Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

AGRAFA NEWS «Ισχυρή ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ


Κύριε Δασάρχη,
Με μεγάλη έκπληξη και αγωνία διαπιστώνουμε την εγκατάσταση βαρέων μηχανημάτων σε θέσεις της οροσειράς «Νιάλα» των Αγράφων για εργασίες επί του σοβαρότατου θέματος «Ανεμογεννήτριες» ύστερα από τη δική σας έγκριση.
Καθώς πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας, από κάθε πλευρά και τομέα, παρακαλούμε για την προσωρινή ανάκληση της έγκρισή σας και διακοπής των εργασιών για τους παρακάτω λόγους :
1. Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura και εκκρεμούν ακόμα καθοριστικές σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες.
2. Το αντίστοιχο Δασαρχείο Καρδίτσας δεν έδωσε την σχετική έγκριση.
3. Η δική σας έγκριση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε (Ε.Ο.Α), τη δημοτική και κοινωνική αντίδραση – αντίθεση φορέων και κινήσεων πολιτών.
4. Το θέμα «Ανεμογεννήτριες» θα συζητηθεί στο αμέσως επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μας που θα συνέλθει περίπου αρχές Οκτωβρίου.
5. Ο Δήμος Αγράφων, η Αυτοδιοίκηση ως βαθμός της Πολιτείας, έχει τεράστια ιστορική και ηθική ευθύνη για την ουσιαστική «Διαχείριση του θέματος Ανεμογεννήτριες», αφού στο παρελθόν δεν ακολουθήθηκε η αναγκαία και απαραίτητη διαδικασία από το Δήμο και την Περιφέρεια (δημοσιότητα, διάλογος, τοπικές κοινωνίες, μελέτη σκοπιμότητας, μελέτη Business Plan).
6. Η έγκριση σας, δυστυχώς, συνέπλευσε χρονικά με την έναρξη της νέας Δημοτικής περιόδου, πράγμα το οποίο συνεπάγεται νέα πρόσωπα με εντελώς νέες δεσμεύσεις απέναντι στην Κοινωνία και Πολιτεία και απαιτείται ο απαραίτητος χρόνος συνεργασίας μαζί σας.
7. Για το θέμα «Ανεμογεννήτριες» σας κοινοποιούμε την κοινή θέση των πέντε Δημάρχων Ευρυτανίας και Καρδίτσας.
Θα είμαστε σε συνεργασία για αειφόρο βιώσιμη προοπτική των Αγράφων με σεβασμό στο απείρου φυσικού κάλλους περιβάλλον μας.
Με τιμή,
Ο Δήμαρχος Αγράφων
Αλέξανδρος Καρδαμπίκης