Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

«Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία»ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥΟι θέσεις της που διατυπώθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας ενσυντομία ήταν:

«Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία»

ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
                                           
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΤην περασμένη Τετάρτη 29/12/2011, πραγματοποιήθηκε η αναβληθείσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καρπενησίου με θέμα τον προυπολογισμό για το 2012. Οι θέσεις της που διατυπώθηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας ενσυντομία ήταν:

« Πάγια  θέση του συνδυασμού μας  είναι  ότι ο προϋπολογισμός είναι πολύ σημαντικό κομμάτι και πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή, δεδομένου ότι όλη η λειτουργία του δήμου και οι αποφάσεις  του δημοτικού συμβουλίου στηρίζονται σε αυτόν.
          Ο προϋπολογισμός πρέπει να’ ναι ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο χάραξης της Πολιτικής ανάπτυξης της κάθε δημοτικής αρχής. Εμείς δεν είδαμε σε αυτόν τον προϋπολογισμό να δίνεται έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική του προϋπολογισμού.
          Χρειάζεται δημόσια διαβούλευση και προτάσεις από τους δημότες και τους φορείς της πόλης σε ειδική προς τούτο συνεδρίαση κάτι που προσπαθήσατε να αποφύγετε.
          Το άρθρο 266 του Καλλικράτη το προβλέπει, εσείς όμως δεν το κάνατε. Γιατί προσπαθήσατε να το αποφύγετε; Δεν το γνωρίζατε ; Δεν το θέλατε;
          Επίσης ζητάγαμε και ζητάμε να υπάρχει τακτική αξιολόγηση της πορείας του προϋπολογισμού (Άρθρο 266 υποβολή τριμηνιαίων εκθέσεων)
          Έχουμε προτείνει  να παρακολουθείται ανά τρίμηνο από ανεξάρτητους φορείς-επιτροπές-άτομα, σε ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο για την παρακολούθηση και διόρθωση αποκλίσεων (πάγια θέση της παράταξής μας).
Επίσης η εισηγητική έκθεση, που μας παραδόθηκε μερικά λεπτά πριν την συνεδρίαση, αποτελεί περίληψη του προϋπολογισμού χωρίς να εντοπίζει τους στόχους και να διαγράφει την πολιτική της δημοτικής αρχής. Άλλωστε οι αλλαγές που κάνατε μέχρι την τελευταία στιγμή είναι ενδεικτικές.
          Θέση μας είναι ότι ο προϋπολογισμός είναι πλασματικός, εμφανίζοντας τεράστια -ποσά- νούμερα τα οποία ποτέ δεν υλοποιούνται. Οφείλουμε  να πούμε ότι φέτος τον ανεβάζετε σε 24.263.420 ευρώ από 27.700.112 ευρώ που ήταν πέρσι οπότε έχουμε μείωση της «πλασματικότητας» και αυτό είναι κατά τη γνώμη μας προς τη θετική κατεύθυνση.
          Γενικά όμως  ο προϋπολογισμός παραμένει πλασματικός και ο κόσμος δεν πρέπει να εντυπωσιάζεται από τα νούμερα. Ενδεικτικά τα έκτακτα έσοδα που ως διαμορφωθέντα ήταν 11.245.401,37 ευρώ ενώ τα βεβαιωθέντα είναι μόνο 1.923.867,97 ευρώ!!!
           Πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και στόχευση ανά κωδικό στη μείωση των δαπανών με προτάσεις από δημόσια διαβούλευση με τους δημότες και φορείς και από συγκρότηση ομάδων εργασίας μείωσης κόστους από υπηρετούντες υπαλλήλους (συγκροτούνται ήδη με τεράστια επιτυχία σε φορείς του δημοσίου που εκτός της μείωσης των δαπανών συνεισφέρουν και στη μείωση της γραφειοκρατίας).
          Συγκεκριμένα για τον προϋπολογισμό του 2012 έχουμε να επισημάνουμε :
·     Ότι πρέπει να υπάρχει προσήλωση σε τακτικά παρά σε έκτακτα έσοδα (δηλ. επιχορηγήσεις)
·     Tα προβλεπόμενα έξοδα για το δημοτικό φωτισμό αυξήθηκαν από 385.000€ σε 425.000€ σε εποχή που οφείλουμε να περιορίσουμε δαπάνες και κυρίως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ενέργεια.
·     Τα ποσά των ειδικών συμβούλων  προυπολογίζονται σε 181.000 ευρώ δηλαδή σε ποσοστό 29,6% των αποδοχών του δημάρχου, των αντιδημάρχων, του προέδρου δ.σ, των προέδρων τοπικών συμβουλίων και των συνεδριάσεων του δ.σ.
·     Για τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας , τουρισμός, φυσικό περιβάλλον , κλπ , ελάχιστα χρήματα προβλέπονται. Ενδεικτικά σε ότι αφορά το αυτόνομο νομικό πρόσωπο του μουσείου των Κορυσχάδων το προβλεπόμενο ποσό των 10.000€ μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί μιας και δεν μπορεί το ποσό αυτό να καλύψει ούτε τις πλέον βασικές ανάγκες για υποτυπώδη λειτουργία.
          Ο προϋπολογισμός του 2012 νομίζουμε ότι  είναι συρρικνωμένος, λιγότερο «πλασματικός» αλλά δεν είναι αυτός που υποσχεθήκατε προεκλογικά.
          Δεν θα τον καταψηφίσουμε αλλά θα δηλώσουμε παρών, αναγνωρίζοντας στο φετινό προϋπολογισμό την προσπάθεια για αποτύπωση των πραγματικών δεδομένων χωρίς όμως κατά την γνώμη μας να αποτυπώνεται μια σαφής και στοχευμένη δημοτική πολιτική.»