Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

AGRAFA NEWS Οι προεκλογικές περιοδείες του Θεόδωρου Μπαμπαλή στους ετεροδημότες της Βοιωτίας,Αιτωλ/νίας,Φθιώτιδας και Αθήνας

η εικόνα προφίλ του Θεόδωρος Μπαμπαλής, Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο Δευτέρα 13 Μαΐου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι προεκλογικές περιοδείες του Θεόδωρου Μπαμπαλή στους
ετεροδημότες της Βοιωτίας,Αιτωλ/νίας,Φθιώτιδας και Αθήνας
Από το συνδυασμό «Ανανέωση Προοπτική» ανακοινώνονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις που θα
πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Μετά το Σχηματάρι την Πέμπτη (15/5/2019,ώρα 12:00-Καφετέρια Χρήστου Γεώργιος), ο Δήμαρχος Αγράφων και
επικεφαλής του συνδυασμού «Ανανέωση Προοπτική» Θεόδωρος Μπαμπαλής θα μιλήσει:
ΠΕΜΠΤΗ 15-5-2019
Ώρα 12.00 ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ (Καφετέρια Χρήστου Γεώργιος)
Ώρα 20.00 ΑΛΙΑΡΤΟΣ (καφενείο Θεόδωρου Κατσαρού) Συνοικισμός Ευρυτάνων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-5-2019
Ώρα 12.00 ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (Ταβέρνα Τριάδη Μιχόπουλου)
Ώρα 20.00 ΜΕΓΑΛΗ ΧΏΡΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ (Καφενείο Χρήστου Καλογεράκη)
ΚΥΡΙΑΚΗ 19-5-2019
Ώρα 11.00 ΛΑΜΙΑ (Καφέ ουζερί «Ο ΣΤΡΑΤΟΣ» - Παγκράτι Λαμία)
Ώρα 18.30 ΑΘΗΝΑ ( Ξενοδοχείο «ΠΑΡΝΏΝ» - 3ης Σεπτεμβρίου Πλατεία Λαυρίου)
Την επόμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος Αγράφων και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα επισκεφτούν όλα τα
χωριά του Δήμου Αγράφων.

AGRAFA NEWS Όλοι οι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές των 40 Συνδυασμών που ανακήρυξε ο Άρειος Πάγος


13/5/2019
Ολοκληρώθηκε την 12η Μαΐου η ανακήρυξη από τον Άρειο Πάγο των Συνδυασμών (κομμάτων και συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων) και των Υποψήφιών τους για τις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Στο αρχείο ΕΔΩ μπορείτε να δείτε το απόσπασμα από την επίσημη 65/2019 Απόφαση του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη, με όλους τους Υποψήφιους κάθε Συνδυασμού.

Ειδικότερα, οι Συνδυασμοί που τελικά ανακηρύχθηκαν είναι οι εξής (με την ονομασία και σειρά αναγραφής στην Απόφαση ανακήρυξης):

1) ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
2) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
3)ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
4) ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα "ΠΑΣΟΚ" - Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών "ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ." - Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης "Ε.Δ.Ε.Μ." - Ανανεωτική Αριστερά-Προοδευτικό Κέντρο-Κινήσεις Πολιτών)
5) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
6) ΠΟΤΑΜΙ
7) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
8) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
9) ΠΟΛΙΤΕΣ του ΗΛΙΑ ΨΙΝΑΚΗ
10) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
11) ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
12) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ-ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ
13) ΛΕΥΚΟ-ΛΑΪΚΕΣΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ PESG-PEOPLE'S EUROPEAN SOCIAL GROUPS
14) ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΌ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
15) Ελεύθερη Πατρίδα
16) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ-ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΛΙΟΝΤΑΡΙΑΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
17)ΕΝΥΠΕΚΚ- ΟΡΘΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
18) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
19) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ-ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
20) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Κ.Δ.Ε.)
21) ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ
22) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
23) Νέα Ελληνική Ορμή
24) Αγροτικό.Κτηνοτροφικό.Κόμμα.Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ.)
25) ΚΟΜΜΑ ΝΕΩΝ
26) ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ
27) ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
28) ΑΡΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Για Την Ευρώπη των Εθνών ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
29) ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.-Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας
30) ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ
31)ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ-ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ
32) Οικολόγοι Πράσινοι
33) "Λ.Ε.Υ.Κ.Ο"-"ΑΓΡΟΤΙΚΟΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ" "ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"
34)ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΛΑ.Ο.Σ.)-ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΠΑΤ.ΡΙ.Ε.)
35)ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (ΛΑΪΚΗΕΝΟΤΗΤΑ"ΛΑ.Ε."-ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ)
36) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
37)ΚΟΛΛΑΤΟΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
38) Φιλελεύθερη Συμμαχία
39)ΜέΡΑ 25
40) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Συνδυασμοί που κατατέθηκαν ήταν 49, αλλά οι κάτωθι9 “κόπηκαν”από τον Άρειο Πάγο επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ανακήρυξης:
1) ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ
2) ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
3) ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ
4) ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΕΛΛΑΣ
5) ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ
6)ΟΡΑΜ.Α. ΕΛΛΑΔΟΣ
7) ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΚΕ
8) ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
9) ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ -ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ http://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS “Η επαρχία επιθυμεί συζήτηση για τους κοινοτικούς πόρους 2021-2022” Συνέντευξη του Τέως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας Βαγγέλη Αποστόλου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ
Την ανάγκη να συζητηθούν στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου και άλλα σημαντικά ζητήματα για τη χώρα μας, όπως είναι η χρηματοδότηση του ταμείου συνοχής και των λοιπών διαρθρωτικών ταμείων, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, σημειώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να αναδειχθεί πως η απορροφητικότητα της τωρινής περιόδου ήταν από τις καλύτερες στην Ε.Ε. και κυρίως κατέστησαν τη χώρα μας από τις πιο αξιόπιστες στη διαχείρισή τους. «Οι κοινοτικοί πόροι του αγροτικού χώρου πρέπει να διασφαλιστούν όχι μόνο γιατί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής της υπαίθρου αλλά και γιατί λειτουργούν συμπληρωματικά και με άλλες πολιτικές της ΕΕ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Βαγγέλη Αποστόλου στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γιατί ζητάτε να μπουν στη προεκλογική ατζέντα και ζητήματα οικονομικού χαρακτήρα, όταν το κυριότερο θέμα που έχει αναδειχθεί είναι η στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, ως ανάχωμα στην ακροδεξιά και τη συντήρηση;
Ασφαλώς το κύριο ζητούμενο των ερχόμενων ευρωεκλογών είναι η πολιτική πορεία της Ε.Ε., που όμως έχει σχέση με το τρόπο που υπηρετεί τη σύγκλιση, δηλαδή το ταμείο συνοχής και τα υπόλοιπα διαρθρωτικά ταμεία. Κατά πρώτον πρέπει να αναδειχθεί ότι η απορροφητικότητα της τωρινής περιόδου ήταν από τις καλύτερες στην Ε.Ε. και κυρίως κατέστησαν τη χώρα μας από τις πιο αξιόπιστες στη διαχείρισή τους. Προσωπικά για μένα υπάρχει κι ένας άλλος λόγος, αυτός του βουλευτή της επαρχίας και του τέως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που έρχεται σε επαφή με πολλούς αγρότες και συζητά μαζί τους την αγωνία τους για την επόμενη των ευρωοεκλογών προγραμματική περίοδο 2021-2027, αφού η απασχόλησή τους στηρίζεται, τουλάχιστον κατά 50% τόσο σε επίπεδο εισοδήματος όσο και επενδύσεων, στις ενισχύσεις των δύο πυλώνων της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

Δεν έχουν συζητηθεί αυτά τα θέματα στα Συμβούλια Υπουργών του αγροτικού χώρου και στην Ε. Επιτροπή;
Τα θέματα αυτά μπήκαν επίσημα στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας το Μάρτιο του 2017 και έκτοτε έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, που ανέδειξαν πολλά και σοβαρά ζητήματα για τον αγροτικό χώρο της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της χώρα μας. Θα σταθώ μόνο σε αυτά που αφορούν στους πόρους και είναι η μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, η πλήρης εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων και η επαναφορά, έστω και σε μικρό βαθμό, της συγχρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους. Στις απόψεις αυτές αντιταχθήκαμε χωρίς εκπτώσεις και επιμείναμε από την πρώτη στιγμή ότι διαφωνούμε κάθετα, ειδικά με οποιαδήποτε πρόταση που θα στερήσει έστω και ένα ευρώ από τον Έλληνα αγρότη.

Πως αντέδρασε η Ε. Επιτροπή στη διαφωνία σας και τι κάνατε εσείς για ενισχύσετε τις αντιδράσεις σας;
Ένα χρόνο αργότερα , το καλοκαίρι του 2018, η Ε. Επιτροπή κατέθεσε τις δικές της προτάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της συγκεκριμένης περιόδου ( τα άλλα δύο βασικά θέματα τα άφησε για περαιτέρω επεξεργασία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας), από τις οποίες, με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις καθίσταται σαφές ότι η ΚΑΠ μειώνεται, σε τρέχουσες τιμές, συνολικά πάνω από 6%. Υπάρχουν βέβαια και αναλύσεις, σε σταθερές τιμές, που μιλούν για απώλειες που ξεπερνούν το 10%. Εμείς μετά από αυτή την εξέλιξη εκτιμήσαμε ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο με εκείνα τα κράτη-μέλη, αλλά και τη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητούσαν να διατηρηθεί η χρηματοδότηση της ΚΑΠ, τουλάχιστον στα επίπεδα του τρέχοντος προϋπολογισμού 2014-2020. Σε αυτή την κατεύθυνση βρεθήκαμε καταρχήν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Φιλανδία... ακολούθησαν κι άλλες χώρες και τελικά γίναμε πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Όμως η τελική απόφαση για το ζήτημα αυτό θα ληφθεί σε επίπεδο κορυφής μετά τις ευρωεκλογές. Βέβαια σε επίπεδο κορυφής έχει γίνει μια συζήτηση, με τη χώρα μας να επαναλαμβάνει τη θέση που από τη πρώτη στιγμή έχουμε καταθέσει.

Με τα άλλα δύο, το ίδιο σημαντικά κι αυτά για τη χώρα μας, θέματα που βρίσκεται η αντιμετώπισή τους;
Η πρόταση για την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων είναι αίτημα πολλών κρατών - μελών και μας δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα, γιατί οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί μας ανά εκτάριο είναι 570 ευρώ περίπου και βρίσκονται στην κορυφή της Ε.Ε. και πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου ευρωπαϊκά, που είναι τα 258. Όλο το διάστημα μετά την ανακοίνωση της Ε.Επιτροπής για την ΚΑΠ και πριν κατατεθούν οι προτάσεις της Ε.Επιτροπής για το ΠΔΠ και την ΚΑΠ, δουλέψαμε συστηματικά για να πείσουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες ότι, η ενίσχυση με βάση την έκταση δεν αποτελεί την συνολική και την πιο αντικειμενική εικόνα για την κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των γεωργών της ΕΕ. Πρέπει να υπάρξουν κι άλλα κριτήρια , όπως για παράδειγμα των ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση, όπου η χώρα μας έρχεται τελευταία στο σχετικό κατάλογο.

Και τι έγινε τελικά δεκτό από την Ε. Επιτροπή;
Τελικά το σκεπτικό που καταθέσαμε για να αποκρούσουμε το αίτημα για πλήρη εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων αποτυπώθηκε στις προτάσεις της Ε. Επιτροπής, κατανέμοντας το βάρος της μερικής εξωτερικής σύγκλισης αναλογικά σε πολλά Κράτη-Μέλη. Με το νέο τρόπο κατανομής του κόστους οι απώλειες για τη χώρα μας λόγω εξωτερικής σύγκλισης περιορίζονται στο 1% περίπου ή 150 εκατ. ευρώ σε όλη την επόμενη προγραμματική περίοδο, τη στιγμή που με τον προηγούμενο τρόπο κατανομής θα ανερχόταν στο 5,7% ή στα 746 εκατ. ευρώ. Κι αυτό ανεξάρτητα με τις όποιες άλλες περικοπές προτείνονται για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ.
Είναι κατανοητό νομίζω το μέγεθος της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των δύο αυτών προσεγγίσεων αν αναλογιστούμε τι θα σήμαινε η εξομοίωση των άμεσων ενισχύσεών μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Βεβαίως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη αφού η πρόταση της Ε.Επιτροπής βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ενώ οι πιέσεις από τις βαλτικές χώρες, τη Ρουμανία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Πολωνία για πλήρη εξωτερική σύγκλιση εντείνονται.

Με την επανεθνικοποίηση που καταλήξατε;
Η επιμονή μας, σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη για την απόρριψη της πρότασης, έστω και μερικής επαναφοράς των εθνικών ενισχύσεων, που σημαίνει ουσιαστικά την επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, έφερε τη δέσμευση του Επιτρόπου Γεωργίας, με την οποία αποκλείστηκε, τουλάχιστον για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Τελικά τι περιμένετε εσείς να προκύψει με τους συγκεκριμένους πόρους;
Οι κοινοτικοί πόροι του αγροτικού χώρου πρέπει να διασφαλιστούν όχι μόνο γιατί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής της υπαίθρου αλλά και γιατί λειτουργούν συμπληρωματικά και με άλλες πολιτικές της Ε.Ε. Είναι επομένως απαραίτητο να μπει έστω και την τελευταία στιγμή στη σκακιέρα της εκλογικής αναμέτρησης και η προσπάθεια που πρέπει να κάνουν οι αυριανοί εκπρόσωποί μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπεράσπιση αυτών των πόρων.

AGRAFA NEWS Πως θα εκλεγούν οι Σύμβουλοι Κοινότητας – Αναλυτικά η κατανομή εδρών


13/5/2019
Καινοτομία των εκλογών της 26ης Μαΐου, ως γνωστόν, αποτελεί η εκλογή των οργάνων των Κοινοτήτων σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο σε διακριτή 4η κάλπη. 
Ο AIRETOSπαρουσιάζει σήμερα το θεσμικό πλαίσιο,που πρώτη φορά θα εφαρμοστεί, ειδικά για την κατανομή εδρών και την εκλογή των Συμβούλων και των Προέδρων στις Κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΔΡΩΝ
Στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ο αριθμός των Συμβούλων Κοινότητας, με άλλα λόγια ο αριθμός των εδρών, διαμορφώνεται ως εξής:
Πληθυσμός Κοινότητας -> Αριθμός  Εδρών
α) 301 έως 2.000 ->5
β) 2.001 έως 10.000 ->7
γ) 10.001 έως 50.000 ->11
δ) 50.001 και άνω ->15

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ
Η κατανομή των εδρών πραγματοποιείται ανάλογα με την εκλογική δύναμη κάθε Συνδυασμού στην οικεία Κοινότητα, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των Συνδυασμών για το Δημοτικό Συμβούλιο.
Για την κατανομή λαμβάνεται ως ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (ε.μ.) το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην Κοινότητα όλοι μαζί οι Συνδυασμοί, διά του αριθμού των εδρών του Συμβουλίου Κοινότητας, αυξημένο κατά μία μονάδα.

Για να γίνει οπτικά αντιληπτό το εκλογικό μέτρο, αποτυπώνεται με τον κάτωθι τύπο:
ε.μ. = (ε.ψ./ν) + 1 (παραλειπομένου του δεκαδικού μέρους)
όπου:
ε.ψ. = το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Κοινότητας, αθροιστικά όλοι οι Συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές
ν = αριθμός των εδρών του Συμβουλίου Κοινότητας

Στη συνεχεία, ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε Συνδυασμού διαιρείται με το εκλογικό μέτρο και κάθε Συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσο και το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης.

ΕΚΛΟΓΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Τακτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται, από τους Υποψήφιους καθενός από τους Συνδυασμούς, κατά σειρά, αυτοί που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Ι) Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι Συνδυασμοί είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των Συνδυασμών, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που έχουν και ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπληρώσει το εκλογικό μέτρο. Στην περίπτωση δε που κάποιοι Συνδυασμοί έχουν ίσο αριθμό αχρησιμοποίητων υπολοίπων και οι προς διάθεση έδρες είναι λιγότερες από το σύνολο των Συνδυασμών που έχουν ισοψηφήσει ως προς τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα, γίνεται κλήρωση από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
ΙΙ) Αν και μετά την κατανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε Συνδυασμός στην Κοινότητα.
ΙΙΙ) Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι Συνδυασμοί είναι περισσότερες από τις προς διάθεση έδρες, η πλεονάζουσα έδρα αφαιρείται από το Συνδυασμό που έχει το μικρότερο σχετικώς υπόλοιπο έγκυρων ψηφοδελτίων [ το υπόλοιπο έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε Συνδυασμού υπολογίζεται ως εξής: Σύνολο έγκυρων ψήφων συνδυασμού - (εκλογικό μέτρο x έδρες που έχει ήδη λάβει) ] . Σε περίπτωση δε ίσου αριθμού έγκυρων ψηφοδελτίων δύο ή και περισσότερων Συνδυασμών, ενεργείται μεταξύ αυτών κλήρωση από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.
IV)Αν έχει ανακηρυχθεί ένας μόνο Συνδυασμός για το Συμβούλιο Κοινότητας, οι Σύμβουλοι της Κοινότητας εκλέγονται από το μοναδικό αυτό Συνδυασμό. Οι πρώτοι κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιοι εκλέγονται τακτικοί Σύμβουλοι και οι υπόλοιποι αναπληρωματικοί, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του Συμβουλίου Κοινότητας. Αν υποψήφιοι του ίδιου Συνδυασμού ισοψηφήσουν, το Πρωτοδικείο ενεργεί κλήρωση.

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Όσον αφοράτην εκλογή Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας, ισχύουν τα εξής
- Σύμφωνα με την παρ.4 του αρ.40 του ν.3852/2010 ως ισχύει, σε περίπτωση που Συνδυασμός πλειοψηφήσει στην Κοινότητα με ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50% + 1 ψήφος), ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος Σύμβουλός του αναδεικνύεται Πρόεδρος του Συμβουλίου της εν λόγω Κοινότητας.
- Εάν δεν επιτευχθεί ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, τότε ακολουθείται η διαδικασία έμμεσης εκλογής του αρ.79 του ν.3852/2010 ως ισχύει, βάσει της οποίας την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 Πρόεδρος εκλέγεται -με μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των μελών του οικείου Συμβουλίου- ο Σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής Συνδυασμούς που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των Υποψήφιων του Συνδυασμού του.
Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Συμβουλίου, σύμφωνα με τις παρ.3 και 4 του αρ.89. Αν μετά από τρεις ψηφοφορίες οι Υποψήφιοι λάβουν τον ίδιο αριθμό ψήφων, διεξάγεται κλήρωση μεταξύ τους. 

Επιβοηθητικά, προς πληρέστερη κατανόηση του τρόπου κατανομής των εδρών μεταξύ των συνδυασμών, μπορείτε να δείτε ΕΔΩσχετικό παράδειγμα του Υπουργείου Εσωτερικών. http://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ Ευρυτανιας για τις περιφερειακες εκλογες

AGRAFA NEWS Ερώτηση για φιλοξενία μεταναστών στην Ευρυτανία Βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργου