Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

AGRAFA NEWS Eνάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα βουνά των Αγράφων οι Έλληνες Οδηγοί Βουνών


09 Οκτ. 2019 / 12:51Eνάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα βουνά των Αγράφων οι Έλληνες Οδηγοί Βουνών
Επιστολή διαμαρτυρίας του Σ.Ε.Ο.Β. για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στην Ελλάδα τη διεύρυνση της εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η παραγωγή ενέργειας με ΑΠΕ στη χώρα μας, συναντάται κυρίως με τη χρήση φωτοβολταϊκών μονάδων και αιολικών εγκαταστάσεων – ανεμογεννητριών. Είμαστε υπέρ της εκμετάλλευσης των ΑΠΕ, εφ’όσον αυτές παράγουν όσο το δυνατό πιο καθαρή ενέργεια και συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής. Δε θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς τη στιγμή που το βλέμμα όλων μας είναι στραμμένο στο περιβάλλον και την προστασία και διατήρηση του.
Αναγκαζόμαστε όμως να παρέμβουμε και να σταθούμε στο πλευρό πολλών οργανώσεων και συμπολιτών μας, που εκφράζουν την ανησυχία τους διαμαρτυρόμενοι για τις πρακτικές που ακολουθούνται στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Ελληνική επικράτεια. Ενοχλούμαστε από την ισοπεδωτική άποψη ότι οι ανεμογεννήτριες επιτρέπεται να μπούνε παντού, όπως διαπιστώνουμε στην περίπτωση των Αγράφων και άλλων ορεινών περιοχών.
Τα Άγραφα είναι από τις πιο παρθένες και αμόλυντες περιοχές της Ελλάδας με φυσική ομορφιά, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα και η άποψη μας είναι ότι δεν υπάρχει κανένα περιβαλλοντικό άλλοθι που να μπορεί να αντισταθμίζει τη ζημιά που πρόκειται να γίνει. Γνωρίζουμε πια από προηγούμενα παραδείγματα πως δεν είναι μόνο η ανεμογεννήτρια που εγκαθίσταται και λειτουργεί τελικά, αλλά ολόκληρη η υποδομή που πρέπει να συντελεστεί για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Το πράσινο ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα κάθε χώρας, και πολύ σωστά, ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσουμε το πραγματικό κόστος της αιολικής ενέργειας.
Εάν κοιτάξουμε τη διαδικασία της οικοδόμησης ενός τέτοιου χώρου, δρόμους πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, το τεράστιο ποσό του σκυροδέματος που απαιτείται για να προσδεθούν οι ανεμογεννήτριες στο έδαφος, τότε όλη η ιδέα αποδεικνύεται λιγότερο πράσινη. Υπάρχει πληθώρα μαρτυριών, ντοκιμαντέρ και κειμένων από εμπειρογνώμονες του ίδιου του κλάδου, που συνηγορούν στην άστατη απόδοση και το υψηλό οικονομικό αλλά και περιβαλλοντολογικό κόστος της λειτουργίας των ανεμογεννητριών στις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες των ψηλών βουνών.
Εμείς προσθέτουμε ότι με αυτές τις πρακτικές υπονομεύεται η αντίστοιχη δυνατότητα ανάπτυξης του τουρισμού, που εδώ και χρόνια τον αποκαλούμε «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Ένας από τους αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού είναι και ο ήπιος τουρισμός ενεργούς αναψυχής, ή εναλλακτικός, ή υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως ονομάζεται κατά περίσταση και αποτελεί το πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας. Τα Άγραφα για εμάς τους Οδηγούς Βουνού αποτελούν ένα ιδιαίτερο τόπο, ένα τόπο που και εμείς τον προσεγγίζουμε με διακριτική ευλάβεια, έχοντας γαλουχηθεί σε αυτόν και γνωρίζοντας πως προσφέρει άπειρες δυνατότητες για την ήπια τουριστική ανάπτυξη, με την προϋπόθεση όμως να προστατεύεται ταυτόχρονα και ο χαρακτήρας τους.
Το ΣΕΟΒ ως Ελληνική δευτεροβάθμια επαγγελματική οργάνωση, διαμαρτύρεται με αυτή την επιστολή για την σχεδιαζόμενη εξάπλωση των αιολικών εγκαταστάσεων σε όλους τους ορεινούς όγκους της χώρας. Με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ορεινούς, προστατευόμενους όγκους, θίγονται ευθέως τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, τα δικά μας, όπως και ενός μεγάλου τμήματος του τουριστικού κλάδου. Πιστεύουμε ότι υπονομεύεται το μέλλον του τουρισμού ο οποίος είναι εδώ και δεκαετίες ο οικονομικός πυλώνας της Ελλάδας. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στο χάρτη της ΡΑΕ http://www.rae.gr/geo/ για να βεβαιωθεί. Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, περιοχές Νatura, ακόμα και εθνικά πάρκα, είναι στα σχέδια για αιολικές εγκαταστάσεις.
Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, με πιο ακραίο παράδειγμα αυτό των Αγράφων, όπου σχεδιάζεται εγκατάσταση περίπου 600 ανεμογεννητριών σε ένα φυσικό παράδεισο το χαρακτηρίζουμε ως απαράδεκτο. Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να τοποθετηθούν σε απόκρημνες κορυφές πάνω από 2000 μέτρα υψόμετρο. Πουθενά αλλού στον κόσμο -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων όπου το μέσο υψόμετρο είναι έτσι και αλλιώς ψηλό- δεν εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες σε τόσο ψηλά βουνά.
Ελπίζουμε οι συμπολίτες μας να ενημερωθούν επιτέλους για αυτό που συμβαίνει στην ύπαιθρο μας, εξετάζοντας τα στοιχεία και τον αριθμό των αιτήσεων που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, για να συνειδητοποιήσουν την κλίμακα του τι συμβαίνει. Οι φορείς και οι πολίτες που δραστηριοποιούνται για την προστασία των Αγράφων μας ενημερώνουν: «από τη μελέτη των σχετικών στοιχείων, συνειδητοποιούμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για την πληθώρα αιολικών εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή, με τελική κατάληξη την πλήρη ισοπέδωση των κορυφογραμμών των Αγράφων και του μεγαλύτερου μέρους της Πίνδου, ενός μοναδικού φυσικού τοπίου απαράμιλλης ομορφιάς με αλπικές κορυφές και πυκνά παρθένα δάση, χαράδρες και ποτάμια, αλλά και ενός τόπου με πολύ σημαντική λαϊκή παράδοση και ιστορία».
Είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που αγωνίζονται για το περιβάλλον της Ελλάδας.Καλούμε σε συζήτηση και προσφέρουμε ταυτόχρονα τις υπηρεσίες μας για να αποσαφηνισθεί ο συγκριτικός βαθμός συμμετοχής των κλάδων τουρισμού και της αιολικής ενέργειας, στην πράσινη ανάπτυξη της χώρας μας, και το βαθμό που επωφελούνται ή ζημιώνονται οι τοπικές κοινωνίες και η συνολική αποκέντρωση.
Απαιτούμε να ληφθούν άμεσα τα εξής μέτρα:
1. Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε εθνικά πάρκα
2. Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura
3. Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε δασικές περιοχές και κορυφές άνω των 1000 μ.
4. Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε σημεία τα οποία αποτελούν πεδία δραστηριότητας και ανάπτυξης τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων
5. Να υπάρξουν πολιτικές και συνολικός σχεδιασμός για την άμεση προστασία του περιβάλλοντος και την ανάκαμψη του.
Σωματείο Ελλήνων Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ)
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Παύλος Τσιαντός
Ο Γραμματέας
Παναγιώτης Γουμπέρης  https://www.vimapoliti.gr