Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Δευτέρα, 1 Ιανουαρίου 2018

AGRAFA NEWS ΚΟΣΜΟΣΥΡΟΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

ΚΟΣΜΟΣΥΡΟΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 3ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ


Μία εκδήλωση –δείγμα ανατάσεως του Ελληνισμού καθώς και αυτοσυνειδησίας …

ΚΟΣΜΟΣΥΡΟΗ  ΣΤΗΝ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ  3ΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ
ΘΕΜΑ:   «ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών τον τόμο των Πρακτικών του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των Σαρακατσαναίων με θέμα «Σαρακατσαναίοι Πορεία και Προοπτική Στον Χώρο και Στον Χρόνο». Μέσα από τις γραμμές αυτού του τόμου υπηρετήθηκε το επιβαλλόμενο χρέος για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σαρακατσαναίων. Είναι πολύτιμη η γνώση και τα διαχρονικά νοήματα που ανεδείχθησαν από τις εργασίες των εισηγητών. Προέκυψαν οι αποδείξεις ότι η Επιστημονική Σαρακατσάνικη Κοινότητα ασχολείται, εμβαθύνει και αναγνωρίζει την προσφορά των Σαρακατσαναίων στον εθνικό γίγνεσθαι.
Ο κ. Γεώργιος Ν. Μουτσιάνας πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ., καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, μεταξύ των άλλων τόνισε: «….Μας άρεσε και το καταθέσαμε στην έκδοση των πρακτικών , με φυσική λαχτάρα που οι αρχές και οι αξίες οι οποίες μας συστήνουν ως ένα ξεχωριστό κομμάτι του ελληνισμού, εκτιμούνται ευρύτερα και αναγνωρίζονται ότι αποτελούν πολύτιμο τμήμα του εθνικού πολιτιστικού Θησαυροφυλακίου. Αυτό το συνέδριο έχουμε την πεποίθηση, ότι έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της εθνικής προσπάθειας, ώστε να μην κάμπτονται οι Έλληνες …..»
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Καραίσκος Ευθύμιος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κύριο Μπακογιάννη, τόνισε την αξία που έχει για την παράδοση μας η έκδοση των πρακτικών ενός παγκοσμίου συνεδρίου το οποίο είχαμε την τιμή σαν Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να είμαστε συνδιοργανωτές στην πόλη της Λαμίας .


Ακολούθως, ο βουλευτής της Ν.Δ., κ. Γεώργιος Γεωργαντάς συνεχάρη το Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ., που σε δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, κατόρθωσε να εκδώσει τα πρακτικά και να τα παραδώσει ως παρακαταθήκη στο σινάφι μας .


Εν συνεχεία ο κ. Γεώργιος Καρατάσιος τ. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Π.Ο.Σ.Σ., αναφέρθηκε στην παιδαγωγική αξία των πρακτικών του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου των Σαρακατσαναίων για τις γενιές και μεταξύ άλλων τόνισε ότι στα πρακτικά τέτοιων συνεδρίων σαν κι αυτό εγγράφεται ένα πλήθος από σημαντικότατα στοιχεία που αφορούν τη διαχείριση του παρελθόντος του λαού μας και πιο ειδικά της σαρακατσάνικης φυλής.


Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Δόκαλης Χρήστος από το γραφείο επικοινωνίας Αγιορείτικης Εστίας.
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Το βιβλίο προλόγισαν οι κύριοι:

  • Γεώργιος Δ. Καψάλης. Επιμελητής της έκδοσης.Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων . Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογικού Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε.
  • Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου. Καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  • Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης. Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.
Οι οποίοι ο καθένας από την δική του οπτική και με τον δικό του επιστημονικό τρόπο, υπερθεμάτισαν την σπουδαιότητα να γίνονται Επιστημονικά Συνέδρια όπως αυτό, το οποίο θεωρείται λαογραφικό, γιατί έχει προβάλλει τα λαογραφικά-πολιτισμικά στοιχεία των Σαρακατσαναίων καθώς και ιστορικό και εθνικό, γιατί έχει προβάλλει την προσφορά των Σαρακατσαναίων στην συνέχεια του Ελληνισμού. Όλοι τους αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας με την δημοσίευση του τόμου των πρακτικών στην συγκεκριμένη δυσμενή συγκυρία που περνά η χώρα μας.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

  • Ο δικηγόρος Ανδρέας Μιχαήλος, αναφέρθηκε στα Σ’ ναφικά δικαστήρια, που γινόταν από τους τσελιγκάδες για την επίλυση των διαφορών, ως πρώιμη μορφή Διαιτησίας-Διαμεσολάβησης που σήμερα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολούθως η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου, «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ», παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο, δρώμενο σχετικό με τα Τσελιγκάτα, την Αλληλεγγύη και τα σ΄ ναφικά Δικαστήρια, σε κείμενα και διαλόγους των Γιαννιώτη Θεόδωρου (πρώην πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Σ. ) και Καρυώτη Αθανάσιου, (ταμία της Π.Ο.Σ.Σ.), ενώ την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο χοροδιδάσκαλος κ. Γεώργιος Μπούρας. Στο τραγούδι ήταν ο Γαρέφης Κωνσταντίνος ο οποίος έδωσε την δική του ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση.

AGRAFA NEWS ΕΥΧΕΣ Πολίτες Πρασιάς Ευρυτανίας

Η Γέννηση του Κυρίου και το  Φωτεινό Άστρο

 της Βηθλεέμ, ας κάνει πραγματικότητα τα όνειρα   και τις προσδοκίες όλων!

Η καινούργια χρονιά ας είναι γεμάτη  Υγεία, Αγάπη, Αλληλεγγύη, Ειρήνη 
 και εφαλτήριο μιας νέας πιο δημιουργικής εποχής!

   Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα

 Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!

AGRAFA NEWS ΕΥΧΕΣ Από τον οικονομολόγο & αυτοδιοικητικό Βαγγέλη Κατσιφό

Από τον οικονομολόγο & αυτοδιοικητικό Βαγγέλη Κατσιφό Ευχές στους "Αγραφιώτες, στα 32 Αγραφοχώρια" και σε όλους. Χρόνια πολλά, καλή χρονιά 2018, με υγεία και αγάπη. Παντός καιρού και βαρυχειμωνιάς που θα τύχει στη ζωή μας. Ζωή! σκληρή, άδικη και απρόβλεπτη, αλλά και όμορφη όπου η αγάπη & η καλοσύνη. Επί πλέον στους δημοτικούς πρέπει να υπάρξει τιμιότητα & ισονομία & συνοχή & το ....όραμα. Και επί πλέον στους πολιτικούς η δημόσια αυτοκριτική τους για την πνευματική & οικονομική κατάντια της κοινωνίας (πλην πλουσίων) και οι προτάσεις τους για την εξάλειψη των παθογενειών 10ετιών, δηλ. των παρανομιών όλων, με εγκληματικότερη "το ξέφραγο αμπέλι δημόσιο χρήμα, ......", που έφεραν εκτέλεση της νεολαίας & δημόσιο χρέος 320 δισ €. (Κάθε στιγμή πρέπει να λέμε την αλήθεια. Όχι υποκρισία). Όσο για τους ανίκανους και επικίνδυνους του Δήμου θα τα πούμε έξω από τα δόντια και πολλά στοιχεία. Αγραφοχωρίτες, το προσκλητήριο «Όλοι μαζι για τα Άγραφα», το τεχνοκρατικό & ηθικό σχέδιο «Αγροτουρισμός στα 32 Αγραφοχώρια», για τίμια & διαφανή αυτοδιοίκηση, για συνοχή & προοπτική των Αγράφων, ενδυναμώνεται και στον κατάλληλο χρόνο θα υπάρξουν δημόσιες ανακοινώσεις.

AGRAFA NEWS Andreas K.Το Κρίκελλο είναι ένα κεφαλοχώρι στο νομό Ευρυτανίας

Το Κρίκελλο είναι ένα κεφαλοχώρι στο νομό Ευρυτανίας σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1120μ., απέχει 30 χιλιόμετρα απο το Καρπενήσι και έχει περίπου 420 κατοίκους. Βρίσκεται σε προνομιακή θέση ανάμεσα σε πυκνά δάση από αιωνόβια έλατα, πυκνά καρποφόρα δέντρα, σπάνια αρωματικά φυτά και σκιερά πλατάνια που φύονται πλάι στα πλούσια νερά του Κρικελλοπόταμου. Το χωριό αποτελείται από πέτρινα παραδοσιακά χτισμένα σπιτάκια, με αρκετό τοπικό χρώμα και τη γοητεία του συμπληρώνει η πλατεία του χωριού με τα πλατάνια, τα καφενεδάκια και τις παραδοσιακές ταβέρνες.

AGRAFA NEWS Μέχρι 16 Φεβρουαρίου 2018 παρατείνεται η πληρωμή του μισθώματος των βοσκήσιμων γαιών

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Λαμία, 29
η
Δεκεμβρίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μέχρι 16 Φεβρουαρίου 2018 παρατείνεται η πληρωμή του μισθώματος
των βοσκήσιμων γαιών
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι το
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα
που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την διαδικασία είσπραξης μισθωμάτων
βοσκήσιμων γαιών, εξέδωσε τροποποίηση της υπ’ αριθ. 1332/93570/23-08-
2016, (Β΄ 2848) Διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, συγκρότηση και
λειτουργία επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής
δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την
έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης” απόφασής του.
Με την τροποποίηση της παραπάνω απόφασης παρατείνεται η πληρωμή των
μισθωμάτων μέχρι 16 Φεβρουαρίου του 2018 και καθιστά συναρμόδιες στην
διαδικασία για την έγκαιρη είσπραξη των μισθωμάτων και τις Περιφέρειες και
ιδιαίτερα διασφαλίζει τους κτηνοτρόφους από καθυστερήσεις πληρωμών που
δεν οφείλονται σε δική τους υπαιτιότητα, με στόχο να αποτραπεί η ταλαιπωρία
των κτηνοτρόφων σε όλη την επικράτεια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Α.Ο.Κ
Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος

Καλή Χρονιά! Νικος Χαρδαλιας


ΕΥΧΕΣ Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας

Εύχομαι σε όλους τους Ευρυτάνες το 2018 να είναι μια χρονιά γεμάτη υγεία
χαρά, ελπίδα, και προπαντός αισιοδοξία για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας
Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης