Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

AGRAFA NEWS Γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης στον Πρόδρομο Πρασιάς


Οι νεολαία του χωριού , οι κάτοικοι του Πρόδρομου Πρασιάς αλλά και όλοι οι Πρασιώτες αύριο Τετάρτη 29 Αυγούστου αναβιώνουν το παραδοσιακό πανηγύρι, στον παλιό ναό του Αγίου Ιωάννη,νότια του χωριού, που είναι αφιερωμένος στην Αποτομή της Κεφαλής του Ιωάννη του Πρόδρομου.
Μετά την θεία λειτουργία όλοι μαζί κάτω απο τον ίσκιο των πλατάνων ετοιμάζουν φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα και με παρέα το καλό κρασί και παραδοσιακή ντόπια ορχήστρα χορεύουν στο αλώνι του παλιού ναού.
Σύμφωνα με έναν μύθο , κάθε χρόνο ο Άγιος ο Ιωάννης , έστελνε στο πανηγύρι ένα ελάφι να σφάξουν και να φάνε οι πανηγυριώτες.
Μια χρονιά λοιπόν το ελάφι καθυστέρησε και έφτασε κουρασμένο και ιδρωμένο. Χωρίς να το αφήσουν να πάρει μια ανάσα επειδή είχε αργήσει το πανηγύρι, το έβαλαν αμέσως κάτω, το έσφαξαν και το έριξαν στο καζάνι.
Εκεί που ανακάτευε κάποιος το φαγητό, βλέπει έντρομος ένα ανθρώπινο χέρι ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος και τρομαγμένος βάζει τις φωνές. Μαζεύονται όλοι γύρω από το καζάνι και πες ο ένας, πες ο άλλος, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αυτό ήταν σήμα του Αγίου γιατί βιάστηκαν να σφάξουν το ελάφι και δεν περίμεναν να ξεκουραστεί.
Μετανοιωμένοι αυτοί από τότε υιοθέτησαν την φασολάδα για φαγητό στη γιορτή του Ιωάννη Προδρόμου του Αποκεφαλιστή και θεωρείται μάλιστα μεγάλη αμαρτία η κατανάλωση κρέατος στη διάρκεια αυτής της ημέρας.