Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019

AGRAFA NEWS Ακόμα 27 έργα πνοής στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Κώστας Μπακογιάννης : «Η δουλειά δεν σταματά ούτε λεπτό. Πετυχαίνουμε στόχους και συνεχίζουμε »

                                     

                                             

Άλλα 27 έργα στην Εύβοια, την Φθιώτιδα, την Φωκίδα και την Βοιωτία εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 29 εκατ. ευρώ και αφορούν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας, οδοποιίας, ανακατασκευές-συντήρηση κτιριακών υποδομών, λιμενικά έργα, αναπλάσεις περιοχών, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.
Ανάμεσα στα έργα είναι η αποκατάσταση βλαβών της Επαρχιακής Οδού «Σκύρος – Λινάρια» μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 6-2-2019 που έπληξαν το Δήμο Σκύρου, η αναβάθμιση του προβλήτα στο λιμάνι της Ιτέας, η κατασκευή κολυμβητηρίου στο Δήμο Θηβαίων, η αποκατάσταση και ανάδειξη του Ασκληπιείου Δαφνούντoς στον Άγιο Κωνσταντίνο, κ.α.
 «Η δουλειά δεν σταματά ούτε λεπτό. Πετυχαίνουμε στόχους που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Με σοβαρό σχεδιασμό που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας. Κυρίως όμως με την καθημερινή  συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τις προτεραιότητες. Συνεχίζουμε όλοι μαζί την προσπάθεια, συνεχίζουμε με μεγάλα και μικρότερα έργα που αλλάζουν την εικόνα της Στερεάς Ελλάδας» επεσήμανε ο Κώστας Μπακογιάννης.

AGRAFA NEWS Αλλάζουν την ημερομηνία των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών;Όπως είναι γνωστό, χθες 27/2/2019 δόθηκε στη δημοσιότητα η 2η Έκθεση Εποπτείας της Χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο AIRETOS στη Σελίδα 82 αυτής και συγκεκριμένα στην αριθμ. 35 υποσημείωση εντόπισε αναφορά για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, η οποία διαφέρει από αυτήν που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

Αναφέρεται επί λέξει:
« Regional and local elections to take place in two rounds on 19 and 26 May (the 2nd round taking place at the same date as the elections to the European Parliament). ... ».
Δηλαδή « οι περιφερειακές και τοπικές εκλογές θα λάβουν χώρα σε δύο γύρους στις 19 και 26 Μαΐου (ο δεύτερος γύρος πραγματοποιείται στην ίδια ημερομηνία με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). ... »

Υπενθυμίζεται ότι η παρ.4 του αρ.9 του Καλλικράτη, όπως αντικαταστάθηκε από το αρ.6 του Κλεισθένη, προβλέπει πως ο Α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών διεξάγεται ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, ήτοι στις 26 Μαΐου, ενώ ο Β’ γύρος την επόμενη Κυριακή όπου χρειαστεί.

Είναι δυνατόν να υπάρχει λάθος σε τόσο επίσημο και σημαντικό έγγραφο ;
Μήπως οι “θεσμοί” ενημερώθηκαν για κάτι που οι Έλληνες ψηφοφόροι ακόμα αγνοούν ; Δείτε το σχετικό απόσπασμα της Έκθεσης:http://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS Ανακοίνωση νέων υποψηφίων των Νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Συναντήσεις της κ. Κατ. Μπατζελή με τους Δημάρχους Λαμιέων και Δομοκού.

Λαμία, 27 Φεβρουαρίου2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Υποψήφια Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Μπατζελή υποδέχθηκε στην παράταξη «πατρίδα μας η Στερεά» έξι νέους Υποψηφίους Περιφερειακού Συμβούλους. Από τη Φθιώτιδα, τους κ.κ. Δημοσθένη Δημούδη, γυμναστή από το Ν.Μοναστήρι Δομοκού, τον κ. Γιάννη Κατσίκα, τραπεζικό υπάλληλο και πρώην Περιφερειακό Σύμβουλο από τη Σπερχειάδα, την κα Γεωργία Κυριαζή, φοιτήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, από την Αταλάντη και τον κ.Σωκράτη Μπούτση, ελεύθερο επαγγελματία – αγρότη από την Ανθήλη Λαμίας. Από την Ευρυτανία τον κ. Γιάννη Λαμπράκη, αστυνομικό από την Αγ.Τριάδα Καρπενησίου και την κα Ειρήνη Ντρίβα ελεύθερη επαγγελματία από το Καρπενήσι. «Πρόκειται για επαγγελματίες, ενεργούς πολίτες, με απήχηση στην κοινωνία του Νομού τους και με άποψη για τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια» τόνισε η κα Μπατζελή. Συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της για τη θέση της Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, στην κατεύθυνση της συνεργασίας των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της Περιφέρειας με στόχο τη συγκρότηση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου, η Κατερίνα Μπαζτελή συναντήθηκε τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου με τους Δημάρχους Λαμιέων κ.Νίκο Σταυρογιάνη και Δομοκού κ.Δημήτρη Τζιαχρήστα καθώς και με τις αρχές των Περιφερειακών Διοικήσεων-Διευθύνσεων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαμιέων, η Υποψήφια Περιφερειάρχης έθεσε τους κύριους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η Περιφέρεια ώστε σε συνεργασία με τον Δήμο να επιτευχθεί η ανάδειξη της εξωστρέφειας της πόλης, ο ρόλος της ως πρωτεύουσα της Στερεάς και η επιτάχυνση των αναπτυξιακών προγραμμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Από τον Δήμαρχο Δομοκού κ.Τζιαχρήστα ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν την γεωργία και κτηνοτροφία, τις αρδευτικές υποδομές και τη διαχείριση απορριμμάτων, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί πλήρη ενεργοποίηση των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

AGRAFA NEWS Νίκος Ανδρουλάκης: Πρωτοβουλία για την αποζημίωση των ψαράδων λόγω των λαγοκέφαλων.


Προβλέπεται κοινοτική χρηματοδότηση και τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση;
Γραπτή ερώτηση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέτρων αντιμετώπισης της αύξησης του αριθμού των λαγοκέφαλων και αποζημίωσης των καταστροφών που έχουν υποστεί οι ψαράδες της Κρήτης κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται στις αρνητικές συνέπειες που έχει το συγκεκριμένο ψάρι στο οικοσύστημα της Μεσογείου, καθώς είναι ένας από τους λεσσεψιανούς μετανάστες, οι οποίοι έχουν έρθει στην Μεσόγειο από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, επηρεάζοντας τα αλιευτικά αποθέματα. Παράλληλα επιτίθεται και καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων, προκαλώντας τους σοβαρή οικονομική επιβάρυνση. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ψάρι είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου καθώς περιέχει μία νευροτοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Νίκου Ανδρουλάκη:
Τα τελευταία χρόνια έχει δραματικά αυξηθεί ο πληθυσμός του λαγοκέφαλου, που ανήκει στην κατηγορία Lagocephalus sceleratus και είναι ένας από τους λεσσεψιανούς μετανάστες, οι οποίοι έχουν έρθει στην Μεσόγειο από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η εισβολή ξενικών ειδών όπως ο λαγοκέφαλος, ο οποίος είναι ένα επικίνδυνο και τοξικό ψάρι, επηρεάζει το οικοσύστημα της Μεσογείου περιορίζοντας περεταίρω τα αλιευτικά αποθέματα της περιοχής. Ο πληθυσμός του αυξάνεται συνεχώς και η τοξικότητά του έχει τριπλασιαστεί από την είσοδό του στην Μεσόγειο. Επίσης το συγκεκριμένο ψάρι προκαλεί σοβαρές οικονομικές ζημιές καθώς καταστρέφει τα δίχτυα των ψαράδων. Έχοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή ο λαγοκέφαλος έχει έντονη παρουσία, στην Ιεράπετρα, τη Σητεία, την Ελούντα, το Ηράκλειο και τον Κόκκινο Πύργο, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό του πληθυσμού του λαγοκέφαλου και αν ναι, έχουν αξιοποιηθεί αυτοί οι πόροι από την Ελληνική Κυβέρνηση;
- Θα μπορούσε ο λαγοκέφαλος να ενταχθεί στην κατηγορία των χωροκατακτητικών ξένων ειδών του Κανονισμού 1143/2014 ΕΕ;
- Τι δυνατότητες αποζημίωσης υπάρχουν για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι ψαράδες, τόσο στις υποδομές τους, όσο και στο εισόδημά τους, από επιθέσεις λαγοκέφαλων;

AGRAFA NEWS Πολυετής αδικαιολόγητη αποχή εκπαιδευτικού από τα καθήκοντά του Κύριε Υπουργέ .

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ
Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καρπενήσι 26 Φεβρουαρίου 2019 ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κύριο Κώστα Γαβρόγλου ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΜΑ: Πολυετής αδικαιολόγητη αποχή εκπαιδευτικού από τα καθήκοντά του Κύριε Υπουργέ, Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Συντάγματος και το άρθρο 16 παρ.1Α, του Νόμου 1558/1985, οι Υπουργοί έχουν υπό την εποπτεία τους την Ανώτατη Δ/νση των Υπηρεσιών η οποία υπάγεται στο Υπουργείο το οποίο προΐστανται και κατευθύνουν, συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν την δράση τους καθώς και των υπαγομένων σε αυτούς υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών. Στην προκειμένη περίπτωση, υπάλληλος του Υπουργείου σας, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, πρώην Δήμαρχος Καισαριανής και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διορίσθηκε το 1992 στο Γυμνάσιο Αγράφων Ευρυτανίας και το 1994 μετατέθηκε στο Γυμνάσιο Γρανίτσας Ευρυτανίας, ουδέποτε υπηρέτησε στην παραπάνω θέση ούτε μία ημέρα και αγνοείται η τύχη του. Πληροφορίες μας λένε ότι όλο αυτό το διάστημα μισθοδοτείται από το Υπουργείο σας, σαν μην συμβαίνει τίποτα. Επειδή η αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων κάθε δημοσίου υπαλλήλου είναι σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με το άρθρο 107 παρ.1ι του υπαλληλικού κώδικα. Επειδή στην συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν οι προϋποθέσεις της οριστικής παύσης, σύμφωνα με το άρθρο 109 παρ.1η,2 και 2η. Επειδή η όλη υπόθεση αποπνέει οσμή σκανδάλου και παραβίασης κάθε έννοιας νομιμότητας, ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ 1.Ειναι αλήθεια όλα τα παραπάνω σχετικά με τον σύντροφό σας, πρώην Δήμαρχο Καισαριανής; 2.Είναι αλήθεια ότι τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου σας επέβαλε την ποινή της έγγραφης επίπληξης, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας; 3.Είναι αλήθεια ότι ο εν λόγω σύντροφός σας εισέπραξε μισθούς από το Υπουργείο σας για διάστημα δέκα και πλέον ετών, χωρίς να προσφέρει ούτε μια ώρα τις υπηρεσίες του; 4. Είναι αλήθεια ότι ο εν λόγω σύντροφός σας, παραμένει ακόμη υπάλληλος του Υπουργείου σας και αν ναι που υπηρετεί; Ο ερωτών Βουλευτής Κώστας Κοντογεώργος Βουλευτής Ευρυτανίας

AGRAFA NEWS Στο παλιό γεφύρι της Βίνιανης.

https://eyrytixn.blogspot.com


Διαβαίνω από την παλιά σιδερένια γέφυρα του ποταμού Μέγδοβα στο Καλεσμένο, προσπερνάω και το Παρκιό, έναν παραποτάμιο Μαραθιώτικο συνοικισμό με ελάχιστα σπιτάκια, και ανηφορίζω. Χίλια μέτρα παραπάνω, κόβω δεξιά και ακολουθώ το χωμάτινο δρόμο που ξανοίγεται μπροστά μου. Το όχημα μπαίνει σε γούρνες τινάζοντας στο πέρασμά του πέτρες και λάσπες. Όλο και κατηφορίζω τον κακοτράχαλο δρόμο που έχει χιλιοσxιστεί από τις βροχοπτώσεις ώσπου πλησιάζω ξανά το ποτάμι στα δεξιά μου.
Επιτέλους, νάτο το παλιό γεφύρι της Βίνιανης! Πανώριο και επιβλητικό! Με μήκος 33 μέτρα-ύψος 8,50μ.-ύψος καμάρας 7,70μ.-άνοιγμα καμάρας 18μ. και πλάτος 2.20μ. Είναι καμωμένο με ντόπιο Βινιανίτικο λιθάρι από δεξιοτέχνες Ηπειρώτες μαστόρους και στέκει έτσι καμαρωτό και αλύγιστο από την εποχή της τουρκοκρατίας (πιθανολογείται απ΄ τα μέσα του 17ου αιώνα) ενώνοντας τις δύο αντικριστές όχθες του Μέγδοβα.  

"Ξεπεζεύω" από... το όχημα και ξαπλώνω στις ξασπρισμένες ποταμίσιες πέτρες. Ακούγεται μονάχα το τρεχούμενο νερό.
Τα χρόνια τα παλιά, προτού κατασκευαστεί η σιδερένια γέφυρα του Καλεσμένου/Παρκιού, το πέτρινο γιοφύρι της Βίνιανης αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα στο κατώτερο τμήμα του ποταμού Μέγδοβα συνδέοντας το Καρπενήσι με τα "αποπέρα χωριά" της Δυτικής Ευρυτανίας. Εδώ στα 1808 έστησε καρτέρι κι ο αδερφός του Κατσαντώνη, ο Λεπενιώτης, προσπαθώντας -δυστυχώς ανεπιτυχώς- να σώσει το μεγάλο επαναστάτη των Αγράφων από τον Άγο Μουχουρτάρη που τον μετέφερε βαριά άρρωστο και αλυσοδεμένο από το Μοναστηράκι Αγράφων προς το Καρπενήσι. Σήμερα το γιοφύρι της Βίνιανης αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. 

Το ποτάμι ακολουθεί, όπως αιώνες τώρα, το μοναχικό του δρόμο. Οι ντόπιοι μολογούσαν για στοιχειά και νεράιδες που χόρευαν στις όχθες του! H παράδοσή μας, που ως γνωστόν μυθοποιεί την αναγκαιότητα, ανέφερε πως όταν ο Μέγδοβας είχε φουσκονεριά και υπήρχε κίνδυνος για τον διαβάτη, τότε ακούγονταν άγρια μουγκρητά ταύρου (ο Μέγδοβας λέγονταν και... Ταυρωπός), ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονταν και σμήνη από μέλισσες ή και νυχτερίδες μην επιτρέποντας να περάσει κανείς απέναντι. Ιδιότυπη φυσική έως και... μεταφυσική προστασία! 

Ανεβαίνω όλο το καμπυλωτό γεφύρι. Στην μέση ακριβώς της καμπούρας του στέκομαι και φωνάζω « Εεεεε....»! Ο αντίλαλος σχίζει τον αέρα και τα απέναντι κατάφυτα βουνά. Ανασαίνω βαθιά, ηρεμώ. Ότι και να πω είναι λίγο, τα λόγια κάποιες φορές δεν αρκούν. 

Αν πάντως βρεθείς ποτέ εκεί πες μονάχα «Εεεεε....». Θα με θυμηθείς....