Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

AGRAFA NEWS «Υγεία για όλους» από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τις ευπαθείς ομάδες. Μπακογιάννης: «Υπηρεσίες υγείας δικαιούνται να απολαμβάνουν όλοι»                «Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Υπηρεσίες υγείας δικαιούνται και επιβάλλεται να απολαμβάνουν όλοι. Πολύ περισσότερο μάλιστα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Υγεία για όλους λοιπόν όχι στα λόγια αλλά στην πράξη», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή  την υλοποίηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος του προγράμματος «Υγεία για Όλους».
               Είναι μια  ακόμα κίνηση της Περιφέρειας  Στερεάς Ελλάδας που έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από δράσεις τις οποίες  έχει πραγματοποιήσει για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Για την εφαρμογή  του προγράμματος «Υγεία για Όλους» υπογράφηκε Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας.
               Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε ανασφάλιστους πολίτες, κατοίκους ορεινών-ημιορεινών περιοχών και άγονων γραμμών, Ρομά, ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, να υποβληθούν σε αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις (γυναικολογικές-παιδιατρικές-καρδιολογικές-pap test), να εμβολιαστούν κατά της ηπατίτιδας Β και τα παιδιά να υποβληθούν σε οδοντιατρικό έλεγχο. Πρόκειται για ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα αλληλεγγύης και προσφοράς από 40 επιστημονικούς φορείς, 240 πανεπιστημιακούς-ακαδημαϊκούς καθώς και 80 γιατρούς και επιστήμονες υγείας.

AGRAFA NEWS Β.Αποστόλου: «Η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει τη χώρα μας σε ηγεμονική θέση στα Βαλκάνια»
Αθήνα, 24/1/2019 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ομιλία του τέως Υπουργού και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019, κατά τη συζήτηση της Κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής.

« Συνάδελφοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες σας να παραδεχτείτε ότι, αυτή η Κυβέρνηση που από τη πρώτη στιγμή αμφισβητήσατε, λίγες ημέρες μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε, σας ζητάει σήμερα και θα πάρει ψήφο για ένα εθνικό θέμα, που εσείς δεν μπορέσατε ούτε καν να το αγγίξετε. 
Μια Κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα στην κανονικότητα, που κατόρθωσε να μην εφαρμόσει ακόμη και μνημονιακές υποχρεώσεις όπως αυτή της περικοπής των συντάξεων. 
Μια Κυβέρνηση που θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες και σε νέες ρυθμίσεις ανακούφισης του Έλληνα πολίτη από τις επιπτώσεις της κρίσης. 
Μια Κυβέρνηση που κατάφερε με τη συμφωνία των Πρεσπών να λύσει ένα εθνικό πρόβλημα που μας ταλάνιζε επί δεκαετίες.

Εσείς το μόνο που κάνατε, τα χρόνια που είχατε την κυβερνητική ευθύνη ήταν, είτε να μετράτε πόσες χώρες, η μία μετά την άλλη, αναγνώριζαν τη συμβαλλόμενη χώρα με το όνομα Μακεδονία. 
Είτε να κοιτάτε στα διεθνή φόρα και τις συναντήσεις, αν η ταμπελίτσα μπροστά στον εκπρόσωπό τους έγραφε Π.Γ.Δ.Μ. ή Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Εμείς με τη συμφωνία που πετύχαμε, δεν πήραμε μόνο τη λεγόμενη εθνική γραμμή της διπλής ονομασίας για όλες τις χρήσεις, που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι και την αποδέχτηκαν όλες οι μετέπειτα δικές σας Κυβερνήσεις, αλλά προχωρήσαμε πιο πέρα.
Φτάσαμε μέχρι του σημείου να υποχρεώσουμε την άλλη πλευρά να κάνει δεκτή αυτή την εθνική μας γραμμή, τροποποιώντας το σύνταγμά της. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία.

Δεν έχετε επιχειρήματα για να στηρίξετε την άρνησή σας; 
Τροποποίησαν το σύνταγμά τους και μη έχοντας τίποτα άλλο να πείτε ζητάτε να αλλάξουν και τη διαδικασία ενσωμάτωσης των αλλαγών.
Αλλού είναι το πρόβλημά σας. Δεν μπορείτε να χωνέψετε ότι ήρθε σήμερα μια Αριστερά, που δεν της δίνατε περιθώρια διακυβέρνησης πέραν του εξαμήνου, όχι μόνο να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά και να λύσει τόσο θετικά ένα εθνικό πρόβλημα που είχε βαλτώσει;

Όλες οι συμφωνίες, ακόμη κι αυτές που ακολουθούν τις πολεμικές συρράξεις εμπεριέχουν κάποιους συμβιβασμούς. Εμείς δεν δώσαμε τίποτα.
Αντίθετα πήραμε πολλά, παρότι βρεθήκαμε μπροστά σε καταστάσεις που οδηγούσαν σε τετελεσμένα, που έφταναν μέχρι τη μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία.

Φαντάζομαι πως θα νοιώσατε την επομένη της απόφασης της Βουλής των Σκοπίων για αποδοχή της διπλής ονομασίας, όταν είδατε ότι όλα τα διεθνή μέσα είχαν ως τίτλο ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Η συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την ανάπτυξη αλυτρωτικών τάσεων και την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και σλαβομακεδονικής γλώσσας. 
Οι γείτονές μας όχι μόνο αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία, αλλά και αποσύρουν κάθε τι που σχετίζεται με την ιστορική κληρονομιά της περιοχής. 
Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι ο όρος nationality χρησιμοποιείται ως ιθαγένεια και όχι ως εθνότητα, όπως ισχυρίζεται η Ν.Δ. Η ιθαγένεια δεν προσδιορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες μιας χώρας. 
Ως προς τη γλώσσα είναι ρητή η αναφορά ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και δεν έχει σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Όμως πέρα από όλα αυτά δεν βλέπετε το σημαντικότερο, ότι με τη συμφωνία αυτή εξουδετερώνουμε κάθε προσπάθεια επηρεασμού της πορείας της περιοχής από τη πλευρά της Τουρκίας.
Δεν βλέπετε ότι με αυτή τη συμφωνία έρχεται η χώρα μας, σε ηγεμονική θέση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων;
Δεν βλέπετε πόσο αναβαθμίζεται ο ρόλος της Μακεδονίας και της Θράκης σε περιφερειακό οικονομικό κόμβο με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επενδύσεις μας στη γείτονα χώρα, στις εξαγωγές μας και σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Ασφαλώς το πρόβλημά σας είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν με Κυβέρνηση της αριστεράς.
Και το χειρότερο για σας είναι ότι δεν μπορείτε να επικαλείστε τον πατριωτισμό σας, γιατί αυτή η συμφωνία είναι πρωτίστως πατριωτική.»

AGRAFA NEWS Β.Αποστόλου: Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τη βέλτιστη λύση στο μακεδονικό ζήτημα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΒαγγέλης Αποστόλου - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Τ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αθήνα, 23/1/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Β.Αποστόλου: Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί τη βέλτιστη λύση στο μακεδονικό ζήτημα.
Ο τέως Υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας, Βαγγέλης Αποστόλου, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου
2018, κατά την παρουσία του στο κανάλι Κόντρα και την εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», μεταξύ
άλλων τοποθετήθηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι προς ψήφιση στην
Ολομέλεια της Βουλής:
« Αυτά που βρήκαμε στο μακεδονικό ζήτημα ήταν μια εθνική θέση που διαμορφώθηκε το 2008 στο
Βουκουρέστι και έχει εκφραστεί δημόσια τα τελευταία χρόνια από όλες τις προηγούμενες
κυβερνήσεις και είναι: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων.
Βρήκαμε όμως και σε διεθνές επίπεδο μια πορεία στο ζήτημα που οδηγούσε σε τετελεσμένα;
Περισσότερες από 140 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ισχυρότερες να έχουν αναγνωρίσει τη ΠΓΔΜ
ως Μακεδονία.
Καταρχήν δε δώσαμε τίποτα πέραν της εθνικής γραμμής για το όνομα. Αντίθετα πήραμε πολλά, με
σημαντικότερα τα:
- Υποχρεώσαμε τη γειτονική μας χώρα να αλλάξει το σύνταγμά της όχι μόνο για το όνομά της
σε Βόρεια Μακεδονία, πράγμα που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά και να
διευκρινίσει πολλά άλλα θέματα της συμφωνίας, όπως η ιθαγένεια, η γλώσσα και άλλα .
- Για πρώτη φορά η γειτονική μας χώρα αναγνωρίζει ότι δεν έχει σχέση με τον αρχαίο
ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της Μακεδονίας.
Η διαδικασία αυτή έχει ήδη αρχίσει, με την μετονομασία του Αεροδρομίου της, της εθνικής
οδού προς τα Σκόπια… το ίδιο θα συμβεί με τους επιθετικούς προσδιορισμούς όλων των
κρατικών οργάνων και δημόσιων θεσμών/οργανισμών/οργανώσεων, ώστε να
ανταποκρίνονται στη σύνθετη ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όχι πλέον το
Μακεδονικός.
- Ενισχύεται η Ευρωπαϊκή προοπτική και σταθερότητα στη γειτονική χώρα με την Ελλάδα να
αναδεικνύεται σε Ευρωπαϊκό πυλώνα στην περιοχή, αποδυναμώνοντας τον επιθετικό
εθνικισμό άλλων γειτονικών χωρών.
- Για τη γλώσσα καθορίζεται ρητά ότι η επίσημη γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στην
ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, όπως εξάλλου στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην
Αθήνα το 1997 αναγνωρίστηκε.
- Για την ιθαγένεια στην τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ αναφέρεται ρητά ότι δεν
προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και συνεπώς δεν αναγνωρίζει λαό ή μακεδονικό
έθνος.
Στη συμφωνία προβλέπεται με σαφήνεια ότι οι διατάξεις της είναι αμετάκλητες και ορίζεται ως τελική, ενώ οι συμβαλλόμενοι αναγνωρίζουν ως δεσμευτικό το αποτέλεσμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.»