Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

«ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ»



ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ.Ο.                                           ΤΗΛ. (210) 3707970
                                                                                       FAX: (210) 3707976
                                                               email: anexartitoiellines@parliament.gr
                                                                                                           
                                                                                          Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:

«ΤΟ ΕΚΑΒ  ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ  ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ»

«ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΘΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΟΙ ΒΑΡΔΙΕΣ»

«ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ»


Την έλλειψη  ασθενοφόρων και προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΚΑΒ Καρπενησίου, καταγγέλλει ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Κώστας Μαρκόπουλος,  με ερώτησή του προς  τον υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο.


Όπως αναφέρει αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Μαρκόπουλος,  το ενεργό προσωπικό του ΕΚΑΒ Καρπενησίου, μετά από συνταξιοδοτήσεις και μεταθέσεις υπαλλήλων έχει μειωθεί σε 10 άτομα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς οι βάρδιες.

Το ΕΚΑΒ Καρπενησίου καλύπτει και περιστατικά στη Δυτική Ευρυτανία διότι στο Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, το προσωπικό δεν επαρκεί, ούτε μπορεί να καλύψει όλα τα περιστατικά λόγω εφημεριών, με αποτέλεσμα ένα και μοναδικό ασθενοφόρο βάρδιας να καλύπτει όλη την Ευρυτανία. Δηλαδή ένας ολόκληρος νομός καλύπτεται από ένα ασθενοφόρο!

«Πρόσθετα, το γεγονός ότι το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου δεν διαθέτει Αξονικό Τομογράφο, έχει ως αποτέλεσμα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καρπενησίου να μεταφέρει ασθενείς προκειμένου να εξετασθούν στο Νοσοκομείο Λαμίας, και στη συνέχεια να τους μεταφέρει και πάλι πίσω στο Καρπενήσι. Στο διάστημα αυτής της μεταφοράς ο νομός μένει χωρίς ασθενοφόρο!»

«Από τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό,» συνεχίζει ο Γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,  «ότι ο σκοπός του ΕΚΑΒ που είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, στο νομό Ευρυτανίας πραγματοποιούνται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κάποιες φορές είναι αδύνατο εγκαίρως να επιτευχθεί η επείγουσα ανταπόκριση».

Τέλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας ο κ. Μαρκόπουλος θέτει τα εξής ερωτήματα: 
-Προτίθεται το υπουργείο Υγείας  εφοδιάσει  το ΕΚΑΒ Καρπενησίου με όχημα ασθενοφόρου που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ειδικές συνθήκες του κακοτράχαλου οδικού δικτύου των ορεινών όγκων του νομού Ευρυτανίας;
-Προτίθεται  να εγκρίνει  το απαραίτητο κονδύλι ώστε να επισκευαστούν ή αντικατασταθούν τα πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα του νομού;
-Προτίθεται  να αυξήσει το ενεργό προσωπικό του ΕΚΑΒ Καρπενησίου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται ο νομός με δύο τουλάχιστον στελεχωμένα ασθενοφόρα ανά βάρδια;
-Θα τοποθετηθεί  αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Καρπενησίου;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης




ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο

Θέμα: «Επίλυση προβλημάτων ΕΚΑΒ Τομέα Καρπενησίου»

Ο νομός Ευρυτανίας είναι ένας ορεινός νομός, με ιδιαίτερη μορφολογία εδάφους, με δύσβατο – σε πολλά σημεία του Νομού – οδικό δίκτυο, όπου επί παραδείγματι διαδρομή 40χλμ μπορεί να διανυθεί σε περισσότερη από 1,5 ώρα. Κυρίως δε κατά τους χειμερινούς μήνες η πρόσβαση σε ορεινά χωριά είναι χρονοβόρα και επικίνδυνη.
Το ΕΚΑΒ Τομέα Καρπενησίου  έχει στη διάθεσή του πέντε (5) ασθενοφόρα, εκ των οποίων δύο (2) δεν είναι σε επιχειρησιακή λειτουργία, λόγω παλαιότητας. Επιπλέον από τα υπόλοιπα τρία κανένα δεν πληροί τις προδιαγραφές για να κυκλοφορεί στους κακοτράχαλους δρόμους όπως εκείνους του πρώην Δήμου Αγράφων, για τους οποίους θεωρείται απαραίτητο ασθενοφόρο 4x4.
Το ενεργό προσωπικό του ΕΚΑΒ Καρπενησίου, μετά από συνταξιοδοτήσεις και μεταθέσεις υπαλλήλων έχει μειωθεί σε 10 άτομα, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται επαρκώς οι βάρδιες.
Το ΕΚΑΒ Καρπενησίου καλύπτει και περιστατικά στη Δυτική Ευρυτανία διότι στο Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας, το προσωπικό δεν επαρκεί, ούτε μπορεί να καλύψει όλα τα περιστατικά λόγω εφημεριών, με αποτέλεσμα ένα και μοναδικό ασθενοφόρο βάρδιας να καλύπτει όλη την Ευρυτανία. Δηλαδή ένας ολόκληρος νομός καλύπτεται από ένα ασθενοφόρο! Στο ενδεχόμενο που τύχουν δύο περιστατικά ταυτοχρόνως στο νομό, ποιό θα καλυφθεί πρώτο και τι θα γίνει με το άλλο; Δυστυχώς τα αποτελέσματα, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι μοιραία.
Πρόσθετα, το γεγονός ότι το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου δεν διαθέτει Αξονικό Τομογράφο, έχει ως αποτέλεσμα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Καρπενησίου να μεταφέρει ασθενείς προκειμένου να εξετασθούν στο Νοσοκομείο Λαμίας, και στη συνέχεια να τους μεταφέρει και πάλι πίσω στο Καρπενήσι. Στο διάστημα αυτής της μεταφοράς ο νομός μένει χωρίς ασθενοφόρο! Πρέπει να σημειωθεί πως έκτακτες ανάγκες καλύπτονται οικειοθελώς από τους εργαζόμενους που έχουν ρεπό.
Από τα προαναφερόμενα γίνεται αντιληπτό, ότι ο σκοπός του ΕΚΑΒ που είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, στο νομό Ευρυτανίας πραγματοποιούνται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και κάποιες φορές είναι αδύνατο εγκαίρως να επιτευχθεί η επείγουσα ανταπόκριση.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κος Υπουργός

1)       Προτίθεστε να εφοδιάσετε το ΕΚΑΒ Καρπενησίου με όχημα ασθενοφόρου που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις ειδικές συνθήκες του κακοτράχαλου οδικού δικτύου των ορεινών όγκων του νομού Ευρυτανίας;
2)       Προτίθεστε να εγκρίνετε το απαραίτητο κονδύλι ώστε να επισκευαστούν ή αντικατασταθούν τα πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα του νομού;
3)       Προτίθεστε να αυξήσετε το ενεργό προσωπικό του ΕΚΑΒ Καρπενησίου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται ο νομός με δύο τουλάχιστον στελεχωμένα ασθενοφόρα ανά βάρδια;
4)       Προτίθεστε να τοποθετήσετε αξονικό τομογράφο στο νοσοκομείο Καρπενησίου;


Αθήνα Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο ερωτών βουλευτής




ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ