Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

AGRAFA NEWS-Αναφορά που κατέθεσε σήμερα ο κ. Κώστας Κοντογεώργος με θέμα τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Φ/Β σε κτηνοτροφική περιοχή της Κοινότητας Βελαώρας του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας





                                      
                                                          ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ
                                          Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
       
ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ 27 ΜΑΙΟΥ 2020
ΠΡΟΣ:1.Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Χατζηδάκη Κωστή
                                          2.Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Βορίδη Μάκη
                                          3.Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Γεωργιάδη Άδωνι


ΑΝΑΦΟΡΑ


Θέμα: «Σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Φ/Β σε κτηνοτροφική περιοχή της Κοινότητας Βελαώρας του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας».

Κύριοι Υπουργοί,

Την 10η Δεκεμβρίου 2018, κατετέθησαν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επτά αιτήσεις, με στοιχεία Γ-7021,Γ-7063,Γ-7064,Γ-7065,Γ-7066,Γ-7067,Γ-7068, για την αδειοδότηση κατασκευής Φωτοβολταϊκού Σταθμού συνολικής δυναμικότητας 70 ΜW, περιοχή «ΛΙΘΑΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ» της Κοινότητας Βελαώρας του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, από την Εταιρεία «CENTAURUS ENERGY SOLUTION 1 IKE».

Πρόκειται για μία περιοχή, συνολικής έκτασης 3205 στρεμμάτων με δημόσιο χαρακτήρα, ενώ περιλαμβάνει και δεκάδες ιδιοκτησίες, με μέσο υψόμετρο τα 400μ., πλησίον της Λίμνης Κρεμαστών, μεταξύ των Κοινοτήτων Βελαώρας και Σιβίστας του Δήμου Αγράφων. Καλύπτεται από χαμηλή ποώδη και θαμνώδη βλάστηση και σε αρκετό τμήμα της από δενδρώδη  με κυρίαρχα είδη το πουρνάρι και η αγραπιδιά.

Είναι αποκλειστικά κτηνοτροφικός χώρος, όχι μόνον ως λειβαδική έκταση, αλλά και ως χώρος εγκατάστασης δεκαπέντε τουλάχιστον σύγχρονων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ενώ γειτνιάζουν άλλες τόσες περίπου.

Η περιοχή υπάγεται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και στηρίζει το παραγωγικό ζωικό κεφάλαιο της περιοχής που αριθμεί 2000-2500 αιγοπρόβατα, πάνω από 1000 βοοειδή, της σπάνιας προστατευόμενης ράτσας «βραχυκέρατης φυλής» και 40 περίπου άγριων αλόγων της νότιας Πίνδου, αλλά και αρκετά προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας με δεκαετή και πλέον δέσμευση.

Η Κοινότητα Βελαώρας είναι από τις ζωντανές κοινότητες της Ευρυτανίας, διαθέτει αρκετές νέες οικογένειες και νέους, το 80% των οποίων είναι κάτω των 30 ετών και επαγγελματικά δραστηριοποιούνται στον τομέα της κτηνοτροφίας και μάλιστα της βιολογικής κτηνοτροφίας, με προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Με το άκουσμα και μόνον ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την δέσμευση της περιοχής, η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε πλήρη αναστάτωση, αγωνία και αβεβαιότητα για το μέλλον όλων των κατοίκων.

Δικαιολογημένα μιλούν για το τρίτο και τελειωτικό χτύπημα της περιοχής. Το πρώτο με την  κατασκευή της Τεχνητής Λίμνης Κρεμαστών και το «πνίξιμο» των δύο τρίτων της παραγωγικής γης τους. Το δεύτερο με τους σεισμούς που ακολούθησαν και τον ξεριζωμό του μισού και πλέον πληθυσμού της περιοχής. Και το τρίτο εάν αδειοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο που ισοδυναμεί με πλήρη καταστροφή της παραγωγικής βάσης της Κοινότητας και τον αφανισμό των κατοίκων.

Κύριοι Υπουργοί,

Οι Ευρυτάνες είναι δημιουργικοί και εργατικοί  πολίτες και παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν, σε μια δύσκολη από κάθε άποψη περιοχή, συμμερίζονται και τον προγραμματισμό της πολιτείας για την παραγωγή καθαρής ενέργειας και τις διεθνείς δεσμεύσεις της για την κλιματική αλλαγή.
Εξάλλου έχουν συνεισφέρει τεράστιο φυσικό απόθεμα για τον σκοπό αυτό (Λίμνη Κρεμαστών δυναμικότητας 450MW, πλήθος μικρουδροηλεκτρικών φραγμάτων, φωτοβολταϊκών σταθμών κλπ).
Το συγκεκριμένο έργο όμως, έχει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας αντίθετο, γιατί στην ουσία καταστρέφει την κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής και οδηγεί σε αφανισμό τους κατοίκους της.
Εξάλλου δεν μπορεί να συγκριθεί το συλλογικό συμφέρον των πολιτών της Κοινότητας Βελαώρας με το ατομικό συμφέρον μίας μονοπρόσωπης κεφαλαιουχικής εταιρείας με 100 ευρώ κεφάλαιο.

Κατόπιν των προαναφερομένων Αιτούμαστε, την άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή σας, προκειμένου να σταματήσει «εν τη γενέσει» η αδειοδότηση τέτοιου έργου, για να επέλθει η ηρεμία και να αισθανθούν και οι πολίτες της Κοινότητας Βελαώρας του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας την δίκαια κρίση του απρόσωπου κράτους, το οποίο οφείλει να σέβεται τα συνταγματικά του δικαιώματα.

Συνημμένα:1.Επιστολή – Διαμαρτυρία
                     των κτηνοτρόφων της Βελαώρας.
                   2.Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
                      Αγράφων.

Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 ΒΑΛΑΩΡΑ 26-5-2020
Κύριε βουλευτή,
Αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας εκφράσουμε την αγωνία μας για τη διαφαινόμενη και σχεδιαζόμενη μελέτη εγκατάστασης Φ/Β πάρκου στην κοινότητα Βαλαώρας. Πρόκειται για μία περιοχή συνολικής έκτασης 3.205 στρεμμάτων που βρίσκεται πλησίον του οδικού δικτύου Βαλαώρας Σιβίστας. Η περιοχή αποτελείται από χαμηλή βλάστηση, ποώδη , θαμνώδη με έντονη παρουσία της ασφάκας, αλλά και δενδρώδη με αρκετά πουρνάρια και αγραπιδιές. Τα προς δέσμευση οικόπεδα είναι οχτώ ανάλογα επτά αιτήσεων που κατατέθηκαν από την Ι.Κ.Ε Centaurus Energy Solution Ιδιωτική Κεφαλαιουχική εταιρεία και έναν ιδιώτη.Το έδαφος είναι επικλινές και αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικά πετρώματα
Η περιοχή υπάγεται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) και παραχωρείται στους κτηνοτρόφους με τη μορφή τιμήματος από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως προς τις δημόσιες γαίες. Υπάρχουν βέβαια, εντός της υπό επένδυσης περιοχής και αρκετές ιδιωτικές εκτάσεις που ανήκουν στους κτηνοτρόφους.
Μέσα στην έκταση βρίσκονται δεκαπέντε σταυλικές εγκαταστάσεις και άλλες δεκαπέντε γειτνιάζουσες . Δεκάδες ιδιόκτητες εκτάσεις βόσκησης ζώων και αρκετοί αγροτικοί δρόμοι.
Ένας αποκλειστικά κτηνοτροφικός χώρος με μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων 2.000-2.500, καθώς και πάνω από 1.000 βοοειδή, που ανήκουν τα περισσότερα στην σπάνια Βραχυκερατική φυλή. Έρευνα και καταγραφή του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου αλλά και πρόσφατη πιστοποίηση του Κέντρου Ζωικών γενετικών πόρων Καρδίτσας βεβαιώνει την πιστοποίηση την μικρόσωμης βραχυκερατικής αγελάδας που διαβιεί σε αυτή την περιοχή , αλλά και 37 αλόγων της Πίνδου. Τα σπάνια αυτά ιπποειδή ζουν ελεύθερα σε αγέλες και μπορεί να τα επισκεφθεί και να τα δει ο επισκέπτης από κοντά. Αυτά τα σπάνια ενδημικά ζώα ζουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια,σε αυτόν τον βιολογικό βοσκότοπο σε αυτήν την παρθένα περιοχή με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα, προσαρμοσμένα απόλυτα στις συνθήκες του τόπου.
Αυτή η δράση του ΥΠ.Α.Α. με αριθμό10.1.09 με τίτλο «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» έχει ως στόχο την παροχή οικονομικής στήριξης στους παραγωγούς για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων αυτών, συμβάλλοντας στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τομέα της παραγωγής και στην αειφόρο ανάπτυξη που συνδέονται με την ύπαρξη οικοσυστημάτων.
Το 80% των αγροκτηνοτρόφων είναι νέας ηλικίας κάτω των 30 ετών και οι περισσότεροι έχουν την ιδιότητα του νέου αγρότη ή του νεοεισερχόμενου.
Πραγματοποιούνται αρκετά προγράμματα νέων αγροτών με δεκαετή δέσμευση καθώς και βιολογική εκτροφή ζώων.
Κύριε βουλευτή, εκφράζοντας την αγωνία μας, θέτουμε κάποια εύλογα ερωτήματα:
Πώς συμβιβάζεται το δυσανάλογο μεγάλο μέγεθος της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης σε σχέση με τη στενότητα του χώρου της ορεινής φύσης της χώρας μας και με τον χαρακτήρα της, που παραπέμπει στην αναγκαιότητα διαφύλαξης του φυσικού χώρου ως βασικού μοχλού ανάπτυξης;
Γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη η προστασία του χαρακτήρα του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος που συνιστά το συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα της περιοχής αυτής, το οποίο απειλείται να κατακρεουργηθεί βάναυσα;
Γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία αυτά κατά την εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Τι κάνουν οι υπηρεσίες που γνωμοδοτούν σχετικά;
Αυτά και πολλά άλλα είναι που αναζητούν απάντηση.
Μια απάντηση που εναγωνίως αναζητείται και δεν βρίσκεται.
Και το βασανιστικό ερώτημα για τη συγκεκριμένη περίπτωση, για τη Βαλαώρα Ευρυτανίας, έρχεται και ταράζει τον νου και δημιουργεί το πικρό παράπονο. Γιατί και πάλι τέτοιο χτύπημα; Την πρώτη φορά από τους ανθρώπους με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης, τη δεύτερη από τη φύση με τον σεισμό και την τρίτη από τα επενδυτικά συμφέροντα, που απειλούν να καταστρέψουν τον παραγωγικό της ιστό που βασίζεται στα εγγενή χαρακτηριστικά της.
Κάτι που αναντίρρητα θα οδηγήσει στον μαρασμό, αν όχι στον αφανισμό, αυτής της ζωντανής κοινότητας.
Κάτι που θα ισοδυναμεί με το τρίτο, το πιο καίριο, το τελειωτικό χτύπημα....