Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017

ΑGRAFA NEWS Θεώρηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2017


Θεώρηση Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2017
Η Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει
τους ενδιαφερόμενους ότι σύμφωνα με την αριθμ. Δ24β/Γ.Ποικ48112/1116/17-10-2017 διευκρινιστική
εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η θεώρηση των
Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το έτος 2017 αρχίζει στις 26-10-2017 και λήγει στις 30-11-2017
Η θεώρηση θα πραγματοποιείται τις εργάσιμες ημέρες, από 9:00 έως 14:00 στα γραφεία των Δ/νσεων
Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης
Πολιτών (Κ.Ε.Π) των Δήμω

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

ΑGRAFA NEWS" Η Τραγική κατάσταση του Θεραπευτηρίου χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας"Κώστας Κοντογεώργος
Βουλευτής ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

                                              Καρπενήσι  23-10-2017


ΠΡΟΣ: 1. Υπουργό Εργασίας

          κυρία  Έφη Αχτσιόγλου
             2. Υπουργό Επικρατείας
                 κύριο Αλέκο Φλαμπουράρη

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: " Η Τραγική κατάσταση του Θεραπευτηρίου χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας"

Κυρία και κύριε Υπουργέ,
Ο Νομός Ευρυτανίας δεδομένου ότι είναι ο κατ' εξοχήν ορεινός και απομονωμένος Νομός της Χώρας, αντιμετωπίζει δε και έντονα δημογραφικά στοιχεία γήρανσης του πληθυσμού και δυϊσμού της οικονομίας του.
Οι δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, σε συνάρτηση με τα κλιμακούμενα κύματα μετανάστευσης τόσο κατά παρελθόν όσο και σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική κατάσταση, ιδιαίτερα για τις μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες και τις ομάδες τρίτης ηλικίας, που χρήζουν την προστασία μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας.
Αυτή την αναγκαιότητα, αναγνώρισε η πολιτεία και με την αμέριστη συνδρομή των τοπικών αρχών, Νομαρχία Ευρυτανίας και Δήμο Καρπενησίου, της τοπικής κοινωνίας (Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Καρπενησίου) και των Ομογενών Ευρυτάνων Αμερικής (Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ), κατασκεύασε και λειτούργησε το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Καρπενησίου, το σημερινό Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας.
Το παραπάνω Ίδρυμα, λειτούργησε υποδειγματικά, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στην τοπική κοινωνία και όχι μόνον, κάνοντας περήφανους όλους τους Ευρυτάνες. (ΠΔ 252/ΦΕΚ Α103/31-7-1990).
Ταυτόχρονα, το 2010, κατασκευάσθηκε μια νέα πτέρυγα προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες, η οποία παραδόθηκε στην διοίκηση του ιδρύματος, αυξάνοντας σημαντικά την δυναμικότητά του.
Κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το θεραπευτήριο αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, τα οποία επιλύονταν μέχρι πρότινος με πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των Τοπικών Φορέων και Υπουργείου.
Το Θεραπευτήριο διοικείται από επταμελές ΔΣ στο οποίο μετέχουν με καταστατική πρόβλεψη, ένα μέλος από τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Καρπενησίου, ένα μέλος από την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής, ένα μέλος από τους εργαζόμενους και τέσσερα μέλη που διορίζει το Υπουργείο Εργασίας.
Σήμερα όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το Θεραπευτήριο υπολειτουργεί και σταδιακά καταρρέει με άμεσο κίνδυνο να κλείσει.
Από τους ενενήντα εργαζομένους που προβλέπει ο Οργανισμός, υπηρετούν σήμερα περίπου σαράντα έξι.
Τα τέσσερα τελευταία χρόνια λειτουργεί χωρίς Διευθυντή, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η Διοικητική και Οικονομική Υπηρεσία είναι τελείως διαλυμένη, πλαισιώνεται πλέον από μία απόφοιτη Λυκείου, μια υπάλληλο καθαριότητας και μία τραπεζοκόμο, οι οποίες μετατάχθηκαν στην διοίκηση, με αποτέλεσμα παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξημένα καθήκοντα, που απαιτούνται για αυτές τις συγκεκριμένες θέσεις.
Οι υπόλοιπες υπηρεσίες υπολειτουργούν με το μισό προσωπικό, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, ενώ τα κενά που έχουν δημιουργηθεί θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την ζωή των περιθαλπομένων.
Ενώ έχει εγκριθεί από το Υπουργείο σας, επικουρικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, η διοίκηση του θεραπευτηρίου, δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια, περιμένοντας "το μάνα εξ ουρανού".
Ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής  του θεραπευτηρίου, που έχουν και την κύρια ευθύνη της διοίκησης, παρακολουθούν να εξελίσσονται τα γεγονότα με μια εξοργιστική απάθεια.
Η συσσώρευση όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων για το Θεραπευτήριο, οι οποίες μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες, δίνουν το δικαίωμα σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, να τους χαρακτηρίσει με επιείκεια, ως ανεπαρκείς, άσχετους και απαράδεκτους, με μόνο τους προσόν την κομματική τους ταυτότητα (μέλη του Σύριζα), δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι διαθέτουν την παραμικρή γνώση και εμπειρία, ιδιαίτερα στη διοίκηση τέτοιων ευαίσθητων κοινωνικών δομών.
Είναι πρόσφατο το γεγονός, που οι περιθαλπόμενοι, αναγκάσθηκαν σε υποχρεωτική νηστεία ελαιόλαδου, γιατί οι κύριοι που ασκούν διοίκηση στο Θεραπευτήριο, δεν ήταν ικανοί να προβούν στις νόμιμες ενέργειες για τις αναγκαίες προμήθειες.
Οι πρόσφατες αυθαίρετες ενέργειές τους δεν έχουν προηγούμενο. Το τελευταίο τρίμηνο, προέβησαν στην πρόσληψη προσωπικού φύλαξης του Θεραπευτηρίου, χωρίς την έγκριση του ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πρόσληψη, οι εργαζόμενοι να μείνουν απλήρωτοι και οι περιθαλπόμενοι - λόγω έλλειψης φύλαξης - να περιφέρονται ανεξέλεγκτα, στους δρόμους της πόλης με συνέπεια να εκτίθενται σε κινδύνους που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ίδια τους την ζωή.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχή ένταση, από την απαράδεκτη συμπεριφορά των παραπάνω, ενώ έχουν να πληρωθούν τα εξαιρέσιμα (Κυριακές, αργίες, νυχτερινά) από τον Νοέμβριο του 2016.
Εντύπωση προκάλεσε η ενέργεια του Διοικητή του θεραπευτηρίου, ο οποίος σε στιγμές αξιοζήλευτου διοικητικού οίστρου, με την αρ.πρωτ.723/20-9-2017 ανακοίνωσή του, ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων ότι: «...απο σήμερα και στο εξής δεν θα δέχεται στο γραφείο του κατά μόνας κανένα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας..».
Επιδεικνύοντας με σαφήνεια την αποστροφή του προς τα θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά όργανα και τις όποιες διαμαρτυρίες των εργαζομένων - μέσω των εκπροσώπων τους - για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει περιέλθει εσχάτως το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Νομού Ευρυτανίας.
Δεν γίνεται πλέον ούτε λόγος, για την λειτουργία της νέας πτέρυγας και την τροποποίηση του Οργανισμού λειτουργίας του Θεραπευτηρίου.
Με λίγα λόγια, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, περνάει «Τα Πάθη Του Χριστού».
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πολιτεία με το άρθρο 34 του Ν.4368/2016, κατήργησε την παρακράτηση μέρους των συντάξεων των περιθαλπομένων, με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η δυνατότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, οι δε συντάξεις σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται μήλον της έριδος μεταξύ των συγγενών των.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα  ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ  η κυρία και ο κύριος Υπουργός:

1.Τι απαντάτε στους πολίτες της Ευρυτανίας, ιδιαίτερα στους περιθαλπόμενους αλλά και στους εργαζομένους του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων για το μέλλον του Ιδρύματος;
2.Προτίθεστε να ελέγξετε άμεσα τις αυθαίρετες πράξεις της διοίκησης και να επιβάλετε την νομιμότητα;
3.Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση και αναγκαία αντικατάσταση της ανίκανης και απαράδεκτης διοίκησης (Διοικητή, Υποδιοικητή) του θεραπευτηρίου, προκειμένου να προλάβουμε την πλήρη διάλυσή του;
4.Προτίθεστε να προσλάβετε το  απολύτως αναγκαίο προσωπικό, για την διασφάλιση της στοιχειώδους λειτουργίας του Ιδρύματος;
5.Προτίθεστε να τροποποιήσετε τον Οργανισμό λειτουργίας του Θεραπευτηρίου, εντάσσοντας και την νέα πτέρυγα στην λειτουργία του;
6.Ποιές ενέργειες σχεδιάζετε, προκειμένου να βελτιώσετε την εικόνα, της απαραίτητης για την τοπική κοινωνία δομής, αποδεικνύοντας το πραγματικό σας ενδιαφέρον και την ευαισθησία σας;

Ο Ερωτών

Κώστας Κοντογεώργος
Βουλευτής Ευρυτανίας

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

ΑGRAFA NEWS Το Πρώτο Βήμα Έγινε… ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ. ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΑΣΩΝ (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.)

Το Πρώτο Βήμα Έγινε…


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Σ. ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΑΣΩΝ (Τ.Δ.Δ.Π.Δ.)

Το Πρώτο Βήμα Έγινε…
Κλιμάκιο του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Σ συναντήθηκε με το νέο Δ.Σ. του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών στα γραφεία του ταμείου στην Θεσσαλονίκη.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια αγαστή συνεργασία του Ταμείου με την Ομοσπονδία σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένου και του Πανελλήνιου Ανταμώματος – την μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση στην Ελλάδα – που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων σε χώρο που ανήκει στο Ταμείο Διοικήσεως και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα δεδομένης της διαφορετικής φιλοσοφίας που διέπει το νέο Δ.Σ του Ταμείου.
Εκτός των άλλων ζητημάτων συζητήθηκε και το φλέγον θέμα της ελεύθερης κατασκήνωσης στον περιβάλλοντα χώρο του Ανταμώματος.
Το νέο Δ.Σ. δεσμεύτηκε να δει με θετικό μάτι (με τις ανάλογες ασφαλιστικές δικλίδες) την παρουσία κατασκηνωτών στο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων του 2018 που θα σημαίνει και την αναγέννηση του.

ΑGRAFA NEWS Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Κιλκίς

Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Κιλκίς


Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Κιλκίς
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Κιλκίς ''Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ'' την Κυριακή 15 Οκτωμβρίου 2017 πραγματοποίησε την Τακτική Γενική Συνέλευση με θέματα τον απολογισμό του απερχόμενου Δ. Σ. και την εκλογή των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και των αντιπροσώπων του Συλλόγου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) .
Τακτικά Μέλη:
Πρόεδρος : Δέδας Αριστείδης του Ιωάννη, 6942441314
Αντιπρόεδρος : Φλώρος Κωνσταντίνος του Δημητρίου, 6936434297
Γεν. Γραμματέας : Γεωργούση Δήμητρα του Ιωάννη, 6980657416
Ειδ. Γραμματέας : Τζαβέλας Κωνσταντίνος του Λεωνίδα, 6977720741
Ταμίας : Χατζής Ανδρέας του Γεωργίου, 6973214126
1ο Μέλος : Νταλαμπίρας Κωνσταντίνος του Γεωργίου, 6977830136
2ο Μέλος : Κωτσαρής Στέργιος του Γεωργίου,6973795680
Αναπληρωματικά Μέλη:
1.Κατσούλας Δημήτριος του Βασιλέιου, 6970122316
2.Γιαννιώτης Ιωάννης του Αποστόλου, 6986152034
Εξελεγκτική Επιτροπή:
1.Βορδογιάννης Ανδρέας του Βασιλείου
2.Δέδας Κωνσταντίνος του Ιωάννη
3.Κατσούλας Ανδρέας του Βασιλέιου\
Αντιπρόσωποι του Συλλόγου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.):
1.Λοκοβίτης Μιχαήλ του Βασιλείου 2.Ντέντας Χρήστος του Δημητρίου
Αναπληρωματικά μέλη: Μπαλάσκας Γεώργιος του Ευριπίδη
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το προηγούμενο Δ.Σ για την προσφορά του στο σύλλογο. Με απόφαση του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου ο καθιερωμένος ετήσιος χορός του Συλλόγου μας θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου 2018 ημέρα Σάββατο.
Με εκτίμηση,
ΤΟ Δ.Σ. Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν.Κιλκίς ‘’Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ

Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

AGRAFA NEWS Επίσκεψη Βαγγέλη Αποστόλου στην Κυνουρία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη Βαγγέλη Αποστόλου στην Κυνουρία
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης
Αποστόλου, θα επισκεφθεί, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, την Καστάνιτσα
Κυνουρίας στην Αρκαδία, όπου θα συμμετέχει σε εκδήλωση-συζήτηση
για τη στήριξη και προώθηση της καστανοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο της
έναρξης της 34
ης
Γιορτής του Κάστανου.
Επισημαίνεται ότι οι εργασίες της ημερίδας για την καστανοκαλλιέργεια
θα ξεκινήσουν, στις 12 το μεσημέρι, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής
Ενημέρωσης Καστάνιτσας.
Επισυνάπεται το Πρόγραμμα της Ημερίδας.

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

AGRAFA NEWS Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στο «Nostos Expo-Forum 2017» για τον Ελληνικό Εναλλακτικό Τουρισμό στη ΝαύπακτοΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε θετικό κλίμα η συνάντηση του Βαγγέλη Αποστόλου με αγρότες
στη Ναύπακτο
Κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Ναύπακτο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης
«Nostos Expo-Forum 2017», ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Βαγγέλης Αποστόλου συναντήθηκε με αγρότες καθώς και με δημάρχους της
ευρύτερης περιοχής της πεδιάδας του Μόρνου, στην οποία εκκρεμούν τα έργα
αναδασμού και η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου εγγειοβελτιωτικού έργου.
Στη συνάντηση που έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ο Υπουργός ενημέρωσε τους
αγρότες και όλους τους παρευρισκόμενους ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ
έχουν παραλάβει πρόσφατα τα επικαιροποιημένα πλέον τεύχη δημοπράτησης.
Βάσει των συγκεκριμένων προδιαγραφών θα αναζητηθεί η επιπρόσθετη
χρηματοδότηση που απαιτείται για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.
Δεδομένου ότι οι εθνικοί πόροι μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για
το τρέχον έτος (2017) έχουν εξαντληθεί, θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης πόρων μέσω
του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του νέου ημερολογιακού έτους.
Παράλληλα, σύντομα θα προγραμματιστεί συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων
θεσμικών παραγόντων μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων και Υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες προώθησης
υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Σημειώνεται ότι οι παρευρισκόμενοι
τοποθετήθηκαν άκρως θετικά προς τις δηλώσεις του Υπουργού και συμφώνησαν πως
όλες οι πλευρές θα συμβάλλουν προς κάθε κατεύθυνση για τη γρήγορη υλοποίηση
του έργου.
Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραβρέθηκε στις
συνεδριακές εκδηλώσεις της διοργάνωσης «Nostos Expo-Forum 2017» για τον
Ελληνικό Εναλλακτικό Τουρισμό, όπου απηύθυνε ομιλία με θέμα: «Ο πρωτογενής
τομέας μοχλός ανάπτυξης και συνοχής της υπαίθρου».Ομιλία
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου
στο «Nostos Expo-Forum 2017» για τον Ελληνικό Εναλλακτικό
Τουρισμό στη Ναύπακτο
«Οι πρωτοβουλίες που παίρνονται από θεσμούς και παραγωγικούς φορείς της τοπικής
αυτοδιοίκησης, παρουσιάζουν μια ξεχωριστή βαρύτητα, γιατί χαρακτηρίζονται από
την καλή γνώση των δυνατοτήτων και την βαθιά αίσθηση των προσδοκιών της
ελληνικής υπαίθρου.
Έτσι, η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης NOSTOS, για τις πολιτικές και
δράσεις ανάπτυξης της υπαίθρου στη Ναυπακτία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς
πραγματοποιείται στην εκκίνηση υλοποίησης μιας σημαντικής προγραμματικής
δράσης στον αγροτικό τομέα.
Θέλω λοιπόν να συγχαρώ τους οικοδεσπότες, τον δήμαρχο κ.λ.π. για την διοργάνωση
και φιλοξενία της σημερινής εκδήλωσης, και να καλωσορίσω κι εγώ από την πλευρά
μου επισκέπτες και συμμετέχοντες. Δεν θα περιδιαβώ από δω και από εκεί στην
ομιλία μου και θα μπω κατευθείαν στην ουσία.
Όλοι πλέον παραδέχονται ότι ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας μας στις
αγορές και το τέλος των μνημονίων. Ταυτόχρονα, βέβαια όλοι στη Κυβέρνηση
γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί, αν με όλες μας τις δυνάμεις υπηρετήσουμε την
ανάπτυξη. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταθεροποιήσει την πορεία της
χώρας ,προς μια περίοδο θετικών προοπτικών ,μετά την κρίση και τη βαθιά ύφεση
που κατέστρεψε-εξαφάνισε περίπου το 25% του ΑΕΠ. Σ΄ αυτή τη προσπάθεια, ο
αγροτικός χώρος, η ύπαιθρος οφείλει να πρωταγωνιστήσει.
Η ελληνική γη κρατάει σταθερές οικονομικές αξίες και η παραγωγική της
δραστηριότητα θα σηκώσει το μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας
μας. Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη συνειδητοποιούν
ολοένα και περισσότερο, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, ο επιχειρηματικός
κόσμος και κυρίως οι ίδιοι οι παραγωγοί .
Στα δυο και κάτι χρόνια που βρίσκομαι στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, επιχειρήσαμε να
ξαναβάλουμε την ελληνική ύπαιθρο, την αγροτική οικονομία, στο παιχνίδι. Θεωρώ -
και το επαναλαμβάνω όπου σταθώ και όπου βρεθώ - ότι δεν νοείται ανάκαμψη και
ανάπτυξη της χώρας, αν δεν εστιάσουμε, δεν βασιστούμε στην παραγωγική ύπαιθρο,
την αγροδιατροφική παραγωγή, τις προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού της ελληνικής
υπαίθρου, με συστηματική και επίμονη δουλειά συνέργεια παραγωγών,
επιχειρηματιών, θεσμών και φορέων να κάνουμε σημαντικά πράγματα.
Για τον λόγο αυτό η ανασυγκρότηση του Αγροτικού Χώρου της Ελλάδας με βάση
ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, ο προσανατολισμός του με
βάση τις ανάγκες και απαιτήσεις των αγορών και η δημιουργία εργαλείων στήριξης
του, αποτέλεσαν κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ.
Το πρώτο λοιπόν που καταφέραμε ήταν ο αγροτικός τομέας να μπει ψηλά στην
οικονομική και πολιτική ατζέντα και να γίνει συνείδηση ότι χωρίς αυτόν στην Ελλάδα
δεν πάμε πουθενά Το δεύτερο που κάναμε, αφού επουλώσαμε - όσες τουλάχιστον
μπορούσαμε - από τις πληγές που ταλάνιζαν επί δεκαετίες τον αγροτικό χώρο, ήταν
να βάλουμε μπροστά μέτρα και δράσεις, για να ενθαρρύνουμε, να διευκολύνουμε και
να ενισχύσουμε τους παραγωγούς της ελληνικής υπαίθρου.
Ποιο εργαλείο έχουμε εμείς ως Υπουργείο για να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια;
Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα ύψους 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που θα
κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ και μαζί με το ΕΠΑΛΘ
ξεπερνάμε τα 6,5 δις. Αν δε προσθέσουμε και τις ενισχύσεις φτάνουμε στα 19 δις
δηλαδή την εξαετία 2015 -2020 θα εισρεύσουν στον αγροτικό χώρο κοινοτικοί πόροι
κοντά στα 20 δις και μάλιστα χωρίς αντίδωρο. Απλά οφείλουμε να ξέρουμε ότι οι
πόροι αυτοί κατανέμονται με βάση συγκεκριμένους κανονισμούς, που αποτελούν το
50% της Ε.Ε.
Η πρώτη κίνηση που κάναμε με την έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης του ΠΑΑ ,
ήταν η διεύρυνση της συνεργασίας μας με τη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση , με την
εκχώρηση του 37,4 % των πόρων, δηλαδή 1,7 δις , κάνοντας πράξη τη προεκλογική
μας δέσμευση για Αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία -
τομή στην εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας, μια πρωτοβουλία που
εδράζεται σε δύο βασικές επιλογές:
Πρώτον στην εμπιστοσύνη μας προς τις Περιφέρειες να υλοποιούν πολιτικές που
τις αφορούν άμεσα και συμβάλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδό τους και
δεύτερον στη πεποίθησή μας ότι το Υπουργείο πρέπει να έχει ένα πιο επιτελικό και
εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή των Προγραμμάτων.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι εν μέσω της οικονομικής και δημοσιονομικής
κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο, η
αναζήτηση της ποιότητας θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Όμως εκείνο που
διαπιστώνουμε είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, οι καταναλωτές αναζητούν τα ποιοτικά
προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία όπως και εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας και
ξεκούρασης. Ολοένα και περισσότερο γίνεται πεποίθηση τόσο των πολιτών όσο και
των κυβερνήσεων, ότι υγεία και διατροφή είναι μια βασική συνάρτηση που πρέπει να
προσεχθεί στον σύγχρονο κόσμο. Η ποιότητα έχει ενταχθεί με αποφασιστικό τρόπο
στην λειτουργία της οικονομίας, έχει γίνει αξία και αξίωση για το καταναλωτικό
κοινό.
Η Ναυπακτία με το μνημειακό της απόθεμα, τα αρχαία κατάλοιπα, την φυσική της
ομορφιά και την παράδοση σε όλους τους τομείς, προσφέρεται όσο λίγες από τις
περιοχές της χώρας για εναλλακτικό τουρισμό, για συνδυαστικές φυσιολατρικές
διαδρομές, θρησκευτικό τουρισμό και γαστρονομία.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι σε όλες τις προσπάθειες αυτές θα πρέπει να
εισάγουμε την καινοτομία σε όλα τα επίπεδα για να επιτευχθούν υψηλά επίπεδα
ανάπτυξης. Πρέπει η καινοτομία να ενσωματωθεί παντί τρόπω στα παραγωγικό
μοντέλο, να μπει στα πολιτικά και οικονομικά αντανακλαστικά όλων μας.
Τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα αποτελούν μέρος του εναλλακτικού τουρισμού. Η
λογική τους είναι απλή αλλά οι στόχοι σύνθετοι. Πρόκειται για αγροτικές
εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και
χώρο εστίασης, δυνατότητα εκπαίδευσης ή επίδειξης και παρακολούθησης της
παραγωγικής διαδικασίας και της οικοτεχνικής μεταποίησης, με έμφαση στις τοπικές
παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής. Που αποβλέπουν και ποιο είναι οι στόχοι
των εκμεταλλεύσεων αυτών; Θα συνόψιζα την απάντηση στο ερώτημα σε μια
πρόταση: πρόκειται για μια αναπτυξιακή δραστηριότητα μέσα από την βιωματική
γνωριμία με τον οικονομικό πολιτισμό της ελληνικής υπαίθρου. Αναγνωρίζοντας αυτή
την δυναμική προχωρήσαμε στην υπογραφή σχετικής Κ.Υ.Α. η οποία κατοχυρώνει
και ρυθμίζει τις λεπτομέρειες του θεσμικού πλαισίου των πολυλειτουργικών
αγροκτημάτων και της χρηματοδότησής τους.
Φίλες και φίλοι
Με την παρουσία μας εδώ θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε κοντά σας,
θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, ώστε αυτά που έχετε στα χέρια σας ή
προσπαθείτε να κάνετε, να γίνουν εφαλτήριο και μοντέλο για την ανάπτυξη. Στο
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστεύουμε ακράδαντα, και θέλουμε
να το κάνουμε κοινή συνείδηση, ότι η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει
μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης και προσπαθούμε για το σκοπό αυτό να
παράξουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης σας.
Εύχομαι ο NOSTOS να γίνει θεσμός στο χώρο εναλλακτικού τουρισμού και να
συμβάλει με τον τρόπο του στο κοπιώδες εγχείρημα οικονομικής και κοινωνικής
ανασύνταξης της περιοχής σας και της χώρας».