Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

AGRAFA NEWS ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΚΑΙ ΕΞ’ ΑΥΤΟΥ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΣΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ LIBERAL.GR ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ... ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΚΑΙ ΕΞ’ ΑΥΤΟΥ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΣΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ LIBERAL.GR

Κύριε διαχειριστή του ιστότοπου Liberal.gr , το οποίο εμείς είχαμε ξεχωρίσει για την εγκυρότητά του, αλλά και τη σοβαρότητά του, κατορθώσατε και …μπράβο σας, να μας κάνετε να πεταχτούμε από τα καθίσματά μας και να χτυπήσει με μιας ταβάνι ο θυμός και η αγανάκτησή μας, με τις ανιστόρητες και, μάλιστα, σε εκείνο το βαθμό απόψεις για τους Έλληνες Σαρακατσαναίους, του συνεργάτη σας, Αθανασίου Μαυρίδη, ώστε να μοιάζουν με αφελείς, γιατί αν είναι και εμπαθείς, θα υποχρεωθούμε να αμφισβητήσουμε την ελληνική ιθαγένειά του!
Το περιεχόμενο του κειμένου του Αθ. Μαυρίδη, που φέρει τον τίτλο: «Θέλεις να γίνεις Έλληνας;» και το οποίο εσείς, κύριε διαχειριστή, το φιλοξενήσατε στον ιστότοπό σας στις 20 Φεβρουαρίου 2018, θέλουμε να πιστεύουμε, σεβόμενος την ελευθερία της έκφρασης, αποδεικνύει και επιδεικνύει, με περισσή αφέλεια, την ημιμάθεια του συντάκτη του και, δεν αποκλείεται, την εμπάθειά του και, πάντως, οπωσδήποτε τη μειονεκτικότητά του. Αμφιβάλλουμε αν σε ολόκληρη την επικράτεια θα βρισκόταν έστω και ένας ακόμη που θα κατέθετε γραπτά τόσο βιαστικές και πρόχειρες απόψεις, παριστάνοντας τον Κήνσορα, χωρίς νωρίτερα να φροντίσει να ενημερωθεί και στοιχειωδώς έστω, για το τμήμα αυτό του Ελληνισμού, για τη συμβολή του στους διάφορους σταθμούς της εθνικής μας πορείας και για την ιστοριογραφία του.
Ο συντάκτης του κειμένου, ο οποίος μας έδωσε αποδείξεις ότι δεν κυριαρχεί επί του εαυτού και δεν μπορεί να διεκδικεί να τον προσφωνούμε «κύριο», οφείλει, συναισθανόμενος την ευθύνη του, καθώς επιχείρησε να πλήξει το κύρος όχι ενός προσώπου, αλλά μιας ολόκληρης κοινότητας με διακεκριμένους τίτλους προσφοράς στο Έθνος των Ελλήνων, να δώσει εξηγήσεις και να αναγνωρίσει το πελώριο ολίσθημά του ή να αποκαλύψει τις ιστορικές ή άλλης κατεύθυνσης πηγές, από τις οποίες άντλησε το υλικό που παρουσίασε ως έγκυρο. Διότι, αν ήταν καλοπροαίρετος, είχε την ευχέρεια και τη δυνατότητα να ανατρέξει σε έγκυρες πηγές στοιχείων και αποδείξεων για την μέχρι και τις ημέρες μας δραστήρια και αποκλειστικά θετική συμβολή των Ελλήνων Σαρακατσαναίων στο εθνικό γίγνεσθαι. 
Δυστυχώς, για εκείνον, δεν ακολούθησε τον ασφαλή δρόμο των διασταυρωμένων στοιχείων, αλλά με δικαιολογία την άγνοια ή την επιπολαιότητα, όπως κάνουν αρκετοί νεοέλληνες, εξέπληξε δυσάρεστα, με τις βιαστικές και πρόχειρες απόψεις του, αποδεικνύοντας με περισσή αφέλεια, την ημιμάθειά του και την εμπάθειά του και γενικώς τη μειονεκτικότητά του, έναντι ημών των Ελλήνων Σαρακατσαναίων, υποχρεώνοντάς μας να ισχυριστούμε, ότι η ενέργειά του να αποπειραθεί να μας μειώσει γίνεται επιστρεφόμενο βέλος και πλήττει τον ίδιο. Είναι δυνατόν να αναφέρονται τέτοιες ανακρίβειες , σε μια εποχή που η χώρα μας ζει πρωτόγνωρες επιθέσεις εθνολογικού και εθνικού περιεχομένου ; Από την πλευρά μας, κρίνουμε όχι απλά σκόπιμο, αλλά και επιβεβλημένο, να παραθέσουμε στο χώρο αυτό και το πλήρες περιεχόμενο του κειμένου, που φέρει την υπογραφή του συντάκτη και συνεργάτη του Liberal.gr, Αθανas;ioy Μαυρίδη και το οποίο έχει ως εξής:
«Θέλεις να γίνεις Έλληνας
«Επίσης, υπήρξαν πολλές διαφορετικές ομάδες ανθρώπων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που στο πέρασμα του χρόνου θέλησαν και ενσωματώθηκαν στον κύριο κορμό. Για παράδειγμα, στην Θράκη υπήρχαν οι Γκαγκαούζηδες και στην Μακεδονία οι Καραμανλήδες. Γκαγκαούζηδες υπάρχουν σήμερα και στην Μολδαβία, όπου ζουν και σε μια αυτόνομη περιοχή. Τι έχουμε κάνει, αλήθεια, για να τους φέρουμε πιο κοντά μας; Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μία μεγάλη συζήτηση για τους Αρβανίτες, τους Σαρακατσάνους και για άλλες κοινότητες με ιδιαίτερα εθνικά και πολιτιστικά στοιχεία.
Η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση…»
Προκαλεί, η απαράδεκτη και ανιστόρητη αναφορά στους Σαρακατσάνους που τους θεωρεί ενσωματωμένους στον εθνικό κορμό. Ο κ. Μαυρίδης ασφαλώς δεν γνωρίζει Ελληνική ιστορία και δεν γράφει απλά ανακρίβειες, αλλά μοιάζει να δίνει επιχειρήματα, κατασκευασμένα εκ του πονηρού, σε τρίτους επιβουλείς της εθνικής μας υπόστασης. Διότι, οι Σαρακατσάνοι δεν "ενσωματώθηκαν" στον εθνικό κορμό, ήταν πάντα κομμάτι του εθνικού κορμού. Μιλούσαν πάντα, μόνο Ελληνικά και αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε όλους τους εθνικούς αγώνες.
Η άποψη ότι οι Σαρακατσάνοι " απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση " είναι παντελώς λάθος και αποτελεί βρισιά για την καταγωγή μας, με την έννοια που είχε αυτή η λέξη στην αρχαιότητα. Κανείς από τους πολυάριθμους μελετητές της καταγωγής και της Ιιτορίας των Σαρακατσάνων δεν έχει αμφισβητήσει την αρχαιοελληνική καταγωγή τους. Οι Σαρακατσάνοι δεν απέκτησαν στην πορεία ελληνική συνείδηση, ήταν από την αρχαιότητα Έλληνες. Αν θέλει να πληροφορηθεί ο κ. Μαυρίδης ποιοι ήταν οι Σαρακατσάνοι , καλό είναι να μελετήσει τους δεκάδες μελετητές που ασχολήθηκαν με την καταγωγή και την ιστορία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: 
- Άρη Πουλιανό, (ανθρωπολόγο) που στην σχετική έρευνά του συμπεραίνει πως οι Σαρακατσάνοι αποτελούν τον αρχαιότερο λαό της Ευρώπης και πως η γλώσσα τους είναι αμιγώς ελληνική.
- Την εθνογράφο-λαογράφο κ. Αγγελική Χατζημιχάλη, η οποία αναφέρει ότι προέρχονται από νομαδικά φύλα της αρχαίας Ελλάδας.
- Τον Στέφανο Γρανίτσα, δημοσιογράφο – συγγραφέα, που χαρακτηρίζει τους Σαρακατσάνους ως τους καταγαλαγότερους Έλληνες.
- Τον ερευνητή Πάτρικ Λη Φερμόρ ο οποίος στο βιβλίο του «Ρούμελη» υποστηρίζει τη δωρική καταγωγή των Σαρακατσάνων.
- Τον Άγγλο ιστορικό και ανθρωπολόγο, Τζον Καμπέλ, που έζησε και μελέτησε τους Σαρακατσάνους και υποστηρίζει , με επιστημονικά τεκμήρια την Ελληνικότητα τους.
Ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε εκτενώς τους Σαρακατσάνους είναι ο Δανός γλωσσολόγος Κάρστεν Χεγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης . Ο κ. Χεγκ υποστηρίζει ότι οι Σαρακατσάνοι είναι αρχαιοελληνικό φύλο. Τέλος, έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , και του Τομέα Γενετικής του Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Newcastle, οι Σαρακατσάνοι παρουσιάζουν γενετική ομοιότητα με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.
Αν ο κ. Μαυρίδης μελετούσε την καταγωγή των Σαρακατσαναίων οπλαρχηγών : Κατσαντώνη, Δίπλα, Λιακατά, Καραϊσκάκη, Τσιόγκα, Μπακόλα, Καραΐσκου και πολλών άλλων αγωνιστών του 1821, θα κατανοούσε πως οι κατ’ εκείνον «ενσωματωμένοι» υπήρξαν πρωταγωνιστές στους εθνικούς αγώνες. Επίσης να μελετήσει και τα απομνημονεύματα των οπλαρχηγών του Μακεδονικού αγώνα ( Μαζαράκη, Καραβίτη ,Καπετάν Κόρακα και άλλων.) και τις εκθέσεις του Ελληνικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα για να αντιληφθεί την προσφορά των Σαρακατσαναίων και σε αυτόν τον Εθνικό Αγώνα .
Τελειώνοντας, με αφορμή τα όσα γράφτηκαν από τον συνεργάτη του ιστότοπου Liberal.gr, σχετικά με την …ενσωμάτωση των Σαρακατσαναίων στον eθνικό κορμό, έχουμε να δηλώσουμε ότι καλό θα ήταν να κάνει μια έρευνα για την δική μας παρουσία, στις ιστορικές πηγές και τότε θα διαπιστώσει ότι ήμασταν και είμαστε με τις πιο βαθιές ρίζες Έλληνες. Επομένως, η αναφορά του δεν είναι μόνον άστοχη , είναι ανιστόρητη αλλά και υποτιμητική για τους Σαρακατσαναίους , που δικαιούνται και έχουν ι τον πρέποντα σεβασμό, με εξαίρεση τον Αθ. Μαυρίδη, από τους ερευνητές-δημοσιογράφους και από τους πνευματικούς ταγούς του τόπου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΤΣΙΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ
Πρόεδρος ΠΟΣΣ Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

AGRAFA NEWS Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, «Οι Σταυραετοί των Αγράφων», ευχαριστεί το πολυπληθές κοινό, φίλους και υποστηρικτές που έδωσαν δυναμικό παρόν στο γλέντι μας, στις 17 Φλεβάρη, στο Corali. Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε για άλλη μία χρονιά το μοναδικό γνήσιο Σαρακατσάνικο γλέντι που γίνεται κάθε χρόνο στο Αγρίνιο, από τον Σύλλογό μας. Διασκεδάσαμε μέχρι το πρωί με την υπέροχη ορχήστρα που αποτελείτο από καλλιτέχνες που έχουν τιμήσει το Σαρακατσάνικο τραγούδι. Στο τραγούδι ήταν ο Σπύρος Γιαννιός, η Ανδριάνα Μόκα και η Πόπη Καραμπά που στάθηκε επάξια στο πλευρό καταξιωμένων τραγουδιστών, ξεκινώντας τώρα τα πρώτα της βήματα στη Σαρακατσάνικη παράδοση. Στο κλαρίνο ο γνωστός σε όλους Πάνος Κοτρώτσος και στο βιολί ο Κώστας Κωσταγιώργος τίμησαν με την παρουσία τους την βραδιά. Επίσης στη φλογέρα ήταν ο Ανδρέας Νιάρχος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κώστας Αλεξάκης, έδωσε το έναυσμα της βραδιάς, με έναν πύρινο και ενωτικό λόγο. Τονίζοντας ότι πρέπει το ΕΜΕΙΣ να είναι πάντα πάνω από το ΕΓΩ, στους συλλόγους Σαρακατσαναίων. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, κ. Γέωργιος Μουτσιάνας, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση στα μέλη και στο ΔΣ του Συλλόγου μας. Έπειτα ακολούθησαν ο Αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου κ. Γεώργιος Βαρεμμένος, ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας κ. Τσιτσάνης Λάμπρος, η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Χριστίνα Σταρακά, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Αγρινίου κ. Βασίλειος Φωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Αποστόλης Μάκκας, και η Αντιδήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Ευαγγελία Τσέλιου-Παναγοδήμου. Ιδιαίτερο τόνο, έδωσε το χορευτικό του συλλόγου μας, παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους, γνήσιους Σαρακατσάνικους χορούς καθώς επίσης τραγούδησε παραδοσιακά σαρακατσάνικα τραγούδια. Η άριστη παρουσία τού χορευτικού, τους ενθουσίασε όλους. Ο χοροδιδάσκαλος, και για πολλά χρόνια μέλος και Πρωτοχορευτής του Συλλόγου, κ. Κώστας Φλώτσιος, παρέλαβε από το ΔΣ, τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά του. Ευχαριστούμε εξαιρετικά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΣ που έδωσαν το παρόν καθώς και τον προεδρός της τον κ. Μουτσιάνα. Ειδικότερα ευχαριστούμε τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδιας κ. Αποστόλη Κατσιούλα, τον ταμία της ομοσπονδίας κ. Αθανάσιο Καριώτη. Επίσης ευχαριστούμε τον Γιάννης Πιστόλα από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων ν. Σερρών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρόεδρο (κ. Χρήστο Γόγολα) και στα μέλη του Συλλόγου Σρακατσαναίων Πελοποννήσου «Οι Τσελιγκάδες», στον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πρεβέζης, «Τα Χειμαδιά» και στον πρόεδρό τους τον κ. Θεόδωρο Κάλλη, το Εργαστήρι Λαογραφίας,Πολιτισμού & Παράδοσης «Το Χοροστάσι» και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεάπολης Αγρινίου, «Το Παλαιόκαστρο». Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης το Κρεοπωλείο του Γιώργου Βλάχου. Επίσης, χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: η εταιρία Κάραλης ΑΕΒΕ, Οι ζωοτροφές Μπλέτσας, Αϋφαντής ΑΕΒΕ (Σφαγεία Αχελώου) και Γρίβας (σφαγεία Αιτωλικού) Τέλος, ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας: Αχελώος TV (εκπομπή: Δημοτική Παράδοση με τον Χρήστο Μουρτζιάπη), Ράδιο Ξηρόμερο 88.3 (υπεύθυνος Μιχάλης Βραχάς), Ράδιο Βούλπη 105.4 Δημήτρης Πέγκας, Ράδιο Γλέντι 89.2 , Αντέννα Σταρ 105.8. Οι τοπικές ιστοσελίδες και τα blog που στηρίζουν τον Σύλλογο, Δυτικη Ευρυτανια News, Xiromero News, vimapoliti.gr Ο πρόεδρος κ. Κώστας Αλεξάκης, το ΔΣ, και τα μέλη του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρομέρου-Ευρυτανίας , σας ευχαριστούν όλους σας για την παρουσία σας στο γλέντι μας και ανανεώνουμε το ραντεβού στο θερινό Αντάμωμα στα Κέδρα Ευρυτανίας. ΥΓ: Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρομέρου-Ευρυτανίας, ο μοναδικός γνήσιος σύλλογος Σαρακατσαναίων στο νόμο Αιτωλοακαρνανίας, αναγνωρισμένος πανελλαδικά για το πολυδιάστατο έργο του και την προσφορά του στη Σαρακατσάνικη παράδοση. Συμμετέχει ανελλιπώς από την ημέρα της ίδρυσής του, σε κάθε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων ανά την Ελλάδα.


Δελτίο Τύπου Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, «Οι Σταυραετοί των Αγράφων», ευχαριστεί το πολυπληθές κοινό, φίλους και υποστηρικτές που έδωσαν δυναμικό παρόν στο γλέντι μας, στις 17 Φλεβάρη, στο Corali. Με απόλυτη επιτυχία
στέφθηκε για άλλη μία χρονιά το μοναδικό γνήσιο Σαρακατσάνικο γλέντι που γίνεται κάθε χρόνο στο Αγρίνιο, από τον Σύλλογό μας. Διασκεδάσαμε μέχρι το πρωί με την υπέροχη ορχήστρα που αποτελείτο από καλλιτέχνες που έχουν τιμήσει το Σαρακατσάνικο τραγούδι. Στο τραγούδι ήταν ο Σπύρος Γιαννιός, η Ανδριάνα Μόκα και η Πόπη Καραμπά που στάθηκε επάξια στο πλευρό καταξιωμένων τραγουδιστών, ξεκινώντας τώρα τα πρώτα της βήματα στη Σαρακατσάνικη παράδοση. Στο κλαρίνο ο γνωστός σε όλους Πάνος Κοτρώτσος και στο βιολί ο Κώστας Κωσταγιώργος τίμησαν με την παρουσία τους την βραδιά. Επίσης στη φλογέρα ήταν ο Ανδρέας Νιάρχος. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Κώστας Αλεξάκης, έδωσε το έναυσμα της βραδιάς, με έναν πύρινο και ενωτικό λόγο. Τονίζοντας ότι πρέπει το ΕΜΕΙΣ να είναι πάντα πάνω από το ΕΓΩ, στους συλλόγους Σαρακατσαναίων. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, κ. Γέωργιος Μουτσιάνας, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση στα μέλη και στο ΔΣ του Συλλόγου μας. Έπειτα ακολούθησαν ο Αντιπρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου κ. Γεώργιος Βαρεμμένος, ο περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας κ. Τσιτσάνης Λάμπρος, η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Χριστίνα Σταρακά, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Αγρινίου κ. Βασίλειος Φωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Αποστόλης Μάκκας, και η Αντιδήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Ευαγγελία Τσέλιου-Παναγοδήμου. Ιδιαίτερο τόνο, έδωσε το χορευτικό του συλλόγου μας, παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους, γνήσιους Σαρακατσάνικους χορούς καθώς επίσης τραγούδησε παραδοσιακά σαρακατσάνικα τραγούδια. Η άριστη παρουσία τού χορευτικού, τους ενθουσίασε όλους. Ο χοροδιδάσκαλος, και για πολλά χρόνια μέλος και Πρωτοχορευτής του Συλλόγου, κ. Κώστας Φλώτσιος, παρέλαβε από το ΔΣ, τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά του. Ευχαριστούμε εξαιρετικά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΣ που έδωσαν το παρόν καθώς και τον προεδρός της τον κ. Μουτσιάνα. Ειδικότερα ευχαριστούμε τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδιας κ. Αποστόλη Κατσιούλα, τον ταμία της ομοσπονδίας κ. Αθανάσιο Καριώτη. Επίσης ευχαριστούμε τον Γιάννης Πιστόλα από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων ν. Σερρών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πρόεδρο (κ. Χρήστο Γόγολα) και στα μέλη του Συλλόγου Σρακατσαναίων Πελοποννήσου «Οι Τσελιγκάδες», στον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Πρεβέζης, «Τα Χειμαδιά» και στον πρόεδρό τους τον κ. Θεόδωρο Κάλλη, το Εργαστήρι Λαογραφίας,Πολιτισμού & Παράδοσης «Το Χοροστάσι» και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεάπολης Αγρινίου, «Το Παλαιόκαστρο». Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης το Κρεοπωλείο του Γιώργου Βλάχου. Επίσης, χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: η εταιρία Κάραλης ΑΕΒΕ, Οι ζωοτροφές Μπλέτσας, Αϋφαντής ΑΕΒΕ (Σφαγεία Αχελώου) και Γρίβας (σφαγεία Αιτωλικού) Τέλος, ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας: Αχελώος TV (εκπομπή: Δημοτική Παράδοση με τον Χρήστο Μουρτζιάπη), Ράδιο Ξηρόμερο 88.3 (υπεύθυνος Μιχάλης Βραχάς), Ράδιο Βούλπη 105.4 Δημήτρης Πέγκας, Ράδιο Γλέντι 89.2 , Αντέννα Σταρ 105.8. Οι τοπικές ιστοσελίδες και τα blog που στηρίζουν τον Σύλλογο, Δυτικη Ευρυτανια News, Xiromero News, vimapoliti.gr Ο πρόεδρος κ. Κώστας Αλεξάκης, το ΔΣ, και τα μέλη του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρομέρου-Ευρυτανίας , σας ευχαριστούν όλους σας για την παρουσία σας στο γλέντι μας και ανανεώνουμε το ραντεβού στο θερινό Αντάμωμα στα Κέδρα Ευρυτανίας. ΥΓ: Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου-Ξηρομέρου-Ευρυτανίας, ο μοναδικός γνήσιος σύλλογος Σαρακατσαναίων στο νόμο Αιτωλοακαρνανίας, αναγνωρισμένος πανελλαδικά για το πολυδιάστατο έργο του και την προσφορά του στη Σαρακατσάνικη παράδοση. Συμμετέχει ανελλιπώς από την ημέρα της ίδρυσής του, σε κάθε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων ανά την Ελλάδα.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

AGRAFA NEWS H τοποθέτηση του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.)στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία.



Περιχαρείς, έχοντας κλεισμένη στην καρδιά μας την Ιδέα-Ελλάδα, χαιρετίσαμε , εμείς οι Σαρακατσαναίοι , το Κοινό των Ελλήνων, την Ένωση των Ελλήνων, σε αυτό το Εθνικό Συλλαλητήριο, για τη διατράνωση της αντίθεση του λαού μας στην παραχώρηση του ονόματος της τρισένδοξης Μακεδονίας μας.
Ένας εσωτερικός πόθος φλογίζει σήμερα τους Έλληνες όπου γης,να υπερασπιστούν με ομοψυχία και αναπεπταμένη τη γαλανόλευκη,χωρίς κομματική ή άλλη διχόνοια, την ιστορία τους, την εθνική τους,κληρονομιά, την αξιοπρέπειά τους, εξασφαλίζοντας σε αυτούς που θα τους διαδεχτούν μια Ελλάδα αντάξια της ιστορίας της και του ένδοξου παρελθόντος της.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) εκπροσωπεί,με ανόθευτο φρόνημα, τους σκληροτράχηλους Έλληνες των υψηλών ορέων και ήρεμων πεδιάδων της Ελληνικής γης,
αυτούς που διατήρησαν άσβεστη τη φλόγα του Γένους
τα πέτρινα χρόνια της μεγάλης νύχτας κι έκαναν τη νομαδική ζωή τους φωλιά και φάτνη προφύλαξης και διαιώνισης των παραδόσεων και των θησαυρών του πανάρχαιου λαϊκού πολιτισμού μας, που αποτέλεσε τη μήτρα αναγέννησης του Ελληνισμού.
Το πολυτιμότερο κομμάτι αυτού του θησαυρού είναι η μία, η μοναδική, η Ελληνική ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , που είναι η ψυχή μας.
ΟΧΙ άλλη ταπείνωση!
ΟΧΙ στην παραχώρηση του ονόματος της τρισένδοξης Μακεδονίας μας.
ΝΑΙ στην ομοψυχία, για εθνική πορεία ελπίδας και σιγουριάς.

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

AGRAFA NEWS Ισχυρό παρόν σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων στο Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

04-02-2018!Ημερομηνία που όλοι οι Έλληνες θα θυμούνται!!Συλλαλητήριο για την Μακεδονία μας και εμείς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων δεν θα μπορούσαμε να μην δώσουμε το παρόν!!!Τιμή μας και καμάρι μας να δίνουμε πάντα το παρόν και αγώνες, για την Ελλάδα,για την πατρίδα μας,για την Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου που την έκανε γνωστή σε όλον τον τότε κόσμο!!!Για την Μακεδονία του Παύλου Μελά!!!Για εμάς και τα παιδιά μας,για την ιστορία που θα αφήσουμε στα παιδιά μας!!!Για όλους αυτούς τους λόγους και ναι γιατί έτσι είμαστε 
Έλληνες!!!

AGRAFA NEWS Δήλωση Μπακογιάννη για την επίθεση στον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κυρίτση



Την αναίτια επίθεση κατά του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κυρίτση από τον Απόστολο Γκλέτσο, καταδίκασε με δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. 

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε:

«Η γραφικότητα σταματά όταν γίνεται επικίνδυνη. Με ψευτομαγκιές, νταϊλίκια, τσαμπουκάδες και βία δεν πας πουθενά. Καταδικάζουμε την επίθεση κατά του Δημήτρη Κυρίτση και είμαστε βέβαιοι πως μετά τη μήνυση, η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει. Μέχρι τότε, επειδή είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, και επειδή η συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς χρήζει ιατρικής παρακολούθησης, θυμίζω, πως εφόσον χρειάζεται, υπάρχουν κλινικές, δομές, προγράμματα και ειδικοί. Ας τον προστατεύσουν αυτοί που τον νοιάζονται πριν κάνει μεγαλύτερο κακό σε κάποιον άλλον ή ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό».

AGRAFA NEWS Συγκεκριμένα: Από νωρίς το πρωί, λόγω της αντισυγκέντρωσης στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, οι Λεωφόροι Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου θα αποκλεισθούν από ισχυρές Αστυνομικές έως την οδό Ομήρου, που τις τέμνει όπου θα δημιουργηθεί αδιαπέραστος φραγμός Αστυνομικών Λεωφορείων και πεζών Αστυνομικών Δυνάμεων (ΥΑΤ και ΥΜΕΤ). Ο χώρος των ανωτέρω λεωφόρων από την Ομήρου έως την Οδό Αμερικής θα παραμείνει εντελώς κενός για όλον τον κόσμο με δεύτερο φραγμό λεωφορείων και δυνάμεων της Αστυνομίας, κάθετο στην οδό Αμερικής, σημείο έως το οποίο μπορούν να κατακλύσουν με απόλυτη ασφάλεια οι μετέχοντες στο Πανελλαδικό – Παλλαϊκό Συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Πεζές Αστυνομικές Δυνάμεις θα καθοδηγούν και θα πληροφορούν τους διαδηλωτές σε όλο τον χώρο της συγκέντρωσης και πέριξ αυτού. Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Χρήστος Κονταρίδης Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α. Αρμόδιος για τη συνεργασία Συντονιστικού – Αστυνομίας

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΦΗΛΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ 4ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
της 2
ης
Φεβρουαρίου 2018
σχετικά με τα Μέτρα Ασφαλείας – κίνηση συμμετεχόντων
Το συλλαλητήριο της 4
ης
Φεβρουαρίου 2018 εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες που
πιστεύουν πως ο όρος "Μακεδονία" δεν θα πρέπει να υφίσταται ως προσδιορισμός του
κράτους των Σκοπίων και ο στόχος είναι να εκφραστεί ξεκάθαρα η βούληση του
Ελληνικού λαού. Όσον αφορά στις προθέσεις μεμονωμένων και ολιγάριθμων ομάδων,
που φέρεται να στοχεύουν στη διοργάνωση αντι-συγκεντρώσεων, η συντονιστική
επιτροπή δεν έχει καμία απολύτως ανησυχία, καθώς είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη της
στην Ελληνική Αστυνομία με την οποία και έχει άριστη συνεργασία. Σε αυτήν την
κατεύθυνση καλούμε όλους τους Έλληνες που θα προσέρθουν στο συλλαλητήριο της
4
ης
Φεβρουαρίου, είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των
Αστυνομικών και των ανθρώπων του συντονιστικού. Θεωρούμε πάνω από δεδομένη
την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου, όπως και ότι δεν θα υπάρξει κανένα
πρόβλημα σχετικά με την ασφάλεια των συγκεντρωμένων. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα
πρέπει να γίνουν γνωστά τα παρακάτω:
Πρόσβαση στο χώρο συγκέντρωσης :
Κατόπιν συνεννόησης με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η πρόσβαση στην
Πλατεία Συντάγματος και στον περιβάλλοντα αυτής χώρο για τους προσερχόμενους με
μισθωμένα λεωφορεία από την Επαρχία θα γίνεται ως εξής:
1. Για τα λεωφορεία που θα κατευθύνονται στην Αθήνα από την Νότιο Ελλάδα,
μετά από τα Διόδια Μάνδρας, αυτά θα συνοδεύονται (κατά ομάδες των 10 ή 15
λεωφορείων) από περιπολικά της Τροχαίας και της Αμέσου Δράσεως και θα
οδηγούνται μέσω των λεωφόρων Κηφισού και Ποσειδώνος στη λεωφόρο
Συγγρού. Εκεί με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της Τροχαίας, οι επιβαίνοντες
σε αυτά θα αποβιβάζονται στο τμήμα της Λεωφόρου Συγγρού από τον σταθμό
του Μετρό “Φιξ” έως τη συμβολή αυτής με τη Λεωφόρο Αμαλίας. Από εκεί, οι
διαδηλωτές πεζοί θα κατευθύνονται προς το χώρο συγκέντρωσης, ενώ τα
λεωφορεία με τους οδηγούς τους μόνο θα κατευθύνονται με σκοπό την ασφαλή
φυλασσόμενη στάθμευσή τους στο χώρο του Tae-kwon-do”. Στο σημείο
εκείνο, μπορούν να σταθμεύσουν περί τα 80 λεωφορεία, ενώ τα υπόλοιπα θα
σταθμεύουν στο δεξιό ανερχόμενο και κατερχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας της
λεωφόρου Συγγρού από το ύψος του Μετρό “Φιξ” έως τη συμβολή αυτής με τη
Λεωφόρο Αμαλίας.
Σημείωση: Κατόπιν εντολής της Γ.Α.Δ.Α., οι Σταθμοί Μετρό Συντάγματος,
Πανεπιστημίου και Ομονοίας θα παραμείνουν κλειστοί για λόγους ασφαλείας, από
τις 10.00 π.μ. και μέχρι του πέρατος του συλλαλητηρίου.
2. Για τα λεωφορεία που θα κατευθύνονται στην Αθήνα από την Βόρειο Ελλάδα,
μετά από τα Διόδια Αφιδνών, αυτά θα συνοδεύονται (κατά ομάδες) από
περιπολικά της Τροχαίας και της Αμέσου Δράσεως και θα οδηγούνται μέσω της
λεωφόρου Κηφισίας πλησίον του ξενοδοχείου Χίλτον, για αποβίβαση των
συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο. Στο “Μπάντμιντον” (στη λεωφόρο
Κατεχάκη Κοκκινοπούλου), θα οδηγούνται τα λεωφορεία για στάθμευση. Στο
σημείο αυτό μπορούν να σταθμεύσουν περί τα 300 λεωφορεία. Τα υπόλοιπα θα
σταθμεύσουν φυλασσόμενα στο ανερχόμενο της Κοκκινοπούλου, μετά το
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και κατόπιν οδηγιών της Τροχαίας, καθώς και στις
εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Η αναχώρηση από όλα τα σημεία θα γίνει με το ίδιο
τρόπο.
Σημείωση: Σε όλους τους δρόμους πέριξ της πλατείας Συντάγματος, θα διακοπεί η
κυκλοφορία των οχημάτων σταδιακά, αναλόγως με την προσέλευση του κόσμου.
-Από τη Συντονιστική Επιτροπή γίνονται επίσης γνωστά τα παρακάτω όσον αφορά
τα μέτρα Ασφάλειας του Συλλαλητηρίου:
Κατόπιν συνάντησης εκπροσώπων του Συντονιστικού με τον κ. Γενικό
Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής η Ελληνική Αστυνομία θα έχει την
αποκλειστική ευθύνη για την περιφρούρηση του Συλλαλητηρίου και την
προστασία των συμμετασχόντων σ’αυτό , η οποία και διαβεβαιώνει ότι δεν
θα επιτρέψει τη δημιουργία οποιαδήποτε προβλήματος.
Οι διαδηλωτές οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τις οδηγίες των
Αστυνομικών, καθώς και οι οδηγοί οχημάτων με τις υποδείξεις των
Τροχονόμων.
Οι μετέχοντες στο Συλλαλητήριο πρέπει να αποφύγουν να κατευθυνθούν
προς την Πλατεία Συντάγματος διερχόμενοι πεζοί από τις οδούς
Πανεπιστημίου και Σταδίου, καθότι την 12.00’ ώρα θα υπάρξει
‘αντισυγκέντρωση’ στον χώρο των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου.
Σημειωτέον ότι ο χώρος αυτός θα αποκλεισθεί πλήρως από πολύ ισχυρές
Αστυνομικές Δυνάμεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την με κανένα τρόπο
επαφή των δύο συγκεντρώσεων.
Συγκεκριμένα: Από νωρίς το πρωί, λόγω της αντισυγκέντρωσης στα Προπύλαια του
Πανεπιστημίου, οι Λεωφόροι Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου θα
αποκλεισθούν από ισχυρές Αστυνομικές έως την οδό Ομήρου, που τις τέμνει όπου
θα δημιουργηθεί αδιαπέραστος φραγμός Αστυνομικών Λεωφορείων και πεζών
Αστυνομικών Δυνάμεων ΑΤ και ΥΜΕΤ). Ο χώρος των ανωτέρω λεωφόρων από
την Ομήρου έως την Οδό Αμερικής θα παραμείνει εντελώς κενός για όλον τον
κόσμο με δεύτερο φραγμό λεωφορείων και δυνάμεων της Αστυνομίας, κάθετο στην
οδό Αμερικής, σημείο έως το οποίο μπορούν να κατακλύσουν με απόλυτη ασφάλεια
οι μετέχοντες στο Πανελλαδικό – Παλλαϊκό Συλλαλητήριο για την Μακεδονία.
Πεζές Αστυνομικές Δυνάμεις θα καθοδηγούν και θα πληροφορούν τους
διαδηλωτές σε όλο τον χώρο της συγκέντρωσης και πέριξ αυτού.
Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής
Χρήστος Κονταρίδης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Αρμόδιος για τη συνεργασία Συντονιστικού – Αστυνομίας