Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

AGRAFA NEWS Μήνυμα του Δημάρχου Αγράφων Θεόδωρου Μπαμπαλή για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μήνυμα του Δημάρχου Αγράφων Θεόδωρου Μπαμπαλή για
την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
Με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, ο Δήμαρχος Αγράφων
Κ.Θεόδωρος Μπαμπαλής, σε μήνυμά του αναφέρει:
“Η ιστορική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 αποτελεί ημέρα εθνικής μνήμης, αυτογνωσίας
και υπερηφάνειας.
Φέρνει μνήμες ιστορικού μεγαλείου, ενότητας, αποφασιστικότητας και ηρωισμού οι οποίες
μας εμπνέουν και μας διδάσκουν να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε.
Οφείλουμε όλοι να αποτίσουμε φόρο τιμής σε εκείνους που με πίστη σε αξίες και ιδανικά
αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία.
Εχουμε χρέος, διδαγμένοι από το ένδοξο παρελθόν και ταπεινοί μπροστά στο μεγαλείο των
ηρώων του 21, να πορευτούμε με εθνική ενότητα και ομοψυχία και να χαράξουμε το δρόμο
εκείνο που θα οδηγήσει στην ανάκτηση της προόδου και της ανταγωνιστικότητας της χώρας
ώστε να παραδώσουμε μία καλύτερη Ελλάδα στις επόμενες γενιές.
Χρόνια Πολλά
Ζήτω η 25 Μαρτίου 1821!

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

AGRAFA NEWS Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για το Εθνικό Κτηματολόγιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας
Δήμος Αγράφων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για το Εθνικό
Κτηματολόγιο
Σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ»,
παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019, η υποβολή δηλώσεων
ιδιοκτησίας κατοίκων εσωτερικού στις Π.Ε. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

AGRAFA NEWS Ο αγροδιατροφικός χώρος έχει τη δυναμική για παραγωγικές επενδύσεις.



Αθήνα, 21/03/2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση του τέως Υπουργού & Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016) - Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις». 
« Τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου τροποποιούν τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 προς την κατεύθυνση, όχι μόνο της επιτάχυνσης, αλλά και της απλούστευσης των διαδικασιών υλοποίησης των στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων. Με την παρέμβασή μου θα καταθέσω προτάσεις προς τη διεύρυνση εφαρμογής του νόμου, αλλά και διευκόλυνσης στην απορρόφηση των πόρων του.

Στο άρθρο 46 είναι θετικές οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στην οργάνωση και λειτουργία των παραγωγών πωλητών Υπαίθριου εμπορίου, στις Επιτροπές των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις λαϊκές αγορές. Θέλω όμως να σταθώ και σε μια άλλη μορφή αγορών.

Σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια οργανωμένες αγορές παραγωγών, στις οποίες συμμετέχουν αποκλειστικά αγρότες παραγωγοί με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των αγροτικών προϊόντων που παράγουν.

Είναι άλλος ένας τρόπος διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, που αποφέρει στον παραγωγό άμεση ρευστότητα και συγχρόνως παρέχει στον καταναλωτή την δυνατότητα να έρθει σε άμεση επαφή με τον αγρότη παραγωγό.

Ο θεσμός αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος τόσο στην Αμερική όσο και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες και έχουν σαν στόχο να παρέχουν στον αγρότη άλλη μια εναλλακτική και αδιαμεσολάβητη διέξοδο στην διάθεση των προϊόντων τους. Στο άρθρο 56 του ν. 4235/2014, όπως ισχύει, παρέχεται η δυνατότητα νόμιμης λειτουργίας και των αγορών αυτών.

Στο νόμο όμως 4492/2017 για τα νωπά και ευαλλοίωτα, ρυθμίστηκε μεν η λειτουργία των βιολογικών αγορών, αλλά δεν συμπεριέλαβε πολλές υφιστάμενες αγορές μη βιολογικών προϊόντων που έχουν καταξιωθεί με την λειτουργία τους στις τοπικές κοινωνίες και τώρα λειτουργούν υπό καθεστώς παρανομίας.

Άρα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να ρυθμίσετε τα ειδικότερα θέματα οργάνωσης και αδειοδότησης για τις αγορές παραγωγών συμβατικών αγροτικών προϊόντων, δηλαδή πρέπει άμεσα να δημοσιευτεί η σχετική ΚΥΑ., μια απόφαση που πρέπει να ρυθμίζει και τα θέματα οργάνωσης των βιολογικών αγορών, γιατί κι εκεί υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση .

Θα σταθώ επίσης και στις επιλέξιμες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα στον αγροδιατροφικό τομέα που πρέπει να υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο .

1. Σύγχρονα Θερμοκήπια μεγαλύτερα των 50 στρεμμάτων που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την θέρμανση με έμφαση στην γεωθερμία και την βιομάζα καθώς και θερμοκήπια άνω των 100 στρεμμάτων με χρήση φυσικού αερίου για παραγωγή ενέργειας, θέρμανσης και γενικώς με ΑΠΕ.
2. Καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας κτηνοτροφικών προϊόντων κρέατος και γάλακτος.
3. Μονάδες επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων για παραγωγή βιοαερίου με έμφαση σε περιοχές όπου είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητες στην διάθεση αυτών των αποβλήτων.
4. Ολοκληρωμένες πρότυπες μονάδες υδατοκαλλιέργειας όπου θα υπάρχουν περισσότερες των δύο συμπληρωματικές παραγωγές με συνέργεια.

Και κλείνω με τις πολυμετοχικές αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην υλοποίηση του LEADER. Πρέπει ο κανονισμός λειτουργίας τους να εφαρμόζεται μέχρι τα 200.000. ευρώ, όπως ίσχυε πριν τον 4412/2016.

Ο αγροτικός χώρος έχει μια δυναμική που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την προσπάθειά μας για παραγωγικές επενδύσεις».

AGRAFA NEWS Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Ασωπού

Κώστας Μπακογιάννης: Ιστορική ημέρα για το έργο του Ασωπού – Κάναμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά
Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας  στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Ασωπού.

Καθαρός Ασωπός.jpg
«Για εμάς είναι ιστορική ημέρα σήμερα. Είχαμε οδηγηθεί σε εύκολες διαχωριστικές γραμμές. Για πολλά χρόνια τρώγαμε τα σωθικά μας. Από τη μία το ιδιωτικό συμφέρον, από την άλλη το δημόσιο. Από τη μία η ανάπτυξη, από την άλλη το περιβάλλον. Από τη μία οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες, από την άλλη τα παιδιά μας. Τώρα κάναμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά», τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τις διατάξεις νομοσχεδίου που αφορά το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Ασωπού.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μετά από εξαντλητικό διάλογο και μακρά διαβούλευση, το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες.
«Πρώτος και κυριότερος η δημόσια υγεία, δεύτερος το περιβάλλον και η εξυγίανση και απορρύπανση ενός δηλητηριασμένου για χρόνια τόπου και τρίτος η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», εξήγησε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η μεγαλύτερη ολοκληρωμένη χωρική επένδυση (ΟΧΕ) που ξεπερνά τα 250 εκ ευρώ η οποία στηρίζεται στη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
«Με τη σημερινή νομοθετική ρύθμιση κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, προσαρμόζεται το νομοθετικό πλαίσιο και μας δίνεται η ευκαιρία να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τη διαδικασία υλοποίησης της επένδυσης για τη δημιουργία βιομηχανικού πάρκου», επισήμανε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Συγκεκριμένα πρόσθεσε ότι επισπεύδονται οι χρονοβόρες διαδικασίες υλοποίησης του έργου, με προβλέψεις που το καθιστούν οικονομικά βιώσιμο, με παροχή διευκολύνσεων στους ιδιοκτήτες γης για συνειδητή συμμετοχή και συναίνεση, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τους περιβαλλοντικούς στόχους και τα δεδομένα της σχετικής νομοθεσίας για την περιοχή.  

«Είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Απελευθερωνόμαστε και προχωράμε μπροστά», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ευχαριστώντας την Επιτροπή της Βουλής και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα.

AGRAFA NEWS Δήλωση Νότη Μαριά για συνάντηση του ΥΠΕΞ με Τσαβούσογλου

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, με αφορμή τη συνάντηση του ΥΠΕΞ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αντί η κυβέρνηση να απαντήσει όπως αρμόζει στις προκλήσεις του Ερντογάν, για δήθεν γκιαούρηδες και Ισλαμπόλ, το ΥΠΕΞ χαριεντίζεται με τον Τσαβούσογλου, ανοίγοντας ακόμη πιο πολύ την όρεξη της Τουρκίας για παράνομες διεκδικήσεις στα ενεργειακά».

AGRAFA NEWS Δυο κόσμοι... O ασυμβίβαστος Αγραφιώτης επαναστάτης ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ

O ασυμβίβαστος Αγραφιώτης επαναστάτης ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ 

Στα πανύψηλα αστραποκαμένα ευρυτανικά βουνά και ιδιαίτερα σε αυτά των αδούλωτων Αγράφων (εξ' ου και η ονομασία τους από τα βυζαντινά ακόμη χρόνια), στις απόκρημνες αετοφωλιές και στα αδιαπέραστα ελατοδάση, φούντωσε από πολύ παλιά η επαναστατική φλόγα που πυρπόλησε τις καρδιές των αδικημένων αυτού του τόπου κόντρα στην συνασπισμένη καταπιεστική εξουσία του σουλτάνου και των ντόπιων συνεταίρων κοτζαμπάσηδων ή "καλικάντζαρων" όπως τους αποκαλούσε ο φτωχός πάνσοφος λαός (βλ. εδώ).
Εδώ "στα ψηλά", συνυφασμένη με την ατίθαση φύση, ζυμώθηκε η επαναστατική ψυχοσύνθεση των "ελεύθερων σκλάβων" εκείνης της εποχής (βλ. εδώ).
Αυτών που αρνούνταν να υπηρετούν, που απεχθάνονταν το ραγιαδιλίκι, που δεν καταδέχονταν να σκύβουν το κεφάλι στους αφεντάδες. Αυτών που από την κάννη του τουφεκιού τους και από του σπαθιού τους την κόψη την τρομερή, δεν πήγαζε μόνο ο προσωπικός τους αδέσμευτος βίος αλλά και το υπέροχο ήθος της υπεράσπισης των κατατρεγμένων και "παρακατιανών". Αυτών που ξεκίνησαν σαν αυτόνομοι μαχητές κατά της αδικίας και στην πορεία έγιναν ο λαϊκός στρατός της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας.  
Σαν Ευρυτάνες δεν μπορεί παρά να είμαστε περήφανοι που σε τούτα τα χώματα έδρασαν μεγάλοι επαναστάτες του '21 όπως π.χ. ο πρωτοπόρος Οδυσσέας Ανδρούτσος στην Τατάρνα (και μάλιστα 3 μέρες προτού την 25η Μαρτίου - βλ. εδώ), ο Μάρκος Μπότσαρης που έπεσε στο Κεφαλόβρυσο (βλ. εδώ) και άλλοι προγενέστεροι και μεταγενέστεροι αυτών.
Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί, είναι ότι ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ από την επανάσταση του 1821, στα αγραφιώτικα βουνά μεγαλούργησαν ως πρωτοξεκινητάδες του αγώνα απείθαρχα παλικάρια - φύλακες άγγελοι της φτωχολογιάς - σαν τον ασυμβίβαστο σταυραετό των Αγράφων Κατσαντώνη (βλ. εδώ), τον Τσιάκα (βλ. εδώ), τον Καραϊσκάκη (βλ. εδώ) και τόσοι άλλοι ακόμα, όλοι τους "ώριμα τέκνα της ανάγκης και της οργής" των καιρών τους. Όλοι τούτοι δεν ήταν άρχοντες μήτε προύχοντες, αλλά απλοί σαρακατσάνοι τσοπάνηδες όπως ο Κατσαντώνης ή παιδεμένα φτωχόπαιδα που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα όπως ο "γιος της καλογριάς" (βλ. εδώ). 
Άνθρωποι υπερήφανοι, με αξιοπρέπεια, απροσκύνητοι, ελεύθεροι, πονόψυχοι με το λαό, αληθινοί ξυπόλητοι Προμηθέες! Οι πασάδες και οι καθεστωτικοί τούς είπαν κλέφτες, κατσαπλιάδες, κλαρίτες και παραβατικούς, αλλά τελικά ήταν αυτοί που με το παράδειγμά τους μετέτρεψαν ιστορικά σε τίτλους τιμής τις άθλιες κατηγόριες των τουρκοπροεστάδων.  
Κι όσοι επέζησαν από το μαχαίρι των πασάδων και σία, πρωτοστάτησαν στη συνέχεια και στη μεγάλη εξέγερση του 1821, γιατί ήταν αυτοί που της έδωσαν πνοή, νόημα και όραμα στα πεδία των μαχών και όχι οι καλοθρεμμένοι πισινοί των Φαναριωτών, των Κοτζαμπάσηδων και λοιπών που εκ των υστέρων και με το αίμα των αγωνιστών έδρεψαν καρπούς. 
Πόσοι άλλωστε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης δεν τράβηξαν τα πάνδεινα από τις ραδιουργίες των Μαυροκορδάτων (βλ. Καραϊσκάκης - εδώ) και πόσοι άλλοι μετά την επανάσταση δεν υπέφεραν από τους ξενόφερτους βαυαρούς βασιλιάδες και τις αυλές τους, καθώς όπως έγραφε κι ο Μακρυγιάννης: «Και σ΄αυτήνη την γης οπού ζυμώσαμεν με το αίμα μας θέλουν να μας θάψουν αδίκως και παράωρα όσοι μας κάναν σίγρι από μακριά, όταν κιντινεύαμεν. Μας πήραν την ματοκυλισμένη μας γης, την αγόρασαν από ΄να γρόσι το στρέμμα, και βάλαν εμάς με τ’ αλέτρι και τραβούμεν το γενί και βγάνομεν των συγγενών μας τα κόκαλα, και οι αφεντάδες μας περπατούνε με τις καρότζες τους, και οι αγωνισταί δεν έχουν ούτε γουμάρι, και ξυπόλυτοι και γυμνοί διακονεύουν εις τα σοκάκια»    
Ναι, πάντα ήταν δυό αλλιώτικοι κόσμοι: από τη μιά αυτός της λευτεριάς-ανεξαρτησίας και από την άλλη εκείνος της εκμετάλλευσης-καταπίεσης. Κι αυτοί οι κόσμοι ανέκαθεν ήταν σε σύγκρουση. Εξάλλου όπως έλεγε και ο Ρήγας Φεραίος: «Όταν η διοίκησις βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμνει τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού, επανάσταση, ν' αρπάξει τ' άρματα και να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν απ' όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο απ' όλα τα χρέη του.»!
Κι όσο κι αν οι "καθωσπρεπιστές" κοντυλοφόροι της λεγόμενης επίσημης, πλην όμως παραχαραγμένης, ιστορίας προσπαθούν να μας πείσουν ότι δήθεν "όλοι μαζί" έσπειραν το σπόρο της λευτεριάς, η πραγματικότητα τους διαψεύδει.   
Αμ δε! Την ιστορία των εξεγέρσεων την γράφουν πάντα οι ατίθασοι και οι ανυπάκουοι και όχι οι προσκυνημένοι και οι βολεμένοι. 
Σαν επίλογο παραθέτουμε δύο ιστορικά δημοτικά τραγούδια που τραγουδήθηκαν και βέβαια τιμήθηκαν και στ' αγραφιώτικα βουνά μας και είναι βαθιά αντιπροσωπευτικά για το ήθος, αλλά και τη στάση των "μεν" και των "δε"...

Εκείνον τον παλιό καιρό και το παλιό ζαμάνι,
μ' είχεν η χώρα προεστό, μ' είχεν η χώρα πρώτον
κι αντάρριχνα το δόσιμο και το βαρύ τεφτέρι,
δέκα στους πλούσιους έριχνα, στις χήρες δεκαπέντε,
στη δόλια τη φτωχολογιά έριχνα τριανταπέντε.

και...

-Βασίλη κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης
για ν' αποχτήσεις πρόβατα, ζευγάρια κι αγελάδες,
χωριά κι αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν.
-Μάνα μου, εγώ δεν κάθομαι να γίνω νοικοκύρης
να κάμω αμπελοχώραφα, κοπέλια να δουλεύουν,
και νάμαι σκλάβος των Τουρκών, κοπέλι στους γερόντους.
Φέρε μου τ' αλαφρό σπαθί και το βαρύ ντουφέκι,
να πεταχτώ σαν το πουλί ψηλά στα κορφοβούνια.
Εγώ ραγιάς δε γένομαι, Τούρκους δεν προσκυνάω,
δεν προσκυνώ τους άρχοντες και τους κοτζαμπασήδες.


Με επίγνωση της αλήθειας...
Δόξα και τιμή στους απροσκύνητους επαναστάτες του '21!https://eyrytixn.blogspot.com

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

AGRAFA NEWS Διορισμός αρχηγών του Αγώνα στη Ρούμελη (ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο του 1824)!


Χαρακτικό του Τάσσου

Το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" παρουσιάζει ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο που ιχνηλατήσαμε από ένα παλιό "Ρουμελιώτικο ημερολόγιο" του 1960 (με εκδότη/διευθυντή τον Ευρυτάνα Δ. Χ. Σταμέλο) και το οποίο ανήκει στην προσωπική μας βιβλιοθήκη! Για την ακρίβεια, ο αείμνηστος πρωτοπόρος Ευρυτάνας ερευνητής, ιστορικός και πολυγραφότατος συγγραφέας Πάνος Βασιλείου (1898-1985) είχε φέρει, τότε, στο φως της δημοσιότητας ένα σπανιότατο αρχειακό έγγραφο-χειρόγραφο με αυτούσια την απόφαση (υπ' αριθ. 3026]1824) της "Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος" για το διορισμό των αρχηγών του απελευθερωτικού αγώνα στη Ρούμελη, εν έτει 1824! 

Ο ίδιος ο Πάνος Βασιλείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση "καθόριζε αναλυτικά τα στρατόπεδα, τη δικαιοδοσία του κάθε αρχηγού και τον αριθμό αγωνιστών που ο καθένας θάχε στις διαταγές του" .... "με τη στρατιωτική δύναμη που βγαίνει από το έγγραφο τούτο να φτάνει τους 12.650 οπλίτες"! Επίσης σημειώνει πως "...φαίνεται το πνεύμα της Διοικήσεως, που προσπαθεί να ικανοποιήση σχεδόν όλους τους γνωστούς στην εποχήν εκείνην οπλαρχηγούς του Αγώνα", ενώ παράλληλα "δείχνει ποια περίπου ήταν η εκτίμηση του Εκτελεστικού στους διάφορους αρχηγούς των αρμάτων", αν και όπως τονίζει με έμφαση ο Πάνος Βασιλείου: "Ο Καραϊσκάκης ο αξιώτερος από πολλούς άλλους, βλέπουμε ότι τοποθετείται υπό τον Μήτσον Κοντογιάννην" συμπεραίνοντας... "σύμφωνα με πρόταση του Μαυροκορδάτου και του Γ. Αινιάνα"! 

Το ντοκουμέντο έχει ιδιαίτερη αξία και για την Ευρυτανία μας, καθώς διαπιστώνουμε ποιοι οπλαρχηγοί είχαν την πρωτοκαθεδρία των αρμάτων στην περιοχή μας -εννοείται για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο- όπως π.χ. την αρχηγία των Αγράφων που σύμφωνα με την απόφαση ανατίθονταν στον στενό συγγενή και αλλοτινό πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη, τον σαρακατσάνο Γιώργο Τζιόγκα (ή Τσιόγκα) ενώ του Καρπενησιού στον Γιολδάση και στον Ανδρίτζο ή Ανδρίτσο Σιαφάκα. Επιπρόσθετα συναντάμε και άλλα ονόματα Ευρυτάνων οπλαρχηγών όπως τον επίσης παλιό συμμαχητή του Κατσαντώνη Γιάννη Φραγκίστα, τον Πεσλή, κ.ά. 

Κατά την αντιγραφή του εγγράφου και για τη διευκόλυνση της μελέτης του, επιλέξαμε να τονίσουμε τα ονόματα των οπλαρχηγών και της διοίκησης, ενώ αφήσαμε και κάποια εύλογα διαστήματα ανάμεσα στην πυκνή διάταξη των γραφομένων του κειμένου, ώστε αυτό να είναι πιο ευ-ανάγνωστο. Διατηρήθηκε και η ορθογραφία της εποχής.

Συνοδευτικά επιλέξαμε και κάποιες εικόνες από οπλαρχηγούς! 

Ιδού:

====================

Γιώργος Τζιόγκας ή Τσιόγκας

Διορισμός αρχηγών του Αγώνα στη Ρούμελη

"Αριθ. 3026.
Το Εκτελεστικόν Σώμα 
διατάττει

α')  Ο ι  π α ρ α κ ε ί μ ε ν ο ι   δ ι ο ρ ί ζ ο ν τ α ι  α ρ χ η γ ο ί  εις τα αντικείμενα στρατόπεδα οίον: 
Ο Στρατηγός Γεώργιος Τζιόγκας αρχηγός εις το στρατόπεδον των Αγράφων. 
Ο Γιολδάσης και ο Ανδρίτζος Σαφάκας εις το τού Καρπενησίου και ο μεν α' να φυλάττη την πλησίον του Μαυρίλλου θέσιν ο δε β' εις την τής Οξυιάς.
Ο Μήτσος Κοντογιάννης και ο Δ. Σκαλτσάς εις το τού Μακρυκάμπου.
Οι Τζαβελαίοι, οι Σαλωνίτες και ο Γιωργάκης Δυοβουνιώτης εις το τών Σαλώνων. 
Ο Οδυσσεύς Ανδρίτζου εις το τού Ζεμενού.  
Ο Στρατηγός Ιω. Γκούρας εις το τής Αττικής.
Ο Καραγιάννης εις το τού Λουτρακίου.
Ο Ανδρέας Ίσκου εις το τού Μακρυνόρους. 
Ο Ζαγκανάς με τον αξιωματικόν οπού θα διορίση ο στρατηγός Δ. Σκαλτζάς από το Σώμα του με τους 150 και ο Γιαννάκης Πηλάλας με εκείνον του Σαφάκα με τους 50 εις το τής Ναυπάκτου.
Ο Διονύσιος Ευμορφόπουλος εις το τού Δερβενοχωρίου.

Οδυσσέας Ανδρίτζου ή Ανδρούτσος
β')  Τ ο   Υ π ο υ ρ γ ε ί ο ν   τ ο υ   Π ο λ έ μ ο υ  να ενεργήση την παρούσαν διαταγήν διορίζον 
τον μεν στρατηγόν Γεώργ. Τζιόγκαν να στρατολογήση 1000 στρατιώτας και αφήσας εξ' αυτών τους τετρακοσίους υπό άξιον αρχηγόν εις το στρατόπεδον του Λουτρακίου. Με τους επίλοιπους εξακόσιους συνεννοείται καθ' όλα τα πολεμικά του επιχειρήματα με τον Στουρνάρην, δορισθέντα να έχη υπό την οδηγίαν του εξακοσίους στρατιώτας, με τον Σαδήμαν ομοίως 100, τον Λιακατά 300, τον Ράγκον 400, τον Γεωργ. Βαλήν 150, τον Γιαννάκη Φραγκίσταν 150, τον Σωτήριον Κατζαμάκην 100, τον Αλεξάκην Βλάχον 300, τον Δημητρ. Τζελόν 200, τον Χρήστον Τζαούσην 70, και τον Γιαννάκην Σουλτάνον 30 και να επαγρυπνή δια την ασφάλειαν εκάστης των θέσεων προσπαθών να ματαιώνη τα κινήματα των εχθρών.

Γιάννης Φραγκίστας

Τον δε Γιολδάσην και Ανδρ. Σαφάκαν, ίνα αφού ο πρώτος συνάζει 500, ο δε δεύτερος 350 και αφίση εξ αυτών 50 εις το στρατόπεδον της Ναυπάκτου υπ' άξιον αρχηγόν, έχουν υπό την οδηγίαν τους τον Πεσλήν με 250, τους Λαμπρέους με 250, και τον Σπύρον Κοντογιάννην με 300 και φυλάττουν ο μεν Γιολδάσης την πλησίον του Μαυρίλλου θέσιν, ο δε Σαφάκας την τής Οξυιάς επαξίως του πατριωτισμού των και του ζήλου των.
Τον Μήτζον Κοντογιάννην και Δ. Σκαλτζάν, ίνα αφού ο δεύτερος έχη υπό την οδηγίαν του 650 εδικούς του στρατιώτας και αφήση εξ αυτών τους 150 υπ' άξιον αρχηγόν εις το στρατόπεδον Ναυπάκτου, ο δε πρώτος 550, συμπαραλάβουν υπό την οδηγίαν τους και τον Δημ. Μακρήν διαταχθέντα να συνάξη 500, τον Χρήστον Μακρήν ομοίως 300, τον Γεώργ. Βαλτινόν 150 και τον Καραΐσκάκην 300 με τους οποίους να συνεννοούνται καθ' όλα τα πολεμικά των επιχειρήματα.

Γιώργης Καραΐσκάκης
Τους Τζαβελαίους να συνάξουν 400, τους Σαλωνίτας και τον Γεωργάκην Δυοβουνιώτην 500 και να επαγρυπνούν συμφώνως εις το στρατόπεδον των Σαλώνων δια να αναχαιτίζουν τα κινήματα των εχθρών.
Τον Οδυσσέα Ανδρίτζου να έχη υπό την οδηγίαν του χιλίους και να προσέχη αξίως τάς ευχάς της Πατρίδος εις το στρατόπεδον Ζεμπενιού.

Τον στρατηγόν Ιω. Γκούραν να έχη υπ' αυτόν 600 συνεννοούμενος με τον γενναιότατον Κατσικογιάννην διορισθέντα και ούτος να έχη 350.
Τον Καραγιάννην να συνάξη 200 εδικούς του συμπεριλαμβάνων και τον αξιωματικόν όπου θα εκλέξη ο Τζιόγκας με 400 από το σώμα του και τον Αλεξάκην με 100.
Τον στρατηγόν Ανδρ. Ίσκου να έχη υπό την οδηγίαν του 400 ομού και τους Μπουκουβαλέους με 100. 
Τον Τζαγκανάν να στρατολογήση 150 εδικούς του και συνεννοούμενος με όλα τα πολεμικά του επιχειρήματα με τον αρχηγόν, τον οποίον θα διορίση ο Δημ. Σκαλτζάς με 150 από το σώμα του, με εκείνον όπου θα εκλέξη ο Σαφάκας με 50 από το εδικόν του και με τον Γιαννάκην Πιλάλαν με 50. 
Τον Διονύσιον Ευμορφόπουλον να έχη υπό την οδηγίαν του 500 Δερβενοχωρίτας συμπεριλάβων και Κορινθίους 350, Αργείους 150, Κουλουριώτες 100, Αιγινήτες 150, και τους από την Διοίκησιν σταλλέντας 150 και να επαγρυπνή εις το χρέος τούτο με τον εγνωσμένον του πατριωτισμόν προσπαθών δια την καταστροφήν των εχθρών.
Εν Ναυπλίω τη 26 Ιουλίου 1824 


(Τ.Σ) Ο πρόεδρος
Γεώργιος Κουντουριώτης

Παναγ. Μπότασης, Ιωαν. Κωλέτης, Αναγνώστης Πυλιτάκης, Πανούτσος Νοταράς

Ο γεν. γραμματεύςhttps://eyrytixn.blogspot.com
Π. Γ.  Ρόδιος "


AGRAFA NEWS «Οι Σταυραετοί των Αγράφων», πραγματοποίησε την χειμερινή Αντάμωσή του το Σάββατο 9 Μαρτίου στο Corali Αγρινίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο πρωτοϊδρυθής Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, «Οι Σταυραετοί των Αγράφων», πραγματοποίησε την χειμερινή Αντάμωσή του το Σάββατο 9 Μαρτίου στο Corali Αγρινίου.
Διασκεδάσαμε με γνήσια Σαρακατσάνικη ορχήστρα η οποία κράτησε αμείωτο το κέφι μέχρι το πρωί. Στο κατάμεστο, με φίλους και μέλη του Συλλόγου, κέντρο διασκέδασης, τραγούδησαν: ο κ. Μίλτος Αλαφροπάτης που με την πολυετή παρουσία του στο Σαρακατσάνικο τραγούδι, έδωσε το έναυσμα για μια υπέροχη βραδιά, η κ. Ιωάννα Τσαούση, με την υπέροχη φωνή της μάγεψε τους παρευρισκόμενους, και το «νέο αίμα» κ. Πόπη Καραμπά κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον. Την σύνθεση της ορχήστρας συμπλήρωναν στο κλαρίνο ο κ. Πάνος Κοτρώτσος, στο βιολί ο κ. Γιάννης Σούλτης και στο λαούτο ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα Η εκδήλωση «άνοιξε» με την ενωτική ομιλία της Προέδρου μας, κ. Αικατερίνης Φουρλάνη, καλωσορίζοντας όσους στήριξαν την ετήσια Αντάμωσή μας.Ο Σύλλογος «Οι Σταυραετοί των Αγράφων», εγγεγραμμένος επίσημα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, συμμετέχει αδιάλειπτα και ενεργά σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις της και ακολουθεί τους κανόνες που την διέπουν. Είναι ο μοναδικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων στο Νομό, αναγνωρισμένος για το πολυδιάστατο έργο του στην Παράδοση και έχει τιμηθεί σε πολλές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Το εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγους, κ. Κωνσταντίνος Αλεξάκης, εκπροσώπησε την ΠΟΣΣ.
Ξεχωριστό στίγμα στην Αντάμωση έδωσε η άριστη παρουσία τού χορευτικού μας, με Υπεύθυνο τον κ. Κώστα Φλώτσιο. Παρουσιάστηκαν οι Σαρακατσάνικοι χοροί με σεβασμό στην Παράδοση.
Τον Σύλλογο τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. Γιώργος Βαρεμένος, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά, Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κ. Βασίλειος Φωτάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Καραμητσόπουλος, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων Καρδαμπίκης Αλέξης, η Υποψήφια Δήμαρχος Αγράφων κ. Χρυσούλα Σουλιώτη, ο πρώην Δήμαρχος Ινάχου και υποψήφιος Βουλευτής κ. Αθανάσιος Τορουνίδης, η Πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου κ. Λαμπρινή Κολοβού-Λεχουρίτη, ο Πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ. κ. Γιώργος Λεχουρίτης.
Μέλη, εκπρόσωποι και πρόεδροι των Συλλόγων που παρευρέθηκαν: Το ΔΣ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου «Οι Τσελιγκάδες», με τον πρόεδρό τους κ. Χρήστο Γόγολα, Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηριωτών «Η Σπηλιά του Κατσαντώνη», κ. Νικόλαος Χρυσικός, εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπολάιτας «Η Αγία Παρασκευή», ο Πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, κ. Θανάσης Κουτσουπιάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλοβρυσιωτών «Σύχνικο», κ. Βασίλης Κολοκότσιος, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καινουρίου «Άγιος Νικόλαος», κ. Ιωάννης Κόκκαλης και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεάπολης «Το Παλαιόκαστρο» μαζί με μέλη του ΔΣ και ι τον πρόεδρό τους κ. Δημήτρη Κουτρουμάνο.
Ευχαριστίες:
Η πρόεδρος και το ΔΣ του Συλλόγου μας, πρωτίστως, ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Αγρινίου που στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειές μας για την διατήρηση της παράδοσης. Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη προσφορά του Δήμου στο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε στη πόλη πριν δύο χρόνια. Επίσης, ευχαριστούμε τον Δήμο για την προσφορά της αίθουσας στην Παλαιά Δημοτική αγορά για την έκθεση Λαογραφίας του Συλλόγου πριν λίγο καιρό. Αρωγός στις προσπάθειες είναι και οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας και τους ευχαριστούμε πολύ. Θερμές ευχαριστίες στον Δήμο Αγράφων που βρίσκεται πάντα στο πλευρό μας.
Ευχαριστούμε τους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς και όλα τα καταστήματα της περιοχής για τα δώρα της λαχειοφόρου.
Χορηγοί Εκδήλωσης: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Γεώργιος Βλάχος (Κρεοπωλείο), Μεζεδοπωλείο Φουλ του Μεζέ, Ζωοτροφές Αφοί Καραγκούνη, Μεσογίτης Νικόλαος (Κατάστημα γεωργικών προϊόντων), Βίγλας Γεώργιος (Κρεοπωλείο), Στάμος Στούπας (Λογιστικό γραφείο), Βλάχος Χρήστος (Πολιτικός Μηχανικός), Πιστιόλης Μακρής (Πρατήριο υγρών καυσίμων), Γαλακτοβιομηχανία Κάραλης, Αντωνάκος Γεώργιος (Γεωπόνος), Μπαλάσκας Φωλιάς ΟΕ εμπόριο κρεάτων.
Χορηγοί Επικοινωνίας: Ράδιο Ξηρόμερο 88.3, Ράδιο Γλέντι 89.2, Ράδιο Βούλπη 105.4 , Ραδιο Αντέννα, ditikievritania.blogspot.com, vimapoliti.gr, Αχελώος TV.
Πολύτιμη προσφορά σε κάθε εκδήλωση ο ηχολήπτης Βασίλης Καπελλάκης (Kapellakis Sound)
Ευχαριστούμε για την κάλυψη της εκδήλωσης με φωτογραφίες και βίντεο τον Χρήστο ΜουρτζιάπηΗ εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα, περιλαμβάνεται ο Lazaros Patoylas, άτομα στέκονται

AGRAFA NEWS Η εισήγηση του Δημάρχου Αγράφων Θεόδωρου Μπαμπαλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες


AGRAFA NEWS Θεματική εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε. Μαγνησίας « Ο Αγροτικός Τομέας Πυλώνας Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Προκλήσεις & Προβληματισμοί »

Θεματική εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε. Μαγνησίας « Ο
Αγροτικός Τομέας Πυλώνας Σταθερότητας και Ανάπτυξης: Προκλήσεις & Προβληματισμοί »
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Ευχαριστήσουμε θερμα :
Τον κεντρικό μας ομιλητή Δρ. Ξενοφών Βεργίνη, π. Βουλευτής Λευκάδος Ν.Δ. και Διοικητής ΟΓΑ, τον κ. Γιώργο Κύρτσο Ευρωβουλευτή Ν.Δ., Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) και την κ. Ζέττα Μακρή, π. Υφυπουργό Υγείας.
Όλες και όλους τους παραβρισκόμενους για τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις τους. Συγκεκριμένα τον κ. Νικόλαο Δούκα, Φυσικό, ΜΒΑ Γενικός Διευθυντής Ο.Π. Ιπποφαές Ελλάς, « Δυναμικές καλλιέργειες ως μοχλός ανάπτυξης» , τον κ. Χάρη Σιούρα, Χημικό Μηχανικό, ΜΒΑ Υπ. Εξαγωγών ΣΙΟΥΡΑΣ Α.Ε., « Η εξωστρέφεια των Ελληνικών προϊόντων, προοπτικές του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς ».
Τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Χαλέβα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Αθανάσιο Λιούπη, κ. Γιώργο Κίτσιο, την υποψήφια Δήμαρχο Βόλου κ. Νάνσυ Καπούλα, τον Δημοτικό Σύμβουλο Βόλου κ. Τέλη Δουλόπουλο, την Πολιτευτή κ. Έλενα Αντωνοπόυλου, τον πρώην Υποδιευθυντή ΕΛΓΑ κ. Αργύρη Μποντό, τον τομεάρχη Μαγνησίας ΝΔ τον κ. Δημήτρη Δρακάκη, τα Μέλη του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ κ. Κατερίνα Πατσογιάννη, κ. Κων/νο Μαραβέγια, κ. Έλενα Ράπτη και κ. Γεωργία Μποτού – Τοκαλή.
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν και μας έστειλαν χαιρετισμό: τον Γραμματέα Π.Ε. κ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον Γραμματέα Οργανωτικού κ. Στέλιο Κονταδάκη, και τον Γραμματέα Αγροτικών Φορέων κ. Κων/νο Μπαγινέτα.
Ευχαριστούμε πολύ για την μαζική συμμετοχή των Αγροτοσυνδικαλιστών, μελών Συνεταιρισμών και Αγροτών της ευρύτερης περιοχής Αλμυρού, Φερών, Βόλου και Πηλίου που μας τίμησαν με την παρουσία τους και, για τον γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.Η εικόνα ίσως περιέχει: 8 άτομα, άτομα κάθονται και κουστούμιΗ εικόνα ίσως περιέχει: 14 άτομα, εσωτερικός χώροςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

AGRAFA NEWS Ένας ενεργός πολίτης στην Ευρυτανία πίσω από δύο αναπτυξιακά έργα .

Ένας ενεργός πολίτης στην Ευρυτανία πίσω από δύο αναπτυξιακά έργα Εντϋπωση μας έκανε το γεγονός όταν πληροφορηθήκαμε ότι στην πρόσφατη διάσωση της ξακουστής γέφυρας Μανώλη από το υπουργεϊο Πολιτισμοϋ όσο και στην επικείμενη εγκατάσταση φωτισμού στην παγκοσμίου φήμης γέφυρας Τατάρνας είναι ένας ενεργός πολίτης,που διαμένει μόνιμα στο Αγρίνιο και με καταγωγή και από Ευρυτανία,ο κ.Γρηγόρης Φέρρας. Εΐχαμε συνηθίσει να "ακοϋμε" έργα φορέων αυτοδιοίκησης,κρατικού φορέα γενικότερα αλλά όχι έργα πολιτών. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι,ο Γρηγόρης Φέρρας ίδρυσε πριν μερικά χρόνια τον σύλλογο φίλων γέφυρας Μανώλη έναν φορέα με πολλούς οπαδοϋς με σκοπό την διάσωση της ιστορικής γέφυρας Μανώλη,μιας γέφυρας 360 ετων. Αποτέλεσμα ήταν ο κ.Φέρρας κατάφερε να αφυπνίσει τον κρατικό μηχανισμό και με το σάλο που δημιουργήθηκε να κοντεύει σήμερα να ολοκληρωθεί η διασωση της ιστορικής γέφυρας με εργασΐες αντιστήριξης στα βάθρα και σε βάθος χρόνου να οδεύουν στην πλήρη αναστήλωση. Η πρωτοβουλία του κ.Φέρρα δεν σταμάτησε μόνο εκεί αφού φρόντισε ταυτόχρονα να ενεργοποιηθεί και μία άλλη πρωτοβουλία αυτής του φωτισμοϋ της παγκόσμιου φήμης γεφυρα Ταταρνας. Έστειλε προσωπικη επιστολή στην ηγεσία της ΔΕΗ,και φρόντισε πρωτίστως να ενημερώσει Δήμους και Περιφέρειες προωθώντας και εκεί επιστολές του . Πρότεινε στην ΔΕΗ να αναλάβει εξ'ολοκλρου το έργο ούτως ώστε να παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αφού η γέφυρα Τατάρνας ανήκει σε δϋο νομούς(Αιτωλοακαρνανίας-Ευρυτανίας),σε δύο Δήμους(Αγράφων-Αμφιλοχίας) και σε δϋο Περιφέρειες(Στερεας Ελλαδας-Δυτικής Ελλαδας). Τελικά μήπως όλοι εμείς θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του μπας και σωθεί αυτή η χώρα;

AGRAFA NEWS Δηλώσεις Δημάρχου Αγράφων μετά τη δημόσια παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες."Βιώσιμη Διαχείριση Νερού και Ορεινότητα Περιοχών", στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

Δηλώσεις Δημάρχου Αγράφων μετά τη δημόσια παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

AGRAFA NEWS ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ. ΤΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ.

POSS-1h-viomatiki-imera-ph01Δεν παρακολουθούμε αλλά συμμετέχουμε 1η  Βιωματική ημέρα Σαρακατσάνικης παράδοσης
Δεν παρακολουθούμε αλλά συμμετέχουμε....
Με συλλογικότητα, προσπαθούμε να αναδείξουμε, ως έναν από τούς βασικούς πυλώνες διατήρησης της πλούσιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς, την βιωματική προσέγγιση της παράδοση.
Η γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση, αποτελεί σημαντική πηγή αυτογνωσίας και σύνδεσης του ατόμου με το περιβάλλον του, ενώ η αναγνώριση ότι αποτελεί τμήμα μιας εξελικτικής πορείας, ενισχύει την αυτοεκτίμησή του και ταυτόχρονα τη μοναδικότητά του στο χώρο και το χρόνο .Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο δημαρχείο του Λαγκαδά η πρώτη συνάντηση για την οργάνωση της 1ης ημέρας Σαρακατσάνικης βιωματικής παράδοσης στα λουτρά του Λαγκαδά, στον οικισμού του Συλλόγου. Η εκδήλωση αποτελεί προέκταση τις Σαρακατσάνικης βιωματικής κατασκήνωσης στην Χαλκιδική και με σκοπό να δημιουργηθούν οι νέοι συντελεστές που θα βοηθήσουν και στη κατασκήνωση για το προσεχές καλοκαίρι.
Η εκδήλωση θα είναι ολοήμερη και θα δώσει την δυνατότητα σ’ όσους συμμετέχουν να βιώσουν μια μέρα της ζωής των Σαρακατσάνων όχι παρακολουθώντας αλλά και συμμετέχοντας.
Μια σειρά από δραστηριότητες της ζωής των Σαρακατσάνων μικρών και μεγάλων θα μας ταξιδέψουν στο χώρο και το χρόνο με γαστρονομία, παραδοσιακά παιχνίδια, ύφανση-γνέσιμο, ντύσιμο καλυβιού, ξυλογλυπτική, τραγούδι και χορό και άλλες δραστηριότητες.
Θα συμμετέχουν οι Σύλλογοι Σαρακατσαναίων κεντρικής Μακεδονίας. Ετοιμαστείτε να ζήσουμε μια μέρα φανταστική όπως οι γονείς και οι παππούδες μας, μια μέρα χαράς, μια μέρα από Σαρακατσάνους για Σαρακατσάνους.POSS-1h-viomatiki-imera-ph04
Περιμένουμε την συμμετοχή σας και την συμβολή σας!!!!POSS-1h-viomatiki-imera-ph03

AGRAFA NEWS Κώστας Μπακογιάννης: Ετοιμάζουμε επτά προγράμματα ένα για κάθε Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας


14/3/2019
«Όταν ανέφερα ότι κάθε Δημοτική Κοινότητα είναι ένας μικρός Δήμος το εννοούσα. Στο πρόγραμμα μας θα δείτε 7 προγράμματα για όλες τις Δημοτικές Κοινότητες που ο συνολικός του προϋπολογισμός ξεπερνάει για λίγο τα 30 εκ. ευρώ την πρώτη διετία ενώ για την επόμενη διετία το λεπτομερές πρόγραμμα ανά Δημοτική Κοινότητα θα καταρτιστεί πρώτα από όλα με τα αιτήματα και ζητούμενα των κοινοτήτων και των γειτονιών τους», τονίζει ο Κώστας Μπακογιάννης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων εξηγεί ότι το σχέδιο αυτών των άμεσων παρεμβάσεων είναι πλήρως κοστολογημένο και με προϋπολογισμένους πόρους ανά κοινότητα. «Είναι έργα που είδαμε ότι χρειάζονται γυρίζοντας όλες τις γειτονιές της Αθήνας», προσθέτει ο Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος αναφέρεται και στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αθήνα Ψηλά» που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες: «Θα είναι ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο με πετυχημένους ανθρώπους που προέρχονται από όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου. Αλλά και με πρόσωπα που ουδέποτε έδωσαν πολιτικό στίγμα. Το σημαντικό είναι πως πρόκειται για πρόσωπα που μπορούν να κάνουν τη δουλειά που θέλουμε», υπογραμμίζει ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

Σε ότι αφορά τον νέο εκλογικό νόμο ο Κωστας Μπακογιάννης τονίζει: «Επιδίωκα και επιδιώκω τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία. Αυτό θα κάνω και τώρα όχι επειδή το «διατάζει» ένας εκλογικός νόμος αλλά επειδή το πιστεύω βαθιά».http://www.airetos.gr

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

AGRAFA NEWS Ποιος θυμάται την «Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας»;


Η Βίνιανη τότε και σήμερα...

Περπατώντας στα σιωπηλά σοκάκια της Παλιάς Βίνιανης, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση δίπλα σε χορταριασμένες αυλές και μισογκρεμισμένους πέτρινους τοίχους, θαρρείς πως ο χρόνος σταμάτησε! Παλιά ετοιμόρροπα σπίτια χάσκουν ερειπωμένα με μισάνοιχτες πόρτες, τρύπιες σκεπές και ξεχαρβαλωμένα παράθυρα. Η ματιά ακάλεστη τρυπώνει στην εγκατάλειψη για να σταθεί σε σκονισμένα παμπάλαια αντικείμενα φορτισμένα με βαριές μνήμες σε τούτα τα αφημένα από χρόνια νοικοκυριά. Μια απόκοσμη ησυχία πλανιέται ολόγυρα που τη διακόπτει μονάχα το κελάρυσμα των τρεχούμενων νερών κι εκείνη η απαλή αύρα από το Ευρυτανικό αεράκι που κατηφορίζει ως εδώ από τις γύρω δασόφυτες πλαγιές που κλείνουν στην αγκάλη τους την ιστορική Βίνιανη σε υψόμετρο 620 μέτρων. Η ευεργετική δροσιά του βουνίσιου αέρα αναμειγνύεται με τις μοσχομυρωδιές του χαμόμηλου και των αγριολούλουδων που ξεπετάγονται ανάμεσα από τις πέτρες και τα χαλάσματα.

Ο Αϊ Γιώργης βιγλίζει από ψηλά από το «δικό του» λόφο, εκεί, που όπως λένε, υπήρχε κάποτε ένα αρχαίο φρούριο! Να και τo παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Η καμπάνα του, ίσα που λικνίζεται στον αέρα λες και θέλει να τον νικήσει για να ηχήσει ξανά όπως τότε, στα καλέσματα της λευτεριάς! Κάπου εδώ στέκει και το λίθινο σπίτι που στέγαζε τότε το τυπογραφείο του ΕΛΑΣ. Βαδίζοντας συναντώ που και που και κάποια λίγα κτίσματα αλλιώτικα από τ’ άλλα, καλοστεκούμενα και ανακαινισμένα, σημάδι ότι κάποιοι σα να επιδιώκουν να ξαναζωντανέψουν με την προσωπική τους δημιουργία ένα «χωριό-φάντασμα» που μοιάζει να παραδόθηκε στο σάβανο του πανδαμάτορα χρόνου από εκείνη την πικρή μέρα της 6ης Φλεβάρη του 1966 που ο Εγκέλαδος αποφάσισε να το επισκεφτεί. Λίγο αργότερα η Παλιά Βίνιανη θα εκκενωθεί καθώς θα χαρακτηριστεί «επικίνδυνη λόγω κατολίσθησης». Έτσι το «κράτος των νικητών» θα βρει την αφορμή για να απαλλαγεί από ένα ζωντανό ενοχλητικό σύμβολο που σκάλιζε ανήσυχα τη λαϊκή μνήμη.
Οι κάτοικοι; Όσοι δεν πήραν τους γνωστούς άγνωστους δρόμους για τα αστικά κέντρα και την ξενιτιά θα μετακομίσουν κάπου 7 χιλιόμετρα παραδίπλα, στη θέση «Λιβάδια», εκεί όπου πια θα χτιστεί η Νέα Βίνιανη με τα καινούργια δίπατα σπίτια και τη χαρακτηριστική μεγάλη πλατεία. Από πάνω, στο λοφίσκο, δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας που πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο και τότες γίνεται σπουδαίο αντάμωμα και γλέντι τρικούβερτο! Πιθανολογείται πως το όνομα «Βίνιανη» έλκει την καταγωγή του από τη λατινική λέξη «vinum» (κρασί) ίσως από τα πολλά αμπέλια που λέγεται πως υπήρχαν στην περιοχή σε αλλοτινούς μακρινούς καιρούς. Σήμερα οι φυσιολάτρες και οι οδοιπόροι της περιπέτειας που φτάνουν μέχρι τη Βίνιανη- σχεδόν 31 χλμ. από το Καρπενήσι- εξερευνούν το πανέμορφο φαράγγι της με τους καταρράχτες, διαβαίνουν τα μαγικά μονοπάτια της με τους παλιούς νερόμυλους, επισκέπτονται τα λείψανα του αρχαίου κάστρου της, καμαρώνουν το παλιό μονότοξο πέτρινο γιοφύρι της και χαίρονται τον ξακουστό Μέγδοβα ποταμό που φιδογυρνάει απείθαρχος ανάμεσα από τις δασωμένες χαράδρες.

Π.Ε.Ε.Α. - 10 ΜΑΡΤΗ 1944
Τα δικά μας βήματα, όμως, επιμένουν πιότερο εδώ, στο παλιό χωριό, στην αυθεντική Βίνιανη του παρελθόντος! Έτσι, όταν άνοιξα το μικρό σιδερένιο πορτάκι κι άρχισα να κατεβαίνω τα σκαλιά προς το παλιό σχολειό, όπου σήμερα στεγάζεται το μουσείο της ΠΕΕΑ, ένιωσα παράξενα. Ήταν που είχα ακούσει τόσα!

                          
Μια αδιόρατη συγκίνηση με συνόδευε ως τον περίβολο με τις προτομές και το μαρμάρινο ηρώο με την επιγραφή : «Τα θεμέλια μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους και πάνω τους η μνήμη καίει άκαυτη βάτος, Οδ. Ελύτης. ΠΕΕΑ Βίνιανη 1944»! Ο Άρης, ο Σαράφης, οι Ελασίτες, οι Ανταρτοπούλες, τα Επονιτόπουλα αλλά και… οι υπουργοί της Κυβέρνησης του Βουνού, ήταν κι αυτοί εδώ, σιμά μας! 


Το μουσείο μας υποδέχεται: Το βλέμμα μαγνητίζεται με την αναπαράσταση του χώρου συνεδριάσεων της ΠΕΕΑ, τα σπάνια ντοκουμέντα από τη ζωή και την ένοπλη δράση των Ανταρτών, αλλά και τις αξέχαστες φωτογραφικές μνήμες από τις λαϊκές συνελεύσεις, τα συσσίτια της αλληλεγγύης και τις πολυποίκιλες πολιτιστικές δραστηριότητες στην Ελεύθερη Ελλάδα! Συνάμα και τα σπουδαία ιστορικά έγγραφα με τις πράξεις νομοθετικού και διοικητικού περιεχομένου της ΠΕΕΑ που έθεσε τα θεμέλια για την οργάνωση της νέας Λαοκρατούμενης Ελλάδας, αυτής που ονειρεύτηκαν οι μαχητές της και έδωσαν για χάρη της ποταμούς αίματος και θυσιών!    
Στις 10 του Μάρτη 1944,  εδώ στην Παλιά Βίνιανη της Ανταρτομάνας Ευρυτανίας, συγκροτείται η ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) η θρυλική «Κυβέρνηση του Βουνού»!  Η περιοχή αποτελεί το κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα. Το Αντάρτικο γνωρίζει στην Ευρυτανία τη μεγαλύτερη ακμή του. Ο ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, η Αλληλεγγύη, και οι άλλες λαϊκές οργανώσεις μεγαλουργούν! Άντρες και γυναίκες, νέοι, γέροντες και παιδιά, όλοι έχουν κάτι να θυμηθούν από εκείνη την ηρωική εποχή που ο Ιταλογερμανός φασίστας κατακτητής βρήκε σε τούτα τα βουνά «το μάστορά του». Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι από τη Βίνιανη ξεκίνησαν και οι αντιστασιακές ομάδες στις 22- 11-1942 για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Τα πυκνά ελατοδάση, οι ρεματιές, οι αετίσιες κορφές, αλλά και τα φωλιασμένα στην αγκαλιά των βουνών φτωχοχώρια, μετατρέπονται σε αδούλωτα μετερίζια της ένοπλης πάλης του λαού μας για λευτεριά και ανεξαρτησία, για λαοκρατία και προκοπή. Ολόκληρη η Πίνδος «αστράφτει και βροντάει»! Πρώτη η Ευρυτανία με τον πρωτοκαπετάνιο της Άρη Βελουχιώτη, μετά από συνεχείς ένοπλες συγκρούσεις, εκκαθαρίζεται από την ξένη ακρίδα και απελευθερώνεται! Οι κατακτητές και οι ελεεινοί δωσίλογοι συνεργάτες τους εγκαταλείπουν το Καρπενήσι και αποσύρονται ντροπιασμένοι προς τη Λαμία. Μια πράσινη νησίδα λευτεριάς ανθεί μέσα στη μαύρη γερμανική κατοχή που κρατά ακόμη αιχμάλωτο σημαντικό τμήμα της χώρας. Όμως η ορεινή Ευρυτανία θα είναι αυτή που θα σηκώσει στη βασανισμένη ράχη της την περήφανη αντιστασιακή ιστορία ολάκερης της ανυπότακτης Ελλάδας.
Έτσι με απόφαση του ΕΑΜ και της 10ης ολομέλειας του ΚΚΕ αποφασίζεται να αποτυπωθεί η νέα πραγματικότητα μέσω της δημιουργίας ενός πρώτου κυβερνητικού σχήματος που θα  έχει σαν στόχο αφενός να κατευθυνθεί περαιτέρω ο ένοπλος αγώνας προς την τελική νίκη και αφετέρου να συγκροτηθούν διοικητικά, με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, οι απελευθερωμένες περιοχές που περιλαμβάνουν πολύ μεγάλα τμήματα της χώρας που ξεκινούν δίπλα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, τη Ρούμελη και φτάνουν, ως προς αυτή την κατευθυντήρια γραμμή, σχεδόν μέχρι έξω από την Αττική. Τέλος για να διοργανωθούν και εκλογές! Η πρώτη -προσωρινή- 5μελής σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η οποία δεν θα μπορούσε να εδρεύει αλλού παρά στην πρωτοπόρα Ευρυτανία, ήταν: Πρόεδρος ο λεγόμενος «κόκκινος συνταγματάρχης» Ευριπίδης Μπακιρτζής, επίσης ο αντιστασιακός συνταγματάρχης Μανώλης Μάντακας, καθώς και οι: Γιώργης Σιάντος (Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας), Κώστας Γαβριηλίδης (Γραμματέας του Αγροτικού Κόμματος), Ηλίας Τσιριμώκος (Γραμματέας της Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας). 


Ενώπιον αντάρτικων σχηματισμών και πλήθους λαού στη Βίνιανη, τα μέλη της ΠΕΕΑ έδωσαν τον παρακάτω όρκο: «Ορκίζομαι ότι θα εκτελέσω πιστά τα καθήκοντά μου σαν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μου και του ελληνικού λαού, ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία για την απελευθέρωση της χώρας μου από το ζυγό των κατακτητών, ότι θα υπερασπίζω παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και τα κυριαρχικά του δικαιώματα».
Στις 18 Απριλίου 1944 η ΠΕΕΑ θα ανασχηματιστεί, με σκοπό να επιτευχθεί μια πιο πλατιά και ενωτική σύνθεση, με τη συμμετοχή και επιπλέον διαπρεπών προσωπικοτήτων της χώρας οι οποίοι στη συνέχεια θα διατελέσουν «γραμματείς» (υπουργοί) της Κυβέρνησης του Βουνού. Η νέα διευρυμένη σύνθεση της ΠΕΕΑ ήταν: Αλέξανδρος Σβώλος Πρόεδρος/Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Μπακιρτζής Αντιπρόεδρος και υπουργός Επισιτισμού, Γιώργος Σιάντος των Εσωτερικών, Μανώλης Μάντακας των Στρατιωτικών, Άγγελος Αγγελόπουλος των Οικονομικών,  Σταμάτης Χατζήμπεης της Εθνικής Οικονομίας, Πέτρος Κόκκαλης της Κοινωνικής Πρόνοιας, Κώστας Γαβριηλίδης της Γεωργίας, Ηλίας Τσιριμώκος της Δικαιοσύνης, Νίκος Ασκούτσης της Συγκοινωνίας. Έτσι κόντρα στην κατοχική ταγματασφαλίτικη «κυβέρνηση» των ναζί αλλά και ενάντια στην άλλη «κυβέρνηση»-παρωδία των φυγάδων αγγλόδουλων βασιλιάδων και των αστών πολιτικών του Καϊρου, συγκροτείται στα βουνά η ενωτική λαοπρόβλητη Κυβέρνηση της Αντίστασης του Λαού ο οποίος παραμένει στον τόπο του και μάχεται για τη λευτεριά και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ΕΛΑΣ τίθεται στη διάθεση της Κυβέρνησης του Βουνού. 

«…Η Επιτροπή πιστεύοντας πως η δύναμη της πηγάζει από το λαό και από το λαό αντλούνται όλες οι εξουσίες, θα συγκαλέσει στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα Εθνικό Συμβούλιο, που θα αποτελείται από αντιπροσώπους του λαού εκλεγόμενους ελεύθερα…»! Η δέσμευση αυτή της Κυβέρνησης του Βουνού θα γίνει πράξη και η ΠΕΕΑ θα προκηρύξει εκλογές για τις 23 και τις 30 Απριλίου 1944. Μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα πάνω από 1.800.000 πολίτες θα πάρουν μέρος με πρωτοφανή ενθουσιασμό στη γενική ψηφοφορία που διεξάγεται τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες ζώνες της χώρας (!!!) κυριολεκτικά κάτω και από τη μύτη των ναζί. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ψηφίζουν οι 18χρονοι νέοι και οι γυναίκες! Μέσω των εκλογών θα αναδειχτούν οι Εθνοσύμβουλοι (Βουλευτές) όπου θα συνεδριάσουν, από τις 14 έως τις 27 Μάη 1944, στο άλλο εμβληματικό χωριό μας στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας όπου θα καταρτιστεί ο Συνταγματικός Χάρτης της χώρας. 

Η αντιστασιακή εφημερίδα «Ρούμελη» (Όργανο της Επιτροπής του ΕΑΜ Στερεάς Ελλάδας, φύλλο 11, 5-4-1944) δίνει το στίγμα των ενωτικών προσπαθειών του ΕΑΜ που προηγήθηκαν της ίδρυσης της ΠΕΕΑ, καθώς και την αναγκαιότητα της λαϊκής ετυμηγορίας. Διαβάζουμε μεταξύ άλλων:



«…Το ΕΑΜ είναι η οργάνωση που αγκαλιάζει ολάκαιρο σχεδόν τον ελληνικό λαό, στις γραμμές του βρίσκονται πάνω από το 70% του πληθυσμού, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Και σαν τέτοια πανεθνική οργάνωση θα μπορούσε να μην πάρει υπόψη της τις άλλες ποικιλώνυμες μικρές οργανώσεις. Κι’ όμως όχι. Εφ’ όσο οι οργανώσεις αυτές, επηρέαζαν έστω και ένα μικρό ποσοστό του ελληνικού λαού, το ΕΑΜ, με φανατισμό προσηλωμένο στην ιδέα της ενότητας ζήτησε τη συνεργασία τους ειλικρινά, τίμια, θαρραλέα. (….) η ευθύνη βαρύνει πέρα για πέρα τους πολιτικούς αρχηγούς που δε δέχτηκαν τις ισότιμες προτάσεις του, τις οργανώσεις ΕΔΕΣ-ΕΚΚΑ που κωλυσιέργησαν επίτηδες στις διαπραγματεύσεις για να τις τορπιλίσουν (….) Η Π.Ε.Ε.Α καλεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τους τίμιους πατριώτες, που πονούν την πατρίδα τους, να συνεργαστούν στη δημιουργία μια Κυβέρνησης Εθνικού Συνασπισμού. Οι πόρτες της Π.Ε.Ε.Α. είναι ανοιχτές. Η Π.Ε.Ε.Α καλεί όλους τους έλληνες αξιωματικούς να καταταγούν στον εθνικό στρατό, στον ηρωϊκό μας Ε.Λ.ΑΣ. Η Πολιτική Επιτροπή προσηλωμένη στη Λαϊκή Κυριαρχία, με την πρώτη πράξη της προκήρυξε εκλογές για Εθνικό Συμβούλιο, παρ΄ όλες τις δυσμενείς συνθήκες κάτω απ΄ τις οποίες ζούμε. Έχει ανάγκη η Πολιτική Επιτροπή της Λαϊκής σφραγίδας. Προσφεύγει στον ελληνικό λαό γιατί είναι ο μόνος αρμόδιος ν΄ αποφασίσει….»
H  ίδια εφημερίδα σε επόμενο φύλλο της (1-5-1944 ) έγραφε και τα εξής:
«…Στις 19 του Απρίλη καινούργιο μήνυμα ακούστηκε στα πέρατα της Ελλάδας. Η διεύρυνση και ο ανασχηματισμός της Πολιτικής Επιτροπής με τη συμμετοχή των συναγωνιστών Σβώλου, Αγγελόπουλου, Ασκούτση, Κόκκαλη και Χατζήμπεη. Η νέα αυτή αποφασιστική νίκη του απελευθερωτικού αγώνα, σκόρπισε σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, καινούργια ζωογόνο πνοή στο μολυσμένο αέρα της σκλαβωμένης Ελλάδας, που τον μολύνει η ντροπή και η σκλαβιά της Γερμανόδουλης Κυβέρνησης των Αθηνών και των μισθοφόρων της δολοφόνων του Ελληνικού λαού. Ολόκληρος ο Γερμανόδουλος Τύπος της Αθήνας μουγκρίζει και λυσσομανά  στη Πανεθνική αυτή επιτυχία, γιατί η ντόπια φασιστική αντίδραση δέχτηκε τα θανατερά χτυπήματα. Η λαϊκή ετυμηγορία με τις εκλογές  επισφράγισε τους ακατάβλητους αγώνες του ελληνικού λαού και δίνει ένα ακόμη αποστομωτικό χτύπημα στην αντίδραση και τους προδότες. Με διάγγελμά της η Πολιτική Επιτροπή σοφά διακήρυξε ότι ο λαός δημιουργεί αυτή τη στιγμή τη νέα μας Ιστορία. Δημιουργεί τη λευτεριά του. Δεν περιμένει μοιρολατρικά να του τη χαρίσουν έστω και οι καλύτεροι φίλοι του. Τη σφυρηλατεί με το σπαθί του, την πλάθει με τον ιδρώτα του μόχθου του και με τα δάκρυα της σκλαβιάς του. Την ποτίζει παντού με το αίμα του….»
Η Κυβέρνηση του Βουνού έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο έργο. Με δεκάδες «Δελτία Πράξεων και Αποφάσεων της ΠΕΕΑ» μετουσίωσε σε νομοθετικές πράξεις τις απαιτήσεις του αγωνιζόμενου λαού που συσπειρώνονταν μαζικά στο επαναστατικό αντιστασιακό κίνημα. Με τον «Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», κατοχύρωσε και επισήμως τους θεσμούς και τα όργανα της λαϊκής εξουσίας που ήδη αποτελούσαν μια πραγματικότητα στις εξεγερμένες τοπικές κοινωνίες. Η ΠΕΕΑ παρέδωσε τη διαχείριση των δασών στις αυτοδιοικούμενες κοινότητες των αγροτών, ενώ προήγαγε σε μαζική βάση και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Έτσι η γη θα διαχειρίζεται πλέον από τους παραγωγούς της. Επιπλέον κατοχύρωσε νέους θεσμούς λαϊκής δικαιοσύνης. Ίδρυσε Πολιτοφυλακή για την περιφρούρηση των ελευθεριών του λαού. Νομοθέτησε την ισότητα ανδρών-γυναικών κοινωνικά, εργασιακά και μισθολογικά. Ενέσκηψε με συγκινητικό ενδιαφέρον στο νευραλγικό τομέα της παιδείας με την άμεση λειτουργία σχολείων και παιδαγωγικών φροντιστηρίων, εκπαίδευση δασκάλων, εκτύπωση και διανομή βιβλίων. Δημιούργησε πρωτοπόρες υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών, αποκατέστησε σε σημαντικό βαθμό τις επικοινωνίες. Στην υγεία θεσπίστηκαν καινοτόμοι θεσμοί υγιεινής, πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του βασανισμένου πληθυσμού. Στην κοινωνική πρόνοια φρόντισε με συγκεκριμένα ενισχυτικά μέτρα πάμπολλες οικογένειες θυμάτων και πληγέντων της ναζιστικής κατοχής, πυροπαθών και απόρων, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν διανομές τροφίμων και εφοδίων στο σκλαβωμένο λαό. Κυκλοφόρησε, πιλοτικά, ακόμη και ομόλογο, δηλ. ένα ανταλλακτικό μέσο-ένα τύπο νομίσματος του απελευθερωτικού αγώνα, καθώς και γραμματόσημο. Στον πολιτισμό προωθήθηκαν συλλογικές κοινοτικές δράσεις, θέατρα, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κλπ. Επί της ουσίας η Κυβέρνηση του Βουνού θεσμοθέτησε και υλοποίησε σημαντικά δημοκρατικά αιτήματα και προσδοκίες για τα οποία οι εκμεταλλευόμενοι άνθρωποι της πόλης και της υπαίθρου πάλευαν επί δεκαετίες, αντιμετωπίζοντας την αναλγησία του κράτους της άρχουσας τάξης.
Δυστυχώς η ΠΕΕΑ θα αυτοδιαλυθεί στις 9 Οχτώβρη 1944. Οι συνασπισμένοι τύραννοι, οι Άγγλοι αποικιοκράτες και οι ντόπιοι αστοί υπηρέτες τους, πατώντας και πάνω στις προδοτικές συμφωνίες των συμβιβασμών και της παράδοσης, θα μακελέψουν το λαό επιβάλλοντας ξανά το σάπιο καθεστώς της υποτέλειας στους ξένους «προστάτες», της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης…
Η μελαγχολική σιωπή της λαβωμένης Βίνιανης είχε πολλά να μας διηγηθεί για τούτο εδώ το μικρό Ευρυτανικό χωριουδάκι το οποίο (πρώτο, ναι πρώτο, σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη!) φιλοξένησε όνειρα, πόθους και οράματα ενός λαού που πήρε κάποτε τη ζωή στα χέρια του, επιχειρώντας τη δική του έφοδο στον ουρανό! Αυτή ήταν «η πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας» και θα παραμείνει για πάντα αειθαλές σύμβολο ανυπακοής- εκδικητής της λήθης!https://eyrytixn.blogspot.com