Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019

AGRAFA NEWS Ηχηρό μήνυμα νίκης της ΝΔ και από την Ευρυτανία με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές

Ηχηρό μήνυμα νίκης της ΝΔ και από την Ευρυτανία-Θωμαΐς ΟικονόμουΤο αποτέλεσμα τόσο των ευρωεκλογών, όσο και των εκλογών στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, σηματοδοτεί μια ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης. Μετά από 4 χρόνια η Ελλάδα πήγε ξανά στις κάλπες και έστειλε ένα καθαρό μήνυμα για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί πλέον την κυρίαρχη πολιτική δύναμη της χώρας με καθολική επικράτηση σε όλες τις ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες Οι πολίτες έδειξαν με την ψήφο τους ότι επιθυμούν μια Ελλάδα καλύτερη, μια Ελλάδα φωτεινότερη. Η αλλαγή αυτή που ήδη ξεκίνησε από προχθές, θα ολοκληρωθεί όπως όλα δείχνουν πολύ σύντομα, μετά τον εξαναγκασμό του κ. Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές.
Η Ευρυτανία, παρά την αξιοσημείωτη αποχή που άγγιξε το 40%, έστειλε το μήνυμα για πολιτική αλλαγή, με τη ΝΔ να προηγείται κατά 10 μονάδες στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Βυθισμένη στην δίνη της οικονομικής κρίσης, με τη μεσαία τάξη να αργοπεθαίνει, με τα χωριά ερημωμένα από  νέους ανθρώπους, με ένα σύστημα υγείας υπό κατάρρευση, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να ακροβατούν, αλλά με την ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, η Ευρυτανία έδωσε ηχηρό παρόν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και διεκδίκησε μέσα από την ψήφο της το ενδιαφέρον της Πολιτείας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της, την οικονομική ανάκαμψη,  την αναβίωση της μεσαίας τάξης και την επιστροφή των νέων Ευρυτάνων στον τόπο τους, μέσα από νέες θέσεις εργασίας. Η Ευρυτανία επιβράβευσε με την ψήφο της τον συνεπή και καθαρό προεκλογικό λόγο της ΝΔ και το πρόγραμμά της και ταυτόχρονα έδωσε ένα ράπισμα διαμαρτυρίας στο ψέμα και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και τις προεκλογικές “ελεημοσύνες” προς τους συνταξιούχους.
Η ΝΔ άντλησε δύναμη από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού αλλά δεν θριαμβολόγησε. Άλλωστε οι πολίτες δεν ζητούν πανηγύρια αλλά σκληρή δουλειά. Η Ελλάδα έχει υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια και περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ πολιτικές με αποτελέσματα που θα κάνουν τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη. Δεν υπάρχουν κάποιοι που “θα τελειώσουν” κάποιους άλλους, δεν υπάρχουν “πολλοί και λίγοι”. Υπάρχει μόνο η Ελλάδα, υπάρχουν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.
Η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, με εντιμότητα, αλήθεια, συνέπεια και αίσθημα ευθύνης για να κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμη περισσότερων πολιτών, με ορίζοντα τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Στόχος μας είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες ότι αξίζουμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον.
Στο μικρό πλέον χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εθνικές εκλογές, προσωπικός μου στόχος  είναι να πείσω τους Ευρυτάνες συμπατριώτες μου ότι και η Ευρυτανία αξίζει ένα καλύτερο μέλλον. Ότι η μακροπρόθεσμη εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ, σε όλους τους τομείς, θα ευνοήσει και θα αναγεννήσει την Ευρυτανία. Προσωπικό μου στοίχημα είναι να καταφέρω να πείσω όσο περισσότερους Ευρυτάνες μπορώ, να με εμπιστευθούν και να πιστέψουν σε μένα και στο όραμά μου για μια καλύτερη Ευρυτανία. Γιατί όλοι μαζί, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, με αλήθεια, με εντιμότητα, με εργατικότητα και κυρίως με αγάπη για τον τόπο μας, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

AGRAFA NEWS 20 εκατ. σε Δήμους για τα αδέσποτα – Προϋποθέσεις και προθεσμίες

5/6/2019
Μία νέα Πρόσκληση του “Φιλόδημου ΙΙ” δημοσίευσε την Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, καλώντας τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών να υποβάλλουν προτάσεις για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ.
Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε δικαιούχο OTAορίστηκε σε 300.000 ευρώ (πλέονΦ.Π.Α.).
Η υποβολή προτάσεων ξεκίνησε ήδη με την έκδοση της Πρόσκλησης και θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2019. 
Το αίτημα του Δήμου πρέπει να συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ειδικότερα, με τα 20 εκατομμύρια μπορούν να χρηματοδοτηθούν ως επιλέξιμες δαπάνες οι εξής:
Ι]Κάθε είδους δαπάνη που αφορά στην κατασκευή, επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς των Δήμων σε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του αρ.3 του π.δ. 463/1978 και της Υ.Α. 280262/3-12-2003, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους Δήμους και στην προστασία των ζώων συντροφιάς.
Η κατασκευή εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνίσταται:
α)στην εκ θεμελίων κατασκευή εντός οικοπέδου ιδιοκτησίας του οικείου Δήμου ή Συνδέσμου Δήμων, ή σε μισθωμένο ή παραχωρημένο οικόπεδο στο Δήμο ή στον Σύνδεσμο Δήμων για τουλάχιστον 10 έτη,
β)στη διαμόρφωση και επισκευή υπάρχοντος/ων κτιρίου/ων, ιδιοκτησίας του οικείου Δήμου ή Συνδέσμου Δήμων, ή μισθωμένο από τον Δήμο ή τον Σύνδεσμο Δήμων ή παραχωρημένο κτίριο/α για τουλάχιστον 10 έτη,
γ)στην προσθήκη κτιριακών εγκαταστάσεων σε ήδη υφιστάμενη εγκατάσταση καταφυγίου (π.χ. για τη δημιουργία εγκατάστασης απομόνωσης ζώων σε περίπτωση εμφάνισης λοιμώδους μεταδοτικού νοσήματος, εγκατάστασης αποθήκευσης και προετοιμασίας τροφής κλπ) ώστε να πληρούνται οι απαιτήσεις της ισχύουσας ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας περί καταφυγίων και να καταστεί δυνατή η απόκτηση άδειας λειτουργίας του.
Όσον αφορά την επισκευή και συντήρηση υφιστάμενων καταφυγίων των Δήμων τα οποία διαθέτουν τουλάχιστον άδεια ιδρύσεως σύμφωνα με το αρ.4 του ν.604/1977 και τις απαιτήσεις του αρ.3 του π.δ.463/1978, ενδεικτικά αναφέρονται παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ήτοι αντικατάσταση σκεπής και δαπέδων,ενίσχυση της μόνωσης των κτιρίων ώστε να διασφαλίζεται η προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, η κατασκευή ιατρείου μικρών ζώων, η επέκταση του καταφυγίου με επισκευή υφιστάμενων εγκαταστάσεων (για παράδειγμα για να αυξηθεί η δυναμικότητά του), η βελτίωση χώρου παρασκευής και αποθήκευσης τροφής, η διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για απομόνωση των ζώων (σε περίπτωση λοιμωδών νοσημάτων), η κατασκευή κατάλληλων υποδομών αποχέτευσης και παροχέτευσης των όμβριων υδάτων της εγκατάστασης του καταφυγίου κλπ.
ΙΙ]Κάθε είδους δαπάνη που αφορά την εγκατάσταση μόνιμου εξοπλισμού στις εγκαταστάσεις των καταφυγίων που διαθέτουν τουλάχιστον άδεια ιδρύσεως,σύμφωνα με το αρ.4 του ν. 604/1977 και του αρ.3 του π.δ.463/1978. Ενδεικτικά αναφέρονται: τοποθέτηση αυτόματων ταϊστρών και ποτίστρων, εξοπλισμός ιατρείου μικρών ζώων, εξοπλισμός παρασκευής τροφής και καθαρισμού σκευών και χώρων.
ΙΙΙ]Κάθε είδους δαπάνη που αφορά συναφείς με τις παραπάνω δράσεις σε εγκαταστάσεις καταφυγίων που διαθέτουν τουλάχιστον άδεια ιδρύσεως σύμφωνα με το αρ.4 του ν.604/1977 και του αρ.3 του π.δ. 463/1978, και στις οποίες περιλαμβάνονται:
α) Δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας ή και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ενδεικτικά αναφέρονται: αντικατάσταση καυστήρα/λέβητα/σωληνώσεων με σύστημα που υποστηρίζεται από ΑΠΕ,ισοθερμικά καλύμματα, ηλιακά πάνελ για θέρμανση εγκαταστάσεων, προσθήκη μόνωσης στο κέλυφος, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
β) Δημιουργία παροχής πόσιμου νερού από το δίκτυο ύδρευσης ή από άλλες πηγές και δημιουργία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (σε εκτός σχεδίου περιοχές).

Όλες οι λεπτομέρειες περιλαμβάνονται στην αριθμ. 42256/3.6.2019 Πρόσκληση, που δημοσιεύθηκε την 4η Ιουνίου, ΕΔΩ.http://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS Επιστολή Βουλευτή Ευρυτανίας

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 4 Ιουνίου 2019 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Προς: 1. Πρόεδρο Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ κ. Κ. Μιχαϊλίδη 2. Δ/ντα Σύμβουλο Ε.Τ.Ε κ. Π. Μυλωνά 3. ΑΝΤΙΠΡΌΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΝΟΜΙΑΣ κ. Γ. Δραγασάκη 4. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ κ. Ε. Τσακαλώτο Κοινοποίηση: 1. ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη 2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Κ. Μπακογιάννη 3. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ κ. Α. Τασιό 4. ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΓΡΑΦΩΝ κ. Θ. Μπαμπαλή 5. ΜΜΕ Θέμα: "Λειτουργία Υποκαταστήματος ΕΤΕ στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας" Κύριε Πρόεδρε του ΔΣ της Εθνικής Τραπέζης, Τις τελευταίες μέρες, κατέκλεισαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ευρυτανίας αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Ελλάδος, πληροφορίες ότι η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων της, σε όλη την επικράτεια και ότι στο σχεδιασμό της είναι και το κλείσιμο του καταστήματος στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας.Οι παραπάνω πληροφορίες προκάλεσαν τεράστια αναστάτωση σε όλη την κοινωνία του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, του ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, των ορεινών χωριών του Δήμου Καραϊσκάκη Άρτας και του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας. Οι 10.000 και πλέον πολίτες αυτών των περιοχών, εάν αυτές οι πληροφορίες αληθεύουν, στερούνται κάθε δυνατότητας πρόσβασης σε τραπεζικές εργασίες, η δε τοπική οικονομία θα δεχθεί τελειωτικό χτύπημα. Κύριε Πρόεδρε, Πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας θα πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα: 1) Το κατάστημα Ε.Τ.Ε Ραπτοπούλου Ευρυτανίας εξυπηρετεί πάνω από 10.000 πολίτες των Δήμων Αγράφων Ευρυτανίας, Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας (Ορεινός Βάλτος), Καραϊσκάκη Άρτας και Αργιθέας Καρδίτσας. 2) Το επόμενο κατάστημα οποιασδήποτε Τράπεζας βρίσκεται σε απόσταση 90- 100km, με μέση διάρκεια προσέγγισης τις 2 (δυο) ώρες. 3) Εξυπηρετεί και στηρίζει την τοπική οικονομία στο σύνολό της. 4) Εξυπηρετεί εξολοκλήρου την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Αγράφων. 5) Έχει το μικρότερο κόστος λειτουργίας, δεδομένου ότι λειτουργεί σε κτίριο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αγράφων. 6) Υπακούει σε όλα τα τεχνικοοικονομικά κριτήρια για την διατήρηση και ανάπτυξη του, ως σύγχρονο τραπεζικό κατάστημα σε ορεινή και απομονωμένη περιοχή. Κύριε Πρόεδρε, Σας εφιστούμε την προσοχή να αξιολογήσετε το κατάστημα Ραπτοπουλου σε συνδυασμό με το κατάστημα Καρπενησίου (έδρα Ν. Ευρυτανίας), αλλά και να αποφύγετε την επίκληση δικαιολογιών για δήθεν υποχρέωση απέναντι στους δανειστές της χώρας, γιατί δεν πείθει κανέναν. Επιπροσθέτως πρέπει να γνωρίζετε ότι: α) Όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας έγιναν με τα χρήματα όλων των Ελλήνων πολιτών, μεταξύ αυτών και των πολιτών της Ορεινής Ευρυτανίας. β) Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι προσωπική περιουσία κανενός αλλά περιουσία όλων των Ελλήνων πολιτών. γ) Τα κριτήρια για οποιαδήποτε απόφαση σας θα πρέπει να είναι αντικειμενικά διαφανή και όμοια για περιοχές νησιωτικές, ορεινές και απομονωμένες. δ) Είναι απαράδεκτο σε προεκλογική περίοδο να προβαίνετε σε τέτοιες ενέργειες. Τέλος, ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση. Με εκτίμηση, Κώστας Κοντογεώργος Βουλευτής Ευρυτανίας 

AGRAFA NEWS ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019


Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ευρυτάνες που με ένα μεγάλο ποσοστό 62%
εμπιστεύτηκαν τον συνδυασμό μας, επικυρώνοντας την πολύ δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα
χρόνια, δίνοντάς μας την δύναμη να συνεχίσουμε. Κάθε ψήφος είναι ευθύνη, είναι υποχρέωση
που εμείς αναλαμβάνουμε, είναι ξεκάθαρη εντολή να συνεχίσουμε το έργο μας. Η επόμενη μέρα
μας βρίσκει όλους μαζί, ανεξάρτητα από την επιλογή του καθενός σε αυτές τις αυτοδιοικητικές
εκλογές, όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμπολίτευση και αντιπολίτευση
ενωμένους απέναντι στις πολλές και μεγάλες προκλήσεις της Ευρυτανίας, στις πολλές και
μεγάλες προκλήσεις της Στερεάς Ελλάδας. Συνεχίζουμε!!!

AGRAFA NEWS Το... "ξεμάτιασμα" στα ευρυτανικά χωριά!


Παλιά στα ευρυτανικά χωριά πίστευαν στο "κακό το μάτι", τη "βασκανία" όπως την ξέρουν όλοι! Εμείς σαν παιδιά, ακούγαμε πολλές ιστορίες γι' αυτό. 
Ο "βασκαμένος", εκείνος δηλαδή που είχε "ματιαστεί", αισθάνονταν εξάντληση, είχε κομμάρες, ζαλάδες και πονοκέφαλο, ανορεξία και γενικά μια κακή διάθεση! Αν ήταν παιδί γκρίνιαζε ή έκλαιγε συνεχώς. Για όλες αυτές τις κακουχίες έφταιγε η "κακή ματιά" τού διπλανού, ειδικά αν ήταν και σμιχτοφρύδης, γαλανομάτης ή Σαββατογεννημένος, τότε έφταιγε διπλά και τρίδιπλα (γέλια)!!!
"Φτου σκόρδα στα μάτια σ' " άκουγες να λένε και να σταυροκοπιούνται και να φτύνουν δεξιά-αριστερά για να... ξορκίσουν το κακό! 
Επειδή λοιπόν οι άνθρωποι πίστευαν σε προλήψεις και πιο πολύ σ' αυτό που λένε "γλωσσοφαγιά", έτρεχαν στις "ξεματιάστρες" για να βρουν την υγειά τους και να επανέλθουν στα συγκαλά τους. Η ξεματιάστρα αναλάμβανε να θεραπεύσει τον "ασθενή" με διάφορους τρόπους που θα σας πω στη συνέχεια. 
Να ξέρετε ότι το "κακό το μάτι" έπιανε όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα, ακόμη και... άψυχα αντικείμενα!
Θυμάμαι έναν παππού που μας διηγούνταν: 
«Μια μέρα πήγα στο βουνό, έσκαψα πολλές ώρες και έβγαλα μια πολύ ωραία ολόισια πέτρα για να φκιάσω τη γωνιά στο τζάκι (γωνιά λέγανε τότε τη στρώση μέσα στο τζάκι όπου εκεί επάνω άναβαν τη φωτιά και ψήνανε το ψωμί ή μαγείρευαν το φαγητό). Και που λέτε, φορτώθηκα την πέτρα στην πλάτη και κατηφόρισα για το χωριό. Με πετυχαίνει στο δρόμο η Στέλιενα και μου λέει: "πω πω τι ωραία πέτρα είναι αυτή Μήτρο μ'. Θα ψένεις το καλύτερο ψωμί στο μαχαλά"! Τι ήτανε να το πει μωρέ παιδιά μ', την ίδια ώρα η πέτρα έγινε κομμάτια! Τέτοιο μάτι είχε εκείνη η γυναίκα!!!»
Υπάρχουν πολλά είδη ξεματιάσματος :
Η "ειδική" παίρνει ένα φλιτζάνι και το γεμίζει με νερό. Ξεκινάει αμίλητη να προσεύχεται, από μέσα της, σταυρώνοντας συγχρόνως το φλιτζάνι! Η "δέηση" είναι μυστική και την κατέχει μονάχα η ξεματιάστρα. Μόνο αυτή μπορεί να μεταβιβάσει μελλοντικά τη μυστική ευχή σε άτομο που θα θελήσει η ίδια! Την ώρα που κάνει το σταυρό της ρίχνει μια σταγόνα λάδι μέσα στο νερό. Εάν το λάδι διαλυθεί τότε εκείνος ο άνθρωπος έχει "μάτι". Αυτό το επαναλαμβάνει ορισμένες φορές ώσπου το λάδι να μην διαλύεται πλέον. Τότε ο βασκαμένος γίνεται περδίκι, ειδικά αν πιει και λιγάκι ή τον ραντίσει μ' αυτό!
Αν όλο το χωριό παραδεχθεί και πιστέψει σ' αυτό το ξεμάτιασμα, ε τότε η καημένη η ξεματιάστρα δεν βρίσκει ησυχία από τις επισκέψεις των βασκαμένων, ξέχωρα από το ότι θα χρειαστεί έναν τενεκέ λάδι το χρόνο γι' αυτή τη δουλειά. 
Εδώ που τα λέμε το σταύρωμα με το λάδι... το κάνω κι εγώ! Πάλι καλά που ο γαμπρός μου βγάζει δικό του λάδι κι έτσι δεν το πληρώνω (γέλια) 
Ένας δεύτερο είδος ξεματιάσματος που είδα, ήταν αυτός με το ζωνάρι. Ο βασκαμένος βγάζει τη ζώνη του και ο "ειδικός" αφού την απλώσει αρχίζει να τη μετράει χρησιμοποιώντας τη σπιθαμή του χεριού του. Ας πούμε ότι η ζώνη είναι τάδε σπιθαμές. Αν με το επόμενο μέτρημα οι σπιθαμές βγουν λιγότερες, δηλαδή η ζώνη δείχνει να κονταίνει, ε τότε... "πω πω πολύ μάτι ορέ παιδί μ', ποιος έβαλε τα μάτια του πάνω σ';;;"!!! Τότε ο "ειδικός" ξεκινά να προσεύχεται με σιγανομουρμουρητά που κανείς δεν καταλαβαίνει! Και το μέτρημα συνεχίζεται... κι όσο μετράει δώστου και να χασμουριέται, ενώ συνάμα σταυρώνει και το στόμα του ανοιγοκλείνοντας την παλάμη του. Και εκεί επάνω είναι που "το κολλάει" κι όλη η παρέα και το χασμουρητό πάει σύννεφο! Ώσπου η ζώνη να 'ρθει ξανά στα ίσα της, οπότε ο βασκαμένος την ξαναφοράει και το μάτι περνάει!!! Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω τι τερτίπι ήτανε αυτό με τη ζώνη, μία να μικραίνει και μία να μεγαλώνει, σαν τι τάχα να πάθαινε;;; (γέλια).
Άλλος ένας παράξενος τρόπος, πολύ παλιακός, ήταν ο εξής: Την Πρωτομαγιά σκότωναν ένα φίδι. Έπαιρναν έναν σβώλο από το κεφάλι του, το έβαζαν μέσα σε κερί μέλισσας και γινόταν σαν μια μικρή μπίλια. Το φύλαγαν για την κατάλληλη ώρα κι έτσι όταν εμφανίζονταν ο βασκαμένος, τότε η ξεματιάστρα γέμιζε ένα ποτήρι νερό και έριχνε αυτή τη μπίλια μέσα. Αν έκανε μπουρμπουλήθρα υπήρχε "μάτι" και τότε ξεκίναγε.... η ανάλογη προσευχή, ενώ στο τέλος έδιναν στον ματιασμένο να πιει από εκείνο το ποτήρι! Αυτό το λέγανε "παντζέχρι". Θυμάμαι τη μάνα μου που φώναζε στην ξαδέρφη της: "Εεε Βασίλω, φέρε μαρή το παντζέχρι γιατί κοντεύει να σπάσει το κεφάλι μου από τον πονοκέφαλο"!!! Και βέβαια εκείνη ερχόταν στο άψε-σβήσε για να τη λυτρώσει. Αν είναι δυνατόν!!! (γέλια)
Μια διαφορετική διαδικασία ήταν να σταυρώνουν τον ματιασμένο με χοντρό αλάτι τρεις φορές και μετά να ρίχνουν το αλάτι στη φωτιά. Αν αυτό άρχιζε να τρίζει τότε τα πράγματα ήταν ανησυχητικά... υπήρχε μάτι!!!
Ένα άλλο τέχνασμα ήτανε εκείνο με τα "σαραντίδια"! Σταύρωναν, ένα-ένα, σαράντα αναμμένα κάρβουνα πάνω από ένα δοχείο με νερό και τα έριχναν μέσα, ψιθυρίζοντας κάποια μυστικά λόγια. Αν τα περισσότερα κάρβουνα έπεφταν στον πάτο του δοχείου, ο άνθρωπος ήταν βασκαμένος. Αυτό το κόλπο όμως το γνώριζαν καλά κάποιοι πολύ παλιοί που είχανε... μεταπτυχιακό στην τέχνη του ξεματιάσματος!
Ήξερα και μια γυναίκα που την έπαιρναν τηλέφωνο μέχρι και... γιατροί για να τους ξεματιάσει όταν δεν ένιωθαν καλά!!! (γέλια)

Στα χωριά για να αποφεύγουν "το κακό το μάτι" έφτιαχναν ειδικά φυλαχτά, δηλαδή κάτι μικρά ραμμένα πουγγάκια (που είχαν μέσα μια εικονίτσα, λιβάνι, σκόρδο, χάντρες και άλλα παράξενα) και με μια παραμάνα τα καρφίτσωναν μέσα από το ρούχο τους και μ' αυτό έλεγαν ότι είχαν το κεφαλάκι τους ήσυχο! 
Αγαπητά μου παιδιά...
Απ' αυτή τη χώρα, και μέσα στους αιώνες, περάσανε πολλές φυλές αφήνοντας τα αποτυπώματά τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Κάποια από αυτά τα έθιμα περάσανε από γενιά σε γενιά και στους επόμενους και έμειναν σαν παράδοση. Τι να κάνουμε, αυτή είναι η Ελλαδίτσα μας, αυτή και η Ευρυτανία μας...

Σας εύχομαι Καλή Σαρακοστή με υγεία, κέφι και χωρίς "κακό μάτι"!
για το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"https://eyrytixn.blogspot.com