Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

AGRAFA NEWS Δασικοί χάρτες: Ασυνεπείς 51 δήμοι στην κατάθεση υποβολής των σχεδίων οικισμών

Δασικοί χάρτες: Ασυνεπείς 51 δήμοι στην κατάθεση υποβολής των σχεδίων οικισμών

13/6/2017
Στη δημοσιότητα έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μέσω επιστολής του στην ΚΕΔΕ, τους 51 δήμους που δεν ήταν συνεπείς στην κατάθεση υποβολής των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων.

Όπως σημειώνει το υπουργείο μόλις 4 στους 10 ΟΤΑ μερίμνησαν να καταθέσουν εντός χρονικών πλαισίων τα όρια και αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέχρι πρότινος οι πολίτες να αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με έρευνα του Ελεύθερου Τύπου, διαπιστώθηκε πως οι δήμοι αποδίδουν τις καθυστερήσεις τους τόσο στην υποστελέχωση προσωπικού όσο και στην κακή συνεννόηση με το υπουργείο.

Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Φάμελλος επισημαίνει ότι παρότι έληξε χθες η χρονική παράταση που είχε δοθεί με τον νόμο 4467/17 (σ.σ.: δόθηκε καινούργια έως τις 27 Ιουλίου), διαπιστώνεται ότι το 42,5% των δήμων που τους αφορά το θέμα δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες νομοθετημένες, εδώ και έναν χρόνο, υποχρεώσεις τους για το έργο των δασικών χαρτών. Με βάση λοιπόν την ανάλυση που έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαπίστωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 το 57,5% των δήμων με ανάρτηση δασικού χάρτη (69 δήμοι) είχε ολοκληρώσει την ανάρτηση των σχεδίων οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, όπως προβλέπεται από τον Μάιο του 2016, μετά την ψήφιση του νόμου 4389/2016. Οι υπόλοιποι 51 δήμοι δεν είχαν προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται και οι οποίες διασφαλίζουν την κατοικία των δημοτών τους σε περιοχές εντός σχεδίου και σε περιοχές οικιστικών πυκνώσεων.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης απαντά στον «Ε.Τ.» πως η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και στην άρνηση της κυβέρνησης να ανοίξει θέσεις εργασίας σε ένα έργο τόσο σημαντικό για τη χώρα. Ωστόσο, επεσήμανε πως μέχρι τις 27 Ιουλίου θα έχουν καταθέσει και οι υπόλοιποι δήμοι τις οικιστικές πυκνώσεις.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί οι δήμοι Αλεξανδρουπόλεως, Ανατ. Μάνης, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, Βοΐου, Βόρειας Κυνουρίας, Βόρειων Τζουμέρκων, Γορτυνίας, Δέλτα, Δοξάτου, Δυτ. Μάνης, Δωδώνης, Εδέσσης, Ελαφονήσου, Εορδαίας, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζαγορίου, Ζαχάρως, Ιλίου, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καβάλας, Καλαμάτας, Κασσάνδρας, Κέρκυρας, Κιμώλου, Κομοτηνής, Κόνιτσας, Μεσσήνης, Μετσόβου, Μήλου, Μυκόνου, Ναυπλιέων, Νέας Προποντίδας, Νότιας Κυνουρίας, Νότιου Πηλίου, Οιχαλίας, Περιστερίου, Πρεβέζης, Πύλου-Νέστορος, Πύργου, Σιθωνίας, Σίφνου, Σκοπέλου, Σπάρτης, Σπετσών, Σύρου-Ερμούπολης, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Χίου και Ωραιοκάστρου. http://airetos.gr

AGRAFA NEWS Ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγράφων για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ ( www . agrafa . gr )


Ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Αγράφων για την ορθή κατανάλωση
αλκοόλ
Ο Δήμος Αγράφων ως μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων,
συμμετέχει στην 5
η
Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την ορθή
κατανάλωση αλκοόλ, υπό την αιγίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
Αθηνών.
Στην ιστοσελίδα μας ( www . agrafa . gr ), μπορείτε:
να κατεβάσετε το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο
να μεταφερθείτε στον διαδραστικό ιστότοπο DRINK IQ και με πολύ απλές
κινήσεις να μάθετε τι επίδραση έχει το ποτό που καταναλώνετε στον
οργανισμό σας, με απαραίτητη προϋπόθεση ότι είστε άνω των 18 ετών
να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Κ.Π.Π.Υ. ΑΛΚΟΟΛ & ΑΝΗΛΙΚΟΙ , και
ειδικά όσοι είστε γονείς, να λάβετε πληροφορίες και συμβουλές για τα
συνήθη παιδιατρικά ζητήματα και κυρίως να ενημερωθείτε από την θεματική
ενότητα «Αλκοόλ 18+. Εξηγώ στο παιδί μου γιατί», όπου θα δείτε τις
συνέπειες που έχει η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από εφήβους, τους
τρόπους ανίχνευσης του προβλήματος, τα μέσα αναζήτησης λύσεων και
διεξόδων
Στόχος της εκστρατείας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των
πολιτών σε θέματα που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ. Η καλύτερη κατανόηση
των συνεπειών της αλόγιστης κατανάλωσης αλκοόλ και η αλλαγή νοοτροπίας
σχετικά με το αλκοόλ και την οδήγηση, συμβάλλει και στη μείωση των ατυχημάτων.

AGRAFA NEWS Σημαντική εξέλιξη με τα ανταποδοτικά των υδροηλεκτρικών έργων, στις τοπικές κοινωνίες όπως της λίμνης των Κρεμαστών


Σημαντική εξέλιξη με τα ανταποδοτικά των υδροηλεκτρικών έργων, στις τοπικές κοινωνίες όπως της λίμνης των Κρεμαστών
Αιχμές κατά της ΔΕΗ από την Επίτροπο Ανταγωνισμού σε ερώτηση Γραμματικάκη: «Το ανταποδοτικό τέλος ΑΠΕ αποδίδεται ανεξάρτητα από το μέγεθος των υδροηλεκτρικών έργων».
Σε πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτησή του προς την Κομισιόν ο κ. Γραμματικάκης έθεσε το ζήτημα της εξαίρεσης των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων (όπως της λίμνης Κρεμαστών, Αχελώος) από την απόδοση ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ. Ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι η εξαίρεση αυτή είναι άδικη για τις τοπικές κοινωνίες καθώς δεν στηρίζεται σε περιβαλλοντικά ή κοινωνικά κριτήρια και ρώτησε την Κομισιόν αν θεωρεί την εφαρμογή του μέτρου ως έμμεση επιδότηση προς την ΔΕΗ.
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Vestager στην απάντησή της τόνισε ότι «η επίμαχη επιβάρυνση αποτελεί ειδική εισφορά που αποδίδεται από παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανεξάρτητα από το μέγεθός τους». Σύμφωνα με την Επίτροπο, διαφοροποίηση των τελών αποτελεί αθέμιτη διάκριση εκτός εάν συντρέχει αντικειμενικός λόγος.
«Το μέγεθος ή η ιδιοκτησία δεν μπορεί να αποτελούν αντικειμενικούς λόγους που να δικαιολογούν την εξαίρεση ορισμένων υδροηλεκτρικών σταθμών από το τέλος ΑΠΕ και να στερούν ορισμένες τοπικές κοινωνίες από τα οφέλη του» δήλωσε ο κ. Γραμματικάκης με αφορμή την απάντηση της Επιτροπής και κατέληξε: «Ένα μέτρο με στόχο την στήριξη ενός αποκεντρωμένου μοντέλου παραγωγής ενέργειας δεν μπορεί να αποκλείει καμία τοπική κοινωνία. Ιδιαίτερα μάλιστα τις τοπικές κοινωνίες των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που έχουν διαχρονικά υποστεί και τις σοβαρότερες συνέπειες».
Παρακολουθείστε το βίντεο