Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

AGRAFA NEWS Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην Ηρωική Έξοδος του ΜεσολογγίουΓια ακόμα μία χρονιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου συμμετείχε με δύο Συλλόγους στην επέτειο Εξόδου της Ιερής Πόλης με τούς συλλόγους Σαρακατσαναίων, Ν. Πιερίας «Ο Κατσαντώνης», και του Βάλτου Ξηρομέρου και Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Άγραφων»
Το Σάββατο του Λαζάρου 8/4/2017 στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, έγινε ο εορτασμός της 191ης Επετείου της Ηρωικής Εξόδου. Η Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί ίσως την κορυφαία και την πιο συγκινητική στιγμή του Αγώνα της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Η έξοδος ήταν η κατάληξη ενός άνισου, με όρους αριθμητικής σύγκρισης, αγώνα μεταξύ των αναρίθμητων Τούρκων και λιγοστών Ελλήνων και φιλελλήνων υπερασπιστών της ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Στη μεγάλη αυτή Γιορτή του έθνους έλαβε μέρος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων την οποία εκπροσώπησαν, το μέλος του Δ.Σ. κ Κουτσουπιάς Δημήτρης, και με αντιπροσωπίες χορευτικών τμημάτων, οι σύλλογοι Σαρακατσαναίων, Ν. Πιερίας «Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ» και ο τοπικός Σύλλογος Σαρακατσαναίων Βάλτου, Ξηρόμερου και Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ». Οι σύλλογοι, συμμετείχαν στην πομπή από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στον Κήπο των Ηρώων, κρατώντας το λάβαρο της Π.Ο.Σ.Σ. δίνοντας έτσι δυναμικό παρόν εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία και όλους τους Σαρακατσάνους ανά την Ελλάδα, αποτίνοντας φόρο τιμής στους πεσόντες, μέσα στους οποίους υπήρχαν Σαρακατσάνοι, στρατηγοί, οπλαρχηγοί και απλοί πολίτες.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ

Στους αγωνιστές της πολιορκημένης Πόλης συγκαταλέγονται και επιφανείς οπλαρχηγοί Σαρακατσαναίοι, πέρα από το ανώνυµο πλήθος των Σαρακατσαναίων παλικαριών τους, που πάντοτε ήταν στο πλευρό τους. Ο Σαρακατσάνος κλεφταρµατωλός του αρματολικιού της Βόνιτσας Γεώργιος Τσιόγκας µε το σώµα του, που αποτελείτο κατά το μεγαλύτερο µέρος από συµπατριώτες του κτηνοτρόφους των ξεκαλοκαιριών των Τζουμέρκων και των χειμερινών λιβαδιών της νότιας Ηπείρου, χρημάτισε στρατιωτικός διοικητής του πολιορκημένου Μεσολογγίου, για να παραδώσει το αξίωµα στον Νότη Μπότσαρη, όταν η «στενούρα» και η υγρασία της πόλης κατέστησε ανέφικτη τη δυνατότητά του να το διοικεί. Οι Σαρακατσαναίοι κλεφταρµατωλοί του αρματολικιού του Καρπενησίου, που περιελάμβανε τα αρματολίκια του Σολοβάκου, του Βλοχού και των Πολιτοχωρίων, Αλεξάκης και Κων/νος Συκάς ή Βλαχόπουλος, µε τα παλικάρια τους είχαν σηµαντική συμμετοχή στην απόκρουση των επιθέσεων του Κιουταχή και του Ιµπραήµ για να εκπορθήσει την Πόλη. Μάλιστα ο Αλεξάκης Συκάς ή Βλαχόπουλος χρημάτισε και Υπουργός Στρατιωτικών στην Κυβέρνηση που σχημάτισε ο Μαυροκορδάτος στο Μεσολόγγι. Ο δε αδελφός του Κων/νος, που προήχθη σε Στρατηγό, όπως και ο Αλεξάκης, µετά την απελευθέρωση της χώρας µας ίδρυσε την Ελληνική Βασιλική χωροφυλακή. Οι κλεφταρµατωλοί Λαµπραίοι ή Λαµπροπουλαίοι και Αραπογιανναίοι ήταν ξαδέλφια του Αλεξάκη και του Κων/νου.
Κορυφαίος οπλαρχηγός, χιλίαρχος και κατόπιν Στρατηγός, υπερασπιστής των ελεύθερων πολιορκημένων ήταν ο Σαρακατσάνος αρµατωλός Κλινοβού Ασπροποτάµου, καπετάν Γρηγόρης Λιακατάς. Γόνος της µεγάλης Σαρακατσάνικης οικογένειας των τσελιγκάδων Λιακατέων, γαµπρός του αρµατωλού του Ασπροποτάµου Νικολάου Στουρνάρη, ανεψιός του αρµατωλού Ολύµπου και Ραψάνης Νασιούλα Λιακατά, µετά τη διάλυση των κλεφταρµατωλών του Ασπροποτάµου και της Πίνδου από το Σκόδρα Πασά κατέβηκε µε τον πεθερό του στο Μεσολόγγι και αγωνίστηκε εκεί µέχρι τον ηρωικό του θάνατο στο νησάκι Ντολµά του Αιτωλικού, εκτός από µια περίοδο που έκανε εκστρατεία για να καταλάβει τα Γιάννενα. Στο Μεσολόγγι µε τον Νικ. Στουρνάρη διατάχθηκαν να φυλάγουν την τάπια - προµαχώνα τερίµπιλε, που σήµαινε φοβερά επικίνδυνη και θανατηφόρα. Και όταν ο πασάς Ιµπραήµ άρχισε να καταλαμβάνει το ένα µετά το άλλο τα νησάκια της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου για να κάνει πιο ασφυκτική την πολιορκία και να πλησιάσει περισσότερο την πόλη από τη θάλασσα, ο Γρηγόριος Λιακατάς µε τους 300 περίπου άνδρες του σώµατος του προθυμοποιήθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του Ντολµά. Όταν όλοι οι άλλοι Στρατηγοί έλεγαν όχι εκείνος είπε το «θα πάω εγώ» εν γνώσει του ότι εκεί θα εύρισκε το θάνατο. Τον ακολούθησαν και 80 δικοί, δηλαδή 3 αδέλφια του, 36 ξαδέλφια, κουµπάροι, ανεψιοί και λοιποί συγγενείς και πιστά παλικάρια. Σ' αυτούς προστέθηκαν και άλλοι 200 περίπου Ασπροποταµίτες από τον Κλινοβό και τα γύρω χωριά, που µαζί µε τους συγγενείς του ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν. Οι λίγοι εκείνοι γενναίοι αντιµετώπισαν2000 Αρβανίτες µε επικεφαλής τον Μανούση Σερβάνη και άλλους 2000 πεζούς και καβαλάρηδες Αγαρηνούς του Ιµπραήµ με γενικό Αρχιστράτηγο το γαµπρό του Χουσεΐν Μπέη. Η µάχη που ακολούθησε θυµίζει εκείνη των Θερμοπυλών του Λεωνίδα, τη γιγαντομαχία στο Καλπάκι, στα βουνά της Βόρειας Ηπείρου το 1940. Το αποτέλεσµα της µάχης εκείνης ήταν 1000 περίπου Αγαρηνοί έπεσαν στο πεδίο της µάχης και ανάµεσα σε αυτούς και ο επικεφαλής των Αρβανιτών Σερβάνης. Αργότερα στην Κλείσοβα έπεσε και ο γαµπρός του Ιµπραήµ, Χουσεΐν Μπέης. Και από την άλλη πλευρά έπεσαν όλοι, πλην ενός, και µαζί, τελευταίος µάλιστα µε σπασμένο το σπαθί στο χέρι του, ο ήρωας Γρηγόρης Λιακατάς.
Θα ήταν όµως σοβαρή παράλειψη αν δεν αναφερόταν και η βοήθεια και η συµπαράσταση στον αγώνα των ελεύθερων πολιορκηµένων του γιου της Καλογριάς, του αρχιστράτηγου της Ρούµελης, Γεωργίου Καραϊσκάκη. Σαρακατσάνος σίγουρα και αναμφισβήτητα από τη µάνα του Ζωή Ντιµισκή, αδελφή του Σαρακατσάνου κλεφταρµατωλού Γ. Ντιµισκή και πρώτη εξαδέλφη του επίσης Σαρακατσάνου καπετάνιου στο αρματολίκι του Ραδοβιτσίου Γώγου Μπακόλα. Σαρακατσάνος όµως και από την πλευρά του Σαρακατσάνου πατέρα του ∆ηµητρίου Ίσκου ή Καραΐσκου, γιου του Λαλογιώργου Ίσκου, αρµατωλού του Κάτω Βάλτου.
Ο Καραϊσκάκης µε το στράτευµά του σ' όλο το διάστηµα της πολιορκίας πολιορκούσε τους πολιορκητές και κάθε φορά που του δινόταν κάποια ευκαιρία, παρά το ολιγάριθµο στράτευµά του µπροστά στις χιλιάδες των αντιπάλων του, επετίθετο εναντίον τους και τους προκαλούσε πολλές φθορές σε έµψυχο και άψυχο υλικό. Κατά την έξοδο ευρίσκετο ασθενής εις το στρώµα και δεν µπόρεσε να βοηθήσει συνεπεία µάλιστα και µιας ραγδαίας νεροποντής. "Μόνον ο Καραϊσκάκης έδωσεν βοήθεια πάντα εις ηµάς" ... "τον Καραϊσκάκη τον ευγνωµονούµεν και θα τον ευγνωµονούµεν όλη η φρουρά" λέγει ο Νικ. Στουρνάρης.
Είναι εποµένως αξιόλογη η συμμετοχή των Σαρακατσαναίων, στον αγώνα των Μεσολογγιτών να κρατήσουν ελεύθερη την πατρίδα τους...

AGRAFA NEWS Πασχαλινές Ευχές από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων


jesus easter

Για τις Άγιες μέρες του Πάσχα ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων σας εύχονται Καλή Ανάσταση, Υγεία, Αγάπη και Ευτυχία. Το Άγιο φως της Ανάστασης ας φωτήσει τις Ψυχές όλων μας

Καλό Πάσχα Καλή Ανάστασ

AGRAFA NEWS 2ο Βιωματικό Καραβάνι Μοναδικό Ταξίδι στα Μονοπάτια της Παράδοσης

2ο Βιωματικό Καραβάνι Μοναδικό Ταξίδι στα Μονοπάτια της Παράδοσης


2ο Βιωματικό Καραβάνι Μοναδικό Ταξίδι στα Μονοπάτια της Παράδοσης
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα πλαίσια του 37ου  Πανελληνίου Ανταμώματος Σαρακατσαναίων οργανώθηκε το «Βιωματικό Καραβάνι», που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, το Σάββατο 23 Ιουνίου 2017, δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων στις 6:00 το απόγευμα, Ξεκίνησε από το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, και κατέληξε στον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.
Στο Καραβάνι συμμετείχαν εκτός από τον σύλλογο Ελευθερίου –Κορδελιού και Εύοσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ», που ανέλαβε να στήσει την τσατούρα (τέντα) στο χώρο του ανταμώματος , και να κάνει τις πίτες για το έθιμο, έλαβαν μέρος μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Σ.Σ, και Συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου φίλων της παράδοσης που ήθελαν να βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία.
Φέτος για πρώτη φορά προσπαθήσαμε να αναβιώσουμε και να αναδείξουμε τη είναι το καρακόλι η «σια μπροστά» κομμάτι του καραβανιού. Οι γεροντότεροι και τα μικρά παιδιά προπορευόταν του Καραβανιού, ξεκινούσαν τουλάχιστον 2-3 ώρες νωρίτερα, συνήθως χάραμα και κα τα προτίμηση Τετάρτη. Όταν η περιοχή ήταν δύσβατη και τα παιδιά πολλά τότε η γιαγιά (βαβά) τα έδενε μεταξύ τους με ένα σχοινί από την μεσούλα τους για να μην τα χάσουν,
Η πομπή των γεροντότερων και των παιδιών, γνωστή ως «καρακόλι» ή «σια μπροστά», κουβαλούσε μόνο τα είδη πρώτης ανάγκης, ψωμί, τυρί, νερό, γενικά τρόφιμα μόνο για τον δρόμο. Τα παιδιά με τους γέροντες προπορεύονταν όχι μόνο για να μην καθυστερούν τους υπόλοιπους αλλά για να αντανακλά το Καραβάνι νιάτα και ζωντάνια. Αυτό ήταν το καρακόλι.
Η διαδρομή - αναπαράσταση, πραγματοποιήθηκε στα ιδιαιτέρως ειδυλλιακά μονοπάτια του όρους Κόζιακα μέσα από τα έλατα και τα κρύα τα νερά.
Τα άλογα, όπως και τότε, ήταν στολισμένα με πολύχρωμες βελέντζες που σκέπαζαν τα «φορτία του μεταφερόμενου νοικοκυριού» των Σαρακατσαναίων.
Ανεβαίνοντας τα θαυμάσια μονοπάτια, του όρους Κόζιακα, του πανέμορφου βουνού που βρίσκεται δυτικά των Τρικάλων, οι συμμετέχοντες, διασχίζοντας, την από έλατα, δασωμένη περιοχή, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα πανέμορφα μικρά καταπράσινα λιβάδια με τα τρεχούμενα νερά των πηγών. Στο πέρας της ειδυλλιακής διαδρομής οι συμμετέχοντες κόνεψαν και έστησαν την τσατούρα τους (τέντα) μέσα στον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.
Ήταν ένα μοναδικό ταξίδι που γύρισε τον καθένα μας πίσω στον χρόνο.
Καθένας που μετείχε στο Καραβάνι έκανε σαφές με την παρουσία του, ότι αποδέχεται και αγαπά τη μοίρα του και έχει τη σιγουριά ότι βαδίζει καλά και ότι πλάστηκε για όλες τις καταστάσεις...
Το Καραβάνι αναπαριστούσε ένα εποχικό γεγονός, και το νόημά του ήταν βαθυστόχαστο..... Η πορεία προς τα ορεινά αναπαριστούσε την κλίμακα των αξιών του Σαρακατσάνικου βίου! ..... Δύσκολος, αλλά έντιμος βίος, με πολλή προσπάθεια, ιδρώτα και κόπους που γλυκαίνουν το ψωμί του....
Στο παρελθόν η φύση των πραγμάτων και των καταστάσεων υποχρέωνε τους σεβαστής μνήμης προγόνους μας, να προφυλάγονται από τη διάβρωση και τη φθορά, προστατευμένοι ασφαλέστατα στον νομαδικό τρόπο ζωής και τη σκληραγωγία, που τους έφερνε κοντά και τους ένωνε κάτω από την ευλογημένη στέγη της παραδοσιακής πατριαρχικής οικογένειας. Ορμώμενοι από αυτό το γεγονός η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, με την συνδρομή της Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Σ.Σ. πρόσθεσε το «Βιωματικό Καραβάνι», στο επίσημο πρόγραμμα ως ένα έθιμο – βίωμα, που ήταν άλλοτε αναπόσπαστο κομμάτι της Σαρακατσάνικης ζωής.
ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΣΤΟ 3o Βιωματικό ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΟΥ 38ου ΑΝΑΜΩΜΑΤΟΣ

AGRAFA NEWS ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΟΕΣ


AGRAFA NEWS Μεγάλη Τετάρτη ~ Μυσταγωγών σου ~ Byzantine Hymns ~ Holy Week