Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ευρωπαϊκός φόρος ρύπανσης στα βαρέα οχήματα


Ευρωπαϊκός φόρος ρύπανσης στα βαρέα οχήματα

16/10/2010 4:36:00 πμ









Πατήστε για μεγέθυνση

Μετά από αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις, οι υπουργοί Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν τελικά την Παρασκευή να επιβάλλονται συγκεκριμένοι φόροι στα βαρέα οχήματα που θα συνδέονται με τη ρύπανση -και την ηχορύπανση- που αυτά προκαλούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

"Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία" που θα επιτρέψει για πρώτη φορά να επιβληθούν φόροι σε όσους ρυπαίνουν στις οδικές μεταφορές αγαθών στην Ευρώπη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις πηγές μετά την υπουργική συνάντηση.

Οι συζητήσεις γι' αυτό το θέμα συνεχίζονται εδώ και δύο χρόνια στους κόλπους της ΕΕ εξαιτίας των μεγάλων διαφωνιών που υπήρχαν μεταξύ των υπέρμαχων του φόρου, όπως η Γαλλία και η Αυστρία και τους αντιπάλους του σχεδίου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Μέχρι στιγμής φόροι μπορούν να εισπραχθούν για να καλύψουν τα κόστη κατασκευής και συντήρησης των δρόμων. Η τωρινή ιδέα είναι να επιτραπεί στις χώρες μέλη που επιθυμούν να αυξήσουν τους φόρους να λάβουν υπόψη τους για πρώτη φορά περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως η ρύπανση και η ηχορύπανση.

Στόχος της ΕΕ είναι να ενθαρρύνει τις μεταφορές αγαθών με τραίνο και να ωθήσει τους μεταφορείς να αγοράσουν νέα οχήματα που θα ρυπαίνουν λιγότερο και άρα θα φορολογούνται λιγότερο ή και θα απαλλάσσονται από τους φόρους http://www.real.g