Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

AGRAFA NEWS Μία πολύτιμη μαρτυρία του θρυλικού ΔημοΤσέλιου για τους πρώτους Κατσαντωναίους!


Ο ατρόμητος Κατσαντώνης - του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου

Σας παρουσιάζουμε μία σπάνια εξομολόγηση του θρυλικού αγωνιστή του '21 Δήμου Τσέλιου (πιθανόν ο "Γεροδήμος" των δημοτικών τραγουδιών μας;) που αναφέρεται στη σύνδεσή του με τον πρώτο ένοπλο πυρήνα του Κατσαντώνη στα 1804, εποχή που -κατά τον ΔημοΤσέλιο- ο αδούλωτος σταυραετός των Αγράφων δρούσε με μια χούφτα μόνο παλικάρια. Σημαντικής ιστορικής αξίας η αναφορά του Δημοτσέλιου στους πέντε πρωτοξεκινητάδες της επαναστατικής απειθαρχίας εκείνων των καιρών, καθώς και στην μετέπειτα ένταξη του Γ. Καραϊσκάκη στον, αυξανόμενο πλέον, Κατσαντωνέικο  νταϊφά!
Ιδού:
================
"Ηύρα ένα Ζαφείρη κλεφτικάτον από την Ακαρνανία, κάθονταν στην Αγία Μαύρα. Μου λέει αυτός: Δήμο τι χαλεύεις να πας με καράβια; Έρχεσαι να πάμε στο Καρπενήσι; Βγαίνεις και κλέφτης. Μ' επήρε τον Ιούλιο μήνα στα 1804...

Ο Γιωργάκης ήτον Καπετάνιος και ο Ζαφείρης ήτον γαμπρός του. Εστάθημεν, τον Ιούλιον μήνα εξεκινήσαμεν. Επήγαμεν στο Καρπενήσι. Αρματολός ο Καπετάν Γιωργάκης με μπουγιουρντί. Εκάθησα ως τις 10 Απριλίου, Λαμπρή.

Έσμιξα τον Κατζαντώνη. 4 νομάτοι εγινήκαμε πέντε. Αντώνης, Λεπενιώτης, Τζόγκας και ένας Θοδωρής 4,  εγώ 5.  Ξακολουθάγαμεν την κλεψιά τότε διάφορους πολέμους. Ερχόντανε και μεγαλώναμε. Εξακολουθάγαμε. Εμεγάλωσε ο Αντώνης, έτρεμε η τουρκιά. 

Στα 1805 ήλθε και ο Καραϊσκάκης. Έσμιξε με τον Αντώνη κι αυτός. Έφυγε ο Καραϊσκάκης από το Πρεμέτι, από τη φυλακή. Εγίνηκε και αυτός πρώτη σκάλα, καθώς ήμουν και εγώ. Λεπτότερος και ψηλότερός μου, δεν είχε όψη καλή. Τότε με τον Καραϊσκάκη απόκτησα πιστή αγάπη. Από τότε. Εσκοτώσαμε τον Λιάζαγα τον Βεληγκέκα. Εμείς είμεθα 40, εκείνοι χίλιοι... "
[Γεωργίου Τερτσέτη, Έργα (επιμέλεια Ντίνου Κονόμου) τόμ. Γ', Απομνημονεύματα Αγωνιστών 1821, Αθήνα 1970, σ. 428.] 


ΥΓ: Η... ιχνηλασία από το βιβλίο του αείμνηστου εκλεκτού Ευρυτάνα συγγραφέα Δημήτρη Σταμέλου υπό τον τίτλο: "Κατσαντώνης, η αποθέωση της παλικαριάς", βιβλιοπωλείον της Εστίας).

AGRAFA NEWS Την έκθεση "MEAT & GRILL DAYS" επισκέφθηκε ο Φάνης Σπανός

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Χαλκίδα, 12-11-2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στην τριπλή έκθεση «MEAT DAYS - DAIRY EXPO - FROZEN FOOD 2018» συμμετείχε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 14 επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκε από 10 έως 12 Νοεμβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, στα Σπάτα. Πρόκειται για ένα κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός προβολής και προώθησης προϊόντων για την αγορά κρέατος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα σε εθνικό επίπεδο και απευθύνεται σε επαγγελματίες και εμπορικούς επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Περιφέρεια Στερεά Ελλάδας αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο κέντρο παραγωγής λευκού κρέατος στη χώρα μας, μετά την Ηπειρο, μαζί με την οποία συγκεντρώνουν περίπου το 60% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Επίσης, στο καλάθι της έχει σημαντικά ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα. Τα περίπτερα της Στερεάς Ελλάδας, τόσο στο Hall 2 “Meat & Grill”, όσο και στο Hall 3 “Dairy Expo” & “Frozen Food”, προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό επισκεπτών και οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας πραγματοποίησαν 152 εμπορικές συναντήσεις (B2B) με τους επαγγελματίες επισκέπτες, γεγονός που καταδεικνύει τις προοπτικές που ανοίγονται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Στερεά Ελλάδα. Στην έκθεση και στο πλευρό των επιχειρήσεων παρευρέθηκε ο Φάνης Σπανός, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας, συνοδευόμενος από τον Γιώργο Κελαϊδίτη, Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας. Ο Φάνης Σπανός, μετά την επίσκεψή του στα περίπτερα των επιχειρήσεων δήλωσε: "Η προώθηση των τοπικών μας προϊόντων και η ενίσχυση της δικτύωσης των επιχειρήσεων στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά είναι ένας ακόμα στόχος που προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να υλοποιήσουμε. Ετσι, η οργανωμένη συμμετοχή μας σε εκθέσεις είναι ένα εργαλείο για τους παραγωγούς της Στερεάς Ελλάδας να ενισχύσουν την εξωστρέφεια τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές."