Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

AGRAFA NEWS Ακόμα 27 έργα πνοής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κώστας Μπακογιάννης : «Η δουλειά δεν σταματά ούτε λεπτό. Πετυχαίνουμε στόχους και συνεχίζουμε »

                                     

                                             

Άλλα 27 έργα στην Εύβοια, την Φθιώτιδα, την Φωκίδα και την Βοιωτία εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 29 εκατ. ευρώ και αφορούν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας, οδοποιίας, ανακατασκευές-συντήρηση κτιριακών υποδομών, λιμενικά έργα, αναπλάσεις περιοχών, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.
Ανάμεσα στα έργα είναι η αποκατάσταση βλαβών της Επαρχιακής Οδού «Σκύρος – Λινάρια» μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 6-2-2019 που έπληξαν το Δήμο Σκύρου, η αναβάθμιση του προβλήτα στο λιμάνι της Ιτέας, η κατασκευή κολυμβητηρίου στο Δήμο Θηβαίων, η αποκατάσταση και ανάδειξη του Ασκληπιείου Δαφνούντoς στον Άγιο Κωνσταντίνο, κ.α.
 «Η δουλειά δεν σταματά ούτε λεπτό. Πετυχαίνουμε στόχους που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Με σοβαρό σχεδιασμό που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας. Κυρίως όμως με την καθημερινή  συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις προτεραιότητες. Συνεχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια, συνεχίζουμε με μεγάλα και μικρότερα έργα που αλλάζουν την εικόνα της Στερεάς Ελλάδας» επεσήμανε ο Κώστας Μπακογιάννης.

AGRAFA NEWS Αλλάζουν την ημερομηνία των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών;



Όπως είναι γνωστό, χθες 27/2/2019 δόθηκε στη δημοσιότητα η 2η Έκθεση Εποπτείας της Χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο AIRETOS στη Σελίδα 82 αυτής και συγκεκριμένα στην αριθμ. 35 υποσημείωση εντόπισε αναφορά για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία διαφέρει από αυτήν που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Αναφέρεται επί λέξει:
« Regional and local elections to take place in two rounds on 19 and 26 May (the 2nd round taking place at the same date as the elections to the European Parliament). ... ».
Δηλαδή « οι περιφερειακές και τοπικές εκλογές θα λάβουν χώρα σε δύο γύρους στις 19 και 26 Μαΐου (ο δεύτερος γύρος πραγματοποιείται στην ίδια ημερομηνία με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). ... »

Υπενθυμίζεται ότι η παρ.4 του αρ.9 του Καλλικράτη, όπως αντικαταστάθηκε από το αρ.6 του Κλεισθένη, προβλέπει πως ο Α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών διεξάγεται ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, ήτοι στις 26 Μαΐου, ενώ ο Β’ γύρος την επόμενη Κυριακή όπου χρειαστεί.

Είναι δυνατόν να υπάρχει λάθος σε τόσο επίσημο και σημαντικό έγγραφο ;
Μήπως οι “θεσμοί” ενημερώθηκαν για κάτι που οι Έλληνες ψηφοφόροι ακόμα αγνοούν ; Δείτε το σχετικό απόσπασμα της Έκθεσης:http://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS Ανακοίνωση νέων υποψηφίων των Νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Συναντήσεις της κ. Κατ. Μπατζελή με τους Δημάρχους Λαμιέων και Δομοκού.

Λαμία, 27 Φεβρουαρίου2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Υποψήφια Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Μπατζελή υποδέχθηκε στην παράταξη «πατρίδα μας η Στερεά» έξι νέους Υποψηφίους Περιφερειακού Συμβούλους. Από τη Φθιώτιδα, τους κ.κ. Δημοσθένη Δημούδη, γυμναστή από το Ν.Μοναστήρι Δομοκού, τον κ. Γιάννη Κατσίκα, τραπεζικό υπάλληλο και πρώην Περιφερειακό Σύμβουλο από τη Σπερχειάδα, την κα Γεωργία Κυριαζή, φοιτήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την Αταλάντη και τον κ.Σωκράτη Μπούτση, ελεύθερο επαγγελματία – αγρότη από την Ανθήλη Λαμίας. Από την Ευρυτανία τον κ. Γιάννη Λαμπράκη, αστυνομικό από την Αγ.Τριάδα Καρπενησίου και την κα Ειρήνη Ντρίβα ελεύθερη επαγγελματία από το Καρπενήσι. «Πρόκειται για επαγγελματίες, ενεργούς πολίτες, με απήχηση στην κοινωνία του Νομού τους και με άποψη για τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια» τόνισε η κα Μπατζελή. Συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της για τη θέση της Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, στην κατεύθυνση της συνεργασίας των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της Περιφέρειας με στόχο τη συγκρότηση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου, η Κατερίνα Μπαζτελή συναντήθηκε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου με τους Δημάρχους Λαμιέων κ.Νίκο Σταυρογιάνη και Δομοκού κ.Δημήτρη Τζιαχρήστα καθώς και με τις αρχές των Περιφερειακών Διοικήσεων-Διευθύνσεων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαμιέων, η Υποψήφια Περιφερειάρχης έθεσε τους κύριους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η Περιφέρεια ώστε σε συνεργασία με τον Δήμο να επιτευχθεί η ανάδειξη της εξωστρέφειας της πόλης, ο ρόλος της ως πρωτεύουσα της Στερεάς και η επιτάχυνση των αναπτυξιακών προγραμμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Από τον Δήμαρχο Δομοκού κ.Τζιαχρήστα ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν την γεωργία και κτηνοτροφία, τις αρδευτικές υποδομές και τη διαχείριση απορριμμάτων, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί πλήρη ενεργοποίηση των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

AGRAFA NEWS Νίκος Ανδρουλάκης: Πρωτοβουλία για την αποζημίωση των ψαράδων λόγω των λαγοκέφαλων.


Προβλέπεται κοινοτική χρηματοδότηση και τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση;
Γραπτή ερώτηση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέτρων αντιμετώπισης της αύξησης του αριθμού των λαγοκέφαλων και αποζημίωσης των καταστροφών που έχουν υποστεί οι ψαράδες της Κρήτης κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται στις αρνητικές συνέπειες που έχει το συγκεκριμένο ψάρι στο οικοσύστημα της Μεσογείου, καθώς είναι ένας από τους λεσσεψιανούς μετανάστες, οι οποίοι έχουν έρθει στην Μεσόγειο από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, επηρεάζοντας τα αλιευτικά αποθέματα. Παράλληλα επιτίθεται και καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων, προκαλώντας τους σοβαρή οικονομική επιβάρυνση. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ψάρι είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου καθώς περιέχει μία νευροτοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Νίκου Ανδρουλάκη:
Τα τελευταία χρόνια έχει δραματικά αυξηθεί ο πληθυσμός του λαγοκέφαλου, που ανήκει στην κατηγορία Lagocephalus sceleratus και είναι ένας από τους λεσσεψιανούς μετανάστες, οι οποίοι έχουν έρθει στην Μεσόγειο από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η εισβολή ξενικών ειδών όπως ο λαγοκέφαλος, ο οποίος είναι ένα επικίνδυνο και τοξικό ψάρι, επηρεάζει το οικοσύστημα της Μεσογείου περιορίζοντας περεταίρω τα αλιευτικά αποθέματα της περιοχής. Ο πληθυσμός του αυξάνεται συνεχώς και η τοξικότητά του έχει τριπλασιαστεί από την είσοδό του στην Μεσόγειο. Επίσης το συγκεκριμένο ψάρι προκαλεί σοβαρές οικονομικές ζημιές καθώς καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων. Έχοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή ο λαγοκέφαλος έχει έντονη παρουσία, στην Ιεράπετρα, τη Σητεία, την Ελούντα, το Ηράκλειο και τον Κόκκινο Πύργο, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό του πληθυσμού του λαγοκέφαλου και αν ναι, έχουν αξιοποιηθεί αυτοί οι πόροι από την Ελληνική Κυβέρνηση;
- Θα μπορούσε ο λαγοκέφαλος να ενταχθεί στην κατηγορία των χωροκατακτητικών ξένων ειδών του Κανονισμού 1143/2014 ΕΕ;
- Τι δυνατότητες αποζημίωσης υπάρχουν για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι ψαράδες, τόσο στις υποδομές τους, όσο και στο εισόδημά τους, από επιθέσεις λαγοκέφαλων;

AGRAFA NEWS Πολυετής αδικαιολόγητη αποχή εκπαιδευτικού από τα καθήκοντά του Κύριε Υπουργέ .

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ
Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καρπενήσι 26 Φεβρουαρίου 2019 ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κύριο Κώστα Γαβρόγλου ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΜΑ: Πολυετής αδικαιολόγητη αποχή εκπαιδευτικού από τα καθήκοντά του Κύριε Υπουργέ, Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Συντάγματος και το άρθρο 16 παρ.1Α, του Νόμου 1558/1985, οι Υπουργοί έχουν υπό την εποπτεία τους την Ανώτατη Δ/νση των Υπηρεσιών η οποία υπάγεται στο Υπουργείο το οποίο προΐστανται και κατευθύνουν, συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν την δράση τους καθώς και των υπαγομένων σε αυτούς υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών. Στην προκειμένη περίπτωση, υπάλληλος του Υπουργείου σας, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, πρώην Δήμαρχος Καισαριανής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διορίσθηκε το 1992 στο Γυμνάσιο Αγράφων Ευρυτανίας και το 1994 μετατέθηκε στο Γυμνάσιο Γρανίτσας Ευρυτανίας, ουδέποτε υπηρέτησε στην παραπάνω θέση ούτε μία ημέρα και αγνοείται η τύχη του. Πληροφορίες μας λένε ότι όλο αυτό το διάστημα μισθοδοτείται από το Υπουργείο σας, σαν μην συμβαίνει τίποτα. Επειδή η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων κάθε δημοσίου υπαλλήλου είναι σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με το άρθρο 107 παρ.1ι του υπαλληλικού κώδικα. Επειδή στην συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν οι προϋποθέσεις της οριστικής παύσης, σύμφωνα με το άρθρο 109 παρ.1η,2 και 2η. Επειδή η όλη υπόθεση αποπνέει οσμή σκανδάλου και παραβίασης κάθε έννοιας νομιμότητας, ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ 1.Ειναι αλήθεια όλα τα παραπάνω σχετικά με τον σύντροφό σας, πρώην Δήμαρχο Καισαριανής; 2.Είναι αλήθεια ότι τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου σας επέβαλε την ποινή της έγγραφης επίπληξης, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας; 3.Είναι αλήθεια ότι ο εν λόγω σύντροφός σας εισέπραξε μισθούς από το Υπουργείο σας για διάστημα δέκα και πλέον ετών, χωρίς να προσφέρει ούτε μια ώρα τις υπηρεσίες του; 4. Είναι αλήθεια ότι ο εν λόγω σύντροφός σας, παραμένει ακόμη υπάλληλος του Υπουργείου σας και αν ναι που υπηρετεί; Ο ερωτών Βουλευτής Κώστας Κοντογεώργος Βουλευτής Ευρυτανίας

AGRAFA NEWS Στο παλιό γεφύρι της Βίνιανης.

https://eyrytixn.blogspot.com


Διαβαίνω από την παλιά σιδερένια γέφυρα του ποταμού Μέγδοβα στο Καλεσμένο, προσπερνάω και το Παρκιό, έναν παραποτάμιο Μαραθιώτικο συνοικισμό με ελάχιστα σπιτάκια, και ανηφορίζω. Χίλια μέτρα παραπάνω, κόβω δεξιά και ακολουθώ το χωμάτινο δρόμο που ξανοίγεται μπροστά μου. Το όχημα μπαίνει σε γούρνες τινάζοντας στο πέρασμά του πέτρες και λάσπες. Όλο και κατηφορίζω τον κακοτράχαλο δρόμο που έχει χιλιοσxιστεί από τις βροχοπτώσεις ώσπου πλησιάζω ξανά το ποτάμι στα δεξιά μου.
Επιτέλους, νάτο το παλιό γεφύρι της Βίνιανης! Πανώριο και επιβλητικό! Με μήκος 33 μέτρα-ύψος 8,50μ.-ύψος καμάρας 7,70μ.-άνοιγμα καμάρας 18μ. και πλάτος 2.20μ. Είναι καμωμένο με ντόπιο Βινιανίτικο λιθάρι από δεξιοτέχνες Ηπειρώτες μαστόρους και στέκει έτσι καμαρωτό και αλύγιστο από την εποχή της τουρκοκρατίας (πιθανολογείται απ΄ τα μέσα του 17ου αιώνα) ενώνοντας τις δύο αντικριστές όχθες του Μέγδοβα.  

"Ξεπεζεύω" από... το όχημα και ξαπλώνω στις ξασπρισμένες ποταμίσιες πέτρες. Ακούγεται μονάχα το τρεχούμενο νερό.
Τα χρόνια τα παλιά, προτού κατασκευαστεί η σιδερένια γέφυρα του Καλεσμένου/Παρκιού, το πέτρινο γιοφύρι της Βίνιανης αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα στο κατώτερο τμήμα του ποταμού Μέγδοβα συνδέοντας το Καρπενήσι με τα "αποπέρα χωριά" της Δυτικής Ευρυτανίας. Εδώ στα 1808 έστησε καρτέρι κι ο αδερφός του Κατσαντώνη, ο Λεπενιώτης, προσπαθώντας -δυστυχώς ανεπιτυχώς- να σώσει το μεγάλο επαναστάτη των Αγράφων από τον Άγο Μουχουρτάρη που τον μετέφερε βαριά άρρωστο και αλυσοδεμένο από το Μοναστηράκι Αγράφων προς το Καρπενήσι. Σήμερα το γιοφύρι της Βίνιανης αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. 

Το ποτάμι ακολουθεί, όπως αιώνες τώρα, το μοναχικό του δρόμο. Οι ντόπιοι μολογούσαν για στοιχειά και νεράιδες που χόρευαν στις όχθες του! H παράδοσή μας, που ως γνωστόν μυθοποιεί την αναγκαιότητα, ανέφερε πως όταν ο Μέγδοβας είχε φουσκονεριά και υπήρχε κίνδυνος για τον διαβάτη, τότε ακούγονταν άγρια μουγκρητά ταύρου (ο Μέγδοβας λέγονταν και... Ταυρωπός), ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονταν και σμήνη από μέλισσες ή και νυχτερίδες μην επιτρέποντας να περάσει κανείς απέναντι. Ιδιότυπη φυσική έως και... μεταφυσική προστασία! 

Ανεβαίνω όλο το καμπυλωτό γεφύρι. Στην μέση ακριβώς της καμπούρας του στέκομαι και φωνάζω « Εεεεε....»! Ο αντίλαλος σχίζει τον αέρα και τα απέναντι κατάφυτα βουνά. Ανασαίνω βαθιά, ηρεμώ. Ότι και να πω είναι λίγο, τα λόγια κάποιες φορές δεν αρκούν. 

Αν πάντως βρεθείς ποτέ εκεί πες μονάχα «Εεεεε....». Θα με θυμηθείς....

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

AGRAFA NEWS «ΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Αλέξης Καρδαμπίκης Υποψήφιος Δήμαρχος Δ. Αγράφων

«ΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
Ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον τελευταίο καιρό το Δήμο Αγράφων είναι η τοποθέτηση ΒΑΠΕ (βιομηχανικές συστοιχίες ανεμογεννητριών) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα βουνά μας, που είναι χαρακτηρισμένα NATURA 2000. Ειπώθηκαν πολλά, άλλα αποσιωπήθηκαν, άλλα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών (Α/Γ). Κατά τη γνώμη μου, εφόσον προχωρήσει η δήθεν επένδυση με αυτούς τους όρους, θα έχει υπονομευθεί κάθε προσπάθεια και προοπτική πραγματικής ανάπτυξης για την περιοχή των Αγράφων. Οι δρόμοι των 12-25μ. πλάτους που θα ανοιχθούν, οι ισοπεδωμένες κορυφές και η αποψίλωση του δάσους θα προκαλέσουν τεράστιες κατολισθήσεις. Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο διατίθενται τεράστια ποσά για τις κατολισθήσεις που προκαλούνται εξ αιτίας της σύνθεσης των εδαφών, κυρίως την χειμερινή περίοδο και σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Όσοι πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα έλθει, αν δημιουργήσουμε σεληνιακό τοπίο στα βουνά μας, κάνουν λάθος. Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της πολύπαθης Δυτικής Ευρυτανίας αποτελεί η βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και κυρίως των δρόμων σύνδεσης με άλλους νομούς. Ο Παραμεγδόβιος, για παράδειγμα, που αλλάζει τα δεδομένα σε όλους τους τομείς για την Δ. Ευρυτανία, παραμένει ακόμη στα χαρτιά και ουδείς πλέον ασχολείται επισταμένως με την ολοκλήρωσή του. Η αξιοποίηση της λίμνης, ο δρόμος για τα Άγραφα, ο δρόμος Λαμία- Καρπενήσι και άλλοι τομείς, όπως ο ορεινός, θρησκευτικός, πολιτιστικός τουρισμός, η κτηνοτροφία, η δεντροκομία, η αξιοποίηση των φρούτων του δάσους, οι βιοτεχνίες και οι μεταποιητικές μονάδες παραδοσιακών προϊόντων, τυροκομεία, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, τα δασικά φυτώρια, η διαχειριστική υλοτομία, η εκτροφεία θηραμάτων, η ορεινή αγελαδοτροφία είναι μόνο μερικές από τις παραγωγικές και οικονομικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν. Δυστυχώς τα θυμούνται μόνο, όταν πλησιάζουν οι εκλογές και κάποιοι τα αγνοούν ηθελημένα. Επειδή στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Αγράφων και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που επικοινωνώ μαζί σας, συχνά μου τίθεται το ερώτημα ποια θέση έχω σχετικά με την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στα Άγραφα, είναι υποχρέωσή μου να ξεκαθαρίσω δημόσια τη θέση μου: 1. Είμαι ενάντια στο «ξεκοίλιασμα» των βουνών και στην καταστροφή του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που είναι το φυσικό περιβάλλον και το κάλλος του τοπίου. Μάλιστα, όταν πρόκειται για τα Άγραφα, μια από τις πέντε καθαρότερες περιοχές του πλανήτη, κατά την UNESCO. Αυτόν τον τόπο, τον τόπο μας οφείλουμε τον προστατεύσουμε και να τον κρατήσουμε ανέγγιχτο από βιομηχανικές εγκαταστάσεις. 2. Δεσμεύομαι ότι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της νέας Δημοτικής αρχής, θα είναι το θέμα των ανεμογεννητριών, όπου ανοιχτά και ξεκάθαρα θα τοποθετηθούν οι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Η δική μου εισήγηση, που θα ζητήσει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα λέει ότι: «Ο Δήμος Αγράφων μόνος του ή σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους, αποφασίζει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε εργασίες εγκατάστασης και να ακυρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες αδειοδοτήθηκαν τα δυο αιολικά πάρκα στις θέσεις Γραμμένη- Τούρλα-Καρνόπι και Μιχός-Βοϊδολίβαδο- Απέλινα». 3. Με δημόσια πρόσκληση, θα ζητήσουμε από όλους τους θεσμικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν, όπως έδειξαν την ίδια ευαισθησία πριν από λίγα χρόνια και για τα αιολικά πάρκα, που επρόκειτο να εγκατασταθούν στο Δήμο Καρπενησίου. Τέλος, ο Δήμος Αγράφων θα είναι σε εγρήγορση μαζί με τους κατοίκους, τους φορείς και τις συλλογικότητες ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση Α/Γ, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, με σύγχρονη διάλυση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της τοπικής οικονομίας, καθώς και δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των οργανισμών. Αλέξης Καρδαμπίκης Υποψήφιος Δήμαρχος Δ. Αγράφων

AGRAFA NEWS Στις Βρυξέλλες ο Δήμαρχος Αγράφων για τη Βιώσιμη Διαχείριση Νερού και την Ορεινότητα Περιοχών Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες & Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδος σε συνεργασία με τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Στις Βρυξέλλες ο Δήμαρχος Αγράφων για τη Βιώσιμη Διαχείριση Νερού και την Ορεινότητα Περιοχών Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες & Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδος σε συνεργασία με τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, προκειμένου να συμμετάσχει στη δημόσια παρουσίαση με θέμα: «Βιώσιμη Διαχείριση Νερού και Ορεινότητα Περιοχών», μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και των Μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε συνεργασία με τα Δίκτυα Πόλεων με Λίμνες & Δήμων Περιοχής Πίνδου. Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να δημιουργηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος και να τεθούν οι στόχοι για την καλύτερη εκμετάλλευση και την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, αλλά και των λιμνών, που βρίσκονται στους δήμους μέλη των δύο δικτύων, με την υποστήριξη και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η δημόσια παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 6Q1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Δήμος Αγράφων είναι μέλος και των δύο δικτύων, του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και του Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Αγράφων, κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, και ως Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου Δικτύου Δήμων Περιοχής Πίνδου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μίλησε για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα των Υδροηλεκτρικών Εργων και τόνισε το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί οι τοπικές κοινωνίες για τις ζημιές που υπέστησαν, μετά τη δημιουργία του Φράγματος των Κρεμαστών, ούτε έχουν γίνει έως τώρα ανταποδοτικές αναπτυξιακές παροχές στις παραλίμνιες περιοχές. Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Μανώλη Κεφαλογιάννη, Ευρωβουλευτή Μέλους Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ στη δημόσια παρουσίαση συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, ο Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Νίκος Χούτας, ο κ. Δημήτριος Σκορδόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου, ο κ. Κώστας Αντωνόπουλος Ενταταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδος και η κα Ελενα Μουρελάτου Επιστημονικός Συνεργάτης των Δικτύων.

AGRAFA NEWS Έργα προϋπολογισμού 5,8 εκ € δρομολογούνται για την Ευρυτανία Με την δημοπράτηση τριών μεγάλων έργων από το Τεχνικό Πρόγραμμα Συντήρησης του οδικού δικτύου συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στο Νομό από την ΠΕ Ευρυτανίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Έργα προϋπολογισμού 5,8 εκ € δρομολογούνται για την Ευρυτανία Με την δημοπράτηση τριών μεγάλων έργων από το Τεχνικό Πρόγραμμα Συντήρησης του οδικού δικτύου συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στο Νομό από την ΠΕ Ευρυτανίας. Το πρώτο έργο με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΠΟΚΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ», προϋπολογισμού 3.900.000,00 €, αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων για τη συντήρηση και βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε. Ευρυτανίας, καθώς και την άμεση επέμβαση για την αντιμετώπιση απροβλέπτων και επειγουσών αναγκών προκειμένου να εξασφαλιστεί η οδική ασφάλεια των συγκοινωνιών. Οι εργασίες που προγραμματίζονται αφορούν κυρίως του κάτωθι οδικούς άξονες:  Προυσός – Αραποκέφαλα  Αγία Τριάδα – Αγία Παρασκευή  Αγία Τριάδα – Πετράλωνα – Χόχλια  Φουρνά – Βράχα – Κλειτσός  Ράχη Τυμφρηστού – Αγία Τριάδα  Καρπενήσι - Στένωμα – Δομιανοί  Κρίκελλο – Δομνίστα  Δυτική Φραγγίστα – Κρυονέρι – Κρέντη  Δυτική Φραγγίστα – Γέφυρα Επισκοπής  Παρκιό – Διασταύρωση Βίνιανης - Φραγγίστα  Ραπρόπουλο – Πρασιά – Κέδρα  Σταυρός - Βαλαώρα  Βίνιανη – Δάφνη – Μαυρομμάτα και αναφέρονται σε κατασκευή οδοστρωσίας για την εξυγίανση – ενίσχυση των οδοστρωμάτων, σε ασφαλτικές εργασίες για την εξάλειψη των τοπικών φθορών του ασφαλτικού οδοστρώματος και την κατασκευή ασφαλτικών στρώσεων για την αποκατάσταση της ομαλότητας, στην αναβάθμιση και στην αντικατάσταση του φθαρμένου εξοπλισμού ασφαλείας και στη διαγράμμιση του δικτύου, στην αποκατάσταση των υπαρχουσών κατεστραμμένων πινακίδων και στη συμπλήρωση της σήμανσης με νέες, στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας, στην αντικατάσταση φθαρμένων συρματοπλεγμάτων συγκράτησης βροχοπτώσεων πρανών, στην αντικατάσταση τοίχων αντιστήριξης και συρματοκιβωτίων σε τμήματα παραπλεύρως του οδικού δικτύου το οποίο γειτνιάζει με ποταμούς, ρέματα κλπ, στην επισκευή τοιχοποιίας από λιθοδομή παραπλεύρως του οδικού δικτύου, στην επισκευή κατεστραμμένων φρεατίων και στην βαφή και συντήρηση κιγκλιδωμάτων γεφυρών. Το δεύτερο έργο με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΕ ΑΓΡΑΦΩΝ» προϋπολογισμού 1.000.000,00 € αφορά εργασίες οδοστρωσίας, ασφαλτόστρωσης καθώς και εργασίες για την σήμανση και την ασφάλεια σε τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου Βαρβαριάδα - Άγραφα μήκους 3.000μ και συγκεκριμένα για το τμήμα της οδού από Χ.Θ. 4+700 έως Χ.Θ.7+700. Σύμφωνα με την κυκλοφορία και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της οδού προτείνεται οδόστρωμα με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3.50μ., έρεισμα πλάτους 0.25 μ στα κατάντη ενώ στα ορύγματα θα κατασκευαστεί κρασπεδόρειθρο σε όλο το μήκος επεμβάσεων συνολικού πλάτους 1,20μ. Το τρίτο έργο με τίτλο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ» προϋπολογισμού 900,000,00 € αφορά στην αποκατάσταση εντοπισμένων βλαβών στα Τεχνικά Έργα Οδοποιίας, καθώς και στην κατασκευή νέων τεχνικών για την βελτίωση του οδικού δικτύου. Οι εργασίες που προγραμματίζονται αφορούν κυρίως: Για τον Δήμο Αγράφων  Στην Τ.Κ. Βαλαώρας στην θέση Σταυρός, αποκατάσταση της ασφάλειας του διαταραγμένου επικίνδυνου πρανούς με την ανακατασκευή τοίχου αντιστήριξης και εγκατάσταση αγκυρούμενου και ελεύθερου πλέγματος, καθώς και εγκατάσταση φράχτη απορρόφησης ενέργειας  Επισκευή τεχνικού και ανακατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στην Τ.Κ. Τοπολιάνων και αποκατάσταση τσιμεντόστρωσης.  Αποκατάσταση βλαβών και βελτίωση ορατότητας στροφών σε τμήματα της οδού Βούλπη-Βαλαώρα.  Στην Τ.Κ. Λιθοχωρίου στα ανάντι του οικισμό Αγ. Αθανάσιος, ανακατασκευή στραγγιστηρίου μήκους 100,00μ για την προστασία του κεντρικού δρόμου από την εισροή υδάτων.  Στην Τ.Κ. Λιθοχωρίου, αποκατάσταση του οδοστρώματος και τοποθέτηση σιδηροσωλήνων γεφυρών και κιγκλιδωμάτων ασφαλείας.  Αποκατάσταση καθίζησης στροφών, της Τ.Κ. Πρασιάς με την κατασκευή τοίχου αντιστήριξης από σκυρόδεμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και αποκατάσταση του οδοστρώματος.  Αποκατάσταση ζημιών γέφυρας στην Τ.Κ. Πρασιάς και αποκατάσταση οδοστρώματος. Επίσης θα επισκευαστεί το κρασπεδόρειθρο, θα τοποθετηθούν πινακίδες ελαχίστου πλάτους επί της γέφυρας και θα γίνει αποκατάσταση του οδοστρώματος.  Ανακατασκευή κιβωτοειδών οχετών στην ΤΚ Βούλπης.  Αποκατάσταση βλαβών οδοστρώματος σε μήκος 20,00μ περίπου, στην Τ.Κ. Δάφνης (πριν την γέφυρα προς Μαυρομάτα)  Αποκατάσταση του τελευταίου τμήματος του δρόμου προς την Ι.Μ. Στάνας με κατασκευή τσιμεντόστρωσης από σκυρόδεμα  Ανακατασκευή κιβωτοειδών οχετών πλησίον της γέφυρας Κακού στην Τ.Κ. Βραγγιανών.  Στην Τ.Κ. Μαυρομάτας, αποκατάσταση βλαβών και συγκεκριμένα ασφαλτόστρωση σε μήκος 200,00μ, κατασκευή κρασπεδόρειθρου, αποκατάσταση μπαρών σε μήκος 50μ και αποκατάσταση λάκκων.  Στην Δ.Ε. Κερασοχωρίου στον οικισμό Κρέντης, από Ακόνια προς Κρυονέρι, επισκεύη και ανακατασκευή τοίχου μήκους 25,00μ και ύψους 1,00 καθώς και κιβωτοειδών οχετών  Στην Τ.Κ. Παλαιοκατούνας, αποκατάσταση καθίζησης, με την αποκατάσταση του οδοστρώματος. Για τον Δήμο Καρπενησίου:  Στην Τ.Κ. Βράχας αποκατάσταση καθίζησης με αποκατάσταση του οδοστρώματος.  Ανακατασκευή σωληνωτών οχετών Φ100 και μήκους περίπου 12,00μ στην διασταύρωση προς Ι.Μ. Βράχας στην Τ.Κ. Βράχας  Στην Δ.Ε. Φουρνά στην είσοδο προς Καρδίτσα, αποκατάσταση βλάβης- καθίζησης, με την επισκευή-ανακατασκευή τεχνικών αντιστήριξης και συρματοκιβωτίων.  Στον δρόμο προς Τ.Κ. Μεσοκώμης, ανακατασκευή κιβωτοειδών οχετών  Στην οδό προς Τ.Κ. Προδρόμου, αποκατάσταση βλαβών με ανακατασκευή τοίχων αντιστήριξης, τοποθέτηση εσχάρας για την απορροή των ομβρίων και τοποθέτηση αγωγού για μήκος 60,00μ.  Στην Τ.Κ Αγίας Τριάδας, κατασκευή κρασπέδου και αποκατάσταση καθίζησης και αποκατάσταση οδοστρώματος.  Στην Τ.Κ. Κρικέλλου, στην θέση Καμίνια (προς Καρπενήσι) , αποκατάσταση σωληνωτών οχετών, και οδοστρώματος.  Αποκατάσταση - ανακατασκευή δρόμου από ΕΟ Καρπενησίου Αγρινίου προς Χ.Κ. Καρπενησίου, μήκους 890,00μ, με κατασκευή κιβωτοειδών οχετών., κατασκευή υπόβασης και βάσης οδοστρωσίας και ασφαλτικού τάπητα.  Αποκατάσταση - ανακατασκευή δρόμου από στην Τ.Κ. Γοριανάδων , μήκους 350,00μ με κατασκευή υπόβασης. βάσης οδοστρωσίας και ασφαλτικού τάπητα. Για όλα τα ανωτέρα έργα έχει ήδη εξασφαλιστεί πιστώσεις 3 εκ € και το μεγαλύτερό τους κομμάτι αναμένεται να κατασκευαστεί το εντός του 2019 Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη πιστή στο πρόγραμμά της χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πραγματοποιήσει σημαντικά έργα για την περιοχή. Έργα τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα της Ευρυτανίας

AGRAFA NEWS Αποχαιρετιστήριο μήνυμα για τον εκλιπόντα Σύντροφο & Φίλο Γιώργο Αναγνώστου Εκ μέρους των φίλων και συντρόφων Δ. Μαντέκας

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Αναγνώστου
Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου αποχαιρετήσαμε τον φίλο, σύντροφο, δάσκαλο και
κυρίως υπέροχο ΄Ανθρωπο Γιώργο Αναγνώστου, που έφυγε ξαφνικά από κοντά μας
την Παρασκευή 22 του μήνα.
Είχε όλες τις αρετές του παραδοσιακού, ορεσίβειου Ευρυτάνα :
΄Ηθος, Φιλότιμο, Γενναιοδωρία, Φιλοπονία. Δεν κουραζόταν ποτέ να βοηθάει,
να εξυπηρετεί, να δίνει και μάλιστα από το υστέρημά του. Και όλα αυτά ανιδιοτελώς,
χωρίς να προσδοκά τίποτα. Απλά επειδή έτσι είχε μάθει και έτσι του άρεσε να κάνει.
Ως Δάσκαλος και Διευθυντής Σχολείων άσκησε τα καθήκοντά του με
υπευθυνότητα και απεριόριστη αγάπη προς τους μαθητές του και υπερβολική
κατανόηση προς τους συναδέλφούς του. Οι μαθητές του ανταπέδιδαν την αγάπη του,
και αυτό του έδινε ιδιαίτερη ικανοποίηση σε αντίθεση με τη μικρόψυχη, ιδιοτελή
συμπεριφορά κάποιων συναδέλφων του και δη προϊσταμένων του, που τον πίκραναν
πάρα πολύ.
Υπήρξε πάντα ενεργός πολίτης στο χώρο της Αριστεράς από τα φοιτητικά του
χρόνια. Μέλος του ΣΥΝ από της δημιουργίας του και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ έδινε
τις μάχες του και για γενικότερα προβλήματα της κοινωνίας μας και για τα
ειδικότερα του κλάδου του ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των συναδέλφων του.
Πάντα δίπλα στα παιδιά του, ευτύχησε να καμαρώσει δυο υπέροχους γιους.
Τους ευχόμαστε να βρουν τη δύναμη και το κουράγιο να ξεπεράσουν την μεγάλη
απώλεια και να κρατήσουν ως κληρονομιά τις αρχές του εκλιπόντος πατέρα τους.
Πιστός φίλος, σταθερή αξία για όλους και για τον καθένα μας και στα καλά
και στα δύσκολα.
Πάντα θα σε νοιώθουμε δίπλα μας, στην παρέα μας ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΓΙΩΡΓΟ
Οι φίλοι και σύντροφοί σου

AGRAFA NEWS Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Στηρίζουμε ενεργά και δια της συμμετοχής μας το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο για το Δήμο Καρπενησίου, Δημήτρη Λερογιάννη.

Τον Δ.Λερογιάννη στηρίζει για δήμαρχο στο Καρπενήσι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕυρυτανίαςΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 Επιδίωξή μας πάντα ήταν η συμπόρευση ευρύτερων κοινωνικών, πολιτικών δυνάμεων και προσώπων με σκοπό τη δημιουργία παράταξης που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη διοίκηση του Δήμου Καρπενησίου. Προσανατολισμένοι σταθερά σε αυτήν την κατεύθυνση για όλο το προηγούμενο διάστημα με υπομονή αλλά και επιμονή είχαμε συζητήσεις και διαβουλεύσεις με κινήσεις και πρόσωπα για τη δημιουργία ευρέος σχήματος χωρίς ηγεμονισμούς, όρους και προυποθέσεις. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες συσπειρώθηκαν πρόσωπα και κινήσεις που επιθυμούσαν την ανατροπή των κατεστημένων αντιλήψεων στη διοίκηση του δήμου με προσανατολισμό την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των δημοτών και όχι τις προσωπικές επιδιώξεις παραγόντων , διαδόχων και κληρονόμων. Θεωρούμε ότι όλες οι πλευρές έπραξαν το αναγκαίο. Ετσι έγινε κατορθωτό να καταλήξουμε στην ενδεδειγμένη λύση και για τον επικεφαλής που δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Λερογιάννη. Οφείλουμε επίσης να τονίσουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έθεσαν στη διάθεση του κοινού μας σκοπού τον εαυτό τους χωρίς υστεροβουλίες και με διάθεση για προσφορά. Χαρακτηριστική περίπτωση που πρέπει να εξάρουμε, του Λεωνίδα Παπαδόπουλου που απεσύρθη υπέρ του Δ. Λερογιάννη. Η στάση του αυτή τον τιμά. Εμείς στηρίζουμε ενεργά και δια της συμμετοχής μας το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο για το Δήμο Καρπενησίου, Δημήτρη Λερογιάννη. Τον θεωρούμε ως την άριστη επιλογή. Καλούμε τους φίλους και όλους τους δημότες να τον στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις. Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΕΚΑΣ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

AGRAFA NEWS ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Σπάσιμο Δήμων: Ιδού η Τροπολογία

25/2/2019
Ο AIRETOS εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα την Τροπολογία που έχει συντάξει το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με τη δημιουργία νέων Δήμων πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.
Όπως μπορείτε να δείτε, περιλαμβάνει πέντε άρθρα και εκτείνεται σε 20 σελίδες, προδιαγράφοντας όλες τις παραμέτρους πρακτικής υλοποίησης των διασπάσεων.

Σύμφωνα με το 1ο άρθρο, οι σημερινοί Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται, διασπώμενοι ως εξής:
1.  Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.
2. Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
3. Δήμος Νότιας Κέρκυρας
4. Δήμος Αργοστολίου
5. Δήμος Ληξουρίου
6. Δήμος Σάμης
7. Δήμος Σερβίων
8. Δήμος Βελβεντού
9. Δήμος Μυτιλήνης
10.  Δήμος Δυτικής Λέσβου

Το ίδιο άρθρο περιλαμβάνει τις εκλογικές ρυθμίσεις για το πως θα διαμορφωθούν οι εκλογικοί κατάλογοι και πως θα εφαρμοστούν τα κωλύματα των υποψηφίων.
Το 2ο άρθρο αφορά το προσωπικό των νέων Δήμων. 
Το 3ο ρυθμίζει τι θα γίνει με τα νομικά πρόσωπα, όπως ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Σχολικές Επιτροπές, αλλά και ειδικά μνημονευόμενα νομικά πρόσωπα. 
Το 4ο άρθρο αποτυπώνει τις περιουσιακές σχέσεις των νέων Δήμων, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα. Εξουσιοδοτική διάταξη προβλέπει τη συγκρότηση με Υπουργική Απόφαση σε κάθε Δήμο μιας “Επιτροπής κατανομής περιουσίας καταργούμενου Δήμου”.

Η πολιτική είδηση πάντως προκύπτει από το 5ο άρθρο.  Όπως θα διαβάσετε, προβλέπει τη δημιουργία μιας “Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων των Ο.Τ.Α. A’ βαθμού”, με αντικείμενο “την υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού”.  Tο έργο της ορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί “εντός χρονικής διάρκειας δύο (2) ετών”, ενώ “με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος διάρκειας του έργου”.
Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση φαίνεται να παραπέμπει τα επόμενα “σπασίματα” μετά από 2 χρόνια το λιγότερο, ήτοι στην επόμενη Κυβέρνηση, επιχειρώντας να κλείσει οριστικά κάθε περαιτέρω σχετική διεκδίκηση κατά τη διάρκεια της δικής της θητείας.

Η Τροπολογία, όπως αναγράφεται στις σελ.19 και 20, έχει συνταχθεί από το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών για να κατατεθεί ως Υπουργική.  Το ζήτημα, όμως, δεν έχει κλείσει, δεδομένου ότι έχει προταθεί και να δρομολογηθεί ως Βουλευτική (δηλαδή, πρακτικά, τα σημεία που βλέπετε για τις υπογραφές των Υπουργών, να αντικατασταθούν από υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να παρακαμφθεί η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να μη δουν από τώρα οι δημότες πόσο θα τους κοστίσει, εφάπαξ και ετησίως όλα τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία και λειτουργία πολλαπλάσιων Δήμων.http://www.airetos.gr

Δείτε την Τροπολογία ΕΔΩ

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

AGRAFA NEWS Συνάντηση του Δημάρχου Αγράφων με τη Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου κα Κλωνάρη Χριστίνα



Την Δευτέρα 18-2-2019 ο κ. Μπαμπαλής επισκέφθηκε το Ελληνικό Κτηματολόγιο, όπου
συζήτησε με τον Γενική Διευθύντρια ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή του
Κτηματολογίου, στο δήμο Αγράφων.
Ο κ. Μπαμπαλής ανέλυσε στην κ. Κλωνάρη τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της
ορεινότητας, της μορφολογίας και των καιρικών συνθηκών, καθώς και το γεγονός, ότι πολλοί
ιδιοκτήτες ζουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να
ανταποκριθούν μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή,
δηλαδή ως 18-3-2019.
Ο Δήμαρχος Αγράφων και η Διευθύντρια του Ελληνικού Κτηματολογίου συμφώνησαν ότι,
εφόσον χρειαστεί να δοθεί παράταση, θα δοθεί έως και 3 μήνες επιπλέον, αλλά θα
εξαντληθεί και κάθε άλλη δυνατότητα που υπάρχει και γενικότερα θα έχουμε την βοήθεια
και τις διευκολύνσεις που θα χρειαστούν.
Καλούνται οι δημότες μας, προκειμένου να ενημερωθούν και να διευκολυνθούν, να
απευθύνονται στα γραφεία Κτηματογράφησης του Κτηματολογίου στα τηλέφωνα:
Παλαιοκατούνα: 2237770820
Καρπενήσι: 2237023200

AGRAFA NEWS Β.Αποστόλου: Εξασφαλίστηκε η συνέχιση της απασχόλησης των δασεργατών του προγράμματος ΟΑΕΔ.




Δήλωση του τέως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Β.Αποστόλου: 
“Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους αρμόδιους Υπουργούς επεκτείνεται κατά 8 μήνες το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της Εύβοιας και της χώρας γενικότερα. 

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι η Κυβέρνηση αποδεικνύει την ευαισθησία της όχι μόνο στο θέμα της απασχόλησης, που ασφαλώς είναι το κύριο για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, με την εξειδίκευσή τους στα ζητήματα της αντιπυρικής προστασίας.” 

AGRAFA NEWS Η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και την απασχόληση των εργαζόμενων.



Αθήνα, 21/02/2019 

Ο τέως Υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων ΛΑΡΚΟ, την Πέμπτη 21-02-2019, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα: «ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ – (Σύμβαση της ΔΕΗ – Κρατικές Ενισχύσεις)», έκανε την παρακάτω τοποθέτηση: 
«Αν και ο πολιτικός χώρος που ανήκω δεν έχει καμία ευθύνη για την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ, προτείνω να δούμε τα πράγματα με βάση τα δεδομένα που έχουμε.

Πρώτο δεδομένο η βούληση της Κυβέρνησης, όπως την έχει εκφράσει τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης με πλήρη διασφάλιση της απασχόλησης των εργαζομένων.

Για να συμβεί αυτό πρέπει τα υπόλοιπα δεδομένα να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες κινήσεις, αποφάσεις και πράξεις. Να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα που άπτονται 
  1. των ανακτήσεων που η ΛΑΡΚΟ είναι υποχρεωμένη να κάνει μετά τη καταδικαστική απόφαση των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων, 
  2. των λοιπών πιστωτών που έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες σε προσημειώσεις παγίων και 
  3. των σχέσεων ΛΑΡΚΟ και ΔΕΗ.
Η καταδίκη της χώρας μας για κρατικές ενισχύσεις αφορούν συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις από τις Τράπεζες, πρώην Αγροτική και Εθνική και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, τα χρόνια 2008,2010, και 2011 και οριστικοποιήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα το 2014, παραμονές εκλογών, της τότε συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να πείσει την Ε. Επιτροπή με το γνωστό πλάνο τριχοτόμησης του Σταϊκούρα.

Η καταδικαστική αυτή απόφαση είναι σοβαρή, δεν είναι καταστροφική. Θα ξεκινήσουμε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπονώντας ένα νέο σχέδιο υπηρέτησης της απόφασης προς την κατεύθυνση απομείωσης των ανακτήσεων.

Ανάλογο πρόβλημα βρήκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν με δικαστική απόφαση κληθήκαμε να ανακτήσουμε, για ρυθμίσεις συνεταιριστικών δανείων της δεκαετίας του 1990, 460 εκατ. ευρώ. Αντιμετωπίστηκε επί θητείας μου με συνεχείς διαπραγματεύσεις, φτάνοντάς το στα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να πληρώσουμε μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση.

Με την κατάθεση και έγκριση του συγκεκριμένου σχεδίου αποτελεί μονόδρομο για τους πιστωτές η εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για νομικές διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών των παγίων. Εξάλλου μπορεί να υπάρξει και δικαστική προστασία.

Για τις σχέσεις ΛΑΡΚΟ – ΔΕΗ, η υπογραφή μιας αμοιβαία αποδεκτής σύμβασης δεν μπορεί να περνά μέσα από αγχώδεις διαδικασίες και ολιγοήμερες παρατάσεις, πόσο μάλλον όταν το νικέλιο είναι ένα προϊόν με μεγάλες διακυμάνσεις σε αξίες και χρόνους.

Πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη διαμεσολάβηση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Πάνω από όλα όμως εσείς να μείνετε ενωμένοι κι εμείς από τη μεριά μας θα είμαστε δίπλα σας. Περάσαμε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις και σταθήκαμε όρθιοι. Βγάλαμε τη χώρα από την κρίση. Θα τη φέρουμε σιγά –σιγά στη κανονικότητα. Και η δική σας κανονικότητα είναι συνδεδεμένη με τη διασφάλιση της εργασίας σας.»

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

AGRAFA NEWS Δεν σε ξεχνάμε ωρέ μπάρμπα-Λάμπρο!


Κινώντας κατά τα αγαπημένα μου Άγραφα συνήθιζα πάντα να σταματώ στη Βαρβαριάδα, σε αυτό το λιλιπούτειο συνοικισμό του Μάραθου με τα 3-4 φτωχικά σπιτάκια δίπλα στον Αγραφιώτη ποταμό. Άφηνα το αυτοκίνητο αρκετά πριν και τραβούσα κατά κει ποδαράτος και σιγά, πάντα σιγά, λες και διάβαινα μια αόρατη πύλη προς το μαγικό κόσμο των Αγράφων. Ζερβά μου το ποτάμι το προαιώνιο, στα δεξιά οι δασόφυτες πλαγιές και ίσα μπροστά μου διάπλατα ανοιχτή… η αγκαλιά του μπάρμπα Λάμπρου! Έτσι ακριβώς τον θυμάμαι το γέροντα να ‘ρχεται προς το μέρος μου μόλις με έβλεπε. Με ανοιχτή την αγκαλιά, μέχρι που έσμιγαν οι αγκαλιές.   
"Που ‘σαι ωρέ παλικάρι, μαύρη πέτρα μωρέ;", σου ‘βγαζε αμέσως το παράπονο για την μακρά απουσία. Σπάνια του εξηγούσα για την Αθήνα και τις έγνοιες της δικής μου καθημερινότητας. Δεν ήθελα να τον μολέψω. Καλά ήταν εκεί. Προτιμούσα να τον ακούω. Είναι προτιμότερο να τους ακούς τους παλιούς. Τα καλοκαίρια πάντα καθόμασταν απέξω, σε ένα παράξενο "τραπέζι", τρόπος του λέγειν δηλαδή, ήταν ένα από κείνα τα τεράστια καρούλια της ΔΕΗ που τουμπαρισμένο στα πλάγια χρησίμευε σα μεγάλη στρογγυλή τάβλα. Μέχρι να καταλάβεις, σου ‘φερνε παγωμένο το νερό από τη διπλανή βρύση. Τον τράταρα τσιγάρο. Έφερνε τη μπουκάλα. Όταν τύχαινε να τον τρακάρω χειμώνα, πάντα μπαίναμε μέσα στο μαγαζάκι του, εκείνη τη γηραλέα παράγκα με τα παλιά σανιδένια ράφια, τις πλεχτές καρέκλες και τα τραπεζάκια με την πράσινη φορμάικα. Στον τοίχο κρεμασμένο το τρανζίστορ, πιο εκεί ο «πήχης» και παραδίπλα το κατρουτσάκι. Κι όπως έπεφτε η βροχή στον τσίγκο, έτσι στάλαζε και το τσίπουρο στα ρακοπότηρά μας. Κι η σόμπα. Ε ρε αυτή η ξυλόσομπα, πόσο κοσμάκη ζέστανε και πόσους μουσκεμένους διαβάτες στέγνωσε δεκαετίες ολάκερες.
Ο μπάρμπα-Λάμπρος των Αγράφων, κατά κόσμο Λάμπρος Κοντογούνης, ήταν για πολλά, για πάρα πολλά, χρόνια ο Ακρίτας της Αγραφιώτικης Γης. Αυτό το ταπεινό μαγαζάκι αποτελούσε χωρίς υπερβολή "κέντρο διερχομένων". Δεν ξέρω ούτε έχω ακούσει άνθρωπο που να αγαπάει πραγματικά τα Άγραφα και να μη στάθηκε κάποια στιγμή εδώ. Το μαγαζί είχε μεγάλη ιστορία, αποτελούσε ένα ζωντανό "μουσείο" όλης της περιοχής. Πρωτολειτούργησε από τους γονείς του Λάμπρου, τον Γιώργη και τη Σαββούλα, το 1937 σαν χάνι. Ένα ζεστό φιλόξενο ορεσίβιο καταφύγιο για τους περαστικούς που ανηφόριζαν κατά τα απομονωμένα Αγραφιώτικα χωριά: Μάραθο, Μοναστηράκι, Επινιανά, Άγραφα, Βραγγιανά, Τρίδεντρο, Τροβάτο. Διέκοψε τη λειτουργία του το 1947 στον εμφύλιο, όταν ο κυβερνητικός στρατός  ξερίζωσε τους κατοίκους της περιοχής για να μην βρίσκουν οι αντάρτες στήριξη κι έτσι, λοιπόν, και οι Κοντογούνηδες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Αγρίνιο. Με το λεγόμενο "επαναπατρισμό" το 1950, η καμινάδα στο χάνι κάπνισε ξανά. Στρωματσάδα, ένα κατσαρολάκι ζεστό φαγητό και πάνω απ’ όλα καλή καρδιά! Λίγο μετά, ανέλαβε ο ίδιος ο νεαρός, τότε, Λάμπρος κι από εκεί κι ύστερα το μαγαζάκι δεν διέκοψε ποτέ ξανά τη λειτουργία του. Κι όταν κάποτε, κοντά στο ’80, με την κατασκευή του δρόμου, έπαψε πλέον να υφίσταται ως χάνι, εντούτοις παρέμεινε το θρυλικό μαγαζάκι-σύμβολο της Βαρβαριάδας, με πέντε έξι μικροείδη πρώτης ανάγκης στα ραφάκια του, με τους μεζέδες, το κρασάκι και τα αξέχαστα νυχτέρια με τα βιολιά και τα κλαρίνα. Σημείο αναφοράς όλων των Αγράφων!
Ο γέροντας ήτανε σωστό παλικάρι. Τα χρόνια που κουβαλούσε στην πλάτη του δεν τον έβαζαν κάτω. Τη χαίρονταν "τη ρουφιάνα" τη ζωή o μπάρμπα Λάμπρος. Η άγρια μα όμορφη Αγραφιώτικη φύση ήτανε το σπίτι του, οι "βλαβερές" μικροαπολαύσεις  η χαρά του. Με τα κυνήγια του, τα ψαρέματά του, τα τσίπουρά του, τα τσιγάρα του, τα κλαρίνα του, τις γυροβολιές του στα πανηγύρια, τα αθώα πειράγματα στη γνωστή Γιώτα, την τραγουδίστρια δημοτικών τραγουδιών, που ο κοτσονάτος γέροντας θαύμαζε και ήταν η αδυναμία του. Ωραίος "ως Έλλην"! Ο μπάρμπα-Λάμπρος με την τρανή γενειάδα, ήταν η ζωντανή απόδειξη της αέναης μάχης ανάμεσα στο αυθεντικό παρελθόν που αντιστέκεται αρνούμενο πεισματικά να παραδοθεί στο φτιασιδωμένο παρόν. Τα γλέντια και οι χοροί που κρατούσαν ως το πρωί μέσα στο φτωχικό μαγαζάκι του, έγραψαν ιστορία και συζητιούνται ακόμα. Στη γιορτή της Αγιά Βαρβάρας ο μπάρμπα-Λάμπρος διοργάνωνε πάντα το δικό του πανηγυράκι εκεί, μέσα στην παραγκούλα του! Τούτο το γεγονός ήταν η μεγάλη του χαρά, το δικό του "τάμα". Και του ‘δινε και καταλάβαινε!  Κι ο ίδιος ήταν πάντα η ψυχή της παρέας. Γελαστός, αν και πολλές φορές, τελευταία, τον θυμάμαι εκεί που γέλαγε, ξάφνου να βγάνει ένα βαθύ αναστεναγμό. Να ήταν η ανάμνηση της κυράς του "που ‘φυγε" νωρίτερα ή τάχα η θύμηση του χαμένου του γιού;  Κάτι έλεγε που και που. Απόφευγα να ρωτάω παραπάνω. Κάποια φορά σκέφτηκα ότι μπορεί κιόλας να διαμαρτυρόταν στη ζωή. Με το δικό του τρόπο…
Το ‘χε καμάρι ο μπάρμπα Λάμπρος εκείνο το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ/ταινία του αείμνηστου Γιώργου Κολόζη στο οποίο συμμετείχε και ο ίδιος (βλ. εδώ)! Ακόμη πιο πολύ, όμως, κι από αυτή την προσωπική του παρουσία "στο γυαλί", καμάρωνε για το γεγονός ότι εκείνος είχε οδηγήσει "τα παιδιά της τηλεόρασης", στη Σπηλιά του Κατσαντώνη, ψηλά στο Μοναστηράκι, για να γίνει το αφιέρωμα στον Ευρυτάνα επαναστάτη. Είχε να το λέει: "να μάθει ο κόσμος για τον ξεχασμένο Κατσαντώνη" έλεγε και ξανάλεγε. Λυπόταν που δεν είχε καταφέρει ακόμη να πάει κάτω στον Αχελώο στο "πήδημα του Κατσαντώνη", στο απόκρημνο σημείο όπου ο Αγραφιώτης μαχητής προσπαθώντας να ξεφύγει από τους διώκτες του έδωσε ένα τεράστιο σάλτο πέρα από το ποτάμι, πράγμα που σήμερα ίσως και να αποτελούσε παγκόσμια διάκριση! "Αυτοί είμαστε οι Αγραφιώτες, για τη λευτεριά πετάμε σαν πουλιά, άμα χρειαστεί" μου ‘λεγε. Ούτε ήθελε να ακούει για πόλεις. Την Άνοιξη του 2009 πέρασα με μια παρέα από εκεί. Μια κοπέλα τον ρώτησε ανυποψίαστη: "Μπάρμπα Λάμπρο θα έφευγες ποτέ από τα Άγραφα;". Αυτός με το γλυκό ύφος που πάντα είχε απέναντι στις γυναίκες, της αποκρίθηκε: "Σε λίγο καιρό, μ’ αυτά που γένονται, θα παρακαλάτε εσείς παιδιά μου να ανεβείτε, εγώ από εδώ θα φύγω μόνο με συνοδειά τους αγγέλους"!
Έμαθα το χαμό του γέροντα δυο-τρεις μέρες αφότου είχε συμβεί (18-2-2011). Εκείνο το βράδυ που πήρα το πικρό μαντάτο, ένιωσα σαν κάτι από τον αυθεντικό κόσμο των Αγράφων να πέρασε στην αιωνιότητα. Ξαναπέρασα από τη Βαρβαριάδα μετά καιρό. Δεν μπόρεσα  να σταματήσω. Την επόμενη φορά, το περσινό φθινόπωρο, το έκανα. Αλλά δεν ήτανε όπως τότε. Ένα χαρτάκι με ένα αφιερωμένο ποίημα έστεκε καρφιτσωμένο στην κλειδωμένη ξυλόπορτα του ορφανού μαγαζιού. Κοίταξα από το θολό τζάμι. Κάποιοι καλοί άνθρωποι, δεν ξέρω ποιοι, είχαν φροντίσει να μην πειραχτεί τίποτε από το μαγαζάκι. Όλα έμειναν στη θέση τους όπως την τελευταία μέρα. Ήταν μάλλον ο καλύτερος φόρος τιμής.  Έκανα ένα γύρο από την πίσω πλευρά της παράγκας και πρόσεξα, παραχωμένα μέσα στη λάσπη, δυο παλιά κεραμικά άσπρα ντουί από αυτά που φόραγαν παλιά στις ξύλινες κολόνες της Δεη. Τα ξέχωσα και τα ‘πλυνα στη βρύση του μπάρμπα Λάμπρου. Τα πήρα μαζί μου. Μια καλή φίλη ζωγράφισε επάνω κάτι, να το ‘χω "θυμητικό" από κεί.
Δεν τον είδα να ‘ρχεται με το μπουκαλάκι το τσίπουρο παραμάσχαλα. Ερημιά…https://eyrytixn.blogspot.com

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

AGRAFA NEWS Με Την Κατερίνα Μπατζελή Κατεβαίνει Ο Κ.Νίκος Μαρούλης


Υπιψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την Κατερίνα Μπατζελή κατεβαίνει ο κ.Νίκος Μαροϋλης υπάλληλος στο Δήμο Αγράφων.σϋμφωνα με την ανακοίνωση που στάλθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας:

"Ευρυτάνισσες -Ευρυτάνες
Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για την γενικότερη επαναθεμελίωση της πολιτικής ζωής του τόπου.
Οι προσεχείς εκλογές πρέπει να αποτελέσουν το μέσον που θα βάλει τις δικλείδες ασφαλείας, ώστε να υπερισχύει το συμφέρον των πολιτών.
Οφείλουν οι πολίτες να ερευνήσουν, να βρουν και να εκλέξουν τα άτομα εκείνα, που εκτός των άλλων, είναι αποφασισμένα να διαθέσουν τον εαυτό τους προς όφελος της περιοχής και των πολιτών, που έχουν το ήθος, αλλά και την ταπεινοφροσύνη, να καταλάβουν ότι εκλέχτηκαν από τους πολίτες για να τους υπηρετήσουν και όχι να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις.
Οι πολίτες οφείλουν να κάνουν αυτή τη φορά σοβαρές πολιτικές αξιολογήσεις, να επιλέξουν ανθρώπους με ήθος, γνώση, εμπειρία, διάθεση. Διαφορετικά καμία ανάπτυξη και πρόοδος δεν πρόκειται να επιτευχθεί.
Πιστεύοντας ότι αυτές οι σκέψεις θα κυριαρχήσουν και στους πολίτες, αποδέχτηκα την πρόταση της κ. Κατερίνας Μπατζελή και κατέρχομαι ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στις προσεχείς εκλογές."
Μαρούλης Νικόλαος

AGRAFA NEWS ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ για τις τοπικές εκλογές, την Κυριακή 17/2/2019, στις 11:00 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Καρπενησίου (πάνω από την κεντρική πλατεία). Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Γκορόγιας, υπ. δήμαρχος Καρπενησίου και ο Κώστας Μπασδέκης, υπ.Περιφερειάρχης Στερεάς).
Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.
ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6981590436 (ΜΠΑΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ)

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

AGRAFA NEWS Με τον Αγοραστό ο πρόεδρος των Σαρακατσαναίων


Όταν η εθελοντική προσφορά ετών ενός ατόμου στα κοινά, μέσα από τη συμμετοχή του σε πολιτιστικούς συλλόγους (συγκεκριμένα στο σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας ) τόσο από τη θέση του απλού μέλους,  όσο και από την θέση του Προέδρου αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός τότε η προσφορά στα κοινά και από άλλο τομέα μπορεί να θεωρηθεί προδιαγεγραμμένη.
Η ανοδική πορεία του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν.Λάρισας «Ο Κατσαντώνης» τα τελευταία χρόνια υπό την Προεδρία του κ. Παναγιώτη Κατσαρού οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην διαρκή και αποτελεσματική προσφορά εθελοντικής εργασίας, χαράζοντας μία επιτυχημένη πορεία ενασχόλησης του με τα κοινά.
Η οποιαδήποτε μορφή ενασχόλησης με τα κοινά του τόπου μας μέσα και από άλλους τομείς όταν αυτή δεν εξυπηρετεί συμφέροντα (είτε πολιτικά είτε άλλου είδους) αλλά στοχεύει στην διεκπεραίωση υποθέσεων και κάλυψη αναγκών προς όφελος των συμπολιτών μας τότε είναι θεμιτή, ειδικά όταν υπάρχουν δείγματα υγιούς δράσης σε προηγούμενες καίριες θέσεις.
Ο Παναγιώτης Κατσαρός πατέρας δυο παιδιών, ελεύθερος επαγγελματίας και πρόεδρος του συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας εδώ και πέντε χρόνια (αγαπημένος πρόεδρος και αποδεκτός σε όλους τους Σαρακατσαναίους και όχι μόνο), γέννημα – θρέμμα Λαρισαίος, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Αγοραστού.
Μία υποψηφιότητα που αν μη, τι άλλο, αποτελεί δυνατό χαρτί για τον Λαρισαίο περιφερειάρχη…https://www.onlarissa.gr

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

AGRAFA NEWS Χαρίτσης: Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει χιλιάδες προσλήψεις (ΒΙΝΤΕΟ)


8/2/2019
Στη δήλωση ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει χιλιάδες προσλήψεις στην Παιδεία, την Υγεία και την Αυτοδιοίκηση προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης δείχνοντας πως η κυβέρνηση επενδύει προεκλογικά στη συνταγή των προσλήψεων. Παράλληλα ανέφερε ότι «η απόφαση για τις βουλευτικές εκλογές θα ληφθεί με καθαρά πολιτικούς όρους, όχι με τεχνικούς».
«Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει χιλιάδες προσλήψεις στην Παιδεία, την Υγεία και την Αυτοδιοίκηση, μεταξύ των οποίων και οι 8.166 θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, για τις οποίες διαβεβαίωσε ότι οι επιτυχόντες θα έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους πριν από τις δημοτικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο κ. Χαρίτσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα τεχνικό πρόβλημα για τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου. Το υπουργείο Εσωτερικών είναι πανέτοιμο για κάθε ενδεχόμενο, επισήμανε, ενώ έκανε λόγο για υπαινιγμούς που αναφέρονται σε σχέδιο νοθείας στις εκλογές υποστηρίζοντας πως «είναι απαράδεκτοι και αγγίζουν τα όρια της θεσμικής εκτροπής».
«Η ΝΔ από τη μία ζητά την επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, που σημαίνει πάγωμα των προσλήψεων και από την άλλη εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν κάνει προσλήψεις στην υγεία. Η υποκρισία έχει και τα όριά της», πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ακόμα ότι «αυτή η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τις μεγάλες προκλήσεις, καθώς έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και έλυσε με εθνικά επωφελή τρόπο την ιστορική εκκρεμότητα του Μακεδονικού. Τώρα προέχει η υλοποίηση των θετικών μέτρων για την ελάφρυνση της κοινωνικής πλειοψηφίας».
 
Τέλος, για το μείζονος σημασίας  θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά σύνθετο πρόβλημα που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να αγγίξει μέχρι τώρα», προσθέτοντας ότι «εμείς συστήσαμε με διακομματική συναίνεση, επιτροπή με επιστήμονες εγνωσμένου κύρους που για πρώτη φορά αντιμετωπίζει το ζήτημα με θεσμική σοβαρότητα», χωρίς όμως να αποσαφηνίσει το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕhttp://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS Κτηματολόγιο:Παράταση ένα χρόνο για τις δηλώσεις ζητούν οι πολίτες των Αγράφων.

Παράταση τουλάχιστον ενός έτους για την κατάθεση δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ζητούν με επιστολή τους στον Yπουργό Περιβάλλοντος αλλά και στον πρόεδρο του Εθνικού Κτηματολογίου ,οι πολίτες των Αγράφων , καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον δήμο Αγράφων δυσκολεύουν την συλλογή των απαραίτητων εγγράφων.
Ακολουθεί η επιστολή της Κίνησης Πολιτών Αγράφων:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 
Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης δηλώσεων στο Κτηματολόγιο, για το σύνολο των ιδιοκτησιών του δήμου Αγράφων. 
Χωρίς να αμφισβητούμε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα ολοκλήρωσης της πλήρους  κτηματογράφησης ως κάτοικοι των Αγράφων θεωρούμε καθήκον μας να σας επισημάνουμε τα εξής:
 -Οι χρονικές προθεσμίες (3 μήνες για συμπολίτες μας στα Άγραφα  και στην υπόλοιπη Ελλάδα, 6 μήνες για συμπολίτες που ζουν στο εξωτερικό) είναι σαφέστατα ασφυκτικές, σε εποχή μάλιστα που η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών συνεπάγεται τις περισσότερες φορές βαρύ και δυσβάστακτο οικονομικό κόστος.
-Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν όλο τον χειμώνα στα Άγραφα δυσκολεύουν και κάνουν αδύνατη την προσέγγιση των ιδιοκτησιών τους από τους Αγραφιώτες ανα την Ελλάδα. 
-Εμπειρίες από άλλες περιοχές με το απαράδεκτα υψηλό ποσοστό λαθών (85%) καταδεικνύει την ανάγκη για πλήρη και σε βάθος ενημέρωση των συμπολιτών μας σε όλα τα επίπεδα και την πάσης φύσεως διευκόλυνση τους .
Απευθύνουμε έκκληση προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και την «Εθνικό Κτηματολόγιο» για παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων για τουλάχιστον 1 έτος. 
Είναι απαράδεκτο τα λάθη και τις διαχρονικές καθυστερήσεις με ευθύνη της Πολιτείας να τις πληρώσουν εν τέλει οι πολίτες των Αγράφων που κινδυνεύουν ακόμα και με απώλεια των ιδιοκτησιών τους.

Κίνηση Πολιτών Aγράφων
Κ.Π.Α    

AGRAFA NEWS Β.Αποστόλου: Το ελληνικό γιαούρτι κέρδισε μια μεγάλη μάχη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Δήλωση του τέως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου, με αφορμή την γνωστοποίηση από τον Επίτροπο Υγείας κ. Ανδρουκάϊτις για την απόσυρση από την Τσεχία της χρήσης του όρου ελληνικό γιαούρτι στα προϊόντα γιαούρτης που παράγονται στην επικράτειά της: 
“Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, που αφορά ένα ελληνικό προϊόν, με τεράστιες δυνατότητες εξαγωγής στις διεθνείς αγορές. 

Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε έτσι απλά. Το πρόβλημα έχει προκύψει από το 2016 που η Τσεχία επεχείρησε να σφετεριστεί τη φήμη του ελληνικού γιαουρτιού με στόχο να παραπλανήσει τους καταναλωτές. 

Έκτοτε έχουν γίνει πολλές παραστάσεις στη συγκεκριμένη χώρα που έφτασαν μέχρι την προετοιμασία φακέλλου για προσφυγή στα Δικαστήρια, αλλά και αλλεπάλληλες συζητήσεις και καταγγελίες στα Συμβούλια Υπουργών, που συμμετείχαν τόσο ο Επίτροπος Υγείας ο κ. Ανδρουκάϊτις, όσο και ο Επίτροπος Γεωργίας, ο κ. Χόγκαν. 

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω και τους δύο Επιτρόπους για τη θετική τους προσέγγιση, αλλά και πολλούς άλλους Υπουργούς Γεωργίας, όπως οι Υπουργοί Γαλλίας και Ιταλίας που στάθηκαν στο πλευρό μας σε αυτή τη δυσκολία. 

Πρέπει όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ολολκηρώσει γρήγορα τη διαδικασία που ξεκινήσαμε, της κατοχύρωσης του ελληνικού γιαουρτιού ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). 

Για την υπεράσπιση βέβαια της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες με απτά αποτελέσματα, όπως αυτά του γιαουρτιού αλλά και της φέτας“