Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Άλλο τρόικα, άλλο τεχνική αποστολή...

BΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Το μόνο σημείο που επιβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες για το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας είναι η κάθοδος μιας τεχνικής αποστολής από τις 5 μέχρι τις 7 Απριλίου.

Αυτή την απάντηση έδωσε αργά χθες το βράδυ ο Αμαντέου Αλταφάζ (εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν), μετά το θρίλερ διαρροών και διαψεύσεων που ξεκίνησε χθες σχετικά με την έλευση ή μη της τρόικας.

Όπως επισημαίνει καλά πληροφορημένη κοινοτική πηγή “τεχνικές αποστολές βρίσκονται στην Αθήνα, εξαιρετικά συχνά, σχεδόν σε μόνιμη βάση”. Η ίδια πηγή εξέφρασε έκπληξη και απορία για το γεγονός ότι η πλευρά της Αθήνας δίνει τέτοια επικοινωνιακή βαρύτητα σε μια τεχνική επίσκεψη: “δεν υπάρχει, ούτε θρίλερ, ούτε παράταση κάποιας προθεσμίας, ούτε διαμάχη με το υπουργείο οικονομικών, ούτε αναβολή, ούτε κάποιο σπουδαίο παρασκήνιο”. Βεβαίως στις Βρυξέλλες επικρατεί δυσφορία για το ότι το υπουργείο αποφάσισε να χειριστεί την υπόθεση με διαρροές: “αν έχουν να πουν κάτι γιατί δεν το λένε επίσημα;”

Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι αρμόδιοι της Κομισιόν επισημαίνουν ότι άλλο καθεστώς διέπει την επίσκεψη της τρόικας - δηλαδή του κλιμακίου, του οποίου ηγείται για λογαριασμό της Κομισιόν ο αν. γενικός διευθυντής Σερβάας Ντερόουζε και άλλο είναι το καθεστώς των τεχνικών αποστολών για συλλογή στοιχείων.

Συνεπώς άλλη η σύνθεση της αποστολής που θα βρεθεί στην Αθήνα και άλλη η αποστολή που δεν επιβεβαιώθηκε...

Με δεδομένο το κλίμα των τελευταίων ημερών και τη δεσπόζουσα αντίληψη στις Βρυξέλλες ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει προετοιμάσει πλήρως το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, θεωρείται απόλυτα λογική η σύγχυση.

Χθες το απόγευμα στέλεχος της Κομισιόν έλεγε στo Real.gr πως “ούτε είχαμε βγάλει εισιτήρια για να έρθουμε, ούτε βγάλαμε τώρα. Δεν κατανοούμε τον πανικό που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Ούτε αναβολή υπάρχει,ούτε παράταση δώσαμε. Εμείς θα ερχόμασταν να συζητήσουμε το μακροπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα για το οποίο όπως γνωρίζουμε δεν είσαστε έτοιμοι. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να έρθουμε τώρα. Θα ήταν πάντως λογικό να θέλει η ελληνική κυβέρνηση να το συζητήσει μαζί μας πριν από τις ανακοινώσεις στις 15 Απριλίου”.

Η συζήτηση πάντως για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο δε σταματάει στην όποια παρουσίαση κάνει το οικονομικό επιτελείο αυτή την εβδομάδα.

Καθώς το μοντέλο της μείωσης μισθών και αύξησης των έμμεσων και άμεσων φόρων έχει ξεπεράσει τα όριά του, σύμφωνα με τους αναλυτές των Βρυξελλών, το υπουργείο οικονομικών αργά η γρήγορα θα πρέπει να κριθεί για τα μόνιμα και διαρθρωτικά του προγράμματος:

“Πριν από έναν χρόνο ζητήσαμε την εφαρμογή της εύκολης λογιστικής λύσης, γιατί πολύ απλά δεν σας πιστεύαμε. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές. Η κυβέρνηση όφειλε να παρουσιάσει τις δομικές μεθόδους περιορισμού των ελλειμμάτων, όπως η συρρίκνωση του κράτους, με μόνιμο επαναπροσδιορισμό των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό δεν το έχει κάνει ακόμαhttp://www.real.gr/