Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019

AGRAFA NEWS ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

Θέμα: Να σταματήσει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων.

Μαζικές διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει η αδειοδότηση της εγκατάστασης 2 αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων, με 40 συνολικά ανεμογεννήτριες στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το οροπέδιο του Βοϊδολίβαδου, σε υψόμετρο που φτάνει τα 2000 μέτρα, παραβιάζοντας ακόμα και προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Τοπικοί σύλλογοι, φορείς του λαϊκού κινήματος και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και της Ευρυτανίας καταγγέλλουν ότι προωθείται συνολικά η παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων στα επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται με τις ΑΠΕ και την απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Υπογραμμίζουν ότι τα σχέδια για την εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών και τα συνοδά έργα (δρόμοι, δίκτυα μεταφοράς κ.ά.) προαναγγέλλουν μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα σημειώνουν ότι η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμία της περιοχής θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά των κατοίκων της περιοχής.
Οι επενδυτικοί αυτοί σχεδιασμοί των μονοπωλίων στο χώρο της ενέργειας, στηρίζονται και προωθούνται τόσο από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΝΔ, που συγκλίνουν στη στρατηγική της "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας, στη λογική της ΕΕ που αντιμετωπίζει την ενέργεια ως πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους και πανάκριβο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες. Η παράδοση των Αγράφων στην βουλιμία των επιχειρηματιών των ΑΠΕ είναι η άλλη πλευρά της ενεργειακής ένδειας που βιώνουν οι κάτοικοι της δυσπρόσιτης περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τί μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

- Να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων και να ανακληθούν άμεσα οι άδειες για τα 2 αιολικά στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου.
- Να ανακληθούν και όλες οι άλλες άδειες που έχουν χορηγηθεί για ΑΠΕ στην Ευρυτανία, τη στιγμή που ακόμη και το δικό της αντιλαϊκό Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας, χαρακτηρίζει την Ευρυτανία ως Περιφερειακό Πάρκο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
- Να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες σε θέρμανση των κατοίκων της περιοχής. Για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για το λαό, την κατάργηση των "πράσινων" τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για τη λαϊκή οικογένεια.

Ο βουλευτής
Γιώργος Λαμπρούλης

AGRAFA NEWS ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Ο ΚΕΡΔΩΟΣ ΕΡΜΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙTο βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Ευαγγελοδήμου
 παρουσιάζεται τη Δευτέρα 18 Μαρτίου,
ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο Κάραβελ

Ποιες γνωστές Καρπενησιώτικες οικογένειες είχαν στα χέρια τους το εμπόριο από τα τέλη του 19ου αιώνα; Ποιοι Καρπενησιώτες διακρίθηκαν ως τραπεζίτες; Πότε πρωτοεμφανίστηκαν στο Καρπενήσι οι Μπομποτσαραίοι ως φουρνάρηδες; Πότε πρωτάνοιξαν κατάστημα οι Ευαγγελοδημαίοι και ο Αδελφοί  Τάκη; Από πού εμφανίστηκαν ως έμποροι οι Κεχριμπαραίοι; Πως έγιναν έμποροι οι Λαππαίοι; Γιατί τους εμπόρους Οικονομήδηδες τους έλεγαν «Παπαδάκια»; Τι κατάστημα είχαν οι Αρμάγος και Κωστοπαναγιώτης και πώς εξελίχθηκαν σε βιομηχάνους ζυμαρικών οι Σακκαλαίοι; Ποιοι αποτελούσαν την τετραμελή επιτροπή του λεγόμενου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος που «απαλλοτρίωσαν» 1,1 δισεκατομμύριο από την Εθνική Τράπεζα τον Ιανουάριο  του 1949; Ποιοι ήταν οι πρώτοι αργυροχρυσοχόοι, ράφτες, υποδηματοποιοί αλλά και βιομήχανοι στο Καρπενήσι; Ποιοι μελετούσαν να δημιουργήσουν σουπερμάρκετ και γιατί ναυάγησε το εγχείρημα;  Ποιοι γνωστοί Καρπενησιώτες δικάστηκαν για παράβαση Αγορανομικής Διάταξης που όριζε τις ημέρες κρεοφαγίας και συνελήφθησαν επ΄αυτοφόρω σε εστιατόριο της πόλης να... τρώνε κρέας;

Όλα αυτά και πολλά άλλα απαντώνται στο βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Ευαγγελοδήμου
«Ο Κερδώος Ερμής σταμάτησε στο Καρπενήσι», που παρουσιάζεται τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, ώρα 19.00 στην αίθουσα Ηοrizon του ξενοδοχείου Κάραβελ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Ζανιάς, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Κλεομένης Κουτσούκης, η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Το Βήμα» Ελένη Βουλτσίδου και η αρχιτέκτων μηχανικός Μαρία Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι». Θα ακολουθήσει κέρασμα με τσίπουρο!
Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει εκατοντάδες ονόματα εμπόρων, βιοτεχνών, κτηματιών, αγωγιατών, ραπτών, μαγείρων, τραπεζιτών, γραφέων, δικηγόρων και δικολάβων, γιατρών, φαρμακοποιών και μαιών, καφεψών, τεκτόνων και αγροτών που από τον 19ο αιώνα δραστηριοποιήθηκαν στο Καρπενήσι. Και ακόμη άγνωστες στιγμές, περιπέτειες, καταστροφές και επιτυχίες της Καρπενησιώτικης αγοράς μέσα από επίσημα έγγραφα, απόρρητα ντοκουμέντα και οικογενειακά αρχεία.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Σ.Ι.Ζαχαρόπουλος. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, είτε από το Βιβλιοπωλείο Ζαχαρόπουλου (Σταδίου 5) είτε από το e-shop www.sizacharopoulos.gr είτε παραγγέλλοντάς το σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.

AGRAFA NEWS Δημοπρατείτε το έργο «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑ - ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ» προϋπολογισμού 800.000,00 €

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με την δημοπράτηση του έργου «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑ - ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ» προϋπολογισμού 800.000,00 €, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στο Νομό από την ΠΕ Ευρυτανίας. Το έργο αφορά στην κατασκευή τεχνικών, στην κατασκευή νέου ασφαλτοτάπητα καθώς και την ανακατασκευή των τοιχίων για την προστασία του εν λόγω οδικού άξονα από τον παρακείμενο ποταμό. Αναλυτικότερα προβλέπεται η εκτέλεση των παρακάτω εργασιών: Α)ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΣΚΑΦΕΣ: Γενικές εκσκαφές μικρής κλίμακας πριν και μετά την διασταύρωση με τον οικισμό «Βαμβακιές» συνολικού μήκους τετρακοσίων μέτρων περίπου, ώστε να αποκτήσει ο δρόμος στη θέση αυτή το απαιτούμενο πλάτος των έξι μέτρων περίπου. Β)ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ: Β1) Προβλέπεται η συντήρηση και ανακατασκευή επτά σωληνωτών αγωγών αποχέτευσης ομβρίων από πλαστικούς σωλήνες δομημένου τοιχώματος διαμέτρου 1200mm, κατά μήκος της διαδρομής Αγία Βλαχέρνα – Βαμβακιές. Παράλληλα δε προβλέπεται ο καθαρισμός των υπαρχουσών τάφρων τριγωνικής διατομής καθώς και η κατασκευή κρασπεδόρειθρων σε όλο το μήκος της εν λόγω οδού, με στόχο να οδηγούνται τα όμβρια εντός των φρεατίων από όπου και θα αποχετεύονται. Β2) Στο μεγάλο ρέμα πριν τον οικισμό «Βαμβακιές» θα κατασκευασθούν κιβωτιοειδείς οχετοί διαστάσεων 4Χ4 σε αντικατάσταση μικρότερου τεχνικού. B3) Ανακατασκευή τοιχίων από οπλισμένο σκυρόδεμα ανάντι και κατάντι του προς διαπλάτυνση δρόμου και για την προστασία των ιδιοκτησιών, στην περιοχή «Αγία Βλαχέρνα - Αμπέλια». Β4) Εξυγίανση και επίχωση με κροκαλοειδή υλικά τμήματος δρόμου διακοσίων περίπου μέτρων μεταξύ οικισμού «Βαμβακιές και Ιρλανδικής διάβασης» ώστε να βελτιωθούν οι κατά πλάτος και κατά μήκος κλίσεις του οδοστρώματος. Γ. ΟΔΟΣΤΡΩΣΙΑ – ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ: Γ1) Προβλέπονται εργασίες υπόβασης οδοστρωσίας μεταβλητού πάχους καθώς και η κατασκευή βάσης πάχους 10 εκ σε δύο στρώσεις σε όλο το μήκος του εν λόγω οδικού άξονα (Αγία Βλαχέρνα – Βαμβακιές – Ιρλανδική διάβαση). Γ2) Κατασκευή στρώσης κυκλοφορίας συμπυκνωμένου πάχους 0,05μ με χρήση κοινής ασφάλτου σε όλο το μήκος του οδικού άξονα Αγία Βλαχέρνα – Βαμβακιές αφού προηγηθεί η απαραίτητη ασφαλτική προεπάλειψη. Για το έργο έχει ήδη εξασφαλιστεί οι απαραίτητες πιστώσεις και το μεγαλύτερό του κομμάτι αναμένεται να κατασκευαστεί εντός του 2019 Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη πιστή στο πρόγραμμά της χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πραγματοποιήσει σημαντικά έργα για την περιοχή. Έργα τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα της Ευρυτανίας >