Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

AGRAFA NEWS Κ. Αγοραστός στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής: «Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σ’ ένα απέραντο παζάρι


17/5/2018
Δήλωση Προέδρου Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: «Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ενεργώντας ως κομματικό στέλεχος, προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη, αυταρχική, άκρως προσβλητική προς τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και απολύτως καταδικαστέα ενέργεια»
«Θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σ’ ένα απέραντο παζάρι. Ακριβώς για να έχουν περισσότερες θέσεις για συναλλαγή, καταργούν τους άμεσα εκλεγόμενους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Στο παζάρι βάζουν και τα έργα με την πρωτοφανή ρύθμιση που ενέταξαν στο Σχέδιο Νόμου να ψηφίζεται κάθε έργο χωριστά. Φανταστείτε στη Θεσσαλία κάναμε 1875 έργα. Θα χρειαζόμαστε 1875 ημέρες να τα ψηφίσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν ότι κάποιοι ψήφιζαν πάντα όχι για ιδεολογικούς λόγους», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ επισήμανε ότι «προφανώς και δεν είναι σοβαρό ένα Σχέδιο Νόμου το οποίο αρχίζει και τελειώνει στα δημοψηφίσματα και τον εκλογικό σύστημα. Σοβαρό είναι ένα Σχέδιο Νόμου που ασχολείται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας των πολιτών, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο. Αυτά αφορούν τους πολίτες σήμερα κι όχι το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση», σημείωσε.
Ήρθε η ώρα ο κ. Πουλάκης να διαψεύσει τον εαυτό του
Με αφορμή την παρουσία στη συνεδρίαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη, ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε πως «ήρθε η ώρα ο κ. Πουλάκης να διαψεύσει τον εαυτό του. Αυτή είναι αλήθεια που δεν επιδέχεται διάψευσης», πρόσθεσε και παρέθεσε όσα ο κ. Πουλάκης υποστήριζε ως Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας την περίοδο 2011 – 2014:
«Ο κ. Κ. Πουλάκης καταφερόταν εναντίον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ζητούσε την κατάργηση του Παρατηρητηρίου για την Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ προτείνοντας να μην στέλνουμε στοιχεία ως αιρετή Περιφέρεια, ήταν εναντίον του Μνημονίου, κατήγγειλε την έλλειψη προσωπικού και την ανεπαρκή χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία τρία χρόνια, ως κρατικός αξιωματούχος, ο κ. Πουλάκης πράττει και υποστηρίζει ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα έλεγε», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός.

«Αυταρχική και άκρως προσβλητική προς τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης η ενέργεια του Προέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής»
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κ. Αγοραστός δήλωσε σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής:
«Πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά πρακτικά είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γάκης.
Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκης μου επιτέθηκε αναίτια με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως «κωλοτούμπα», ο κ. Γάκης, όχι μόνο δεν τον επανέφερε στην τάξη, όχι μόνο δεν προστάτευσε τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, αλλά, ενεργώντας ως κομματικό στέλεχος, προχώρησε σε μια πρωτόγνωρη, αυταρχική, άκρως προσβλητική προς τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης και απολύτως καταδικαστέα ενέργεια».

AGRAFA NEWS Τι ακριβώς συνέβη στην Αυτοδιοίκηση χθες ; - Όλα τα VIDEO & Ανακοινώσεις.


17/5/2018
Ι]Χθες, 16/5 οι αστυνομικές δυνάμεις, κατόπιν εντολής Υπουργού όπως ανέφεραν, σταμάτησαν την επίδοση 220 ψηφισμάτων Δημοτικών Συμβουλίων προς την Κυβέρνηση (βλ. video κατωτέρω).
  220 Αποφάσεων που ψηφίστηκαν, κατόπιν πολύωρης μελέτης του Κλεισθένη1 και εκτενούς επιχειρηματολογίας, από τους χιλιάδες Δημοτικούς Συμβούλους, στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που η Κυβέρνηση όρισε. 

Οι Δήμαρχοι βρήκαν τα ρολά κατεβασμένα και κατηγορήθηκαν πως καθυστέρησαν στη συνάντηση με τον Υπουργό, αφού ήταν παρόντες στη Βουλή, στην κοινοβουλευτική διαδικασία για το ν/σ Σκουρλέτη, όπου ο Σκουρλέτης ήταν απών.

Στο Υπουργείο (όπου μέχρι και ο Ρουβίκωνας εισέρχεται ανενόχλητος, πετάει φυλλάδια μέχρι το Γραφείο Υπουργού στον 3ο, βγάζει αναμνηστικά βίντεο και φεύγει) στους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών ετέθησαν από τον Υπουργό, τελευταία στιγμή στο πεζοδρόμιο, συγκεκριμένα -χρονικά και αριθμητικά- περιοριστικά προαπαιτούμενα εισόδου.

ΙΙ]  Χθες, Αιρετός επανεκλεγείς με 54,5%, ο Πρόεδρος του ανώτατου θεσμικού οργάνου του Β’ βαθμού Τ.Α., απεβλήθη από τη Βουλή.
O Κ. Αγοραστός τόλμησε να ασκήσει κριτική στον “Κλεισθένη Ι” και στα κυβερνητικά πεπραγμένα.  Για παράδειγμα, δεν δίστασε, σε σημείο της ομιλίας του, να περιγράψει γλαφυρά για τις κλεισθένειες καινοτομίες (…) Στο παζάρι βάζουν και τα έργα με την πρωτοφανή ρύθμιση που ενέταξαν στο Σχέδιο Νόμου να ψηφίζεται κάθε έργο χωριστά. Φανταστείτε στη Θεσσαλία κάναμε 1875 έργα. Θα χρειαζόμαστε 1875 ημέρες να τα ψηφίσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο (…)”.

Βγέστε έξω κε Αγοραστέ, βγέστε έξω, σας αποβάλλω, βγέστε έξω, αυτή η ειρωνεία και αυτή η προσβολή σε Εκπροσώπους, μέσα στο Κοινοβούλιο, πρώτη φορά γίνεται.  Νόμιζα πως είστε σοβαρός άνθρωπος. Ντροπή σας. Ντροπή σας. Σας παρακαλώ, πηγαίνετε έξω, βγέστε έξω”, μπορείτε να δείτε στο video κατωτέρω, στο σημείο 2:41:22, να φωνάζει με πρωτοφανή ένταση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γάκης διώχνοντας τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη από τη Συνεδρίαση.

ΙΙΙ]  Χθες η Κυβέρνηση αμφισβήτησε ξανά το εάν οι δημοκρατικά εκλεγμένες ηγεσίες της T.A., εκφράζουν το Σώμα της T.A. που τις εξέλεξε.
Πρόκειται για ένα “περίεργο” θεσμικό άλμα που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες, με την Κυβέρνηση να διαφημίζει ότι αυτή νιώθει και εκφράζει την Αυτοδιοίκηση περισσότερο από την ίδια την Αυτοδιοίκηση. 

ΙV]  Χθες, περίπου την ίδια ώρα που οι Δήμαρχοι αποκλείονταν στο πεζοδρόμιο με τις Αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων στα χέρια, το Υπουργείο (στο γνωστό πλαίσιο συμπτώσεων…) θυμήθηκε και κυκλοφόρησε είδηση πως ενέκρινε 46 εκατομμύρια (συγκεκριμένα 46.913.336,00 €).  Ποια εκατομμύρια ; 
Την 1η, 2η, 3η και 4η δόση επενδυτικών ΚΑΠ (η τέως ΣΑΤΑ), που χρωστούσε στους Δήμους χωρίς να τους έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ από την Πρωτοχρονιά.  Τα λεφτά που ούτως ή άλλως εκ του νόμου τους ανήκουν και μάλιστα δεν αποδίδονται πλέον σε μηνιαίο τακτικό ρυθμό απόδοσης.


Μετά από αυτά, η Κυβέρνηση επέρριψε πάσα ευθύνη στην Αυτοδιοίκηση.
ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ ναρκοθετούν ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ” ανήρτησε ο Υπουργός Εσωτερικών στη Σελίδα του στο Facebook
Ποια διαβούλευση ; 
Αυτή που λίγη ώρα πριν, ο Γ.Γ. ΥπΕσ στη Βουλή είχε δύο φορές αναφέρει ότι έληξε.  Είπε συγκεκριμένα ο Κ.Πουλάκης στη Συνεδρίαση:  « (…) είναι ένα ν/σ που πριν από 2 ημέρες ΤΕΛΕΙΩΣΕ και η δημόσια διαβούλευση του (…) Από την επεξεργασία αυτή προέκυψε αυτό το ν/σ, για το οποίο ΕΛΗΞΕ, όπως σας είπα, η δημόσια διαβούλευση πριν από 2 ημέρες (…)».


Ο AIRETOS, αποτυπώνοντας τα γεγονότα, προκειμένου κάθε αναγνώστης να σχηματίσει τη δική του άποψη για το τι πραγματικά συνέβη χθες την Αυτοδιοίκηση στη Χώρα μας, παραθέτει τα πλήρη δεδομένα των εξελίξεων :

·      Η Συνεδρίαση στη Βουλή για τον Κλεισθένη1 VIDEO https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#9f4d7204-60c6-489e-92d8-a8e201575f22

·      Η Συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, σχετικά με όσα έγιναν στη Βουλή και στο Υπουργείο VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=g0YJFlWByU0

·      Όσα διαδραματίστηκαν στο πεζοδρόμιο έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών VIDEO 

·      Ανακοίνωση ΚΕΔΕ (Αποφάσεις Δ.Σ.) 

·      Ανακοίνωση ΚΕΔΕ (περί κοινοβουλευτικής Συνεδρίασης) 

·      Ανακοίνωση ΕΝ.ΠΕ

·      Ανακοίνωση Υπουργού Εσωτερικών

·      Δήλωση Γ.Γ.ΥπΕσ

AGRAFA NEWS Πρακτικά Συνεδρίασης Επιτροπής Περιφερειών 16/5/2018 Ομιλία Κώστα Κοντογεώργου στη Επιτροπή Περιφερειών

Πρακτικά Συνεδρίασης Επιτροπής Περιφερειών 16/5/2018 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ. Το λόγο έχει ο κ. Κοντογεώργος. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν, να καλωσορίσουμε, σήμερα, τους δύο Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Πρώτου και Δεύτερου βαθμού της πατρίδας μας, οι οποίοι είναι προφανές ότι δεν μεταφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις εδώ. Μεταφέρουν τις απόψεις του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και το ποσοστό, το 91% που ανέφερε ο κ. Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είναι σαφές. Όλη η Αυτοδιοίκηση της χώρας βρίσκεται σε αναβρασμό, ενόψει της απορρύθμισης που επιχειρείται, από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο θεμέλιο της δημοκρατίας, την Αυτοδιοίκηση στη χώρα. Και βεβαίως αυτό το τραγικό καθήκον σήμερα ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών. Κύριε Πρόεδρε, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να ήταν σήμερα εδώ ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, για να υποστηρίξει τις θέσεις του, τις θέσεις της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση και όχι ο κ. Γενικός. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι αυτό το έκανε με μεγάλη πληρότητα ο κ. Πουλάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ : Δεν αμφιβάλλω καθόλου, κύριε Πρόεδρε, ότι υποστηρίζει τις θέσεις της Κυβέρνησης ο κ. Γενικός Γραμματέας. Ωστόσο, όμως, δεν του αξίζει μια τέτοια συμπεριφορά, διότι είναι εχθρικό το περιβάλλον, σήμερα, όπως είναι εχθρική και η αντιμετώπιση της Κυβέρνησης από την Αυτοδιοίκηση. Είναι τόσο εχθρικό το περιβάλλον και προς τον κ. Γενικό Γραμματέα. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δηλαδή, αν ήταν ο κ. Σκουρλέτης εδώ, δικαιολογημένα θα ήμασταν τόσο εχθρικοί, έτσι; ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ : Ο κ. Σκουρλέτης φέρει την ευθύνη την πολιτική και τα ξέρει αυτά, «τα φυλάει τα σκουριασμένα», που λένε και στον τόπο μου και αποφεύγει αυτές τις συζητήσεις τώρα, εκ των προτέρων. Κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία οποιασδήποτε δημοκρατικής και σοβαρής Κυβέρνησης, θα έπρεπε να απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας και στα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα, σήμερα στην Επιτροπή μας και που μπήκε σε δημόσια διαβούλευση, σε τι απαντά; Απαντά σε κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση; Απαντά σε βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου που λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση; Κατοχυρώνει την οικονομική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης και τη διοικητική της αυτοτέλεια; Δυστυχώς όχι. Απαντά μόνο στο εγχείρημα της Κυβέρνησης να «βάλει χέρι» και στην Αυτοδιοίκηση. Πολιτικό «χέρι» και στην Αυτοδιοίκηση. Κύριε Γενικέ Γραμματέα, έπρεπε να το καταλάβετε καλά, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Όταν κάποιον δεν τον θέλουν στο χωριό, δεν ρωτάει που είναι του παπά το σπίτι. Όταν το σύνολο της κοινωνίας, στην περιφέρεια, βρίσκεται σε αναβρασμό, πρέπει να το αντιληφθείτε και να αποσύρετε άμεσα αυτό το τερατούργημα, που φέρατε για τη λειτουργία του βασικού θεσμού της δημοκρατίας που είναι η Αυτοδιοίκηση. Και μάλιστα, με την επικάλυψη και τη δικαιολογία ότι «υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση». Γιατί δεν επιχειρείτε οποιαδήποτε μέτρηση των απόψεων της κοινωνίας, σε σχέση με τα κεντρικά Υπουργεία και σε σχέση με τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης, για να πάρετε την απάντηση; Η απάντηση είναι σαφής. Και εσείς ο ίδιος το γνωρίζετε, κύριε Γενικέ Γραμματέα, διότι υπηρετήσατε στην Αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες εμπιστεύονται την Αυτοδιοίκηση, με όλες τις αδυναμίες της, διότι είναι κοντά τους στα καθημερινά τους προβλήματα - πολλές φορές με επάρκεια και άλλες φορές με μεγάλες προσπάθειες που το μέγεθος των προσπαθειών τους δεν ανταποκρίνεται ούτε στους οικονομικούς πόρους που έχουν στη διάθεσή τους, ούτε στους ανθρώπινους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους. Για να πάρετε άμεσα την απάντηση. Κύριε Πρόεδρε, η εικόνα του ίδιου του νομοσχεδίου είναι σαφής. Δεν πρέπει να μιλάμε για μεταρρύθμιση, αλλά για απορρύθμιση. (Συνέχεια ομιλίας του κ. Κωνσταντίνου Κοντογεώργου) Τα ίδια συνέβησαν και στην Παιδεία. Ήρθε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο από τα 276 άρθρα του περίπου, τα μισά αναφέρονται σε καταργήσεις προηγούμενων άρθρων του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης. Το ίδιο συνέβη και στην κυβερνητική παρέμβαση για την Παιδεία. Τα μισά αναφέρονται στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση και δυστυχώς, αν ζούσε ο Κλεισθένης σήμερα, θα σας έπαιρνε με τις πέτρες. Θέλω να μας πείτε ένα παράδειγμα. Αυτή η σύγχρονη οργάνωση που πάτε να κάνετε, που εσείς βλέπετε σε αυτή την νομοθετική σας παρέμβαση στους δύο Βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, έχει κανένα προηγούμενο; Να μας φέρετε ένα παράδειγμα. Σε πιο σύγχρονο κράτος αναφέρεστε, σε ποια σύγχρονη Πολιτεία αναφέρεστε, που εμβαθύνετε δημοκρατικούς Θεσμούς; Το μόνο θετικό που μπορώ να αντλήσω μέσα από όλες αυτές τις σελίδες, είναι μόνο η κατηγοριοποίηση των μικρών και ορεινών δήμων και των νησιωτικών δήμων. Τίποτε άλλο. Τα άλλα είναι όλα για πέταμα και αυτό σας απαντά καθημερινά η κοινωνία και θα σας απαντήσει άμεσα και το μόνο που έχετε να κάνετε κύριε Γενικέ Γραμματέα, είναι να αποσύρεται άμεσα το τερατούργημα αυτό και να ακούσετε τις προτάσεις των Θεσμών της Αυτοδιοίκησης, αν θέλετε πράγματι να υπηρετήσετε την κοινωνία και το σύνολο του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ πολύ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κοντογεώργο, τον λόγο έχει η κυρία Χριστοφιλοπούλου εκ μέρους Κινήματος Αλλαγής.