Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

AGRAFA NEWS - Αλλαγή εποχής! Καταργείται το φαξ σε ολόκληρο το Δημόσιο

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο που συναλλάσσεται ο πολίτης με το Δημόσιο αλλά και στην επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών μεταξύ τους, φέρνει ο νέος Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και ο οποίος συζητήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο.
Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προωθεί ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα περιλαμβάνει...

AGRAFA NEWS - Χρηματοδότηση έξι νέων έργων στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 5.368.500 €


                      Λαμία, 30 Απριλίου 2020


Η χρηματοδότηση έξι νέων έργων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνέχεια των υπ` αριθμ. 83 και 84/ 2020 αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.368.500 ευρώ που αφορούν στον εκσυγχρονισμό υποδομών, την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, αστικές αναπλάσεις, λιμενικά έργα και οδοποιία.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα:

AGRAFA NEWS - Ποιοι 14 Δήμοι παίρνουν 7,7 εκατομ. για απλήρωτες υποχρεώσεις τους

Με το συνολικό ποσό των 7.749.267,35 ευρώ επιχορηγούνται 14 Δήμοι της Χώρας, προκειμένου να εξοφλήσουν υποχρεώσεις τους από διαταγές πληρωμής και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Η επιχορήγηση γίνεται με Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών (αριθμ. 26247/28.4.2020), βάσει του αρ.233 του ν.4635/2019 ως ισχύει.
Τα εκατομμύρια προέρχονται από το χρηματικό υπόλοιπο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων.

AGRAFA NEWS - 28-4-1943: Γιορτή της Λευτεριάς στο Καρπενήσι! Tέλη Απριλίου 1943 ------ Η απελευθέρωση του Καρπενησίου από τους Ιταλους κατακτητές -------> Ιστορική έρευνα "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

"Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είν΄ο ίδιος ο λαός" 
Η 28η Απρίλη 1943 αποτελεί μία σημαντική ημέρα-ορόσημο για τη μαχόμενη Ευρυτανία αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα. Οι Ιταλοί κατακτητές, μην αντέχοντας άλλο τα αποφασιστικά νικηφόρα χτυπήματα του Αντάρτικου και την εδραίωση του ΕΛΑΣ στον ευρύτερο ευρυτανικό χώρο, εγκαταλείπουν ντροπιασμένοι  το Καρπενήσι και αποσύρονται για ασφάλεια στην κεντρική διοίκηση τής «Άλμπα Τζούλια» στη Λαμία.


 Μέσα σε ελάχιστους μήνες από την επίσημη κήρυξη του Ένοπλου Αγώνα (Δομνίστα Ευρυτανίας 7 Ιούνη 1944) ο θρυλικός ΕΛΑΣ επιτυγχάνει σημαντικές νίκες στα περήφανα βουνά μας (μάχες Μικρού Χωριού, Κρίκελλου, Χρύσως) και έτσι οι κοκορόφτεροι φασίστες του Μουσολίνι, μετά από τις αλλεπάλληλες ήττες που υπέστησαν, αποχωρούν με σκυμμένο το κεφάλι.

AGRAFA NEWS - Δήμος Αθηναίων: Αυξάνονται κατά 30 τοις εκατό οι κόκκινοι κάδοι ανακύκλωσης ρούχων - παπουτσιών.

Απλώνεται σε ακόμα περισσότερα σημεία της Αθήνας το δίκτυο των κόκκινων κάδων ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών με αύξηση του αριθμού τους κατά 30%. Τις αμέσως επόμενες ημέρες τοποθετούνται 50 ακόμα κάδοι και προστίθενται στους 165 που υπάρχουν ήδη και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης με τελικό στόχο ο συνολικός αριθμός τους σύντομα να  φτάσει τους 250.
Πρόκειται για μια οργανωμένη και ολοκληρωμένη διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των δημοτών για την ανακύκλωση και στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να αφήνουν στα συγκεκριμένα «κόκκινα» σημεία τα οποία είναι απλωμένα σε πολλές περιοχές της Αθήνας:
  • Καθαρά Ρούχα (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
  • Ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
  • Λευκά είδη (όπως μαξιλάρια, σεντόνια κλπ)
  • Αξεσουάρ (όπως ζώνες, τσάντες κλπ)

AGRAFA NEWS - Κορωνοϊός: Τα έξοδα των ΟΤΑ συγκεντρώνει το Ανάπτυξης για να ζητήσει πόρους από την Ε.Ε. (Έγγραφο)

Εξαιρετικώς επείγον έγγραφο με αντικείμενο το “άμεσο κόστος αντιμετώπισης της Covid-19 πανδημίας” απέστειλε το Υπουργείο Ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), αλλά και στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν αρμοδιότητες επί των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο έγγραφο γίνεται μνεία σε αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) και γι’ αυτό ζητείται ενημέρωση για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από την 11η Μαρτίου, καθώς και για εκείνες που θα πραγματοποιηθούν έως και την 11η Ιουλίου. Τα δεδομένα πρέπει να σταλούν μέχρι και την 15ηΜαίου, λόγω των πιεστικών προθεσμιών που σχετίζονται με τη δυνατότητα κινητοποίησης του Ταμείου με την υποβολή στην Ε.Ε. σχετικού αιτήματος.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων που έλαβαν και τα ανώτατα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρει τα κάτωθι:

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

AGRAFA NEWS "Βομβαρδισμένο" τοπίο ο δρόμος Αλευράδας-Πετρώνας Βάλτου

Αγανάκτησαν οι Ευρυτάνες που διασχίζουν τον δρόμο καθημερινά μέσω Αλευράδας-Πετρώνας Βάλτου απο το κατεστραμμένα κομμάτια οδικού δικτύου,όπως βλέπετε και στις φωτό,που έστειλαν αναγνώστες στο "Δυτικη Ευρυτανία".

Το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο εξυπηρετεί τόσο τους Ευρυτάνες που ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά όσο και τους Αιτωλοακαρνάνες κάτοικους των περιοχών.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη φτιάξει τον δρόμο από την πλευρά της Ευρυτανίας στα σύνορα με την Αιτωλοακαρνανία.

AGRAFA NEWS Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας - Γράφει ο Πρωτοπρ. Ευάγγελος Φεγγούλης*


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Το αυτονόητο αποτελεί πλέον ένα δυσερμήνευτο ζητούμενο. Άπαντες κλεισμένοι στα σπίτια μας, απολαμβάνουμε τη σωματική ασφάλεια που φαινομενικά μας προσφέρουν, χωρίς όμως να μπορούμε με ακρίβεια να προσεγγίσουμε το άγνωστο που μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα σε πνευματικό, κοινωνικό, ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο.

Είναι δεδομένο ότι η πορεία ανάκαμψης της χώρας μετά την κρίση του κορωνοϊού θα είναι σκληρή, θα έχει διάρκεια, θα απαιτήσει νέα αποθέματα αντοχής, εντελώς διαφορετικής λογικής.

AGRAFA NEWS ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ- ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Ο συνδυασμός «πατρίδα μας η Στερεά» Κατερίνα Μπατζελή


                                                                   ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                     Λαμία29/04/2020
Μέτρα και δράσεις της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Επιχειρηματικότητα και στον Τουρισμό λόγω κορονοϊού.  
·         Το μήνυμα «μένουμε σπίτι» να  περάσει στην επόμενη φάση του με το «μένουμε Στερεά»
·         Πρόγραμμα διαχείρισης κρίσης της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού στην ΠΣΤΕ λόγω κορονοϊού.
·         Πρωτοκόλλα Υγιεινής για την ασφάλεια όλων.
Βρισκόμαστε στην 2η φάση της «κορονοϊού εποχής». Η επόμενη  ημέρα της κρίσης του κορονοϊού θα είναι εξίσου δύσκολη. Και πρέπει να γίνουν  παρεμβάσεις που θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές .

AGRAFA NEWS Προσφυγικό-Μεταναστευτικό Ν.Ε. Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ


                                 Προσφυγικό-Μεταναστευτικό
Το  προηγούμενο  διάστημα η ΝΔ εκμεταλλεύτηκε με χυδαίο τρόπο το προσφυγικό για εκλογικά οφέλη και για συσπείρωση ακραίων  δυνάμεων, ενώ υποβάθμισε τη σημασία αποτελεσματικής διαχείρισής του μετά τις εκλογές.   Τα  ακροδεξιά στοιχεία, και εντός ΝΔ, ακολουθούμενα από πονηρούς πολιτικάντηδες  είχαν αναλάβει την εκστρατεία παραπλάνησης.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει  τονίσει κατ' επανάληψη ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και γενικότερα της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, τόσο σε σχέση με την εσωτερική τους διαχείριση στη βάση της ασφάλειας και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, όσο και σε σχέση με την ευρωπαϊκή τους διάσταση.

AGRAFA NEWS Κατασκευή δρόμου πρόσβασης στο Κάστρο Υπάτης του Δήμου Λαμιέων, προϋπολογισμού 2.100.000,00 €


                                                                              Λαμία, 29 Απριλίου 2020

Κατασκευή δρόμου πρόσβασης στο Κάστρο Υπάτης
του Δήμου Λαμιέων, προϋπολογισμού 2.100.000,00 €

Προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση ενός ακόμη έργου που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Στερεάς Ελλάδας υπέγραψαν την Τρίτη 28 Απριλίου, στη Λαμία ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Ηλίας Κυρμανίδης με το Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραϊσκο.

Πρόκειται για τo έργο «Ανάδειξη Βυζαντινών – Μεταβυζαντινών Μνημείων στη ΔΕ Υπάτης Δήμου Λαμιέων Ν. Φθιώτιδας»,  προϋπολογισμού 2.100.000,00 €, με αντικείμενο τη βελτίωση της οδού πρόσβασης προς το Κάστρο Υπάτης, που χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

AGRAFA NEWS Απάντηση της Περιφέρειας Αττικής στον Σπίρτζη για την κλινική " Ταξιάρχαι"


                                                                                          
Μετά τα ερωτήματα που έθεσε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης στον Περιφερειάρχη Αττικής για τη σχέση την οποία έχει ή είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κύριος Βαθιώτης με την κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι , ήρθε και η απάντηση από τον Περιφερειάρχη Αττικής.
Διαβάστε την απάντηση του κυρίου Πατούλη
Δυστυχώς, ούτε και στα καθήκοντα του Τομεάρχη Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανταποκριθεί, με στοιχειώδη επάρκεια, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Ατυχέστατα για αυτόν και το κόμμα του, τα τρία ερωτήματα «καταγγελίες» που απευθύνει στον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλη, περί δήθεν ευθυνών της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής για τις τραγικές επιπτώσεις της εμφάνισης κορωνοϊού στην κλινική «Ταξιάρχαι», τα οποία φιλοξενούνται στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ «Η ΑΥΓΗ».

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

AGRAFA NEWS Δήμοι:Μεταβολές στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής φέρνει το Ν/Σ

Η αντικατάσταση διάταξης του Καλλικράτη που ορίζει αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων, περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 94 «Επιτροπή Ποιότητας Ζωής» του Ν/Σαντικαθίσταται η περ.Β’ της παρ.1 του άρθρου73 « Επιτροπή Ποιότητας Ζωής – Αρμοδιότητες» του ν.3852/2010.
(Υπενθυμίζεται ότι η συγκρότηση και εκλογή του εν λόγω συλλογικού οργάνου διακυβέρνησης των Δήμων άλλαξε τον Αύγουστο του 2019 με το αρ.2 του ν.4623/2019.)

Κατωτέρω μπορείτε να δείτε το νέο περιεχόμενο της διάταξης του Καλλικράτη όπως θα διαμορφωθεί με την ψήφιση του Ν/Σ (με διαγραφή είναι τα σημεία της ισχύουσας νομοθεσίας που απαλείφονται, ενώ με έντονη επισήμανση τα νέα σημεία που προστίθενται) :

AGRAFA NEWS Αρθρο του Νότη Μαριά με τίτλο:Δημόσιο Ταμείο Εξαγοράς των κόκκινων δανείων τώρα


Αθήνα, 27/4/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΑΡΘΡΟ

Δημόσιο Ταμείο Εξαγοράς των κόκκινων δανείων τώρα
Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής
Καθώς απομένουν ελάχιστες ημέρες μέχρι την 1η Μαΐου όταν και θα παύσει και η ελάχιστη προστασία των δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια, εντείνεται η συζήτηση για το σημαντικό αυτό ζήτημα σε μια φάση μάλιστα που η πανδημία αναμένεται να φέρει τρομερή ύφεση και ανεργία στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια πολλά πράσινα δάνεια να κοκκινίσουν και οι τράπεζες να βρεθούν μπροστά σε ένα τεράστιο βουνό κόκκινων δανείων τα οποία να μην μπορούν πλέον να διαχειριστούν. Στην εποχή λοιπόν της πανδημίας οι όποιες ενστάσεις για σωτηρία των δανειοληπτών που άκουγαν στο δήθεν όνομα του «ηθικού κινδύνου» εξαφανίζονται καθώς η αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων προκύπτει ακριβώς λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης.

AGRAFA NEWS ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΤΣΙΑΜΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ


Ο πρώην βουλευτής και νομάρχης Ευρυτανίας Δημοσθένης Τσιαμάκης συχνά πυκνά παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο μας, πάντα με τέτοιο τρόπο που δημιουργεί αίσθηση.

 Τούτη τη φορά ο έμπειρος πολιτικός με μια ξεχωριστή ποιητική παρέμβαση κάνει ξεχωριστή αναφορά στον ιό που μας ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες υμνώντας όμως τον Πρωθυπουργό της χώρας και φίλο παιδιόθεν Κυριάκο Μητσοτάκη
για την εν γένει ουσιαστική και άκρως αποτελεσματική στάση του, ευχόμενος σύντομα το πρόβλημα αυτό να ξεπεραστεί

AGRAFA NEWS ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΑΦΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ 5Χ5 ΣΤΗΝ ΚΡΕΝΤΗ

Σύμφωνα με την αριθ. 55/Α’/11-3-2020 άρθρο 10 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζεται ότι «1. Κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, η λήψη των αποφάσεων των πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των διοικητικών συμβουλίων των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων μπορεί να λαμβάνει χώρα είτε διά περιφοράς κατά τις προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 67 και της παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), είτε διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο.
Στην περίπτωση της δια ζώσης σύγκλησης των συμβουλίων, οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών». Βάσει των ανωτέρω η 5η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς στις 30 Απριλίου 2020 ημέρα Πέμπτη και ώρα 12 π.μ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης: