Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Πολίτης ή Ιδιώτης ;


Πολίτης ή Ιδιώτης ;


Του Γιώργου Ντασιώτη
Δήμαρχος Αλιάρτου

Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια τίθεται το θέμα του ενδιαφέροντος, κυρίως των νέων,για τα κοινά και πάντα παρατηρείται η αυξανόμενη αποχή τους και,κυρίως, η απαξίωση της έννοιας, της συμμετοχής στα δημόσια πράγματα.
Φυσικά για το φαινόμενο αυτό υπάρχουν αιτίες, με τις οποίες οι περισσότεροι αναλυτές σπάνια ασχολούνται σοβαρά......
Αυτές αφορούν τον ουσιαστικό παραγκωνισμό τους από τα κέντρα λήψης αποφάσεων σημαντικών για το μέλλον τους ,την απογοήτευση που σέρνει μαζί της η ανεργία , την διαφθορά που δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο πια και την αίσθηση, που είναι πλέον διάχυτη,ότι η αλαζονεία της εξουσίας έχει γίνει θεσμός και δεν αρκεί μόνο η καλή μας διάθεση για να χτυπηθεί.
Ευθύνες για την απαξίωση της πολιτικής και της συμμετοχής σ’αυτή φυσικά υπάρχουν,εξάλλου σε κάθε έγκλημα υπάρχουν ένοχοι,οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν σ’αυτούς που-κάθε φορά-κυβερνούν με τέτοιο τρόπο, ώστε η αλαζονεία να αλλοιώνει την κρίση τους και να πιστεύουν ότι είναι αναντικατάστατοι,που,ως χαμαιλέοντες, μεταβάλλονται και αυτό που τώρα υποστηρίζουν ,αύριο το πολεμούν εκθέτοντας και απογοητεύοντας τον κόσμο που τους στηρίζει,που έχουν αναλάβει εργολαβικά τις έννοιες προοδευτικός ,δημοκρατικός κ.α. αλλά πολλές φορές η πρακτική τους δείχνει το ακριβώς αντίθετο και τέλος όταν βλέπουν τα σκούρα αλλάζουν όνομα ,ταυτότητα και χαρακτηριστικά για να μην αναγνωρίζονται.
Μέσα σ’αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον ,ως φυσική συνέπεια μπορεί να εννοηθεί η απαξίωση της συμμετοχής.Είναι όμως τραγικό όταν ο ΠΟΛΙΤΗΣ ( δηλαδή αυτός που έχει δικαίωμα και, κυρίως, υποχρέωση να ασχολείται με τα κοινά ,κατά την αρχαιοελληνική έννοια ) μεταβάλλεται σε ΙΔΙΩΤΗ-ΑΔΙΑΦΟΡΟ χαρακτηρισμός που στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία ήταν υποτιμητικός σε όποιον τον έφερε.
Η αρχαία ελληνική γλώσσα έχει δανείσει λέξεις και έννοιες σε πολλές άλλες γλώσσες ,στις οποίες μάλιστα διατηρούν την πρωτογενή τους σημασία.Στην αγγλική η λέξη idiot ( ιδιώτης ) σημαίνει ηλίθιος.
Άρα λοιπόν το αρχικό ερώτημα μπορεί πλέον να τεθεί και αλλιώς :
Πολίτης ( με λόγο , θέσεις και αξιοπρέπεια ) ή ιδιώτης ( ηλίθιος ) ;http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/