Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

AGRAFA NEWS Συνεδρίαση του Δ. Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων στα γραφεία της στην Θεσ/νίκη της 14/9/2018

Συνεδρίαση του Δ. Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων στα γραφεία της στην Θεσ/νίκη της 14/9/2018
Sofia Kostoula vlontsou
Σοφία Κοστούλα Βλόντσου
Ειδ. γραμ. ΠΟΣΣ

Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων στα γραφεία της στην Θεσ/νίκη , κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου κ. Μουτσιάνα Ν. Γεωργίου προς τα μέλη που απαρτίζουν το συμβούλιο. Η διάρκεια της συνεδριάσεως, στην οποία παρευρίσκονταν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν πολύωρη, λόγω των πολλών θεμάτων και της διεξοδικής συζήτησής τους.
Οι σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν ομόφωνα είναι:
  1. Σε συνεργασία με το studio «ΛΥΡΙΚΟΝ» της Θεσ/νίκης του κυρίου Χαλκίδη Χαράλαμπου,θα ηχογραφηθεί άμεσα και θα κυκλοφορήσει C.D από ανέκδοτα Σαρακατσάνικα Παραδοσιακά Τραγούδια , εκτελεσμένα από όλους τους Σαρακατσάνους τραγουδιστές.
Υπεύθυνος για τον συντονισμό των καλλιτεχνών εκ μέρους της Π.Ο.Σ.Σ. ορίστηκε ο τραγουδιστής Νίκος Γιαννακός πρώην πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Θεσπρωτίας, ενώ υπεύθυνος παραγωγής θα είναι ο Δρ. Γεώργιος Α. Πατρώνας καθηγητής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που παρέστει στην συνεδρίαση μαζί με τον μουσικό - σύνθετη κ. Κασούρα Βασίλειο.
  1. Να πραγματοποιηθεί την 17η Νοεμβρίου 2018 παρουσίαση των πρακτικών του 3ου παγκοσμίου επιστημονικού συνεδρίου στη πόλη της Λαμίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος , τον Δήμο Λαμιαίων και των Δήμο Στυλίδας. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε, άμεσα να γίνει επίσκεψη κλιμακίου της Ομοσπονδίας στην Λαμία για τον καλύτερο συντονισμό.
  2. Να γίνει άμεσα επανέκδοση με την συμπλήρωση των νέων ιστορικών στοιχείων σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , του βιβλίου του κ. Κουτσοκώστα Ιωάννη με τίτλο: «ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ» του οποίου η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε.
Ήδη ο σύλλογος Ν. Τρικάλων ζήτησε με αίτηση του να γίνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου άμεσα στην πόλη των Τρικάλων.
  1. 4.     Στην Γενική Συνέλευση του Μαρτίου 2019 θα τεθεί θέμα για να ψηφισθεί ημέρα αιμοδοσίας σε πανελλαδικό επίπεδο, ως «ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ», για την υποστήριξη της τράπεζας αίματος των Σαρακατσαναίων. Αποφασίστηκε να γίνει άμεσα η κατάλληλη προετοιμασία για την εν λόγω διαδικασία , της οποίας, υπεύθυνος για την εποπτεία , θα είναι ο κ. Τσακνάκης Βασίλης .
  2. Έγινε ενημέρωση των μελών του Δ.Σ από τον κ. Κώστα Αλεξάκη, για το θέμα της δημιουργίας μνημείου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρόμερου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» στον κήπο των ηρώων του Μεσολογγίου, προς τιμήν των Σαρακατσάνων μαχητών και πεσόντων της πολιορκίας και της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου, και πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσολογγίου.
  3. Να συνεχιστεί άμεσα και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια έκδοσης των Σαρακατσάνικων παραμυθιών. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν από την Αντιπεριφέρεια Ν. Πιερίας σε συνεργασία με τον Τοπικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας . Υπεύθυνη και συντονίστρια εκ μέρους τις Π.Ο.Σ.Σ. ανέλαβε η κ. Χριστίνα Βαμβούρη φιλόλογος εισηγήτρια του 3ου διεθνούς επιστημονικού Συνεδρίου.

  4. Στην Συνεδρίαση παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση του Δ.Σ., της Π.Ο.Σ.Σ. ο κ. Ζήσης Κατσαρίκας από την Ξάνθη, και ανέλυσε το σκεπτικό σχετικά με την πρόταση , «το τρίκκλησο των Σαρακατσαναίων» που υπέβαλε στο Δ. Σ. Η πρόταση αφορά, το σχέδιο Οικοδόμησης του Ναού της Παναγίας καθώς και δύο παρεκκλησίων του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου με στόχο να μπορούν να γίνονται πανηγύρεις και εκδηλώσεις, τρεις σημαδιακές ημερομηνίες για τους Σαρακατσάνους. Αποφασίστηκε να μελετηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η ενδιαφέρουσα αυτή πρόταση, ώστε να διαπιστωθεί μετά από μελέτη όλων των παραμέτρων κατά πόσο είναι πραγματοποιήσιμη.
  5. Επίσης στην Συνεδρίαση παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση του Δ.Σ., ερχόμενη από την Αθήνα, και η κ. Βίκυ Νικολάου κινηματογραφική παραγωγός , εκπρόσωπος της εταιρίας παραγωγής, που συνεργάζεται με το συνδρομητικό κανάλι COSMOTE HISTORY . Έγινε εκτενής συζήτηση για την κινηματογραφική παράγωγη, που θα είναι αφιερωμένη, στον Σαρακατσάνο Πρωτοκλέφτη - Σταυραετό των Αγράφων - ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ. Η παραγωγή θα υλοποιηθεί αρχικά με την συνεργασία του Δήμου Αγράφων και της Αμφικτιονίας των Ακαρνανών. Ήδη η πρώτη συνεργασία   έγινε με την συμμετοχή του μέλος της Π.Ο.Σ.Σ, Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» στα πλαίσια της εκδήλωσης - αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια, που τα γυρίσματα έγιναν στην Ακτή Μαγεμένου στην Λευκάδα την 27-6-2018 .
Αποφασίστηκε άμεσα να γίνει ευρεία σύσκεψη στη Αθήνα με όλους τους εμπλεκόμενους συντελεστές, για να αρχίσουν τα γυρίσματα .
  1. Έγινε απολογισμός της εξαιρετικά επιτυχημένης 1ης βιωματικής κατασκήνωσης για παιδιά, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στην Κρυοπηγή της Χαλκιδικής, (κατασκηνώσεις Yuppicamb), παρουσία και του εκπροσώπου των κατασκηνώσεωνκ. Αχιλλέα Τιμπλαλέξη.
Σκοπός είναι να γίνει και μια ανάλογη χειμερινή κατασκήνωση στην περιοχή της Φλώρινας. Για τον λόγο αυτό παρέστει και ανέλυσε το σκεπτικό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας κ. Μπομπότας Κώστας που ήταν και ο αρχικός εμπνευστής της ιδέας. Αποφασίστηκε η επί τόπου επίσκεψη κλιμακίου της Π.Ο.Σ.Σ. στην εν λόγω περιοχή.
  1. Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα τις προετοιμασίας του οργανωτικού Συνεδρίου της Π.Ο.Σ.Σ., που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάρτιο στην πόλη της Θεσ/νίκης. Εξετάστηκαν τα νέα δεδομένα παρουσία και των μελών του Δ.Σ του συλλόγου Ν. Θεσ/νίκης 
    «η Ένωση». Αποφασίστηκε για την καλύτερη προετοιμασία και συντονισμό να δημιουργηθεί οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου.
  2. Να γίνει έκδοση από την Π.Ο.Σ.Σ., βιβλίου Σαρακατσάνικης Λαλιάς. Οι Σαρακατσάνικες λέξεις είναι προσφορά του κ. Θεόδωρου Γιαννακού και η έκδοση θα πραγματοποιηθεί αφού πρώτα γίνει γλωσσολογική μελέτη των λέξεων αυτών από Επιστημονική Ομάδα. Παράλληλα προχωράει από την Επιστημονική Επιτροπή η αξιολόγηση του βιβλίου για τον ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ που προτάθηκε από τον συγγραφέα κ. Κώστα Μπουμπουρή.
  3. Να γίνει ευρεία συνάντηση-σύσκεψη ( μελών Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ. και των συλλόγων της Θεσσαλίας ), την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα με θέμα, το γύρισμα εκπομπής στα κονάκια του Συλλόγου Ν. Τρικάλων. Η εκπομπή θα είναι αφιερωμένη στους Σαρακατσάνους της Θεσσαλίας και την Π.Ο.Σ.Σ. και θα πραγματοποιηθεί από το Θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι TRT.
  4. Υπήρξε ενημέρωση από την κ. Κωστούλα Σοφία για το επιδοτούμενο πρόγραμμα πολιτιστικών συλλόγων και δράσεων  του ΚΕΝΑΚΑΠ , με σκοπό την χρηματοδότηση του επομένου Πανελληνίου Σαρακατσάνικου Ανταμώματος . Εξουσιοδοτήθηκε, από το Δ.Σ ώστε να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.Eidiseis-Sxolia-POSS-DS-Thessaloniki-ph07.JPGEidiseis-Sxolia-POSS-DS-Thessaloniki-ph02.JPGEidiseis-Sxolia-POSS-DS-Thessaloniki-ph01.JPG