Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

AGRAFA NEWS Β.Αποστόλου προς Βορίδη: Δεν έχετε στρατηγική στήριξης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα


Βαγγέλης Αποστόλου - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, T. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


Χαλκίδα, 3/2/2020 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Επερώτησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα: «Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε αδιέξοδο – χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ανάπτυξή του». 
"Αν και σήμερα επερωτάται η κυβέρνηση δυο λόγια για τη λανθασμένη αναφορά της κας Γεννηματά ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φορολόγησε εξοντωτικά τον αγροτικό χώρο. Εμείς και μάλιστα σε μνημονιακές συνθήκες πετύχαμε για τους αγρότες ατομικό αφορολόγητο 8.500 ευρώ που σημαίνει ότι πάνω από το 95% των Ελλήνων αγροτών δεν πλήρωσαν ούτε ευρώ φόρο. Αντίθετα η πρόταση της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ το 2014 ήταν για φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ, δηλαδή φορολογική εξόντωση αυτού του 95%, που δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο με τη σημερινή φορολόγηση.

Κύριε Υπουργέ κλείνοντας αναφερθήκατε ότι το εξάμηνο αντικειμενικά κάνατε πολλά πράγματα, εγώ σας λέω ότι δεν κάνατε τίποτα εκτός από αυτά που βρήκατε σχεδόν έτοιμα από εμάς, ούτε μια θετική παρέμβαση δεν έχετε κάνει. Αντίθετα θα δημιουργήσετε επιπλέον προβλήματα με τη προχειρότητα που χειρίζεστε βασικά εργαλεία του χώρου, όπως είναι ο συνεργατισμός.

Η προσέγγισή σας στο θέμα της διεπαγγελματικής της φέτας είναι επιπόλαια. Καταφέρατε, ένα θεσμό που μπορούσε να προσφέρει πολλά στο χώρο, να τον μετατρέψετε σε εργαλείο διεκδίκησης καρεκλών στα Δ.Σ.. Διαλύσατε κάθε προσπάθεια συναινετικής λειτουργίας με την μείωση της αντιπροσωπευτικότητας κάτω του 20%. Δεν υπάρχει άλλη χώρα της Ε.Ε. σε αυτό το ποσοστό.

Ανά διαστήματα κάνατε διορθώσεις όπως αυτή πριν καταθέσετε τη πρότασή σας.

Θέλω να σας βάλω ένα ερώτημα:
Σας έχει απασχολήσει η περίπτωση να θεωρηθεί από την Ε.Επιτροπή η όποια χρηματοδότησή των Δ.Ο. ως κρατική ενίσχυση που θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την επιστροφή των χρημάτων, αλλά και τις διώξεις των διοικήσεών τους; 

Από την πρώτη σας ημέρα στο Υπουργείο βαλθήκατε να αλώσετε το συνεταιριστικό χώρο. Κι αυτό φαίνεται στο σ/ν που φέρνετε που έχει γίνει γνωστό, ειδικά με τη ρύθμιση που εισηγείσθε, για την είσοδο των ιδιωτών στο κεφάλαιο των αγροτικών συνεταιρισμών και μάλιστα με δικαίωμα συμμετοχής στα όργανα διοίκησης, ευνοείτε σκανδαλωδώς όλους αυτούς που θέλουν να περάσουν τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών, με πολύ λίγα χρήματα, σε φυσικά πρόσωπα. Δεν θα υπάρξουν σοβαροί συνεταιριστές που θα εφαρμόσουν αυτό το νόμο. 

Από εμάς κύριε Υπουργέ πήρατε έτοιμα πολλά και τα εξαγγείλατε ως δεσμεύσεις, όπως στα χρηματοοικονομικά εργαλεία, τη συμφωνία για παράδειγμα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Προσέχτε θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να δουν χρήματα οι αγρότες από το Ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων, να το έχετε υπόψη σας και να μην εξαγγέλετε πράγματα τα οποία έχουν δυσκολίες. 

Βέβαια εμείς θεσμοθετήσαμε και τη κάρτα του αγρότη που δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες για ρευστότητα πάνω από 1 δις και μάλιστα χαμηλότοκη, λόγω της σύνδεσής της με τις ενισχύσεις. 

Ανακοινώνετε κάθε 3 και 5 ως επιτυχία σας τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων. Αποτελούν διαδικαστικό θέμα γιατί όπως ξέρετε ήδη έχει μπει τάξη από τη δική μας προσπάθεια. Οι αγρότες γνωρίζουν πλέον τι θα πάρουν και πότε. Δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες. 

Εξαγγέλετε αυστηροποίηση των ελέγχων στην αγορά. 
Σας παραδώσαμε δύο ρυθμίσεις κομβικές, την υποχρεωτική αναγραφή στο γάλα, στο κρέας και στα προϊόντα τους, της χώρας προέλευσης. Ξέρετε τι προσπάθειες χρόνων κάναμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρουμε αυτές τις ρυθμίσεις; 

Όπως σας παραδώσαμε για την αντιμετώπιση των κακών πρακτικών, την πληρωμή μέχρι 60 ημέρες των ευάλωτων και νωπών προϊόντων. Πρέπει να πιέσετε το Υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Εκεί όμως που παραπλανήσατε τους αγρότες κύριε Υπουργέ είναι η υπόσχεσή σας για παρέμβαση στο κόστος παραγωγής, που το βαφτίσατε μάλιστα και μείωση του κόστους πετρελαίου. Δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν.

Τους εξαπατήσατε, προσφέροντας τους, στα σχέδια βελτίωσης του προγράμματος «Net metering» την αγορά μέχρι το 75% της ενέργειας που παράγουν από ανανεώσιμες πηγές, πέραν της κάλυψης των αναγκών τους, χωρίς να υπάρχουν δεδομένα πάνω στα οποία θα στηρίζετε αυτή την αύξηση, με κίνδυνο να υποβαθμιστεί η αγροτική δραστηριότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται ιδιαίτερα για τη γη υψηλής παραγωγικότητας, που κι αυτή τη παραδώσατε σε εξωγεωργικά χέρια.

Και δύο λόγια για τη νέα ΚΑΠ και το ΠΑΑ. Καθυστερείτε επικίνδυνα, για παράδειγμα την προετοιμασία του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ. και την υλοποίηση των μεγάλων δημοσίων έργων.

Όλα αυτά αναδεικνύουν ένα βασικό θέμα. Κύριε υπουργέ δεν έχετε στρατηγική στήριξης και ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Αρκείστε στην επικοινωνία που πληθωρικά σας προσφέρουν και το ξέρει αυτό ο ελληνικός λαός. Τα ελάχιστα θετικά που προβάλετε αποτελούν σφετερισμό του δικού μας έργου.

Ταυτόχρονα βέβαια φαίνεται ότι χάνετε και το στοίχημα της καθημερινότητας, που το βιώνουν ιδιαίτερα οι αγρότες αυτή την περίοδο.

Όταν βλέπουν ότι το εισόδημά τους να μειώνεται και τις υποχρεώσεις τους να αυξάνουν αποτελεί μονόδρομο η κινητοποίησή τους.

Εμείς σε αυτή τους την αγωνία και τη διεκδίκηση στεκόμαστε δίπλα τους.”.