Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

AGRAFA NEWS Από που πάνε για τα ψηλά βουνά…


Όταν ένα ολόκληρο κράτος αδυνατεί και δηλώνει αναρμόδιο να βάλλει πινακίδες κατεύθυνσης προορισμού προς το Δήμο Αγράφων, τότε τα πράγματα είναι σοβαρότερα απ’ ότι φαίνονται.
Όσοι ταξίδεψαν τις μέρες του Πάσχα προς τα χωριά μας, πρώτα χάρηκαν για τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο και για την συντόμευση του χρόνου από Αθήνα και μετά ζήτησαν τη βοήθεια του κοινού να φθάσουν στα χωριά μας.
Όσοι οδηγοί προτίμησαν να μεταβούν στον Δήμο Αγράφων  ή στον ορεινό Βάλτο μέσω της γέφυρας του Ρίου Αντιρρίου και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, όσο και αν έψαξαν δεν βρήκαν καμία πινακίδα που να τους κατευθύνει στον προορισμό τους. Αν μάλιστα ταξίδεψαν νυχτερινές ώρες και για πρώτη φορά, καμία ελπίδα να φθάσουν στα χωριά μας.
Το ίδιο, και ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι οδηγοί που θέλουν να ταξιδέψουν στα χωριά μας από τους γειτονικούς Νομούς Άρτας και Καρδίτσας. Καμία σήμανση, καμία πιθανότητα να φθάσουν στον προορισμό τους, χωρίς βοηθητικά τηλεφωνήματα και χωρίς τη βοήθεια των πολιτών που συναντούν ή αναζητούν.
Επειδή η πιο πάνω περιγραφή της κατάστασης δεν έχει κανένα στοιχείο υπερβολής και απλά αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα, παρακαλούμε θερμά τους θεσμικούς φορείς που μας εκπροσωπούν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να αρθεί η απομόνωση και ο αποκλεισμός του Δήμου Αγράφων.
ΥΓ
Στην είσοδο του Καρπενησίου και καλά κάνουν, σε απόσταση 30 μόλις μέτρων έχει 7 πινακίδες προορισμού προς την πόλη.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

AGRAFA NEWS ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΩΤΩΝ


AGRAFA NEWS Χωρίς φωτισμό η παγκόσμιου φήμης γεφυρα Ταταρνας στα σύνορα Ευρυτανιας-Αιτωλοακαρνανιας


Οπως βλέπετε και στην παραπάνω φωτο η ξακουστή γεφυρα Ταταρνας η οποια συνδεει τους νόμους Ευρυτανιας και Αιτωλοακαρνανιας ειναι βυθισμενη μεσα στο σκοτάδι.
Εδω και αρκετά χρονια η γεφυρα ειναι χωρις φωτισμό καθως οι λάμπες που εχουν τοποθετηθεί παλαιότερα η αχρηστεύτηκαν η κάηκαν.Πολλα μυνηματα πολιτων έφθασαν στο Dytiki Evritania News αναφέροντας μας οτι ταξιδεύουν συχνά απο και προς τον νομο Ευρυτανιας με παντελη έλλειψη του φωτισμού καθως τους στεναχωρεί είπαν αυτή η κατασταση απο την αδρανοποίηση των αρχών των δυο νομων.Μαλιστα μας  ανέφεραν καποιοι που επισκέφτηκαν τον νομο για πρώτη φορα εισήλθαν νυχτα και τους έκανε εντύπωση ο ανύπαρκτος φωτισμός και χωρις να βλέπουν την απαιτούμενη σηματοδότηση καθως δεν υπηρχε ούτε πινακίδα της γεφυρας.Επισης και απο τις δυο πλευρές δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες σημάνσεις των νομων.
Σημειωτέον η γεφυρα Ταταρνας η οποια κτίστηκε το 1970 κατέχει 1ο,2ο και 4ο παγκοσμια ρεκόρ και ο μηχανικός ο οποίος ανέλαβε την μελέτη της γεφυρας ηταν ο Αρισταρχος Οικονομου.
Το Dytiki Evritania News
ήρθε σε επικοινωνία με αντιδήμαρχο του Δημου Αγραφων και μας είπε οτι το θεμα το είχε θέσει και στον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ευρυτανιας κ.Αριστειδη Τασιο.
Οπως και να εχει ειναι επιτακτική η ανάγκη με συνεργασία των περιφερειών των δυο όμορων νομων να τοποθετηθεί ο φωτισμός καθως οι κατοικοι των χωριών οπως Τρικλινο,Χρυσοβα κλπ που βρίσκονται κοντά στη γεφυρα αισθάνονται παραμελημένοι.
Όσο αναφορα για αναφορες που εχουν λεχθεί σχετικά με το οτι οι λάμπες με τον δυνατό φωτισμό αποπροσανατολίζουν τους οδηγούς ας τοποθετηθούν λαμπτήρες με χαμηλό φωτισμό και με φωτοκύτταρα για την εξοικονόμηση της ενέργειας.
Ειναι απαράδεκτο τουρίστες να εισέρχονται στους νομους Ευρυτανιας και Αιτωλοακαρνιας νυχτα και να αντικρίζουν μια τέτοια κατασταση και ποσο μαλλον οταν αφορά ενα τεχνολογικό επίτευγμα στα σύνορα δυο νομων.http://dytikievritania.blogspot.gr

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

AGRAFA NEWS ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ Δ.Σ ΑΓΡΑΦΩΝ ΣΤΙΣ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017


Συνεδριάζει στο Κερασοχώρι στις είκοσι οκτώ (28) του μηνός Απριλίου 2017 ημέρα Παρασκευή και ώρα 16:00  το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:

1.    Έγκριση Πρακτικών 2ης(28-02-2017) και 3ης(05-03-2017) Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγράφων(Εισηγητής: Ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Σταμούλης).
ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
2.    Έγκριση Παράτασης Προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΑΝΑ∆ΕΙΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝ∆ΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ "ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ"» (Εισηγητής: Ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Τσιάμης).
3.    Καταλληλόλητα έκτασης ή μη για την εγκατάσταση ποιμνιοστασίου (υφιστάμενο ποιμνιοστάσιο) ορισμένου χρόνου στη θέση «Δροσέλα» Τ.Κ. Επινιανών Δήμου Αγράφων (Εισηγητής: Ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τελώνης).
4.    Έγκριση μελέτης και επιλογή διαδικασίας για την εκτέλεσή του έργου «Εσωτερική οδοποιία Τοπικών Κοινοτήτων Δ.Ε. Φραγκίστας»(Εισηγητής: Ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Τσιάμης).
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.    Έγκριση ή μη 5ης(1η υποχρεωτική) Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικ. έτους 2017(Εισηγητής: Ο Αντιδήμαρχος κ. Κων/νος Τάκης).
6.    Έγκριση ή μη 6ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικ. έτους 2017(Εισηγητής: Ο Αντιδήμαρχος κ. Κων/νος Τάκης).
7.    Επί αιτήσεων δημοτών για διαγραφή βεβαιωθέντων δημοτικών τελών(Εισηγητής: Ο Αντιδήμαρχος κ. Κων/νος Τάκης).
8.    Καθορισμός και έκδοση αδειών υπαίθριου εμπορίου για το έτος 2017 σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4264/2014(Εισηγητής: Ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Τελώνης).
9.    Έγκριση Προγράμματος Εκδηλώσεων του Δήμου Αγράφων για το μήνα Μάϊο – Διάθεση Ψήφιση πιστώσεων για την πραγματοποίησή τους(Εισηγήτρια: Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κ. Βασιλική Φεγγούλη).
1. Επί αιτήσεως του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Κερασοβιτών «Το Καραούλι» για επιχορήγηση( Εισηγήτρια: Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κ. Βασιλική Φεγγούλη).http://evrytanikovima.blogspot.gr

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

AGRAFA NEWS Δρωμενο <ΚΛΕΦΤΑΡΜΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ 29/4/17 ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ "Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Έθνους"



Ελάτε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μέσα απο αφηγήσεις και δρώμενα, να δούμε τι ήταν αυτό που μετάλλαξε τους καπεταναίους απο τοπικούς ελευθερωτές σε μαχητές του έθνους.
Και αν σήμερα εμείς κυκλοφορούμε ελεύθεροι στις μεγάλες πόλεις και αν τραγουδάμε ότι τραγούδι μας έλθει στο κεφάλι και αν απαγγέλλουμε ποιήματα κι αν αγαπάμε κι αν μισούμε, το χρωστάμε σε μία χούφτα ανθρώπους που στα μαύρα σκοτεινά χρόνια σήκωσαν ψηλά το κεφάλι και είδαν κομμάτι γαλάζιου κι ονειρεύτηκαν μία Ελλάδα ελεύθερη και μας την χάρισαν.
Τόσο κατά την διάρκεια παρουσιάσεως του βιβλίου, όσο και μετα το πέρας του δρώμενου οι γέροντες του συλλόγου θα τραγουδήσουν κλέφτικα τραγούδια και θα χορέψει το αντρικό χορευτικό του συλλόγου.

Παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο "Οι Σαρακατσαναίοι στους Αγώνες του Έθνους"
Σάββατο 29 Απριλίου 2017 και ώρα 19:00 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Ριζάρη 2, Αθήνα)
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων - Πανελλαδικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων Αττικής - Πειραιώς "Η Ελληνική Λεβεντιά"

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

AGRAFA NEWS Ένταξη του έργου «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ " ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ"

Κώστας Μπακογιάννης: 
Το Πανταβρέχει στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης

Ένταξη του έργου  «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ " ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ" 
στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020», προϋπολογισμού 240.000,00 €



Μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη εντάχθηκε την περασμένη Πέμπτη 13/04/2017, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή ¨Πάντα Βρέχει¨, προϋπολογισμού 240.000,00 €. Η συγκεκριμένη πρόταση για την ένταξη του έργου είχε κατατεθεί στην σχετική πρόσκληση του ΠΕΠ που αφορούσε παρεμβάσεις ανάδειξης τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό και την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Ευρυτανίας. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις, οι οποίες συνάδουν με το φυσικό περιβάλλον, και είναι προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάδειξης του Φαραγγιού, και της διευκόλυνσης των επισκεπτών. Συγκεκριμένα προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:
·       Κατασκευή χώρου Αναψυχής στο παρόχθιο πλατανόδασος, στο οποίο θα λειτουργούν αποδυτήρια, αφοδευτήρια καθώς και χώρος – κιόσκι ενημέρωσης επισκεπτών
·       Επισκευή της κρεμαστής γέφυρας, καθώς και συντήρηση – ανακατασκευή των παρακείμενων μονοπατιών
·       Κατασκευή θέσης θέας με κιόσκι στο δρόμο κατάντη οικισμού Στουρνάρας
·       Κατασκευή θέσης θέας με κιόσκι στη σιδερένια γέφυρα στην έξοδο προς Ροσκά
·       Περιφράξεις, σημάνσεις και τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης 
Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μπακογιάννη πιστή στο πρόγραμμά της χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να πραγματοποιήσει σημαντικά έργα για την περιοχή τα οποία εμπλουτίζουν το τουριστικό της προϊόν, και αναδεικνύουν τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τις υποδομές του εναλλακτικού τουρισμού του Νομού. 


Την ικανοποίηση του για την ένταξη του έργου εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς να πετυχαίνουμε την ένταξη έργων όπως αυτό που αναδεικνύουν τον φυσικό πλούτο της Ευρυτανίας και ταυτόχρονα διευκολύνουν την επισκεψιμότητα σε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία του τόπου μας. Στόχος μας να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μας για την ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας μας. Το έργο αυτό το δουλεύαμε από τότε που ήμασταν στο Δήμο. Σήμερα, είμαι πολύ χαρούμενος που οι προσπάθειες χρόνων απέδωσαν καρπούς, και σε συνεργασία με τη σημερινή Δημοτική Αρχή και τη Δασική Υπηρεσία πετύχαμε επιτέλους την ένταξη. Το Πανταβρέχει μπορεί και θα αποτελέσει το επίκεντρο της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού"

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

AGRAFA NEWS Ευχές από Κωστή Χατζηδάκη


AGRAFA NEWS Νικος Χαρδαλιας Φως στις ψυχές μας, φως στις γειτονιές μας... Καλές γιορτές!


AGRAFA NEWS Απάντηση Κατσιφού στο Δελτίο Τύπου του δήμου Αγράφων για τις υδρεύσεις



Ναι, τελικά δικαιώνονται οι δημότες των Αγραφοχωριών (ειδικά Τροβάτου, Αγράφων, Σάϊκας,
κλπ), που διαμαρτύρονταν για βιοχημική ανάλυση, διαγραφή των προσαυξήσεων, ….και
πολλά άλλα, μέσω Κατσιφού & άλλων συμβούλων και αφού πολλάκις προφορικά μας έγραψε
στ…….. ο δήμαρχος, δημοσίευσα 15/3/2017 Δελτίο Τύπου «Δημοτικά τέλη…. & έλεγχος των
υδρεύσεων, ….». Τελικά ο δήμαρχος ακολουθεί μεν το Δελτίο 15/3, αλλά κατ’ ανάγκη και με
καθυστέρηση απόφασης τις 29/3/2017 (15 μέρες μετά, αλλά στην ουσία 2 χρόνια μετά) . Όσο
για τις αλήθειες ή τα ψέματα για την «ποιότητα ζωής» θα τα πούμε μετά το Πάσχα. Το νέο
Δελτίο 13/4 του δημάρχου είναι μια καλή δικαιολογία του για πολλές εγκαταλειμμένες
υδρεύσεις και εμμέσως πλην σαφώς αποκαλεί βρωμιάρηδες προπαγανδιστές κάποιους
ενεργούς & παθόντες δημότες.
Απλά λυπάμαι, λυπάμαι, λυπάμαι για την κατάντια των θεσμών Δήμου & δημάρχου.
Όμως ευχές για «σωτήρια Ανάσταση».
«Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί; …, χίλιες φορές να γεννηθείς,
τόσες θα σε σταυρώσουν», (Βάρναλης).
«Πάντα στον κόσμο θα’ ρχεται Παρασκευή Μεγάλη & κάποιος θα σταυρώνεται για να σωθούν
οι άλλοι», (Γκάτσος).
« ... σε θωρώ στο νέο σταυρό Χριστέ, στη ρόδινη αυγή, απ΄το στερνό σου θάνατο η ζωή χαρά
να πλάθει», (Ρίτσος).
«Ό διάβολος φοβάται το λιβάνι, ο διεφθαρμένος τίποτα, ούτε Χριστό, ούτε Λαό», (Κατσιφός)

AGRAFA NEWS Τραγωδία στην Ευρυτανία: Ηλικιωμένος έπεσε σε χαράδρα


Τραγωδία στην Ευρυτανία: Ηλικιωμένος έπεσε σε χαράδρα
Ηλικιωμένος έπεσε σε χαράδρα και σκοτώθηκε, στο χωριό Στένωμα  Ευρυτανίας.
Ο άτυχος ηλικιωμένος είχε πάει το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου τα ζώα του για να βοσκήσουν, όπως κάθε μέρα. Όμως δεν επέστρεψε και οι δικοί του, όπως ήταν φυσικό, ανησύχησαν και άρχισαν να τον αναζητούν, χωρίς όμως αποτέλεσμα, μέχρι που βράδιασε.

Με το πρώτο φως την Κυριακή του Πάσχα οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση από τις αρχές της περιοχής στην οποία συμμετείχαν και εθελοντές από την Ευρυτανία, καθώς επίσης συγγενείς και χωριανοί του 86χρονου από το Στένωμα Ευρυτανίας.χωριό.

Μετά από αρκετές ώρες αναζήτησης και ψάχνοντας στην περιοχή που συνήθως πήγαινε τα ζωντανά για να βοσκήσουν, τελικά εντόπισαν τον άτυχο βοσκό νεκρό στο βάθος μιας χαράδρας, που βρίσκεται περίπου 6 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό.
Πυροσβέστες και μέλη της διασωστικής ομάδας Καρπενησίου οργάνωσαν επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού του ηλικιωμένου, που βύθισε στο πένθος όλο το χωριό ανήμερα του Πάσχα.

Πηγή: lamiareport.gr

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

AGRAFA NEWS Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο φιλανθρωπικό τουρνουά ποδοσφαίρου συλλόγων Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε την Μεγ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 στο Αθλητικό κέντρο ΓΙΩΤΣΑΣ στον Άγιο Σπυρίδωνα Πιερίας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ '' Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ '' Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ''
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο φιλανθρωπικό τουρνουά ποδοσφαίρου συλλόγων Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε την Μεγ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 στο Αθλητικό κέντρο ΓΙΩΤΣΑΣ στον Άγιο Σπυρίδωνα Πιερίας με πρωτοβουλία από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας ''Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ'' υπό την αιγίδα της ιεράς μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος και της Π.Ο.Σ.Σ .
Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν οι σύλλογοι Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας, Λάρισας, Ημαθίας, Κορδελιού Θεσ/νίκης, ΕΝΩΣΗ Θεσν/ικης, Φοιτητές Θεσ/νίκης, Λαγκαδά και Κιλκίς με πλήθος ποδοσφαιριστών. Αρχικά αφού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κλήρωση των ομάδων, ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ κ. Μουτσιάνας Γεώργιος και ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου Σαρακατσαναίων Πιερίας κ. Λέφας Γρηγόριος κήρυξαν την έναρξη του φιλανθρωπικού τουρνουά. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι παρών έδωσε και ο πολιτευτής με την Νέα Δημοκρατία κ. Μπέης Δημήτριος , ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δίου - Ολύμπου κ. Πούλιος Ιωάννης καθώς και οι πρόεδροι όλων των συλλόγων Σαρακατσαναίων που συμμετείχαν στην εκδήλωση κ.κ Λέφας Γρηγ., Κατσαρός Παν., Λόλος Ιωάννης, Φαρμάκης Ιωάννης, Μουλαράς Ανδρέας, Πολίτης Λευτέρης, Μπάρμπας Παναγιώτης και Ντέντας Δημήτριος. Πρωτίστως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους φιλάθλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους στις εξέδρες καθώς επίσης και όσους απουσίαζαν αλλά αμφότεροι όλοι μαζί συγκεντρώσαμε και προσφέραμε τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Επιπλέον να ευχαριστήσουμε την Διεύθυνση του Αθλητικού κέντρου ΓΙΩΤΣΑΣ και προσωπικά τον βετεράνο διεθνή ποδοσφαιριστή κ. Γιώτσα Αστέριο που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση μας και μας παραχώρησε τα γήπεδα αλλά μας τίμησε με την παρουσία του και μας διευκόλυνε σε διαδικαστικά θέματα της διοργάνωσης. Επιπλέον να ευχαριστήσουμε τους Διαιτητές κ.κ. Παναγιώτη Συμεωνίδη και Λαφατζή Γεώργιο που σφύριξαν τους αγώνες, αλλά και όλους όσους ενεπλάκησαν με την διοργάνωση και μας βοήθησαν να την υλοποιήσουμε στην πράξη κάτι που χρειάστηκε πολύ δουλειά και προσωπικό κόπο είτε ατομικά είτε συλλογικά σε μια προσπάθεια αρκετών ημερών από όλους μας. Να τονιστεί στο σημείο αυτό πως οι προσφορές των συνανθρώπων μας ήταν συγκινητικές και υπάρχει ονομαστικός κατάλογος που περιλαμβάνει δεκάδες ονόματα όσων βοήθησαν στο να συγκεντρωθεί όλος αυτός ο όγκος τροφίμων που ανέλπιστα πέρασαν κάθε προσδοκία. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας και την συμμετοχή σας στην διοργάνωση η οποία μας γέμισε με δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον και ευχόμαστε να καθιερωθεί ως θεσμός που θα μας ενώνει συχνότερα με την τοπική κοινωνία και τους συνανθρώπους μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ATLAS TV και τα blogs για την προβολή της συγκεκριμένης φιλανθρωπικής εκδήλωσης.
Ο στόχος μας επετεύχθη και δεν ήταν άλλος από το να δώσουμε χαμόγελο και χαρά, αξίες ανεκτίμητες, στους συνανθρώπους μας σε μια εποχή κοινωνικής και οικονομικής απαξίωσης, με την συνδρομή της τοπικής κοινωνίας στην οποία ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας ''Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ'' αποτελούν αναπόσπαστο μέλος.
Η αλληλεγγύη και η προσφορά στον συνάνθρωπο είναι ο μόνος δρόμος να διαβούμε την δύσκολη περίοδο που διανύει η κοινωνία μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με το ίδιο και ακόμα μεγαλύτερο μεράκι στον δρόμο αυτό.
Στο σημείο αυτό να πούμε ότι νικήτρια ήταν η ομάδα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας όπου στον τελικό νίκησε την ομάδα του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων ν. Λάρισας με 4-1.
Αμέσως μετά το τέλος του τουρνουά όλοι οι συμμετέχοντες δείπνησαν σε γνωστή ταβέρνα της περιοχής προσφορά του οικοδεσπότη συλλόγου.
Με εκτίμηση,
το Δ.Σ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

«Βρώμικη Προπαγάνδα και όχι βρώμικο νερό»στο Δήμο Αγράφων



Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγράφων, όπως έχει αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της
θητείας της, μιλάει με έργα και όχι με λόγια.
Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, πρώτο μέλημα της ήταν
η αναβάθμιση ποιότητας ζωής των δημοτών. Κι αυτό αποδείχτηκε, μεταξύ άλλων, με τον
καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, την αποκομιδή απορριμμάτων και με τον καθαρισμό
και κλείδωμα των δεξαμενών, κ.α. Γιατί όπως έχει χιλιοειπωθεί από το Δήμαρχο Αγράφων κ.
Θεόδωρο Μπαμπαλή, τα αυτονόητα στο Δήμο Αγράφων ήταν ζητούμενα!
Από την πάγια προκαταβολή που δόθηκε εξ αρχής στους Προέδρους των 32 Τοπικών
Κοινοτήτων, έγινε ο καθαρισμός των δεξαμενών, το κλείδωμα τους με νέες κλειδαριές, ο
καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων από χόρτα και ο καθαρισμός των υδραυλάκων. Οι ίδιες
διαδικασίες επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.
Ο Δήμος Αγράφων όμως θέλησε να πάει ένα βήμα ακόμα παραπέρα.
Στις 29 Μαρτίου 2017 κατά τη διάρκεια της 8ης/2017 συνεδρίασης της Οικονομικής
Επιτροπής αποφασίστηκε η ψήφιση πίστωσης ποσού 3.472,00 ευρώ σε βάρος του Κ.Α. 25-
6117.011 για τον «Δειγματοληπτικό έλεγχο ποιότητας ύδατος στις ΔΕ του Δήμου Αγράφων».
Αμέσως ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία ο έλεγχος ποιότητας των υδάτων, ο οποίος ήδη
ολοκληρώθηκε και αναμένονται τα αποτελέσματα, βάση των οποίων θα γίνουν οι
απαιτούμενες ενέργειες, όπου χρειαστεί.
Σημειώνεται πως για πρώτη φορά στο Δήμο Αγράφων, αλλά και στους Καποδιστριακούς
δήμους που τον αποτελούν, γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος και βιοχημική ανάλυση των
νερών σε όλες τις κοινότητες και σε όλους ανεξαρτήτως τους συνοικισμούς, όπου υπάρχουν
υδραγωγεία.
Μετά τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες, μας γεννιούνται τα εξής
ερώτηματα: γιατί τώρα που ο Δήμος Αγράφων ανέθεσε σε εταιρεία και πραγματοποιήθηκε
ο έλεγχος των υδάτων, που τα τελευταία 2,5 χρόνια έχουν γίνει καθαρισμοί των δεξαμενών
σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες, - δεξαμενές που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ έως τώρα
γίνεται «ντόρος» για δήθεν βρώμικο νερό στο Δήμο Αγράφων; Μήπως τελικά όλο αυτό είναι

μια «βρώμικη προπαγάνδα», όλων εκείνων που δεν μπορούν να δεχθούν πως ο Δήμος
Αγράφων πλέον λειτουργεί κανονικά; Πως η Δημοτική Αρχή κάνει όλα όσα εκείνοι δεν
μπόρεσαν ποτέ να κάνουν για τα Αγραφα και τους Αγραφιώτες;
Ας διερωτηθεί ο καθείς από εμάς και η απάντηση είναι μπροστά στα μάτια μας.
Καλή Ανάσταση σε όλους τους Αγραφιώτες!

AGRAFA NEWS ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΤΑ ΔΩΔΕΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 2016


AGRAFA NEWS Πασχαλινές Ευχές Βαγγέλη Κατσιφού.


Χριστός, ο Μέγιστος Επαναστάτης του Κόσμου με όπλα … την αγάπη. Τα τότε λαμόγια
τον σταύρωσαν, γιατί τους λιγόστευε τις λαμογιές (πλουτισμός, σκλάβοι, ισότητα
γυναικών). Όμως για καλύτερες λαμογιές ακόμα τον λιβανίζουν.
Πόσο συμβολικές και επίκαιρες είναι οι μέρες για αγιότητα, τιμιότητα & αλήθειες. Πόσο
προβληματισμό φέρνουν για την πνευματική μας κρίση! Πόση ειλικρίνεια και πόνο
εκφράζει ο κοσμάκης. Με πόση ηθική υποκρισία σταυροκοπιούνται τα λαμόγια, που
δηλητηρίασαν τη συνοχή & αγάπη της κοινωνίας! Ευχόμαστε «Καλή Ανάσταση» και
εννοούμε «Χριστέ μας, σώσε μας από τις παθογένειες, σώσε μας από παλιά & νέα,
μικρά & μεγάλα, λαμόγια, που κατασπάραξαν 320 δις €». Δυστυχώς έτσι την πατήσαμε.
Κάνουμε αμαρτία αν ξεχνάμε τα λαμόγια.
«Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί; …, χίλιες φορές να
γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν», (Βάρναλης).
«Πάντα στον κόσμο θα ρχεται Παρασκευή Μεγάλη & κάποιος θα σταυρώνεται για να
σωθούν οι άλλοι», (Γκάτσος).
«Στο Χριστό. ... Σε θωρώ στο νέο σταυρό, Χριστέ, στη ρόδινη αυγή, απ΄το στερνό σου
θάνατο η ζωή χαρά να πλάθει», (Ρίτσος).
Καλό Πάσχα & σωτήρια πνευματική Ανάσταση των Αγράφων μας...

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

AGRAFA NEWS Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου



Για ακόμα μία χρονιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου συμμετείχε με δύο Συλλόγους στην επέτειο Εξόδου της Ιερής Πόλης με τούς συλλόγους Σαρακατσαναίων, Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης», και του Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Άγραφων»
Το Σάββατο του Λαζάρου 8/4/2017 στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, έγινε ο εορτασμός της 191ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου. Η Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί ίσως την κορυφαία και την πιο συγκινητική στιγμή του Αγώνα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η έξοδος ήταν η κατάληξη ενός άνισου, με όρους αριθμητικής σύγκρισης, αγώνα μεταξύ των αναρίθμητων Τούρκων και λιγοστών Ελλήνων και φιλελλήνων υπερασπιστών της ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Στη μεγάλη αυτή Γιορτή του έθνους έλαβε μέρος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων την οποία εκπροσώπησαν, το μέλος του Δ.Σ. κ Κουτσουπιάς Δημήτρης, και με αντιπροσωπίες χορευτικών τμημάτων, οι σύλλογοι Σαρακατσαναίων, Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» και ο τοπικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου, Ξηρόμερου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ». Οι σύλλογοι, συμμετείχαν στην πομπή από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στον Κήπο των Ηρώων, κρατώντας το λάβαρο της Π.Ο.Σ.Σ. δίνοντας έτσι δυναμικό παρόν εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία και όλους τους Σαρακατσάνους ανά την Ελλάδα, αποτίνοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, μέσα στους οποίους υπήρχαν Σαρακατσάνοι, στρατηγοί, οπλαρχηγοί και απλοί πολίτες.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Στους αγωνιστές της πολιορκημένης Πόλης συγκαταλέγονται και επιφανείς οπλαρχηγοί Σαρακατσαναίοι, πέρα από το ανώνυµο πλήθος των Σαρακατσαναίων παλικαριών τους, που πάντοτε ήταν στο πλευρό τους. Ο Σαρακατσάνος κλεφταρµατωλός του αρματολικιού της Βόνιτσας Γεώργιος Τσιόγκας µε το σώµα του, που αποτελείτο κατά το μεγαλύτερο µέρος από συµπατριώτες του κτηνοτρόφους των ξεκαλοκαιριών των Τζουμέρκων και των χειμερινών λιβαδιών της νότιας Ηπείρου, χρημάτισε στρατιωτικός διοικητής του πολιορκημένου Μεσολογγίου, για να παραδώσει το αξίωµα στον Νότη Μπότσαρη, όταν η «στενούρα» και η υγρασία της πόλης κατέστησε ανέφικτη τη δυνατότητά του να το διοικεί. Οι Σαρακατσαναίοι κλεφταρµατωλοί του αρματολικιού του Καρπενησίου, που περιελάμβανε τα αρματολίκια του Σολοβάκου, του Βλοχού και των Πολιτοχωρίων, Αλεξάκης και Κων/νος Συκάς ή Βλαχόπουλος, µε τα παλικάρια τους είχαν σηµαντική συμμετοχή στην απόκρουση των επιθέσεων του Κιουταχή και του Ιµπραήµ για να εκπορθήσει την Πόλη. Μάλιστα ο Αλεξάκης Συκάς ή Βλαχόπουλος χρημάτισε και Υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση που σχημάτισε ο Μαυροκορδάτος στο Μεσολόγγι. Ο δε αδελφός του Κων/νος, που προήχθη σε Στρατηγό, όπως και ο Αλεξάκης, µετά την απελευθέρωση της χώρας µας ίδρυσε την Ελληνική Βασιλική χωροφυλακή. Οι κλεφταρµατωλοί Λαµπραίοι ή Λαµπροπουλαίοι και Αραπογιανναίοι ήταν ξαδέλφια του Αλεξάκη και του Κων/νου.
Κορυφαίος οπλαρχηγός, χιλίαρχος και κατόπιν Στρατηγός, υπερασπιστής των ελεύθερων πολιορκημένων ήταν ο Σαρακατσάνος αρµατωλός Κλινοβού Ασπροποτάµου, καπετάν Γρηγόρης Λιακατάς. Γόνος της µεγάλης Σαρακατσάνικης οικογένειας των τσελιγκάδων Λιακατέων, γαµπρός του αρµατωλού του Ασπροποτάµου Νικολάου Στουρνάρη, ανεψιός του αρµατωλού Ολύµπου και Ραψάνης Νασιούλα Λιακατά, µετά τη διάλυση των κλεφταρµατωλών του Ασπροποτάµου και της Πίνδου από το Σκόδρα Πασά κατέβηκε µε τον πεθερό του στο Μεσολόγγι και αγωνίστηκε εκεί µέχρι τον ηρωικό του θάνατο στο νησάκι Ντολµά του Αιτωλικού, εκτός από µια περίοδο που έκανε εκστρατεία για να καταλάβει τα Γιάννενα. Στο Μεσολόγγι µε τον Νικ. Στουρνάρη διατάχθηκαν να φυλάγουν την τάπια - προµαχώνα τερίµπιλε, που σήµαινε φοβερά επικίνδυνη και θανατηφόρα. Και όταν ο πασάς Ιµπραήµ άρχισε να καταλαμβάνει το ένα µετά το άλλο τα νησάκια της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου για να κάνει πιο ασφυκτική την πολιορκία και να πλησιάσει περισσότερο την πόλη από τη θάλασσα, ο Γρηγόριος Λιακατάς µε τους 300 περίπου άνδρες του σώµατος του προθυμοποιήθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του Ντολµά. Όταν όλοι οι άλλοι Στρατηγοί έλεγαν όχι εκείνος είπε το «θα πάω εγώ» εν γνώσει του ότι εκεί θα εύρισκε το θάνατο. Τον ακολούθησαν και 80 δικοί, δηλαδή 3 αδέλφια του, 36 ξαδέλφια, κουµπάροι, ανεψιοί και λοιποί συγγενείς και πιστά παλικάρια. Σ' αυτούς προστέθηκαν και άλλοι 200 περίπου Ασπροποταµίτες από τον Κλινοβό και τα γύρω χωριά, που µαζί µε τους συγγενείς του ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν. Οι λίγοι εκείνοι γενναίοι αντιµετώπισαν2000 Αρβανίτες µε επικεφαλής τον Μανούση Σερβάνη και άλλους 2000 πεζούς και καβαλάρηδες Αγαρηνούς του Ιµπραήµ με γενικό Αρχιστράτηγο το γαµπρό του Χουσεΐν Μπέη. Η µάχη που ακολούθησε θυµίζει εκείνη των Θερμοπυλών του Λεωνίδα, τη γιγαντομαχία στο Καλπάκι, στα βουνά της Βόρειας Ηπείρου το 1940. Το αποτέλεσµα της µάχης εκείνης ήταν 1000 περίπου Αγαρηνοί έπεσαν στο πεδίο της µάχης και ανάµεσα σε αυτούς και ο επικεφαλής των Αρβανιτών Σερβάνης. Αργότερα στην Κλείσοβα έπεσε και ο γαµπρός του Ιµπραήµ, Χουσεΐν Μπέης. Και από την άλλη πλευρά έπεσαν όλοι, πλην ενός, και µαζί, τελευταίος µάλιστα µε σπασμένο το σπαθί στο χέρι του, ο ήρωας Γρηγόρης Λιακατάς.
Θα ήταν όµως σοβαρή παράλειψη αν δεν αναφερόταν και η βοήθεια και η συµπαράσταση στον αγώνα των ελεύθερων πολιορκηµένων του γιου της Καλογριάς, του αρχιστράτηγου της Ρούµελης, Γεωργίου Καραϊσκάκη. Σαρακατσάνος σίγουρα και αναμφισβήτητα από τη µάνα του Ζωή Ντιµισκή, αδελφή του Σαρακατσάνου κλεφταρµατωλού Γ. Ντιµισκή και πρώτη εξαδέλφη του επίσης Σαρακατσάνου καπετάνιου στο αρματολίκι του Ραδοβιτσίου Γώγου Μπακόλα. Σαρακατσάνος όµως και από την πλευρά του Σαρακατσάνου πατέρα του ∆ηµητρίου Ίσκου ή Καραΐσκου, γιου του Λαλογιώργου Ίσκου, αρµατωλού του Κάτω Βάλτου.
Ο Καραϊσκάκης µε το στράτευµά του σ' όλο το διάστηµα της πολιορκίας πολιορκούσε τους πολιορκητές και κάθε φορά που του δινόταν κάποια ευκαιρία, παρά το ολιγάριθµο στράτευµά του µπροστά στις χιλιάδες των αντιπάλων του, επετίθετο εναντίον τους και τους προκαλούσε πολλές φθορές σε έµψυχο και άψυχο υλικό. Κατά την έξοδο ευρίσκετο ασθενής εις το στρώµα και δεν µπόρεσε να βοηθήσει συνεπεία µάλιστα και µιας ραγδαίας νεροποντής. "Μόνον ο Καραϊσκάκης έδωσεν βοήθεια πάντα εις ηµάς" ... "τον Καραϊσκάκη τον ευγνωµονούµεν και θα τον ευγνωµονούµεν όλη η φρουρά" λέγει ο Νικ. Στουρνάρης.
Είναι εποµένως αξιόλογη η συμμετοχή των Σαρακατσαναίων, στον αγώνα των Μεσολογγιτών να κρατήσουν ελεύθερη την πατρίδα τους...