Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019

AGRAFA NEWS ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ο.Σ.Σ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟ . ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ


POSS-Theatriki-parastasi-kosmas-aitolos-ph01ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ –ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ο.Σ.Σ.  ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΤΟΝ ΑΙΤΩΛΟ . ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ
Η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ ) οργανώνει  θεατρική  παραγωγή  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Καβάλας «Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ» και  του πολιτιστικού Συλλόγου ΑΚΟΥΕΟΡΑ,  σε σκηνοθεσία,  του κ. Νίκου Βεργίδη.
Η θεατρική παράσταση θα έχει  τον τίτλο «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ» και η θεματολογία του κειμένου θα αφορά χαρακτηριστικά βιώματα του Αγίου – Προστάτη των Σαρακατσαναίων , λίγο πριν σκοτωθεί από τους Τούρκους.
Προκειμένου να συζητηθεί η οργάνωση της θεατρικής παραγωγής,    πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη - συνάντηση με τον Μητροπολίτη Φιλίππων  Νεαπολέως και Θάσου  κ.κ. Στέφανο, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα φιλικός και αποδέχτηκε  τον σχεδιασμό και την θεματολογία που του παρουσιάστηκε.  Δήλωσε ότι προτίθεται η Ιερά Μητρόπολη,  να χρηματοδοτήσει οικονομικά την συγκεκριμένη προσπάθεια.
Η πρώτη παράσταση σύμφωνα με την πρόταση του Σεβασμιότατου, θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, σε ειδικά επιλεγμένο χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππου, Νεαπολέως και Θάσου.  Θα ακολουθήσουν  θεατρικές παραστάσεις του έργου σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο…
Όλοι οι συμμετέχοντες της συνάντησης, δεσμευτήκαμε, να υπάρξει μία εκ νέου συνάντηση ώστε να διευθετηθούν ζητήματα χρόνου, τόπου, δοκιμών και γενικά σχεδιασμού, για την πραγματοποίηση των παραστάσεων.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με φιλοξενία των παρευρισκομένων από τον Τοπικό Σύλλογο , τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

POSS-Theatriki-parastasi-kosmas-aitolos-ph02

AGRAFA NEWS Ομιλία για τα 100 χρόνια απο τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου


Ομιλία για τα 100 χρόνια απο τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου

 
Καλησπέρα σε όλους σας και από εμένα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου για την πραγματικά μεγάλη τιμή που μου έκανε να μιλήσω στη σημερινή εκδήλωση.

Το βρήκα αρκετά δύσκολο να μαζέψω τις σκέψεις μου και να βρώ τι θα πωσήμερα. Τα λίγα λόγια θα ήταν παράλειψη και τα πολλά φτώχεια!

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με δύο προσωπικές αναφορές. Μια από το πιο μακρινό παρελθόν και μια από το πιο πρόσφατο.

Είμαι γεννημένος το 1979. Μεγάλωσα την δεκαετία του 80 με μία αίσθηση έντονης οικειότητας σε σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ήταν μόνο η οικογενειακή ενασχόληση με το ΠΑΣΟΚ αλλά και η οικειότητα που έφερνε σε ένα παιδί ένας πρωθυπουργός που ήταν γνωστός με το μικρό του όνομα.

Ένα στοιχείο του ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με εντυπωσίασε περισσότερο από μικρό παιδί. Ένα στοιχείο που οσο μεγάλωνα και συγκροτούσα τη δική μου προσωπική άποψη με εντυπωσίαζε ακόμα παραπάνω. Η πραγματική επανάσταση που με το έργο του έλαβε χώρα στην Ελλάδα επί των ημερών του, συνέβη σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης. Με δημοκρατικά θωρακισμένες διαδικασίες για ό,τι εφαρμοζόταν και σ’ όλες τις περιπτώσεις σε μια αέναη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στον ηγέτη και τη βάση.

Αυτή τη μεγάλη και μοναδική δημοκρατική παρακαταθήκη κρατώ μέσα μου από τότε μέχρι σήμερα.

Η δεύτερη προσωπική αναφορά συνέβη πριν από λίγες μέρες. Αύριο το πρωί συνοδεύω την γυναίκα μου στο μαιευτήριο και, αν όλα πάνε καλά, λίγες ώρες αργότερα, θα γίνω πατέρας για πρώτη φορά. Τις δυο τελευταίες εβδομάδες είχαμε διάφορες συζητήσεις για τις ημερομηνίες και τις λεπτομέρειες της γέννας. Κάποια από εκείνες τις μέρες, αργά το βράδυ δέχτηκα το μήνυμα από τον Παντελή: «μην ανησυχείς όλα θα πάνε καλά. Καλώς να τον δεχτείτε στις 5 του μηνός και προφανώς να τον πείτε Ανδρέα».

Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνει τον Ανδρέα Παπανδρέου να συζητιέται τόσο έντονα; Τόσοι πολλοί να προσπαθούν να μαντέψουν τι θα έκανε σήμερα. Αντίπαλοι του ακόμα και σήμερα να προσπαθούν μάταια να πάρουν κάποιου είδους ιστορική ρεβάνς. Άλλοι να προσπαθούν να παραχαράξουν την Ιστορία μπας και βρεθούν κοντά του.

Η απάντηση είναι μία. Ο Ανδρέα Παπανδρέου καθόρισε την σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας. Ήταν ο βασικός συντελεστής μίας ιστορικής περιόδου στην οποία η πατρίδα μας έκανε άλματα προόδου σε όλα τα επίπεδα.
Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος κατάφερνε να συνθέτει φαινομενικά ασύμβατα στοιχεία και να καταλήγει σε θετικά  χειροπιαστά αποτελέσματα.

Φορούσε εξίσου καλά το κοστούμι του καθηγητή και το ζιβάγκο του επαναστάτη. Από τους σημαντικότερους οικονομολόγους της εποχής του, πρόεδρος του οικονομικού τμήματος του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, αλλά και ασυμβίβαστος αγωνιστής όταν η δημοκρατία βρέθηκε στο απόσπασμα, ιδρύοντας το ΠΑΚ.

Ήταν διεθνιστής και πατριώτης. Βασικός συντελεστής της «Κίνησης των 6» για τον αφοπλισμό των 2 τότε υπερδυνάμεων και υπέρ της ειρήνης. Χωρίς να κάνει βήμα πίσω όμως στα εθνικά μας συμφέροντα. Έτοιμος ακόμα και να βυθίσει το «Χόρα» όταν οι τουρκικές προκλήσεις απειλούσαν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ευρωπαίος με πολύ καθαρή εικόνα μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης με λαμπρές παραδόσεις, αλλά και πολλά αδιέξοδα μπροστά της. Υποστηρικτής της ιδέας ότι μια πραγματική οικονομική σύγκλιση των Ευρωπαϊκών οικονομιών δεν γινόταν ξεκομμένη από την ανάγκη για πολιτική σύγκλιση. Ύστερα όμως από τη σύνοδο κορυφής στις Κάννες το 1995 απολύτως πραγματιστής για την συντηρητική στροφή που είχε πάρει η Ένωση και για τους τεράστιους κινδύνους που έφερνε η στροφή αυτή για τους λαούς της Ευρώπης.

Ο Ανδρέας ήταν αυτός ο οποίος έκανε τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ των «μη προνομιούχων» συμπατριωτών μας όπως τους ονόμαζε. Θεμελίωσε έτσι τη μεσαία τάξη στη πατρίδα μας. Την ίδια ώρα όμως σταθεροποιούσε τα δημόσια οικονομικά μεγέθη. Κληρονόμησε το 1981 έναν πληθωρισμό στο 25% και τον παρέδωσε στο 13,7%. Παρέλαβαν οι επόμενοι βέβαια και τον εκτίναξαν στο 20% μέσα σε έναν χρόνο.

Ήταν ο πολιτικός ο οποίος έφερε στην πράξη, στην καθημερινότητα στη πατρίδα μας την εθνική συμφιλίωση και τον εκδημοκρατισμό του κράτους και της κοινωνίας. Με θεσμικές παρεμβάσεις όπως τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, τον πολιτικό γάμο, αλλά, φυσικά, και την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Ήξερε όμως ότι οι αλλαγές αυτές για να κρατήσουν έπρεπε να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας όσοι αντιστέκονταν σε αυτές. Έπρεπε να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας οι πρακτικές της Δεξιάς.

Φυσικά ο Ανδρέας ήταν σοσιαλιστής και άρχοντας με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Ήταν ο άνθρωπος που, πάντα όρθιος μπροστά στην νεοφιλελεύθερη επέλαση, άφησε την ιστορική παρακαταθήκη της διάλεξης του το 1991 στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης για το τι μπορεί να είναι ο σοσιαλισμός ύστερα απο την πτώση του τοίχους του Βερολίνου.

Κυρίως όμως ο Ανδρέας ήταν η σχέση του με τον λαό. Μια αληθινή σχέση, μια πραγματική συμμαχία η οποία του έδωσε το βασικό εργαλείο που χρειαζόταν για να κάνει όλα τα παραπάνω. Μια σχέση η οποία ακόμα και στις πολύ δύσκολες στιγμές κράτησε. Ακόμα και όταν όλο το σύστημα της εποχής έστησε το βρώμικο 89’ ο λαός ήταν εκεί να στηρίξει τον ηγέτη του στα δύσκολα. Να του δώσει τη δύναμη να επανέλθει 4 χρόνια μετά για να σταματήσει τη νεοφιλελεύθερη οπισθοχώρηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Να ξεσκεπάσει τις ανίερες συμμαχίες όσων δίχαζαν τον ελληνικό λαό μπας και καταφέρουν να αποκτήσουν κάποιο ρόλο.

Μόνο που ο Ανδρέας πάντα είχε τη ματιά στο μέλλον. Πέτυχε στην τελευταία αυτή θητεία του την πιο ήρεμη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και την αναγόρευση του σε συμφιλιωτή Ισραηλινών και Παλαιστινίων με την επικρότηση της τότε υπερδύναμης. Με τον Πρόεδρο αυτής της τελευταίας Bill Clinton να ζητάει δημόσια συγνώμη από την Ελλάδα για την υποκίνηση της δικτατορίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Ιστορία, όπως έχει ειπωθεί, επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία την δεύτερη σαν φάρσα.

Την τραγωδία που ζούμε όμως σήμερα καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε, να βγούμε μπροστά. Εδώ έρχεται το ερώτημα που τόσο συχνά ακούγεται σε ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ μας. «Πώς μπορεί να μας βοηθήσει η παρακαταθήκη του Ανδρέα για να βγούμε από τη σημερινή δυσκολία»;
Σίγουρα όχι με μια ξεκομέννη από τις τότε επικρατούσες συνθήκες, αποσπασματική διαλογή φράσεων και προτάσεων. Μια τέτοια διαλογή έχει ως μοναδικό στόχο να καλυφθούν οι πολιτικές αδυναμίες όσων την χρησιμοποιούν.

Η πραγματική παρακαταθήκη του Ανδρέα δεν είναι κυρίως οι εφαρμοσμένες πολιτικές που υπαγορεύτηκαν και από τις ιστορικές συγκυρίες αλλά το πλαίσιο αρχών που οδήγησε στις μεγάλες αυτές τομές για τις οποίες τόσο λόγος γίνεται ακόμα και σήμερα.

Η ηθική στην πολιτική, το αταλάντευτο αξιακό πλαίσιο, και η δύναμη της σύνθεσης. Είναι τα τρία στοιχεία που συναντάμε σε ολόκληρη τη πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι βασικά συστατικά που λείπουν σήμερα από την πολιτική ζωή του τόπου. Πόσα από αυτά που μας στεναχωρούν, μας εκνευρίζουν και μας απογοητεύουν σήμερα δεν πηγάζουν από την απουσία κάποιου, κατ’ ελάχιστο, από τα τρία παραπάνω στοιχεία. Πόσο πιο ομαλή, πιο επιτυχημένη, πιο αισιόδοξη θα ήταν η πορεία μας μέσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αν μαθαίναμε από το πετυχημένο μας παρελθόν. Αν η δράση μας είχε σαν βασικά συστατικά στοιχεία την ηθική, την αταλάντευτη αξιακή βάση και την πραγματική διάθεση για συνθέσεις.

Εν τέλει σήμερα αυτό είναι το δικό μας ιστορικό χρέος. Να επαναφέρουμε τα στοιχεία αυτά στην καθημερινότητα μας, στις κοινωνικές μας σχέσεις , στην  πολιτική μας δράση.  Και βέβαια να επαναφέρουμε ξανά στο προσκήνιο την παράταξη που τα εκπροσώπησε, την παράταξη που έχτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου μαζί με τον λαό για την πατρίδα!

Σας ευχαριστώ πολύ.

AGRAFA NEWS 4 υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους για πρώτη φορά στον ΙΑΝΟ


6/2/2019
Οι «Απρόβλεπτες Συναντήσεις» έχουν την τιμή να φιλοξενήσουν 4 υποψήφιους δημάρχους της Αθήνας που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για πρώτη φορά, με συντονίστρια τη Μαργαρίτα Πουρνάρα. Οι Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Μπακογιάννης και Νίκος Σοφιανός, θα κληθούν να δώσουν τις απαντήσεις τους σε πέντε θεματικές για την πόλη και να προτείνουν το δικό τους σχέδιό για τη βελτίωση της πρωτεύουσας. Οι ερωτήσεις θα είναι κοινές για όλους και θα υπάρχει καταμέτρηση στον χρόνο των απαντήσεων.
Σήμερα  Τετάρτη στις 8:30 μ.μ. – 11:30 μ.μ., IANOS, Σταδίου 24, είσοδος ελεύθερη
Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.grhttp://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS Σπάσιμο Δήμων: Οι επίσημες δηλώσεις των Υπουργών, με αριθμούς και χρονοδιαγράμματα.


6/2/2019
Ένα υποθετικό “εάν” έχει αρχίσει να διαχέεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από την κυβερνητική δέσμευση για αλλαγές στη διοικητική διαίρεση της Χώρας πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Υπενθυμίζουμε ότι η δημιουργία νέων Δήμων πριν τις εκλογές (ανεξαρτήτως της άποψης που έχει κάθε πολίτης για την ορθότητα ή/και τη σκοπιμότητά της) δεν αποτελεί υποθετικό σενάριο και φημολογία, αλλά επίσημη πολιτική δέσμευση διατυπωμένη επανειλημμένως, με χρονοδιαγράμματα και αριθμούς, από τα πλέον αρμόδια χείλη, δηλαδή από τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών της Κυβέρνησης.
Όλα ξεκίνησαν από το ότι οι 325 Δήμοι “μπορούν να γίνουν 380”,
μειώθηκαν σε “μια σειρά περιπτώσεις που δεν ξεπερνούν τις 10”, οι οποίες θα έσπαγαν “το Φθινόπωρο του 2018”.
συρρικνώθηκαν σε “5 Δήμους το πολύ”, “μέσα στον Ιανουάριο”.

Τώρα που τελείωσε και ο Ιανουάριος, πέρασαν τα 4 χρόνια και φθάνουμε πια στις κάλπες, ας θυμηθούμε ενδεικτικά τις πιο χαρακτηριστικές από το πλήθος των επίσημων δηλώσεων:


Αλέξης Χαρίτσης, ΑΘΗΝΑ  9.84  , 17/12/2018
“(…) Θα αντιμετωπίσουμε όμως κάποιες λίγες, εξόφθαλμες περιπτώσεις που χρήζουν αντιμετώπισης ΠΡΙΝ από τις εκλογές, κάτι που αποτελεί και αίτημα των ίδιων των κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν κάποιες αδικίες που έγιναν με τον Καλλικράτη. Η διαδικασία θα προχωρήσει μετά τις γιορτές, ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ. (...)

Θα είναι ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΕΝΤΕ Δήμοι (...) ”.


Αλέξης Χαρίτσης, NEWS 24/7 88.6  , 25/10/2018

“Ερώτηση: Έχετε πει ότι οι Δήμοι που θα σπάσουν θα είναι λίγοι. Εκτός από τη Λέσβο, εκτός από τη Χίο, την Ρόδο, την Κέρκυρα, υπάρχουν και άλλοι;

Αλ.Χαρίτσης: “ (...) Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙ να αντιμετωπίσουμε κάποιες ακραίες πολύ εξόφθαλμες περιπτώσεις, οι οποίες συναντούν και την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, ομοφωνία μάλιστα, με ομόφωνες Αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων για τη διάσπαση κάποιων περιπτώσεων ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ τις οποίες αναφέρατε, και αυτό θα γίνει ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, όμως, νομίζω ότι σε σχέση με το χωροταξικό συνολικά πρέπει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019 να ξεκινήσει μια ειλικρινής δημόσια συζήτηση για να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση
(...) οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν -πέρα επαναλαμβάνω από ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ- οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν να εντάσσονται σε μια συνολική λογική. Δεν μπορούμε να κάνουμε αποσπασματικές παρεμβάσεις. ”


Πάνος Σκουρλέτης, ως Υπουργός Εσωτερικών στο 14ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ  , 2/5/2018

« (...) Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι είναι ΑΜΕΣΟ να υπάρχει μία εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα ότι δεν αγγίζουμε το χωροταξικό σε περιπτώσεις σαν και αυτή της Λέσβου.
Και της Κέρκυρας.
Και της Κεφαλλονιάς.
Ενδεχομένως και για τη Χίο.
Αλλά μιλάμε για περιπτώσεις οι οποίες ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ τον αριθμό των ΔΕΚΑ στην Ελλάδα.
Βεβαίως αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει στο πόδι. Διότι ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΡΙΘΜΟΣ που μπορεί ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ πρέπει να βασίζεται σε μία εμπεριστατωμένη μελέτη και σε μία βιώσιμη πρόταση για το τι θα αντικαταστήσει το σημερινό ενιαίο Δήμο. Ποιες οικονομικές προϋποθέσεις πρέπει να υπάρχουν, σε προσωπικό, τι θα γίνει με τα χρέη αν έχει χρέη ο Δήμος, πως θα μοιραστούν, τι θα γίνει με τα μηχανήματα. Δεν θα είναι ρύθμιση στο ν/σ το σημερινό.
Αυτού του είδους τις αλλαγές σκοπεύουμε να τις κάνουμε ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2018 ΣΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ όπου θα υπάρξουν αυτές οι χωροταξικές περιορισμένες αλλαγές ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ νησιωτικών »


Νίκος Βούτσης, ως Υπουργός Εσωτερικών, στη ΒΟΥΛΗ , 6/5/2015

«(...) Είναι προφανές ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές σε ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ και ΟΡΕΙΝΟΥΣ δήμους.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι 325 δήμοι μπορούν να γίνουν 380 ενδεχομένως (...)». http://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS Νίκος Ανδρουλάκης Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει νέα κοινοβουλευτικά ήθη για χατίρι του Καμμένου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει νέα κοινοβουλευτικά ήθη για χατίρι του Καμμένου

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει νέα κοινοβουλευτικά ήθη που απαξιώνουν πλήρως τους θεσμούς. Ο λόγος που το κάνει είναι είτε για να περισώσει τον κ. Καμμένο ή για να του κλείσει το στόμα από τις διαρροές που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα.
Είναι μια εικόνα που απαξιώνει πλήρως το πολιτικό σύστημα και δημιουργεί νέα κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι σε αυτό.  Νίκος Ανδρουλάκης - Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D

AGRAFA NEWS Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ

AGRAFA NEWS Παντελής Οικονόμου Ανδρέας Παπανδρέου - Μας έμαθε ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι.


100 χρόνια μετά την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου (και 22 από την αναχώρησή του) γινόμαστε μάρτυρες, όλο και πιο εναγώνιων, προσπαθειών οικειοποίησης της πολιτικής του παρακαταθήκης. Στις απόπειρες αυτές πρωταγωνιστούν πρόσωπα και σχήματα που βρίσκονταν μονίμως απέναντί του όσο ζούσε, με μέσα θεμιτά και αθέμιτα. Εκεί κατά τα τέλη της περασμένου αιώνα, αναχώρησαν, ο Ανδρέας προς τα πάνω και αυτά τα πρόσωπα προς τα κάτω.  Πολλαπλάσια σήμερα η πολιτική αξία «Ανδρέας Παπανδρέου», πολλαπλάσια και η αγωνία των άλλων να αρπάξουν κάτι απ’ αυτήν, μπας και γλιτώσουν. Όψιμος συνωστισμός χρεοκοπημένων γραφειοκρατιών για την σκύλευση μεγέθους πέρα και πάνω από αυτές!
Γνώρισα τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1975, σε συνέλευση της σπουδάζουσας νεολαίας της Αθήνας, ως μέλος της οργάνωσης. Είχα την ευκαιρία να τον αποχαιρετήσω το 1996, λίγες μέρες πριν την αναχώρησή του. Ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής που, λίγες μέρες αργότερα, έφερε σε πέρας το συνέδριο διαδοχής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αναμνήσεις θερμές διατηρώ και από τις δυο αυτές συναντήσεις. Προτίμησα όμως, στις σημερινές συνθήκες γενικευμένης παρακμής και ακατάσχετης ιδιοτέλειας που περιέγραψα προηγουμένως, να μνημονεύσω μια άλλη στιγμή μου με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ: αυτή των εκλογών του 1993.
Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς,  αποφάσισα να δοκιμάσω να εκλεγώ βουλευτής στις επερχόμενες εκλογές που, τελικά, προκηρύχθηκαν τον Σεπτέμβριο. Η εκλογική μάχη δίνονταν με ευνοϊκές συνθήκες, με μόνο εύλογο ερώτημα του κοινού προς εμάς, το ΠΑΣΟΚ,  «που θα βρείτε λεφτά για να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας». Στο σημείο αυτό, το πρόσφατα εγκεκριμένο από το Εθνικό Συμβούλιο πρόγραμμα μας προέβλεπε ότι, μεταξύ άλλων πηγών δημοσίων εσόδων, θα φορολογούσαμε τα κέρδη κεφαλαίου (αποδόσεις ομολόγων  του Δημοσίου και REPOS).  Κάτι το οποίο επανέλαβα κάποια Δευτέρα σε τηλεοπτική  δήλωση μου.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Το προπαγανδιστικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας έκανε αυτή τη τηλεοπτική μου δήλωση θέμα αρνητικού τηλεοπτικού spot. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε κάθε δημόσια  εμφάνιση του υπενθύμιζε ότι «ο κύριος Οικονόμου θα φορολογήσει τα repos». Ο Ανδρέας Παπανδρέου διαβλέποντας τον κίνδυνο να αναπτυχθεί σε βάρος του ΠΑΣΟΚ μαύρη προπαγάνδα περί, δήθεν, φορομπηχτικών διαθέσεων  του, με δύο διαδοχικές ρητές και κατηγορηματικές δηλώσεις του  απέκλεισε την φορολόγηση ομολόγων και repos και αποκήρυξε «τον κύριο Οικονόμου για τις προσωπικές απόψεις που διατύπωσε».
Για να είναι ομαλή η συνέχεια, δήλωσα αμέσως δημόσια ότι θέμα φορολόγησης ομολόγων και repos δεν τίθεται,  εφ’ όσον «ο κυβερνήτης της χώρας της 11ης Οκτωβρίου διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο  δεν θα γίνει», συμπληρώνοντας φυσικά ότι η πολιτική μου θέση παραμένει σωστή. Και συνέχισα κανονικά τον εκλογικό αγώνα, αν και ήταν πια περισσότερο από βέβαιο ότι δεν υπήρχε πιθανότητα εκλογής μου.
Στις 11 Οκτωβρίου του 1993 το ΠΑΣΟΚ έγινε κυβέρνηση και ο Ανδρέας Παπανδρέου Πρωθυπουργός. Στις 19 Απριλίου του 1994 τα repos φορολογήθηκαν. Λίγο αργότερα, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Ανδρέα. Στην επιφυλακτική υποδοχή του, εξήγησα ότι δεν έχω αρνητική στάση, παρά την μη εκλογή μου. Με ρώτησε πότε μπορώ να πιούμε καφέ και ανταποκρίθηκα αμέσως. Διάρκεια τηλεφωνήματος 2 λεπτά.
Αισθάνθηκα την ανάγκη να εξιστορήσω την συγκεκριμένη δύσκολη εμπειρία και όχι κάποιαν άλλη, πανηγυρική -υπήρξαν πολλές τέτοιες και πριν και μετά- για όλους τους συμπατριώτες που συναντώ καθημερινά και με ρωτάνε τι βλέπω και αν μπορούν  να ελπίζουν σε κάτι. «Ναι» είναι η απάντησή μου, «αν δεν απέχουμε και κοιτάζουμε τα πράγματά μας μέσα στον κοινό μας τόπο». Και αυτό έμαθα από την προσωπική μου εμπειρία με τον Ανδρέα Παπανδρέου που μόλις εξιστόρησα.

AGRAFA NEWS Ιστορικό και φυσικό μνημείο το "Κυπαρίσσι της Πρασιάς"-Ο πράσινος υπεραιωνόβιος γίγαντας των Αγράφων

Σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας του ιστορικού μνημείου των Αγράφων και όχι μόνο "Κυπαρίσσι της Πρασιάς" πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και ολοκληρώθηκαν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με επιβλέπων και διαχειριστή τον δήμο Αγράφων.

Σωστός φωτισμός τις βραδυνές ώρες στο Κυπαρίσσι,διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας και του δρόμου που οδηγεί στο χώρο του μνημείου,παγκάκια και πετρόκτιστες βρύσες και μια σειρά παρεμβάσεων, έχουν διαμορφώσει ένα «νέο περιβάλλον» για τους κατοίκους και τον επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να θαυμάσει το επιβλητικό Κυπαρίσσι και να βιώσει το δέος που προκαλεί η θέα και η ιστορία του .

 H προφητεία του Πατρο-Κοσμά

Σύμφωνα με την ιστορία ο Κοσμάς ο Αιτωλός, άμα τελείωσε το κήρυγμά του απάνω στο πλάτωμα, μπροστά απ’ το μοναστήρι του Αϊ –Λια, κίνησε να πάει στο χωριό.Βλέπετε, ήθελε και το δικό του το ντελικάτο το κορμί λίγο ξαπόστιο, λιγάκι νερό και μια μπουκιά φαΐ. Μαζί του κίνησε και το πλήθος, που, κατά πως λένε, ξεπέρναγε τις δυο χιλιάδες (2.000) κόσμο…!

 Τραβούσαν όλοι μαζί για το χωριό. Σε λίγο, μπροστά τους, απάνω από τα σπίτια, πρόβαλε επιβλητικό και πανώριο ένα κυπαρίσσι.Ένα κυπαρίσσι που πριν από πολλά χρόνια κάποια χέρια το ’φεραν από της Παναγιάς την Πόλη, από τη Βασιλεύουσα, και το φύτεψαν εδώ. Το φύτεψαν σε τούτα τα απόμερα τα μέρη, μακριά απ’ τον Τούρκο και μέσα στης Ρωμιοσύνης την καρδιά.

 Όταν έφτασαν σιμά του, σταμάτησαν και ορισμένοι ρώτησαν τον Άγιο: «Παππούλη, πότε θα ’ρθει το ποθούμενο;»

 -Το βλέπετε αυτό το κυπαρίσσι; Τους ρώτησε.

 -Ναι, παππούλη… Το βλέπουμε…

 -Αν το κυπαρίσσι που βλέπετε ξεραθεί απ’ την κορυφή, η Ελλάδα μας θα λευτερωθεί. Αν ξεραθεί απ’ τον πάτο, τότε, δυστυχώς, θα μείνει σκλάβα. Δε θα λευτερωθεί.

 Κατ’ άλλους, τους είπε: «Κοιτάξτε αυτό το κυπαρίσσι καλά… Έχει τρεις κορφές… Αν ιδείτε και ξεραθεί η μια του η κορφή, θα ελευθερωθείτε. Οι άλλες οι δυο κορφές του δε θα ξεραθούν, γιατί δε θα λευτερωθεί ολόκληρη η Ελλάδα».Πέρασαν τα χρόνια και ζύγωσε του ξεσηκωμού η μέρα. Πράγματι, στην ανατολή του λαμπρού, του λευτεροφόρου ’21, στου κυπαρισσιού την κορυφή, έλαμψε της λευτεριάς το μήνυμα! Το κυπαρίσσι, ξεράθηκε κατάκορφα!

 Ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι, του κυπαρισσιού οι κορφές, ξαναξεράθηκαν στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, καθώς και κατά την εισβολή των Τούρκων στη μαρτυρική Κύπρο. Όμως είναι έτσι; Ή μήπως, αυτοί που το λένε, παρασύρθηκαν από την ήδη υπάρχουσα, από το 1821 και δώθε, ξερή κορφή του;

 Κυπαρίσσι 1500 χρονών-Πρώτο σε μέγεθος στην Ελλάδα,απο τα πρώτα στα Βαλκάνια

Της Ζελενίτσας το κυπαρίσσι, είναι, και στις μέρες μας, στη ζωή! Οι διαστάσεις του, χωρίς υπερβολή, είναι τεράστιες.

 Η διάμετρός του αγγίζει τα δύο μέτρα (1,94 μέτρα), δεν το αγκαλιάζουν τρεις ψηλοί άνδρες, αφού η περίμετρός του ξεπερνάει τα έξι μέτρα (6,08 μέτρα), το ύψος του είναι πολλές δεκάδες μέτρα και η φήμη του ξεπέρασε της Ζελενίτσας και της Ευρυτανίας μας τα όρια τα στενά!

 Για το κυπαρίσσι της Ζελενίτσας λέγονται πολλά. Το πήρε το στόμα του λαού και το ’κανε αλαλαγή, το πήρε του Ντεληδημιού τ’ από’ι και το ’κανε μαντάτο, το πήρε ο κόσμος και το ’κανε σύμβολο.Απάνω του, πλάστηκαν ιστορίες τέτοιες που άντεξαν στο χρόνο, γιατί πέρασαν από τον πατέρα στο παιδί, από τη μάνα στην κόρη κι από τους παππούδες στα εγγόνια. Η μια γενιά τις φέρνει και η άλλη τις πηγαίνει. Μέσα στα δασιά κλαριά του κρύφτηκαν, ζητώντας προστασία, καλοί και κακοί, νοικοκυραίοι και φτωχοί, σκλάβοι και κατακτητές, κλέφτες και αρματολοί (κάποια φορά σαράντα όλοι μαζί)…!

 Κι αυτό –αγέρωχο, περήφανο και καλοσυνάτο –είναι στην άκρη του χωριού και χαίρεται τη ζωή. Τη χαίρεται και την απολαμβάνει περισσότερο από 1.500 χρόνια!Υπολογίζεται, ότι κουβαλάει στην «πλάτη» του τόσα χρόνια, γιατί το φύτεμά του χάνεται στο διάβα των καιρών, οι ρίζες του στα βάθη της γης, ενώ οι κορφές του αγγίζουν τα σύννεφα, συνομιλούν με τ’ αστέρια, σιγοψιθυρίζουν στο φεγγάρι, απολαμβάνουν τον ήλιο.

 Όσοι πέρασαν από κοντά του, έτσι το γνώρισαν, έτσι το έζησαν κι έτσι το άφησαν. Αν είχε στόμα για να πει, φωνούλα για να κρίνει, θα έλεγε, θα έλεγε, θα έλεγε… Θα διηγούνταν για χρόνια, για εποχές και για καιρούς…! Θα έλεγε για ντόπιους και για ξένους…!Της Ζελενίτσας το κυπαρίσσι είναι ένα από τα λίγα κλαριά της γης, που δεν το ’σκιάξε ο χρόνος, που δεν το δείλιασε η ζωή, που δεν το φόβισαν της φύσης τα καμώματα, που δεν το αφάνισαν οι παραξενιές των εποχών…!

--
Σας ευχαριστούμε
Τα μέλη της ΚI.ΠΟ.Π.Ε

AGRAFA NEWS «Συνάντηση Κατερίνας Μπατζελή με φορείς του Δήμου Θηβαίων»

Λαμία, 5 Φεβρουαρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο ενημέρωσής της και ανταλλαγής απόψεων για τοπικά και περιφερειακά
θέματα της κάθε περιοχής, η Κατερίνα Μπατζελή, Υποψήφια Περιφερειάρχης Στερεάς
Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, συναντήσεις με
φορείς του Δήμου Θηβαίων.
Στις συναντήσεις θα συμμετέχουν και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του
Νομού Βοιωτίας της παράταξης «πατρίδας μας η Στερεά», οι κ.κ. Σαρής Αγραφιώτης,
Γιώργος Βαλασκόπουλος, Πάρις Βυλλιώτης, Νίκος Γεωργακόπουλος, Κική
Γεωργαντζίνου, Παναγιώτης Ζαρκαδούλας, Μάκης Καρακικές, Γιώργος Κατσέλης,
Μιλτιάδης Μπαμπέκος, Γιάννης Μπέλλος.
Αναλυτικό πρόγραμμα συναντήσεων:
09.00 - 09.45: Επίσκεψη στο Γηροκομείο «Στέγη Γερόντων Αγιος Αθανάσιος ο Μέγας»
10.00 - 11.30: Συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Θηβαίων.
11.45 - 12.15: «‘Ίδρυμα χρονίως πασχόντων-Διακονία Αγάπης» της Ίεράς Μητροπόλεως
Θηβών και Λιβαδειάς.
12.30 - 13.30: Νοσοκομείο Θηβών, συνάντηση με τον Αναπληρωτή Διοικητή και
στελέχη του Νοσοκομείου
14.00 - 15.00: Συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Θηβών
16.00 - 17.00: Συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο Φυτικής Παραγωγής -Θήβας
18.00 - 19.00: Επίσκεψη στο Μουσείο Θήβας