Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο ΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ
radiovoylpi.listen2myradio.com

Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

AGRAFA NEWS ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΛΑΓΑΡΑ Η ΛΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΛΑΓΑΡΑ Η ΛΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ


ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΛΑΓΑΡΑ Η ΛΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
Εξέπληξε για άλλη μία φορά ευχάριστα, η δυναμική του 25ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου των Συλλόγων Σαρακατσαναίων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Αγρινίου το τριήμερο 17-18 και 19 Μαρτίου 2017 σε συνεργασία, του οικοδεσπότη Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Αγρινίου.
Το συνέδριο είχε ως στίγμα την φράση: «Καιρός ειν΄ της πατρίδος ν΄ ακούστε την λαλιά».
Σε χρονική περίοδο κατά την οποία σημειώνονται εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις στην χώρα, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων των Σαρακατσαναίων, όχι μόνο δεν αδιαφορούν για τα κοινά των ανθρώπων της ρίζας τους, αλλά παρευρέθησαν και τίμησαν την συμβολή των προκατόχων, αφήνοντας έξω την εσωστρέφεια.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων συνέδρων και επισκεπτών, παρά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που προκαλεί και με έντονη την παρουσία των νέων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Πραγματοποιήθηκε δε, υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 17/3/2017 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στις 19:45 με την προσέλευση των συνέδρων και του κοινού.
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε ομιλία – αφιέρωμα στα Άγραφα, από τον Σαρακατσάνικης καταγωγής, Δήμαρχο Αγράφων, κ. Μπάμπαλη Θεόδωρο και ακολούθησε η χορωδία του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ», υπό την διεύθυνση της μουσικού κ. Τασολάμπρου Χρυσούλας. Είναι δεδομένο ότι η δυναμική των τραγουδιών «μνήμης» υπήρξε πάντα αντιστρόφως ανάλογη με το επίπεδο κοινωνικής και πολιτικής ευημερίας. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας, στις πιο ανελεύθερες συνθήκες, μπροστά στις πιο μεγάλες απώλειες, τα τραγούδια κράτησαν και τόνωσαν το όραμα και τη λαχτάρα της λευτεριάς, εμφύσησαν δύναμη για αγώνα, πίστη σε αξίες και ιδεώδη ξεχασμένα, αναβάθμισαν την αυτοεκτίμηση των ηττημένων.
Τόσο η αναπαράσταση του δρώμενου, με θεματολογία το σαρακατσάνικο προξενιό που γινόταν εκείνα τα χρόνια, και παρουσιάστηκε από την θεατρική ομάδα του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, όσο και η ομιλία του κ. Γεώργιου Καψάλη πρύτανη πανεπιστημίου Ιωαννίνων -.καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος ΔΕ, καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος των παρευρισκομένων.
Η ενότητα έκλεισε με δείπνο υποδοχής των συνέδρων στο κέντρο «Corali» .
Το Σάββατο 18 Μαρτίου έλαβε χώρα το 25ο Οργανωτικό Συνέδριο στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Αγρινίου.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου έλαβαν χώρα και αναπτύχθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των συλλόγων Σαρακατσαναίων, Σαρακατσάνικη νεολαία, χοροδιδάσκαλοι συλλόγων Σαρακατσαναίων, βίωμα, δράση, αλληλεπίδραση, παραδοσιακή μουσική, Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων, Πανελλήνια τράπεζα αίματος Συλλόγων Σαρακατσαναίων και τέλος η συμβολή των συλλόγων Σαρακατσαναίων στην ορεινή ανάπτυξη της χώρας μας.
Οι εισηγήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες, προσφέροντας πολλές ιδέες και καινοτόμες προτάσεις ώστε να διατηρηθεί η Σαρακατσάνικη Παράδοση ανέγγιχτη και ανεπηρέαστη από τον πολυπολιτισμό. Γεγονός ιδιαίτερης αξίας ήταν και ότι η πλειοψηφία των εισηγητών του συνεδρίου ήταν νέα παιδιά. Ζωτικής σημασίας ήταν και οι προτάσεις που τέθηκαν με σκοπό την συνέχιση της λειτουργίας των συλλόγων Σαρακατσαναίων της χώρας. Άλλωστε κάθε Οργανωτικό Συνέδριο πρέπει να είναι μια αναπροσαρμογή στόχων και προτεραιοτήτων.
Ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Μουτσιάνας N. Γεώργιος, τόνισε την σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης και υπερθεμάτισε, πως με αυτό τον τρόπο αναδεικνύονται οι αδυναμίες του Οργανωμένου Σαρακατσάνικου Πολιτιστικού Κινήματος. Αναφέρθηκε επίσης, στην σπουδαιότητα των θεμάτων των εισηγητών, λόγω των ερεθισμάτων, που θα δοθούν ώστε να έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «θέλουμε να πατάμε γερά, να βλέπουμε μακριά, και να κοιτάμε ψηλά».
Το Συνέδριο επίσης χαιρέτισαν: ο κ. Αλεξάκης Κωνσταντίνος πρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Σαρακατσάνος Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης Γεώργιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός.
Οι Θεματικές Ενότητες στις οποίες κινήθηκαν οι εισηγητές ήταν:
 • Οι Καινοτόμες Δράσεις από τους Συλλόγους και την Π.Ο.Σ.Σ
 • Η Νεολαία και η Παράδοση
 • Ο Τρόπος Λειτουργίας των Συλλόγων και της Π.Ο.Σ.Σ
Όλες οι εισηγήσεις ήταν αξιόλογες και αφού αναγνώσθηκαν τα συμπεράσματα αυτών, έληξαν οι κύριες εργασίες του συνεδρίου.
Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό Σαρακατσάνικο γλέντι στο χορευτικό κέντρο «Πιθάρι».Το AGRAFA NEWS ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝ
Την Κυριακή 19 Μαρτίου, τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων της Π.Ο.Σ.Σ με θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣ κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος παρουσίασε το Διοικητικό απολογισμό όπου λεπτομερέστατα ανέλυσε όλα τα πεπραγμένα του προηγούμενου έτους.
Ο Ταμίας της ΠΟΣΣ κ. Καρυώτης Αθανάσιος αναφέρθηκε στον οικονομικό απολογισμό.
Τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνεδρίαση της Κυριακής ήταν:
 • Η Ανάδειξη Eπιστημονικής Επιτροπής.
 • Η ένταξη του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Αστυνομικών, Σωμάτων Ασφαλείας και Ενστόλων Ν. Θεσσαλονίκης στους συλλόγους της Π.Ο.Σ.Σ. η
 • Έκτακτη Καταστατική Συνέλευση και
 • Η εκπομπή το «Το αλάτι της Γής»
Αξιοσημείωτο ήταν το κλίμα νεωτερισμού, που ήταν διάχυτο κατά την διάρκεια της Συνέλευσης με τις νέες προτάσεις από τους αντιπροσώπους των συλλόγων αλλά και την διαρκή προσπάθεια του Δ.Σ να αναβαθμίσει την Ομοσπονδία, γεγονός που έγινε εύκολα κατανοητό, μετά το Διοικητικό Απολογισμό που παρουσιάστηκε στην Γενική Συνέλευση.
Αποφασίστηκε η στελέχωση της Επιστημονικής επιτροπής της ΠΟΣΣ από τους κυρίους :
 • Κατσαρό Νικόλαο, δικηγόρο και τέως Αντιπρόεδρο της Bουλής,
 • Καψάλη Γεώργιο, Καθηγητή - Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 • Κουτσοκώστα Ιωάννη, Γεωπόνο – Συγγραφέα και Ιστοριοδίφη
 • Καρατάσιο Γεώργιο, Καθηγητή τέως Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
 • Μπασδάνη Γεώργιο, Ιατρό και Καθηγητή Ιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης ανατέθηκε το 26ο Οργανωτικό Συνέδριο στον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης ''Η ΕΝΩΣΗ'' που θα γίνει τον Μάρτιο του 2019 στην Θεσσαλονίκη.
Τέλος έλαβε χώρα διάλογος μεταξύ των αντιπροσώπων όπου ακούστηκαν προτάσεις για την καλύτερη διεξαγωγή του Πανελληνίου Ανταμώματος. Οι προτάσεις ήταν όλες αξιόλογες και εισακούστηκαν από το ΔΣ της ΠΟΣΣ.
Με το πέρας του Συνεδρίου έγινε σε όλους κατανοητό ότι οι Σαρακατσάνοι, αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνουν να μην λυγίζουν και μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντας τα με αυτά που αντιμετώπισαν οι προγονοί τους με αποτέλεσμα να γίνονται αποδοτικότεροι.

Από την διαδικασία και τα αποτελέσματα του Συνεδρίου επιβεβαιώθηκε , για ακόμη μια φορά, η απόλυτη ενότητα του οργανωμένου Σαρακατσάνικου πολιτιστικού κινήματος.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου το Σάββατο, οργανώθηκε εκδρομή στον Δήμο Θέρμου με ξενάγηση στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και στο σπίτι όπου γεννήθηκε στο Μέγα Δέντρο, η ομάδα των εκδρομέων επισκέφτηκε επίσης το «Κρυφό Σχολειό» στην Αγία Παρασκευή, το Αρχαιολογικό Μουσείου του Δήμου Θέρμου και το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιώτισσας. Η εκδρομή έκλεισε με την περιήγηση στην Λίμνη Τριχωνίδα.
Οι Σαρακατσάνοι εκδρομείς έμειναν κατενθουσιασμένοι από την φιλοξενία του κ. Σπύρου Κωνσταντάρα Δήμαρχου Θέρμου καθώς και την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές της περιοχής.
Η αίσθηση της φιλοξενίας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας στους Συνέδρους και τους επισκέπτες, χαρακτηριστική της Σαρακατσάνικης φυλής, θα μείνει σε όλους αξέχαστη.
Καλή Δύναμη και καλή επιτυχία στον σύλλογο Σαρακατσαναίων Θεσσαλονίκης ''Η ΕΝΩΣΗ'' διοργανωτή του 26ου Πανελληνίου συνεδρίου .

AGRAFA NEWS ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας συνδιοργανώνουν Ενημερωτική Ημερίδα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30 π.μ. στην Τ.Κ. ΠαλαιοκατούναςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Περιφερειακή Μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την
Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας συνδιοργανώνουν Ενημερωτική Ημερίδα για την
υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης των αγροτών. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί
την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:30 π.μ. στην Τ.Κ. Παλαιοκατούνας του Δήμου
Αγράφων ( αίθουσα Αγ. Προκοπίου ).
Η συμμετοχή των αγροτών του Νομού μας κρίνεται αναγκαία για τη σωστή
υποβολή της Αίτησης και την έγκαιρη πληρωμή

AGRAFA NEWS Υλικοτεχνική υποδομή από την Περιφέρεια για την Αστυνομία στη Στερεά Ελλάδα


Λαμία, 21 Μαρτίου 2017
Υλικοτεχνική υποδομή από την Περιφέρεια για την Αστυνομία στη Στερεά
Ελλάδα
Την ένταξη της προμήθειας αστυνομικού εξοπλισμού στο Επιχειρησιακό
Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε σήμερα ο
Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.
Ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε λεπτομέρειες των προμηθειών, προϋπολογισμού
2.011.500 ευρώ. Με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας χρήσης του οδικού δικτύου
της Στερεάς Ελλάδας από τους πολίτες, τους διερχόμενους και τους επισκέπτες.
Η προμήθεια περιλαμβάνει:
- 16 Αστυνομικά Αυτοκίνητα τύπου SUV υπηρεσιακού χρωματισμού
- 5 Αυτοκίνητα οχήματα για την μεταφορά κάτω των 10 ατόμων
- 2 Γερανοφόρα φορτηγά και ανατρεπόμενα οχήματα
- 42 Αστυνομικά αυτοκίνητα υπηρεσιακού και ελεύθερου χρωματισμού
- 65 Ασύρματοι πομποδέκτες αυτοκινήτων
- 10 Φορητά ραντάρ
«Βοηθάμε την Ελληνική Αστυνομία για να μας βοηθήσει. Κάνουμε μία μεγάλη
προσπάθεια για το οδικό μας δίκτυο που βασίζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά
στην επισκευή, την καλή συντήρησή τους και τον εκσυγχρονισμό τους. Ο δεύτερος
αφορά στην ασφάλεια των μετακινήσεων και την εποπτεία τους. Την εικόνα των
μέσων που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί για να κάνουν τη δουλειά τους,
την βλέπετε, δεν χρειάζεται να την σχολιάσω. Καθημερινά οι ίδιοι καταγγέλλουν
την έλλειψη των αυτονόητων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα υπηρεσιακά
τους καθήκοντα. Αυτό κάναμε, κυνηγήσαμε το αυτονόητο . Τρέξαμε για να
εξασφαλίσουμε πόρους που θα τους επιτρέψουν να κάνουν τη δουλειά που θέλουμε
όλοι εμείς που καθημερινά χρησιμοποιούμε τους δρόμους της Στερεάς Ελλάδας»,
ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης.

AGRAFA NEWS Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, το διήμερο 18-19 Μαρτίου 2017, στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνεδρίαση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες στο Αγρίνιο
Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση του Δικτύου
Πόλεων με Λίμνες, το διήμερο 18-19 Μαρτίου 2017, στην οποία συμμετείχε ο
Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής.
Τα θέματα συζήτησης ήταν σχετικά με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά
προγράμματα και εργαλεία, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμφώνου των
Δημάρχων και το ρόλο του Δικτύου ως φορέα υποστήριξης των μελών του για
να ενταχθούν στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Επιπλέον έγινε παρουσίαση της
Κοινοτικής Οδηγίας «Water-Energy-Food Nexus», η οποία παρουσιάζει την
άρρηκτη σχέση νερού και ενέργειας.
Επίσης, παρουσιάστηκαν τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία του Δικτύου
για το 2016 από τον κ. Μπαμπαλή, ως προέδρου της εξελεγκτικής επιτροπής,
όπως επίσης η έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και ο
προγραμματισμός ενεργειών του Δικτύου για το 2017

AGRAFA NEWS Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής Στην αυτοδιοικητική συνάντηση των Αιρετών της ΠΕΔ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας,


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αυτοδιοικητική συνάντηση των αιρετών στη Λαμία
Στην αυτοδιοικητική συνάντηση των Αιρετών της ΠΕΔ Θεσσαλίας & Στερεάς
Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 και στην
αίθουσα του συνεδριακού κέντρου του Κάστρου Λαμίας, με θέμα την
παρουσίαση των θέσεων της ΚΕΔΕ ενόψει της προωθούμενης διοικητικής
μεταρρύθμισης και τον καθορισμό των θέσεων της Αυτοδιοίκησης,
συμμετείχε ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής.Ο
Στόχος των συναντήσεων είναι να υπάρξει διάλογος μεταξύ των αιρετών και
να προσδιοριστεί το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα πρέπει να
αναληφθούν απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές που περιορίζουν
σημαντικά τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για τον
τόπο τους.
Απευθυνόμενος στους αιρετούς κατά την κοινή σύσκεψη των ΠΕΔ Στερεάς
Ελλάδας και Θεσσαλίας ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης διαμήνυσε
πως στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας,
που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3 Απρίλη, «αποφασίζουμε για το μέλλον
του θεσμού μας και των τοπικών μας κοινωνιών»