Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Eτέθησαν «επί τάπητος» τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός


Με στόχο την έγκριση των σχεδίων του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου, για το έτος 2011, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά.
Συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς και Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μανώλης Σαββής, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Παύλος Τσίπρας, και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Επισημαίνεται ότι στην Επιτροπή Διαβούλευσης, που συστάθηκε πρόσφατα και έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα μετέχουν εκπρόσωποι φορέων του νησιού και 12 δημότες.
Στην ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδεται στη διαδικασία διαβούλευσης και στη λειτουργία της επιτροπής αναφέρθηκε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς κατά την έναρξη στης συνεδρίασης. Παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Εργων κ. Μανώλης Σαββής αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του Τεχνικού Προγράμματος, που περιλαμβάνει και αρκετά συνεχιζόμενα έργα και φθάνει σε ύψος τα 27.000.000 ευρώ. Για την προσπάθεια που καταβάλλεται να κατατεθεί ένας προϋπολογισμός που θα είναι ρεαλιστικός και με στοιχεία που θα αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, μίλησε στη συνεδρίαση της επιτροπής Διαβούλευσης ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Τσουκαλάς. Το ύψος του προϋπολογισμού φθάνει στα 190 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν και περιθώρια για να γίνουν αναμορφώσεις, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών. Τα τακτικά έσοδα, όπως αποτυπώθηκε και στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα που διανεμήθηκε, ανέρχονται στα 82 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που οι μισθοδοσίες φθάνουν τα 50.000.000 ευρώ.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν εκπρόσωποι φορέων, που παρουσίασαν σειρά προβλημάτων, που ταλανίζουν όλο το νησί και κατέθεσαν και προτάσεις. Τέθηκαν θέματα που είχαν να κάνουν ακόμη και με την τοπική οικονομία, τον τουρισμό, τα προβλήματα στους δρόμους και την έλλειψη προσβάσεων για τα ΑΜΕΑ, στα δημόσια κτήρια.
«Μπήκαμε στα βαθιά κατευθείαν, εξετάζοντας έργα και αριθμούς. Στην πόλη υπάρχουν άνθρωποι με ανάγκες. Δυστυχώς θα κινηθείτε στην πεπατημένη με την προσπάθεια που θα κάνετε να ολοκληρώσετε τα έργα που έμειναν ημιτελή. Πρέπει να κυνηγάμε όμως και τα έργα πνοής», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάββας Χατζησάββας.
«Έχουμε δει αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας να μένουν στα λόγια και να αποφασίζονται τα αντίθετα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει η επιτροπή να λαμβάνει αποφάσεις που θα υλοποιούνται. Υπάρχουν ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι όροι δόμησης της νέας μαρίνας. Σοβούν και θέματα που χρήζουν αναπτυξιακής πολιτικής. Πρέπει να πιέσουμε σαν φορείς για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα στο νησί μας», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου.
«Να γίνουν και έργα για τον αγροτικό τομέα. Πρέπει να λειτουργήσει όπως πρέπει το λιμάνι της Καμείρου Σκάλας. Να προσπαθήσετε ώστε να αρθούν οι ανισότητες και να μείνει ο κόσμος στα χωριά του. Επίσης είναι σηναντικό να δείτε το θέμα με το ακίνητο του Καλαμώνα», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΣΔ κ. Μανώλης Πιτροπάκης.
«Να βελτιωθεί η εικόνα όλου του νησιού, γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτε. Το λιμάνι μας κάνει ρεζίλι γιατί δεν έχει τις σωστές υποδομές. Να βελτιώσουμε και τους δρόμους μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί κ. Θανάσης Χατζηγεωργίου.
«Δεν έχουμε τόσα στοιχεία όσα πρέπει για να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του δήμου Ρόδου. Σε ό,τι αφορά τις ευχές που δώσατε πρέπει να πω ότι γίνατε Αντινομάρχης, Βουλευτής και τώρα Δήμαρχος και η εθνική οδός, είναι ή ίδια όπως και η περιμετρική. Εχουμε πλεονέκτημα σαν δήμος Ρόδου να παίρνουμε περισσότερους πόρους από το φόρο εισοδήματος και το δημοτικό φόρο. Παρόλα αυτά ο δήμος ήρθε σε όχι και τόσο ζηλευτή κατάσταση. Να μην γίνεται επίσης ο δήμος Ρόδου εμπόδιο σε ιδιώτες που θέλουν να επενδύσουν στη Ρόδο», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Γιάννης Κακλιός.
«Είμαστε όλοι γεμάτοι, από κατήφεια και οι τουρίστες είναι κλεισμένοι μέσα στα ξενοδοχεία. Εκεί μένουν και αν είναι δυνατό να φεύγουν και να μην επισκέπτονται καθόλου την πόλη. Να δοθεί κονδύλι γιατί ο ΠΡΟΤΟΥΡ, κάνει τη μισή δουλειά. Στο νησί δεν κάνει τίποτε. Να κάνουμε δράσεις που να έχουν στόχο την ενδυνάμωση του τουρισμού για να στηριχθούν και οι μικροί επιχειρηματίες. Να έρχεστε στη Μεσαιωνική Πόλη και όχι μόνο για τις ψήφους» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γιάννης Κλούβας που αναφέρθηκε και στην εμπλοκή που είχε με τη δικαιοσύνη εξαιτίας της συμμετοχής του στη ΡΟΔΩΝ ΑΕ.
Στα προβλήματα του οδικού δικτύου που γίνονται αιτία ατυχημάτων αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ κ. Ελένη Καρύδη
«Αισθάνομαι δικαιωμένος από την απόφαση να ιδρυθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης. Ήδη βλέπουμε ότι υπάρχουν σοβαρές προτάσεις, από τον κόσμο που ενδιαφέρεται. Πιστεύω ότι ως πρώτη συνεδρίαση ήταν ό,τι καλύτερο και είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Για μένα είναι σχολείο οι συζητήσεις αυτές. Στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Από τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό», τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς.
Ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, αφού ευχαρίστησε όλους για την άκρως εποικοδομητική και θετική συζήτηση, δεσμεύθηκε ότι οι προτάσεις φορέων και δημοτών επί των θεμάτων του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου για το 2011 θα ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν από τη δημοτική αρχή με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των πολιτών του νησιού. Παρότρυνε μάλιστα όλους να υποβάλλουν εγγράφως τις προτάσεις τους μέχρι και την τελευταία ημέρα (Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011) πριν συζητηθούν τα θέματα στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που έχουν προγραμματισθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011.
Ο κ. Κουσουρνάς επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανόν μία αξιόλογη πρόταση, που θα αφορά κυρίως άυλες δράσεις, να ενταχθεί στον προϋπολογισμό και να υλοποιηθεί από το αποθεματικό των 5 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αναφορά έκανε ο δήμαρχος Ρόδου και στο θέμα της ακίνητης περιουσίας που έχει πολλές προεκτάσεις αφού υπάρχουν και ακίνητα που ανήκουν στο δήμο αλλά δεν έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο.
Αναφορικά με το πρόβλημα του Κυκλοφοριακού ο κ. Στάθης Κουσουρνάς ανακοίνωσε πως θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 29 Μαρτίου, με συμμετοχή των καθηγητών συγκοινωνιολόγων που εκπόνησαν μελέτες για το δήμο Ρόδου και τώρα θα κληθούν να τις επικαιροποιήσουν. Επίσης έγινε δεκτό το αίτημα για την καθαίρεση των παράνομων πινακίδων που δημιουργούν προβλήματα.
«Είμαστε υπέρ του ποδηλάτη και υπέρ της κίνησης με τα πόδια. Πρέπει να σχεδιάσουμε για το κέντρο της πόλης», τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου, ενώ για το λιμάνι της Ακαντιάς τόνισε πως σχεδιάζεται η κατασκευή κτηρίου έκτασης 200 τμ από μέταλλο για την φιλοξενία των επιβατών. Σε ό,τι αφορά το ακίνητο του Καλαμώνα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει το θέμα της αξιοποίησης, ενώ έμεινε και οφειλή ύψους 700.000 ευρώ από το παρελθόν.
«Μέσα στην πρώτη εβδομάδα το Απριλίου θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του ΠΡΟΤΟΥΡ που πρέπει να παίξει ένα ρόλο διαφορετικό από αυτό που διαδραματίζει σήμερα. Υπάρχουν και άλλα πράγματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί», υπογράμμισε ο κ. Κουσουρνάς. Οπως ανακοίνωσε, τέλος, ο Δήμαρχος Ρόδου την ερχόμενη εβδομάδα θα πιάσουν δουλειά και οι πρώτοι εποχικοί που θα καλύψουν αρκετές ανάγκες.http://www.dimokratiki.gr/
ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου  Ρόδου κ. Παύλος Τσίπρας
απο την βουλπη ευρυτανιας