Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS Προστασία των δασών της Δυτικής Ευρυτανίας


Kύριοι
Η τραγωδία που ζήσαμε στο Μάτι Αττικής πέρα από την βαθιά οδύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών,
αποτελεί ένα ακόμα προειδοποιητικό μήνυμα , για το τι μπορεί να συμβεί και στα δάση των Αγράφων , όταν
έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα.
Το μικροκλίμα στην περιοχή τα τελευταία χρόνια αλλάζει με πιο έντονες ξηρασίες και άνοδο της
θερμοκρασίας καθώς και η ενίσχυση της τρωτότητας της περιοχής σε ανέμους βορείων κατευθύνσεων..
Στοιχεία που ευνοούν της δασικές πυρκαγιές.
'Αμεσα όλοι οι φορείς(Δήμος-Δασαρχείο-Περιφέρεια-Πυροσβεστική κ.α) να συντονιστούν ώστε να γίνει..
- καθαρισμός κάθε επικίνδυνης καύσιμης ύλης που έχει συσσωρευτεί στα πρανή όλα αυτα τα χρόνια στα
δάση λόγω και της ανύπαρκτης δασικής φροντίδας
-καθαρισμός όλων των δασικών δρόμων δίνοντας πρόσβαση με προτεραιότητα τα επικίνδυνα και πυκνά
δάση
-Έλεγχος για σωστή λειτουργία όλων των υδροστομίων και τοποθέτηση νέου όπου χρειάζονται
-Καθαρισμός αντιπυρικών ζωνών όπου υπάρχουν και σχεδιασμός για νέες ΑΖ
-Επανασχεδιασμός (λόγω νέων δεδομένων) του σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιάς και εκκένωσης οικισμών
στον δήμο Αγράφων
-Ενίσχυση των περιπολιών φύλαξης
- Αποψίλωση και απομάκρυνσης τυχόν εύφλεκτων υλικών και σκουπιδιών που βρίσκονται εντός των
διοικητικών ορίων του Δήμου και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από οικισμούς
…κ.α ενέργειες που είναι εις γνώσιν σας
Δεν μπορούμε πλέον να ισχυριζόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε τον κίνδυνο, αλλά και την αναγκαιότητα
άμεσης δράσης ως προς την πρόληψη.
Κίνηση Πολιτών
A γράφων
Κ.Π.Α

AGRAFA NEWS Βούλιαξε ο Πλατανιάς και φέτος στο μοναδικό γνήσιο Σαρακατσάνικο Αντάμωμα που γίνεται στην Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στ’ Αγραφιώτικα βουνά

** ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ **
Βούλιαξε, για ακόμα μια χρονιά, ο Πλατανιάς.
Βούλιαξε ο Πλατανιάς και φέτος στο μοναδικό γνήσιο Σαρακατσάνικο Αντάμωμα που γίνεται στην Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στ’ Αγραφιώτικα βουνά, κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Ανταμώσαμε, και φέτος, 11 και 12 Αυγούστου, στα Κέδρα Ευρυτανίας. Ο πρωτοϊδρυθής Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου - Ευρυτανίας, «Οι Σταυραετοί των Αγράφων» πραγματοποίησε το 16ο θερινό του Αντάμωμα στα Κέδρα Ευρυτανίας και ο κόσμος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση αυτή. Το βράδυ του Σαββάτου (11 Αυγούστου) διασκεδάσαμε με φίλους και υποστηρικτές και περάσαμε μια όμορφη βραδιά που κράτησε μέχρι αργά. Στο τραγούδι, ο Γιάννης Γκόβαρης και η Κατερίνα Λιάκου - Μπόνια, έδωσαν τον παραδοσιακό τόνο που χρειάζονται τέτοια γλέντια. Στο κλαρίνο ο Γιώργος Κώστας και στο βιολί ο Κώστας Κωσταγιώργος.
Το πρωί της Κυριακής (12 Αυγούστου), με την ίδια πετυχημένη ορχήστρα, στην κεντρική εκδήλωση του διημέρου, πλήθος κόσμου γέμισε τον χώρο, ασφυκτικά. Ο λόγος για την μεγάλη παρουσία τού κόσμου είναι η μεγάλη αγάπη για την παράδοση. Η εκδήλωση ξεκίνησε με αρτοκλασία και συνεχίστηκε με ομιλίες της προέδρου μας, Κατερίνας Φουρλάνη, και των επισήμων που παρευρέθηκαν κοντά μας.
Μαζί μας ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Βαρεμένος Γεώργιος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τσιτσάνης Λάμπρος, ο δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής Θεόδωρος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου, ο πρόεδρος της κοινότητας Κέδρων κ. Γεώργιος Βασίλειου. Επίσης, μάς τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Κεφαλοβρυσιωτών κ. Κολοκώτσιος Βασίλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Μοναστηρακιωτών - «Η Σπηλιά του Κατσαντώνη» κ. Χρυσικός Νικόλαος, ο πρόεδρος την Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων και πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Λημερίου κ. Κονιαβίτης, ο ταμίας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αυλώνας κ. Μακροδημήτρης Ευάγγελος, ο πρόεδρος κ. Γόγολας Χρήστος και μέλη του Δ.Σ. Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πελοποννήσου. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων εκπροσώπησαν ο κ. Στέργιος Μακρής, γεν. γραμματέας, το μέλος, υπεύθυνος ανταμωμάτων και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Κώστας Αλεξάκης, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Αποστόλης Καραγκούνης, καθώς επίσης και ο κ. Γαλλής Δημήτριος μέλος της ομοσπονδίας. Τούς ευχαριστούμε όλους.
Στη συνέχεια ακολούθησε το κεντρικό αφιέρωμα του φετινού Ανταμώματος, που δεν ήταν άλλο από το Αρματολίκι των Αγράφων. Μια έννοια που έγινε θεσμός της ελεύθερης βούλησης της περιοχής και αποτέλεσε την φλόγα της Εθνικής ανεξαρτησίας σφυρηλατημένη στις δύσβατες και απάτητες βουνοκορφές των Αγράφων και στις αδούλωτες ψυχές των κατοίκων τους, που δεν ανέχτηκαν ποτέ ξένη επικυριαρχία.
Έπειτα διαδραματίστηκε Σαρακατσάνικο δρώμενο με τίτλο: «Ανακήρυξη του Καπετάνιου» από το θεατρικό του Συλλόγου μας, και μετά από τον χορό των γερόντων, το χορευτικό τμήμα μας, ανέδειξε για άλλη μια φορά με αξιοπρέπεια, σοβαρότητα και με άρτιο τρόπο, γνήσιους Σαρακατσάνικους χορούς. Η άριστη παρουσία τού χορευτικού, τούς ενθουσίασε όλους. Ο χοροδιδάσκαλος και για πολλά χρόνια μέλος και Πρωτοχορευτής του Συλλόγου είναι ο κ. Κώστας Φλώτσιος.
Τέλος, μετά τον χορό των επισήμων, όλος ο κόσμος παίρνοντας την ώθηση, ανέβηκε στον χορό και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Κρεοπωλείο του Γιώργου Βλάχου, ο Όμιλος Αϋφαντή, ο Κατσούπης Βασίλειος, η Βούλα Πότσιου με το κατάστημα Delicious στη Νεάπολη Αγρινίου και οι ζωοτροφές ΑΦΟΙ Καραγκούνη. Επίσης, η εταιρία Κάραλης ΑΕΒΕ στηρίζει για χρόνια τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε τους παραγωγούς που μάς προσέφεραν τις προβατίνες.
Η πρόεδρος και το Δ.Σ του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου – Ευρυτανίας, «Οι Σταυραετοί των Αγράφων» ευχαριστεί όλους τους φίλους και υποστηρικτές που τίμησαν με την παρουσία τους το Αντάμωμά μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, και πολλά συγχαρητήρια, αξίζουν στο χορευτικό τμήμα τού Συλλόγου που δίνει πάντα βροντερό παρόν. Πολλά μπράβο στα νεαρά μέλη μας, που βοήθησαν να βγει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία και αυτό το Αντάμωμα. Όλα τα μέλη του Συλλόγου, παλιά και νέα, βοήθησαν σε αυτό.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας: Αχελώος TV (εκπομπή: Δημοτική Παράδοση με τον Χρήστο Μουρτζιάπη), Ράδιο Ξηρόμερο 88.3 (υπεύθυνος Μιχάλης Βραχάς), Ράδιο Βούλπη 105.4 (υπεύθυνος Δημήτρης Πέγκας), Ράδιο Γλέντι 89.2 , Αντέννα Σταρ 105.8 και Ράδιο Καρπενήσι 97,5. Οι τοπικές ιστοσελίδες και τα blog που στηρίζουν τον Σύλλογο είναι: Δυτική Ευρυτανία News, Xiromero News, vimapoliti.gr,hxwsarakatsanwn.gr,e-sarakatsanos.gr
Συνδιοργανωτές του Ανταμώματος ήταν η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Αγράφων.
Παρουσίαση εκδήλωσης: Αργυρώ Γαλαζούλα 
Παρουσίαση αφιερώματος: Μαρία Φερεντίνου
Επιμέλεια Αφιερώματος: Βασίλης Καραγιώργος
Παρουσίαση δρώμενου: Ρούλα Κουτσοθανάση
Φωτογραφίες: Αντρέας Κουτσοθανάσης
Σκηνοθεσία και προετοιμασία δρώμενου: Κώστας Φλώτσιος
Χορευτικό και δρώμενο: Μέλη του Συλλόγου μας.
Υ.Γ.: Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου - Ξηρομέρου - Ευρυτανίας, είναι ο μοναδικός Γνήσιος Σύλλογος Σαρακατσαναίων με έδρα το Αγρίνιο που έχει αναγνωριστεί πανελλαδικά για το πολυδιάστατο έργο του και την προσφορά του στη Σαρακατσάνικη Παράδοση.
ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΒΑΛΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ , "ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ"

AGRAFA NEWS Στη σπηλιά του Κατσαντώνη...!Ένα οδοιπορικό-φόρος τιμής 
στον ασυμβίβαστο επαναστάτη των Αγράφων! 
Σ’ ένα μικρό ριζοσπήλι στο Σίχνικο Μοναστηρακίου, πάνω στα απόκρημνα αγραφιώτικα βουνά, έδωσε την τελευταία μάχη του, κόντρα στην εξουσία των καιρών του, ο ασυμβίβαστος Ευρυτάνας επαναστάτης, ο αθάνατος Κατσαντώνης! Εκεί, βαριά άρρωστος από την ευλογιά κι έχοντας στο πλευρό του μονάχα πέντε πιστούς συμμαχητές και τον αδερφό του Χασιώτη - πιάστηκε αιχμάλωτος από τα πολυπληθή αληπασαλίδικα στρατεύματα του Άγου Μουχουρντάρη/Βασιάρη τον Αύγουστο του 1808. Οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στα Γιάννινα όπου σε ηλικία 33 ετών βρήκε μαρτυρικό θάνατο μαζί με τον αδερφό του, όταν οι δήμιοι του σατράπη τούς έσπασαν με σφυριά ένα-ένα τα κόκκαλα του κορμιού τους. Προηγουμένως ο Κατσαντώνης είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τον Αλή. Δεν καταδέχτηκε μήτε οφίτσια μήτε αρματολίκια από τον τύραννο, όπως -σημειωτέον- έκαναν πολλοί άλλοι οπλαρχηγοί εκείνα τα χρόνια. Ετούτος ο αδούλωτος προτίμησε τον τιμητικό τίτλο του Κλέφτη και εντέλει το θάνατο παρά τα αξιώματα και την ταπεινωτική μετάνοια. Έπραξε σαν γνήσιος επαναστάτης, όπως ήταν σε όλη του τη ζωή.
Κατσαντώνης
Ο Κατσαντώνης (Αντώνης Μακρυγιάννης) από το χωριό Μύριση/Μάραθος, γέννημα θρέμμα των Ευρυτανικών Αγράφων, γνώριζε καλά τα κατατόπια. Έτσι επέλεξε ως τελευταίο ασφαλές καταφύγιο αυτό το προστατευμένο μικρό σπήλαιο στο Σίχνικο. Προτού όμως πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση είχε φροντίσει να μοιράσει τους άντρες του σε μικρές ευέλικτες ομάδες υπό την γενική αρχηγία του αδερφού του Λεπενιώτη και τη συνδρομή των έμπιστων πρωτοπαλίκαρων Καραϊσκάκη και Τσιόγκα. Κατ’ αυτό τον τρόπο κατοχύρωνε αφενός τη δοκιμασμένη αντάρτικη ταχτική και αφετέρου διαφύλαττε όσο καλύτερα γινόταν το νταϊφά του, προστατεύοντας τους συμπολεμιστές του από τους σοβαρούς κινδύνους που καραδοκούσαν λόγω της ευρείας εχθρικής επέλασης εκείνης της περιόδου. 
"Τα ελευθέρια" - έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ
Ο ίδιος όντας στο μάτι του κυκλώνα, κυνηγημένος, μα πάνω απ’ όλα εξουθενωμένος από την αρρώστια, καταλήγει, μετά από συνεχή περιπλάνηση, σε τούτο το κρησφύγετο προσδοκώντας να θεραπευθεί και να επανέλθει ξανά στην ενεργό δράση!
Οι πολυάριθμοι μισθοφόροι του Αλή (σε συνεργασία με το ντόπιο ρουφιανολόι των κοτζαμπάσηδων και των πλούσιων προεστών που μισούσαν τον τιμωρό της αδικίας Κατσαντώνη) οργώνουν σπιθαμή προς σπιθαμή τα βουνά και τα χωριά των Αγράφων. Τρυπώνουν παντού, ερευνούν εξονυχιστικά τα χωριατόσπιτα, τις σαρακατσάνικες στάνες, τα φτωχοκάλυβα, ενώ παράλληλα τάζουν, απειλούν και βασανίζουν τους χωρικούς για να τους φανερώσουν τον καπετάνιο. Όμως ο απλός λαός, αυτοί οι περήφανοι ταπεινοί των αγραφιώτικων βουνών, καλύπτουν και υποβοηθούν με κάθε μέσο και τρόπο τον καταδιωγμένο προστάτη της φτωχολογιάς! Έτσι ο Κατσαντώνης τούς ξεγλιστράει αριστοτεχνικά, κάνοντας τα μαντρόσκυλα της αληπασαλίδικης εξουσίας να λυσσάνε! Οι διώκτες του θεωρούν ζήτημα τιμής τη σύλληψη του ατίθασου Ευρυτάνα πρωτοΚλέφτη, αφού αυτός για χρόνια ολόκληρα τους εξευτέλιζε και τους κατατρόπωνε σε αναρίθμητες μάχες μένοντας πάντα ασύλληπτος και απροσκύνητος! Όμως ο Κατσαντώνης θεωρείται άκρως επικίνδυνος για το βιλαέτι και για έναν επιπλέον σημαντικό λόγο : Ένα μόλις χρόνο πριν, στα 1807, σε μία ευρεία συνάντηση ενόπλων στο Μαγεμένο της Λευκάδας, είχε ανακηρυχθεί, ομόφωνα!, αρχηγός όλων των Κλεφτών! Σχεδίαζε, μάλιστα, να πείσει και κάποιους ακόμη έμπιστους οπλαρχηγούς να τον ακολουθήσουν σε ένα παράτολμο εγχείρημα: να χτυπήσουν όλοι μαζί και συντονισμένα τον Αλή μέσα στο σπίτι του στα Γιάννινα! Οπότε η δράση του παίρνει -αντικειμενικά πλέον- και χαρακτηριστικά ευρύτερου απελευθερωτικού αγώνα. Συνεπώς, «έπρεπε» για πολλούς και διαφορετικούς λόγους να εξοντωθεί.
Ο τιμωρός της αδικίας Κατσαντώνης!

Κι αφού δεν κατόρθωναν να πιάσουν τον Αετό της Κλεφτουριάς ούτε με το ανελέητο ανθρωποκυνηγητό, έπρεπε να επιστρατεύσουν «τον άλλο τρόπο»! Τον συνήθη…

Ο Κατσαντώνης πήγε από εκείνο που απεχθανόταν περισσότερο από κάθε τι άλλο: την προδοσιά! Για το ποιος συγκεκριμένα ήταν ο καταδότης, οι ιστορικές πληροφορίες διίστανται. Οι διαφορετικές εκδοχές που προέρχονται από έλληνες και ξένους μελετητές του βίου του (βλ. Φραγκίστας, Κασομούλης, Λουκόπουλος, Σταμέλος, Φωτιάδης, Κωτσοκάλης, Αραβαντινός, Ράμφος, Κρέμος, Ζήσιος, Βαλαωρίτης, Yemeniz, Fauriel, Emerson, κ.λπ.) είναι συγκεχυμένες και συχνά αντιφατικές, ενώ σε πλείστες περιπτώσεις περιπλέκονται με ομιχλώδεις τοπικές διηγήσεις και μύθους. Ορισμένοι εκ των ερευνητών ισχυρίζονται ότι μία βαλτή γριά ζητιάνα, που δήθεν μάζευε βότανα στα βουνά, εντόπισε τους καταδιωγμένους και εν συνεχεία τους πρόδωσε. Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για έναν Γιάννη Γκούρλια που, είτε οικιοθελώς είτε επειδή βασανίστηκε φριχτά, αποκάλυψε την κρυψώνα. Ή για κάποιον ντόπιο, ίσως από τους τροφοδότες του καπετάνιου, που όταν απειλήθηκε με σούβλισμα από τον Μουχουρντάρη κιότεψε κι ομολόγησε το μυστικό. Μία πολύ σημαντική εκδοχή, που υποστηρίζεται από αρκετούς ερευνητές, καταδεικνύει ως πιθανότερο προδότη ένα χαφιέ ρασοφόρο (σ.σ. ονόματι Καρδερίνη)! Μάλιστα από κάμποσους εικάζεται ότι αυτός μπορεί να μην ενήργησε από μόνος του αλλά κατόπιν εντολής ενός τοπικού ηγούμενου από κοντινό μοναστήρι. Σε τούτο το ενδεχόμενο βρίσκουμε να συνηγορούν και οι στίχοι του δημοτικού μας τραγουδιού με την παραγγελιά του Κατσαντώνη προς το Λεπενιώτη: «Φωτιά να βάλει στ’ Άγραφα, στο μέγα μοναστήρι, για να καεί ο ηγούμενος μ’ όλους τους καλογήρους, που πήγαν και με πρόδωσαν στους σκυλοαρβανίτες»! Όπως και νάχει κι όποια κι αν είναι η αλήθεια, τσιράκια της εξουσίας πάντα θα υπάρχουν διαθέσιμα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο! 
Λαϊκή ξυλογραφία του ΙΗ' αιώνα που απεικονίζει τη σύλληψη του Κατσαντώνη.
Στο βάθος ο ρασοφόρος προδότης Καρδερίνης.
Μετά το «δόσιμο», πάνω από εφτακόσιοι μισθοφόροι αρβανιτάδες του Άγου Μουχουρντάρη κυκλώνουν τη σπηλιά. Ζητούν από τους Κατσαντωναίους να παραδώσουν τ’ άρματα! Οι πολιορκημένοι μαχητές αρνούνται και ανοίγουν πυρ κατά των ανθρωποκυνηγών. Ο συσχετισμός όμως είναι εναντίον των καταδιωγμένων.
Ο Κατσαντώνης στη μάχη - εικονογράφηση εκδ. Στρατίκη
Ο Κατσαντώνης, σύμφωνα με το κλέφτικο έθιμο, παρακαλεί τον αδερφό του Γιώργο (Χασιώτη) να του πάρει το κεφάλι για να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των αντιπάλων του. Ο Χασιώτης αρνείται, παίρνει τον άρρωστο αδερφό του στην πλάτη του και όλοι μαζί με τα χατζάρια στα χέρια επιχειρούν να σπάσουν τον κλοιό, κατηφορίζοντας το γκρεμό σε μια απέλπιδα προσπάθεια φυγής! Ακολουθεί πραγματικό μακελειό, μα έτσι κι αλλιώς ετούτη η στερνή μάχη ήταν άνιση. Οι σύντροφοι σκοτώνονται, ενώ ο Κατσαντώνης με το Χασιώτη πιάνονται αιχμάλωτοι. Αρχικά οδηγούνται αλυσοδεμένοι στο τουρκοκρατούμενο Καρπενήσι και από εκεί μέσω μιας μακράς πορείας θανάτου φτάνουν στην έδρα του Αλή με τη γνωστή τραγική συνέχεια. Υπάρχει μια παράδοση που λέει ότι λίγο πριν δέσουν τον Κατσαντώνη, αυτός ζήτησε από τον Άγο Μουχουρντάρη να αποχαιρετήσει για τελευταία φορά τα χιλιοαγαπημένα του Άγραφα σφυρίζοντας κλέφτικα και ρίχνοντας μια μπαταριά με το καριοφίλι του. Ίσως με αυτό τον τρόπο να προσδοκούσε ότι οι συμπολεμιστές του θα αναγνώριζαν «το σήμα» και θα έσπευδαν προς βοήθεια. Οι απόπειρες πάντως του αδερφού του Λεπενιώτη και των υπολοίπων συμπολεμιστών του να τον απελευθερώσουν -με κυριότερη το καρτέρι στο γιοφύρι της Βίνιανης- αποτυγχάνουν. Η δολοπλόκος μοίρα που δεν συμπονά τους γενναίους είχε πάρει οριστικά τις αποφάσεις της…
Σύμβολο περήφανης ανυποταξίας απέναντι σε κάθε εκμεταλλευτή/εξουσιαστή
Αυτή η μικρή σπηλιά στο Σίχνικο, πάνω από το Μοναστηράκι Αγράφων παραμένει μετά από δύο και πλέον αιώνες σύμβολο περήφανης ανυποταξίας και απειθαρχίας απέναντι σε κάθε δυνάστη, απέναντι σε κάθε εκμεταλλευτή/εξουσιαστή. Γιατί ο Κατσαντώνης, για όσους δεν γνωρίζουν ή καμώνονται πως δεν γνωρίζουν, ήταν πάνω απ’ όλα ένας ελεύθερος άνθρωπος, ένας απροσκύνητος κοινωνικός αγωνιστής της εποχής του, που μάχονταν όχι μόνο ενάντια στον επικυρίαρχο Αλή πασά της Υψηλής Πύλης, μα και κόντρα στους ντόπιους συνεργάτες του, την άτιμη φάρα των κοτζαμπάσηδων και των ρωμιών μεγαλοαρχόντων που ξεζούμιζαν αντάμα με τον τύραννο τη φτωχολογιά των Αγράφων (ακούτε εσείς… “ενωτικοί εθνικοί μυθιστοριογράφοι”;;;).

Πολλές φορές ο… «Ευρυτάνας Ρομπέν» έκανε επιδρομές στα κτήματα των τσιφλικάδων και στα σεράια των προεστών απαλλοτριώνοντας μέρος του κλεμμένου κοινωνικού πλούτου. Τα περισσότερα από τα λάφυρά του τα διέθετε στους ανήμπορους και τους μη έχοντες! Ο Κατσαντώνης πολεμούσε τόσο για την προσωπική του αξιοπρέπεια και ελευθερία όσο και για το δίκιο των καταπιεσμένων συμπατριωτών του.

Γι’ αυτό ο Λαός τον λάτρεψε και η Εξουσία τον μίσησε!
Γι’ αυτό ο Κατσαντώνης πήγε από προδοσιά….
Γι’ αυτό, όμως, και έμεινε Αθάνατος στους αιώνες των αιώνων!

Εδώ βαριά άρρωστος πέρασε τις τελευταίες ελεύθερες μέρες του ο Κατσαντώνης

AGRAFA NEWS Νέα παρέμβαση από το Συνήγορο του Πολίτη για τον Κλεισθένη1 – Που εστίασε την κριτική του.Την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση ζητημάτων του αρ.222 του Κλεισθένη1, “προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα κατά την εφαρμογή του Νόμου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων”, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη με χθεσινή δημόσια παρέμβασή του.
Πρόκειται για τη διάταξη του Κλεισθένη1 που αφορά τα δημοτικά τέλη σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (αρ.222 ν.4555/2018).  Διάταξη για την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή είχε υποβάλει επισημάνσεις ήδη πριν από την ψήφισή του, αλλά “δεν ρυθμίστηκαν τελικά”.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι η 2η φορά που η -συνταγματικώς κατοχυρωμένη- Ανεξάρτητη Αρχή παρεμβαίνει για τον Κλεισθένη1, καθώς προηγήθηκε το κείμενο–κόλαφος με τις εκτενείς παρατηρήσεις που διέτρεχαν ολόκληρο σχεδόν το Ν/Σ, όπως σας είχε παρουσιάσει ο AIRETOS http://www.airetos.gr/parembasi-kolafos-apo-tosynigoro-toy-politi-gia-ton-kleistheni1-eggrafo.aspx  .

Η χθεσινή 2η Ανακοίνωση εστιάζει ειδικά στο θέμα των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ζήτημα με το οποίο είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν. 
Ειδικότερα, ο ΣτΠ αναδεικνύει τις εξής επισημάνσεις του:

Ι]  Η απόλυτη σύνδεση της έναρξης της απαλλαγής από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης ΕΓΕΙΡΕΙ  ΝΟΜΙΚΑ  και ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.  Η υπεύθυνη δήλωση μπορεί να αφορά αποκλειστικώς και μόνον γεγονότα παρόντα ή παρελθόντα, όχι όμως μέλλοντα και δεν είναι δυνατόν να προτιμάται ή να υπερισχύει άλλων μέσων απόδειξης, όπως είναι η καταχώρηση του κενού ακινήτου στη φορολογική δήλωση

ΙΙ]  ΑΣΑΦΕΣ παραμένει το καθεστώς των ακινήτων που ουδέποτε ηλεκτροδοτήθηκαν μετά την ολοκλήρωσή τους και δεν χρησιμοποιήθηκαν.  Θεωρούμε ότι και τα ακίνητα αυτά εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία και πρέπει να απαλλάσσονται για τους ίδιους ακριβώς λόγους, δεδομένου ότι δεν παράγουν απορρίμματα.

ΙΙΙ]  Για τους πολίτες που κατέβαλαν τα τέλη, επιδιώκοντας να φανούν συνεπείς, ΘΑ  ΕΠΡΕΠΕ  ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ  Η  ΛΥΣΗ  του συμψηφισμού του καταβληθέντος ποσού µε μελλοντικές οφειλές.

IV]  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ  για τους πολίτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση για την καταβολή των τελών και έχουν ήδη καταβάλει κάποιο αριθμό δόσεων, δεν έχουν όμως εξοφλήσει το σύνολο του ποσού.  Θα πρέπει με σαφήνεια να διευκρινιστεί, ότι δεν υπέχουν υποχρέωση καταβολής των υπολοίπων δόσεων.  Για δε τα ήδη καταβληθέντα ποσά, σε δόσεις στο πλαίσιο ρύθμισης, θα πρέπει να εξεταστεί ο συμψηφισμός τους με μελλοντικές οφειλές.

Ας κρατήσουμε, κλείνοντας, τον άρτιο τρόπο με τον οποίο ο ΣτΠ  ξεκινά την Ανακοίνωσή του με αναλυτική ενημέρωση για το τι περιλαμβάνει ο Νόμος που έχει ξεκινήσει να ισχύει, παρουσιάζοντας όλα τα σχετικώς αναγκαία ενημερωτικά δεδομένα.   Η μισή Ανακοίνωση αποτελεί ενημέρωση των πολιτών για το τι ισχύει. 
Κίνηση αυτονόητη, που όμως ΔΕΝ έχει πράξει ακόμη το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Ο.Τ.Α. για καμία διάταξη του Κλεισθένη1, όπως ήδη σας έχει ενημερώσει ο AIRETOS http://www.airetos.gr/kleisthenis1-dyo-ebdomades-se-isxy-me-to-ypoyrgeio-apon-%E2%80%93-poy-entopizontai-problimata.aspx .