Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

AGRAFA NEWS Οι πολίτες ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή πραγματικότητα. Ομιλία του Τέως Υπουργού & Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας



Αθήνα, 7/03/2019 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Τέως Υπουργού & Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις». 
«Ξεκινώ την παρέμβασή μου με ένα θέμα που αποτελεί ορόσημο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας, την προχθεσινή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου. Είναι η πρώτη φορά, μετά από μια περίπου δεκαετία, που το ελληνικό δημόσιο καταφέρνει να αντλήσει χρήματα από τη διεθνή αγορά και μάλιστα με ένα επιτόκιο το οποίο αγγίζει ιστορικά χαμηλά της περιόδου 2004 – 2005. 
Οι πολίτες μπορούν να καταλάβουν ποιος είναι εκείνος που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή πραγματικότητα και ποιος είναι αυτός ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να καταστροφολογεί. 
Η παρέμβασή μου για το νομοσχέδιο έχει σχέση άμεση ή έμμεση με ρυθμίσεις που άπτονται του αγροτικού χώρου. 
Κι αρχίζω από το ΙΓΜΕ. Όταν το παραλάβαμε το 2015 βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης. Το κρατήσαμε ζωντανό... λύσαμε πολλά προβλήματα… 
Τι θέλουμε σήμερα; Να το αναβαθμίσουμε. Σε μια περίοδο που τα φαινόμενα κατολισθήσεων, πλημμυρών και γενικά ακραίων φαινομένων δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα θα ήταν αυτοκτονική η υποβάθμιση. 
Και θέλω να τους ευχαριστήσω και από αυτό το βήμα για την έγκαιρη αντίδρασή τους στις πρόσφατες πλημμύρες της Χαλκίδας. 
Η μετονομασία του σε Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών δεν αλλάζει τα καθήκοντα... αντίθετα τα διευρύνει. Και βέβαια δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την απασχόληση των εργαζομένων, όπως και πριν από λίγο το επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο Υπουργός. 
Γεωθερμία... Η ελληνική επικράτεια βρίθει γεωθερμικών πεδίων. Δεν βρήκαμε καμία σοβαρή δυνατότητα αξιοποίησής τους. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε αυτή τη στιγμή να υπάρχουν αξιόλογες μονάδες, ειδικά του αγροτικού χώρου αλλά και άλλες που να λειτουργούν, χρησιμοποιώντας τη γεωθερμία ως τη βασικότερη πηγή ενέργειας. 
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, που την επισκέφθηκε και ο Πρωθυπουργός. Αυτή της Σελέκτα, μιας ανθοκομικής επιχείρησης στη Χρυσούπολη Καβάλας που την εντάξαμε στα αγροτικά προγράμματα το 2017. Παράγει καλλωπιστικά φυτά σε ένα θερμοκήπιο 60 στρ, αξιοποιώντας το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής. Το προϊόν που παράγει εξάγεται κατά 95% και απασχολεί μόνιμα 130 εργαζόμενους. 
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε αντιληφθεί τις δυνατότητες που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό κινηθήκαμε, για να βρούμε τρόπο, ώστε να εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο και να ενισχύονται επενδυτικές προτάσεις άνω των 500.000 ευρώ 
Συνεργαστήκαμε με το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και έχει υποβληθεί στην Ε. Επιτροπή σχετικός φάκελος, και μάλιστα για θερμοκηπιακού τύπου μονάδες που αξιοποιούν ενεργειακά συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως είναι η γεωθερμία. 
Κύριε Υπουργέ, μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προβούμε στις απαραίτητες τροποποιήσεις των εθνικού θεσμικού πλαισίου. 

Αγροτικά φωτοβολταϊκά. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα στον αγροτικό χώρο να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών του αναγκών με ήπιες μορφές ενέργειας. Χρηματοδοτούνται οι αγρότες από το ΠΑΑ, μέσω των σχεδίων βελτίωσης, αυτόνομα και με net metering. Θετική και η ένταξη των μικρών αγροτών όπως πριν από λίγο δεσμευτήκατε. 
Αρκεί βεβαίως να αντιληφθούν και οι ίδιοι ότι όλα γίνονται πιο εύκολα μέσα από συνεργατικά σχήματα που πρέπει να δημιουργήσουν».