Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS «νέο αίμα» στα Αγραφα ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η ανακοινωση μεσα απο την προσωπική τους σελιδα στο facebook Η ανεξάρτητη Δημοκρατική Κινηση Νεων Αγραφων

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερόΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ανεξάρτητη Δημοκρατική Κινηση Νεων Αγραφων μετα την προσυγκέντρωση που έγινε στο Καρπενησι οπου έδωσαν το παρών 48 άτομα τα οποια εγγράφησαν και ως μελη προχωρά δυναμικά με την ομαδα εργασίας που ειχε επιλεχθεί μετα απο ψηφοφορία.
Ύστερα απο νεα συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγουστου στην Κρεντη εκδήλωσαν συμμετοχή αλλα 25 άτομα (συνολο 73) και αποφασίστηκε η ομαδα εργασίας να αποτελείται απο 10 άτομα στο συνολο τους,δυο απο καθε έδρα Δημοτικών Ενοτήτων του Δημου Αγραφων,ο λόγος, ο καλύτερος συντονισμός και επίβλεψη σε καθε επίπεδο καθως πρόκειται για καθαρό συνδυασμό.
Μεχρι στιγμής δήλωσαν το ενδιαφέρον τους δυο επικεφαλής, εντελώς άφθαρτοι και χωρίς να ειναι προσκείμενοι πολιτικά τοσο σε παρατάξεις των Δήμων οσο και της Περιφερειας σε επίπεδο Νομου Ευρυτανίας.
Αυτα για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπωσεις.
Οι νέες συνελεύσεις που αποφασίστηκαν απο κοινού έχουν ως εξής...
22 Σεπτεμβρίου :
11:00 Ραπτοπουλο.
13:00 Γρανίτσα.
19:00 Άγραφα.
23 Σεπτεμβρίου
11:00 Δυτικη Φραγκιστα 13:00 Κερασοχωρι
Μετά το πέρας των συνελεύσεων και την ολοκλήρωση της εγγραφής των μελών θα ακολουθήσει ειδική συνεδρίαση-ψηφοφορία,όπου θα τεθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες αρχηγών. Ο υποψήφιος αρχηγός θα πρέπει απαραιτήτως να είναι εγγεγραμμένο μέλος της ομάδας και η ανάδειξή του στη θέση αυτή θα γίνει εφόσον ψηφιστεί απο την πλειοψηφία των μελών.
Απο την πλευρά μας ως Δημοκρατική Κινηση Νεων Αγραφων εχουμε να τονίσουμε τα εξής:
Ο δήμος Αγράφων είναι ένας από τους ομορφότερους δήμους της Ελλάδας αν όχι του κόσμου ολόκληρου. Η απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και ποικιλίας φύση του, το ορεινό ανάγλυφό του αλλά και ο καθαρός αέρας του συνθέτουν ένα μαγευτικό τόπο διαμονής. Έναν τόπο όπου όποιος τον επισκέπτεται θέλει να μείνει για πάντα. Παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και χαρίσματα έναντι των άλλων νομών ,υστερεί χαρακτηριστικά σε υποδομές, θέσεις εργασίας και συνθήκες διαβίωσης.
Οι έως τώρα εκπρόσωποι της πολιτείας δεν στάθηκαν ικανοί να εμπνεύσουν ή να παρακινήσουν με κίνητρα τους νέους κάθε γενιάς ώστε να μείνουν και να επενδύσουν στον τόπο τους με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε ένα δήμο με πολύ μικρό ( συνεχώς μειούμενο) πληθυσμό αναλογικά με την έκτασή και τις προοπτικές του.
Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από ηλικιωμένους. Οι νέοι που έχουν απομείνει είναι από λίγοι έως ελάχιστοι. Αυτοί οι λίγοι όμως πήραμε την απόφαση πως αυτή η κατηφόρα και απαξίωση του δήμου μας πρέπει να σταματήσει. Ο τρόπος είναι ένας: να πάρουμε το μέλλον και την τύχη του τόπου στα χέρια μας.
Για το σκοπό αυτό θα συστήσουμε ένα κίνημα που θα αποτελείται από νέους( όχι απαραιτήτως στην ηλικία αλλά στις ιδέες και τα πιστεύω τους) και ικανούς ανθρώπους και που θα έχει σαν αποκλειστικό γνώμονα των πράξεών του το καλό του δήμου μιας και αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον μας.
Καλούνται όλοι οι νέοι του δήμου μας να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν πιο ενεργά, έμπρακτα και παρακαλούμε άμεσα,
αψηφώντας προσωπικούς εγωισμούς, συμφέροντα και διαφωνίες του παρελθόντος , μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για να χτίσουμε το δικό μας μέλλον, ένα μέλλον που θα είναι κατάλληλο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα όνειρα μας.
Αυτά που κάποιοι θελημένα η μη, προσπάθησαν και προσπαθούν ακόμα να μας καταστρέψουν. Ένα μέλλον που δεν είναι κάτι μακρινό αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι η επόμενη μέρα του σήμερα.
Γι αυτό πρέπει να αναλογιστούμε όλη την κατάσταση και να μην αφήσουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη.
Συμβάλλοντας όλοι σε αυτή την προσπάθεια το όραμα μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS Βλαχο… σαρακατσάνικη συμμαχία!!!

http://trikalavoice.grΒλάχικο αίμα κυλάει στις φλέβες των Χατζηγάκηδων, οι οποίοι ανέκαθεν διατηρούσαν εξαιρετικές σχέσεις με τους… πάντες. Εσχάτως ο Σωτήρης Χατζηγάκης φιλοξένησε στο φερώνυμο «Αρχοντικό» στο Περτούλι τους… ηγέτες των εν Ελλάδι Σαρακατσαναίων, τον πρόεδρο Γιώργο Μουτσιάνα και τη γραμματέα, τη δικιά μας, Σοφία Κωστούλα-Βλόντζου. Ξετύλιξαν τον νήμα της ιστορίας, είπαν πολλά, θυμήθηκαν περισσότερα και… άκουσαν και το κλαρίνο τους!…

AGRAFA NEWS Συνεχίζονται επιτυχώς οι Τοπικές Κοινοτικές Συνελεύσεις του Δημάρχου Αγράφων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεχίζονται επιτυχώς οι Τοπικές Κοινοτικές Συνελεύσεις του
Δημάρχου Αγράφων
Συνελεύσεις σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αγράφων
πραγματοποιούνται από τον Δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή. Έως τώρα
πραγματοποιήθηκαν Τοπικές Κοινοτικές Συνελεύσεις στις 27 Τοπικές Κοινότητες του
Δήμου, ενώ αναμένονται άλλες 5 προκειμένου να κλείσει ο εποικοδομητικός αυτός
κύκλος ενημέρωσης και διαλόγου, ο οποίος έχει ως σκοπό την ενημέρωση των
δημοτών για τα πεπραγμένα του Δήμου μέχρι σήμερα, καθώς και όσα έχουν
προγραμματιστεί.
Οι Τοπικές Συνελεύσεις ήταν και είναι ανοικτές παρέχοντας τη δυνατότητα
να συμμετέχουν όλοι (Πολίτες, Σύλλογοι, Φορείς).
Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν Τοπικές Συνελεύσεις σε
Λιθοχώρι Λημέρι Λεπιανά Τοπόλιανα Έπισκοπή Ανατ. Φραγκίστα
Μαραθιά – Παλαιοχώρι – Αγιο Δημήτριο και Χρύσοβα.
Παραθέτουμε αναλυτικά το Πρόγραμμα και των υπόλοιπων 5 Τοπικών
Συνελεύσεων:
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ 2018
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΠΟΣ ΩΡΑ
Τρίτη 28 Αυγούστου
Δάφνη 19:00
Τετάρτη 29 Αυγούστου
Παλαιοκατούνα 19:00
Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου
Μάραθος 11:00
Βίνιανη 19:00
Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου
Τριπόταμος 18:00

AGRAFA NEWS ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ για τους συμμετέχοντες των Πανελληνίων εξετάσεων


Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βάσεων των Σχολών, έτσι όπως διαμορφώθηκαν κατόπιν της φετινής Πανελλήνιας σχολικής διαγωνιστικής διαδικασίας, νιώθω άλλη μια χρονιά ιδιαίτερα υπερήφανος για τους επιτυχόντες μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου μας.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους νέους φοιτητές μας, για τους οποίους ένας κύκλος κοπιώδης και γεμάτος αγωνία έκλεισε, αλλά ένας νέος γεμάτος εμπειρίες – γνώση και επιτυχίες μόλις άρχισε.  Το νέο και σπουδαίο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά σας, η φοιτητική σας ζωή, εύχομαι για τον καθένα σας να αποδειχθεί μεγαλύτερη των προσδοκιών σας και το γνωστικό αντικείμενο που επιλέξατε να ικανοποιεί τους στόχους ζωής που έχετε θέσει.

Επιπλέον,  δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και σε όσους δεν κατάφεραν να περάσουν σε κάποια σχολή, και να τους πω ότι όταν χάνεται μια μάχη δεν χάνεται και ο πόλεμος. Στη ζωή υπάρχουν ευκαιρίες για όλους αρκεί να έχετε στόχο, θέληση, αφοσίωση και κατάρτιση για όποιο αντικείμενο εργασίας επιλέξετε.

Θα ήθελα να συγχαρώ επίσης τις οικογένειες και τους καθηγητές όλων των συμμετεχόντων, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, γιατί είμαι βέβαιος ότι στάθηκαν στυλοβάτες καθ’ όλη την περίοδο της εξεταστικής προετοιμασίας.

AGRAFA NEWS Γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης στον Πρόδρομο Πρασιάς


Οι νεολαία του χωριού , οι κάτοικοι του Πρόδρομου Πρασιάς αλλά και όλοι οι Πρασιώτες αύριο Τετάρτη 29 Αυγούστου αναβιώνουν το παραδοσιακό πανηγύρι, στον παλιό ναό του Αγίου Ιωάννη,νότια του χωριού, που είναι αφιερωμένος στην Αποτομή της Κεφαλής του Ιωάννη του Πρόδρομου.
Μετά την θεία λειτουργία όλοι μαζί κάτω απο τον ίσκιο των πλατάνων ετοιμάζουν φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα και με παρέα το καλό κρασί και παραδοσιακή ντόπια ορχήστρα χορεύουν στο αλώνι του παλιού ναού.
Σύμφωνα με έναν μύθο , κάθε χρόνο ο Άγιος ο Ιωάννης , έστελνε στο πανηγύρι ένα ελάφι να σφάξουν και να φάνε οι πανηγυριώτες.
Μια χρονιά λοιπόν το ελάφι καθυστέρησε και έφτασε κουρασμένο και ιδρωμένο. Χωρίς να το αφήσουν να πάρει μια ανάσα επειδή είχε αργήσει το πανηγύρι, το έβαλαν αμέσως κάτω, το έσφαξαν και το έριξαν στο καζάνι.
Εκεί που ανακάτευε κάποιος το φαγητό, βλέπει έντρομος ένα ανθρώπινο χέρι ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος και τρομαγμένος βάζει τις φωνές. Μαζεύονται όλοι γύρω από το καζάνι και πες ο ένας, πες ο άλλος, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτό ήταν σήμα του Αγίου γιατί βιάστηκαν να σφάξουν το ελάφι και δεν περίμεναν να ξεκουραστεί.
Μετανοιωμένοι αυτοί από τότε υιοθέτησαν την φασολάδα για φαγητό στη γιορτή του Ιωάννη Προδρόμου του Αποκεφαλιστή και θεωρείται μάλιστα μεγάλη αμαρτία η κατανάλωση κρέατος στη διάρκεια αυτής της ημέρας.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS Ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Νομού Λάρισας ''Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ''στήριξε την 1η σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων.

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ) στην YuppiCamp, στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Ήταν μια μοναδική βιωματική εμπειρία για τα παιδιά μας, καθώς δόθηκε η ευκαιρία να βιώσουν ένα κομμάτι του κύκλου και του τρόπου της Σαρακατσάνικης παράδοσης. Ο Σύνδεσμος Σαρακατσαναίων Νομού Λάρισας ''Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ'',στήριξε από την αρχή την προσπάθεια της ΠΟΣΣ για την υλοποίηση του εγχειρήματος και νιώσαμε υπερήφανοι βλέποντας την εξαιρετική επιτυχία από την πρώτη κι όλας χρόνια. Ευχαριστούμε τους γονείς των παιδιών που μας εμπιστεύτηκαν και συμμετείχαν στην κατασκήνωση, τους σαρακατσανους ομαδαρχες που φρόντιζαν και πρόσεχαν τα παιδιά μας, τον χοροδιδάσκαλο μας κ.Σαμουρέλη Δημήτριο για την εθελοντική συμμετοχή του στις δράσης των παιδιών, (υπηρξε ενας εκ των συντελεστών της κατασκήνωσης και μαζί με την κα.Κωστούλα Σοφία δίδαξαν στα παιδιά χορό εστιάζοντας κυρίως στο σαρακατσάνικο ύφος) και όλους τους Σαρακατσάνους συντελεστές από οποιαδήποτε θέση. Οφειλουμε και ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κυριο Τιμπλαλέξη Αχιλλέα (εκ των ιδιοκτητών της YuppiCamp) για την άψογη φιλοξενία. Συγχαρητήρια στην ΠΟΣΣ για την επιτυχή περάτωση του προγράμματος της βιωματικής κατασκήνωσης και ανανεώνουμε όλοι μαζί το ραντεβού μας για την επόμενη χρόνια...

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS Χαμός στο Πανευρυτανικο Ανταμωμα στο Λημερι .


Με πολυ μεγαλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθες στις 23/8/2018 το αντάμωμα της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων σε συνδυασμό με το Πανηγύρι της Παναγίας στο Πλατανόδασος του Βραγγιανίτη στο Λημέρι Ευρυτανίας.

Πλήθος κοσμου ντόπιοι και ετεροδημοτες απο διαφορά μερη της Ελλαδας τίμησαν με την παρουσία τους την εκδηλωση στο όμορφο Λημερι οπου οι διοργανωτές της Ομοσπονδίας Ευρυτανικων Συλλογων με προεδρο τον Λημεριωτη κ.Βασιλη Κονιαβιτη πρότειναν για το φετινό Πανευρυτανικο Ανταμωμα.Το πρωι έγινε η Θεία Λειτουργία και Λιτάνευση της εικονας της Παναγιας.

Συγκινητική στιγμή της εκδηλωσης ηταν η βράβευση και επιδοση τιμητικής πλακέτας στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη των Hondos Center κ.Νικο Χοντο για την προσφορα του στην Ευρυτανια.

Παρόντες στην εκδηλωση ηταν ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Ευρυτανιας κ.Αριστειδης Τασιος,ο περιφερειακός συμβουλος κ.Λαμπρος Τσιτσάνης,ο πρόεδρος του Δ.Σ Αγραφων κ.Θανασης Σταμουλης,οι αντιδήμαρχοι Αγραφων κ.Στεφανος Τσιαμακης και κ.Αποστολης Μακκας,οι δημοτικοί συμβούλου κ.Γιωργος Παπαδημητριου και κ.Βαγγελης Κατσιφος,η πολιτευτής της ΝΔ κ.Θωμαις Οικονομου.Επισης παρεβρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ.Αλεξης Καρδαμπικης και κ.Χρηστος Δημητροπουλος.

Χορηγοί επικοινωνίας ηταν το Δυτικη Ευρυτανια News,το Ράδιο Καρπενησι,ο Ευρυτανικος Παλμος και το Ράδιο Βουλπη.









https://dytikievritania.blogspot.com



Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Επίσκεψη Αποστόλου στα καμένα της Εύβοιας


Επίσκεψη Αποστόλου στα καμένα της Εύβοιας
Με τη συμπλήρωση 10 ημερών από την πυρκαγιά στα Ψαχνά της Εύβοιας, ο
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου και ο
Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, επισκέφθηκαν την περιοχή.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού Κοντοδεσπότι, με
τους κατοίκους του χωριού που επλήγη περισσότερο, έγινε μία διεξοδική συζήτηση
για την επόμενη ημέρα.
Ο Υπουργός στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η συνεργασία, ο συντονισμός και η σωστή αξιοποίηση του διαθέσιμου εξοπλισμού,
επίγειου και εναέριου, οδήγησαν στην αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση της
πυρκαγιάς, που ξεκίνησε σε δύσκολες συνθήκες. Αέρηδες, μη προσβάσιμο σημείο και
πυκνότατη βλάστηση χαλεπίου πεύκης.
Να εκφράσω κι εγώ, από τη πλευρά της Κυβέρνησης, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους
όσους συνέβαλαν σε αυτή τη προσπάθεια .
Σήμερα είμαστε εδώ για την επόμενη ημέρα.
Η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων που επλήγη κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης
ανάγκης, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν δυνατότητες για ρύθμιση οφειλών προς το
Δημόσιο, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π.
Άμεσα, από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα κηρυχθούν αναδασωτέα 9.000
στρ. χαλεπίου πεύκης που κάηκαν και θα συνταχθούν οι απαραίτητες μελέτες για τη
συγκράτηση των εδαφών.
Για τις αγροτικές ζημιές, που είναι και o βασικός λόγος που βρισκόμαστε εδώ σήμερα,
έχει γίνει μια πρώτη προσέγγιση από τον ΕΛΓΑ.
Έχουν καεί περί τα 1.000 στρ. δενδρώδεις καλλιέργειες, κυρίως ελιάς (περίπου 10.000
ελαιόδεντρα) και δευτερευόντως αμπελώνες, καρυδιές και άλλα.
Έχουν επίσης επισημανθεί ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο (γίδια και μελισσοσμήνη), σε
πάγιο κεφάλαιο (σταβλικές εγκαταστάσεις, ζωοτροφές, γεωργικές αποθήκες) καθώς και
στη ρητινοκαλλιέργεια .
Όλες αυτές οι καταστροφές θα καλυφθούν με αποζημιώσεις.
Δύο είναι οι δυνατότητες που έχουμε, ο ΕΛΓΑ εφόσον καλύπτονται ασφαλιστικά και οι
κρατικές ενισχύσεις, γνωστές ως ΠΣΕΑ , εφόσον εγκριθούν από την Ε.Ε.
Ήδη άρχισαν να υποβάλλονται αιτήσεις

AGRAFA NEWS Δήμος αποφασίζει επίδομα πολυτέκνων και η Αποκεντρωμένη το ακυρώνει – Ένα άλυτο αίτημα που επανέρχεται.



Τη χορήγηση εφάπαξ πολυτεκνικού επιδόματος 3.000,00 €σε μητέρες – δημότισσές του, που αποκτούν τέταρτο τέκνο και για κάθε επιπλέον τέκνο, αποφάσισε Δήμος την 23η Ιουλίου 2018.Λίγες μέρες μετά, την 17ηΑυγούστου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακυρώνει την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ένα αυτοδιοικητικό θέμαόπου συμπλέκονται τα όρια της διοικητικής αυτοτέλειας, η συνταγματική έννοια της τοπικής υπόθεσης και οι επιτακτικές ανάγκες της γηράσκουσας και μαστιζόμενης από την κρίση  ελληνικής κοινωνίας.
Θέμα που δεν προκύπτει 1η φοράαυτοδιοικητικά, αλλά έχει επαναληφθεί, με την Κ.Ε.Δ.Ε. να έχει ζητήσει ρητή νομοθετική ρύθμισή του.

Στη συγκριμένη περίπτωση, από τη μια πλευρά, η Απόφαση του Δήμου συμπεριέλαβεσειρά επιχειρημάτων, μεταξύ των οποίων διατάξεις του Κώδικα Δήμων. 
Το αρ.75, όπου στις αρμοδιότητες των Δήμων περιλαμβάνονται “1. Η εφαρμογή πολιτικών ή η συμμετοχή σε δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας … και τη μελέτη και εφαρμογή σχετικών κοινωνικών προγραμμάτων”, καθώς και “η έκδοση αποφάσεων παροχής κοινωνικής προστασίας”. 
Επιπλέον, την παρ.2 του αρ.202 του Κώδικα Δήμων, όπου προβλέπεται ότι “Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα”.
Τεκμηρίωσε δε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του ανωτέρω αρ.202, δηλαδή πως πασίδηλα προκύπτειεξαιρετική περίπτωση, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του πληθυσμού του Δήμου, καθώς και έκτακτη και σοβαρή ανάγκη, εξαιτίας της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την Απόφαση με εκτενή επιχειρηματολογία, κάνοντας επίκληση Πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και σχετικής νομικής βιβλιογραφίας.
Βασικό επιχείρημα υπήρξε ότι η άσκηση αρμοδιοτήτων που αφορούν την άσκηση γενικά της δημογραφικής πολιτικής και ειδικότερα την προστασία των πολυτέκνων, εξυπηρετεί σκοπό γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, επιφέρει ποικίλες επιδράσεις στο κοινωνικό σύνολο, η δε σημασία της εκτείνεται σε ολόκληρο τον εθνικό χώρο και δεν περιορίζεται στα όρια των Ο.Τ.Α. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί τοπική υπόθεση κατά την έννοια του αρ.102 του Συντάγματος.
Η Αποκεντρωμένη υποστήριξε ότι οι Ο.Τ.Α., που διαθέτουν μεν διοικητική αυτοτέλεια αλλά δεν διαθέτουν αυτόνομη κανονιστική αρμοδιότητα και δεν έχουν εξουσία να θεσπίζουν αυτοτελείς κανόνες δικαίου, δεν μπορούν να ασκούν αυθαιρέτως (χωρίς να βασίζονται σε διάταξη νόμου) δημογραφική πολιτική
Αντέκρουσε δε την ύπαρξη έκτακτης και σοβαρής ανάγκης, θέτοντας παράμετρο απόδειξης της οικονομικής αδυναμίας,στη βάση πως η πολυτεκνία δεν συνεπάγεται αυτομάτως άνευ ετέρου και οικονομική αδυναμία.

Η περίπτωση αφορά το Δήμο Αγρινίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιουνίου.

Το ζήτημα, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, δεν αναδεικνύεται 1η φορά, έχει επαναληφθεί, καθιστώντας ουσιαστικά την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περισσότερη έκφραση πολιτικής βούλησης, για τη δρομολόγηση σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα περιέχει ρητή σχετική πρόβλεψη, όπως άλλωστε έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών η Κ.Ε.Δ.Ε.http://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS Δεν θα καταβάλουν οι Δήμοι τα προνοιακά Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2018: Τι απάντησε το ΥΠΕΣ



Επανήλθε το Υπουργείο Εσωτερικών, με νεότερη διευκρίνισή του, στο ζήτημα της αφαίρεσης της αρμοδιότητας περί προνοιακών επιδομάτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Υπενθυμίζουμε ότι η αφαίρεση φέρει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο θεσμική (ως απόδειξη συγκεντρωτισμού), αλλά και δημοσιονομική.  Συντελέστηκε με το ν.4520/2018, συμπαρασύροντας εν συνεχεία μαζί της, με την ψήφιση του Μ.Π.Δ.Σ. 2019 -2022 (ν.4549/2018),εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους Κ.Α.Π. των Ο.Τ.Α.

Αυτή τη φορά, το θέμα ξαναβγήκε στην επιφάνεια στη διαδικασία κατάρτισης των δημοτικών π/υγια το 2019 και συγκεκριμένα από την ειδική Ενότητα Ερωτήσεων-Απαντήσεων που έχει δημιουργηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ για την κατάρτιση των π/υ Δήμων και Περιφερειών.
Ο AIRETOSσας έχει άλλωστε ήδη ενημερώσει https://www.airetos.gr/py-dimwn%E2%80%93perifereion-2019-simeia-prosoxis-stis-2-nees-kya-fek.aspx ότι σημαντική διαφοροποίηση της νέας Κ.Υ.Α. κατάρτισηςπ/υ είναι η αναφορά στην παρ.3 της Ενότητας Α.1. του αρ.3, ότι  “οι πιστώσεις για την κάλυψη δαπανών των προνοιακών επιδομάτων από 1/1/2019 θα καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ως εκ τούτου ΔΕΝ  θα εγγραφούν πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των Δήμων”.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ, Ερώτηση για την ανωτέρω συγκεκριμένη παράμετρο της Κ.Υ.Α. ετέθη προς το Υπουργείοως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα γίνει η εγγραφή για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων που αφορούν το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018;”.
Η απάντηση του ΥΠΕΣ είναι:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:Οι δήμοι ΔΕΝ θα εγγράψουν στον προϋπολογισμό τους τα ποσά καταβολής των προνοιακών επιδομάτων του διμήνου Νοεμβρίου–Δεκεμβρίου 2018, καθότι αυτά αποδίδονται μέσα στο οικονομικό έτος 2019 και η απόδοσή τους θα γίνει από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η απάντηση τεχνικά μεν σαφής, γεννά δε (δεδομένου ότι δεν παραμένουν παρά ελάχιστοι μήνες) ερωτήματα για το εάν το νέο καθεστώςθα είναι σε πλήρη ετοιμότητανα περάσει, από το πιλοτικό στάδιο, στην καθολική εφαρμογή του σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αφαίρεση της αρμοδιότητας από όλους τους νυν αρμόδιους Δήμους, ήδη για την καταβολή των προνοιακών Νοεμβρίου–Δεκεμβρίου.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Κεντρικό Κράτος δεν άρπαξε μόνο την αρμοδιότητα από τον Α’ βαθμό Τ.Α. αλλά και από τον Β’, για το διατροφικό επίδομα που σήμερα δίνουν οι Περιφέρειες.Υπάρχει και για αυτό αναφορά στην Ειδική Ενότητα του ΥΠΕΣ, ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ από Περιφέρειες: Τι ποσό θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό έτους 2019 για την κάλυψη δαπανών του διατροφικού επιδόματος;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι πιστώσεις για την κάλυψη δαπανών του διατροφικού επιδόματος από 1/1/2019 θα καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ως εκ τούτου ΔΕΝ θα εγγραφούν πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των Περιφερειών. ”http://www.airetos.gr

AGRAFA NEWS ΟΤΑΝ ΤΟ "ΟΝΕΙΡΟ" ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ Πρώτη βιωματική Σαρακατσάνικη κατασκήνωση στη Χαλκιδική.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κρεβατοκάμαρα και εσωτερικός χώροςΟΤΑΝ ΤΟ "ΟΝΕΙΡΟ" ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Πρώτη βιωματική Σαρακατσάνικη κατασκήνωση στη Χαλκιδική.
Μοναδική βιωματική εμπειρία για τα παιδιά μας!
Yuppi Camp Κρυοπηγή.

AGRAFA NEWS Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για τη δράση «Διανομή Αγαθών» του Δήμου Αγράφων – Ποιά τα Δικαιολογητικά – Κριτήρια και Προθεσμίες Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αγράφων

Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για τη δράση «Διανομή Αγαθών» του
Δήμου Αγράφων – Ποιά τα Δικαιολογητικά – Κριτήρια και Προθεσμίες Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αγράφων που στόχο έχει την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στις πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια, ανακοινώνεται η έναρξη της υποβολής αιτήσεων στη δράση «Διανομή Αγαθών» η οποία θα υλοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αγράφων «Κέντρο Κοινότητας». Η δράση αυτή έχει ως πρωταρχικό στόχο την κάλυψη των δημοτών του Δήμου Αγράφων με βασικά αγαθά διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ. είδη υγιεινής) ώστε οι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επισιτισμού και διαβίωσης να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Βασικό κριτήριο για την ένταξη, μεμονωμένων ατόμων ή οικογενειών είναι η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε βασικά αγαθά Διαβίωσης. Πιο συγκεκριμένα για την ένταξη στη δράση «ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΓΑΘΩΝ» απαιτείται η προσκόμιση των κάτωθι δικαιολογητικών: Α) Υποχρεωτικά δικαιολογητικά, για όλους τους υποψήφιους δυνητικούς διακατόχους : • Αίτηση του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με τυποποιημένο υπόδειγμα που χορηγεί η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου • Υπεύθυνη Δήλωση για την ακρίβεια των δηλωθέντων και υποβληθέντων στοιχείων • Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριου σε ισχύ • Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης • Οποιοδήποτε αποδεικτικό πιστοποιείται η Δ/νση κατοικίας (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΚΟ) • Αντίγραφο τους τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και του εκκαθαριστικού σημειώματος φυσικών προσώπων (Ε1) • Αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) ή βεβαίωση από το οικείο Υποθηκοφυλακείο Β) Συμπληρωματικά Δικαιολογητικά : Τα παρακάτω δικαιολογητικά, κατά προτεραιότητα, ανάλογα με την κατάσταση του υποψήφιου – δυνητικού δικαιούχου θα προσμετρώνται με την εξής σειρά : • Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ ή από Α/θμιες Υγειονομικές Επιτροπές(σε ισχύ), εφόσον πρόκειται για ΑΜΕΑ. Η ύπαρξη προβλημάτων υγείας δύναται να πιστοποιηθεί και με Επίσημη Πρόσφατη Ιατρική Γνωμάτευση. • Κάρτα ανεργίας ή βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ(σε ισχύ) , εφόσον πρόκειται για άνεργο • Ενοικιοστάσιο( ηλεκτρονικό μισθωτήριο) συμβόλαιο, στην περίπτωση που ενοικιάζεται οικία • Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό κριθεί απαραίτητο να ζητηθεί κατά περίπτωση. Από την εξέταση των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών της προηγούμενης παραγράφου, διαπιστώνεται η κάλυψη ή μη των ακόλουθων κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων:  Εισοδηματικά κριτήρια Το ετήσιο ατομικό εισόδημα κλιμακούμενο για τα μέλη του ίδιου νοικοκυριού ως εξής: Ενδεικτικά: Σύνθεση νοικοκυριού Ετήσιο ατομικό Εισόδημα Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 4512,00€ Νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δυο ανήλικους 9475,00€  Περιουσιακά κριτήρια Λαμβάνεται υπόψη το ύψος της ακίνητης περιουσίας καθώς επίσης και το συνολικό ύψος των καταθέσεων .  Οικογενειακή Κατάσταση Λαμβάνεται υπόψη η πολυτεκνία, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ  Κατάσταση Υγείας Παθολογικά ή και ψυχιατρικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένων των ουσιοεξαρτήσεων ), καθώς και η αναπηρία.  Ανεργία  Συνθήκες στέγασης και διαβίωσης καθώς και οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση θέτει το άτομο ή την οικογένεια σε δυσμενή οικονομική κατάσταση. Η Υποβολή της αίτησης σε περίπτωση πολυπρόσωπου νοικοκυριού γίνεται ΜΟΝΟ από τον αρχηγό της οικογενείας και όχι από τα μέλη. Οι φιλοξενούμενοι δεν δύναται να υποβάλλουν αίτηση και να είναι δικαιούχοι, σ αυτή τη περίπτωση η αίτηση μπορεί να γίνει από το πρόσωπο που τους φιλοξενεί και οι ίδιοι να προσμετρώνται ως μέλη. Πιο συγκεκριμένα ο υπόχρεος της φορολογικής δήλωσης καλείται να προσέλθει μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Κέντρο Κοινότητας. Η υποβολή των αιτήσεων δεν δύναται να πραγματοποιηθεί στα καταστήματα ΚΕΠ καθώς θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο κοινωνικό λειτουργό Κοινωνικό ιστορικό. Προθεσμία Υποβολής ΑιτήσεωνΟι Αιτήσεις των ενδιαφερομένων μπορούν να κατατίθενται από 27/8/2018 έως 7/9/2018 ΜΟΝΟ στο κτίριο που στεγάζεται η υπηρεσία Κέντρο Κοινότητας στη Δυτική Φραγκίστα από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 8:00 π.μ – 14:30 μ.μ. Τηλέφωνα επικοινωνίας 2237351100 και 2237351127. Ο Υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας- Δημόσιας Υγείας, Παιδείας & Αθλητισμού Κίτσιος Γεώργιο

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS Πανευρυτανικο Ανταμωμα στο Λημερι ΦΩΤΟ ΤΩΡΑ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

AGRAFA NEWS ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΌΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ.Λαογραφία: υφαντική, κεντιτική, ζωγραφική ,Σαρακατσάνικο παραμύθι, και αναφορά στην θρησκευτική ζωή των Σαρακατσαναίων.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητεςΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΌΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
Συνεχίζεται με εξαιρετική επιτυχία , για 4η ημέρα , η 1η Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση της Π.Ο.Σ.Σ. στην Χαλκιδική.
.ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ.Λαογραφία: υφαντική, κεντιτική, ζωγραφική ,Σαρακατσάνικο παραμύθι, και αναφορά στην θρησκευτική ζωή των Σαρακατσαναίων.
Συντελεστές : Μαρία Φερεντίνου , Εικαστικός-Εκπαιδευτικός απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Παναγιώτα Κουκουτσέλου ,Φιλόλογος,Θεολόγος-Εκπαιδευτικός

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS Συνεχίζετε με απροσδόκητη επιτυχία για 3η ημέρα η 1η Σαρακατσάνικη βιωματική κατασκήνωση στην Χαλκιδική. .ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. Σαρακατσάνικη γαστρονομία.

AGRAFA NEWS Ο Αγραφιωτης Θωμας Νταβαρινος πάτησε στην κορυφή Communism και σε υψομετρο 7.495m


Αλλος ενας Αγραφιωτης του ορειβατικού ομίλου Αγραφων πάτησε στην κορυφή Communism στο μακρινό Τατζικισταν και σε υψομετρο 7.495μ.
Ο Θωμας Νταβαρινος ειναι ενας πολύπειρος ορειβάτης με αρκετές κατακτήσεις μεγάλων κορυφών στο ενεργητικό του.

Δεν παρέλειψε μαλιστα να προωθήσει και την προστασία των βουνών μας των Αγραφων με το save agrafa επιδεικνύοντας το γνωστό T-shirt.
Ο ορειβατικός συλλογος Αγραφων στην σελιδα τους στο Facebook έγραψαν χαρακτηριστικά:
"Το #save_agrafa εφτασε στο μακρινό Τατζικιστάν χαρις τον φιλο Thomas Ntavarinos του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, ανεβαινοντας στην κορυφή Communism 7495μμ. Καλή επιστοφή Θωμά."

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=253848918786895&id=100024853673306

Λίγα λόγια για το βουνο που κατέκτησε ο Αγραφιωτης  Θωμας Νταβαρινος
Η Ισμοΐλ Σομόνι Πικ βρίσκεται στην υπο-οροσειρά των ορέων Παμίρ που ανομάζεται Ακαντέμιγια Νάουκ ή οροσειρά της Ακαδημίας Επιστημών και όπως όλα τα βουνά της οροσειράς συντίθεται κυρίως από ιζηματογενή και μεταμορφωσιγενή πετρώματα και γρανίτη[1].
Η Ισμοΐλ Σομόνι Πικ (Τατζίκ: Қуллаи Исмоили Сомонӣ, Qullai Ismoili Somonī; Ρωσικά: пик Исмаила Самани pik Ismaila Samani) είναι το υψηλότερο βουνό στο Τατζικιστάν, στην πρώην ρωσική αυτοκρατορία και κατόπιν στην ΕΣΣΔ και αντλεί το όνομά της από τον Ισμαΐλ Σαμάνι, τον μεγαλύτερο κυβερνήτη της δυναστείας των Σαμανιδών.
Όταν ανακαλύφθηκε το 1828 κορυφή στα σοβιετικά όρη Παμίρ υψηλότερη από τη Λένιν Πικ το βουνό ταυτίστηκε με την Γκάρμο Πικ. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα σοβιετικών αποστολών έδειξε ξεκάθαρα το 1932 ότι δεν ήταν τα ίδια βουνά και το 1933 η νέα κορφή, στην οροσειρά Ακαντέμιγια Νάουκ ονομάστηκε Στάλιν Πικ (Pik Stalina, пик Сталина) προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν. Το 1962 το όνομα άλλαξε σε Κόμουνισμ Πικ (Tajik: Пики Коммунизм, Piki Kommunizm; Russian: пик Коммуни́зма, Pik Kommunizma) με παρέμβαση του Νικίτα Χρουστσόφ και το 1998 σε Ισμοΐλ Σομόνι Πικ.

Η πρώτη ανάβαση στην κορυφή έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 1933 από τον σοβιετικό ορειβάτη Γεβγένι Αμπαλάκοφ με τον Νικολάι Γκόρμπουνοφ[2]. Ο Νικολάι Γκόρμπουνοφ αργότερα εκτελέστηκε από τον Στάλιν και ο Αμπαλάκοφ έκανε 2 χρόνια φυλακή[3].https://dytikievritania.blogspot.com

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS Ξεκίνησε χθες η βιωματική σαρακατσανικη κατασκήνωση !!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και φύσηΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

AGRAFA NEWS Μεγάλο έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Φθιώτιδας Κώστας Μπακογιάννης: «Προλαβαίνουμε πριν γίνει το κακό»

 
Σπερχειός.jpg

Στην υπογραφή της σύμβασης ενός μεγάλου και αναγκαίου έργου για τη αντιπλημμυρική θωράκιση του Σπερχειού ποταμού, στη Φθιώτιδα, προχώρησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.
Πρόκειται για ένα έργο που επιχειρεί να δώσει τέλος στα συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα, ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με στόχο την ασφάλεια των κατοίκων και των διερχόμενων οδηγών, αλλά και την προστασία των ιδιοκτησιών. 
Με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων και η απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών, φερτών υλών και βλάστησης  από την κοίτη του Σπερχειού ποταμού και των παραποτάμων του.
Οι εργασίες θα εκτελεστούν σε επί μέρους τμήματα, στην περιοχή από τη θέση του νέου μεριστή που κατασκευάστηκε από την ΕΡΓΟΣΕ,  έως και το  τεχνικό υδροληψίας  του Αρδευτικού έργου Αμουρίου – Λιανοκλαδίου – Ζηλευτού, σε μια περιοχή συνολικού μήκους περίπου 28 χλμ.
Συγκεκριμένα, οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι οι εξής:
Α. Αποκατάσταση της διατομής της υφιστάμενης κοίτης του ποταμού, από την οποία θα αφαιρεθούν απορρίμματα, φερτά υλικά (μπάζα – προσχώσεις), αυτοφυής βλάστηση (καθαρισμός καλαμιών, εκρίζωση και απομάκρυνση θάμνων και δένδρων) που εμποδίζουν τη ροή του νερού.   
Β. Συντήρηση και αποκατάσταση των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων (παρόχθιων  έργων  αντιπλημμυρικής προστασίας, προβόλων κατεύθυνσης ροής από συρματοκιβώτια (σαρζανέτ), λιθορριπών προστασίας πρανών), τα οποία έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες.
Γ. Άρση των προσχώσεων κάτω από οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες συμπεριλαμβανομένων  των τμημάτων συναρμογής με την εκατέρωθεν κοίτη, προκειμένου η κοίτη του Σπερχειού ποταμού  να αποκατασταθεί ως προς την διατομή της και να αποκτήσει ενιαία κλίση, ομοιόμορφη  ροή, ώστε  να μην λιμνάζουν νερά και να μην δημιουργείται  τοπική εναπόθεση  φερτών υλικών.
Η περιοχή επέμβασης χωρίζεται σε τομείς ως εξής:
α) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από το  νέο μεριστή έως και την γέφυρα Παλ. Εθν. Οδού Λαμίας –  Αθηνών, μήκους περίπου 600 m.
β) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα της Παλ. Εθν. Οδού Λαμίας – Αθηνών έως τη γέφυρα της Επαρχ. Οδού  Λαμίας – Φραντζή, μήκους περίπου 4.900 m. 
γ) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα της  Επαρχ. Οδού  Λαμίας – Φραντζή  έως τη γέφυρα ΟΣΕ, μήκους περίπου 3.300 m.
δ) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα ΟΣΕ έως τη γέφυρα Επαρχ. Οδού ΣΣ Λιανοκλαδίου – Κωσταλεξίου, μήκους περίπου 3.850 m. 
ε) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από τη γέφυρα Επαρχ. Οδού ΣΣ Λιανοκλαδίου – Κωσταλεξίου έως τη γέφυρα Επαρχ. Οδού Δ.Δ. Λιανοκλαδίου – Λουτρά Υπάτης, μήκους περίπου 9.200 m.
στ) Τομέας κοίτης Σπερχειού ποταμού, από  τη γέφυρα Επαρχ. Οδού Δ.Δ. Λιανοκλαδίου – Δ.Δ.Λουτρών Υπάτης έως το τεχνικό υδροληψίας του αρδευτικού έργου Αμουρίου–Λιανοκλαδίου –Ζηλευτού, μήκους περίπου 9.200 m., όπου  περίπου είναι και  το όριο του Δήμου Λαμιέων.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, μετά την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε τα εξής: «Έχει μεγάλη σημασία να μπορούμε να προλαβαίνουμε πριν γίνει το κακό. Οι πλημμύρες στον Σπερχειό είναι ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων της περιοχής επί χρόνια. Με ένα μεγάλο έργο που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο προσέχουμε για να έχουμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον αντιπεριφερειάρχη μας, τον Θύμιο Καραΐσκο, που διέγνωσε την ανάγκη και εισηγήθηκε την υλοποίηση μιας σειράς εργασιών που θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική αντιπλημμυρική  θωράκιση της περιοχής».        

AGRAFA NEWS Πανευρυτανικο Ανταμωμα στο Λημερι στις 23 Αυγουστου



AGRAFA NEWS Τρεις μέρες με Λαϊκές Συνελεύσεις στην Ευρυτανία Λογοδοσία και Ενημέρωση για έργα 100 εκ ευρώ Κώστας Μπακογιάννης: «Υλοποιούμε το μεγαλύτερο Τεχνικό Πρόγραμμα που είχε ποτέ η Ευρυτανία»


IMG_3606.JPG
 
 
Λαϊκές Συνελεύσεις στις έδρες των πρώην καποδιστριακών Δήμων της Ευρυτανίας πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, την προηγούμενη Εβδομάδα.

Ο κ. Μπακογιάννης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Αριστείδη Τασιό και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, βρέθηκε στον Προυσό, το Μεγάλο Χωριό, το Κρίκελλο, τη Φουρνά, την Αγία Τριάδα, το Κερασοχώρι, τη Γρανίτσα, το Ραπτόπουλο, τα Άγραφα και τη Φραγκίστα, όπου σε ανοιχτό διάλογο με τους κατοίκους, είχε την ευκαιρία να τους ενημερώσει για τα έργα που εκτελούνται σε όλο το νομό, αλλά και να ακούσει τα προβλήματά τους προκειμένου να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας.

Με έργα συνολικού προϋπολογισμού που φτάνει σχεδόν τα 100 εκ ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 63 εκ ευρώ αφορούν σε νέες εντάξεις, αποκλειστικός στόχος των επισκέψεων του ήταν η «λογοδοσία» όπως ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ομάδα της Περιφέρειας έχει την υποχρέωση να γνωστοποιεί σε όλους τους πολίτες τα έργα που έχει ολοκληρώσει, που υλοποιεί αλλά και που προγραμματίζει να κάνει.

«Λογοδοσία, διάλογος, προγραμματισμός για το αύριο. Αυτά κάναμε τρεις μέρες στην Ευρυτανία. Και ομολογώ πως είμαι ικανοποιημένος από το έργο που έχει γίνει αυτά τα χρόνια στα χωριά μας. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι σταματάμε εδώ. Γιατί για εμάς ποτέ δεν είναι αρκετά αυτά που κάνουμε για τον τόπο μας. Άμεσα, θα εντάξουμε ακόμη περισσότερα έργα, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Ευρυτανία, με προϋπολογισμό που είμαι σίγουρος ότι θα αγγίξει τα 120 εκ ευρώ μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, εμφανώς συγκινημένος από την αγάπη του κόσμου και την αναγνώριση των προσπαθειών της Περιφέρειας, ενώ έκανε και μία προσωπική αναφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του: «Όταν συναντάς ανθρώπους που έχουν επιλέξει να χτίζουν ολόκληρη τη ζωή τους σε αυτόν τον τόπο, που κάνουν οικογένεια και δουλεύουν, κρατώντας Θερμοπύλες και δίνοντας ζωή στα ευρυτανικά βουνά, είναι χρέος μας να τους ακούσουμε, να τους προστατέψουμε, να τους στηρίξουμε. Κάθε γωνιά της Ευρυτανίας μου δίνει πολλές ανάσες και μεγάλη δύναμη»


IMG_3573.JPG