Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018

AGRAFA NEWS ΕΓΙΝΕ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ. Υπήρξε ενημέρωση και απόφαση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να στηριχθεί και φέτος η προσπάθεια αξιοποίησης της ιστορικής σπηλιάς του Κατσαντώνηπου βρίσκεται στο Σύχνικο Αγράφων, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο και με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ»

ΕΓΙΝΕ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ.


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 11/7/2018.

ΕΓΙΝΕ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ.
Την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων στα γραφεία  της  στην Θεσ/νίκη , κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου κ. Μουτσιάνα Ν. Γεωργίου στα μέλη που απαρτίζουν το συμβούλιο. Η διάρκεια της συνεδριάσεως, στην οποία παρευρίσκονταν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν πολύωρη, λόγω των πολλών θεμάτων και της διεξοδικής συζήτησής τους.
 Οι σημαντικότερες  αποφάσεις που ελήφθησαν ομόφωνα είναι:
 1. Σε συνεργασία με το studio ΛΥΡΙΚΟΝ της Θεσ/νίκης θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει C.D από ανέκδοτα  σαρακατσάνικα παραδοσιακά τραγούδια , εκτελεσμένα από όλους  τους Σαρακατσάνους  τραγουδιστές.
 2. Να πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο δυο παρουσιάσεις του βιβλίου του  τόμου των πρακτικών του 3ου Παγκόσμιου Επιστημονικού Συνεδρίου.
 • Στην πόλη των Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου.
 • Και στη πόλη της Λαμίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος , τον Δήμο Λαμιαίων και των Δήμο Στυλίδας.
 1. Να γίνει αξιοποίηση των εισηγητών του 3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου, με στόχο τη συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα για την χορήγηση υποτροφιών για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
 2. Απολογισμός 38ου Πανελληνίου Ανταμώματος. Έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον υπεύθυνο του Ανταμώματος κ. Γαλή Δημήτριο και από τον ταμία της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μπάρμπα Παναγιώτη για το οικονομικό  μέρος. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση  για την όλη εκδήλωση. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση εντός του Φθινοπώρου, του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ με τους τοπικούς φορείς Τρικάλων-Περτουλίου, σχετικά με τα λειτουργικά προβλήματα του Ανταμώματος.
 3. Να γίνει επανέκδοση με την συμπλήρωση των νέων ιστορικών στοιχείων σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , του βιβλίου του κ. Κουτσοκώστα Ιωάννη με τίτλο: «ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»  του οποίου η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε.
 4. Υπήρξε ενημέρωση και απόφαση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να στηριχθεί και φέτος η προσπάθεια αξιοποίησης της ιστορικής σπηλιάς του Κατσαντώνηπου βρίσκεται στο Σύχνικο Αγράφων, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο και με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ»
 5. Να στηριχθεί η πρόταση συνεργασίας της κυρίας Καρατάσιου Μαρίας, καθηγήτριας μεταξύ, αφενός της Π.Ο.Σ.Σ. και του συλλόγου Ν. Άρτας και αφετέρου της δασολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η συνεργασία θα αφορά επιστημονική έρευνα σχετικά με την μετακίνηση των Σαρακατσαναίων των Τζουμέρκων και της Πελοποννήσου από τα Χειμαδιά στα Ξεκαλοκαιριά, (Χλωρίδα-Πανίδα), και την δημιουργία παραδοσιακών οικισμών των Σαρακατσαναίων στα Τζουμέρκα και στην ορεινή Κορινθία.
 6. Στην Γενική Συνέλευση του Μαρτίου 2019 θα τεθεί θέμα για να ψηφισθεί ημέρα αιμοδοσίας σε πανελλαδικό επίπεδο, ως «ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ», για την υποστήριξη της τράπεζας αίματος των Σαρακατσαναίων. Η κατάλληλη προετοιμασία για την εν λόγω διαδικασία θα είναι υπό την εποπτεία του κ. Τσακνάκη Βασίλη .
 7. Ανανεώθηκαν οι  δύο επιστημονικές επιτροπές υπό την επιμέλεια της κυρίας Νάγιας Δαλακούρα, αρχαιολόγου – μουσειολόγου, και την συνεργασία της κυρίας Βρέλλη Ζάχου Μαρίνας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σχετικά με τον πολιτισμό των Σαρακατσαναίων. Η μία θα αφορά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά π.χ η καταγραφή ηθών-εθίμων και προφορικών μαρτυριών των Σαρακατσαναίων και η άλλη τον υλικό πολιτισμό π.χ. συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού, τράπεζα αποθέματος αναλογική και ψηφιακή). Οι επιστημονικές αυτές επιτροπές θα θέσουν συγκεκριμένους στόχους για μια νέα και ουσιαστική πορεία σε συνεργασία με το Δ.Σ. και την επιστημονική επιτροπή της Ομοσπονδίας.
 8. Να συνεχιστεί η προσπάθεια που άρχισε και είναι σε πλήρη εξέλιξη από την Ομοσπονδία για την δημιουργία  βάσης δεδομένων με την σύσταση και λειτουργία κέντρου συλλογής και ψηφιοποίησης αρχειακού φωτογραφικού υλικού του κύκλου ζωής των Σαρακατσαναίων. Δημοσίευση άμεσα στο site της Ομοσπονδίας φωτογραφικού υλικού σε μορφή άλμπουμ με τις ήδη διαθέσιμες και ταυτοποιημένες φωτογραφίες.
 9. Να συνεχιστεί η προσπάθειας για την  δημιουργία μνημείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» στον κήπο των ηρώων του Μεσολογγίου προς τιμήν των Σαρακατσάνων μαχητών και πεσόντων της πολιορκίας και της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου, και πραγματοποίηση μεγάλης   εκδήλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσολογγίου.
 10. Να γίνει δωρεά στην αίθουσα της παλιάς Βουλής - τμήμα εκθεμάτων - μιας Σαρακατσάνικης γυναικείας φορεσιάς, καθώς και να εξεταστεί εάν μπορεί στην προεδρική φρουρά να υπάρχει και η σαρακατσάνικη κλέφτικη φορεσιά..
 11. Να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια έκδοσης των Σαρακατσάνικων παραμυθιών. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν από την Αντιπεριφέρειας Ν. Πιερίας σε συνεργασία με τον Τοπικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας .
 12. Να βιντεοσκοπηθούν από την Ομοσπονδία, προτεινόμενοι    χοροί  και να μοιραστεί το υλικό στους συλλόγους , προκειμένου να υπάρχει ενιαία εικόνα των συλλόγων στης εκδηλώσεις τους  .  
 13. Να κληθεί ο κ. Ζήσης Κατσαρίκας  και να αναλύσει το σκεπτικό σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε  στο  Δ Σ  για το σχέδιο  Οικοδόμηση του Ναού της Παναγίας και δύο παρεκκλησίων του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου με στόχο να μπορούν να γίνονται πανηγύρεις και εκδηλώσεις τρεις σημαδιακές ημερομηνίες για τους Σαρακατσάνους.
 14. Να συμμετέχει η Ομοσπονδία στην εκδήλωση που θα γίνει στο χωριό ΓΑΡΕΦΙ προς τιμήν του Σαρακατσάνου Μακεδονομάχου Καπετάν Κώστα Γαρέφη   στις αρχές  Αυγούστου. Θα συμμετέχει με εισήγηση ο κ. Κουτσοκώστας  Ιωάννης  ιστοριοδίφης.
 15. Την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου ,  σε συνεργασία με το Α.Π. Θεσσαλονίκης  (Ταμείο Δασών), το Δήμο Πύλης και την Περιφέρεια Θεσσαλία Οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη γίνει και εκφράζονται θετικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η πρόταση είχε κατατεθεί , αλλά τώρα επανέρχεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Μάλιστα αναμένεται να ζητηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πύλης και της Περιφέρειας να προχωρήσουν στη σύνταξη μελέτης, που θα προβλέπει έναν μικρό Σαρακατσάνικο παραδοσιακό  οικισμό  στο χώρο του ετήσιου Ανταμώματος, στα λιβάδια του Περτουλίου.
 16. Να γυριστεί ταινία – ντοκιμαντέρ αφιερωμένη, στον Σαρακατσάνο Πρωτοκλέφτη   Σταυραετό  των Αγράφων  ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ σε συνεργασία με την Αμφικτιονία των Ακαρνανών. Η παραγωγή αυτή  θα  υλοποιηθεί από το συνδρομητικό κανάλι COSMOTE HISTORY . Ήδη η πρώτη συνεργασία με το κανάλι έγινε με την συμμετοχή του Συλλόγου μέλος της Π.Ο.Σ.Σ, Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» στα πλαίσια της εκδήλωσης Αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια, που τα γυρίσματα έγιναν στην Ακτή Μαγεμένου στην Λευκάδα στης 27-6-2018  όπου έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις.
 17. Να γίνει μια μεγάλη εκδήλωση, αφιερωμένη στο καπετάν Κώστα Γαρέφη, με θεατρικά δρώμενα ομιλίες και τραγούδια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ή αρχές Δεκέμβριου στην Θεσ/νίκη  ή  εάν χρειαστεί  την Παρασκευή πριν από το Οργανωτικό συνέδριο του Μαρτίου της Π.Ο.Σ.Σ.,.
 18. Να στελεχωθεί  η επιτροπή Νεολαίας της Ομοσπονδίας,  της οποίας επικεφαλής είναι η κ. Αλεξία Γάτου, πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ» από νέα μέλη σε συνεργασία με τους Συλλόγους .
 1. Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα τις προετοιμασίας του οργανωτικού Συνεδρίου της Π.Ο.Σ.Σ. που θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο στην πόλη της Θεσ/νίκης. Εξετάστηκαν από τα μέλη του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ.  όλα τα  δεδομένα,  οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα  που παρατηρούνται, καθώς και οι εναλλακτικές ώστε το συνέδριο να έχει την επιτυχία που του αρμόζει.
 2. Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος από όλα τα μέλη  του Δ.Σ για την  καλύτερη οργάνωση της βιωματικής κατασκήνωσης τον Αύγουστο στην Κρυοπηγή  της Χαλκιδικής, (κατασκηνώσεις Yuppi) ούτως ώστε να έχει την μέγιστη επιτυχία. Σκοπός είναι να γίνει και μια ανάλογη χειμερινή κατασκήνωση στην περιοχή της Φλώρινας.

AGRAFA NEWS ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ Στα πλαίσια του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία –με τις ευλογίες της κυβέρνησης αλλά και της Τοπικής Διοίκησης- προωθείται γιγαντιαία επένδυση αιολικού πάρκου 300 και πάνω ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχές "Natura" και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί Α/Γ, στα 1.600 μ.-2.000 μ. Αυτό σημαίνει διάνοιξη πολλών χιλιόμετρων νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται επομένως σε εξέλιξη διαφαινόμενη μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη. Στα ευρυτανικά βουνά έχουν χωροθετηθεί και αδειοδοτηθεί εκατοντάδες ανεμογεννήτριες! Με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, αλλά και με τα περιβόητα "μικρά υδροηλεκτρικά", συντελείται μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία και κυρίως στα Άγραφα θα αλλοιώσει την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης. Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού ούτε καν συζητάει ακύρωση της αδειοδότησης και της χωροθέτησης αφού όπως ομολογεί έχει δεσμευτεί να έχουν δημιουργηθεί μέχρι το 2020 ιδιωτικές μονάδες ισχύος 3000MW!!! Από την άλλη γνωρίζοντας το πώς γνωμοδοτεί σε παρόμοιες περιπτώσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας προτρέπει όσους αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια σε δικαστικές προσφυγές. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας: α) Δεν θα συμβάλουν στην παροχή φθηνής ενέργειας - ηλεκτρικού ρεύματος - για τους κατοίκους. Αντίθετα, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται συνεχώς. β) Δεν θα προστατεύουν το περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, θα γίνουν με το μικρότερο δυνατό κόστος, που σημαίνει: Πρόχειρες και ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες, μικρή και ανύπαρκτη επιτήρηση του έργου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. γ) Καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες. δ) Μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιρειών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων στο έργο. Τα δήθεν "αντισταθμιστικά οφέλη" που τάζουν οι εταιρείες και αποδέχονται οι ντόπιοι παράγοντες - μεσάζοντές τους, δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια και καθρεφτάκια για ιθαγενείς, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες και σίγουρα πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν από το χτύπημα που θα δεχτεί ο όποιοςαγροτουρισμός και κυρίως η κτηνοτροφία. Φυσικά όπου δεν πιάνει το «καρότο» των «αντισταθμιστικών» χρησιμοποιείται το «μαστίγιο» των απειλών εναντίον όποιου αντιδρά. Είμαστε αντίθετοι στην παράδοση της Ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτή η ενεργειακή πολιτική δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Το ΚΚΕ παλεύει για ενεργειακό σχεδιασμό από ενιαίο αποκλειστικά κρατικό ενεργειακό φορέα της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζόμενους και το λαό αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, μπορεί να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό. Σήμερα, η παρεμπόδιση του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινητοποίηση όλων των μαζικών φορέων και συνδικάτων των εργατών, αγροτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, που θα εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και θα διεκδικήσουν:  Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων και της Ευρυτανίας  Μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας (εγγυημένες τιμές σε γάλα, κρέας, μείωση κόστους παραγωγής και απωλειών κ.α) και όχι των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.  Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.  Φθηνό ρεύμα για το λαό - κατάργηση των "πράσινων" τελών ΑΠΕ - άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.  Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.  Ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, με κεντρικό σχεδιασμό. Το ΚΚΕ μέσω των εκλεγμένων συμβούλων του έχει φέρει το θέμα στα Περιφερειακά Συμβούλια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ πρόκειται να υπάρξει άμεσα και νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση.

AGRAFA NEWS Συντονισμένοι στα Άγραφα. Γράφει η Λεωνη Θανασουλα..

Συντονισμένοι στα Άγραφα. Γράφει η Leoni Thanasoula 
Εχθές, 16-7-2018, στην πλατεία των Αγράφων, πραγματοποιήθηκε ημερίδα του Δήμου με θέμα το επίμαχο ζήτημα της εγκατάστασης αιολικής βιομηχανίας στις κορυφογραμμές της περιοχής. Βασικοί προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων εταιρειών, ενώ συμμετείχαν ως εισηγητές επιστήμονες που παρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα μιας παρέμβασης τέτοιου είδους στο συγκεκριμένο ορεινό περιβάλλον, εκπρόσωποι φορέων για την προστασία της περιοχής, πολίτες, όπως και αιρετοί άλλων περιοχών με αντίστοιχη εμπειρία. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν πρώην μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, υπεύθυνος για τα αιολικά, επιλεχθείς από τον Δήμο. Η επισήμανση του αντιδεοντολογικού της επιλογής του και το αίτημα αντικατάστασής του με κάποιον εκπρόσωπο του διοργανωτή, που εν προκειμένω ήταν ο Δήμος, αντιμετωπίστηκε με αλαζονεία και έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Η γνώμη της τοπικής κοινωνίας ερχόταν στο προσκήνιο διαρκώς, όπως και γιατί ανακατεύονται και αντιδρούν άνθρωποι που δεν ζουν στα Άγραφα, οι οποίοι είναι και εκείνοι που μάχονται περισσότερο τη μετατροπή τους σε βιομηχανική ζώνη. Ο αραιός πληθυσμός και οι ελάχιστες και διαχειρίσμες προβλεπόμενες αντιδράσεις προφανώς ήταν πρόσθετος λόγος έλξης των επενδυτών. Όμως, τα σπάνια και υψηλής περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας τοπία όπως είναι η περιοχή των Αγράφων ανήκουν και αφορούν όλους όσοι αναγνωρίζουν την αξία τους, ανά τον κόσμο. Όσους μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει μνημείο της φύσης και ποια η σημασία του στην φυσική, ψυχική και πνευματική διαβίωση του Ανθρώπου η ύπαρξη του οποίου δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί από τη συγκυρία και τη μικρότητα που τυχόν επιδεικνύεται στις εκάστοτε περιστάσεις.
Οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις διήρκησαν έξη ολόκληρες ώρες, αδιάλειπτες, πυκνές, με την προσοχή όλων στις τοποθετήσεις. Τα επιχειρήματα, οι αντιπαραθέσεις, οι επιδοκιμασίες, οι αποδοκιμασίες, οι στόχοι και τα προσδοκώμενα κρατούσαν σαν δίχτυ τους συμμετέχοντες.
Η απόκρυμνη κορυφή πάνω από το χωριό έδειχνε αδιάφορη για ό,τι συνέβαινε στην πλατεία, πολύ περήφανη για να ασχοληθεί με τα ανθρώπινα. Δεν μπορούσε να αντιδράσει έτσι κι αλλιώς για την τύχη που της επιφύλασσαν. Άλλωστε, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες κάθε φορά, όσο ακραίες, είναι η φύση της να τις ισορροπεί. Με τη λήξη της διαδικασίας όλοι σκόρπισαν, ο καθένας με τη δική του προσδοκία από ό,τι είχε προηγηθεί. Όλοι κατάλαβαν -και οι διακόσιοι πενήντα συμμετέχοντες- ότι όσο απόμακρο κι αν στάθηκε το βουνό για ώρες ήταν εκεί και βρήκε φωνή που διαπέρασε κάθε συνείδηση έστω και στιγμιαία. Κανείς δεν το ομολόγησε, από καμία πλευρά. Ποιος θα το δεχόταν ως επιχείρημα;

AGRAFA NEWS Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα στα Άγραφα Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία των Αγράφων η ημερίδα που διοργανώθηκε από το Δήμο Αγράφων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα στα Άγραφα Τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία των Αγράφων η ημερίδα που διοργανώθηκε από το Δήμο Αγράφων, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μετά την πρόταση του Δημάρχου κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή στο Δημοτικό Συμβούλιο και την ομόφωνη αποδοχή της από το σώμα. Θέμα της ημερίδας ήταν η ενημέρωση για τα Αιολικά Πάρκα στα Αγραφα (κατόπιν έκδοσης των σχετικών αδειών εγκατάστασης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), με στόχο την πληρέστερη και πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση από τους θεσμικούς φορείς και υπηρεσίες προς τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και τις συλλογικότητες, σχετικά με τις επιπτώσεις, τις συνέπειες ή τα οφέλη της δημιουργίας των δυο αιολικών πάρκων, που αναμένονται να κατασκευαστούν στην περιοχή. Για τα θέματα αυτά προσκλήθηκαν και μίλησαν στην ημερίδα, ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, εκπρόσωπος της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Κυριάκος Ρώσσης εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ, ο κ. Αθανάσιος Κατσέλης εκπρόσωπος των εταιρειών, ο κ. Θεοχάρης Ζάγκας Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ο κ. Εμμανουήλ Κοπανάκης Μηχανολόγος Μηχανικός και Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου και ο κ. Χρήστος Φασούλας, οικονομολόγος.Στην ημερίδα προσκλήθηκε ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που λόγω έκτακτου γεγονότος δεν κατάφεραν να παραβρεθούν. Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε πολύωρη συζήτηση με τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους, από κατοίκους της περιοχής, από συλλόγους, από δίκτυα, αλλά και από αιρετούς που προσκλήθηκαν για να παρακολουθήσουν την ημερίδα. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο δικηγόρος κ. Γιώργος Λάγαρης. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αρης Τασιός, ο Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γιώργος Καπεντζώνης, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, ο Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Νίκος Χούτας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Θήβας κ. Αλέκος Στάικος, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Αντώνης Τερζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο Δασάρχης Καρπενησίου κ. Γιάννης Καρκάνης, ο πρώην Δασάρχης κ. Γιώργος Καραγιώργος, ο Διευθυντής Δασών κ. Γιάννης Φάκας, μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Αγράφων, μέλη της Κίνησης Πολιτών Αγράφων, μέλη του Δικτύου Φορέων, μέλη συλλόγων, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγράφων Γιώργος Κίτσιος, Στέφανος Τσιαμάκης, Θεόδωρος Τσιάμης, Αποστόλης Μάκκας και Κώστας Τάκης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Βάσω Φεγγούλη και Λεωνίδας Τελώνης, δημοτικοί σύμβουλοι Θύμιος Κολοκύθας, Κώστας Μάκκας, Λάμπρος Ζαμπάκας, Γιώργος Παπαδημητρίου, Παντελής Κολοκώτσιος, Βαγγέλης Κατσιφός, και Ταξιάρχης Χρυσικός, οι Πρόεδροι των ΤΚ Αγράφων και Βραγγιανών, καθώς και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Τροβάτου, Επινιανών, Παλαιοκατούνας, Μαυρομάτας κ.α., κάτοικοι Αγράφων και Βραγγιανών, καθώς και αρκετοί δημότες, όπου με ενδιαφέρον παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην εξάωρη ημερίδα. Κλείνοντας, να σημειωθεί πως για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Αγραφα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή.