Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

AGRAFA NEWS Ταξιδεύει στην καρδιά της ανταρτομάνας Ρούμελης

8ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ

  • Στο Καρπενήσι στις 12 - 14 Ιούλη το Διήμερο
  • Το Σάββατο 13 Ιούλη θα γίνει συγκέντρωση όπου θα μιλήσουν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος
«Εμπνεόμαστε, Διδασκόμαστε, Συνεχίζουμε. Με το ΚΚΕ μπροστά για το δίκιο του λαού!». Αυτό είναι το σύνθημα του φετινού Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, του μοναδικού αυτού νεανικού θεσμού, που φέτος κλείνει τα 28 του χρόνια και ταξιδεύει στο Καρπενήσι, στην καρδιά της Ρούμελης, στις 12 - 14 Ιούλη.
Η κατασκήνωση του Διημέρου θα φιλοξενηθεί στο Πάρκο Κεφαλόβρυσου. Στο χώρο της κατασκήνωσης και στις γύρω περιοχές θα απλωθεί ένα πρόγραμμα πολιτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, επισκέψεων και εκδηλώσεων για την Ιστορία της περιοχής και τη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης τη δεκαετία του '40.
Σ' αυτό το πλαίσιο, στο χώρο της κατασκήνωσης θα πραγματοποιηθούν εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 - 1949) και εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την κατάληψη του Καρπενησίου από τον ΔΣΕ, καθώς και στα τραγούδια του ΔΣΕ και της ΕΑΜικής Αντίστασης. Επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο των Κορυσχάδων, στη Βίνιανη και σε άλλες περιοχές - ορόσημα της δράσης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ενώ προγραμματίζεται ένα πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων, με πεζοπορίες, αθλητικά τουρνουά και αγώνα δρόμου.
Στο πρόγραμμα του Διημέρου ξεχωρίζει η πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 13 Ιούλη στο Καρπενήσι. Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.
Συνάντηση με σημαντικές στιγμές της δράσης του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Το Καρπενήσι σηματοδοτείται από σημαντικές στιγμές στη δράση του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος τη δεκαετία του '40. Ενδεικτικά:
-- Φέτος συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τη νικηφόρα μάχη και κατάληψη του Καρπενησίου από τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Από τις 21 Γενάρη 1949 έως τις 8 Φλεβάρη, το Καρπενήσι ήταν στα χέρια του ΔΣΕ. Η επίθεση και η κατάληψη του Καρπενησίου είναι η πιο σημαντική πολεμική ενέργεια του ΔΣΕ στη Ρούμελη. Είχε πολύ μεγάλο στρατιωτικό και πολιτικό αντίκτυπο, καθώς ήταν η δεύτερη κατάληψη πόλης (μαζί με τη Νάουσα) τον ίδιο μήνα, ενώ ακολούθησε τη νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ στην Καρδίτσα (11 - 13 Δεκέμβρη 1948). Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν ιδιαίτερη σημασία, αφού ακολούθησαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού το καλοκαίρι του 1948.
-- Στις Κορυσχάδες (χωριό δίπλα στο Καρπενήσι) πραγματοποιήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο στις 14 Μάη 1944, όπου λειτουργεί σήμερα και αντίστοιχο μουσείο. Το Εθνικό Συμβούλιο προέκυψε από τις εκλογές που προκήρυξε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Η ΠΕΕΑ, του ΕΑΜ, ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ριζοσπαστική κυβέρνηση, που εξέφραζε τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα στην Ελλάδα, και από τα βουνά της Ευρυτανίας οργάνωσε τη διοίκηση της Ελεύθερης Ελλάδας το 1944. Μια κυβέρνηση ένοπλης σύγκρουσης με τον αντίπαλο (είτε αυτός λέγεται ξένος κατακτητής είτε ντόπια αστική τάξη), της οποίας το φιλολαϊκό έργο είναι αναμφισβήτητο, όμως δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα αστικά όρια, στο βαθμό που δεν εντάχθηκε στον στρατηγικό στόχο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

-- Ολη η ευρύτερη περιοχή συνδέεται άμεσα με την ίδρυση των πρώτων ανταρτοομάδων του ΕΛΑΣ, με τη δράση του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής και της Απελευθέρωσης. Επίσης στην περιοχή δόθηκαν σημαντικές, ιστορικές μάχες του ΕΛΑΣ υπό την καθοδήγηση του Αρη Βελουχιώτη, καπετάνιου του ΕΛΑΣ (π.χ. Μικρό Χωριό) με τις δυνάμεις κατοχής αλλά και τον ΕΔΕΣ. Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκονταν σημαντικές υποδομές του ΕΛΑΣ: Το νοσοκομείο, οι σχολές νοσοκόμων στο Μεγάλο Χωριό κ.ά.
Σε κάθε γωνιά της περιοχής, στα βουνά και στα χωριά της, γράφτηκαν λαμπρές σελίδες Ιστορίας του λαϊκού κινήματος οι οποίες μέχρι και σήμερα παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες, εμπνέουν κάθε νέα και νέο που επιλέγει το δρόμο του οργανωμένου αγώνα για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Η Ιστορία διδάσκει τον αγώνα για την ανατροπή. Αυτήν την Ιστορία τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ σήμερα τη μελετούν σπιθαμή προς σπιθαμή, για να οπλιστούν με την πείρα των επαναστατών που πάλεψαν τότε για την ίδια υπόθεση που παλεύουν και σήμερα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Τα συμπεράσματα αυτής της Ιστορίας είναι πολύτιμα εφόδια στην καθημερινή προσπάθεια που κάνει κάθε μέλος της ΚΝΕ για πιο μαζική και γερή Οργάνωση σε κάθε χώρο, για το φούντωμα της πάλης και της συλλογικής διεκδίκησης, για να γίνονται όλο και περισσότεροι οι νέοι και οι νέες που παίρνουν πάνω τους την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για τη συμμετοχή της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης σε αυτό.
Παιδική κατασκήνωση
Για 7η χρονιά φέτος στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, η ΚΝΕ θα φιλοξενήσει παιδιά μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και Γυμνασίου, στη δική τους κατασκήνωση. Συντροφικότητα, γνώση, διεκδίκηση, παιχνίδια, γέλια, τραγούδια, δημιουργία, αλληλεγγύη, αγώνας, είναι λέξεις που συναντιούνται κάθε χρόνο στις παιδικές κατασκηνώσεις των Διημέρων της ΚΝΕ. Μια αξέχαστη εμπειρία για τα παιδιά που συμμετέχουν!
Το αναλυτικό πρόγραμμα τόσο του 28ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου όσο και πιο ειδικά της παιδικής κατασκήνωσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ.