Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

AGRAFA NEWS Τρεις Δήμαρχοι και ένας Περιφερειάρχης στη Βουλή για το ν/σ της Δ.Ε.Η.


25/4/2018
Πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η ακρόαση φορέων για το ν/σ που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική επικαιρότητα και δεν είναι άλλο από αυτό του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τη Δ.Ε.Η. (ακριβής τίτλος: “Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού”).

Η Τοπική Αυτοδιοίκησηπρωταγωνίστησε στην ακρόαση φορέων, όπου παρευρέθηκανοιεξής αυτοδιοικητικοί :
-          Θεόδωρος Καρυπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας,
-          Διονύσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Μεγαλόπολης,
-          Ελευθέριος Ιωαννίδης, Δήμαρχος Κοζάνης,
-          Σάββας Ζαμανίδης, Δήμαρχος Εορδαίας,

Επισημαίνεται ότι - σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, κα Χ. Καφαντάρη–στη Βουλή είχαν κληθεί και οι εξής αυτοδιοικητικοί, που όμως δεν παρευρέθηκαν:
-          Κωνσταντίνος Αγοραστός από την ΕΝ.ΠΕ.,
-          Γεώργιος Πατούλης από την ΚΕΔΕ,
-          Ιωάννης Βοσκόπουλος, Δήμαρχος Φλώρινας.

Επιπλέον, κατόπιν ερώτησης του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, προέκυψε ότι είχε σταλεί πρόσκληση προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Τατούλη, και “εκείνος απάντησε ότι δεν θα παραβρεθεί και θα στείλει υπόμνημα”, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η ΕΝ.ΠΕ. απέστειλε υπόμνημα με τις θέσεις της, εκφράζοντας την αντίθεση της στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ,το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ 
Ο AIRETOSσας παρουσιάζει κατωτέρω αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των Αυτοδιοικητικών που παρευρέθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής :

Πρώτος έλαβε το λόγο ο Περιφερειάρχης ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, κ. Θ. ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ. 
Ανέφερε ότι πάγια θέση τους είναι πως η ενέργεια και τα νερά αποτελούν δημόσια περιουσία, περιουσία των πολιτών της Χώρας και της Περιφέρειας και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν από μια δημόσια Δ.Ε.Η., προς όφελος της Χώρας και της Δυτικής Μακεδονίας. 
Σημείωσε ότι αντιστέκονται σθεναρά ενάντια στο ν/σ που“με αποπροσανατολιστικό τίτλο ξεπουλάει την περιουσία των περιοχών μας, των παιδιών μας, της Χώρας μας”, υπογραμμίζοντας ότι το ν/σ:
-          Δεν θα επιφέρει το δίκαιο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά την άδικη συρρίκνωση της Δ.Ε.Η. Θα δημιουργήσει επενδυτές, χωρίς να επενδύσουν δίκαια. 
-          Θα πλήξει μακροπρόθεσμα το συμφέροντα των εργαζομένων στη Δ.Ε.Η., παρόλο που εμφανίζεται ότι τα προστατεύει. 
-          Ξεπουλάει την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Δ.Ε.Η., χωρίς την ενεργό συμμετοχή τους. 
-          Δεν μεριμνά ξεκάθαρα για την ανάληψη των υποχρεώσεων της Δ.Ε.Η. από τους αγοραστές προς τις περιοχές εξόρυξης και παραγωγής στο παρόν και στο μέλλον. 
-          Δεν δείχνει ευαισθησία στις ανάγκες των κοινωνιών, σχετικά με την τηλεθέρμανση και τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών. 
-          Δεν μεριμνά για την επαναπόδοση των εδαφών στο δημόσιο και στη συνέχεια στους κατοίκους των περιοχών. 
-          Μηδενίζει άμεσα το τέλος του λιγνίτη, γνωστό ως «τοπικός φόρος», και τον αντικαθιστά με το ειδικό τέλος δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης λιγνίτη που οδηγεί στην καταβολή μικρότερων ποσών. 
-          Δεν προβλέπει την κατά προτεραιότητα αξιοποίηση του τιμήματος που θα λάβει η Δ.Ε.Η. για τον εκσυγχρονισμό και παράταση λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων της
-          Δεν θωρακίζει τις λιγνιτικές περιοχές με τις αρμόδιες υπηρεσίες επιθεώρησης μεταλλίων και επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Εν συνεχεία, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, κ. Διονύσιος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, σημειώνοντας ότι το ν/σ δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο σύνολό του για μια σειρά λόγους που σχετίζονται όχι μόνο με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση,  όχι μόνο με τα καλώς εννοούμενα και με κόπους κατοχυρωμένα τοπικά συμφέροντα, αλλά σχετίζονται και με τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή και με το χρέος  όλων στην υπεράσπιση μιας ισχυρής κατά το δυνατόν δημόσιου χαρακτήρα ΔΕΗ.
Ειδικότερα, τόνισε ότι το ν/σ
-          Δεν φέρνει καμία πρόνοια για την αποκατάσταση και την επαναπόδοση των γαιών.
-          Δεν μεριμνά για την εξασφάλιση των συνδέσεων των τηλεθερμάνσεων με τις πόλεις των ενεργειακών Δήμων.
-          Αντικαθιστά τον ηθικό αναπτυξιακό πόρο με κάτι αόριστο  ποιοτικά και ποσοτικά, το οποίο μάλιστα δεν αποδίδει άμεσα κατά το ποσοστό του στο Δήμο.
Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε στη Βουλή την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαλόπολης, μεταφέροντας τη δέσμευση όλων -εργαζομένων, δημοτών,  θεσμικών παραγόντων- ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα με κάθε τρόπο, καλώντας τους Βουλευτές να μην προχωρήσουν στην υπερψήφιση του ν/σ. “Υπάρχει εναλλακτική διέξοδος χωρίς θυσία λιγνιτικών μονάδων,  την οποία μπορούμε και να ακολουθήσουμε”, είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Τρίτος στη σειρά αυτοδιοικητικός ήταν ο Δήμαρχος ΚΟΖΑΝΗΣ, Ελευθέριος ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, εστιάζοντας στις συνέπειες στην τοπική τους περιοχή.
Ο Δήμαρχος είπε πως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η συνολική πολιτική στρατηγική, η ανάγκη να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας μέσα από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες ανάγκες.Αφού λοιπόν συμφωνήσουν σε αυτό και αναγνωρίσουν αυτή την ανάγκη, τότε πρέπει να μιλήσουν σοβαρά για τη χρηματοδότησή του, καθώς οπουδήποτε στον κόσμο έχει εφαρμοστεί ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης, οι πόροι που διατέθηκαν είναι σημαντικοί.
Έδωσε έμφαση στο ότι η μετάβαση στην μεταλιγνιτική δραστηριότητα δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα, αλλά είναι μια εθνική αναγκαιότητα. “Προφανώς, δεν μας ικανοποιεί αυτή η ανάγκη, δεν μας ικανοποιεί η πρόβλεψη που υπάρχει στο συγκεκριμένο ν/σ και γι' αυτό ζητάμε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση”, υπογράμμισε.
Κλείνοντας επεσήμανε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης με ομόφωνο ψήφισμά του και η τοπική κοινωνία του Δήμου του στέκονται απέναντι σε ένα ν/σ, το οποίο, δεν θεωρούν ότι θα έχει θετικές εξελίξεις για την τοπική κοινωνία, γι’ αυτό ζητούν την αναθεώρηση ή την αλλαγή ή την απόσυρση του ν/σ και να συζητήσουν πως οι περιοχές θα οδηγηθούν σε ένα βιώσιμο σχέδιο μετάβασης στην επόμενη μέρα.

Τέλος, ο Δήμαρχος ΕΟΡΔΑΙΑΣ, κ. Σάββας ΖΑΜΑΝΙΔΗΣ, μετέφερε - εκ μέρους του Δήμου Εορδαίας, αλλά και του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων - τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, με τις οποίες, αντιτίθενται στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Είμαστε αντίθετοι στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, όχι γιατί θίγονται οι περιοχές μας, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πραγματικά, οι συνέπειες για την εθνική οικονομία θα είναι ολέθριες, τόνισε.
Σε μια χώρα που έτσι και αλλιώς, η οικονομία της είναι εξαρτημένη από το εξωτερικό, εξάρτηση και στην ενέργεια, ειδικά σε περιόδους αστάθειας έχει ολέθριες συνέπειες σύμφωνα με τους ειδικούς που ασχολούνται με τις οικονομίες,επεσήμανε, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο χειραγώγησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Xώρα μας, στο οποίο η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί.
Πρόσθεσε δε ότι για την ανάπτυξη των περιοχών τους η οποία θα πρέπει να είναι ισόρροπη και κακώς μέχρι σήμερα στηρίχτηκε σε μια μονοδιάστατη ανάπτυξη, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.
“Θέλουμε τη Δ.Ε.Η. δημόσια, δεν θέλουμε να στηρίξουμε κανέναν ιδιώτη”, υπογράμμισε, κάνοντας “έκκληση” στους Βουλευτές και στον Υπουργό το ν/σ να αποσυρθεί γιατί “η Χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις και όχι αποεπένδυση”.