Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

AGRAFA NEWS Με λαμπρότητα,τις δέουσες τιμές αλλά και πλήθος κόσμου εορτάστηκε και εφέτος η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Αγράφων.




Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Έχοντας σύμμαχό τους τον καλό καιρό, οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τις καθιερωμένες παρελάσεις σε όλες τις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Αγράφων.
Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκηςσυνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Μάκκααλλά και τον Πρόεδρο της ΤΚ Κερασοχωρίου κ. Κοσμάβρέθηκαν στην έδρα του Δήμου, στο Κερασοχώρι. Από τη μεριά της αντιπολίτευσης παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων κος Μπαμπαλής και η Δημοτική Σύμβουλος κα. Καραγιάννη- Λαθύρη Βασιλική.Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και η παρέλαση από τους  μαθητές των σχολείων Κρέντης -Κερασοχωρίου.

Στη Γρανίτσα, βρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κΓρηγόρης Παπαθανάσης όπου κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της δημοτικής αρχής  συνοδευόμενος από τηΔημοτικήΣύμβουλο κα Αννέτα Κοτρώνακαι τον Πρόεδρο της ΤΚ Γρανίτσας κ. Σκόνδρα.

Στο Ραπτόπουλο, τη δημοτική αρχή εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κος Ζαχαράκηςσυνοδευόμενος από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Μπράζιακαι κα Κουτσιούμπα ενώ το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ραπτοπούλου κος Τριαντάφυλλος.

Η Αντιδήμαρχος καΣουλιώτη παρευρέθηκε στη Φραγκίστα  ενώ ο Αντιδήμαρχος κος Αθανασίου βρέθηκε στα Άγραφα. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κος Γκορόγιας και καΝταλαφούρα τίμησαν τις εκδηλώσεις της Παλαιοκατούνας.

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

AGRAFA NEWS Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στην Λυδία Καβάλας η θεατρική παράσταση “Κοσμάς ο Αιτωλός»


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και κείμενοΜετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στην Λυδία Καβάλας η θεατρική παράσταση “Κοσμάς ο Αιτωλός» ο Ισαπόστολος, “Ο Άγιος των Σαρακατσαναίων ” θα παρουσιαστεί απόψε 8 μ.μ στις Σέρρες,--- ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ-- σε συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Σερρών «Ο Κατσαντώνης”, της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.).
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
Τα σπουδαία πράγματα , δεν γίνονται ποτέ από ένα άτομο, γίνονται από μια ομάδα ανθρώπων.
Η δύναμη της συλλογικότητας και τις συνεργασίας οδηγούν στην επιτυχία..
Το Οργανωμένο Σαρακατσάνικο Πολιτιστικό Κίνημα προχωρά δυνατά.
Σας περιμένουμε όλους σε κάτι διαφορετικό.
Είσοδος ελεύθερη ..

AGRAFA NEWS ΕΡΩΤΗΣΗ Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ''ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΙΙ''

                                                              Λαμία,21 Οκτωβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Κατερίνα Μπατζελή ως επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά» στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου στις 21-10 -2019,ζήτησε την χρηματοδοτική ενίσχυση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» με επιπρόσθετους πόρους,  πέραν εκείνων που προβλεπόταν και καλύφθηκαν άμεσα με την πρώτη προκήρυξη του μέτρου. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως εκείνες της Ηπείρου και Θεσσαλίας, πρέπει να προκηρύξει εκ νέου το μέτρο με  χρηματοδότηση από πόρους της Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων διότι  είναι μία παρέμβαση που  συμβάλλει στην περιβαλλοντική προστασία και στην προετοιμασία του αστικού ιστού για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Επισυνάπτεται η ερώτηση
ΘΕΜΑ: Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ
Ø  Κατά την ενεργοποίηση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ» έχει ανακύψει πληθώρα περιπτώσεων αποκλεισμών αλλά και προβλημάτων που εμφανίστηκαν λόγω μεγάλης ζήτησης, με άμεση συνέπεια να εκφρασθούν πολλά παράπονα από τους αρμόδιους φορείς της χώρας (Ανακοινώσεις Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, τεχνικών εταιρειών κ.α.) για τις συνθήκες που επικράτησαν κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του.
Ø  Στη Στερεά Ελλάδα, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για το Εξοικονομώ, έκλεισε σε μια ώρα, μετά την υποβολή 1.053 αιτήσεων και την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.  
Ø  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προώθηση  νέων τύπων υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και στην βιωσιμότητα των νοικοκυριών, που δαπανούν τεράστια ποσά για την θέρμανση τους τον χειμώνα και τον κλιματισμό το καλοκαίρι, καθώς επίσης και στη τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Ερωτάται :
1.       Σε ποιες άμεσες βελτιωτικές αποφάσεις και ενέργειες σχετικά με την πρόσβαση περισσοτέρων δικαιούχων προτίθεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να προβεί;
2.       Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την εξεύρεση περισσότερων κονδυλίων από την Περιφέρεια;
3.       Εάν υπάρχει πρόθεση για αύξηση πιστώσεων στο πρόγραμμα   από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  και γιατί δεν έχει ήδη γίνει, όπως στην Θεσσαλία και Ήπειρο. Ειδικότερα,  η Περιφέρεια Ηπείρου έβγαλε Προκήρυξη προς το ΕΤΕΑΝ  για την δυνατότητα ένταξης έργων 1000% παραπάνω από την αρχική προκήρυξη των 2,5 εκ. σε 25,0εκ. ευρώ, λόγω μεγάλης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

AGRAFA NEWS Αρθρο του Νότη Μαριά Ο Ερντογάν επιχειρεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μέσω Συρίας

Ο Ερντογάν επιχειρεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μέσω Συρίας

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία συνιστά κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.  Πρόκειται για μια επιθετική ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και έχει αιματοκυλήσει την περιοχή με θύματα εκατοντάδες αμάχους. Δεν θα πρέπει βεβαίως να ξεχνά κανείς ότι ο Ερντογάν έχει υπερεξοπλιστεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία αλλά και τις χώρες της ΕΕ. Επομένως τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν πλέον οι πολιτικές ηγεσίες των εν λόγω χωρών καθώς και οι δήθεν διαμαρτυρίες τους αποτελούν κούφια λόγια. Διότι όταν είχαν τον χρόνο και τις δυνατότητες να επιβάλλουν εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία όχι μόνο δεν το έπραξαν αλλά απεναντίας αύξησαν τις πωλήσεις σύγχρονων οπλικών συστημάτων προς την Άγκυρα. Έτσι η Τουρκία έχοντας εξοπλιστεί σαν αστακός ουδόλως πλήττεται πλέον
από την δήθεν αναστολή πωλήσεων όπλων που της επέβαλαν ορισμένες χώρες της ΕΕ.
Με επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στην Ευρωβουλή είχαμε έγκαιρα απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο πώλησης στρατιωτικών εξοπλισμών. Και αυτό γιατί η Τουρκία συνέχιζε τις παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ελλάδας και της Κύπρου και απειλούσε με πόλεμο Αθήνα και Λευκωσία. Είχαμε επισημάνει στην Ευρωβουλή ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να υπερεξοπλίζεται αγοράζοντας μαζικά διάφορα όπλα από τις πολεμικές βιομηχανίες των χωρών της ΕΕ τη στιγμή που ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπράττει παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί με casus belli  την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Τώρα πλέον είναι αργά μια και ο τουρκικός στρατός εξοπλισμένος από δυτικούς αλλά και Ρώσους έχει αιματοκυλήσει τη Βόρεια Συρία ενώ ταυτόχρονα στέλνει απειλητικά μηνύματα όχι μόνο ενάντια σε Ελλάδα και  Κύπρο αλλά και ενάντια σε Γαλλία και Ιταλία μιας και Total και Eni έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και πετρελαίου της κυπριακής ΑΟΖ.
Με την εισβολή στη Συρία ο Ερντογάν διατείνεται ότι θέλει δήθεν να δημιουργήσει μια εκτεταμένη ζώνη ασφαλείας. Ένα χώρο στον οποίο υποτίθεται θα εγκατασταθούν πρόσφυγες τους οποίους μάλιστα θα φιλοξενεί με ευρωπαϊκά κονδύλια. Στόχος του βεβαίως ήταν και είναι όπως είχαμε επισημάνει σε
άρθρο μας στις 22 Σεπτεμβρίου  «να δημιουργήσει εντός της Συρίας μια δήθεν ζώνη ασφαλείας όπου θα εγκαταστήσει διάφορους δήθεν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες επιλεγμένους με βάση τα αντικουρδικά τους φρονήματα προκειμένου να ενισχύσει την τζιχαντιστική συριακή αντιπολίτευση και να υπονομεύσει την ενότητα των Κούρδων στην περιοχή». Ο δρόμος για τη συριακή εισβολή άνοιξε διάπλατα από τη στιγμή που ΝΑΤΟ και Ρωσία αναγνώρισαν και μάλιστα με περίπου ταυτόσημες επίσημες δηλώσεις τους ότι η Τουρκία έχει δήθεν νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της.
Αυτές οι δηλώσεις ήταν αρκετές προκειμένου ο Ερντογάν να λάβει το πράσινο φως για την παράνομη εισβολή του στη Συρία. Στην πράξη αυτό που επιθυμεί ο Ερντογάν είναι να καταλάβει μέρος της συριακής επικράτειας, αλλάζοντας τα σύνορα και αναθεωρώντας στην πράξη τη Συνθήκη της Λωζάνης. Άλλωστε ο ίδιος ποτέ δεν έκρυψε τον βασικό του στόχο ο οποίος ήταν η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Μια Συνθήκη που αφορά γεωγραφικά όχι μόνο τα Βαλκάνια αλλά και τη Μέση Ανατολή. Έτσι όταν στις 29/9/2016 και εκ νέου στις 17/10/2016 ο Ερντογάν με προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έθεσε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης  προχώρησα στην κατάθεση σχετικής Γραπτής Ερώτησης στην Ευρωβουλή στις 19 Οκτωβρίου 2016 πλην όμως η Κομισιόν αντί να κόψει το βήχα του Σουλτάνου σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάνης με την Απάντησή της επί της ουσίας χάιδευε την Άγκυρα.
Επιπλέον μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 11/12/2017 είχα καταγγείλει στην Ευρωβουλή τις
προκλήσεις του Ερντογάν ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7/12/2017 ρητά και κατηγορηματικά διακήρυξε μέσα από το Προεδρικό μέγαρο στην Ηρώδου του Αττικού ότι στόχος του είναι η αναθέωρηση της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία ο Σουλτάνος θεωρούσε ως δήθεν παρωχημένη ιστορικά και δήθεν άδικη για την Τουρκία. Μάλιστα λίγες μέρες μετά ο Υπουργός Εξωτερικών της  Τουρκίας Τσαβούσογλου μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τα δήθεν ελληνοτουρκικά προβλήματα στο Αιγαίο είχε δηλώσει: «Ή να τα λύσουμε μέσω διπλωματίας ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά» (Hellas Journal 4/1/2018). Ήδη ή Άγκυρα έστειλε στρατό ……στη Συρία ως το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση στην πράξη της ίδιας της Συνθήκης της Λωζάνης.
Οψόμεθα για τη συνέχεια.

AGRAFA NEWS OXI ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ Εφόσον βελτιωθούν όλα τα παραπάνω.....






Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την πιθανή έλευση προσφύγων στον Δήμο Αγράφων, απέστειλε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Καρδαμπίκης.

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ευρυτανίας κ. Μουτσώκο, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανό και στον Αντιπεριφερειάρχη Νομού Ευρυτανίας κ. Τασιό αναφέρει:


«Σχετικά με την κατανομή προσφύγων στο Δήμο Αγράφων σας ενημερώνουμε ότι, η έλλειψη αστυνόμευσης, δομών υγείας , ΕΚΑΒ, καθώς επίσης και η δυσβατότητα των δρόμων σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, καθιστούν αδύνατη τη φιλοξενία προσφύγων στο Δήμο μας.

Εφόσον βελτιωθούν όλα τα παραπάνω και πάντα στα πλαίσια της αναλογικότητας του μόνιμου πληθυσμού των Δήμων, θα μπορούσε να εξεταστεί και η περίπτωση φιλοξενίας του μικρού αριθμού προσφύγων που μας αναλογούν σύμφωνα με τον πληθυσμό μας».