Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020

AGRAFA NEWS ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Syl Trikalwn Neo DS 2020 posterΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
 Την Κυριακή, 02/02/2020 στα γραφεία του συλλόγου (Σαρακατσάνικη Γωνιά) πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το καταστατικό, η τακτική γενική συνέλευση με θέματα ημερήσιας διάταξης 1) τον απολογισμό Διοικητικών Πεπραγμένων και τον Οικονομικό Απολογισμό από το Δ.Σ, χρήσεως 2018 -2019, ανάγνωση της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, συζήτηση επ΄ αυτών και ψηφοφορία έγκρισης του Οικονομικού Απολογισμού και των Διοικητικών Πεπραγμένων της προαναφερόμενης χρήσεως και 2) Διεξαγωγή Αρχαιρεσιών προς ανάδειξη καταστατικών οργάνων του Συλλόγου  για τα έτη 2020 έως 2021.
 Αρχικά, παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου και στη συνέχεια η ταμίας του Συλλόγου αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια στα οικονομικά στοιχεία, τα οποία, κατόπιν διαλογικής συζητήσεως επ’ αυτών, εγκρίθηκαν ομόφωνα από το σώμα της γενικής συνελεύσεως.
Στη συνέχεια διεξήχθησαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του νέου Δ.Σ, των εκπροσώπων στην Πανελληνία Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και των μελών εξελεγκτικής επιτροπής του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Τρικάλων ¨ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ¨.
Κατόπιν τούτων τα καταστατικά όργανα του συλλόγου διαμορφώθηκαν  ο ως εξής:
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:                  ΜΠΕΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Κωνσταντίνου
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:          ΡΟΥΣΣΑ ΜΑΡΙΑ του Δημητρίου
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:              ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Γεωργίου
ΤΑΜΙΑΣ:                         ΚΟΚΚΑΛΗ ΕΛΕΝΗ του Νικολάου
ΜΕΛΟΣ:                         ΣΟΥΡΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γεωργίου
ΜΕΛΟΣ:                         ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Ιωάννη
ΜΕΛΟΣ:                          ΝΑΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Ευαγγέλου
ΜΕΛΟΣ:                          ΜΟΡΦΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ του Χρήστου
ΜΕΛΟΣ:                          ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΓΟΡΗ του Ιωάννη
Αναπληρωματικό μέλος: ΝΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Βασιλείου
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΜΟΡΦΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γεωργίου
ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Γεωργίου
ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου


ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ  Π.Ο.Σ.Σ
ΡΟΥΣΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Νικολάου
ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του Ιωάννη
Αναπληρωματικά μέλη:
ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ του Δημητρίου
ΜΠΕΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ του Κωνσταντίνουhttp://www.e-sarakatsanos.gr

AGRAFA NEWS ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΚΩΤΣΙΑ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ


Σε ξεσηκωμό βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στο χωριό Βαλαώρα των δυτικών Αγράφων. Παραδόθηκαν χθες στο Δήμο Αγράφων από το Δασαρχείο Καρπενησίου, χάρτες χαρακτηρισμού της περιοχής που αποτυπώνουν επακριβώς τους βοσκότοπους που για αιώνες κρατούσαν το χωριό ζωντανό.Μέσα στους βοσκότοπους αποτυπώνονται οι εκτάσεις που δόθηκαν από τη ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά με πρόταση για αλλαγή χρήσης 3000 στρεμμάτων. Η Βαλαώρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ευρυτανίας.Το 1964 πλήρωσε το τίμημα της δημιουργίας της λίμνης Κρεμαστών χάνοντας γόνιμα χωράφια στην κοιλάδα του Αχελώου μαζί με χωριά και οικισμούς που θάφτηκαν στη λίμνη και οδήγησαν σε ξεριζωμό χιλιάδες κατοίκους. Γα δύο χρόνια μετά ακολούθησαν οι τοπικοί σεισμοί και οι καταστροφές που συνόδευσαν την δημιουργία της λίμνης και την άνοδο της στάθμης της, μέχρι την τελική σταθεροποίηση της, με ένα νέο κύμα εγκατάλειψης της περιοχής λόγω των σεισμών. Όσοι έμειναν , χωρίς χωράφια πλέον, στράφηκαν στην κτηνοτροφία και από αυτή κρατήθηκε το χωριό ζωντανό, χωρίς αγροτική παραγωγή, αλλά με την κτηνοτροφία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή που δεσμεύεται αποτελεί και το βιότοπο της βραχυκερατικής αγελάδας της Βαλαώρας, ένα ενδημικό είδος μικρόσωμης αγελάδας που ζει για χιλιάδες χρόνια στην περιοχή που έχει μελετηθεί και πιστοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καθώς και τα γνωστά σε πολλούς ελεύθερα άλογα . Μέσα στην ίδια περιοχή βρίσκεται ανεξερεύνητος αλλά καταγραμμένος από την εφορεία αρχαιοτήτων, αρχαιολογικός χώρος από τα χρόνια της Αιτωλικής Συμπολιτείας περί το 250 π.χ. Σήμερα 55 χρόνια μετά τη δημιουργία της λίμνης που άλλαξε τα πάντα στην περιοχή , το χωριό δέχεται μια νέα καταστροφή, παραδομένο από την πολιτεία στα ιδιωτικά συμφέροντα που "ανέλαβαν να σώσουν τον πλανήτη" και προδομένο από όσους δήθεν κόπτονται να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα. Οι κτηνοτρόφοι των Αγράφων στο σύνολο της περιοχής οδηγούνται στον αφανισμό. Στις κορυφές με ανεμογεννήτριες, στα ποτάμια τους με Υδροηλεκτρικά και τώρα τους ανοίχτηκε η όρεξη στα ισιώματα με φωτοβολταϊκά..Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 3000 στρέμματα είναι δηλωμένα σαν βοσκότοποι και με βάση αυτούς τους δηλωμένους βοσκότοπους παίρνουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις του ζωικού τους κεφαλαίου.Αύριο Παρασκευή 7 /2 στις 7 το βράδυ, σύσσωμο το χωριό με το Τοπικό του Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό του Σύλλογο, τον δραστήριο Τοπικό Σύλλογο Γυναικών και με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Αγράφων θα συζητήσουμε για τις ενέργειες μας και τις αντιδράσεις μας ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ