Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

AGRAFA NEWS Έκθεση Τοπικών Προϊόντων & Υπηρεσιών “ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση & Τοπικές Γεύσεις Ελλάδας”


 
Δελτίο Τύπου 27/9/2018
 
Έκθεση Τοπικών Προϊόντων & Υπηρεσιών
“ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση & Τοπικές Γεύσεις Ελλάδας”

11η Έκθεση
Θεσσαλονίκη, ΔΕΘ, Περίπτερο 12

από Σάββατο 27 Οκτωβρίου έως Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

12η Έκθεση
Λάρισα, Κεντρική πλατεία

από Τετάρτη 7 Νοεμβρίου έως Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

       Ένα ταξίδι γεύσης, μουσικής, χορού και πολιτισμού, με ελεύθερη είσοδο
 
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την 11η και τη 12η Έκθεση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών “ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση & Τοπικές Γεύσεις Ελλάδας”.

Η 11η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, (ΔΕΘ) στο Περίπτερο 12, από το Σάββατο 27 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018.
Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης θα είναι:
Τα δύο Σαββατοκύριακα από τις 10:30 π.μ. εως τις 9:30 μ.μ. ενώ τις καθημερινές από τις 12:00 μ.μ. εως τις 9:30 μ.μ.

Η 12η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας από την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018.
Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης θα είναι:

Τετάρτη έως και Κυριακή από τις 10:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ.

Δεκάδες εκθέτες από κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και παραγωγοί από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως Θεσσαλονίκη, Αττική, Έβρο, Σέρρες, Καστοριά, Καβάλα, Ξάνθη, Ημαθία, Βοιωτία, Αχαΐα, Τήνο και όχι μόνο, εμπλουτίζουν την Έκθεση και παρουσιάζουν στους χιλιάδες επισκέπτες της, μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων.

Πρόκειται για εξαιρετικά τοπικά προϊόντα όπως λάδι, προϊόντα ελιάς, τυροκομικά προϊόντα, παξιμάδια, αρτοσκευάσματα, μέλι, βότανα, γλυκά, καραμελωμένους καρπούς, ζυμαρικά, ρακί, κρασί, προϊόντα ντομάτας, προϊόντα σαλιγκαριού, προϊόντα σοκολάτας, σοκολατάκια με ελιά, μπάρες δημητριακών, σάλτσες, ταχίνι, λουκούμια, παστέλια, τυροκομικά από γάλα βουβαλιού, σοκολάτα και μερέντα από χαρούπι, σφακιανόπιτεςκαλιτσούνια, κοσμήματα και χειροποίητες κατασκευές, καλλυντικά, αιθέρια έλαια, σαπούνια, αρώματα, αλόη και άλλα.

Προϊόντα μοναδικής ποιότητας, που οι επισκέπτες της Έκθεσης έχουν την ευκαιρία να τα γνωρίσουν από κοντά, να τα γευτούν και να τα προμηθευτούν απευθείας από τους παραγωγούς τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Έκθεσης πραγματοποιούνται δεκάδες μουσικές, χορευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτελούν πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες των διοργανώσεων.

Η Έκθεση που πλέον αποτελεί θεσμό, έχει ήδη πραγματοποιήσει 10 μεγάλες διοργανώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, με χιλιάδες επισκέπτες και τεράστια προβολή σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αναλυτικές πληροφορίες για την Έκθεση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.pagritiaekthesi.gr ή επικοινωνώντας στα τηλέφωνα 2810213318 και 6932430433

AGRAFA NEWS Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Στερεάς Ελλάδας




Ισχυρές δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ αλλά και 3 δύτες που έχουν φτάσει στην περιοχή από την Αθήνα προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία πιθανά να βρίσκονται οι τρεις αγνοούμενοι που αναζητούνται στην Εύβοια. Την ίδια στιγμή η ισχυρή βροχόπτωση συνεχίζεται για 2 ώρες περίπου παρά το γεγονός ότι ενδιάμεσα υπήρξε μια ύφεση που δεν κράτησε παραπάνω από 1 ώρα. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από την κεντρική προς την Βόρεια Εύβοια ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα καλύπτουν μέχρι αυτή την ώρα με ισχυρή βροχόπτωση όλη τη Βόρεια Εύβοια.
Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για αύριο Δευτέρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή τους.
Με την ίδια ένταση πέφτει η βροχή και στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας αλλά ωστόσο ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που συγκεντρώθηκαν εκεί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την ύφεση των καιρικών συνθηκών για να αντλήσουν νερά από διάφορα επικίνδυνα σημεία και από σπίτια και καταστήματα. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι κλήσεις στην Πυροσβεστική έχουν ξεπεράσει τις 80 για αντλήσεις υδάτων.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις όμως έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του νόμου της Φθιώτιδας με συνέπεια δεκάδες στρέμματα ακόμη και στο κέντρο του νομού να φουσκώνουν συνεχώς και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο ακόμα και στην περιοχή της Λαμίας.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιο Καραΐσκο «αν οι βροχοπτώσεις συνεχίσουν με την ίδια ένταση όλη τη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα καθώς τα μηνύματα που υπάρχουν από όλο το νομό είναι ότι τα ρέματα βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στο πόδι και ελέγχουν την κατάσταση για να παρέμβουμε όπου είναι δυνατόν».
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και οι υπηρεσίες της Βοιωτίας οι οποίες παρατηρούν συνεχώς τους χειμάρρους να φουσκώνουν ενώ τα μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου χρειαστεί.
Πηγή:: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AGRAFA NEWS Για σένα ξενιτεμένε αδερφέ μας..


Ο καμένος κέδρος με το ρετσινωμένο έλατο σκορπούν τη μοσχοβολιά τους από το παλιό πετροκάλυβο δίπλα στη ρεματιά. Η γιαγιά βγάζει από την πυροστιά τη γάστρα με την πίτα και ο γέροντας σερβίρει ολόγυρα από τη χάλκινη κανάτα το άγιο τσιπουράκι που κυλάει, όμοιο διάφανο κεχριμπάρι, στα ρακοπότηρα της παρέας. Αφήνει κατάχαμα  το κανατάκι και πυρώνει τα ροζιασμένα χέρια του πάνω απ’ το τζάκι.  

Ένα παραπονιάρικο κλαρίνο μόλις που ακούγεται από το τρανζίστορ που κρέμεται με το δερμάτινο λουρί του από ένα καρφί στον τοίχο. Έξω το κρύο είναι τσουχτερό και η νύχτα απλώθηκε νωρίς. Μουγκρίζουν τα ευρυτανικά βουνά από τα αστραπόβροντα και της βροχής οι πρώτες στάλες  χοροπηδάνε στον τσίγκο. Η παρέα στρώθηκε ολόγυρα, άλλοι στα σκαμνιά, άλλοι κατάχαμα στα χρωματιστά κιλίμια στο σανιδένιο πάτωμα. Και η κουβέντα ανάβει κι εκείνη όπως τα κούτσουρα που τριζοβολάνε στο μαυρισμένο τζάκι.  Είναι ωραία απόψε εδώ. 

Ζωήρεψε και η φωνή του μπάρμπα Μήτρου που έπιασε να λέει ιστορίες από τα παλιά. Τα παιδιά κρέμονται από τα χείλια του, οι μεγαλύτεροι κουνάνε κάθε τόσο το κεφάλι. Κι ο γέροντας από τα σοβαρά πηδάει στα αστεία. Μολογάει καμώματα και αθώες χωριάτικες φάρσες κι όλο και συμπληρώνει κάποιος και από κάτι, με τα χαχανητά να δίνουν και να παίρνουν σε τούτο το φτωχοκάλυβο. Και να που ήρθε η κουβέντα και στα δικά σου. 

Κάποιος λείπει απόψε απ’ την παρέα κι είσαι εσύ ξενιτεμένε μας αδερφέ. Μα και για σένα μιλάμε, σα να είσαι εδώ σιμά μας.  Όλοι τώρα για σένα λένε. Θυμώνται τις ζαβολιές στα μικράτα σου και γελάνε και εκεί απάνω είναι που πέφτει κι η ξαφνική σιωπή. Η γιαγιά σφουγγίζει τα ματάκια της: "που να ‘ναι τώρα το παιδάκι μου, σε ποιες ξένες πολιτείες;" μονολογεί  και τα παιδιά με σκυμμένα τα κεφάλια βάλθηκαν να κοιτάνε τα άδεια ποτήρια που γυροφέρνουν ανάμεσα στα δάχτυλα. 

Ο γέροντας δε λέει κουβέντα. Σηκώνεται  με κόπο και ρίχνει κι άλλο κούτσουρο στη φωτιά. Γιομίζει ξανά τα ρακοπότηρα. Κανένας δεν αρνείται το κέρασμά του.  Η βροχή δυνάμωσε. Η γιαγιά σερβίρει την πίτα της... 

 (Αφιερωμένο σε σένα ξενιτεμένε αδερφέ μας Ευρυτάνα …
Καλή αντάμωση..https://eyrytixn.blogspot.com

AGRAFA NEWS Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε την Κυριακή το πρωί, με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε την Κυριακή το πρωί, με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, καθώς και με εκπροσώπους του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου Λοκρών, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στους Νομούς Φθιώτιδας και Ευβοίας και ιδιαίτερα για τις καταστροφές στις περιοχές Θεολόγο και γενικότερα στο Δήμο Λοκρών Φθιώτιδας και στο Μαντούδι και ευρύτερα στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης Ευβοίας, όπου υπάρχουν και αγνοούμενοι.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε την ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων και την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών, που υπέστησαν οι παραπάνω περιοχές, όπως επίσης και να προβλεφθεί οικονομική ενίσχυση των πληγέντων για αποκατάσταση των ζημιών. Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι θα ανακηρυχθούν οι περιοχές αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Επίσης, από το πρωί κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ από την Επιτροπή Περιοχής Στερεάς, τις Τομεακές Επιτροπές Φθιώτιδας και Εύβοιας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ των περιοχών αυτών βρίσκονται κοντά στους πληγέντες

AGRAFA NEWS Ξεκινούν κανονικά δρομολόγια τα λεωφορεία Χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα




Μετά τη δοκιμαστική χρήση του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, ο Δήμος Τρικκαίων περνά στο επόμενο στάδιο: στην καθημερινή χρήση Λεωφορείων για εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα AVINT, το οποίο υλοποιεί η e-trikala AE, το ΕΠΙΣΕΥ (ΕΜΠ) και η εταιρεία SPACE HELLAS. Στελέχη των τριών φορέων πραγματοποίησαν στον Μύλο Ματσόπουλου. την εναρκτήρια τεχνική συνάντηση του προγράμματος.
Στο AVINT οι φορείς του έργου, έχοντας πλέον την εμπειρία από την προηγούμενη δοκιμή του CityMobil 2, επιχειρούν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Έχοντας μελετήσει τον κυκλοφοριακό ιστό της πόλης, και έχοντας αποτιμήσει τις ανάγκες μεταφορών, θα ερευνήσουν και θα εγκαταστήσουν μία γραμμή μεταφοράς υποστηριζόμενη από αυτόματα λεωφορεία, πλήρως ενσωματωμένη στον αστικό ιστό.
Η ειδοποιός διαφορά είναι πως η γραμμή αυτή θα εξυπηρετεί καθημερινές ανάγκες της πόλης, επιτρέποντας την εύκολη, ασφαλή και συχνή διασύνδεση του κέντρου της πόλης με τη ΣΕΦΑΑ (ΤΕΦΑΑ) και το υπεραστικό ΚΤΕΛ Τρικάλων. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού,  θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την εγκατάσταση της γραμμής (μελέτη σκοπιμότητας, μελέτη εφαρμογής, προσαρμογή υποδομών, ενοικίαση αυτόματων λεωφορείων) και θα ακολουθήσει η 6-μηνη πιλοτική δοκιμή. Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής θα αναλυθούν τόσο ως προς τις επιπτώσεις για τα Τρίκαλα όσο και κυρίως ως προς τη δυνατότητα επέκτασης του εγχειρήματος σε μεγαλύτερη κλίμακα σε αυτή και σε άλλες ελληνικές πόλεις.
Η εμφάνιση της αυτόματης οδήγησης (ΑΟ) είναι μια τεράστια αλλαγή στον τομέα των οδικών μεταφορών, που θα έχει πολύ θετικές επιπτώσεις σε θέματα κυκλοφοριακής ασφάλειας, αποδοτικότητας των μεταφορών καθώς και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών.
Ο Δήμος Τρικκαίων, όντας ήδη στο παγκόσμιο επίκεντρο των αλλαγών στο θέμα της αυτόματης οδήγησης, μαζί με την ηλεκτροκίνηση, μελετά και προωθεί τις δράσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.http://newsta.gr

AGRAFA NEWS On line Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Δ.Αγραφων, 13η συνεδρίαση

https://agrafatv.click2stream.com

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

AGRAFA NEWS ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ "Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ" ΣΤΙΣ 30-9-2018


Ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Ν. Λάρισας "Ο Κατσαντώνης" ενημερώνει άπαντα τα μέλη του ότι την Κυριακή 30.09.2018 και ώρα 11:00 π.μ. στα γραφεία του Συνδέσμου προφήτη Ηλία και Σκοπάδων 1, θα πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του, με θέματα ημερησίας διατάξεως τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ. Θα ακολουθήσουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αντιπροσώπων του Συνδέσμου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Σε περίπτωση μη απαρτίας των μελών βάσει του Άρθρου 23 του καταστατικού η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί εντός δέκα ημερών. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν την ημέρα των εκλογών στην εφορευτική επιτροπή.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

AGRAFA NEWS Συνεδρίαση του Δ. Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων στα γραφεία της στην Θεσ/νίκη της 14/9/2018

Συνεδρίαση του Δ. Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων στα γραφεία της στην Θεσ/νίκη της 14/9/2018
Sofia Kostoula vlontsou
Σοφία Κοστούλα Βλόντσου
Ειδ. γραμ. ΠΟΣΣ

Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων στα γραφεία της στην Θεσ/νίκη , κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου κ. Μουτσιάνα Ν. Γεωργίου προς τα μέλη που απαρτίζουν το συμβούλιο. Η διάρκεια της συνεδριάσεως, στην οποία παρευρίσκονταν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν πολύωρη, λόγω των πολλών θεμάτων και της διεξοδικής συζήτησής τους.
Οι σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν ομόφωνα είναι:
  1. Σε συνεργασία με το studio «ΛΥΡΙΚΟΝ» της Θεσ/νίκης του κυρίου Χαλκίδη Χαράλαμπου,θα ηχογραφηθεί άμεσα και θα κυκλοφορήσει C.D από ανέκδοτα Σαρακατσάνικα Παραδοσιακά Τραγούδια , εκτελεσμένα από όλους τους Σαρακατσάνους τραγουδιστές.
Υπεύθυνος για τον συντονισμό των καλλιτεχνών εκ μέρους της Π.Ο.Σ.Σ. ορίστηκε ο τραγουδιστής Νίκος Γιαννακός πρώην πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας, ενώ υπεύθυνος παραγωγής θα είναι ο Δρ. Γεώργιος Α. Πατρώνας καθηγητής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που παρέστει στην συνεδρίαση μαζί με τον μουσικό - σύνθετη κ. Κασούρα Βασίλειο.
  1. Να πραγματοποιηθεί την 17η Νοεμβρίου 2018 παρουσίαση των πρακτικών του 3ου παγκοσμίου επιστημονικού συνεδρίου στη πόλη της Λαμίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος , τον Δήμο Λαμιαίων και των Δήμο Στυλίδας. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε, άμεσα να γίνει επίσκεψη κλιμακίου της Ομοσπονδίας στην Λαμία για τον καλύτερο συντονισμό.
  2. Να γίνει άμεσα επανέκδοση με την συμπλήρωση των νέων ιστορικών στοιχείων σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , του βιβλίου του κ. Κουτσοκώστα Ιωάννη με τίτλο: «ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» του οποίου η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε.
Ήδη ο σύλλογος Ν. Τρικάλων ζήτησε με αίτηση του να γίνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου άμεσα στην πόλη των Τρικάλων.
  1. 4.     Στην Γενική Συνέλευση του Μαρτίου 2019 θα τεθεί θέμα για να ψηφισθεί ημέρα αιμοδοσίας σε πανελλαδικό επίπεδο, ως «ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ», για την υποστήριξη της τράπεζας αίματος των Σαρακατσαναίων. Αποφασίστηκε να γίνει άμεσα η κατάλληλη προετοιμασία για την εν λόγω διαδικασία , της οποίας, υπεύθυνος για την εποπτεία , θα είναι ο κ. Τσακνάκης Βασίλης .
  2. Έγινε ενημέρωση των μελών του Δ.Σ από τον κ. Κώστα Αλεξάκη, για το θέμα της δημιουργίας μνημείου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρόμερου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» στον κήπο των ηρώων του Μεσολογγίου, προς τιμήν των Σαρακατσάνων μαχητών και πεσόντων της πολιορκίας και της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου, και πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσολογγίου.
  3. Να συνεχιστεί άμεσα και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια έκδοσης των Σαρακατσάνικων παραμυθιών. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν από την Αντιπεριφέρεια Ν. Πιερίας σε συνεργασία με τον Τοπικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας . Υπεύθυνη και συντονίστρια εκ μέρους τις Π.Ο.Σ.Σ. ανέλαβε η κ. Χριστίνα Βαμβούρη φιλόλογος εισηγήτρια του 3ου διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου.

  4. Στην Συνεδρίαση παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση του Δ.Σ., της Π.Ο.Σ.Σ. ο κ. Ζήσης Κατσαρίκας από την Ξάνθη, και ανέλυσε το σκεπτικό σχετικά με την πρόταση , «το τρίκκλησο των Σαρακατσαναίων» που υπέβαλε στο Δ. Σ. Η πρόταση αφορά, το σχέδιο Οικοδόμησης του Ναού της Παναγίας καθώς και δύο παρεκκλησίων του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου με στόχο να μπορούν να γίνονται πανηγύρεις και εκδηλώσεις, τρεις σημαδιακές ημερομηνίες για τους Σαρακατσάνους. Αποφασίστηκε να μελετηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η ενδιαφέρουσα αυτή πρόταση, ώστε να διαπιστωθεί μετά από μελέτη όλων των παραμέτρων κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμη.
  5. Επίσης στην Συνεδρίαση παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση του Δ.Σ., ερχόμενη από την Αθήνα, και η κ. Βίκυ Νικολάου κινηματογραφική παραγωγός , εκπρόσωπος της εταιρίας παραγωγής, που συνεργάζεται με το συνδρομητικό κανάλι COSMOTE HISTORY . Έγινε εκτενής συζήτηση για την κινηματογραφική παράγωγη, που θα είναι αφιερωμένη, στον Σαρακατσάνο Πρωτοκλέφτη - Σταυραετό των Αγράφων - ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ. Η παραγωγή θα υλοποιηθεί αρχικά με την συνεργασία του Δήμου Αγράφων και της Αμφικτιονίας των Ακαρνανών. Ήδη η πρώτη συνεργασία   έγινε με την συμμετοχή του μέλος της Π.Ο.Σ.Σ, Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» στα πλαίσια της εκδήλωσης - αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια, που τα γυρίσματα έγιναν στην Ακτή Μαγεμένου στην Λευκάδα την 27-6-2018 .
Αποφασίστηκε άμεσα να γίνει ευρεία σύσκεψη στη Αθήνα με όλους τους εμπλεκόμενους συντελεστές, για να αρχίσουν τα γυρίσματα .
  1. Έγινε απολογισμός της εξαιρετικά επιτυχημένης 1ης βιωματικής κατασκήνωσης για παιδιά, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής, (κατασκηνώσεις Yuppicamb), παρουσία και του εκπροσώπου των κατασκηνώσεωνκ. Αχιλλέα Τιμπλαλέξη.
Σκοπός είναι να γίνει και μια ανάλογη χειμερινή κατασκήνωση στην περιοχή της Φλώρινας. Για τον λόγο αυτό παρέστει και ανέλυσε το σκεπτικό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας κ. Μπομπότας Κώστας που ήταν και ο αρχικός εμπνευστής της ιδέας. Αποφασίστηκε η επί τόπου επίσκεψη κλιμακίου της Π.Ο.Σ.Σ. στην εν λόγω περιοχή.
  1. Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα τις προετοιμασίας του οργανωτικού Συνεδρίου της Π.Ο.Σ.Σ., που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο στην πόλη της Θεσ/νίκης. Εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα παρουσία και των μελών του Δ.Σ του συλλόγου Ν. Θεσ/νίκης 
    «η Ένωση». Αποφασίστηκε για την καλύτερη προετοιμασία και συντονισμό να δημιουργηθεί οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου.
  2. Να γίνει έκδοση από την Π.Ο.Σ.Σ., βιβλίου Σαρακατσάνικης Λαλιάς. Οι Σαρακατσάνικες λέξεις είναι προσφορά του κ. Θεόδωρου Γιαννακού και η έκδοση θα πραγματοποιηθεί αφού πρώτα γίνει γλωσσολογική μελέτη των λέξεων αυτών από Επιστημονική Ομάδα. Παράλληλα προχωράει από την Επιστημονική Επιτροπή η αξιολόγηση του βιβλίου για τον ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ που προτάθηκε από τον συγγραφέα κ. Κώστα Μπουμπουρή.
  3. Να γίνει ευρεία συνάντηση-σύσκεψη ( μελών Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ. και των συλλόγων της Θεσσαλίας ), την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα με θέμα, το γύρισμα εκπομπής στα κονάκια του Συλλόγου Ν. Τρικάλων. Η εκπομπή θα είναι αφιερωμένη στους Σαρακατσάνους της Θεσσαλίας και την Π.Ο.Σ.Σ. και θα πραγματοποιηθεί από το Θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι TRT.
  4. Υπήρξε ενημέρωση από την κ. Κωστούλα Σοφία για το επιδοτούμενο πρόγραμμα πολιτιστικών συλλόγων και δράσεων  του ΚΕΝΑΚΑΠ , με σκοπό την χρηματοδότηση του επομένου Πανελληνίου Σαρακατσάνικου Ανταμώματος . Εξουσιοδοτήθηκε, από το Δ.Σ ώστε να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.Eidiseis-Sxolia-POSS-DS-Thessaloniki-ph07.JPGEidiseis-Sxolia-POSS-DS-Thessaloniki-ph02.JPGEidiseis-Sxolia-POSS-DS-Thessaloniki-ph01.JPG

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

AGRAFA NEWS Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας/ ΔΤ: Παράταση για την υποβολή αιτήσεων στη δράση «αρχή…ΖΩ»

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων στη δράση «αρχή…ΖΩ»   Έκτακτο οικονομικό βοήθημα για τα παιδιά της Α’ τάξης Δημοτικού  Παράταση έως 28 Σεπτεμβρίου 2018 δόθηκε στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων στη δράση «αρχή…ΖΩ», μετά από αίτημα πολλών γονέων που ενημερώθηκαν για τη δράση, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση εγκαίρως.

Η δράση «αρχή…ΖΩ» αφορά στην παροχή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος για τα παιδιά της Α’ τάξης Δημοτικών Σχολείων της Στερεάς Ελλάδας, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την κάλυψη σχολικών αναγκών των μαθητών του έτους 2018-2019.

Δικαιούχοι του έκτακτου βοηθήματος είναι οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη Δημοτικού του νέου σχολικού έτους (2018-2019), σχολείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι διαβιούν με εισοδήματα κατώτερα του ορίου της φτώχειας. Το έκτακτο βοήθημα παρέχεται με τη μορφή ενός κουπονιού αγορών (voucher) για την αγορά σχολικών ειδών, αξίας εξήντα ευρώ (60€) για κάθε τέκνο.

Νέες προθεσμίες για τη δράση:
Νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στα κατά τόπους γραφεία της δομής, ορίζεται η 28/09/2018 και ώρα 14:00 ενώ για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών η 28/09/2018 τα μεσάνυχτα.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι 14/09/2018 θα επεξεργασθούν άμεσα και τα «κουπόνια αγορών» (Voucher) θα χορηγηθούν στους δικαιούχους εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν από 15/09/2018 μέχρι 28/09/2018 θα επεξεργασθούν μέχρι 5/10/2018 και τα «κουπόνια αγορών» (Voucher) θα χορηγηθούν μέχρι 7/10/2018.

Πληροφορίες για τη δράση:
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Γέφυρας www.gefyra.com.gr και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας www.pste.gov.gr αλλά να απευθύνονται και στα παρακάτω γραφεία:
Α/Α
ΓΡΑΦΕΙΑ/ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
1.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Πλατεία Ελευθερίας 3, 35131, Λαμία
Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης –ΠΣΤΕ
Δομή ΓΕΦΥΡΑ
2ος όροφος, Τηλ.: 2231028725
2.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Διοικητήριο Π.Ε. Φωκίδας
Ι. Γιδόγιαννου 31 , 33100, Άμφισσα
3ος όροφος, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Τηλ.: 22653 50656
3.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Διοικητήριο Π.Ε. Ευρυτανίας
(Κεντρικό Δημαρχείο)
Εθνικής Αντιστάσεως 1, 36100, Καρπενήσι
Τηλ.: 22373 52306, 52304
4.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Διοικητήριο Π.Ε. Βοιωτίας
Φίλωνος 35-39, 32131, Λιβαδειά
Ισόγειο
Τηλ.: 22613 50106
5.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Διοικητήριο Π.Ε. Εύβοιας
Λ. Χαϊνά 93, 34132, Χαλκίδα
Ισόγειο, Γραφείο 10, Τηλ.: 22213 53932-3

Επιπλέον Πληροφορίες:
κ. Θέμης Χειμάρας
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας
(Τηλ. 22310 28725)
 

AGRAFA NEWS Για πρώτη φορά κινηματογραφική παραγωγή αφιερωμένη στην ζωή και την δράση του Σαρακατσάνου-Αγραφιώτη, Σταυραετού των Αγράφων, Αντώνη Κατσαντώνη

Για πρώτη φορά κινηματογραφική παραγωγή αφιερωμένη  στην ζωή και την δράση του Σαρακατσάνου-Αγραφιώτη, Σταυραετού των Αγράφων, Αντώνη Κατσαντώνη
Αντώνης Κατσαντώνης. Η  Ζωή, και η δράση του πρόδρομου της λευτεριάς. Η Εποποιία και ο Θρύλος.
Το όραμα γίνεται πράξη.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων ( Π.Ο.Σ.Σ. ) , με την συμμετοχή των Συλλόγων μελών της,  και σε συνεργασία με τον Δήμο Αγράφων , την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Αμφικτιονία Ακαρνανών, θα τιμήσει τον Σαρακατσάνο –Αγραφιώτη  Σταυραετό των Αγράφων, Αντώνη Κατσαντώνη, με γύρισμα μεγάλης κινηματογραφικής παραγωγής σε συνεργασία με την παραγωγό κ. Βίκυ Νικολάου, η οποία συνεργάζεται και με την COSMOTE HISTORY.
Στην συνεδρίαση του  Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ. ,  που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018,  με την παρουσία της κ. Βίκυς  Νικολάου που όπως προαναφέρθηκε εκπροσωπεί την παραγωγό εταιρία, επικαιροποιήθηκε ομόφωνα  η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση της  κινηματογραφικής  παραγωγής.
 Όλα τα γυρίσματα θα γίνουν στους φυσικούς χώρους που ο ήρωας έδρασε, ( ΑΓΡΑΦΑ- ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΛΕΥΚΑΔΑ -ΞΗΡΟΜΕΡΟ -ΒΑΛΤΟΣ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ), με την συμμετοχή πλήθους εθελοντών .
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΗ  ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΟΥΜΕ .

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

AGRAFA NEWS Πολίτες, Σύλλογοι και Φορείς μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον του Δήμου Αγράφων ΜΑΖΙ…… Φίλες και φίλοι

,
Πέρασαν σχεδόν 45 ημέρες από τότε που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για το Δήμο Αγράφων, με τον συνδυασμό Δύναμη Ανάπτυξης των Αγράφων.
Σ’ αυτές τις 45 ημέρες, επικοινώνησα με πολύ κόσμο και επισκέφθηκα αρκετά χωριά. Από τις επαφές που είχα, βεβαιώθηκα ότι η αντίξοη καθημερινότητα, η ανεργία, η εγκατάλειψη, η απουσία ενεργών φορέων, η ασυνέπεια λόγων και έργων και η έλλειψη προοπτικής είναι χαρακτηριστικά αναπόσπαστα της ζωής στον Δήμο Αγράφων. Το κυριότερο όμως εμπόδιο είναι η έλλειψη συνεννόησης και συνευθύνης, ακόμη κι αν πρόκειται για τα αυτονόητα: Υγεία, Παιδεία, Εργασία, Υποδομές και Οδική πρόσβαση, Τουριστική και Πολιτιστική πολιτική, ενδυνάμωση του Πρωτογενούς Τομέα, Πράσινη Ανάπτυξη. Δυστυχώς, μετά από τόσα παθήματα, ορισμένοι εξακολουθούν να μην βλέπουν το καράβι που είναι μισοβυθισμένο και απτόητοι τσακώνονται για το τιμόνι και το μοίρασμα του φορτίου.
Μέσα από αυτή την επαφή που είχα με συμπατριώτες μας, εισέπραξα ειλικρινές ενδιαφέρον και δέχθηκα πολλές ερωτήσεις, με απαρχή την αγωνία κυρίως των νέων παιδιών που προσπαθούν να στεριώσουν στα χωριά μας. Αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα και μου δίνει δύναμη, είναι ότι το ενδιαφέρον αυτό μεταφράζεται σε διάθεση για ενεργή ενασχόληση μέσω καινοτόμων προτάσεων, που δέχθηκα και που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο μας. Όλες οι προτάσεις αυτές επεξεργάζονται από ομάδα εργασίας, αξιολογούνται και θα δημοσιευτούν με την ανακοίνωση του προγράμματός μας, που θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο με τους συμπατριώτες μας.
Όσες φίλες και φίλοι θέλουν να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις, να κάνουν τις δικές τους παρατηρήσεις και να επιστήσουν την προσοχή μας σε οποιοδήποτε ζήτημα, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, στη νέα μας ηλεκτρονική διεύθυνση: agrafatora@gmail.com. 
Πολίτες, Σύλλογοι και Φορείς μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον του Δήμου Αγράφων ΜΑΖΙ.
Φίλες και φίλοι,
η ισόρροπη ανάπτυξη της Ευρυτανίας, δυστυχώς δεν έγινε ποτέ και η ευθύνη δεν είναι μόνο δική τους. Βαραίνει ΚΑΙ εμάς που δεν προτείναμε, δεν επιχειρηματολογήσαμε, δεν διεκδικήσαμε και δεν ελέγξαμε. Τόσα και τόσα Προγράμματα Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκά ή μη, πέρασαν ανεκμετάλλευτα. Σε ένα Δήμο με τόσα προβλήματα, αποτελεί μεγάλη πολυτέλεια να ασχολούμαστε με πρόσωπα και καταστάσεις που έπληξαν και πλήττουν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Είναι καιρός να ασχοληθούμε με το μέλλον. Το δικό μας, των παιδιών μας, του τόπου μας.
Ο Δήμος Αγράφων έχει μέλλον. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, αρκεί να αφήσουμε το εγώ και να πάμε στο εμείς. Κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Μαζί, μονιασμένα, με σχέδιο, γνώση και διαφάνεια, μπορούμε να κάνουμε αυτά που δεν έγιναν για δεκαετίες. Το αρνητικό παρελθόν, που βλέπει τον Δήμο ως λοταρία και εγκλώβισε το παρόν και το μέλλον μας, πρέπει να τελειώσει οριστικά. 
Το θετικό παρελθόν, που πάλεψε στα δύσκολα, το χρειαζόμαστε, όπως χρειαζόμαστε και την εμπειρία του. 
Οφείλουμε να σταματήσουμε όσους συνεχίζουν να πολιτεύονται με γνώμονα το ατομικό συμφέρον και συντάσσονται με το γνωστό: « διεμερίσαντο τὰ ἱμάτιά μου ἑαυτοῖς καὶ ἐπὶ τὸν ἱματισμόν μου ἔβαλον κλῆρον».
Έχουμε μόνο μια επιλογή: Nα πάμε παρακάτω και να τα καταφέρουμε. 
Το χρωστάμε σε εμάς και την παράδοσή μας, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές...
Αλέξης Καρδαμπίκης
Υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων
Δύναμη Ανάπτυξης των Αγράφων

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

AGRAFA NEWS ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΗΝ 2Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ YUPPIE ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 18 ΕΩΣ ΤΙΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019.

Ευχαριστήρια Επιστολή του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων στους Συντελεστές της 1ης Σαρακατσάνικης Βιωματικής Κατασκήνωσης

Sofia Kostoula vlontsou
Σοφία Κοστούλα Βλόντσου
Ειδ. γραμ. ΠΟΣΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην 1η Σαρακατσάνικη Βιωματική Κατασκήνωση για παιδιά, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 27 Αυγούστου σε ειδυλλιακό περιβάλλον, στην Κρυοπηγή Κασσανδρείας Χαλκιδικής για την επιτυχία που σημείωσε.
Αρχικά τους ιδιοκτήτες της Κατασκήνωσης Yuppicamp και ιδιαίτερα τον κύριο Τιμπλαλέξη Αχιλλέα εκ των ιδιοκτητών που φιλοξένησε αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα.
Κατόπιν τους:
Ανατολίτη Βασίλειο, υπεύθυνο Παιδεία και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, χορηγό της Σαρακατσάνικης Γωνιάς.
Γεώργιος Δ. Καρατάσιο Τ. Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Γιαννακό Θεόδωρο, εκπαιδευτικό ,συγγραφέα του «Καλιβοδάσκαλου» που απευθύνεται και σε παιδιά.
Γιαννιό Σπύρο, καθηγητή φυσικής αγωγής –χοροδιδάσκαλο-τραγουδιστή.
Καψάλη Δημήτριο, υποψήφιο Διδάκτωρ της Δασολογικής σχολής του Α.Π.Θ.
Καρυώτη Αθανάσιο, συνταξιούχο, υπεύθυνο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Ηχώ των Σαρακατσαναίων και του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Π.Ο.Σ.Σ.
Κουκουτσέλου Παναγιώτα φιλόλογο, θεολόγο – εκπαιδευτικό.
Κωστούλα Σοφία, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς (υπεύθυνη της κατασκήνωσης).
Λουκοβίτη Μιχάλη, μαθηματικό- εκπαιδευτικό
Σαμουρέλη Δημήτριο, καθηγητή φυσική αγωγή –χοροδιδάσκαλο.
Τιμπλαλέξη Αχιλλέα, εκπαιδευτικός εκ των ιδιοκτητών της εκπαιδευτικής κατασκήνωσης «Yuppi»,
Φερεντίνου Μαρία, εικαστικό πτυχιούχο της σχολής Καλών Τεχνών
Φαρμάκη Ιωάννη υπεύθυνο της κατασκήνωσης.
Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου – Κορδελιού- Ευόσμου και ιδιαιτέρως τις κυρίες Γίδαρη Αικατερίνη και Φαρμάκη Κρυσταλλένια μελή του συλλόγου, καθώς και την κυρία Αθανασούλα Καλλιόπη που συμμετείχε στην διαδικασία, για την παρουσίαση, στα Σαρακατσανόπουλα, της τεχνικής της παρασκευής της παραδοσιακής Σαρακατσάνικης Στριφτόπιτας.
ΤΟΥΣ    ΟΜΑΔΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ 
Βλόντζου Αριάδνη του συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Τρικάλων «ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ»
Γαλή Παναγιώτα , του συλλόγου Σαρακατσαναίων Αγιάς Λάρισας
Γάτου Αλεξία, πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων φοιτητών Θες/νίκης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»
Μουτσιάνα Χρύσα , του συλλόγου Σαρακατσαναίων φοιτητών Θες/νίκης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»
Τσακούμη Αλεξάνδρα , του συλλόγου Σαρακατσαναίων φοιτητών Θες/νίκης «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»
Το προσωπικό της κατασκήνωσης και τον Αρχηγό Σωτήρη Κοκκινόπουλο.
Τον σύλλογο Σαρακατσαναίων του Νομού Ημαθίας για την δωρεά του βιβλίου «ΚΑΛΥΒΟΔΑΣΚΑΛΟΣ» που μοιράστηκαν στους κατασκηνωτές.
Την εταιρία «ΑΦΟΙ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ», εμπορία ποδηλάτων από την Λαμία , για την δωρεά δύο ποδηλάτων που μετά από κλήρωση δόθηκαν στους τυχερούς κατασκηνωτές.
Τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Νομού Λάρισας και τον πρόεδρο του κ. Κατσαρό Πάνο για την ουσιαστική στήριξη του εγχειρήματος.
Στο κατασκευαστικό μέρος βοήθησαν οι κύριοι:
Γαλατάς Στέργιος (μπά ρμπαστέργιο) εθελοντής συλλόγου Κορδελιού.
Αθανάσιος Καρυώτης συνταξιούχο, υπεύθυνο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Ηχώ των Σαρακατσαναίων.
Μπάρμπας Παναγιώτης (ταμίας της Π.Ο.Σ.Σ.)
Στάθης Δημήτριος (εθελοντής συλλόγου Επαρχίας Λαγκαδά)
Φαρμάκης Δημήτριος (εθελοντής συλλόγου Κορδελιού)
Καθώς και τον κ. Γίδαρο Ιωάννη, Αυτοκινητιστής, που βοήθησε στην μεταφορά των υλικών του Καλυβιού από την Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής.
Για την πραγματοποίηση του αποχαιρετιστήριου γλεντιού ευχαριστεί θερμά τους καλλιτέχνες (κατά αλφαβητική σειρά):
Γιαννιό Σπύρο
Λαφατζή Γιώργο
Μαργιόλα Αθανάσιο
Μουτσιάνα Ιωάννη
Καθώς και τις κυρίες που έφτιαξαν και πρόσφεραν πίτες κατά την διάρκεια του γλεντιού σε όλα τα παιδιά της κατασκήνωσης.
Ευχαριστεί επίσης θερμά, όλους τους Σαρακατσάνους γονείς ανά την Ελλάδα, που εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους σε αυτή την πρώτη ιδιότυπη κατασκήνωση.
Τέλος η Π.Ο.Σ.Σ. χρωστά ένα μεγάλο ευχαριστώ στον χορηγό επικοινωνίας, τον τηλεοπτικό σταθμό    ATLAS TV (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) atlastv.gr που με συνεχείς ανταποκρίσεις κάλυψε το γεγονός.
ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΗΝ 2Η ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ YUPPIE ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 18 ΕΩΣ ΤΙΣ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019.
 Eidiseis-Sxolia-POSS-proti-viomatiki-kataskinosi-euxaristiria-epistoli-ph16.JPGEidiseis-Sxolia-POSS-proti-viomatiki-kataskinosi-euxaristiria-epistoli-ph17.JPGEidiseis-Sxolia-POSS-proti-viomatiki-kataskinosi-euxaristiria-epistoli-ph18.JPGEidiseis-Sxolia-POSS-proti-viomatiki-kataskinosi-euxaristiria-epistoli-ph19.JPGEidiseis-Sxolia-POSS-proti-viomatiki-kataskinosi-euxaristiria-epistoli-ph20.JPGEidiseis-Sxolia-POSS-proti-viomatiki-kataskinosi-euxaristiria-epistoli-ph21.JPG