Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019

AGRAFA NEWS Επιτόπια έρευνα για την Σαρακατσάνικη Λαλιά.

Επιτόπια έρευνα για την Σαρακατσάνικη Λαλιά.

Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019. Δημοσιεύθηκε στην κατηγορία Ανακοινώσεις
Επιτόπια έρευνα για την  Σαρακατσάνικη Λαλιά.
POSS-Epitopia-ereuna-gia-sarakatsaniki-lialiai-ph01Μια πρωτόγνωρη εμπειρία ζήσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 το απόγευμα, στο εντευκτήριο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου – Κορδελιού και Ευόσμου «Ο Σταυραετός».
Από νωρίς, ο χώρος είχε πλημμυρίσει από νιάτα και «νέους» της τρίτης ηλικίας, όχι μόνο από την περιοχή αλλά και  από όλη  την πόλη της Θεσ/νίκης, οι οποίοι συνεργάστηκαν αρμονικά και δημιουργικά για τον εμπλουτισμό του λεξικού της Σαρακατσάνικης λαλιάς.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που αποτελούν την ερευνητική ομάδα  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, για την Σαρακατσάνικη Λαλιά, με τον συντονισμό και την  καθοδήγηση του καθηγητή γλωσσολογίας κ. Κώστα Ντίνα, είχαν ετοιμάσει θεματικά ερωτηματολόγια (π.χ. ποιμενικό λεξιλόγιο, ανθρώπινο σώμα, υφαντική, μαγειρική, σκεύη κ.λπ.) και χωρισμένοι σε ομάδες αναζήτησαν απαντήσεις από μεγαλύτερους σε ηλικία άντρες και γυναίκες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα και με έκδηλη ευχαρίστηση.
 Όλοι όσοι παρακολουθήσαμε την διαδικασία, είχαμε την τύχη να ζήσουμε αυτή τη δημιουργική διαδικασία και φύγαμε από τη συνάντηση κατενθουσιασμένοι.
Περισσότερο όμως , φαίνεται να το ευχαριστήθηκαν τα παιδιά της ερευνητικής ομάδας, που περιμένουν με ανυπομονησία τις επόμενες εξορμήσεις σε Πιερία, Σέρρες, Αλμυρό και Βουλγαρία.
Όλη η ερευνητική ομάδα είναι άξια συγχαρητηρίων. Μας  έχουν δημιουργήσει πολλές προσδοκίες με το αποτέλεσμα της προσπάθειας τους και τους ευχαριστούμε θερμά.

AGRAFA NEWS Δελτίο Τύπου. Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων με τα ΤΕΦΦΑ του ΑΠΘΔελτίο Τύπου. Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων με τα ΤΕΦΦΑ του ΑΠΘΤην Τρίτη 29/10/2019 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ) κ.Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας,  και ο Γ. Γραμματέας κ. Ιωάννης Φαρμάκης, επισκέφτηκαν το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), συνοδευόμενοι από την καθηγήτρια πανεπιστημίου ΤΕΦΦΑ Σερρών κυρία Χριστίνα Ευαγγελινού και τον κύριο Αχιλλέα Τιμπλαλέξη  εκπαιδευτικό, και ιδιοκτήτη των κατασκηνώσεων Yuppi.
Στόχος της επίσκεψης αυτής μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ),και του Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η συνεργασία μεταξύ των δύο μελών είναι, οι Σαρακατσάνικοι χοροί να συμπεριληφθούν ως ειδικότητα των ΤΕΦΑΑ,  η διοργάνωση από κοινού ημερίδων  για την παρουσίαση των Σαρακατσάνικων χορών και των Σαρακατσάνικων Φορεσιών στους φοιτητές του ΑΠΘ, να πραγματοποιηθούν διπλωματικές εργασίες με θέμα  τους Σαρακατσάνικους χορούς και την Σαρακατσάνικη παράδοση. 
Την ομοσπονδία υποδέχτηκε ο Κοσμήτορας της σχολής καθηγητής κύριος Κοσμάς Χριστούλας και η κυρία Στυλιανή Δούκα  αναπληρώτρια καθηγήτρια. Κατά την διάρκεια της συνάντηση συμφωνήθηκε να υπογραφεί  Προσύμφωνο συνεργασίας των ΤΕΦΦΑ και της ΠΟΣΣ. 
Η συνεργασία θα εμπλουτιστεί και με άλλες δράσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες. 
Ευχαριστούμε θερμά τον Κοσμήτορα κύριο Χριστούλα και την κυρία Δούκα για την θερμή υποδοχή και ευελπιστούμε σε μία εποικοδομητική και μακροχρόνια συνεργασία...

AGRAFA NEWS ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον δίκαιο
αγώνα των μαθητών του Καρπενησίου που με πολύμορφες κινητοποιήσεις
υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και τη ζωή
διεκδικώντας ένα "σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει".
Με αιχμή την έλλειψη καθηγητών και υποδομών ( με ακραίο παράδειγμα την
έλλειψη βιολόγου ενώ η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και δύο
μήνες), ο αγώνας των μαθητών αποδεικνύει ότι η "κανονικότητα" στην
εκπαίδευση απέχει παρασάγγας από την ειδυλλιακή εικόνα που
παρουσιάζουν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις.
Η ΚΟ του ΚΚΕ καλεί όλους τους τοπικούς φορείς και τον ευρυτανικό λαό
να σταθούν δίπλα στον αγώνα των μαθητών, να βάλουν φραγμό σε
οποιαδήποτε αυταρχική πρακτική και να αντισταθούν στους  ταξικούς
φραγμούς που εμποδίζουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να έχουν
πρόσβαση στην γνώση.
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

AGRAFA NEWS Κείμενο Απόψεων Δ. Μαντέκα


Ανάπτυξη! Πώς και για ποιόν?
Ένα από τα βασικά και ίσως το σημαντικότερο αφήγημα της  Ν.Δ., ως αντιπολίτευση ήταν η ανάπτυξη!  Θυμόμαστε  όλοι τις διακηρύξεις για μπουλτόζες στο Ελληνικό την επόμενη μέρα,  για 4% ανάπτυξη  κατ έτος την επόμενη τριετία και άλλα χαρακτηριστικά ευτράπελα!
Τα πρώτα δείγματα βεβαίως ήταν εντελώς διαφορετικά ούτε το ελληνικό ξεκίνησε και η ανάπτυξη στο προσχέδιο του προυπολογισμού 2020 έγινε 2,8% και μέχρι το οριστικό σχέδιο βλέπουμε. Οι σχεδιασμοί της και οι προτεραιότητες φαίνεται να είναι άλλοι.
Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και έφερε τον τίτλο «επενδύω στην Ελλάδα» είναι άκρως αποκαλυπτικό για τις επιδιώξεις και  τη νομοθετική τεχνοτροπία της κυβέρνησης.
Τρία τα βασικά του χαρακτηριστικά:
1.       έλλειψη συνολικού σχεδιασμού και βασικού αναπτυξιακού προσανατολισμού για την χώρα,
2.       εξυπηρέτηση των κολλητών - ημετέρων είτε  είναι αιρετοί είτε είναι επιχειρηματίες  είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι
3.       εγκαθίδρυση νεοφιλελεύθερων πρακτικών και ιδεοληψιών ειδικά στην αγορά εργασίας,
    Ως προς τη μεθοδολογία, όλα τα χαρακτηριστικά της αριστείας.
Συλλογή  κάθε λογής ρουσφετιών. Φωτογραφίζονται και μετατρέπονται σε άρθρα και τροπολογίες. Στη συνέχεια σειρά παίρνει η νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα: τα αντεργατικά μέτρα που υπαγορεύει ο ΣΕΒ,  στα οποία κυβέρνηση ΝΔ, χωρίς κόπο, κάνει απλή αντιγραφή.  Η μεγάλη  προσπάθειά της είναι να πείσει επικοινωνιακά ότι τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα είναι υπέρ των συμφερόντων των εργαζόμενων! Το νομοσχέδιο ξεκίνησε με 85 άρθρα, κατατέθηκε με 213 και  έφτασε σε ελάχιστο χρόνο με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, φωτογραφικές οι περισσότερες τα 234 άρθρα!
            Μη μείνει και κανένα «καλό παιδί» παραπονεμένο! Σε κάθε  άρθρο και μια εξυπηρέτηση. Σε κάθε σελίδα και μια φωτογραφία φίλων της ΝΔ, επιχειρηματιών, εκδοτών, δημάρχων και πολιτευτών.
Ενδεικτικά:
--Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ότι οι ταχυδρομικές υπηρεσίες είναι  βασικές για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας ώστε να συμπεριληφθούν σε έναν αναπτυξιακό νόμο για να επιδοτούνται. Βλέπε  πρακτορείο διανομής Άργος του κ. Μαρινάκη  που έχει ενταχθεί στη λίστα της ΕΕΤΤ για την ανάπτυξη ταχυδρομικών υπηρεσιών.
--Στους προς επιδότηση κλάδους εντάσσονται και οι ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές - και για τη συνδρομητική τηλεόραση. Πότε όμως έγινε αυτή η προσθήκη;   Όταν φάνηκε ότι «κλείνει» η συμφωνία τραπεζών – Alter Ego για την εξαγορά της Forthnet/Nova από τον όμιλο Μαρινάκη.
-- Οι εξορύξεις εντάσσονται επίσης στον αναπτυξιακό νόμο. Προφανής ο στόχος θέλει να ευνοήσει την επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χρυσό στη Χαλκιδική και προς την Θράκη, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
-- Η κυβέρνηση ΝΔ καταργεί την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Ώστε, να μην γνωρίζουμε ποιος είναι ποιος.
---Επιπλέον,  τροποποίησε υπουργική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να λαμβάνουν κρατική ενίσχυση και ΜΜΕ τα οποία έχουν απλήρωτους εργαζόμενους και χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.
 --Προβλέπονται αυξήσεις για τους μετακλητούς του επιτελικού κράτους. Διευθυντές γραφείων γενικών γραμματέων, διοικητές, υποδιοικητές, επιθεωρητές και γενικά για όσους διορίστηκαν από τις 8 Ιουλίου μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ κατέβαλλε τεράστια προσπάθεια να σωθεί η οικονομία, να ορθοποδήσει η Ελλάδα, να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Με το που ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ ξανάρχισε το πάρτι στην υγεία των κορόιδων.

Ποιο είναι όμως το οδυνηρό αποτέλεσμα όλων αυτών; Ότι η ανάπτυξη, από κορμός του νομοθετήματος, μετατρέπεται σε περιτύλιγμα των δώρων που η κυβέρνηση κάνει στους πελάτες της και των αντίδωρων στους χορηγούς της. Χωρίς κεντρικό αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς άποψη για το παραγωγικό μοντέλο και τις  πραγματικές δυνατότητες  ανάπτυξης. Μόνο σπατάλη, ασυδοσία, αδιαφάνεια.

  Αυτές όμως δεν  είναι κυρίως  οι αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία?


Η απάντηση που δίνει η ΝΔ στο ερώτημα  ανάπτυξη για ποιόν είναι σαφής, για τους λίγους, ημέτερους και χορηγούς που θα την πληρώνει η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.

            ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΕΚΑΣ