Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

AGRAFA NEWS ΕΡΩΤΗΣΗ Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ''ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΙΙ''

                                                              Λαμία,21 Οκτωβρίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Κατερίνα Μπατζελή ως επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά» στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου στις 21-10 -2019,ζήτησε την χρηματοδοτική ενίσχυση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» με επιπρόσθετους πόρους,  πέραν εκείνων που προβλεπόταν και καλύφθηκαν άμεσα με την πρώτη προκήρυξη του μέτρου. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως εκείνες της Ηπείρου και Θεσσαλίας, πρέπει να προκηρύξει εκ νέου το μέτρο με  χρηματοδότηση από πόρους της Αναπτυξιακής Τράπεζας και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων διότι  είναι μία παρέμβαση που  συμβάλλει στην περιβαλλοντική προστασία και στην προετοιμασία του αστικού ιστού για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Επισυνάπτεται η ερώτηση
ΘΕΜΑ: Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ
Ø  Κατά την ενεργοποίηση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ» έχει ανακύψει πληθώρα περιπτώσεων αποκλεισμών αλλά και προβλημάτων που εμφανίστηκαν λόγω μεγάλης ζήτησης, με άμεση συνέπεια να εκφρασθούν πολλά παράπονα από τους αρμόδιους φορείς της χώρας (Ανακοινώσεις Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ, τεχνικών εταιρειών κ.α.) για τις συνθήκες που επικράτησαν κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του.
Ø  Στη Στερεά Ελλάδα, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για το Εξοικονομώ, έκλεισε σε μια ώρα, μετά την υποβολή 1.053 αιτήσεων και την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.  
Ø  Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προώθηση  νέων τύπων υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και στην βιωσιμότητα των νοικοκυριών, που δαπανούν τεράστια ποσά για την θέρμανση τους τον χειμώνα και τον κλιματισμό το καλοκαίρι, καθώς επίσης και στη τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Ερωτάται :
1.       Σε ποιες άμεσες βελτιωτικές αποφάσεις και ενέργειες σχετικά με την πρόσβαση περισσοτέρων δικαιούχων προτίθεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να προβεί;
2.       Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την εξεύρεση περισσότερων κονδυλίων από την Περιφέρεια;
3.       Εάν υπάρχει πρόθεση για αύξηση πιστώσεων στο πρόγραμμα   από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  και γιατί δεν έχει ήδη γίνει, όπως στην Θεσσαλία και Ήπειρο. Ειδικότερα,  η Περιφέρεια Ηπείρου έβγαλε Προκήρυξη προς το ΕΤΕΑΝ  για την δυνατότητα ένταξης έργων 1000% παραπάνω από την αρχική προκήρυξη των 2,5 εκ. σε 25,0εκ. ευρώ, λόγω μεγάλης συμμετοχής στο πρόγραμμα.