, Μουζακίου, και Λίμνης Πλαστήρα, απευθύνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία να ακυρώσει τις αποφάσεις με την αιτιολογία:
Ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες που παρουσιάζει η εταιρία δεν έχουν μελετήσει σε βάθος τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις.
Ότι δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του Νόμου, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο αίτημα των φορέων και πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Άγραφα.
Ότι η εγκατάσταση βιομηχανικών διαστάσεων ανεμογεννητριών στην περιοχή μας, πέραν των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αναφέρθηκαν, ακυρώνει στην ουσία το πρόγραμμα αειφορικής Ανάπτυξης της περιοχής, την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δεδομένου ότι καταστρέφουν το πολυτιμότερο κεφάλαιο που έχει η περιοχή: το Φυσικό Περιβάλλον!
Εμείς, ως νεοεκλεγέντες εκπρόσωποι των Αγραφιωτών, ζητάμε:
Α) την ακύρωση των αποφάσεων για λόγους περιβαλλοντικούς.
Β) Να εξαιρεθούν τα Άγραφα και η Αργιθέα στο σύνολο τους από τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας και Καταλληλόλητας.
Οραματιζόμαστε ένα Μέλλον με ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη για την ορεινή ζώνη της περιοχής μας με βάση τον αγροδιατροφικό τομέα και την αγροδασοπονία τον εναλλακτικό τουρισμό και την επιστημονική έρευνα»
Οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι
Βασίλης Τσιάκος, Αντιπεριφερειάρχης και νεοεκλεγείς δήμαρχος Καρδίτσας-Αλέξη Καρδαμπίκης νεοεκλεγείς δήμαρχος Αγράφων-Παναγιώτης Νάνος νεοεκλεγείς δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα-Φάνης Στάθης νεοεκλεγείς δήμαρχος Μουζακίου-Ανδρέας Στεργίου νεοεκλεγείς δήμαρχος Αργιθέας
Ασφαλιστικά μέτρα ζητά το συντονιστικό
Στην Συνεδρίαση αυτή έγινε παρέμβαση από εκπροσώπους συλλόγων και κινημάτων και του Συντονιστικού της Αθήνας και ζητήθηκε 1) να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα ώστε να σταματήσουν οι παράνομες ενέργειες και να τηρηθεί η νομιμότητα και 2) να αποκατασταθούν οι ζημιές με προσθήκη εδαφοβελτιωτικού υλικού που προκάλεσε η εταιρεία ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ με τις παράνομες χωματουργικές εργασίες της στην περιοχή της Νιάλας στο 3/ήμερο της 28ης Οκτωβίου. 
Γιαυτούς τους λόγους σύλλογοι και κινήματα ζητήθηκε η συνδρομή και η  συμπαράσταση όλου του Δημ. Συμβουλίου του Δ. Αγράφων.Η πλειοψηφία του Δήμου Αγράφων βρίσκονται στο πλευρό του αγώνα των συλλόγων, κινημάτων και πολιτών για την σωτηρία των Αγράφων και οραματίζεται την Ήπια Αειφόρο Ανάπτυξη.
Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιτών «Ο Αι Γιάννης ο Θεολόγος                                   
Σύλλογος Απεραντιών «Οι Άγιοι Ανάργυροι»                                                                   
Σύλλογος Απανταχού Πρασσιωτών «Το Κυπαρίσσι»                                                       
Πολιτιστικός Σύλλογος Επινιανών                                                                                     
Πολιτιστικός Σύλλογος Κουστέσας                                                                                     
Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου
Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλαρίου
Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναστάσιος Γόρδιος»
Σύλλογος Δεντριωτών «Άγιος Αντώνιος»
Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου
Συντονιστικό Αθήνας
Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος
Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων
Σύλλογος Απανταχού Κερασοβιτών «Το Καραούλι»
ΔThttps://www.vimapoliti.gr