Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019

AGRAFA NEWS Έπεσε κεραυνός στην Ακρόπολη – Τέσσερις τραυματίες

Έπεσε κεραυνός στην Ακρόπολη – Τέσσερις τραυματίες
Ένα απίστευτο περιστατικό έγινε πριν από λίγο στην Ακρόπολη. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, λίγα λεπτά μετά τις 4 κλήθηκαν να παραλάβουν 4 τραυματίες από την Ακρόπολη, δυο τουρίστες και δυο αρχαιοφύλακες. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει τα τέσσερα άτομα τραυματίσθηκαν από κεραυνό. Και οι 4 μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στον Ευαγγελισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ο κεραυνός διέλυσε το αλεξικέραυνο και το φυλάκιο μέσα στο οποίο βρίσκονταν δυο αρχαιοφύλακες. Και οι δυο ήταν γυναίκες και η μια έχει τραυματισθεί σοβαρά.
Τις τελευταίες ώρες επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αττική με καταιγίδες ακόμα και χαλάζι. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους καλεί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.https://www.newsit.gr

AGRAFA NEWS Β.Αποστόλου: Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν με τη σύνταξη των δασικών χαρτών.


Συνέντευξη του τέως Υπουργού & Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας στο 
Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 
Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με τη σύνταξη των δασικών χαρτών στους δασωμένους αγρούς και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, και σημειώνει μεταξύ άλλων: «η μέχρι σήμερα πορεία στην κατάρτιση των δασικών χαρτών έχει φτάσει στην ανάρτηση του 50% της Επικράτειας και έχει αναδείξει δύο βασικές κατηγορίες δασικού χαρακτήρα εδαφών, που έχουν σχέση με καλλιεργούμενες εκτάσεις. Είναι οι αγροί έκτασης 3,5 εκατ. στρ. που προέκυψαν από την αποψίλωση αντίστοιχων δασών και έγιναν οικόπεδα με κτίσματα και αγροκτήματα με προοπτική και τα δάση έκτασης 1,5 εκατ. στρ., που προέκυψαν από την εγκατάλειψη και τη δάσωση αντίστοιχων αγρών. Όπως γίνεται κατανοητό η αποδοχή αυτής της κατηγοριοποίησης στην κύρωση των δασικών χαρτών δημιουργεί πολλά προβλήματα, τόσο ισόρροπης εφαρμογής του δικαίου, όσο και ηθικής μορφής». 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Βαγγέλη Αποστόλου στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων 
ΕΡ: Αναδεικνύετε όχι μόνο εσείς, αλλά και ειδικοί επιστήμονες του δασικού χώρου προβλήματα που έχουν προκύψει από τη σύνταξη των δασικών χαρτών, όπως αυτά των δασωμένων αγρών και των χορτολιβαδικών εκτάσεων. Τι συμβαίνει τελικά με τη συγκεκριμένη διαδικασία; 
Το έχω τονίσει πολλές φορές ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα σύνταξης των δασικών χαρτών. Όμως όταν η διαδικασία αυτή έρχεται με καθυστέρηση μισού αιώνα, με αποκλειστική ευθύνη αυτών που κυβέρνησαν τη μεταπολιτευτική Ελλάδα, είναι επόμενο να εμφανίζονται προβλήματα. 
Τα προβλήματα αυτά δεν τα αναδείξαμε εμείς. Τα ανέδειξαν οι ίδιοι οι θιγόμενοι πολίτες που δεν μπορούν να διανοηθούν ότι με τη σύνταξη των δασικών χαρτών αμφισβητούνται δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που χρόνια κατέχουν. Οι δικές μας παρεμβάσεις έχουν ως στόχο να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις. 
ΕΡ: Που οφείλεται λοιπόν η διαμαρτυρία των κατοίκων, που σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν μέχρι του σημείου να λένε ότι θα τους πάρετε τα χωράφια που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους ; 
Η μέχρι σήμερα πορεία στην κατάρτιση των δασικών χαρτών έχει φτάσει στην ανάρτηση του 50% της Επικράτειας και έχει αναδείξει δύο βασικές κατηγορίες δασικού χαρακτήρα εδαφών, που έχουν σχέση με καλλιεργούμενες εκτάσεις. Είναι οι αγροί έκτασης 3,5 εκατ. στρ. που προέκυψαν από την αποψίλωση αντίστοιχων δασών και έγιναν οικόπεδα με κτίσματα και αγροκτήματα με προοπτική και τα δάση έκτασης 1,5 εκατ. στρ., που προέκυψαν από την εγκατάλειψη και τη δάσωση αντίστοιχων αγρών. Όπως γίνεται κατανοητό η αποδοχή αυτής της κατηγοριοποίησης στην κύρωση των δασικών χαρτών δημιουργεί πολλά προβλήματα, τόσο ισόρροπης εφαρμογής του δικαίου, όσο και ηθικής μορφής. 
ΕΡ: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που να αφορά στη χαρτογράφηση αυτών των εκτάσεων, ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα; 
Το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συντάσσονται οι συγκεκριμένοι χάρτες είναι σαφέστατο, τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που όταν αναφέρονται στη δασική μορφή, έχουν ως σημείο αναφοράς την παλαιότερη βλαστική απεικόνιση που διαθέτουμε ως χώρα και είναι οι χάρτες του 1945, δηλαδή σε μια χρονική περίοδο που οι εκτάσεις αυτές ήταν αγροτικές. Είναι λοιπόν δίκαιο για την αναγνώριση της κυριότητας αυτών των εκτάσεων, δηλαδή των δασωμένων αγρών, να ισχύσει ό,τι για τις αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεις. 
ΕΡ:Η ηθική πλευρά που λέτε από που προκύπτει; 
Είναι ηθικό το θέμα γιατί η δάσωση αυτών των αγρών προέκυψε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα από την αναγκαστική εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση των κατόχων τους, για λόγους επιβίωσης. Την ίδια εποχή που δασώνονται οι αγροί αυτών που ξενιτεύονται άρον -άρον δάση εκχερσώνονται , είτε για χωράφια είτε για οικοπεδοποίηση, πολλές φορές από επιτήδειους που εποφθαλμιούσαν παραθαλάσσια φιλέτα. Αυτοί λοιπόν οι τελευταίοι επιβραβεύονται με την εξαγορά του δικαιώματος κυριότητας, έναντι συμβολικού τιμήματος, είτε ως αγροτικές εκτάσεις σήμερα, είτε ως οικιστικές πυκνώσεις που βέβαια απορρίφθηκαν από το ΣτΕ πρόσφατα, με μια απόφαση που ήταν αναμενόμενη. Κι αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους η μεγάλη πλειοψηφία των θιγόμενων δεν κατέθεσε καν αντιρρήσεις. 
ΕΡ: Και ποια είναι η λύση που προτείνετε γι' αυτές τις εκτάσεις; 
Η απάντηση είναι απλή: Τα γεωτεμάχια αγροτικής μορφής που δεν έφεραν δασική βλάστηση και απέκτησαν την μορφή της δασικής έκτασης, όπου και αν βρίσκονται, δεν διέπονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, που σημαίνει ότι δεν ισχύει γι αυτά το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, εκτός των περιπτώσεων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές ή οριοθετημένα δασικά οικοσυστήματα ή επιβάλλεται να κηρυχθούν αναδασωτέα, σύμφωνα με το νόμο. 
ΕΡ: Όμως στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες μιλούν και για το χαρακτηρισμό του συνόλου των χορτολιβαδικών τους εκτάσεων ως δασικές; 
Κατά πρώτον πρέπει να δούμε ποιες είναι αυτές οι χορτολιβαδικές εκτάσεις. Είναι εκείνες, που καλύπτονται, όπως ρητά αναφέρει και η ερμηνευτική εγκύκλιος εφαρμογής του ν. 998/79 (του κατ' έξοχήν εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος του 1975) από φρυγανώδη είδη, όπως είναι το θυμάρι, η κουνούκλα και άλλα, καθώς και από διάφορα ποώδη φυτά, που ενδημούν στα νησιά. Όλα αυτά τα είδη είναι χαμηλής βλάστησης και γι αυτό χαρακτηρίζουν τις εκτάσεις αυτές ως χορτολιβαδικές και όχι δασικές. Ειδικά για τις εκτάσεις αυτές το άρθρο 74 του ν 998/79 προέβλεπε ότι εντός πενταετίας, δηλαδή μέχρι το 1984, έπρεπε η Δασική Υπηρεσία να τις χαρτογραφήσει και να τις παραδώσει στη γεωργία για διαχείριση και διάθεση για γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Όμως με το άρθρο 53 του ν 4280/2014 καταργήθηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση, χωρίς ούτε οι εκτάσεις να χαρτογραφηθούν, αλλά ούτε και να παραδοθούν στην Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντίθετα με τον ίδιο νόμο τροποποιήθηκε το άρθρο 3 του ν.998/79 και όρισε ότι η διαχείριση των χορτολιβαδικών εκτάσεων ασκείται από την Δασική Υπηρεσία, πράγμα που στέρησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη δυνατότητα να αξιοποιεί σωστά αυτές τις εκτάσεις για την κτηνοτροφία. 
ΕΡ: Και ποια επίπτωση υπήρξε από τη σύνταξη των δασικών χαρτών, τόσο στη χρήση, όσο και στη κυριότητά αυτών των εκτάσεων; 
Υπήρξε γιατί το πρόβλημα έγινε μεγάλο, με την έκδοση του Π.Δ. 32/2016 για την εξειδίκευση των κριτηρίων χαρακτηρισμού μιας χορτολιβαδικής έκτασης σε πεδινή και μη πεδινή με μοναδικά κριτήρια, το υψόμετρο, τις κλίσεις των εδαφών και τη συνθεση της βλάστησης, “ να συγκροτούν φυσικά οικοσυστήματα αποτελούμενα από φρυγανική (μη ξυλώδη), ποώδη ή αυτοφυή βλάστηση ή από δασική μεν βλάστηση, που δεν συνιστά όμως δασοβιοκοινότητα.” 
ΕΡ: Ασφαλώς και οι ειδικοί θα έχουν πρόβλημα με τέτοιου είδους διατυπώσεις. Πως τελικά ερμηνεύτηκαν αυτές οι ρυθμίσεις; 
Και τα δύο κριτήρια αφήνουν περιθώρια ερμηνείας τέτοια που να δημιουργούν προβλήματα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε πολλά νησιά του Αιγαίου . Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καταγράφηκαν ως δάση οι αγροί που εγκαταλείφθηκαν πρόσκαιρα και τα χορτολίβαδα που χαρακτηρίζοταν με τα κριτήρια του Π.Δ. 32/2016. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την απόφαση αυτή σε μερικά νησιά του Αιγαίου πάνω από το 50% των εκτάσεων τους έχουν χαρακτηριστεί ως δασικά λόγω της φρυγανώδους βλάστησής τους, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν αναρτημένοι χάρτες σε άλλα νησιά με τις πρότερες προδιαγραφές και κριτήρια, που δεν έχουν χαρακτηρίσει τις χορτολιβαδικές εκτάσεις ως δασικές. 
ΕΡ: Αναφέρεστε πολλές φορές και σε άλλου είδους προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν από αυτούς τους χαρακτηρισμούς, όπως κοινοτικών ενισχύσεων, αλλά και κυριότητας αυτών των εκτάσεων; 
Όντως πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και με την Ε. Επιτροπή, η οποία ενέκρινε το αίτημά μας να χρησιμοποιήσουμε ως επιλέξιμες για τις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας τις εκτάσεις με χαμηλή ξυλώδη βλάστηση κι εμείς από τη πλευρά μας τις χαρακτηρίζουμε ως δασικές. Αυτό όμως που είναι κυριολεκτικά ανεξήγητο στη συγκεκριμένη απόφαση είναι η επίκληση του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου. Όχι μόνο δεν ισχύει γι΄αυτές τις εκτάσεις, αλλά ούτε και τις περιοχές, όπως για παράδειγμα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, για διαφορετικούς λόγους στην κάθε μία. 
EΡ: Τελικά ποια είναι η λύση που προτείνετε και γι' αυτά τα προβλήματα; 
Η απάντηση για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι σύνθετη, αλλά τεκμηριωμένη: 
1)Να αποσυρθεί ο χαρακτηρισμός τους ως δασικές, γιατί η σχετική εγκύκλιος δεν ανακλήθηκε ποτέ. Πρέπει όμως να ανακληθούν τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό που προβλέπει το π.δ. 32/2016. 
2)Να καταργηθεί η ρύθμιση του άρθρου 53 του ν 4280/2014 για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και με τη χαρτογραφήσή τους να παραδοθούν στη γεωργία για διαχείριση και διάθεση για γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση, όπως το άρθρο 74 του ν 998/79 προβλέπει και 
3)για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών των εκτάσεων δεν έχει εφαρμογή το μαχητό έτσι κι αλλιώς τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, δηλαδή το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας το φέρουν όσοι διεκδικούν την κυριότητα 
Επειδή οι συγκεκριμένες εκτάσεις είναι συνδεδεμένες με τη μορφή και τη πολιτιστική ιστορία της νησιώτικης Ελλάδας πρέπει να ανοίξει και ένας διάλογος με τη συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για τη λελογισμένη προστασία των φρυγανότοπων των νησιών, χωρίς ακύρωση του αγροτικού και χορτολιβαδικού χαρακτήρα τους. Όπως επίσης πρέπει και για τους δασωμένους αγρούς που κρίνεται απαραίτητο να διατηρήσουν τη σημερινή τους μορφή, να επιδιωχθεί η ανταλλαγή τους με ανάλογες αγροτικές εκτάσεις ή να αποζημιωθούν ανάλογα και από τις εισφορές των ευεργετούμενων από τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Μόνον τότε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο θα βρει τη σωστή του εφαρμογή.

AGRAFA NEWS Συνδυασμοί στις Κοινότητες: Αναλυτικοί Πίνακες με τους αριθμούς Υποψήφιων για νόμιμη κατάρτιση

Συνδυασμοί στις Κοινότητες: Αναλυτικοί Πίνακες με τους αριθμούς Υποψήφιων για νόμιμη κατάρτιση 17/4/2019 Σε συνέχεια της χθεσινής παρουσίασης του AIRETOS για την κατάρτιση Συνδυασμών στους Δήμους (με τον ελάχιστο/μέγιστο αριθμό Υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων ανά περίπτωση και κατά φύλο), σήμερα συνεχίζουμε αντιστοίχως την ενημέρωσή σας με δύο Αναλυτικούς Πίνακες για την έγκυρη κατάρτιση Συνδυασμών στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων. Πριν περάσουμε στους Πίνακες, εισαγωγικά υπενθυμίζεται ότι το νέο εκλογικό πλαίσιο στις Κοινότητες , όπως προέκυψε μετά την εκτενέστατη διόρθωση του Κλεισθένη από τον ν.4604/2019, έχει αποτυπωθεί στο τεύχος Μαρτίου της έντυπης έκδοσης του AIRETOS. Επιγραμματικά, τρεις είναι οι βασικές παράμετροί του : Ι) Η εκλογή των Συμβούλων Κοινότητας διενεργείται σε ξεχωριστή κάλπη από εκείνη για την ανάδειξη Δημάρχου/Δημοτικών Συμβούλων. Με απλά λόγια, ένας Συνδυασμός Υποψήφιων για το Δήμο (Υποψήφιος Δήμαρχος + Δημοτικοί Σύμβουλοι) μπορεί να καταρτίζεται έγκυρα χωρίς να περιλαμβάνει Υποψήφιους για οποιαδήποτε Κοινότητα και, αντιστρόφως, ένας Συνδυασμός Υποψήφιων Συμβούλων Κοινότητας μπορεί να καταρτίζεται έγκυρα χωρίς να περιλαμβάνει Υποψήφιους για το Δήμο. ΙΙ) Δεν επιτρέπεται να κατατεθούν Δηλώσεις Συνδυασμών με το ίδιο όνομα και έμβλημα σε περισσότερες της μιας Κοινότητες του ίδιου Δήμου. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται (παρ.7 αρ.18Α) να κατατεθούν Δηλώσεις Συνδυασμών με το ίδιο όνομα και έμβλημα σε περισσότερες της μιας Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων του ίδιου Δήμου, εφόσον αυτά ταυτίζονται με το όνομα και το έμβλημα Συνδυασμού Υποψήφιου Δημάρχου του ίδιου Δήμου. Στην περίπτωση αυτή, η Δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά και για όλους τους Συνδυασμούς (για το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Συμβούλια Κοινοτήτων) από τον Υποψήφιο Δήμαρχο. Η ακύρωση του Συνδυασμού σε μία ή περισσότερες Κοινότητες ΔΕΝ επιφέρει ακυρότητα ολόκληρου του Συνδυασμού. ΙΙΙ) Ο Συνδυασμός Κοινότητας δεν έχει Υποψήφιο Πρόεδρο ως Επικεφαλής, αλλά περιλαμβάνει μόνο Υποψήφιους Συμβούλους. Προχωρώντας ειδικότερα στην κατάρτιση των Συνδυασμών Κοινοτήτων, σύμφωνα με το αρ.18 Α που προστέθηκε στον ν.3852/2010, ως ισχύει, δύο είναι τα κομβικά δεδομένα : Α) Ο αριθμός των Υποψήφιων Συμβούλων πρέπει να είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών του Συμβουλίου της οικείας Κοινότητας (ο αριθμός των εδρών ορίζεται στην παρ.2 του αρ.8) με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50% (δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω). Είναι απαράδεκτη η Δήλωση Συνδυασμού, όταν αυτός περιλαμβάνει λιγότερους Υποψήφιους από το ελάχιστο όριο. Β) Ο αριθμός των Υποψήφιων από κάθε φύλο ανέρχεται σε 40%, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των Υποψήφιων Συμβούλων του οικείου Συνδυασμού. Προσοχή:Σε περίπτωση που Συνδυασμός Υποψήφιου Δημάρχου περιλαμβάνει και Υποψήφιους σε Κοινότητες (βάσει της παρ.7 του αρ.18 Α που προαναφέραμε), η ποσόστωση των Υποψήφιων στις Κοινότητες από κάθε φύλο υπολογίζεται για κάθε Κοινότητα χωριστά, ώστε να είναι νόμιμος ο Συνδυασμός στις εν λόγω Κοινότητες. Κατωτέρω μπορείτε να δείτε τους δύο Πίνακες με τον ελάχιστο και το μέγιστο αριθμό Υποψήφιων Συμβούλων ανά περίπτωση, όπως προκύπτουν από την προαναφερθείσα νομοθεσία: ΟΡΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ Ελάχιστος και Μέγιστος Αριθμός Υποψήφιων Συμβούλων Κοινοτήτων Κοινότητα (μόνιμος πληθυσμός) Συμβούλιο (έδρες) Ελάχιστος Αριθμός Υποψήφιων Μέγιστος Αριθμός Υποψήφιων 301 - 2.000 5μελές 5 8 2.001 – 10.000 7μελές 7 11 10.001 – 50.000 11μελές 11 17 50.001 και άνω 15μελές 15 23 ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ ΦΥΛΩΝ Ελάχιστος και Μέγιστος Αριθμός Υποψήφιων Συμβούλων Κοινότητας ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΥΛΟ Κοινότητα(μόνιμος πληθυσμός) Ελάχιστος Αριθμός ΥποψήφιωνΣυμβούλων Κοινότητας Ελάχιστος Αριθμός Υποψήφιωναπό κάθε φύλο Μέγιστος Αριθμός ΥποψήφιωνΣυμβούλων Κοινότητας Ελάχιστος Αριθμός Υποψήφιωναπό κάθε φύλο 301 - 2.000 5 2 8 3 2.001 – 10.000 7 3 11 4 10.001 – 50.000 11 4 17 7 50.001 και άνω 15 6 23 9 70 64 http://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σε μια ακόμα απαράδεκτη μεθόδευση. Σκοπεύει να φέρει για συζήτηση και ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία τη Μεγάλη Δευτέρα, που είναι κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η προκλητική αυτή επιλογή υπολογίζει οτι το νομοσχέδιο για την Παιδεία, του κ. Γαβρόγλου, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών και γι’ αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να το περάσει εν κρυπτώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ Διαμορφώνει ένα Λύκειο αρένα ανταγωνισμού και Πανεπιστήμια με τη βούλα της αγοράς. Αυτό είναι το σχέδιο κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να φτιάξει ένα ακόμα πιο ταξικό σχολείο, ένα Λύκειο-φροντιστήριο, όπου θα γενικευτεί ένας ατελείωτος εξεταστικός μαραθώνιος και η όποια γενική μόρφωση θα σταματάει ουσιαστικά στην Α' Λυκείου. Το Λύκειο που θέλει να φτιάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κοιτάει ακόμα περισσότερο τους μαθητές στην τσέπη, χωρίζοντας και κατηγοριοποιώντάς τους. Όσο δε για την πάταξη της παραπαιδείας και τα χρήματα που δαπανά η -ρημαγμένη από τα απανωτά μνημόνια- λαϊκή οικογένεια, το ενδιαφέρον είναι εντελώς υποκριτικό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλες αλυσίδες φροντιστηρίων πανηγυρίζουν για τις προτάσεις της κυβέρνησης για το Λύκειο και βλέπουν νέα αύξηση της πελατείας τους. Άλλωστε, χρόνια τώρα, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , δε λειτουργούν ουσιαστικά η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη στο δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο. Με το νέο νομοσχέδιο-«σκούπα» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει για άλλη μια φορά φοιτητές και σπουδαστές, που αγωνιούν για τις σπουδές τους, τα πτυχία τους, τον κόπο και τα έξοδα που καταβάλουν για τη μόρφωσή τους. Προχωρά σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ιδρύσεις Τμημάτων, με μοχλό τις επιταγές των επιχειρήσεων σε κάθε περιφέρεια και κλάδο. Προχωρά η κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, διευρύνεται ο διαχωρισμός σε «ενεργούς και μη ενεργούς» φοιτητές, σε μια μεγάλη γκάμα αποφοίτων με πτυχία πολλών ταχυτήτων στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο. Προχωρά και βαθαίνει το κυνήγι προσόντων, απαξιώνεται εκ νέου το πτυχίο, με κολέγια και διετή προγράμματα να μπαίνουν και αυτά, ως νέες κατηγορίες, στο ίδιο επιστημονικό πεδίο. Απέναντι στο δίκαιο αίτημα των φοιτητών για την ύπαρξη ενός και μόνο πτυχίου, πανεπιστημιακού επιπέδου στο επιστημονικό αντικείμενο. Το ΚΚΕ καλεί όλη τη νεολαία, τους φοιτητές, τους μαθητές να απορρίψουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες. Τα όνειρα και οι ανάγκες της νεολαίας δε χωρούν σε ένα σύστημα που ορθώνει ταξικούς φραγμούς, για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και μετατρέπει τα πτυχία σε "κορνίζες". Τα όνειρα και οι ανάγκες των νέων δε χωρούν στην πολιτική της ΕΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που μετατρέπουν τη μόρφωση σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και θέλουν τις γνώσεις και τις ικανότητες της νεολαίας φθηνά αναλώσιμα υλικά στο βωμό του κέρδους. Με ισχυρό ΚΚΕ και δυνατούς αγώνες κάνουμε την πραγματική διαφορά. Δυναμώνουμε την πάλη για σπουδές και ζωή με δικαιώματα. 17/4/2019

AGRAFA NEWS τεχνικό πρόγραμμα 2019 του Δήμου Αγράφων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Νομός Ευρυτανίας Δήμος Αγράφων Γραφείο Δημάρχου Τηλ: 2237351318 Email: info@agrafa.gr Κερασοχώρι, 16 Απριλίου 2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 Ξεκινά άμεσα η δημοπράτηση των έργων του Τεχνικού Προγράμματος για το 2019, μετά την έγκριση των όρων δημοπράτησης, στη συνεδρίαση της Ο.Ε. την 9-4-2019. Στον πίνακα που ακολουθεί αναγράφονται οι τίτλοι των έργων και τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε ένα από αυτά και οι Τοπικές Κοινότητες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν. Δ.Ε. ΑΓΡΑΦΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Αγράφων Δ.Ε. Αγράφων 112.000,00€ Βελτίωση Υποδομών Τ.Κ. Βραγγιανών Δ.Ε. Αγράφων 45.000,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Επινιανών Δ.Ε. Αγράφων 55.800,00€ Βελτίωση Υποδομών Τ.Κ. Μαράθου Δ.Ε. Αγράφων 30.100,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Μοναστηριακίου Δ.Ε. Αγράφων 43.400,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Τριδένδρου Δ.Ε. Αγράφων 17.900,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Τροβάτου Δ.Ε. Αγράφων 55.400,00€ Δ.Ε. ΑΠΕΡΑΝΤΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Λημερίου Δ.Ε. Απεραντίων 61.000,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Λιθοχωρίου Δ.Ε. Απεραντίων 60.000,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Σιβίστας Δ.Ε. Απεραντίων 25.500,00€ Βελτίωση Υποδομών Τ.Κ. Βαλαώρας Δ.Ε. Απεραντίων 74.800,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Τοπολιάνων Δ.Ε. Απεραντίων 36.000,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Γρανίτσας Δ.Ε. Απεραντίων 61.000,00€ Διαμόρφωση νεκροταφείου ΤΚ Γρανίτσας Δ.Ε. Απεραντίων 40.000,00€ Επέκταση δικτύου άρδευσης Τ.Κ. Γρανίτσας Δ.Ε. Απεραντίων 15.500,00€ Δ.Ε. ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Βελτίωση Υποδομών Τ.Κ. Κέδρων Δ.Ε. Ασπροποτάμου 45.500,00€ Βελτίωση Υποδομών Τ.Κ. Λεπιανών Δ.Ε. Ασπροποτάμου 35.000,00€ Βελτίωση παιδικής χαράς Τ.Κ. Λεπιανών Δ.Ε. Ασπροποτάμου 18.500,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Νέου Αργυρίου Δ.Ε. Ασπροποτάμου 87.000,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Πρασιάς Δ.Ε. Ασπροποτάμου 67.000,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Ραπτοπούλου Δ.Ε. Ασπροποτάμου 118.500,00€ Δ.Ε. ΒΙΝΙΑΝΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Βελτίωση Υποδομών Τ.Κ. Βίνιανης Δ.Ε. Βίνιανης 22.300,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Δάφνης Δ.Ε. Βίνιανης 30.500,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Μαυρομάτας Δ.Ε. Βίνιανης 26.200,00€ Ανάπλαση οικισμού Τ.Κ. Χρύσως Δ.Ε. Βίνιανης 25.000,00€ Εσωτερική Οδοποιία οικισμού Κρέντης Τ.Κ. Τροβάτου Δ.Ε. Βίνιανης 62.000,00€ Επέκταση εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης οικισμού Κερασοχωρίου Τ.Κ. Κερασοχωρίου Δ.Ε. Βίνιανης 18.000,00€ Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων οικισμού Κερασοχωρίου Τ.Κ. Κερασοχωρίου Δ.Ε. Βίνιανης 57.000,00€ Δ.Ε. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Βελτίωση Υποδομών Τ.Κ. Ανατολικής Φραγκίστας Δ.Ε. Φραγκίστας 47.500,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Δυτικής Φραγκίστας Δ.Ε. Φραγκίστας 28.350,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Μαραθιά Δ.Ε. Φραγκίστας 19.500,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Επισκοπής Δ.Ε. Φραγκίστας 25.000,00€ Βελτίωση Υποδομών Τ.Κ. Παλαιοκατούνας Δ.Ε. Φραγκίστας 78.000,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Παλαιοχωρίου Δ.Ε. Φραγκίστας 54.000,00€ Εσωτερική Οδοποιία Τ.Κ. Τριποτάμου Δ.Ε. Φραγκίστας 39.400,00€

AGRAFA NEWS ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
--------------------------------------------------------------------------
ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
----------------------------------------------------------------------------
Η ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου 1824) έχει οριστεί «Ημέρα Φιλελληνισμού
και Διεθνούς Αλληλεγγύης» από την Ελληνική Πολιτεία (Προεδρικό Διάταγμα 130/2008).
Το κίνημα των Φιλελλήνων του οποίου κορυφαίος εκπρόσωπος υπήρξε ο Λόρδος Βύρων ήταν
ένα μεγάλο κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης που πυροδότησε την Επανάσταση του ΄21. Τα μηνύματά
του όμως παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα ακόμα και σήμερα. Διαπνεόμενο από τις αρχές της
ηθικής, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων συνέδεσε τα προβλήματα
των Ελλήνων με αυτά των άλλων λαών και συνδύασε τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση
οικουμενικών αξιών. Σήμερα που στις διεθνείς σχέσεις επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού, οι
ανισότητες διευρύνονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, χρειαζόμαστε τη διεθνή
αλληλεγγύη για την διεκδίκηση μιας πιο δίκαιης, και αλληλέγγυας διεθνούς τάξης με σκοπό τον
εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων για την υπεράσπιση της ελευθερίας και την προάσπιση των
ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο φετινός εορτασμός της ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα γίνει την
Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και περιλαμβάνει:
Τέλεση δοξολογίας, έπειτα από το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον Μητροπολιτικό Ναό της
Αγίας Τριάδας από τον Ιερό κλήρο της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου
Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου.
Το πρόγραμμα αυτό έχει θέση επίσημης πρόσκλησης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Αριστείδης Τασιός

AGRAFA NEWS ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Κυρία Όλγα Γεροβασίλη ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου Γρανίτσας Ευρυτανίας»

Κωνσταντίνος Αθανασίου ΚοντογεώργοςΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ
Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καρπενήσι 15 Απριλίου 2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Κυρία Όλγα Γεροβασίλη
ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου Γρανίτσας Ευρυτανίας»
Κυρία Υπουργέ,
Με την Αρ.23804 ΚΥΑ ΦΕΚ Β 1417/15-7-2009, του τότε Υπουργού
Εσωτερικών και του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, ιδρύθηκε το
Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Γρανίτσας Ευρυτανίας, το οποίο μέχρι σήμερα δεν
λειτούργησε, με το πρόσχημα ότι η οικονομική κρίση δεν επέτρεπε την
διάθεση των απαραίτητων πόρων και παρότι οι λόγοι που επέβαλαν την
ίδρυσή του παραμένουν ισχυροί.
Το κλιμάκιο ιδρύθηκε στην Δυτική Ευρυτανία, η οποία διακρίνεται για την
πλούσια δασοκάλυψη και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, η προστασία της οποίας
καθίσταται προβληματική από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Καρπενησίου,
εξαιτίας της μεγάλης απόστασης και του γεωλογικού ανάγλυφου (χρειάζονται
δύο ώρες τουλάχιστον για οποιαδήποτε επέμβαση).
Πέραν τούτων, η οικονομική επιβάρυνση της πολιτείας είναι μικρή, δεδομένου
ότι ο Δήμος Αγράφων διαθέτει κατάλληλο οίκημα για την στέγασή του.
Επειδή τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ την αρμόδια
Υπουργό να εγκαινιάζει νέα Πυροσβεστικά Κλιμάκια που ιδρύθηκαν πριν δύο
μήνες.
Επειδή το Σύνταγμα της Πατρίδας μας επιβάλλει σε κάθε κρατικό λειτουργό ,
να ενεργεί αντικειμενικά και με ισονομία.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυρία Υπουργός
1.Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να λειτουργήσει
άμεσα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Γρανίτσας Ευρυτανίας, για την
αποτελεσματική προστασία όλης της περιοχής του Δήμου Αγράφων, με την
μεγαλύτερη δασοκάλυψη και το απαράμιλλο φυσικό κάλλος;
Ο ερωτών
Κώστας Κοντογεώργος
Βουλευτής Ευρυτανίας

AGRAFA NEWS Κείμενο του Δ. Μαντέκα Προσωρινοί ενοικιαστές & Ιδιοκτήτες

Προσωρινοί ενοικιαστές & Ιδιοκτήτες
Αν γυρίσουμε μια δεκαετία και πλέον πίσω τον χρόνο, με τις συνθήκες που
επικρατούσαν τότε θα ήταν αδιανόητο να φανταστεί κάποιος τη συμπεριφορά των
πολιτικών δυνάμεων και σχημάτων της αντιπολίτευσης σήμερα. Τότε δεν ένοιωθαν ότι
μπορεί να απολέσουν έστω και ψήγματα εξουσίας. Η εναλλαγή των ρόλων του «καλού»
και του «κακού», τους εξασφάλιζε μακροημέρευση. Να όμως που στον κόσμο που ζούμε
τίποτα δεν είναι αιώνιο! Σήμερα έχουν συνασπιστεί εναντίον του κοινού εχθρού, του
παρείσακτου που έχει μπει ανάμεσά τους και απειλεί τα κεκτημένα τους, του
«περιστασιακού ενοικιαστή της εκτελεστικής εξουσίας».
Η στάση τους θυμίζει μικρό παιδί που του στέρησαν το αγαπημένο παιγνίδι ,
φωνάζει , τσιρίζει, επιτίθεται χωρίς σοβαρή αιτία και εφευρίσκει διάφορα τεχνάσματα για
να το πάρει πίσω.
Το επίδικο? Τι άλλο? Η εξουσία!!! Το στερητικό σύνδρομο είναι εμφανές όπως και
η ιδιοκτησιακή τους αντίληψη. Κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να την κατέχει εκτός από
αυτούς τους «νόμιμους ιδιοκτήτες», τους πορφυρογέννητους απογόνους πολιτικών
τζακιών και τους εντολείς . Δεν τους ενδιαφέρει αν ο ελληνικός λαός ψηφίζει ή όχι, ούτε
ποιόν κάθε φορά επιλέγει. Οι «άλλοι» είναι «συμμορίτες», «κατσαπλιάδες», «σκευωροί».
Σύμφωνα δε με μία από τις πολλές ρήσεις της σημερινής προέδρου του ΚΙΝΑΛ
«απάτριδες» και «νεοκομουνιστές».
Είναι οι πρόσκαιροι ενοικιαστές, αυτοί όμως είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες.
Το δήλωσε άλλωστε με περίσσιο θράσος και πρώην πρωθυπουργός (ΠΑΣΟΚ του
«εκσυχρονισμού») χωρίς κανένα ενδοιασμό χωρίς να αφήσει ίχνος υποψίας αυτοκριτικής
για τις ευθύνες της εποχής του. Χωρίς αιδώ διατύπωσε τη θεωρία «η διαφθορά είναι
κοινωνικό φαινόμενο». Εξ ιδίων έκρινε τα αλλότρια αφού σημαντικός αριθμός συνεργατών
του έχει καταδικαστεί για αδικήματα αυτής της κατηγορίας και έπεται η συνέχεια….
Ετερος δε πρώην (ΝΔ) αναλώνεται, με κάθε ευκαιρία σε εμφυλιοπολεμικά
παραληρήματα χρησιμοποιώντας όλο το οπλοστάσιο της ακροδεξιάς και της Χρυσής
Αυγής δανειζόμενος ακόμη και συνθήματά της, μεταφέροντάς μας σε σκοτεινές εποχές.
Ο μισαλλόδοξος, εθνικιστικός και διχαστικός πολιτικός λόγος, αναπαράγεται και με
ευτελή επιχειρηματολογία ζητούν όχι μόνο να ηττηθεί η αριστερά αλλά να ηττηθούν και
οι ιδέες της μια για πάντα.
Η αντίδραση των κομμάτων του συναινετικού δικομματισμού θυμίζει ιδιοκτήτη
ακινήτου που του αμφισβητούν την ιδιοκτησία.
Το Γενάρη του 2015 κινδυνολόγησαν ασυστόλως: από το ευτελές «δεν θα έχουμε
ούτε χαρτί τουαλέτας», στο κινδυνολογικό «θα δημευτούν οι καταθέσεις», «θα γεμίσουμε
συσσίτια», στο φοβικό «θα φύγουν οι εικόνες από τα δημόσια κτίρια», «θα φτιάξουν
σοβιέτ» και ταυτόχρονα εκτόξευαν απειλές ακροδεξιού τύπου «οι αστοί δεν θα
επιτρέψουν να γίνουν αφέντες στη χώρα οι άθεοι κομμουνιστές». Αφησαν άδεια ταμεία
ελπίζοντας ότι θα καταρρεύσει σύντομα η νέα κυβέρνηση, ο Σαμαράς αρνήθηκε να
παραδώσει το μέγαρο Μαξίμου στον Τσίπρα και πίεζαν τους δανειστές να μην είναι
μαλακοί με τους «κατσαπλιάδες».
Συνέχισαν και μετά την ήττα τους τον Σεπτέμβρη του 2015. Η καταστροφολογία
χτύπησε κόκκινο: Η οικονομία καταρρέει, η χώρα απομονώνεται, προέβλεπαν «κόφτες» και
ναυάγιο στις αξιολογήσεις, καλούσαν τους δανειστές να μη βοηθήσουν τον Τσίπρα στο
θέμα των συντάξεων, προτρέπουν τους ξένους να μην επενδύσουν τώρα, καταγγέλλουν την
κυβέρνηση ότι ξεπουλάει τα ιερά και τα όσια της φυλής (Μακεδονικό), τάζουν εξεταστικές
και Ειδικά Δικαστήρια, προειδοποιούν ότι θα καταργηθούν τα Χριστούγεννα, θα αφαιρεθεί
ο σταυρός από τη σημαία και ζητούν εκλογές τρεις φορές την εβδομάδα από την επόμενη
μέρα των προηγούμενων εκλογών.
Οι «περιστασιακοί ενοικιαστές» διέψευσαν τη θεωρία της αριστερής παρένθεσης.
Οι «μόνιμοι ιδιοκτήτες» βούλιαξαν στη γραφικότητα.
Προφανώς «ξέχασαν» ότι η αστική δημοκρατία, με όλα τα προβλήματα στην
πορεία της έχει αποκατασταθεί με τη μεταπολίτευση.
Ολα αυτά θα ήταν άκρως διασκεδαστικά και ευτελή αν δεν συνδυάζονταν με τη
δημιουργία κλίματος τροφοδότησης της ακροδεξιάς και των απόψεών της. Προκειμένου να
επανέλθουν και να μοιράσουν τη λεία της εξουσίας δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν
στρώσει το δρόμο στην ακροδεξιά και στους νοσταλγούς του ναζισμού, που αποτελεί πλέον
πανευρωπαικό κίνδυνο.
Η απελπισία οδηγεί ενίοτε σε παραλήρημα
Να τους υπενθυμίσουμε ότι: Μοναδικός ιδιοκτήτης της χώρας είναι ο ελληνικός
λαός και αυτός αποφασίζει ποιόν θα επιλέξει. Φαίνεται όμως να ανησυχούν διότι στο
παρελθόν έκαναν κατάχρηση της φιλοξενίας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΕΚΑΣ
.