Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018

AGRAFA NEWS Σαρακατσάνικη παραθαλάσσια κατασκήνωση πέτυχε πλήρως


dr karatasios georgios
 Δρ Γεώργιος Δ Καρατάσιος
τ. Περιφερειακός Δ/ντής
Εκπαίδευσης Κεντρικής
Μακεδονίας
H Βιωματική κατασκήνωση που οργανώθηκε με επιτυχία από την Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων (Π.0.Σ.Σ) στις εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις “YUPPI” έδωσε την ευκαιρία στην νέα γενιά των Σαρακατσαναίων να βιώσουν ένα κομμάτι της Σαρακατσάνικης ζωής. Η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα της βιωματικής κατασκήνωσης ήταν μια εξαιρετική εμπειρία που βοήθησε τα παιδιά και λειτούργησε θετικά στην ωρίμανση της προσωπικότητάς τους. Η οργανωμένη συμβίωση με κανόνες ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και τους έδωσε την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά και να μάθουν καινούργιες δεξιότητες να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη την ανεξαρτησία, τον υγιεινό τρόπο ζωής ,να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, να κοινωνικοποιηθούν, σε ένα ασφαλές περιβάλλον υπό την παρακολούθηση και υποστήριξη των εκπαιδευτών της κατασκήνωσης.
Στην πρώτη πιλοτική βιωματική κατασκήνωση οι θεματικές ενότητες που διδάχθηκαν στα παιδιά με τη φροντίδα και επιμέλεια των υπευθύνων , ήταν το αξιακό σύστημα των Σαρακατσάνων, το γλωσσικό ιδίωμα, το θρησκευτικό συναίσθημα, οι χοροί και τα τραγούδια, τα σαρακατσάνικα παιχνίδια, η ζωγραφική, η ξυλογλυπτική, η γαστρονομία, αλλά και θεατρικά δρώμενα με αναπαράσταση εθίμων. Το ανεκτίμητο υλικό, που σχετίζεται με την Σαρακατσάνικη ζωή, έγινε κτήμα, βίωμα και εμπειρία ζωής που θωρακίζει την ίδια την Παράδοση που βρίσκεται σε δυνατή σχέση με τον βίο των Σαρακατσαναίων. Η πιλοτική, πολυήμερη βιωματική Σαρακατσάνικη παραθαλάσσια κατασκήνωση πέτυχε πλήρως ως προς τους στόχους όσων την εμπνεύστηκαν και   αποτελεί αφετηρία και οδηγό για την συνέχεια.

AGRAFA NEWS Ένας γάμος βγαλμένος από τα παλιά. Παραδοσιακός Σαρακατσάνικος γάμος στην Φθιώτιδα


kariotis athanasios
του Αθανασίου Καρυώτη.  Υπεύθυνος Ηλεκ. Εφ. ΗΧΩ

Το μεγάλο γεγονός έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου 2018 στο Αμούρι Λαμίας, και ήταν ένας γνήσιος παραδοσιακός Σαρακατσάνικος Γάμος, αφού τόσο η νύφη όσο και ο γαμπρός είναι Σαρακατσαναίοι, και ήταν ντυμένοι με παλιακές φορεσιές, επειδή αγαπούν και συνεχίζουν την παράδοση των προγόνων τους. Ο λόγος για τον Γιάννη Τασούλα από το Αυλάκι Στυλίδας, που παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, Μυρτώ Αργύρη, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στο Αμούρι, όπου οι καλεσμένοι έγιναν μάρτυρες και έζησαν ένα παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Γάμο. Άλογα με καβαλάρηδες, παραδοσιακοί οργανοπαίκτες και νέοι και νέες ντυμένοι με παραδεισιακές φορεσιές είχαν γεμίσει κυριολεκτικά τον δρόμο που οδηγεί προς το χωριό.
Ο Γιάννης και η Μυρτώ, δυο νέοι άνθρωποι , αποφάσισαν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας επιλέγοντας να παντρευτούν με τον παραδοσιακό τρόπο των Σαρακατσαναίων. Η Μυρτώ Αργύρη είναι γραμματέας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αττικής – Πειραιά «Η Ελληνική Λεβεντιά « με καταγωγή από την περιοχή των Φαρσάλων και ο Γιάννης Τασούλας πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας, και τους πάντρεψε ο Δημήτρης Μακρής και αυτός πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας.
Η τελετή του γάμου έγινε στη γραφική εκκλησία του Αμουρίου, 10 χιλιόμετρα έξω από τη Λαμία, ένα πανέμορφο μέρος, όπου ο γαμπρός καβάλα στο στολισμένο άλογο συνοδευόμενος από το  μπράτιμο, κοντινό του φίλο, που κρατούσε το φλάμπουρα κατευθύνθηκε από την είσοδο του χωριού προς την εκκλησία, όπου τον περίμενε κα τα το έθιμο ο κουμπάρος, και πλήθος κόσμου. Ακολουθούσαν οι μουσικοί, τραγουδιστές ξακουστοί Σαρακατσαναίοι : Τσαλάγκας , Γκόβαρης , Αλαφροπάτης, Τσιάτσιος, συνοδευόμενοι από τους ήχους του κλαρίνου του Πάνου Κοτρότσου, και πίσω ακολουθούσαν συγγενείς και φίλοι, ντυμένη με παραδοσιακές φορεσιές . Μπροστά τους ο δάσκαλος Παναγιώτης Σταμέλος με τα άλογα του αγέρωχος, ντυμένος αυτός και η συνοδεία  του με παραδοσιακές φορεσιές. Όταν έφτασε η συνοδεία στην εκκλησία παρατάχτηκαν αριστερά του γαμπρού  οι γυναίκες και δεξιά οι άντρες.
Αμέσως μετά με τον ίδιο τρόπο, και με συνοδεία αλόγων , τραγουδιού και οργανοπαιχτών έφτασε και η νύφη καβάλα στο άλογο που το κρατούσε ο Πατέρα της, όπου την συνόδευσε και την παρέδωσε στο γαμπρό. Η εκκλησία είχε στολιστεί με παραδοσιακό τρόπο ενώ στο πάτωμα είχαν στρωθεί υφαντά.
Μετά το μυστήριο του γάμου ακολούθησε γλέντι σε κοντινή αίθουσα εκδηλώσεων με σαρακατσάνικα ακούσματα υπό τους ήχους του κλαρίνου του Πάνου Κοτρότσου, και τον τραγουδιστών, Γιώτα Γρίβα, Στ. Τσαλάγκα, Γιάν. Γκόβαρη , Μέλ. Αλαφροπάτη, και Γιάν. Τσιάτσιο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Στις χαρές των παιδιών καλεσμένη ήταν εκατοντάδες φίλη και συγγενής που παραβρέθηκαν να μοιραστούν την χαρά τους. Μεταξύ των καλεσμένων παραβρέθηκαν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων κ Γεώργιος Μουτσιάνας, ο υπεύθυνος της Ηλεκ/νικής εφημερίδας Ηχώ των Σαρακατσαναίων κ Αθανάσιος Καρυώτης με τις γυναίκες τους, AGRAFA NEWS Δημήτρης Πέγκας, ο Δήμ/χος Στυλίδας Απ. Γκλέτσος, ο αντ/ρχος κ Νόντας Ζαρογιάννης, ο πρ/δρος του Συν/μου Σαρ/νέων Φθιώτιδας κ Κώστας Κωστακόπουλος με την οικογένειά του, ο πρ/δρος του Συν/μου Σαρ/νέων Λάρισας κ Πάνος Κατσαρός, και πρώην πρόεδρος του Συν/μου Σαρ/νέων Φθιώτιδας κ Νίκος Ζυγογιάννης.
Γιάννη και Μυρτώ Σας ευχόμαστε την ευλογία του Θεού την ημέρα του γάμου σας, και μακάρι να Βρίσκεται πάντα στην καρδιά του γάμου σας, στο φως του σπιτιού σας, και στην κοινή σας ζωή. Συγχαρητήρια. Σας στέλνουμε τις ευχές μας, την αγάπη μας, κι όλη την θετική μας ενέργεια για να έχετε βίο ανθόσπαρτο γεμάτο όμορφες στιγμές και συγκινήσεις. Σας ευχαριστούμε για την τιμή. Να Ζήσετε. Κουμπάρε πάντα άξιος και στα παιδιά σου, οι φίλοι σου, Γεώργιος Μουτσιάνας, και Αθανάσιος Καρυώτης