Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019

AGRAFA NEWS Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ - Πέντε τολμηροί νεαροί βούτηξαν στα παγωμένα νερά της Λίμνης για τον Σταυρό Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε και εφέτος ανήμερα των Θεοφανίων, η καθιερωμένη Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στη Γέφυρα Επισκοπής, που γεφυρώνει τους Δήμους Αγρινίου – Αγράφων, τους Νομούς Αιτ/νιας - Ευρυτανίας και κατ΄ επέκταση τις Περιφέρειες Στερεάς και Δυτ. Ελλάδας, σε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, με το χιόνι να έχει φτάσει μέχρι την λίμνη.
Γύρω στις 12 το μεσημέρι, παρουσία του Δημάρχου Αγράφων Θοδωρή Μπαμπαλή, κληρικών και κατοίκων της περιοχής, στο μέσον της Γέφυρας πραγματοποιήθηκε  η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων, προεξάρχοντος του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου π. Νήφωνα Συριανού, που ήταν πλαισιωμένος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής π. Ευάγγελο Φεγγούλη  και από τους εφημερίους Επισκοπής και Αγίου Βλασίου, π. Νεκτάριο Διώτη και π. Κων/νο Κοντογιώργο.
Το Σταυρό, βούτηξαν και έπιασαν, παρά το πολικό ψύχος, μέσα στα παγωμένα νερά της λίμνης, πέντε τολμηροί νέοι της περιοχής, λαμβάνοντας την ευλογία Του και το δικαιολογημένο χειροκρότημα από τον κόσμο που ήταν πάνω στη Γέφυρα.
Στη συνέχεια οι ιερείς ευλόγησαν τη βασιλόπιτα που προσφέρθηκε για τους παρευρισκόμενους από το Δήμο Αγράφων καθότι για πρώτη φορά στα χρονικά δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τον κόσμο.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγράφων, πέραν των ευχών τους για θεία φώτιση, γνωστοποίησε την ίδρυση Ναυταθλητικού Ομίλου του Δήμου Αγράφων, με επίκεντρο δραστηριότητες στην λίμνη Κρεμαστών και αναφέρθηκε στην επιβεβλημένη ανάγκη αξιοποίησης της λίμνης, που μπορεί υπό προϋποθέσεις και με στρατηγικό σχεδιασμό να μετατραπεί σε πυλώνα ανάπτυξης για τους δυο Δήμους αλλά και για την περιοχή γενικότερα. Επ΄ αυτού μάλιστα ο κ. Μπαμπαλής ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι τον ερχόμενο Μάρτιο, με ομάδα και άλλων Δημάρχων που ανήκουν στο Δίκτυο Δήμων με λίμνες, θα επισκεφτεί το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες προκειμένου να διεκδικήσει από την πλευρά του Δήμου Αγράφων, ανταποδοτικά και άλλα οφέλη για την ανάπτυξη της περιοχής.
Στην Τελετή, παραβρέθηκαν πέραν του Δημάρχου Αγράφων, οι Αντιδήμαρχοι Θόδωρος Τσιάμης, Στέφανος Τσιαμάκης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βάσω Φεγγούλη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγράφων, κ.κ. Γιώργος Παπαδημητρίου και Κώστας Μάκκας και οι Πρόεδροι των Τ.Κ. Επισκοπής, Βαγγέλης Φεγγούλης, Μαραθιά Βασίλης Τσέλος, και Χαράστης Γιάννης Κουκουνιάς. Επίσης στην τελετή Αγιασμού των υδάτων στην Γέφυρα Επισκοπής, παραβρέθηκε η υποψήφια Δήμαρχος Αγράφων Χρύσα Σουλιώτη, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ψηλοβράχου Ηλίας Γερνάς, εκπρόσωποι Συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής που αψήφησαν το δριμύ ψύχος των -5 c. Καλή φώτιση σε όλους και καλή χρονιά.http://evrytanikovima.blogspot.com

AGRAFA NEWS Σύσκεψη του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Μπακογιάννης: Λειτουργήσαμε συντονισμένα και είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας.jpg

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα συνεχίζει να βρίσκεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτό δήλωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης συγκάλεσε τη σύσκεψη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί έως αυτή την ώρα, αλλά και να συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες και ημέρες, ιδιαίτερα σε αναμονή των έντονων φαινομένων σε Εύβοια και Βοιωτία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, 340 εκχιονιστικά, αλατιέρες, γκρέιντερ, φορτωτές και ερπυστριοφόρα, επιχειρούν σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο καλός συντονισμός των αντιπεριφερειαρχών, των υπηρεσιακών στελεχών, των χειριστών των μηχανημάτων, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του ΔΕΔΔΗΕ και όλων των λοιπών υπηρεσιών της Περιφέρειας, είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα, παρά το γεγονός ότι είχαν μεγάλη ένταση, διάρκεια και εξελίχθηκαν σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.

«Σε αυτούς τους ανθρώπους θέλω να πω ένα ευχαριστώ από την καρδιά μου, γιατί είχαν απέναντί τους πρωτοφανείς συνθήκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το βάρος πέφτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που πρέπει να φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών, πολλές φορές, χωρίς τα απαιτούμενα μέσα. Λειτουργήσαμε ικανοποιητικά γιατί το κάναμε συντονισμένα, μέσα στο πρόβλημα και με άμεσες αποφάσεις. Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης που ζήτησε από όλα τα μέλη του συντονιστικού να έχουν αδιάκοπη επικοινωνία μέχρι να λυθούν τα προβλήματα και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι της Στερεάς.
 

AGRAFA NEWS Πως πήρε το όνομά του το Καρπενήσι;


Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πως προήλθε η ονομασία της πόλης του Καρπενησίου, της πρωτεύουσας της Ευρυτανίας. Οι δύο επικρατέστερες είναι οι παρακάτω:

1) Η λέξη Καρπενήσι προέρχεται από τη, λατινικής προέλευσης, κουτσοβλάχικη λέξη "karpen-isu" που σημαίνει τόπος με πολλά σφενδάμια (τύπος ψευδοπλατάνου) τα οποία, όπως λέγεται, αφθονούσαν πολύ παλιά στην περιοχή. Αρκετοί μελετητές ισχυρίζονται ότι το Καρπενήσι δημιουργήθηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο ανάμεσα στον 11ο-13ο αιώνα και πως Κουτσόβλαχοι εγκαταστάθηκαν τότε εδώ.

2) Η δεύτερη ερμηνεία της ονομασίας, αναφέρεται στη σύνθετη τουρκική λέξη "Kar-benis" που μεταφράζεται ως χιονοσκεπής τόπος. 

Να αναφέρουμε ακόμη ότι δίπλα από τις δύο παραπάνω, κυρίαρχες εκδοχές, έχουν διατυπωθεί, ανά καιρούς, και διάφορες άλλες δευτερεύουσες οι οποίες, όμως, είναι ελάχιστα αποδεκτές: π.χ. ότι η ονομασία προήλθε από τον πρώτο κάτοικο της περιοχής ονόματι Κάρπο ή από το αρχαίο Καρνάσιον.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτοι οικιστές προσπάθησαν να επιλέξουν την πιο απάνεμη και προστατευμένη τοποθεσία στους πρόποδες του Βελουχίου για να χτίσουν την πόλη τους. Έτσι λοιπόν, πήραν τρία κομμάτια κρέας και τα κρέμασαν για κάποιο διάστημα σε διαφορετικά σημεία της περιοχής. Εκεί που αλλοιώθηκε πιο γρήγορα το πρώτο κομμάτι  του κρέατος, θεωρήθηκε σαν το πιο ήπιο και κατάλληλο σημείο για εγκατάσταση, οπότε από εκείνη την τοποθεσία ξεκίνησαν την οικοδόμηση του οικισμού που στη συνέχεια βέβαια επεκτάθηκε. Εικάζεται ότι η περιοχή αυτή βρίσκονταν κοντά στη σημερινή Αγία Παρασκευή. Όπως και να ΄χει πάντως, η αλήθεια κατοικοεδρεύει στα βάθη του αδυσώπητου χρόνου και εδώ που τα λέμε και το αθάνατο Βελούχι που εποπτεύει από ψηλά για αιώνες  την πόλη μας... "στόμα έχει και μιλιά δεν έχει"!https://eyrytixn.blogspot.com