Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019

AGRAFA NEWS Κλειστός ο δρόμος στο Βράχο και στα Αραποκέφαλα-Μόνο με αντιολησθητικές αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων σε περιοχές της ΔΕ Δομνίστας-Ασπροποτάμου και Αγράφων

Ευρυτανία:Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο-Κλειστοί και ολισθηροί δρόμοι

Ευρυτανία:Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο-Κλειστοί και ολισθηροί δρόμοι
Κλειστός ο δρόμος στο Βράχο και στα Αραποκέφαλα-Μόνο με αντιολησθητικές αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων σε περιοχές της ΔΕ Δομνίστας-Ασπροποτάμου και Αγράφων
Απο την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας ανακοινώνεται η τωρινή κατάσταση στο οδικό δίκτυο στα χωριά των Αγράφων και του Καρπενησίου.
Έτσι διακοπή κυκλοφορίας λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού υπάρχει στην Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Φουρνά, από 12Ο έως 22Ο
χλμ - θέση Βράχος και στην  Ε.Ο Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου από 35η έως 45η χ/θ (θέση Αραποκέφαλα).
Ανοικτοί μόνο με την την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι οι δρόμοι:
- Π. Ε. Ο. Καρπενησίου-Λαμίας Ράχη Τυμφρηστού, από 8Ο έως 12Οχλμ.
- Ε. Ο. Δομνίστας-Μεσοκώμης.
- Ε. Ο. Σαρκίνης – Καταβόθρα.
- Ε. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από 12Οέως 40Οχλμ.
- Επ. Ο. Καρπενησίου – Στενώματος, από 3Οχ/θ έως 19Οχλμ.
- Επ. Ο. Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου – θέση Αραποκέφαλα, από 35Οέως 45Οχλμ.
- Επ. Ο. Καρπενησίου-Φιδακίων, από 8Ο έως 25Ο.
- Επ. Ο. Καρπενησίου-Κρικέλλου-Δομνίστας, από 12Ο  έως 40Ο χλμ .
- Επ. Ο. Καρπενησίου-Καρδίτσας, από 35Ο έως 40Ο χλμ - θέση Ζαχαράκη.
- Επ. Ο. Ραπτοπούλου-Πρασιάς-Κέδρων.
- Επ. Ο. Τσούκας-Τριπόταμου.
- Επ. Ο.Αγράφων-Τροβάτου-Βραγγιανών.
- Επ. Ο.Αγράφων-Επινιανών.
- Επ. . Δάφνης-Μαυρομάτας.
- Επ. Ο. Δάφνης-Χρύσως-Αγίου Δημητρίου  https://www.vimapoliti.gr

AGRAFA NEWS Δεν θα πληρώνουν οι ΟΤΑ τους αποσπασμένους υπαλλήλους τους σε πολιτικά γραφείαΑλλάζει η καταβολή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων Δήμων, Περιφερειών και των νομικών προσώπων τους, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία, με ειδική εξαίρεση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που εισάγει το άρθρο 61 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που κατετέθη στη Βουλή.

Η διάταξη αφορά αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους που αποσπώνται στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να διατεθούν σε Γραφεία Βουλευτών, Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και στο Γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι μηνιαίες αποδοχές και η ενδεχόμενη υπερωριακή αποζημίωση των εν λόγω αποσπασμένων υπαλλήλων σήμερα βαρύνουν τους ΟΤΑ - Φορείς προέλευσης, εκεί δηλαδή όπου οι υπάλληλοι έχουν την οργανική τους θέση.  Αυτό ισχύει όχι μόνο για την Αυτοδιοίκηση, αλλά για όλους τους Φορείς προέλευσης.
Η νέα ρύθμιση ανατρέπει το γενικό κανόνα ειδικά για τους αυτοδιοικητικούς υπαλλήλους, ορίζοντας ότι αποδοχές και τυχόν υπερωρίες θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, “η μερική αλλαγή του κανόνα επιβάρυνσης ως προς τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων τους γίνεται για λόγους απρόσκοπτης καταβολής των αποδοχών της συγκεκριμένης κατηγορίας υπαλλήλων. 
Περαιτέρω, η ανωτέρω τροποποίηση του κανόνα συνάδει προς την ειδική λειτουργία και αποστολή των ΟΤΑ που συνίστανται στη διοίκηση των τοπικών τους υποθέσεων, για τις οποίες οφείλουν να διαθέτουν τους πόρους τους, σύμφωνα με τις παρ.1 και 5 του αρ.102 του Συντάγματος
Εν προκειμένω, η απόσπαση (...) αποσκοπεί στη διευκόλυνση και προαγωγή της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, δεν συνδέεται με τη διοίκηση τοπικών υποθέσεωνκαι δεν δικαιολογείται, συνεπώς, η δημοσιονομική επιβάρυνση του φορέα προέλευσης, δηλαδή των ΟΤΑ και των ν.π. αυτών”.

Περαιτέρω, η παρ.2 του ίδιου Άρθρου περιλαμβάνει μεταβατική πρόβλεψη.
Ορίζει ότι θεωρούνται σύννομες και εκκαθαρίζονται σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι δαπάνες υπερωριών των ανωτέρω υπαλλήλων, που η καταβολή τους εκκρεμεί εξαιτίας μη θεώρησης των ενταλμάτων λόγω καταβολής από τους ΟΤΑ.
Σύμφωνα με το ΓΛΚ, η συγκεκριμένη μεταβατική διάταξη προκαλεί εφάπαξ δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού, που εκτιμάται σε 671.000 ευρώ.

Ακολουθεί το απόσπασμα από το κατατεθέν σχέδιο νόμου:http://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΝΤΗ ΜΟΥ!


                                                

28 Ιούνη 1817 :

« …Σύμφωνα με προφορική παράδοση, κατά την άφιξή του στο Καρπενήσι ο Αλή πασάς ρώτησε τίνος είναι το αρχοντικό που ξεχώριζε. Ο Χατζόπουλος του απάντησε:

- Δικό σου είναι αφέντη μου.

Και ο Αλής τότε αναφώνησε ευχαριστημένος :

- Μπράβο! Κι αυτός ο τόπος που βλέπεις πέρα να είναι όλος δικός σου.

Έτσι έγινε τσιφλίκι του Χατζόπουλου όλη η δυτική περιοχή ως τα χωριά Σελλά και Μηλιά… »

(Το παραπάνω γεγονός καταγράφεται στο βιβλίο του Χ. Μηχιώτη «Τυμφρηστός και Τυμφρήστιοι», εκδ. Κασταλία, σελ. 109)

=======================

Στην αχανή οθωμανική αυτοκρατορία οι υπόδουλοι ραγιάδες υπόκεινται για ολόκληρους αιώνες στην πιο στυγνή εκμετάλλευση. Η βαριά δυσβάστακτη φορολογία που επιβάλλει η Πύλη με τον κεφαλικό φόρο, με τα λογιών-λογιών χαράτσια, με τα αλλεπάλληλα δοσίματα, με τις παρακρατήσεις στις σοδειές και στα παραγόμενα προϊόντα, καθώς και με δεκάδες άλλες πρόσθετες επιβαρύνσεις εκ μέρους των τοπικών διοικητών, καθιστούν αφόρητη τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Οι ραγιάδες έπρεπε να πληρώνουν αδιαμαρτύρητα για να γεμίζουν τα σεντούκια των πασάδων και του σουλτάνου.

Οι κατακτητές αν και επικυρίαρχοι δεν θα μπορούσαν να κινήσουν όλο αυτό τον αρπαχτικό εισπρακτικό μηχανισμό δίχως τη συνεργασία “χρήσιμων” ντόπιων υποτακτικών. Δίπλα, λοιπόν, από τον οθωμανό δυνάστη, συνεργός και συμμέτοχος στην τυρρανία υπήρξε και η ελληνική άρχουσα τάξη. Τούτη αποτελούνταν αφενός από τους ρωμιούς προεστούς και δημογέροντες, τους λεγόμενους κοτζαμπάσηδες και αφετέρου από κάποιους μεγαλορασοφόρους. Όλοι τούτοι τέθηκαν για αιώνες στην υπηρεσία των Τούρκων απολαμβάνοντας προνόμια και συσσωρεύοντας πλούτο.

Οι κοτζαμπάσηδες λειτουργούν σαν το μακρύ χέρι της οθωμανικής εξουσίας στους ρωμιούς. Τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους είναι στενά δεμένα με αυτά των τούρκων αφεντάδων που υπηρετούν και αντιπροσωπεύουν. Αποτελούν την οικονομική ολιγαρχία, είναι αμείλικτοι φοροεισπράχτορες των εξαθλιωμένων ραγιάδων, δυνάστες και καταπιεστές. Οι ίδιοι απαλλάσσονται από “δοσίματα”, ενώ επιβαρύνουν το λαό με επιπλέον δικούς τους αυθαίρετους φόρους -πλην αυτών της κεντρικής εξουσίας- τους οποίους παρακρατούν προς όφελός τους. Συν τοις άλλοις οι κοτζαμπάσηδες για να επιβληθούν συγκροτούν αποσπάσματα πληρωμένων μπράβων για να τρομοκρατούν τον κόσμο. Παρέα με τους πασάδες αστυνομοκρατούν, δικάζουν και τιμωρούν με τη συνήθη ποινή, τη φάλαγγα! Ασκούν τοκογλυφίες, κατάσχουν τα λίγα υπάρχοντα των φτωχών ραγιάδων που αδυνατούν να πληρώσουν τα δοσίματα κι όλο αυγαταίνουν τα πλούτη τους. Οι Τούρκοι θέλοντας να προσδώσουν κύρος και νομιμοφάνεια στα τσιράκια τους, επιτρέπουν την «ελεύθερη» εκλογή του αρχικοτζαμπάση στις κατεχόμενες περιοχές. Μόνο που στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία δεν έπαιρνε μέρος ο απλός λαός αλλά ο μητροπολίτης, οι ηγούμενοι των μοναστηριών, οι δημογέροντες και διάφοροι άλλοι προύχοντες. Στον τρόπο ζωής τους οι κοτζαμπάσηδες μιμούνται τους συνεργάτες Τούρκους, ντύνονται παρόμοια με αυτούς, συμπεριφέρονται σχεδόν το ίδιο, με τη διαφορά ότι αντί για το τζαμί προτιμούν την εκκλησία. Ο λαός τους απεχθάνονταν και σε ένδειξη βαθιάς περιφρόνησης τους αποκαλούσε  “τουρκοκοτζαμπάσηδες”, “χριστιανούς πασάδες”, “καλικάντζαρους” και άλλα… κοσμητικά!

O Πουκεβίλ στο έργο του “Ταξίδι στον Μοριά στην Κωνσταντινούπολη στην Αλβανία και σε άλλα μέρη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας” (σελ. 386) γράφει: «Οι Έλληνες έχουν τους πιο μεγάλους εχθρούς ανάμεσά τους. Είναι οι κοτζαμπάσηδές τους, που σέρνονται μπροστά στα πόδια των Τούρκων και βασανίζουν σκληρά εκείνους, που θα έπρεπε ν’ αγαπούν και να παρηγορούν… Με την αναίδειά τους την αλαζονεία τους και την χαμέρπειά τους βάλανε όρια ανάμεσα σ’ αυτούς και στο ελληνικό έθνος. Το διεφθαρμένο γένος τους έχει όλα τα ελαττώματα των δούλων και ικανοποιείται από τις ταπεινώσεις των Τούρκων, με τα μονοπώλια, τις συμφεροντολογικές καταδόσεις και τις επαίσχυντες καταληστεύσεις του λαού».

Από τη συνεκμετάλλευση των σκλαβωμένων πληθυσμών οι προεστοί έγιναν πανίσχυροι τσιφλικάδες και άρχοντες. Είναι πασίγνωστο ότι τους δόθηκαν μεγάλες εκτάσεις με σουλτανικά φιρμάνια σαν ανταμοιβή για τις υπηρεσίες που παρείχαν.

Κάπως έτσι η Ιστορία «ακουμπά» και το δικό μας τόπο…

"Ευρυτάνας Ιχνηλάτης"

AGRAFA NEWS Ο Ευρυτανικός Παλμός