Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

AGRAFA NEWS ΕΓΙΝΕ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ. Υπήρξε ενημέρωση και απόφαση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να στηριχθεί και φέτος η προσπάθεια αξιοποίησης της ιστορικής σπηλιάς του Κατσαντώνηπου βρίσκεται στο Σύχνικο Αγράφων, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο και με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ»

ΕΓΙΝΕ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ.


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 11/7/2018.

ΕΓΙΝΕ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ.
Την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων στα γραφεία  της  στην Θεσ/νίκη , κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου κ. Μουτσιάνα Ν. Γεωργίου στα μέλη που απαρτίζουν το συμβούλιο. Η διάρκεια της συνεδριάσεως, στην οποία παρευρίσκονταν σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν πολύωρη, λόγω των πολλών θεμάτων και της διεξοδικής συζήτησής τους.
 Οι σημαντικότερες  αποφάσεις που ελήφθησαν ομόφωνα είναι:
  1. Σε συνεργασία με το studio ΛΥΡΙΚΟΝ της Θεσ/νίκης θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει C.D από ανέκδοτα  σαρακατσάνικα παραδοσιακά τραγούδια , εκτελεσμένα από όλους  τους Σαρακατσάνους  τραγουδιστές.
  2. Να πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο δυο παρουσιάσεις του βιβλίου του  τόμου των πρακτικών του 3ου Παγκόσμιου Επιστημονικού Συνεδρίου.
  • Στην πόλη των Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου.
  • Και στη πόλη της Λαμίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος , τον Δήμο Λαμιαίων και των Δήμο Στυλίδας.
  1. Να γίνει αξιοποίηση των εισηγητών του 3ου Παγκοσμίου Συνεδρίου, με στόχο τη συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα για την χορήγηση υποτροφιών για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
  2. Απολογισμός 38ου Πανελληνίου Ανταμώματος. Έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον υπεύθυνο του Ανταμώματος κ. Γαλή Δημήτριο και από τον ταμία της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μπάρμπα Παναγιώτη για το οικονομικό  μέρος. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση  για την όλη εκδήλωση. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση εντός του Φθινοπώρου, του Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ με τους τοπικούς φορείς Τρικάλων-Περτουλίου, σχετικά με τα λειτουργικά προβλήματα του Ανταμώματος.
  3. Να γίνει επανέκδοση με την συμπλήρωση των νέων ιστορικών στοιχείων σε συνεργασία με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , του βιβλίου του κ. Κουτσοκώστα Ιωάννη με τίτλο: «ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»  του οποίου η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε.
  4. Υπήρξε ενημέρωση και απόφαση να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να στηριχθεί και φέτος η προσπάθεια αξιοποίησης της ιστορικής σπηλιάς του Κατσαντώνηπου βρίσκεται στο Σύχνικο Αγράφων, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο και με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ»
  5. Να στηριχθεί η πρόταση συνεργασίας της κυρίας Καρατάσιου Μαρίας, καθηγήτριας μεταξύ, αφενός της Π.Ο.Σ.Σ. και του συλλόγου Ν. Άρτας και αφετέρου της δασολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η συνεργασία θα αφορά επιστημονική έρευνα σχετικά με την μετακίνηση των Σαρακατσαναίων των Τζουμέρκων και της Πελοποννήσου από τα Χειμαδιά στα Ξεκαλοκαιριά, (Χλωρίδα-Πανίδα), και την δημιουργία παραδοσιακών οικισμών των Σαρακατσαναίων στα Τζουμέρκα και στην ορεινή Κορινθία.
  6. Στην Γενική Συνέλευση του Μαρτίου 2019 θα τεθεί θέμα για να ψηφισθεί ημέρα αιμοδοσίας σε πανελλαδικό επίπεδο, ως «ΗΜΕΡΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ», για την υποστήριξη της τράπεζας αίματος των Σαρακατσαναίων. Η κατάλληλη προετοιμασία για την εν λόγω διαδικασία θα είναι υπό την εποπτεία του κ. Τσακνάκη Βασίλη .
  7. Ανανεώθηκαν οι  δύο επιστημονικές επιτροπές υπό την επιμέλεια της κυρίας Νάγιας Δαλακούρα, αρχαιολόγου – μουσειολόγου, και την συνεργασία της κυρίας Βρέλλη Ζάχου Μαρίνας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σχετικά με τον πολιτισμό των Σαρακατσαναίων. Η μία θα αφορά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά π.χ η καταγραφή ηθών-εθίμων και προφορικών μαρτυριών των Σαρακατσαναίων και η άλλη τον υλικό πολιτισμό π.χ. συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού, τράπεζα αποθέματος αναλογική και ψηφιακή). Οι επιστημονικές αυτές επιτροπές θα θέσουν συγκεκριμένους στόχους για μια νέα και ουσιαστική πορεία σε συνεργασία με το Δ.Σ. και την επιστημονική επιτροπή της Ομοσπονδίας.
  8. Να συνεχιστεί η προσπάθεια που άρχισε και είναι σε πλήρη εξέλιξη από την Ομοσπονδία για την δημιουργία  βάσης δεδομένων με την σύσταση και λειτουργία κέντρου συλλογής και ψηφιοποίησης αρχειακού φωτογραφικού υλικού του κύκλου ζωής των Σαρακατσαναίων. Δημοσίευση άμεσα στο site της Ομοσπονδίας φωτογραφικού υλικού σε μορφή άλμπουμ με τις ήδη διαθέσιμες και ταυτοποιημένες φωτογραφίες.
  9. Να συνεχιστεί η προσπάθειας για την  δημιουργία μνημείου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» στον κήπο των ηρώων του Μεσολογγίου προς τιμήν των Σαρακατσάνων μαχητών και πεσόντων της πολιορκίας και της ηρωικής εξόδου του Μεσολογγίου, και πραγματοποίηση μεγάλης   εκδήλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσολογγίου.
  10. Να γίνει δωρεά στην αίθουσα της παλιάς Βουλής - τμήμα εκθεμάτων - μιας Σαρακατσάνικης γυναικείας φορεσιάς, καθώς και να εξεταστεί εάν μπορεί στην προεδρική φρουρά να υπάρχει και η σαρακατσάνικη κλέφτικη φορεσιά..
  11. Να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η προσπάθεια έκδοσης των Σαρακατσάνικων παραμυθιών. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για να εκδοθούν από την Αντιπεριφέρειας Ν. Πιερίας σε συνεργασία με τον Τοπικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας .
  12. Να βιντεοσκοπηθούν από την Ομοσπονδία, προτεινόμενοι    χοροί  και να μοιραστεί το υλικό στους συλλόγους , προκειμένου να υπάρχει ενιαία εικόνα των συλλόγων στης εκδηλώσεις τους  .  
  13. Να κληθεί ο κ. Ζήσης Κατσαρίκας  και να αναλύσει το σκεπτικό σχετικά με την πρόταση που υπέβαλε  στο  Δ Σ  για το σχέδιο  Οικοδόμηση του Ναού της Παναγίας και δύο παρεκκλησίων του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου με στόχο να μπορούν να γίνονται πανηγύρεις και εκδηλώσεις τρεις σημαδιακές ημερομηνίες για τους Σαρακατσάνους.
  14. Να συμμετέχει η Ομοσπονδία στην εκδήλωση που θα γίνει στο χωριό ΓΑΡΕΦΙ προς τιμήν του Σαρακατσάνου Μακεδονομάχου Καπετάν Κώστα Γαρέφη   στις αρχές  Αυγούστου. Θα συμμετέχει με εισήγηση ο κ. Κουτσοκώστας  Ιωάννης  ιστοριοδίφης.
  15. Την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου ,  σε συνεργασία με το Α.Π. Θεσσαλονίκης  (Ταμείο Δασών), το Δήμο Πύλης και την Περιφέρεια Θεσσαλία Οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη γίνει και εκφράζονται θετικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η πρόταση είχε κατατεθεί , αλλά τώρα επανέρχεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Μάλιστα αναμένεται να ζητηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πύλης και της Περιφέρειας να προχωρήσουν στη σύνταξη μελέτης, που θα προβλέπει έναν μικρό Σαρακατσάνικο παραδοσιακό  οικισμό  στο χώρο του ετήσιου Ανταμώματος, στα λιβάδια του Περτουλίου.
  16. Να γυριστεί ταινία – ντοκιμαντέρ αφιερωμένη, στον Σαρακατσάνο Πρωτοκλέφτη   Σταυραετό  των Αγράφων  ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ σε συνεργασία με την Αμφικτιονία των Ακαρνανών. Η παραγωγή αυτή  θα  υλοποιηθεί από το συνδρομητικό κανάλι COSMOTE HISTORY . Ήδη η πρώτη συνεργασία με το κανάλι έγινε με την συμμετοχή του Συλλόγου μέλος της Π.Ο.Σ.Σ, Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου – Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» στα πλαίσια της εκδήλωσης Αφιερωμένη στον Ιωάννη Καποδίστρια, που τα γυρίσματα έγιναν στην Ακτή Μαγεμένου στην Λευκάδα στης 27-6-2018  όπου έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις.
  17. Να γίνει μια μεγάλη εκδήλωση, αφιερωμένη στο καπετάν Κώστα Γαρέφη, με θεατρικά δρώμενα ομιλίες και τραγούδια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ή αρχές Δεκέμβριου στην Θεσ/νίκη  ή  εάν χρειαστεί  την Παρασκευή πριν από το Οργανωτικό συνέδριο του Μαρτίου της Π.Ο.Σ.Σ.,.
  18. Να στελεχωθεί  η επιτροπή Νεολαίας της Ομοσπονδίας,  της οποίας επικεφαλής είναι η κ. Αλεξία Γάτου, πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης, «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ» από νέα μέλη σε συνεργασία με τους Συλλόγους .
  1. Έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα τις προετοιμασίας του οργανωτικού Συνεδρίου της Π.Ο.Σ.Σ. που θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο στην πόλη της Θεσ/νίκης. Εξετάστηκαν από τα μέλη του Δ.Σ της Π.Ο.Σ.Σ.  όλα τα  δεδομένα,  οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα  που παρατηρούνται, καθώς και οι εναλλακτικές ώστε το συνέδριο να έχει την επιτυχία που του αρμόζει.
  2. Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος από όλα τα μέλη  του Δ.Σ για την  καλύτερη οργάνωση της βιωματικής κατασκήνωσης τον Αύγουστο στην Κρυοπηγή  της Χαλκιδικής, (κατασκηνώσεις Yuppi) ούτως ώστε να έχει την μέγιστη επιτυχία. Σκοπός είναι να γίνει και μια ανάλογη χειμερινή κατασκήνωση στην περιοχή της Φλώρινας.