Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

AGRAFA NEWS Γραμμή ενημέρωσης, ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Γραφείο Περιφερειάρχη

                                                                                Λαμία, 31 Μαρτίου 2020


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Δομή «Γέφυρα», με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, θέτουν σε λειτουργία την εξαγγελθείσα γραμμή ενημέρωσης, ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης. 

Μια ακόμη δράση με στόχο την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊου. 

Ειδικοί επαγγελματίες επιστήμονες της ψυχικής υγείας, είτε ως ιδιώτες είτε μέσα από πιστοποιημένους φορείς, παρέχουν εθελοντικά ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη σε πολίτες που το έχουν ανάγκη αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Επιπλέον, θα παρέχεται πληροφόρηση για ζητήματα αναφορικά με τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, καθώς και ενημέρωση για επιπλέον πηγές υποστήριξης των πολιτών, προς αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο 210-3002233 από Δευτέρα ως Κυριακή και ώρες 9:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.

«Με την εξάπλωση του κορωνοϊού, ζητήθηκε από τους πολίτες να κρατήσουν κοινωνικές αποστάσεις και να μπουν σε περιορισμό, με στόχο να μειωθεί η εξάπλωση της νόσου. Συγχρόνως όμως αυξάνεται το αίσθημα του φόβου, το άγχος και η αγωνία για το μέλλον. Για το λόγο αυτό, δημιουργούμε ένα δίκτυο επικοινωνίας και ψυχολογικής υποστήριξης για τους συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη να ρωτήσουν, να εκφράσουν την αγωνία τους, να ενημερωθούν. Είμαστε αλληλέγγυοι, δεν είμαστε μόνοι. Ο ένας με τον άλλο, αντλούμε αισιοδοξία και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση» δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

AGRAFA NEWS Επιστολή Β.Αποστόλου προς Υπουργό ΑΑΤ Μ.Βορίδη για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα



Χαλκίδα, 30 Μαρτίου 2020 

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 
κ Βορίδη Μάκη 


Θέμα: Αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα της αιγοπροβατροφίας από τις επιπτώσεις του Κορωνοϊού.

Κε Υπουργέ, 
είναι αυτονόητο ότι όλοι έχουμε χρέος να σταθούμε στο ύψος των πρωτοφανών περιστάσεων της πανδημίας. Κράτος και πολίτες, καθένας με την ευθύνη που του αναλογεί, με αλληλεγγύη, συλλογικότητα και με τα μάτια μας στο μέλλον που θα αντιμετωπίσουμε. 
Ασφαλώς και γνωρίζετε ότι ο αγροτικός μας χώρος θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και γι αυτό πρέπει να τύχει ανάλογης προσοχής όλη η δραστηριότητά του, από την παραγωγή μέχρι την εμπορία. Δυστυχώς αυτά που ανακοινώσατε δεν επαρκούν και δεν αποτελούν λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις προτάσεις του. 
Θέλω όμως με την επιστολή μου να σταθώ ιδιαίτερα στην αιγοπροβατοτροφία, γιατί αυτή την περίοδο αποτιμά το ετήσιο εισόδημά της, μια και όπως πάντα συμβαίνει βρίσκεται στη διαδικασία προσφοράς στην αγορά όλης της ετήσιας παραγωγής της, τόσο σε κρέας για άμεση κατανάλωση, όσο και σε γάλα για την παραγωγή φέτας. 
Μια ποσότητα μικρών αρνιών έχουν ήδη πουληθεί από τους παραγωγούς, τόσο στους παχυντές που τα προορίζουν για διάθεση στην αγορά του Πάσχα, όσο και στις αγορές της Ιταλίας και Ισπανίας, όπου πλέον οι εξαγωγές έχουν πλέον παγώσει, λόγω μειωμένης ζήτησης και μεγάλων δυσχερειών στις μεταφορές. 
Έτσι όσα αρνιά έμειναν στους παραγωγούς και όσα πουλήθηκαν σε παχυντές, που συνολικά ξεπερνούν τα 2 εκατ. ζώα, προορίζονται για την αγορά του Πάσχα. 
Η προοπτική για τη διάθεση αυτή είναι πολύ κακή και οι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται πλέον σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, που έχουν ως συνέπεια τις σημαντικά μειωμένες τιμές. 
Το λιανικό εμπόριο μπορεί να είχε μια στιγμιαία αύξηση της ζήτησης με την έναρξη της κρίσης, αλλά δεν θα μπορέσει να απορροφήσει όλες τις ποσότητες. Βασικές δραστηριότητες που απορροφούσαν την παραγωγή, όπως η εστίαση και τα ξενοδοχεία έχουν παγώσει τις παραγγελίες, ενώ πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις με διαθέσιμα προϊόντα που προόριζαν για την αγορά του Πάσχα και την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα βρεθούν σε αδυναμία αξιοποίησής τους. 
Κύριε Υπουργέ, 
πιστεύω ότι η αιγοπροβατοτροφία πρέπει να τύχει της απαραίτητης υπεράσπισης από τη μεριά σας, όχι μόνο γιατί θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τη διάθεση της παραγωγής της τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και γιατί καλύπτει ένα αξιόλογο μέρος των διατροφικών αναγκών της χώρας μας. 
Να προσθέσω όμως και δύο παραμέτρους που αναδεικνύουν την αιγοπροατοτροφία ως σημαία του αγροτικού χώρου, πρώτον ότι έχει τεράστιες δυνατότητες ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά με τα δύο βασικά της προϊόντα, τη φέτα και το κρέας και δεύτερον ότι αποτελεί τη βασικότερη απασχόληση στην ορεινή ύπαιθρο. 
Εύχομαι γρήγορα να ξεπεράσουμε τη δίνη αυτή. 


Με τιμή, 

Βαγγέλης Αποστόλου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Πρ. Υπουργός ΑΑΤ 

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

AGRAFA NEWS Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έξυπνα και σύγχρονα μέσα βρίσκεται διαρκώς δίπλα στην Στερεοελλαδίτικη οικογένεια



                                                                                   

Γραφείο Εντεταλμένου Συμβούλου
Αθλητισμού και Παιδείας κ. Κώνσταντίνου Γαλάνη

                                                                              Χαλκίδα, 26 Μαρτίου 2020


 Την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού δίνουμε στους γονείς την δυνατότητα να απασχολήσουν τα παιδιά μικρής ηλικίας  γεμίζοντας δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο παραμονής στο σπίτι τους, με ένα εργαλείο πληροφορικής εκπαίδευσης , το πρόγραμμα Kidoplanet.

Μένουμε σπίτι προστατεύουμε τους εαυτούς μας, την οικογένειά μας και τους συμπολίτες μας και ταυτόχρονα τα παιδιά μας :
• Αποκτούν νέες γνώσεις για το περιβάλλον, μέσα από υπέροχες φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα με γνωστικές πληροφορίες του κάθε αντικειμένου και με σωστά επιλεγμένες πολυμεσικές εφαρμογές(παζλ, ζωγραφική)
• Διευρύνουν τις γνώσεις τους στα μαθηματικά μέσα από μία ευχάριστη πλοήγηση με ασκήσεις πολλαπλής επιλογής , συμπλήρωσης κενού και συνόλων , οι οποίες ανέρχονται αριθμητικά στις 5.000
• Παράλληλα με τις ψηφιακές ασκήσεις δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να συμπληρώνουν φύλλα εργασίας ολοκληρώνοντας την μαθησιακή τους εμπειρία.

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν έξυπνοι μηχανισμοί αξιολόγησης και επιβράβευσης.

 Το πρόγραμμα παρέχεται ελεύθερα (δωρεάν) σε όλους τους γονείς μαθητών νηπίων-προνηπίων κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με το συγκεκριμένο εργαλείο πληροφορικής εκπαίδευσης 7.500 περίπου μαθητές μας, θα περάσουν όμορφα και δημιουργικά μένοντας  σπίτι. Οι γονείς που ενδιαφέρονται μπορούν να αποστείλουν στο email kidoplanet2020@gmail.com το ονοματεπώνυμό τους και την περιοχή κατοικίας.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

AGRAFA NEWS Δέσμη δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


Λαμία, 24 Μαρτίου 2020

Δέσμη δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού
 από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, συγκάλεσε σήμερα, 24 Μαρτίου 2020, ο Περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η πορεία εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν και η διαχείριση των αναγκών που προκύπτουν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους επικεφαλής, για ένα ολοκληρωμένο σύνολο δράσεων που σχεδιάστηκαν και τίθενται σε εφαρμογή τις επόμενες μέρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών, αλλά και την διευκόλυνση της διαβίωσής τους, ενόψει των περιοριστικών μέτρων.

Με πνεύμα σύνθεσης και συνεργασίας όλοι οι επικεφαλής κατέθεσαν προτάσεις, σκέψεις και παρατηρήσεις. Αναδείχτηκε δε ως κοινός τόπος, ότι σε αυτή τη μεγάλη "μάχη" που καλείται να δώσει η χώρα και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όλοι οφείλουν να συνδράμουν με τις δυνάμεις τους στην καλύτερη προστασία και υποστήριξη των πολιτών.

Οι δράσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αναπτύσσονται στους ακόλουθους άξονες:

·  Εθελοντική αιμοδοσία

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τα Γενικά Νοσοκομεία και τοπικούς φορείς, υλοποιεί διαρκή δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στις πόλεις Λαμία, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Άμφισσα και Καρπενήσι. Σε καθημερινή βάση και ακολουθώντας αυστηρά μέτρα προστασίας, πραγματοποιούνται αιμοληψίες από το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό των Τμημάτων Αιμοδοσίας σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.





· Δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής

Σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες τηλεϊατρικής στους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καλύπτοντας 4 ιατρικές ειδικότητες: Παιδίατρους, Παθολόγους, Γενικούς Ιατρούς και Πνευμονολόγους. Οι πολίτες θα μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία στο www.drbutton.gr και να ζητήσουν ιατρικές συμβουλές και καθοδήγηση. Η δράση υλοποιείται από τη "Γέφυρα".

·  Online νηπιαγωγείο


Το Kidoplanet (KidoPlanet - Το πρώτο online νηπιαγωγείο), το πρώτο διαδικτυακό νηπιαγωγείο στην Ελλάδα, θα παρέχεται δωρεάν για όλα τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών. Λειτουργεί ως μια μοντέρνα διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργικής απασχόλησης, σχεδιασμένη για την πραγμάτωση συγκεκριμένων παιδαγωγικών στόχων και προσφέρει μια σειρά μαθημάτων ειδικά διαμορφωμένων με βάση τις οδηγίες και την ύλη του Υπουργείου Παιδείας για τις τάξεις του νηπιαγωγείου.

· Γραμμή ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης

Θεσπίζεται γραμμή ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης πολιτών. Ψυχίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί της Περιφέρειάς μας παρέχουν εθελοντικά συμβουλευτική και ψυχική στήριξη σε πολίτες που το έχουν ανάγκη αυτήν την δύσκολη περίοδο. Η δράση υλοποιείται από τη "Γέφυρα".

· Κατ' οίκον διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ

Το πρόγραμμα ΤΕΒΑ παροχής επισιτιστικής βοήθειας και ειδών πρώτης ανάγκης σε πολίτες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, θα πραγματοποιείται εφεξής με διανομή των προσφερόμενων ειδών στις οικίες των δικαιούχων, για την αποφυγή συνωστισμού στους σταθμούς διανομής. Επίσης, προγραμματίζεται για υλοποίηση εντός μηνός, έκτακτη διανομή ειδών σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

·  Στήριξη με παροχή γευμάτων σε κοινωνικές δομές

Σε συνεργασία με Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας, εξασφαλίζονται έτοιμα ζεστά γεύματα σε ανθρώπους που στερούνται της δυνατότητας ιδιοπαρασκευής τους.





Επίσης, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για το επικαιροποιημένο σχέδιο λειτουργίας των υπηρεσιών με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και την ανάγκη της κατά το δυνατόν απρόσκοπτης λειτουργίας τους. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τις υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», που έχουν ως άμεσο αντικείμενο τη συμμετοχή στην πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συνεργασία που αναπτύσσεται με τις δομές του Ε.Σ.Υ. και ιδιαίτερα τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, τους διοικητές των Νοσοκομείων της Περιφέρειας, αλλά και την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας και των κινδύνων της, η Περιφέρεια συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της, στην υλικοτεχνική υποστήριξη των δημοσίων δομών υγείας.

 «Πολιτεία και πολίτες, δίνουμε αυτόν τον αγώνα «χέρι χέρι». Είναι πρωτόγνωρος και δύσκολος, αλλά θα τον κερδίσουμε. Με οργάνωση και υπευθυνότητα. Για να μας βρει η επόμενη μέρα, με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Ευχαριστώ τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων για την ουσιαστική συνδρομή τους σε αυτήν την προσπάθεια. Συνεχίζουμε», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.