Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

AGRAFA NEWS ΠΟΕ- ΟΤΑ: Αποχή από την αξιολόγηση





31/5/2017
«Συνεχίζουμε μαζικά την απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. από τις αρχές Μαρτίου 2017» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αφορμή την εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που θέτει νέες ημερομηνίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο θέτει όριο διανομής των φύλλων αξιολόγησης μέχρι την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 και για την ολοκλήρωσή της το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017.

Η ΠΟΕ –ΟΤΑ στην ανακοίνωσή της προσθέτει:

Προφανώς, η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την νέα εγκύκλιο φαίνεται να επείγεται για την υλοποίηση και εφαρμογή της αξιολόγησης του N.4369/2016, προκειμένου να τηρήσει η κυβέρνηση τις υποσχέσεις που έχει δώσει στους δανειστές στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας-«διαπραγμάτευσης» και του 4ου μνημονίου που ψήφισε σε βάρος των εργαζομένων, της κοινωνίας και της χώρας.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Kαι σε αυτή την περίπτωση ο ξενοδόχος είναι οι εργαζόμενοι, που μαζικά και δυναμικά έχουν αποφασίσει να καταργήσουν στην πράξη τη νέα αξιολόγηση όπως με επιτυχία κατήργησαν στην πράξη και την αξιολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (Ν.4250/2014).

Η αξιολόγηση του N.4369/2016 σε συνδυασμό, με τους μνημονιακούς Ο.Ε.Υ., την κινητικότητα και την απαγόρευση προσλήψεων για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια αποτελούν τα εργαλεία της κυβέρνησης για την συρρίκνωση και διάλυση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τελικά την ανάθεσή τους σε ιδιώτες.

Στις νέες προκλητικές πιέσεις της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συντονισμό με όλους τους κλάδους εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα, απαντούν πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά.

Συνεχίζουμε μαζικά την Απεργία-Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, που έχουν προκηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. από τις αρχές Μαρτίου 2017.

Καλούμε τους Συλλόγους-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να παρέμβουν άμεσα ενημερώνοντας το σύνολο των εργαζομένων, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες για την μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων.

Με ευθύνη των Διοικητικών Συμβουλίων συγκεντρώνονται τα έντυπα αξιολόγησης που θα μοιραστούν στους εργαζόμενους.

Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για ένα σύστημα αντικειμενικό που θα δεν θα επιτρέπει την κομματική προώθηση των «αρεστών», που θα αποκομματικοποιεί την Δημόσια Διοίκηση, που στόχο θα έχει την αναβάθμισή της και όχι τον έλεγχό της.

Για την επιτυχία της Απεργίας-Αποχής πραγματοποιούμε Συγκεντρώσεις, Γενικές Συνελεύσεις και κάθε μορφής αγώνα για την ενημέρωση όλων των συναδέλφων.

Στο δικό μας χέρι είναι και αυτή την φορά να μην επιτρέψουμε να προχωρήσει η διαδικασία της προσχηματικής «αξιολόγησης» που μόνο στόχο έχει την καθυπόταξη της διοικητικής ιεραρχίας στις εκάστοτε πολιτικές επιλογές.

Μπορούμε να νικήσουμε πάλι, αρκεί να το πιστέψουμε και κυρίως να δώσουμε με μαζικό, δυναμικό και συλλογικό τρόπο τη μάχη για να μην περάσουν τα μέτρα διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιχειρείται μ’ αυτό το Νόμο.http://airetos.gr

AGRAFA NEWS ΑΓΡΑΦΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2017! Την Κυριακή της Πεντηκοστής4 Ιουνίου 2017, όλοι οι Αγραφιώτες κα οι φίλοι τους ανηφορίζουν για τα ψηλά Αγραφοβούνια.

Φωτογραφία του Dimitris Pegas.
AGRAFA NEWS ΑΓΡΑΦΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2017!
Την Κυριακή της Πεντηκοστής4 Ιουνίου 2017, όλοι οι Αγραφιώτες κα οι φίλοι τους ανηφορίζουν για τα ψηλά Αγραφοβούνια.
Ανεβαίνουν στο Μάραθο (Μύρεση) για να τιμήσουν στη γενέτειρά του τον εθνομάρτυρα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ !!!!!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας
Δήμος Αγράφων Κερασοχώρι,29 Μαΐου 2017
Γραφείο Δημάρχου
Τηλ: 2237351318-320
Email: info@agrafa.gr

Φωτογραφία του Dimitris Pegas.Φωτογραφία του Dimitris Pegas.
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Ο Δήμος Αγράφων, σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις«ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2017» στη γενέτειρα του Προεπαναστατικού Ήρωα των Ελλήνων, Αντώνη ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ - ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, στο Μάραθο, Αγράφων - Ευρυτανίας, την Κυριακή της Πεντηκοστής, 4 Ιουνίου 2017.
Τα «ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ» διοργανώνονταιστον ιστορικό Μάραθοαπό το 1993, με τη συνεργασία του Δήμου Αγράφων, του Συλλόγου Απανταχού Μαραθιωτών και της Τοπικής Κοινότητας Μαράθου, με σκοπό να αναδείξουν την ιστορική φυσιογνωμία του Ήρωα και πρόδρομου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, να τιμούν τη μνήμη του καθώς και τη μνήμη των γνωστών και αγνώστων συναγωνιστών του και να προβάλλεται ο τόπος μας και η ιστορία του.Ακόμα, η ημέρα έχει καθιερωθείσαν ημέρα ετήσιας συνάντησης στα χώματα του τόπου γέννησης των όπου γης Μαραθιωτών και όλων όσων κατάγονται από το Μάραθο.
Κερασοχώρι, 29 Μαΐου 2017
Ο Δήμαρχος Αγράφων
Θεόδωρος Μπαμπαλής
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ 2017 – ΜΑΡΑΘΟΣ ΑΓΡΑΦΩΝ
Μάραθος Αγράφων Ευρυτανίας - 4 Ιουνίου 2017
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
- 7.00 Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών
- 10.30 Επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Κατσαντώνη
- 10.40 Κατάθεση στεφάνων
- 10.45 Προσκλητήριο Κατσαντωναίων
- 10.50 Καλωσόρισμα Δημάρχου Αγράφων
- 10.55 Πανηγυρικός της ημέρας
- 11.10 Ολιγόλεπτοι Χαιρετισμοί
- 11.20 Ενός λεπτού σιγή
- 11.21 Εθνικός Ύμνος
- Τέλος Εκδήλωσης
Σχολιάστε

AGRAFA NEWS Αλλαγή δρομολογίου ΚΤΕΛ Ο Δήμος Αγράφων αποφάσισε σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Ν. Ευρυτανίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αλλαγή δρομολογίου ΚΤΕΛ
Ο Δήμος Αγράφων αποφάσισε σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Ν. Ευρυτανίας, την αλλαγή
δρομολογίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν με το καλύτερο τρόπο οι δημότες.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αλλαγή του δρομολογίου που γίνεται κάθε Τρίτη από
Ραπτόπουλο προς Καρπενήσι, να διέρχεται πλέον από τα χωριά Νέο Αργύρι, Τοπόλιανα,
Βαλαώρα, Χρύσοβα και Λογγίτσι και όχι Βούλπη, Παλαιοκατούνα που ήταν μέχρι τώρα.
Το ΚΤΕΛ Ν. Ευρυτανίας ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι από την ερχόμενη Τρίτη
06/06/2017 το δρομολόγιο από Ραπτόπουλο προς Καρπενήσι αλλάζει και θα διέρχεται από
τα χωριά (Νέο Αργύρι, Τοπόλιανα, Βαλαώρα, Χρύσοβα και Λογγίτσι) και όχι Βούλπη,
Παλαιοκατούνα που ήταν μέχρι τώρα. Με ώρα αναχώρησης από το Ραπτόπουλο στις 05:00.
Το ίδιο δρομολόγιο θα πραγματοποιείται και αντίστροφα το μεσημέρι με αναχώρηση από
το Καρπενήσι στις 13:15.
Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με το τηλ. 2237080013

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

AGRAFA NEWS ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΣΑΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΑΣ.. Για τους Σαρακατσάνους η Κωνσταντινούπολη είχε ιδιαίτερη σημασία, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από την ιδιαίτερη παράδοση τους. Άλλωστε, δύο ήταν οι περιοχές με ιδιαίτερη σημασία γι' αυτούς, η Κωνσταντινούπολη και τα Άγραφα. Την Κωνσταντινούπολη οι Σαρακατσαναίοι τη θεωρούσαν ως πρωτεύουσα του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης πίστης.

Oι Σαρακατσαναίοι και η Άλωση της Πόλης


Oι Σαρακατσαναίοι και η Άλωση της Πόλης
Ως αποτέλεσμα της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης από τον οθωμανικό στρατό με επικεφαλή τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄, υπήρξε η Άλωση της, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης επετεύχθη την Τρίτη 29 Μαΐου 1453, έπειτα από εξάμηνη πολιορκία.
Τους τελευταίους δύο αιώνες, το Βυζάντιο ήταν αποδυναμωμένο. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και έπειτα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση. Σταδιακά το Βυζάντιο κυκλώθηκε εδαφικά από τους Οθωμανούς, ειδικά μετά την κατάληψη της Καλλίπολης το 1354, ενώ το 1373 έγινε φόρου υποτελής στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση της Πόλης ήταν το φυσικό αποτέλεσμα της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αν και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα.
Για τους Σαρακατσάνους η Κωνσταντινούπολη είχε ιδιαίτερη σημασία, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από την ιδιαίτερη παράδοση τους. Άλλωστε, δύο ήταν οι περιοχές με ιδιαίτερη σημασία γι' αυτούς, η Κωνσταντινούπολη και τα Άγραφα. Την Κωνσταντινούπολη οι Σαρακατσαναίοι τη θεωρούσαν ως πρωτεύουσα του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης πίστης. Γι' αυτό, μέσα από την παράδοση τους καθρεφτίζεται το πένθος για την Άλωση της και ο διακαής πόθος τους για την απελευθέρωσή της. Ο πόθος αυτός με το πέρασμα των χρόνων και των γενεών πήρε τη μορφή μύθων που αναφέρονταν στην Άλωση και έτσι διασώθηκε. Αυτή ήταν και η βάση για την αντίδραση των Σαρακατσαναίων έναντι του Τουρκικού ζυγού.
Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά στη σαρακατσάνικη παράδοση που υποδεικνύουν την ιδιαίτερη σχέση των Σαρακατσαναίων με την Κωνσταντινούπολη. Αρχικά, ένα από τα κυρίαρχα σύμβολα της λαϊκής τους τέχνης ήταν ο δικέφαλος αετός σε κάποια υφαντά. Επίσης, την Τρίτη την θεωρούσαν ως καταραμένη μέρα και γι' αυτό απέφευγαν να κάνουν το οτιδήποτε. Στα κοπάδια τους υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός μαύρων (λάϊων) προβάτων, ως ένδειξη πένθους. Ενώ, πολλά είναι και τα σαρακατσάνικα τραγούδια που αναφέρονται στην Άλωση της «θεοφύλακτου Πόλεως», με αντιπροσωπευτικότερο όλων το «Φόντα εθεμελίωναν οι Αρχάγγελοι την Πόλη».http://www.e-sarakatsanos.gr

AGRAFA NEWS Λες και γράφτηκε για σένα παππού... ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ...Kostas Bakoyannis

Λες και γράφτηκε για σένα παππού...
ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ...
Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι ψηλά όταν γύρω σου όλοι
τον εαυτό τους εχάσαν δειλά, και για τούτο μαζί σου τα βάζουν,
στον εαυτό σου αν μπορείς να 'χεις πίστη όταν όλοι για σένα αμφιβάλλουν
μα κι αδιάφορος να 'σαι κι ορθός στις δικές τους μπροστά αμφιβολίες,
αν μπορείς να υπομένεις χωρίς ν' αποστάσεις ποτέ καρτερώντας,
ή μπλεγμένος με ψεύτες, μακριά να σταθείς, αν μπορείς απ' το ψέμα
κι αν γενείς μισητός, να μη δείξεις στρατί στο δικό σου το μίσος,
κι ούτε τόσο καλός να φανείς κι ούτε τόσο σοφά να μιλήσεις,

αν μπορείς να ονειρεύεσαι δίχως να γίνεις του ονείρου σου σκλάβος,
αν μπορείς να στοχάζεσαι δίχως τη σκέψη να κάνεις σκοπό σου,
αν μπορείς την λαμπρήν ανταμώνοντας Νίκη ή τη μαύρη φουρτούνα,
να φερθείς με τον ίδιο τον τρόπο στους δυο κατεργάρηδες τούτους,
αν μπορείς να υποφέρεις ν' ακούς την αλήθεια που ο ίδιος σου είπες,
στρεβλωμένη από αχρείους, να γενεί μια παγίδα για ηλίθιους ανθρώπους,
ή αν τα όσα η ζωή σού έχει δώσει αντικρίσεις συντρίμμια μπροστά σου,
κι αφού σκύψεις, ν' αρχίσεις ξανά να τα χτίζεις με σκάρτα εργαλεία,
αν μπορείς να σωριάσεις μαζί τ' αγαθά και τα κέρδη σου όλα,
κι αν τολμήσεις με μια σου ζαριά όλα για όλα να παίξεις
και να χάσεις τα πάντα και πάλι απ' την πρώτη σου αρχή να κινήσεις,
και να μην ψιθυρίσεις ποτές ούτε λέξη για τα όσα έχεις χάσει,
κι αν μπορείς ν' αναγκάσεις με βία, την καρδιά σου, τα νεύρα, το νου σου,
να δουλέψουν για σέναν ακόμα κι αφού τσακιστούνε στο μόχθο,
και ν' αντέξεις σ' αυτό σταθερά όταν τίποτε εντός σου δεν θα 'χεις
άλλο εξόν απ' τη θέληση που όρθια θα κράζει σε τούτα «Κρατάτε»,
αν μπορείς να μιλάς με τα πλήθη κι ακέριος στο ήθος να μένεις,
ή αν βρεθείς με ρηγάδες χωρίς τα μυαλά σου να πάρουν αέρα,
κι αν ποτέ, ούτε οι φίλοι ούτε οι εχθροί να σε κάνουν μπορούν να πονέσεις,
τον καθένα αν ζυγιάζεις σωστά και κανέναν πιο πρόσβαρα απ' άλλον,
αν μπορείς να γεμίζεις το αμείλιχτο ένα λεφτό της κάθε ώρας
στην αξία των εξήντα μοιραίων δευτερόλεφτων της διαδρομής του,
τότε θα 'ναι όλη η Γη σα δικιά σου, ως και κάθε που υπάρχει σε τούτη,
και —περισσότερο ακόμα— θε να 'σαι ένας άνθρωπος πλέριος, παιδί μου.
Ράντυαρντ Κίπλινγκ
μτφρ. Άγγελος Δόξας

AGRAFA NEWS Από το γραφείο του Βουλευτή Ευρυτανίας εξεδόθη το ακόλουθο δελτίο τύπου για την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας :

 
Από το γραφείο του Βουλευτή Ευρυτανίας εξεδόθη το ακόλουθο δελτίο τύπου για
την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού και Επίτιμου Προέδρου της Νέας
Δημοκρατίας :
"Αποχαιρετούμε τον τελευταίο μεγάλο πολιτικό άνδρα Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο
οποίος σφράγισε με την πολυκύμαντη παρουσία του, επί εξήντα και πλέον χρόνια,
την πολιτική ζωή της πατρίδας μας.
Τιμούμε την προσήλωση του στον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, αλλά και
την προσφορά του στον τόπο μας.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του"
Καρπενήσι 29 Μαΐου 2017
Βουλευτής Ευρυτανίας
Κώστας Κοντογεώργος

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

AGRAFA NEWS Επίσκεψη Σκουρλέτη στο Δημαρχείο του Δήμου Αγράφων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νομός Ευρυτανίας
Δήμος Αγράφων
Γραφείο Δημάρχου
τηλ: 2237351318
email: info@agrafa.gr
Κερασοχώρι, 23 Μαΐου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίσκεψη Σκουρλέτη στο Δημαρχείο
Με αφορμή την παρουσία του στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την
συμπλήρωση 73 χρόνων από την ίδρυση της ΠΕΕΑ στην παλαιά Βίνιανη, ο
Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης επισκέφθηκε το κεντρικό Δημαρχείο
στην έδρα του Δήμου Αγράφων, όπου είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον
Δήμαρχο κ. Μπαμπαλή.
Ο κ. Μπαμπαλής, αφού υποδέχτηκε τον Υπουργό και τη συνοδεία του,
παρουσία των Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, συζήτησαν για τα
θέματα που αφορούν στο Δήμο Αγράφων.
Ο Δήμαρχος Αγράφων κατέθεσε εκ νέου υπόμνημα στον κ. Σκουρλέτη με τα
θέματα του Δήμου, εκτός αυτών που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

AGRAFA NEWS Παρουσία του Προέδρου της Βουλής οι εκδηλώσεις Μνήμης στους Κορυσχάδες.


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 21 Μαΐου 2017, οι εκδηλώσεις εορτασμού για τη συμπλήρωση 73 χρόνων από τη Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας.Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε στις 11:00 με την επιμνημόσυνη δέηση και συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη, του Προέδρου της Βουλής, Νικολάου Βούτση, του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και του Δημάρχου Αγράφων Θοδωρή Μπαμπαλή. Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κινήματος « Το Ποτάμι».

Να τονίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτσης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συνεργασία της Βουλής και του Δήμου Αγράφων για τη συντήρηση και ανάδειξη του Ιστορικού Σχολείου - Μουσείου της Βίνιανης.

Παρουσία του Προέδρου της Βουλής οι εκδηλώσεις Μνήμης στους Κορυσχάδες. http://evrytanikovima.blogspot.gr

AGRAFA NEWS Ε΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2014-2020) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΥΠΟΜΕΤΡΟ 6.1 «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΤΟΥΣ 2016


Ε΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2014-2020)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ) 2014-2020
ΥΠΟΜΕΤΡΟ 6.1 «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ»
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΤΟΥΣ 2016
ΑΠΟΦΑΣΗ
Θέμα:«4
η
Τροποποίηση της αρ. 8837/14-10-2016 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής
και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων (ΦΕΚ 3442/Β’/25-10-2016) ‘’Πρόσκληση για την υποβολή
αιτήσεων στήριξης – φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων
Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 2020 για το έτος
2016’’»
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ &
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τους Κανονισμούς και Αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
1.1. Τον Κανονισμό (ΕΕ) 1306/2013 σχετικά με τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση
της κοινής γεωργικής πολιτικής και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 352/78, (ΕΚ) αριθ165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του
Συμβουλίου.
1.2. Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης
Δεκεμβρίου 2013 για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο
Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του
Συμβουλίου όπως κάθε φορά ισχύει και ιδιαίτερα το άρθρο 19.
1.3. Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 702/2014 της Επιτροπής της 25ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων
κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές
συμβιβασίμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη
λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως κάθε φορά ισχύει και ιδιαίτερα το άρθρο 18.
1.4. Τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) αριθ. 807/2014 της Επιτροπής της 11ης Μαρτίου 2014 για τη
συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης
(ΕΓΤΑΑ) και για τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων όπως κάθε φορά ισχύει και ιδίως το άρθρο 2.
1.5. Τον Εκτελεστικό Καν. (ΕΕ) αριθ. 808/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουλίου 2014 σχετικά με τη θέσπιση
κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής
Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και ιδιαίτερα το άρθρο 8.
1.6. Τον Καν. (ΕΕ) 809/2014 της Επιτροπής της 17
ης
Ιουλίου 2014 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του
κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το
ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή
συμμόρφωση όπως κάθε φορά ισχύει.
1.7. Τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) αριθ. 640/2014 της Επιτροπής της 11ης Μαρτίου 2014 για τη
συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και τους όρους απόρριψης ή ανάκτησης
πληρωμών καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις που εφαρμόζονται στις άμεσες ενισχύσεις, τη στήριξη της
αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή συμμόρφωση.
1.8. Την αριθ. C (2015) 9170/11.12.2015 Απόφαση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για την
έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014−2020 όπως κάθε φορά ισχύει.
2. Τις διατάξεις:
2.1. Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε
με το πρώτο άρθρο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α/2005).
2.2. Του Π.Δ. 107/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (ΦΕΚ 174/Α΄/2014),
όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 45 του Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237/Α΄/2014).
2.3. Του Π.Δ. 24/2015 «Σύσταση και Μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά της Γενικής Γραμματείας
Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (ΦΕΚ Α΄ 20)
2.4. Του Π.Δ. 70/22092015 (ΦΕΚ Α΄ 114/2015) «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και
Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση
του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής
Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο
Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και
Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής
Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά
Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού».
2.5. Του Π.Δ. 73/23092015 (ΦΕΚ Α΄ 116/2015) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών,
Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
165/94, (ΕΚ) αριθ. 2799/98, (ΕΚ) αριθ. 814/2000, (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 και (ΕΚ) αριθ. 485/2008 του
Συμβουλίου.
1.2. Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης
Δεκεμβρίου 2013 για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο
Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1698/2005 του
Συμβουλίου όπως κάθε φορά ισχύει και ιδιαίτερα το άρθρο 19.
1.3. Τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 702/2014 της Επιτροπής της 25ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων
κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές
συμβιβασίμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη
λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως κάθε φορά ισχύει και ιδιαίτερα το άρθρο 18.
1.4. Τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) αριθ. 807/2014 της Επιτροπής της 11ης Μαρτίου 2014 για τη
συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης
(ΕΓΤΑΑ) και για τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων όπως κάθε φορά ισχύει και ιδίως το άρθρο 2.
1.5. Τον Εκτελεστικό Καν. (ΕΕ) αριθ. 808/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουλίου 2014 σχετικά με τη θέσπιση
κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του
Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής
Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και ιδιαίτερα το άρθρο 8.
1.6. Τον Καν. (ΕΕ) 809/2014 της Επιτροπής της 17
ης
Ιουλίου 2014 για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του
κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το
ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή
συμμόρφωση όπως κάθε φορά ισχύει.
1.7. Τον κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) αριθ. 640/2014 της Επιτροπής της 11ης Μαρτίου 2014 για τη
συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου
όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου και τους όρους απόρριψης ή ανάκτησης
πληρωμών καθώς και τις διοικητικές κυρώσεις που εφαρμόζονται στις άμεσες ενισχύσεις, τη στήριξη της
αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή συμμόρφωση.
1.8. Την αριθ. C (2015) 9170/11.12.2015 Απόφαση της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για την
έγκριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014−2020 όπως κάθε φορά ισχύει.
2. Τις διατάξεις:
2.1. Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και Κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε
με το πρώτο άρθρο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98/Α/2005).
2.2. Του Π.Δ. 107/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (ΦΕΚ 174/Α΄/2014),
όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 45 του Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237/Α΄/2014).
2.3. Του Π.Δ. 24/2015 «Σύσταση και Μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά της Γενικής Γραμματείας
Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (ΦΕΚ Α΄ 20)
2.4. Του Π.Δ. 70/22092015 (ΦΕΚ Α΄ 114/2015) «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και
Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση
του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής
Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο
Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και
Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής
Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά
Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού».
2.5. Του Π.Δ. 73/23092015 (ΦΕΚ Α΄ 116/2015) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών,
Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
2.6. Τις διατάξεις του Ν. 4314/2014 «Α) Για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών
παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2014−2020, Β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/17 του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2012 (ΕΕ L 156/16.6.2012) στο
ελληνικό δίκαιο, τροποποίηση του Ν. 3419/2005 (ΦΕΚ Α΄ 297) και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄265) και
ιδίως του άρθρου 66 αυτού, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
2.7. Του Νόμου 3508/2006 (ΦΕΚ 249/Α’) «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων», ειδικότερα δε το άρθρο 3 αυτού.
2.8. Του Νόμου 3874/2010 (ΦΕΚ 151/Α’) «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» όπως
τροποποιήθηκε με τα άρθρα 40 και 41 του Νόμου 4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α’) και το άρθρο 65 του Νόμου
4389 (ΦΕΚ 94/Α’) και όπως κάθε φορά ισχύει.
2.9. Του Νόμου 2690/1997 (ΦΕΚ Α’45/9.3.1999) με τον οποίο κυρώθηκε ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας.
2.10. Της αρ. 282966/09-07-2007 (ΦΕΚ 1205/Β΄) Κοινής Απόφασης των κ.κ. Υπουργών Οικονομίας
και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Έγκριση του Κανονισμού διαδικασίας
πληρωμών του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία ΟΠΕΚΕΠΕ των ενισχύσεων που βαρύνουν τον ΕΛΕΓΕΠ».
2.11. Της αρ. 24944/20-09-2016 (ΦΕΚ Β΄ 3066) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των κ.κ. Υπουργών
Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αναδιάρθρωση, των
Ειδικών Υπηρεσιών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014−2020».
2.12. Της αρ. 1065/19-4-2016 (ΦΕΚ 1273/Β/4-5-2016) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
και Τροφίμων με θέμα «Θέσπιση διαδικασιών του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του
Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014–2020»όπως ισχύει κάθε φορά.
2.13. Της αρ. 2545/17-10-2016 (ΦΕΚ 3447/Β/25-10-2016) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των κ.κ.
Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Εκχώρηση αρμοδιοτήτων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ
ΠΑΑ) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) Α. Στις Ειδικές Υπηρεσίες
Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ) Περιφερειών και Β. Στις Γενικές Διευθύνσεις
Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, ως Ενδιάμεσοι Φορείς
Διαχείρισης (ΕΦΔ) Πράξεων ΠΑΑ».
3. To Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) και ειδικότερα το σημείο
8.2.6 «Μ06 – Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων (άρθρο 19)» όπως κάθε φορά ισχύει.
4. Την αρ. 8585/10-10-2016 Υπουργική Απόφαση «Λεπτομέρειες εφαρμογής του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση
Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 20» (3322/Β/2016)
όπως κάθε φορά ισχύει.
5. Την αρ. 8837/14-10-2016 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης
Κοινοτικών Πόρων (ΦΕΚ 3442/Β’/25-10-2016) «Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης – φακέλων
υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος
Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016’ όπως κάθε φορά ισχύει».
6. Τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔ ΠΑΑ με το αρ 1115/10-4-2017 έγγραφό της.
7. Το γεγονός ότι από την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας Απόφασης δεν προκαλείται δημόσια δαπάνη
σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Τροποποιούμε την με αριθμ. 8837/14-10-2016 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και
Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων (ΦΕΚ 3442/Β’/25-10-2016) «Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης
φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 – Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 για το έτος 2016» ως εξής: Άρθρο 1 Η παράγραφος 6 του άρθρου 6 «Στόχοι Επιχειρηματικού Σχεδίου» αντικαθίσταται ως εξής: «6. Στο πέρας του επιχειρηματικού σχεδίου γίνεται επαλήθευση / πιστοποίηση της επίτευξης των στόχων, ανάλογα με το είδος και τη φύση του στόχου, με προσκόμιση των σχετικών εκθέσεων και αναλόγων παραστατικών (όπως ενδεικτικά Έκθεση Ολοκλήρωσης Επιχειρηματικού Σχεδίου, πιστοποιητικό παρακολούθησης κατάρτισης, Αποδεικτικά έγγραφα για Ολοκληρωμένη διαχείριση ή Βιολογική Παραγωγή κτλ) και ελέγχου αυτών, σύμφωνα με τα άρθρα 17 και 18 της παρούσας. Ο συγκεκριμένος έλεγχος κρίνεται επιτυχής και συνεπώς πιστοποιείται η ορθή υλοποίηση και ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου, εφόσον: 6.1 Η ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου αφορά το γεωργικό τομέα σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 της παρούσας 6.2 Επιτυγχάνεται τουλάχιστον ένας στόχος του επιχειρηματικού σχεδίου, όπως αυτό έχει ενδεχομένως τροποποιηθεί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 3 και 4 του παρόντος άρθρου το αργότερο εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία της απόφασης ένταξης και 6.3 Έχουν τηρηθεί οι σχετικές δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις εντός των τιθέμενων προθεσμιών, σύμφωνα με το άρθρο 7 της παρούσας.» Άρθρο 2 1. Η παράγραφος 3.5 του άρθρου 10 «Αίτηση Στήριξης – Φάκελος υποψηφιότητας και Δικαιολογητικά» διορθώνεται ως εξής: «3.5. Για αλλοδαπούς πολίτες: α) Για πολίτες της Ε.Ε., έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ένωσης ή Δελτίο μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας πολίτη της Ένωσης. β) Για πολίτες τρίτων χωρών, άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος ή άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς ή άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας ή δελτίο διαμονής σε σύζυγο πολίτη άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή δελτίο διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών μέλη οικογένειας πολίτη άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η προσκόμιση των δικαιολογητικών της παραγράφου 3.5.α και για τον/την σύζυγο του υποψηφίου ή το μέλος της οικογένειας που είναι πολίτης άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε.» 2. Η παράγραφος 4.8 του άρθρου 10 «Αίτηση Στήριξης – Φάκελος υποψηφιότητας και Δικαιολογητικά» διορθώνεται ως εξής: «4.8. Εφόσον ο νόμιμος εκπρόσωπος είναι αλλοδαπός: α) Για πολίτες της Ε.Ε., έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής πολίτη της Ένωσης ή Δελτίο μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας πολίτη της Ένωσης. β) Για πολίτες τρίτων χωρών, άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος ή άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς ή άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας ή δελτίο διαμονής σε σύζυγο πολίτη άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή δελτίο διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών μέλη οικογένειας πολίτη άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η προσκόμιση των δικαιολογητικών της παραγράφου 4.8.α και για τον/την σύζυγο του υποψηφίου ή το μέλος της οικογένειας που είναι πολίτης άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε.» Άρθρο 3 4 Η παράγραφος 10 του άρθρου 11 «Υποβολή αιτήσεων στήριξης-φακέλων υποψηφιότητας» αντικαθίσταται ως εξής: «10. Δεν γίνονται αποδεκτές και απορρίπτονται χωρίς αξιολόγηση οι αιτήσεις των υποψηφίων στις εξής περιπτώσεις: α) Αιτήσεις στήριξης για τις οποίες υποβάλλονται φάκελοι υποψηφιότητας για τους οποίους δεν έχει γίνει προηγουμένως ηλεκτρονική υποβολή στο ΠΣΚΕ. β) Αιτήσεις στήριξης που υποβάλλονται ηλεκτρονικά χωρίς να υπάρξει κατόπιν φυσική προσκόμιση φακέλου. γ) Αιτήσεις και φάκελοι υποψηφιότητας που υποβάλλονται εκτός των χρονικών διαστημάτων που αναφέρονται ανωτέρω. δ) Δεν εμφανίζεται συμφωνία περιεχομένου ηλεκτρονικής αίτησης στήριξης με τα ζητούμενα δικαιολογητικά με εξαίρεση τις περιπτώσεις που αφορούν μεμονωμένα υποβληθέντα υφιστάμενα δικαιολογητικά των οποίων οι ασυμφωνίες δικαιολογούνται ως προφανή σφάλματα σύμφωνα με το άρθρο 20 της παρούσας.» Άρθρο 4 1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 12 «Αξιολόγηση Αιτήσεων Στήριξης» αντικαθίσταται ως εξής: «2. Τα ηλεκτρονικά φύλλα αξιολόγησης περιέχουν όλα τα απαραίτητα σημεία ελέγχου ώστε μαζί με τους ηλεκτρονικούς διασταυρωτικούς ελέγχους που διενεργούνται με ευθύνη της ΕΥΕ ΠΑΑ, να επιτυγχάνεται ο πλήρης έλεγχος της επιλεξιμότητας της αίτησης, ο υπολογισμός της βαθμολογίας και ο καθορισμός της οικονομικής στήριξης.» 2. Η παράγραφος 11 του άρθρου 12 «Αξιολόγηση Αιτήσεων Στήριξης» αντικαθίσταται ως εξής: «11. Η β’ (τελική) αξιολόγηση μίας αίτησης μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση της α’ αξιολόγησης. Οι α’ και β’ αξιολογήσεις αρχίζουν μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φυσικών φακέλων υποψηφιότητας στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε ημερομηνία που καθορίζεται με εγκύκλιο της ΕΥΕ ΠΑΑ. Το σύνολο των α’ αξιολογήσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 45 ημερών (ημερολογιακές) ενώ το σύνολο των β’ αξιολογήσεων εντός 65 ημερών (ημερολογιακές) από την ημερομηνία έναρξης των αξιολογήσεων σύμφωνα με εγκύκλιο της ΕΥΕ ΠΑΑ.» Άρθρο 5 H παράγραφος 10 του άρθρου 18 «Διοικητικός Έλεγχος της Αίτησης - Φακέλου Πληρωμής και Ολοκλήρωση της Πράξης» αντικαθίσταται ως εξής: «10. Για την πρώτη και δεύτερη πληρωμή η ΔΑΟ της Περιφέρειας εκδίδει απόφαση έγκρισης διάθεσης πίστωσης στην οποία αναγράφονται ιδίως το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους, όπως διαμορφώθηκε από τους αντίστοιχους διοικητικούς ελέγχους, η Συλλογική απόφαση (Σ.Α.Ε.), ο ενάριθμος (Κ.Α.Ε.) και ο τίτλος του έργου του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το οποίο θα πραγματοποιηθεί η διάθεση της πίστωσης. Η Απόφαση Έγκρισης Διάθεσης Πίστωσης καταχωρίζεται στο ΟΠΣΑΑ και διαβιβάζεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΠΑΑΤ.» Άρθρο 6 Για τη δημοσιότητα της παρούσας ισχύουν οι υποχρεώσεις δημοσιοποίησης έτσι όπως ορίζονται στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ) του ΠΑΑ 2014-2020, όπως ισχύει κάθε φορά και ειδικά τα εξής: 5 Η παρούσα αναρτάται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και κοινοποιείται στους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή στην ΕΥΔ ΠΑΑ και στις αρμόδιες Περιφέρειες. Επιπλέον η παρούσα αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΠΑΑ και στις σχετικές ιστοσελίδες των Περιφερειών. Με ευθύνη των ΔΑΟΠ, η παρούσα κοινοποιείται στις ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων, στις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Περιφερειών καθώς και στους κατά τόπους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Επίσης οι ΔΑΟΠ μεριμνούν για την ευρεία δημοσιοποίηση της παρούσας, με σχετική καταχώρηση σε τουλάχιστον μία εφημερίδα και μία ιστοσελίδα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο οικείας Περιφέρειας, ώστε να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι έλαβαν έγκαιρα γνώση για την ύπαρξη και το περιεχόμενο της πρόσκλησης. Σε αντίστοιχες ενέργειες δύνανται να προβούν και οι ΔΑΟΚ, σε μία εφημερίδα και μία ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας. Άρθρο 7 Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Χ. ΚΑΣΙΜΗΣ