Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019

AGRAFA NEWS Προβληματισμοί και προσδοκίες για τη νέα Κομισιόν


Άρθρο του Νίκου Ανδρουλάκη στην Εφημερίδα «Τα Νέα»

Τη νέα δομή της Κομισιόν, του σώματος της εκτελεστικής εξουσίας της Ένωσης, καθώς και τις αρμοδιότητες των Επιτρόπων παρουσίασε η επερχόμενη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ακολουθώντας το παράδειγμα Γιούνκερ ο οποίος προχώρησε σε δραστική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και ευρεία ανακατανομή αρμοδιοτήτων σε σημαντικά χαρτοφυλάκια, που συνδυάζεται και με την αλλαγή των στόχων. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής γίνεται βασική προτεραιότητα μαζί με την ανάδειξή της ως «soft power» στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην προσαρμογή στη νέα ψηφιακή εποχή ώστε η Ένωση να μπορεί να προωθήσει τη δική της ατζέντα και κανόνες.
Η ανάληψη του ρόλου του Αντιπροέδρου από τον Μαργαρίτη Σχοινά είναι μία σημαντική Ελληνική επιτυχία που πιστώνεται κυρίως στον ίδιο λόγω της δραστηριότητας και της παρουσίας του στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς όλα αυτά τα χρόνια. Η επιλογή όμως του ονόματος του χαρτοφυλακίου από τη νέα Πρόεδρο «Προστασία του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής,», σε συνδυασμό με τις αρμοδιότητες για την Μεταναστευτική Πολιτική και την Ασφάλεια, σχολιάστηκε αρνητικά από την πλειοψηφία του διεθνούς τύπου. Οι αντιδράσεις ήταν μάλιστα τόσο έντονες που οδήγησαν τόσο τον Γιούνκερ όσο και το Κοινοβούλιο να ζητήσουν ήδη από την δεύτερη ημέρα την αλλαγή του επίσημου τίτλου.
Τι άραγε σημαίνει για την κυρία φον ντερ Λάιεν ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, ιδιαίτερα όταν αποφασίζει να δώσει το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης του κ. Όρμπαν και συνυπεύθυνο για τη διολίσθηση της Ουγγαρίας στο μέτωπο του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας των θεσμών.  Η ευθύνη του ελέγχου συμμόρφωσης των προς ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όπως η Αλβανία αλλά και η παρακολούθηση της Τουρκίας από έναν τέτοιο πολιτικό προερχόμενο από την κυβέρνηση του Όρμπαν, δε μπορεί να θεωρηθεί θετική εξέλιξη. Πως μπορεί να ζητά την τήρηση των κριτήριων της Κοπεγχάγης, αυτός που τα παραβιάζει εκ των έσω;
Στα θετικά βέβαια θα ήθελα να σημειώσω ως εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το rescEU την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ως ένα κύριο εργαλείο άσκησης πολιτικής καθώς πλέον αποτελεί την κυρία αρμοδιότητα του νέου Επιτρόπου διαχείρισης κρίσεων Janez Lenarčič. Επίσης θετικές προσδοκίες δημιουργεί η ισχυρή παρουσία Επιτρόπων που προέρχονται από την Σοσιαλιστική Ομάδα και η ανάληψή σημαντικών χαρτοφυλακίων όπως της Οικονομίας, της Συνοχής και της Απασχόλησης.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι ακροάσεις των νέων Επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί οι Ευρωβουλευτές θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τους υποψηφίους βάσει των ικανοτήτων, των θέσεων και των απόψεών τους, αν μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να ζητήσουμε την αντικατάστασή τους ή την αλλαγή του χαρτοφυλακίου τους. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και με τον Ούγγρο υποψήφιο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με συμβιβασμούς που βασίζονται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Χρειαζόμαστε γενναίες αλλαγές για να σταματήσει να ξεθωριάζει το ευρωπαϊκό όραμα.

AGRAFA NEWS ΚΟΙΝΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ Στερεά Υπεροχής – Πατρίδα μας η Στερεά – Ελεύθερη Στερεά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λαμία, Σάββατο 14 /09/2019
ΚΟΙΝΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η περιοχή του Καραβόμυλου του Δήμου Στυλίδας Φθιώτιδας είναι ανάστατη.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι στο μάτι το κυκλώνα μιας και εντελώς αιφνιδιαστικά
αποφασίστηκε η δημιουργία νέου hot spot στην περιοχή του Καραβόμυλου, δίπλα στον
οικιστικό ιστό, χωρίς υποδομές ανθρώπινης διαμονής και υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο
τόσο την υγεία των ανθρώπων που θα εγκατασταθούν όσο και την κοινωνική ειρήνη .
Χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς κανένα Περιφερειακό Σχεδιασμό,
έχουμε ενημέρωση μόνο ότι προβάλουν τα ΜΜΕ ενώ μαθαίνουμε για συναντήσεις
μονοκομματικού χαρακτήρα (Περιφερειάρχη, Βουλευτών ΝΔ, Δημάρχου) αποκλείοντας
όλους τους υπόλοιπους, Βουλευτές, επικεφαλής Περιφερειακών και Δημοτικών
παρατάξεων και εκπροσώπους βασικών κοινωνικών εταίρων.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό καθότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που φαίνεται ότι
αυξάνονται οι προσφυγικές ροές και απαιτεί ευρύτερους σχεδιασμούς σε Περιφερειακό
επίπεδο και ευρύτερες κοινωνικές συγκλίσεις και συναινέσεις, προκειμένου να
σχεδιάσουμε λύσεις διεξοδικές.
Για τα παραπάνω,
καλούμε τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και τον Πρόεδρο του ΠΣ να συγκαλέσουν
εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσουμε τα
εξής θέματα:
Επίσημη ενημέρωση.
Περιφερειακός Σχεδιασμός διαχείρισης προσφυγικών ροών και Κέντρων φιλοξενίας
Προσφύγων.
Καθορισμός δράσεων για άμβλυνση κοινωνικών προβλημάτων.
Οι Περιφερειακές Παρατάξεις
1.ΣΤΕΡΕΑ ΥΠΕΡΟΧΗΣ
2.ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ
3.ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ

AGRAFA NEWS Ο άνθρωπος πίσω από τα φώτα της γέφυρας Τατάρνας.

Ο Γρηγόρης Φέρρας είναι ένας πολίτης που πρωτοστάτησε στον εντυπωσιακό φωτισμό της γέφυρας Τατάρνας. Κινητοποίησε αρμόδιες αρχές και με την πολύτιμη και ουσιαστική βοήθεια της υποδιεύθυνσης των Υδροηλεκτρικών Εργοστασίων της χώρας έφθασε σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα που είδαν πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας με λήψεις από drone. Με μόνιμη διαμονή στο Αγρίνιο και ανεβαίνοντας συχνά στην Ευρυτανία τόπο καταγωγής της μητέρας του,με συχνή διαδρομή από την όμορφη γέφυρα Τατάρνας να βρίσκεται τότε στο απόλυτο σκοτάδι χωρίς φωτισμό ήταν και το κίνητρο ώστε να πάρει πρωτοβουλία και να τοποθετηθούν φώτα σε αυτήν. Η υπομονή και η επιμονή τελικά τον επιβράβευσαν Πλέον η γέφυρα Τατάρνας ενδυνάμωσε την τουριστική προβολή της περιοχής αποτελώντας ένα όμορφο αξιοθέατο όχι μόνο την ημέρα αλλά πλέον και την νύχτα. Μία κίνηση που φαίνεται να είναι παράδειγμα προς μίμηση και να πιέσουν οι πολίτες και για άλλες γέφυρες όπως είδαμε πρόσφατα κάτι να κινείται..και για την γέφυρα Στράτου με την υπέροχη θέα κοντά στο Αγρίνιο. Ποτέ δεν είναι αργά..