Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο  ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

AGRAFA NEWS ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΜΠΟΤΑΣ-Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


AGRAFA NEWS ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΟΥ Σ.Σ.Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ "Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ" ΣΤΟ 25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ 17-18.19.03.2017


AGRAFA NEWS Χαιρετισμός Καψάλης Γεωργίου. Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο 25ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριό Σαρακατσαναίων

Χαιρετισμός Καψάλης Γεωργίου. Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας,
Κύριε Δήμαρχε Αγρινίου,
Κύριε Δήμαρχε Αγράφων,
Κύριε Πρόεδρε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων,
Κύριε Πρόεδρε του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Αγράφων»,
Κυρίες και κύριοι,
Αφού σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμητική πρόσκλησή σας, καθώς και για τη δυνατότητα που μου παρέχετε να απευθύνω χαιρετισμό στο 25ο Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριό σας, θέλω να σας εξομολογηθώ ότι δυσκολεύτηκα πολύ να προσδιορίσω επακριβώς τα σημεία, τα οποία θα όφειλα να αναδείξω στον χαιρετισμό μου αυτό.
Θα μπορούσα, για παράδειγμα, να αναφερθώ στο Πανεπιστήμιό μου, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που έχω τη μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ. Να μιλήσω για την προσφορά του στον τομέα της έρευνας για τον λαϊκό πολιτισμό, για την παράδοση, για τους ίδιους τους Σαρακατσαναίους. Θα μπορούσα να μιλήσω ακόμη για το λαογραφικό μουσείο που διαθέτουμε, καθώς και για τα εξαίρετα μουσεία που ολοκληρώνουμε και πρόκειται σύντομα να εγκαινιάσουμε.
Προτίμησα, στον απόηχο του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της Λαμίας, να αναδείξω με δυο λόγια ποια είναι τελικά τα ιδιαίτερα στοιχεία που φέρνουν οι Σαρακατσαναίοι και που μπορούν να αποτελέσουν στήριγμα για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.
Αντοχή και καρτερία, αντοχή και επιμονή, καθώς οι Σαρακατσαναίοι ήταν υποχρεωμένοι να συμφιλιωθούν με ένα άγριο, δυσπρόσιτο και σκληρό φυσικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον, το οποίο ο Σαρακατσάνος το περιέβαλε πάντα με σεβασμό και αγάπη.
Αυτάρκεια σε όλα, στη διατροφή, στην ενδυμασία, στο νοικοκυριό, στις ανάγκες της ίδιας της ζωής. Απαντοχή στον Θεό, την Παναγία και τους Αγίους. Αγάπη, φροντίδα και έγνοια για τα παιδιά του, η ίδια η ζωή του. Σέβας ο μικρότερος στον μεγαλύτερο, η γυναίκα στον άνδρα και όλοι στους ηλικιωμένους γονείς, τους παππούδες, τους συγγενείς. Σεβασμός, χαρά και εκτίμηση στον μουσαφίρη και στον ξένο που θα ερχόταν στο κονάκι του. Αλληλεγγύη και συλλογικότητα για όλα και με όλους. Στην ίδια τη στάνη και έξω από αυτήν. Λεβεντιά, αρχοντιά, καμάρι και υπερηφάνεια. Αγάπη για την πατρίδα, για τη λευτεριά, για την ίδια τη ζωή.
Τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα από την ίδια τη ζωή τους, από τα βουνά και τα χειμαδιά, από τα πεύκα και τα έλατα, τραγούδια αθάνατα που τα λένε όλα. Δεν ξέρω αν είναι πολλά όσα προανέφερα, είναι όμως αναγκαία και επίκαιρα για το σήμερα και το αύριο του καθενός μας.
Σας ευχαριστώ πολύ!

    Καθηγητής Γεώργιος Δ. Καψάλης
    Πρύτανης
    Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
    Αγρίνιο, 17 Μαρτίου 2017

AGRAFA NEWS Ο εκπροσωπος του Συλλογου Φιλων Γεφυρας Μανωλη κ.Γρηγορης Φερρας για την διασωση του ιστορικού γεφυριου του Μανωλη αναφερει χαρακτηριστικά:

Ο εκπροσωπος του Συλλογου Φιλων Γεφυρας Μανωλη κ.Γρηγορης Φερρας για την διασωση του ιστορικού γεφυριου του Μανωλη αναφερει χαρακτηριστικά:
Χρονια πολλά για την εθνική μας εορτή.
Η δραςη του συλλόγου φίλων γέφυρας Μανώλη αποδεικνύει το γεγονός οτι οι πολίτες εαν θέλουν μπορούν να προσφέρουν πολλα.Ολο αυτο το εγχείρημα κατορθώθηκε απο την συλλογική δύναμη του κοσμου που έδειξε την αγάπη του στο αρχαιότερο και πιο ξακουστό μνημειο της Ευρυτανιας,το γεφυρι του Μανωλη

AGRAFA NEWS Η Στερεά Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Η Στερεά Ελλάδα σε όλο τον κόσμο



Το «παρών» σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις με αντικείμενο τον τουρισμό και την αγροδιατροφή δίνει και εφέτος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή της Στερεάς Ελλάδας, σε 9 εκθέσεις τουρισμού, έχει δώσει ήδη θετικά μηνύματα όσον αφορά στην αύξηση του τουρισμού που προέρχεται όχι μόνο από τις χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι εκθέσεις, αλλά και από όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στήριξε και συμμετείχε:
-          Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού  WORLD TRAVEL MARKET στο Λονδίνο
-          Στην Τουριστική έκθεση «Philoxenia» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
-          Στη ∆ιεθνή Τουριστική Έκθεση VAKANTIEBEURS στην Ολλανδία
-          Στην ΙΜΤΜ στο Τελ Αβίβ
-          Στην TTR στο ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ
-          Στην IFT στο Βελιγράδι
-          Στην ΙΤΒ του Βερολίνου
-          Στην ΜΙΤΤ της Μόσχας
-          Στη MEDITERRANEAN PANORAMA της Σουηδίας

Πρόκειται για τις πλέον γνωστές και αναγνωρισμένες εκθέσεις παγκοσμίως, που έδωσαν την ευκαιρία στους εκπροσώπους του Τουρισμού της Στερεάς Ελλάδας, να αναπτύξουν επαφές και να κλείσουν συμφωνίες με διεθνή τουριστικά πρακτορεία και φορείς.




Όσον αφορά στον αγροδιατροφικό κλάδο και την προβολή των προϊόντων που παράγονται στην Στερεά Ελλάδα, η Περιφέρεια, ανταποκρινόμενη στον σχεδιασμό και την επιθυμία όλων των φορέων στην αγροδιατροφή, συμμετείχε, το 2016, σε 7 εκθέσεις του αντικειμένου:

- ΕΞΠΟΤΡΟΦ & Έλληνες Παραγωγοί 2016
- FOODEXPO 2016
- Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας
- Meat Days & Dairy Expo 2016
- 8o Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
- Οινοκεντρικά 2016
-Διεθνής Έκθεση Τροφίμων & Ποτών SIAL PARIS 2016



Για την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας αλλά και την προώθηση των προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας, έχει αποφασιστεί και η συμμετοχή στις μεγαλύτερες εκθέσεις που πραγματοποιούνται το 2017. Ήδη η Περιφέρεια συμμετείχε, από την αρχή του έτους, στην  4η Έκθεση Τροφίμων Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ & Έλληνες Παραγωγοί, στην FOODEXPO, στην έκθεση OENOTELIA αλλά και  στη διεθνή έκθεση Οίνων-Ποτών PROWEIN στη Γερμανία.

Για τον απολογισμό αλλά και το σχεδιασμό της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις εκθέσεις με αντικείμενο τον τουρισμό και την αγροδιατροφή, μίλησε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Έχω ξαναπεί ότι με τους ανθρώπους του τουρισμού, τις επιχειρήσεις μας, τους παραγωγούς μας και τους εμπόρους μας, είμαστε ομάδα, όχι απλά δεν είμαστε απέναντί τους, αλλά καθημερινός μας στόχος είναι να τους στηρίζουμε και να τους ενισχύουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει τραβήξει έναν διαφορετικό δρόμο, αυτόν που έχουν χαράξει οι ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Να δημιουργούμε όλοι μαζί συνθήκες ανάπτυξης και προόδου, αλλά όχι στα χαρτιά. Με δουλειά, σχέδιο και όραμα. Υπάρχει μόνο ένας κανόνας σε όλο αυτό, ό,τι για να πετύχουμε τους στόχους μας πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί, κάτι που θα έπρεπε να γίνεται και από το κεντρικό κράτος, αν θέλουμε κάποια στιγμή να μιλάμε για ουσιαστική έξοδο από την κρίση. Πάμε στα επόμενα βήματά μας με ακόμη μεγαλύτερη θέληση και όρεξη για δουλειά».

AGRAFA NEWS ΘΩΜΑΣ ΚΩΤΣΙΑΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΖΗΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 55 ΧΡΟΝΙΑ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΖΗΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 55 ΧΡΟΝΙΑ
Παρακολουθώ εδώ και καιρό, χωρίς να θεωρώ καθόλου αθώα, όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρο από τα ανταποδοτικά οφέλη της λίμνης των Κρεμαστών και βλέπω να ανοίγεται η όρεξη και για ανάλογα ανταποδοτικά και για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που φιλοδοξούν να ισοπεδώσουν τα βουνά της Ευρυτανίας.... φυτεύοντας ανεμογεννήτριες . Θέλω να επισημάνω ότι μαζί με το "τυρί" πρέπει να βλέπουμε και την "φάκα". Αυτή την ώρα στο τραπέζι της αξιολόγησης με τους δανειστές μας παίζεται η πλήρης εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως το ηλ. ρεύμα και η ΔΕΗ μαζί και η ιδιωτικοποίηση της λίμνης των Κρεμαστών και όλων των Υδροηλεκτρικών, ανοίγοντας τον δρόμο ακόμα και για την ιδιωτικοποίηση του νερού συνολικά στη χώρα μας και εμείς θα συζητάμε τι ανταπόδοση θα έχουμε? Είμαι σίγουρος ότι σε μια τέτοια προοπτική τα νέα αφεντικά στην Ενέργεια, το αίτημα αυτό δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να το διαπραγματευτούν με όσους φιλοδοξούν να γίνουν συνομιλητές τους , μόνο που η "επιτυχία τους" θα είναι τα αργύρια της σιωπής μας και της ανοχής μας στην καταστροφή του Ευρυτανικού τοπίου και στην απογείωση της τιμής του ηλ. ρεύματος που θα πληρώνουμε πολλαπλάσια από την υποτιθέμενη ανταπόδοση. Το Φράγμα των Κρεμαστών του Αχελώου και οι συνέπειες του με τους 33 νεκρούς που στοίχειωσαν με το αίμα τους το φράγμα, καθώς και οι χιλιάδες ξεριζωμένοι που εγκατέλειψαν τα χωριά τους, τα σπίτια τους, τα χωράφια τους και το βιός τους που θάφτηκαν, ήταν το τίμημα των ενεργειακών αναγκών μετά τον πόλεμο για την ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό της πατρίδας μας και όχι για να γίνει εμπόρευμα στα χέρια απατεώνων που παρουσιάζονται σαν επενδυτές.Όσο για τα "ανταποδοτικά" που που διεκδικεί η αντιπεριφέρεια, ίσως και οι δήμοι, θα είναι το φύλλο συκής της συμφωνίας τους στο ξεπούλημα του. Η καλλίτερη ανταπόδοση αυτών των θυσιών είναι το ηλ. ρεύμα να παραμείνει φτηνό κοινωνικό δημόσιο αγαθό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και όχι εμπόρευμα στα χέρια αυτών που θα το αρπάξουν για να το πωλούν και να μας κάνουν τάχα "έκπτωση" επειδή παράγεται στην περιοχή μας. Μπορούν όμως και πρέπει έστω και τώρα, να παρθούν κάποια μέτρα προστασίας, αξιοποίησης και καλλίτερης διαχείρισης της λίμνης προς όφελος των κατοίκων της περιοχής μας, όπως : Η ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτων της, για να διασφαλίζετε η μέγιστη δυνατή σταθερότητα στη στάθμη της, που θα τις δίνει κάποιες αναπτυξιακές δυνατότητες, γιατί με την σημερινή τεράστια διακύμανση της, καθίσταται απρόσιτη,αφιλόξενη για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάθε έτος και ακυρώνεται κάθε σκέψη για ανάπτυξη. 2. Η προστασία της από ακατέργαστα λήμματα και σκουπίδια που δυστυχώς μέχρι τώρα καταλήγουν στην λίμνη. 3. Περισσότερες κάθετες προσβάσεις, νόμιμη χρήση και κυκλοφορία καθώς και κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους ελλιμενισμού σκαφών. 4. Χορήγηση νόμιμης ελεγχόμενης άδειας αλιείας και τουριστικής εκμετάλλευσης, ιδιαίτερα σε νέους, με κίνητρα και ευκολίες. 5. Ασφαλτόστρωση της παράκτιας δασικής οδού Νεοχωρίου- Φτερόλακας. 6. Συντήρηση αξιοποίηση προβολή και ανάδειξη ιστορικών μνημείων, όπως της γέφυρας Τέμπλας, της γέφυρας Μανώλη, του κάστρου Κάρολου Τόκου στη Σιβίστα, της ανάδειξης του πνιγμένου ναού της Επισκοπής με την βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς και όλου του νησιώτικου συμπλέγματος και πολλές ακόμα προτάσεις που μπορεί κανείς να σκεφτεί και να προτείνει. Ένα πακέτο ανάλογων προτάσεων μπορούν κατά την γνώμη μου να είναι τα καλλίτερα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μας από τη ΔΕΗ και όχι κάποιο ποσό ή ποσοστό που θα διατίθεται περισσότερο για να εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες και τις δημόσιες σχέσεις των επίδοξων νέων ιδιοκτητών της...http://eyrytixn.blogspot.gr/http://eyrytixn.blogspot.gr/

 

Λίμνη Κρεμαστών :

50 χρόνια μετά… ένα οδοιπορικό στο χώρο και το χρόνο!